Avokádová s paradajkami:
Potrebujeme:
- 3 zrelé avokáda
- soľ
- čierne mleté korenie
- citrón
- 2 väčšie paradajky
- bazalku
- 5 väčších strúčikov cesnaku
- olivový olej
Postup:
Lyžicou vyberieme z odkôstkovaného avokáda dužinu a prepasírujeme ju vidličkou. Dochutíme soľou a korením a pridáme šťavou z asi 1/4 citróna - aby avokádo neoxidovalo a nesčernalo.
Paradajky nakrájame na drobné kocky a dáme do sitka, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny, natrháme bazalku podľa chuti (trhaním bazalka lepšie uvoľní vôňu a chuť). Pridáme najemno pokrájaný cesnak, posolíme, pokoreníme, jemne zalejeme olivovým olejom a premiešame.
Chrenová s hovädzou šunkou:
Potrebujeme:
- cca 80 g masla
- sterilizovaný chren
- tavený syr v črievku
- kyslú smotanu
- soľ
- čierne mleté korenie
- plátky hov. šunky
- rukolu
- zavárané kyslé uhorky
- hrubozrnnú horčicu
Postup:
Maslo so syrom rozšľaháme na penu, pridáme cca 80 g sterilizovaného chrenu, polievkovú lyžicu kyslej smotany a opäť rozšľaháme. Dochutíme štipkou soli a mletého korenia. Nátierku natrieme na chlieb, ozdobíme rukolou, plátkami šunky, sterilizovanou uhorkou nakrájanou na krúžky a hrubozrnnou horčicou.