Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2022 09:08 | Správy | Zahraničné správy
FotoOnline

MIMORIADNY ONLINE Ruská armáda vtrhla na Ukrajinu: Putin dostal súhlas na nasadenie armády mimo Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v rozsiahlom prejave k národu oznámil uznanie nezávislosti separatistických oblastí - takzvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, pričom Štátna Duma v utorok Putinove zmluvy s lídrami separatistov schválila. Prezident zároveň už v pondelok večer nariadil armáde, aby v oboch separatistických regiónoch začala "mierovú misiu". Spojené štáty a Európska únia následne zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusov sankcie.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

02:00 Všetko podstatné vám prinesieme v online prenose opäť zajtra. Dobrú noc!

01:29: Satelitné snímky za posledných 24 hodín ukázali nové nasadenie vojakov a vybavenia v západnom Rusku a Bielorusku neďaleko ukrajinských hraníc. S odvolaním sa na spoločnosť Maxar Technologies o tom informovala agentúra Reuters.

Viac čítajte TU.

00:52 Summit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom nie je v pláne. Uviedol to v utorok Biely dom. 

Stretnutie oboch štátnikov bude podľa neho možné, keď Rusko zníži napätie na Ukrajine.

"V tejto chvíli to určite nie je v pláne," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová o prípadnej vrcholnej schôdzke medzi Bidenom a Putinom. Spojené štáty ale úplne nezatvárajú dvere diplomacii, dodala Psakiová. Viac čítajte TU.

00:20 Kanada posiela stovky ďalších vojakov do východnej Európy a uvaľuje nové sankcie na Rusko v reakcii na nasadenie ruských síl na Ukrajine. Oznámil to v utorok kanadský premiér Justin Trudeau. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

Premiér Trudeau uviedol, že do Lotyšska a okolitého regiónu posiela ďalších 460 príslušníkov kanadských ozbrojených síl, aby posilnili NATO. Kroky Ruska proti Ukrajine sú podľa neho "ďalšou inváziou do suverénneho štátu, čo je úplne neprijateľné". Viac čítajte TU.

23:21 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok oznámil, že zrušil schôdzku so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, ktorá sa mala konať vo štvrtok v Ženeve. Podľa Blinkena nemá schôdzka zmysel po tom, čo Rusko uznalo nezávislosť samozvaných republík na východe Ukrajiny. TASR prevzala správu od agentúry AP. Viac čítajte TU.

23:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok oznámil, že nariadil povolanie záložníkov počas mimoriadneho obdobia. Vo svojom videoodkaze spresnil, že ide len o občanov zaradených do operačnej zálohy. Podľa jeho slov nie je potrebná všeobecná mobilizácia. TASR prevzala správu od agentúry UNIAN. Viac čítajte TU.

22:14 Minister obrany USA Lloyd Austin odsúdil v utorok "najnovšiu inváziu" Ruska na Ukrajinu. Spojené štáty sa však spolu so spojencami naďalej snažia nájsť spôsob, ako zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Austin v Pentagóne, kde rokoval s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, uviedol, že USA budú naďalej úzko spolupracovať s Kyjevom a spojencami "v snahe nájsť spôsob, ako sa vyhnúť ďalšiemu konfliktu".

Ruský prezident Vladimir Putin sa "stále môže vyhnúť totálnej, tragickej vojne, ktorá by bola jeho voľbou", dodal Austin. Viac čítajte TU.

21:57 Rumunsko by mohlo prijať až 500 000 utečencov z Ukrajiny, ak by došlo k zhoršeniu tamojšej situácie vzhľadom na hrozbu invázie zo strany Ruska. V utorok to oznámil rumunský minister obrany Vasile Dincu. TASR správu prevzala z agentúr APA a AFP.

"Toto je počet, na ktorý sme pripravení," povedal novinárom minister. Viac čítajte TU

20:44 Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. TASR o tom informovala na základe tlačovej konferencie Joea Bidena.

Postihy sa v tejto chvíli týkajú dvoch ruských bánk alebo vybraných ruských oligarchov. Podľa amerického prezidenta Rusko zaplatí ešte vyššiu cenu, pokiaľ bude pokračovať v agresii. "Začnem uvaľovať sankcie ďaleko presahujúce kroky, ktoré sme s našimi spojencami a partnermi uplatnili v roku 2014," uviedol šéf Bieleho domu v odkaze na opatrenia prijaté po ruskej anexii Krymu. Viac čítajte TU.

20:19 Rusko, počínajúc utorkom 22. februára, nadviazalo diplomatické styky so samozvanými proruskými republikami na východe Ukrajiny - Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou (DĽR a LĽR). Uvádza sa to v správe, ktorú v utorok zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Viac čítajte TU.

20:03 Ruská vláda ľutuje, že Nemecko sa rozhodlo pozastaviť proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

"S poľutovaním," odpovedal Peskov na otázku, ako Kremeľ vníma vyjadrenie spolkového kancelára Olafa Scholza, že Berlín až do odvolania zastavuje schvaľovací proces tohto plynovodu, ktorý je už dostavaný a čaká len na uvedenie do prevádzky.

Peskov zopakoval pozíciu Kremľa, že Nord Stream 2 nie je politický projekt. "Ide o čisto ekonomický, komerčný projekt, ktorý má byť stabilizujúcim prvkom pre európsky trh s plynom... v prospech dodávateľov aj príjemcov nášho plynu," povedal.

20:01 Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg uviedol, že spojenci aliancie majú na mori od polárneho kruhu po Stredozemné more viac ako 100 bojových lietadiel v stave najvyššej pohotovosti a viac ako 120 vojnových lodí. Viac čítajte TU.

19:33 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian zrušil pozvanie na rokovanie v Paríži pre svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova. Uviedol to spravodajský web France Info.

Ako dôvod zrušenia schôdzky, pripravovanej na tento piatok, Le Drian uviedol fakt, že Rusko uznalo separatistické regióny na východe Ukrajiny ako nezávislé a suverénne štáty.

19:25 Rezort slovenskej diplomacie v utorok odovzdal veľvyslanectvu Ruskej federácie v Bratislave protestnú nótu. Slovenská republika v nej odmieta rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Slovenská republika považuje toto rozhodnutie Ruskej federácie, signatára Minských dohôd, za jasné porušenie medzinárodného práva a Minských dohôd, ktoré predpokladajú úplný návrat predmetných území pod kontrolu Ukrajiny. Ide taktiež o porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov č. 2202, ktorou bol schválený Balík opatrení na implementáciu Minských dohôd," uvádza sa v protestnej nóte. Viac čítajte TU.

19:22 Šéf poľskej vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v utorok vyhlásil, že sankcie Západu voči Rusku by mali zahŕňať aj samotného ruského prezidenta Vladimira Putin a tiež s ním spriaznených ruských oligarchov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Kaczyňski, ktorý je tiež podpredsedom poľskej vlády, dodal, že sankcie by mali byť namierené i voči plynovodom Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ako aj voči finančnej sfére. "Podľa môjho názoru by mali zahŕňať aj samotného Putina," citovala vyjadrenie Kaczyňského tlačová agentúra PAP.

19:21 Ministri zahraničných vecí členských krajín skupiny G7 jednomyseľne vyjadrili v utorok podporu Ukrajine po tom, čo Rusko vyslalo vojakov do separatických oblastí na jej východe. Uviedla to šéfka britskej diplomacie Liz Trussová, ktorú cituje agentúra AFP.

"Naša podpora územnej celistvosti Ukrajiny je neochvejná," napísala Trussová na Twitteri po konferenčnom hovore so svojimi rezortnými kolegami z krajín G7, na ktorom sa zhodli, že Rusko porušilo svoje medzinárodné záväzky.

19:20 Rusko v utorok oznámilo, že pre opakované vyhrážky evakuuje personál zo svojich diplomatických misií na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že evakuácia sa uskutoční v najbližšom čase. Viac čítajte TU

19:07 Nórsko, ktoré nie je členskou krajinou Európskej únie, v utorok vyhlásilo, že sa pridá k sankciám, ktoré voči Rusku plánuje zaviesť EÚ v súvislosti s dianím na Ukrajine. V Nórsku sa takisto podľa plánu v druhej polovici marca uskutočnia rozsiahle manévre NATO s názvom Cold Response, informuje TASR na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

"Situácia na Ukrajine... dosiahla dramatickú úroveň," povedal novinárom v Osle nórsky premiér Jonas Gahr Störe. "Včerajšok bol zlomový)," uviedol v reakcii na uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny zo strany Ruska.

Predseda nórskej vlády v utorok odcestuje do Bruselu, kde sa rozhoduje o uvalení nových sankcií EÚ voči Rusku. "Je dôležité reagovať tvrdo na to, čo sa udialo počas včerajška," uviedol Störe.

18:33 Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. TASR informuje na základe správy agentúry AP. Viac čítajte TU

18:20 Všetko nasvedčuje tomu, že ruské vojská pokračujú v prípravách na útok na Ukrajinu, povedal v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informovala na základe správy AFP. "Sme svedkami toho, že z táborov prúdi stále viac (ruských) síl a sú v bojových formáciách a pripravené zaútočiť," povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii. Viac čítajte TU. 

18:06 Rusko uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku (DĽR a LĽR) v rámci hraníc stanovených v ich ústavách, povedal v utorok novinárom v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že ich ústavy definujú tieto hranice v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti v čase, keď obe entity boli súčasťou Ukrajiny.

Putin to podľa agentúry TASS uviedol na brífingu po rokovaní s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

17:59 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že dohody z Minska, ktoré boli zamerané na urovnanie konfliktu v Donbase, "už neexistujú". Vyslovil sa za demilitarizáciu súčasnej Ukrajiny a zdôraznil, že Ruská federácia je kategoricky proti prijatiu Ukrajiny do NATO. Najlepším riešením by podľa Putina bolo, keby sa samotný Kyjev vzdal vstupu do aliancie. Viac čítajte TU

17:37 Otázka hraníc Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) je vecou budúcnosti a bude sa riešiť, uviedla v utorok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Vo vysielaní televízie Dožď dodala, že "teraz musíme vyriešiť ďalšie problémy. A tento problém bude určite (tiež) nejako vyriešený". Poznamenala, že otázku delimitácie a demarkácie hraníc "nemôžete vyriešiť za hodinu. A otázka hranice dnes nevznikla."

17:36 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok počas návštevy Litvy vyhlásila, že Berlín je pripravený vyslať do tejto pobaltskej krajiny ďalších vojakov. "NATO ďalej posilnilo naše spoločné krízové opatrenia pre NRF (Sily rýchleho nasadenia NATO) a Nemecko je pripravené poskytnúť ďalšie pozemné, námorné a vzdušné sily ako posilu," uviedla Lambrechtová.

17:32 Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, v utorok vyhovela žiadosti prezidenta Vladimira Putina a dala svoj súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry AP by tento súhlas mohol pripraviť pôdu pre útok na Ukrajinu.

Ako informovala agentúra TASS, jednotlivé výbory Rady federácie pred hlasovaním odporučili udeliť súhlas na použitie ruských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike (DĽR a LĽR), pričom navrhli, aby príslušný výnos nadobudol účinnosť hneď v utorok.

V hlasovaní tento návrh podporilo 153 senátorov.

Za toto rozhodnutie hlasovalo 153 senátorov, ktorí dali súhlas na použitie ozbrojených síl Ruskej federácie mimo jej územia "na základe všeobecne uznávaných zásad a noriem medzinárodného práva".

Vo výnose sa uvádza, že "celkový počet útvarov ozbrojených síl Ruskej federácie, oblasti ich pôsobenia, ich úlohy, dobu pobytu mimo územia Ruskej federácie určuje prezident Ruskej federácie v súlade s Ústavou Ruskej federácie".

17:19 Maďarsko pošle vojakov k ukrajinsko-maďarským hraniciam, oznámila v utorok maďarská vláda na svojom účte na Facebooku. "Bezpečnosť Maďarska je najdôležitejšia, preto posilníme ukrajinsko-maďarské hranice," píše sa v statuse vlády.

"Na východných hraniciach sa treba pripraviť na každú situáciu - na humanitárne úlohy, na ochranu hraníc, preto preskupujeme vojakov a vojenskú techniku do východných oblastí krajiny," zdôvodnil tento krok minister obrany Tibor Benkő.

"Na hraniciach sa treba pripraviť aj na príchod utečencov i na humanitárne úlohy," dodal šéf maďarského rezortu obrany.

17:10 Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v utorok požiadal hornú komoru ruského parlamentu o súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry TASS to oznámila predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková.

16:54 Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v utorok znepokojenie z rozhodnutia Ruska uznať separatistické republiky na východe Ukrajiny a upozornila, že vojenská eskalácia výrazne zvýši riziko závažného porušovania ľudských práv. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

"Vyzývam všetky strany (konfliktu), aby prestali s nepriateľskými akciami a pripravili pôdu pre dialóg, nie pre ďalšie násilie," dodala Bacheletová. Avizovala, že ľudskoprávna agentúra OSN bude situáciu aj naďalej pozorne sledovať na oboch stranách kontaktnej línie na východe Ukrajiny.

16:51 Biely dom v utorok privítal rozhodnutie Nemecka zastaviť schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), ktorý má zaistiť dodávky ruského plynu do Európy. Berlín týmto krokom reagoval na skutočnosť, že ruský prezident Vladimir Putin pondelkovým výnosom uznal nezávislosť dvoch separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

16:42 Bielorusko bude ďalej posilňovať vojenskú spoluprácu s Ruskom, vyhlásil dnes bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Oznámil, že Bielorusko chce v najbližších rokoch nakúpiť moderné zbrane, vrátane stíhačiek Su-30 SM, protilietadlový raketový systém Tor-M2 a desiatky vrtuľníkov. Minsk zvažuje aj zaobstaranie ruského systému protivzdušnej a protiraketovej obrany S-400 Triumf.

16:35 Rusko vyzýva ostatné štáty, aby nasledovali jeho príklad a uznali nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR), uviedlo v utorok vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Medzičasom nevylúčilo, že v blízkej budúcnosti bude vyriešená aj otázka vymenovania ruských veľvyslancov v DĽR a LĽR.

16:16 Vlády mnohých európskych krajín si kvôli postupu Moskvy voči Ukrajine predvolali ruských veľvyslancov, aby im odovzdali formálny protest. Predvolanie dnes dostali napríklad veľvyslanci v Británii, Rakúsku či Holandsku.

16:08 Biely dom označil ruské kroky na Ukrajine za inváziu. To vytvára pôdu pre zavedenie prísnych sankcií, o ktorých sa hovorí odvtedy, čo Rusko v posledných týždňoch zhromaždilo v blízkosti hraníc s Ukrajinou zhruba 150-tisíc vojakov.

16:01 Európska únia v reakcii na žiadosť Ukrajiny aktivuje svoju kybernetickú jednotku rýchlej reakcie (CRRT), ktorá má pomôcť Kyjevu čeliť ruským kyberútokom. V utorok to na Twitteri oznámil námestník litovského ministra obrany Margiris Abukevicius. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

15:54 Ruské jednotky sa musia stiahnuť z povstaleckých území na východe Ukrajiny, ich vyslanie nie je mierovou misiou. V spoločnom vyhlásení to dnes uviedlo vedenie nemeckej postkomunistickej strany Levice. Ostrý postoj Levice vyvolal pozornosť nemeckých médií, pretože strana sa doteraz stavala ku kritike Ruska zdržanlivo.

15:51 Niekdajší ruský prezident Dmitrij Medvedev skritizoval rozhodnutie Nemecka, ktoré v utorok stoplo certifikáciu plynovodu Nord Stream 2 v nadväznosti na pondelňajšie uznanie separatistických východoukrajinských regiónov Moskvou a následné vyslanie ruských vojakov na tieto územia. 

„Vitajte v odvážnom novom svete, kde Európania čoskoro zaplatia 2000 eur za tisíc metrov kubických zemného plynu,“ povedal Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom štátnej bezpečnostnej rady.

15:50 Ukrajinský parlament v utorok vyzval cudzie štáty a medzinárodné organizácie, aby neuznali nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR), odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie o ich legalizácii a uvalili na Ruskú federáciu tvrdé sankcie.

Najvyššia rada zároveň vyzvala vlády a parlamenty cudzích štátov, medzinárodné organizácie a ich parlamentné zhromaždenia, aby odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie uznať nezávislosť oboch administratívnych oblastí Ukrajiny za nezákonné.

"Zdôrazňujeme, že toto rozhodnutie je súčasťou dlhodobého systémového úsilia Ruskej federácie zameraného na podkopanie suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a zničenie jej štátnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

15:47 Veľkí exportéri zemného plynu v utorok na samite varovali, že nemôžu zaručiť ceny ani dodávky, keďže kríza na Ukrajine tlačí ceny tejto suroviny v Európe na rekordné maximá.

Katar, ktorý je hostiteľom rokovaní, uviedol, že producenti plynu pracujú na zabezpečení „dôveryhodných a spoľahlivých“ dodávok, keďže obavy Európskej únie (EÚ) o dodávky z Ruska zasiahlo aj rozhodnutie Nemecka zastaviť projekt plynovodu Nord Stream 2.

Katarský minister energetiky povedal, že jeho krajina pomôže Európe, ako sa len dá, no bezprecedentné ceny, ktoré platia európski spotrebitelia, sú „v Božích rukách“.

15:43 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko uznalo nezávislosť povstaleckých regiónov na východe Ukrajiny "v hraniciach, ktoré existovali, keď (tieto subjekty) v roku 2014 vyhlásili" svoju nezávislosť. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ruská federácia uznáva Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku v rámci hraníc, "v ktorých ich orgány vykonávajú svoje právomoci".

Peskov na otázku novinárov, či Rusko obe entity z Donbasu uznáva v súčasných faktických hraniciach, alebo v bývalých administratívnych hraniciach, hovorca Kremľa uviedol, že "v tých hraniciach, v ktorých sa vyhlásili" za štáty.

Na doplňujúcu otázku, či územie Ruskom uznaných štátov zahŕňa aj strategicky dôležitý prístav Mariupol (ovládaný momentálne Ukrajinou), Peskov reagoval: "Nemám čo dodať. V tých hraniciach, v ktorých existujú a v ktorých boli vyhlásené".

15:36 Pondelkové rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny je veľmi nebezpečnou správou. Teraz ale záleží na tom, čo bude Moskva robiť ďalej, povedal v rozhovore s ČTK ukrajinský filozof, novinár a spisovateľ Volodymyr Jermolenko. Ak ruská armáda napadne aj územia kontrolované Ukrajincami, bude to znamenať vojnu s množstvom obetí, dodáva.

15:22 Ukrajina poslala Maďarsku zoznam vybavenia, ktoré potrebuje na posilnenie svojich obranných schopností. V rozsiahlom rozhovore pre spravodajský server azonnali.hu. to potvrdila veľvyslankyňa Ukrajiny v Budapešti Ľubov Nepopová.

Okrem streliva rôzneho kalibru, prilieb, nepriestrelných viest, rôznej vojenskej výbavy, vrátane bezpilotných leteckých obranných zariadení, optických sledovacích prostriedkov, digitálnych komunikačných zariadení, špeciálnych lekárskych vozidiel a ďalších, žiada ukrajinská strana aj vojenské potravinové balíčky, mobilné kuchyne, stany, prenosné stanice na čistenie vody či dieselové generátory.

"Neočakávame, aby ktokoľvek bojoval za nás, avšak s vhodným vybavením sa dokážeme skôr vzoprieť," podčiarkla veľvyslankyňa. Kyjev podľa nej v ústrety ruskej agresii potrebuje aj silný podporný hlas Maďarska v NATO a v Európskej únii.

15:12 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok telefonicky rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému vyjadril obavy z aktuálneho vývoja situácie na Ukrajine. Agentúru MTI o tom informoval hovorca premiéra Bertalan Havasi. "Maďarsko, ako susedná krajina s obavami sleduje vývoj na Ukrajine," zdôraznil Orbán. Ukrajinského prezidenta informoval, že Maďarsko v rámci koordinovanej európskej reakcie bude podporovať snahy o spoločné vyriešenie situácie.

15:06 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil v utorok za "neakceptovateľné" rozhodnutie Ruska uznať separatistami ovládané oblasti Ukrajiny a vyzval všetky zúčastnené strany na dodržiavanie medzinárodného práva. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. "Toto rozhodnutie považujeme za neakceptovateľné. Opakujeme našu výzvu na návrat k zdravému rozumu a rešpektovaniu medzinárodného práva," uviedol Erdogan počas letu do afrického Senegalu.

15:05 Zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2, ktorým sa má transportovať ruský plyn do Nemecka, neovplyvní jeho dodávky do Európskej únie (EÚ), keďže ešte nie je v prevádzke. Uviedla to v utorok Európska komisia.

"Nord Stream 2 zatiaľ nefunguje, nedodáva energiu do Európy. Nie je to iný zdroj energie, je to iný plynovod pre existujúceho dodávateľa. Na súčasnej situácii sa nič nemení," povedal hovorca Komisie na pravidelnom brífingu. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.

15:04 Rusko svojimi krokmi voči Ukrajine posilňuje debatu o možnom vstupe Fínska do NATO. Podľa agentúry AFP to dnes uviedol fínsky prezident Sauli Niinistö. Prezident severskej krajiny, ktorá s Ruskom zdieľa spoločnú hranicu, už v pondelok večer odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať obe povstalecké republiky na východe Ukrajiny a vyslať do nich armádu. Nórsky premiér Jonas Gahr Störe dnes uviedol, že plánované vojenské cvičenie NATO prebehne v Nórsku budúci mesiac podľa plánu. Oslo sa tiež podľa neho pripojí k chystaným sankciám EÚ proti Rusku.

14:59 Maďarsko nasadí vojakov blízko hranice s Ukrajinou, čiastočne v rámci príprav na plnenie humanitárnych úloh. Dnes to na facebookovom profile vlády uviedlo maďarské ministerstvo obrany. "Bezpečnosť Maďarska je najdôležitejšia, posilňujeme ochranu maďarsko-ukrajinskej hranice," uvádza sa vo vyhlásení. Ministerstvo nešpecifikovalo, koľko vojakov plánuje k hranici poslať. Podotklo len, že vzhľadom na krízu medzi Ukrajinou a Ruskom je rovnako dôležitá obrana hraníc i príprava na humanitárnu misiu.

14:56 Vodca Doneckej ľudovej republiky (DLR) povedal, že Rusko uznalo jej nezávislosť v hraniciach celej Doneckej oblasti, teda vrátane územia, ktoré separatisti teraz nekontrolujú. Informovala o tom agentúra Reuters. "Otázka hraníc nie je jednoduchá, rozhodne sa o nej neskôr," povedal Denis Pušilin ruskej štátnej televízii.

Vodca Luhanskej ľudovej republiky sa zatiaľ k tejto veci nevyjadril. Proruskí separatisti na východe Ukrajiny ovládajú približne tretinu Luhanskej a Doneckej oblasti. Väčšina Donbasu je pod kontrolou ukrajinských vládnych síl. Ani z ruskej strany zatiaľ nezazneli jasné informácie o tom, v akých hraniciach Moskva nezávislosť oboch republík uznala.

14:54 Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že získala informácie o plánovanom teroristickom útoku na svätostánky spravované pravoslávnou cirkvou moskovského patriarchátu v Charkove. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to potvrdila tlačová hovorkyňa SBU v Charkovskej oblasti. Kyjev opakovane upozorňuje, že Moskva môže útoky na ukrajinskom území využiť ako zámienku pre svoju vojenskú inváziu.

14:45 Všetky dôkazy nasvedčujú tomu, že ruský prezident Vladimír Putin chce vykonať plnú inváziu na Ukrajinu, povedal dnes britský premiér Boris Johnson. Rusko podľa neho narúša ukrajinskú suverenitu a porušuje medzinárodné právo, a Británia preto voči nemu okamžite zavedie medzinárodné sankcie. Prvé sankcie cielia na päť ruských bánk a troch podnikateľov, ktorí sú podľa Londýna blízki Kremľu. Premiér v prejave v Dolnej snemovni uviedol, že im Londýn zmrazí aktíva v Británii a zakáže im vstup do krajiny. Pokiaľ bude Rusko v "dobývaní" Ukrajiny pokračovať, Británia podľa Johnsona sankcie ešte pritvrdí.

14:42 Nemecký kancelár Olaf Scholz tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin možno hľadá zámienku na okupáciu celej Ukrajiny. Scholz v utorok uviedol, že Nemecko a ďalšie štáty na zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) jasne povedali, že Moskva „nemá vo svete žiadnu podporu“ pre jej rozhodnutie uznať nezávislosť separatistických regiónov na východe Ukrajiny ovládaných proruskými povstalcami. Ako Scholz podotkol, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „si zaslúži najvyšší rešpekt za to, že sa jeho krajina nenechala vyprovokovať Ruskom, pretože ruský prezident možno čaká práve na to, aby mal zámienku na okupáciu celej Ukrajiny“.

14:31 Česká Bezpečnostná rada štátu zasadne v stredu v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Oznámila to ministerka obrany ČR Jana Černochová, ktorá zároveň načrtla, kam by sa mohli presunúť českí vojaci v rámci NATO, informuje spravodajská stanica ČT24. Podľa ministerky by českí vojaci mohli byť nasadení na Slovensku alebo v Rumunsku. Viac čítajte TU.

14:28 "Ruský prezident Vladimír Putin v dlhom príhovore prakticky uprel právo Ukrajiny na vlastný štát. Vzápätí ako jediný na svete uznal nezávislosť takzvanej Doneckej a Luhanskej republiky, ktoré sa pred ôsmimi rokmi za výdatnej pomoci Ruska pokúsili odtrhnúť od Ukrajiny.  Z pohľadu medzinárodného práva ozbrojené sily Ruska dnes pôsobia na legitímnom území Ukrajiny a ide preto o akt vojenskej agresie a okupáciu. Ide o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska voči nášmu susedovi, ktoré Slovensko ostro odsudzuje," stojí v oficiálnom stanovisku prezidentky SR Zuzany Čaputovej k aktuálnej situácii na Ukrajine.

14:15 Európske banky sa pripravujú na komplikácie spojené so zavedením nových sankcií voči Rusku po tom, ako ruský prezident uznal separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a na ich územia poslal vojakov. Britská HSBC sa obáva vážnejších dôsledkov krízy na finančný trh a rakúska Raiffeisen Bank International (RBI) informovala, že pripravuje "krízové plány". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

14:05 Ruská vojenská aktivita v Baltskom mori sa podľa fínskeho prezidenta napriek krokom Moskvy na Ukrajine nezvyšuje. More je jednou z oblastí, v ktorej prípade sú mnohé krajiny podozrievavé voči zámerom Moskvy. „Napodiv sa situácia v celej oblasti Baltského mora javí ako veľmi pokojná a počet ruskej vojenskej techniky vyslanej do tejto oblasti klesá,“ skonštatoval v utorok fínsky prezident Sauli Niinistö.

14:03 Maďarské opozičné strany Demokratická koalícia (DK), Jobbik a Maďarská socialistická strana (MSZP) vydali v utorok vyhlásenie, v ktorom požadovali, aby do programu najbližšieho zasadnutia branného a bezpečnostného výboru parlamentu bolo zaradené prerokovanie situácie na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku komerčnej televízie ATV.

13:41 Európska únia navrhuje prijatie sankcií voči ruským predstaviteľom, ktorí sa podieľali na uznaní nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Hodlá uvaliť aj ekonomické sankcie na ruské banky financujúce vojenské operácie na týchto územiach, rovnako ako obmedziť prístup ruského režimu na finančné a kapitálové trhy EÚ. V spoločnom vyhlásení to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel.

O navrhnutom rozsahu sankcií budú dnes popoludní rokovať únijní ministri zahraničia, štáty EÚ by ho mohli formálne schváliť ešte počas večera.

13:33 SaS ostro odsudzuje konanie Ruska. „Vladimír Putin je agresor a treba to jasne povedať. To, čo sa včera udialo na východe Ukrajiny je absolútne neprijateľné a porušuje to medzinárodné právo. Slovensko musí vyslať jednoznačný signál, že stojí na strane nášho suseda,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Podľa podpredsedu SaS a štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa nekoná Rusko v záujme zachovania mieru, ale presne naopak. „Podporujeme územnú celistvosť Ukrajiny a aj jej suverenitu. Uznať nezávislé separatistické regióny a následne ich obsadiť vojensky je ďaleko za čiarou. Európska únia a NATO musia byť jednotní a rázni v snahe odkázať Rusku, že takéto konania nemôžeme v žiadnom prípade tolerovať,“ doplnil Martin Klus.

13:30 Rusko uznaním separatistických území na Ukrajine hrubo porušilo medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) považuje za závažný aj politický postoj Ruska, podľa ktorého Ukrajina nemá nárok na vlastnú existenciu. Viac čítajte TU.

13:23 Prezident Putin v utorok povedal, že rešpektuje suverenitu postsovietskych republík, Ukrajina ale podľa neho predstavuje výnimku, pretože je pod "zahraničnou kontrolou", citovala ho agentúra TASS. Odmietol tiež, že by jeho cieľom bolo znovuvybudovanie ruskej ríše. "Očakávali sme, že sa bude špekulovať o tom, že Rusko sa chystá znova zriadiť ríšu. Ale tak to rozhodne nie je," povedal podľa AFP Putin po stretnutí s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

13:15 Rusko napriek vážnej kríze vo vzťahoch so Západom nechce zastaviť dodávky zemného plynu do zahraničia. Vyhlásil to v utorok ruský prezident Vladimir Putin. 

13:10 Ruské uznanie nezávislosti pre separatistické oblasti na východnej Ukrajine sa podľa Kremľa vzťahuje aj na územie, ktoré v súčasnosti kontrolujú ukrajinské sily. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko uznáva nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky s hranicami, ktoré existovali, keď vyhlásili svoju nezávislosť v roku 2014. Ukrajinské sily neskôr počas osemročného konfliktu, ktorý si vyžiadal viac ako 14-tisíc mŕtvych, prevzali kontrolu nad veľkou časťou oboch regiónov.

12:33 Uznanie separatistických ukrajinských regiónov Ruskom výrazne zvýši ekonomickú neistotu v Európskej únii (EÚ). Vyhlásil to v utorok komisár pre hospodárstvo bloku Paolo Gentiloni. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Neistota okolo nás zostáva. A porušenie medzinárodného práva uznaním dvoch separatistických území na Ukrajine Ruskom túto neistotu výrazne zvýši," povedal Gentiloni na konferencii v Bruseli.

12:31 Rusko garantuje bezpečnosť samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), ktoré ležia na východe Ukrajiny. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova táto povinnosť Rusku vyplýva zo zmlúv o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, ktoré v utorok ratifikovali parlamenty DĽR a LĽR, informuje agentúra RIA Novosti.

"V podpísaných zmluvách o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci medzi Ruskom a týmito novými štátmi (DĽR a LĽR) garantujeme zaistenie ich bezpečnosti. Myslím si, že to je každému jasné," uviedol Lavrov. Zároveň dodal, že Rusko očakávalo, ako bude Západ reagovať na uznanie separatistických ukrajinských regiónov, a je pripravené na sankcie.

12:30 Lotyšské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo ruského chargé d'affaires v Rige v reakcii na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať dve samozvané separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

12:28 Ruskí zákonodarcovia v utorok odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré v pondelok večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP.

Ruská Štátna duma konkrétne ratifikovala zmluvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (ĽLR). Ruský prezident Putin ešte v pondelok večer podpísal výnosy uznávajúce nezávislosť oboch separatistických "republík" na východe Ukrajiny.

Ruská štátna agentúra TASS uviedla, že poslanci zmluvy ratifikovali "jednomyseľne". Zákonodarcovia schválili aj príslušné dodatky, aby zmluvy vstúpili do platnosti dňom ich zverejnenia.

 

12:24 Rakúsko si predvolalo ruského veľvyslanca na protest proti porušeniu suverenity Ukrajiny zo strany Ruska. Uviedol to rakúsky kancelár Karl Nehammer. Ako tiež povedal, Rakúsko podporuje postoj Európskej únie, čo sa týka postupného uvalenia sankcií na Rusko. „Existujú rôzne možnosti sankcií, ktoré je teraz potrebné použiť cieleným spôsobom, pretože musíme predpokladať, že sme ešte nedosiahli vrchol eskalácie,“ povedal novinárom vo Viedni.

12:22 Správy o presune ruskej vojenskej techniky na východ Ukrajiny bude potrebné overiť. Vyhlásil to v utorok britský minister obrany Ben Wallace. Na stretnutí s kolegami z pobaltských krajín a viacerých západoeurópskych štátov upozornil na znepokojujúce signály, že Rusko začína presúvať svoje sily na Ukrajinu. Ukrajina je suverénny štát a časť jeho územia bola fakticky anektovaná, zdôraznil minister, pričom odkázal na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uznaní nezávislosti separatistických regiónov Luhansk a Doneck.

12:15 Udelenie súhlasu na prevádzku nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 nie je kvôli terajšiemu postupu Ruska voči Ukrajine možné. Dnes to na spoločnej tlačovej konferencii s írskym premiérom Micheálom Martinom vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Uviedol, že požiadal o zastavenie procesu preskúmania projektu nemeckým regulačným úradom. "Znie to technicky, ale je to nevyhnutný administratívny krok, takže nemôže dôjsť k certifikácii plynovodu a bez tejto certifikácie nemôže Nord Stream 2 začať prevádzku," vyhlásil. Povedal tiež, že ruské uznanie samozvaných separatistických republík na východe Ukrajiny je jasným porušením medzinárodného práva, ktoré nezostane bez odpovede.

12:14 Mnoho európskych krajín dnes odsúdilo pondelkové rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. Za porušenie medzinárodného práva to označili okrem iného španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, grécke ministerstvo zahraničia, premiéri Slovinska, Chorvátska a Bulharska či rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý vyzval na ráznu medzinárodnú reakciu na krok Moskvy.

11:54 Ruskí vojaci už prišli do separatistami kontrolovaného Donbasu na východnej Ukrajine po tom, čo ich nasadenie „na udržanie mieru“ nariadil v pondelok v noci prezident Vladimir Putin. Po tom ako šéf Kremľa podpísal dekréty uznávajúce nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, začali do separatistických území smerovať konvoje obrnených áut, hoci nebolo bezprostredne známe, či boli ruské.

 

Ruskí predstavitelia zatiaľ nepriznali nasadenie vojakov na povstaleckom východe, člen separatistickej miestnej rady v Donecku Vladislav Brig, však novinárom povedal, že ruské jednotky sa už presunuli a zaujali pozície na severe a západe regiónu. Aj poľský minister obrany Mariusz Błaszczak sa v utorok v rozhlasovom rozhovore vyjadril, že môže potvrdiť vstup ruských vojakov na spomenuté územia, pričom to nazval porušením ukrajinských hraníc a medzinárodného práva.

 

11:46 Podľa agentúry AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie po boku estónskeho prezidenta vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2). "Rusko musí byť potrestané za to, že v pondelok uznalo dva separatistami ovládané regióny Ukrajiny. Musí ísť o okamžité sankcie, ktoré budú zahŕňať aj úplné zastavenie (projektu plynovodu) Nord Stream 2," vyhlásil ukrajinský prezident.

11:41 Ruská centrálna banka je pripravená prijať všetky potrebné opatrenia na podporu finančnej stability. Uviedla to v reakcii na otrasy na trhoch po tom, ako sa situácia na východe Ukrajiny v posledných hodinách výrazne zhoršila. "Centrálna banka má vývoj situácie na finančnom trhu stále pod kontrolou a v prípade potreby je pripravená prijať všetky potrebné opatrenia na podporu finančnej stability," uviedla banka v oficiálnom vyhlásení.

11:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že zváži prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom. Vyzvalo ho na to ukrajinské ministerstvo zahraničia. Podľa agentúry Unian to prezident povedal na spoločnej tlačovej konferencii s estónskym kolegom Alarom Karisom.

11:20 Reakcia Západu na ruské uznanie nezávislosti ukrajinských separatistických oblastí - Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky je očakávaná, uviedol dnes minister zahraničia Sergej Lavrov v ruskej televízii. Moskva je podľa neho na sankcie uvaľované Západom zvyknutá, píše agentúra Reuters. "Reakcia je samozrejme známa (...) sú toho plné televízne obrazovky a ďalšie médiá, internet, sociálne siete. Reakcia je očakávaná," ​​nechal sa počuť šéf ruskej diplomacie podľa agentúry TASS.

"Naši európski, americkí a britskí kolegovia sa nezastavia a neupokojia, kým nevyčerpajú všetky možnosti takzvaného 'potrestania Ruska'. Už teraz sa nám vyhrážajú najrôznejšími sankciami," povedal Lavrov, podľa ktorého je Rusko na ekonomické postihy zvyknuté. Podľa agentúry Ria Novosti zároveň vyhlásil: "Vieme, že Západ uvalí na Rusko sankcie v každom prípade, či už s príčinou, alebo bez nej." Západ si vraj podľa neho v posledných niekoľkých desaťročiach zvykol "zvádzať všetky problémy na Ruskú federáciu a zo všetkého viniť Moskvu".

11:19 Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Andrew Wood v utorok pre televíziu BBC uviedol, že diplomatické riešenie ukrajinskej krízy nebude možné, pokiaľ bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. "(Putin) nedokáže rozpoznať, aké by bolo diplomatické riešenie," uviedol Wood. "Diplomatickým riešením by pre (Putina) nebolo len to, že by sme povedali, že nepozveme Ukrajinu do Severoatlantickej aliancie (NATO). (Riešením) by bolo akceptovanie jeho úplnej kontroly nad touto krajinou," dodal Wood s tým, že Putin je nespoľahlivý partner, pretože "jeho slovo zjavne nestojí za nič".

11:11 Spojené kráľovstvo v utorok vyhlásilo, že voči Rusku zavedie cielené sankcie, a prisľúbilo prijatie prísnejších opatrení v prípade rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu. "Okamžite zavádzame balík medzinárodných sankcií," povedal britský premiér Boris Johnson, ktorého vyjadrenie sprostredkovala stanica BBC. "Tieto (sankcie) Rusko zasiahnu veľmi tvrdo a chystáme sa urobiť ešte oveľa viac v prípade invázie," dodal. Britské sankcie podľa premiéra zasiahnu hospodárske záujmy Ruska. "Toto je len prvý príval sankcií, pretože sme presvedčení, že budú nasledovať ďalšie prejavy nerozumného ruského správania," povedal Johnson.

11:04 "Uznanie povstaleckých republík na východe Ukrajiny a následné začatie vojenskej misie je zo strany Ruska jednoznačným aktom agresie voči suverénnemu štátu a je úplne zjavne porušením medzinárodného práva," povedal český premiér Petr Fiala, ktorý zároveň v Snemovni uviedol, že Severoatlantická aliancia pravdepodobne posilní vojenskú prítomnosť na východnom krídle. Česko podľa premiéra tiež podporuje zavedenie tvrdých sankcií Európskej únie voči Rusku.

11:01 Uznaním separatistických entít na Donbase Ruská federácia hrubo porušila medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) s tým, že Rusko popiera vlastné princípy, na ktoré sa odvoláva. Minister zdôraznil, že týmto krokom znemožnilo Rusko mierové rokovania za účelom vyriešenia konfliktu na východe Ukrajiny. "Je zjavné, a Ruská federácia o tom už otvorene hovorí, že problémom, s ktorým sa nevie vyrovnať, je samotná existencia Ukrajiny," poznamenal. Zdôraznil, že problém sa týka celej Európy vrátane Slovenska.

11:00 Ukrajina v utorok žiadala prísne sankcie voči Rusku, ktoré v pondelok uznalo dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Washingtonu povedal, že "spolupracuje so západnými priateľmi Kyjeva" s cieľom zaviesť voči Rusku prísne sankcie. "Zdôraznil som potrebu zaviesť prísne sankcie voči Rusku v reakcii na jeho nezákonné kroky," napísal Kuleba v tvíte.

10:58 Sýria v utorok uviedla, že "podporuje rozhodnutie prezidenta Putina uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku a bude s nimi spolupracovať", citovala sýrska štátna tlačová agentúra SANA tamojšieho ministra zahraničných vecí Fajsala Mikdáda. "To, čo dnes Západ robí proti Rusku, je podobné tomu, čo urobil proti Sýrii počas teroristickej vojny," citovala Mikdáda agentúra AP. DPA pripomenula, že od vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011 je Rusko hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega bol jedným z prvých svetových lídrov, ktorý podporil krok Ruska. "Som si istý, že ak urobia referendum, aké sa uskutočnilo na Kryme, ľudia budú hlasovať za pripojenie území k Rusku," povedal Ortega, ktorý je podľa Reuters "dlhoročným odporcom" amerického vplyvu v Strednej Amerike a ktorého režim Európska únia považuje za autokratický.

10:57  Švédska ministerka zahraničia Ann Linde nazvala ruské kroky „nehanebným porušením medzinárodného práva“. Šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod uviedol, že je to škodlivé a jeho krajina vyzvala Moskvu, aby prestala porušovať medzinárodné právo. Fínsky prezident Sauli Niinisto avizoval, že jeho krajina bude reagovať jednotne s Európskou úniou, ktorej je členom. Nórsko zas vyhlásilo, že ruské rozhodnutie „priamo odporuje duchu a litere minských dohôd“.

10:38 Teherán dnes vyzval Moskvu a Kyjev na zdržanlivosť. Reagoval tak na rozhodnutie Ruska uznať nezávislosť povstaleckých republík na východe Ukrajiny a vyslať tam vojakov. Izrael presunul svoje veľvyslanectvo z Kyjeva do Ľvova a vyzval svojich občanov na opustenie Ukrajiny. Izraelská diplomacia dala najavo, že podporí americké sankcie proti Rusku, ale minister zahraničných vecí Jair Lapid tiež vyhlásil, že vzhľadom na veľké židovské komunity žijúce v Rusku a na Ukrajine, musí byť Izrael v reakcii na krízu opatrnejší.

10:33 Vstup ruských vojsk na územie separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a znižuje nádej na diplomatické riešenie, uviedol dnes český prezident Miloš Zeman. Podrobnejšie zatiaľ súčasnú krízu na rusko-ukrajinskej hranici nekomentoval.

10:30 Parlamenty samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), ležiacich na východe Ukrajiny, ratifikovali v utorok zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci s Ruskom. Oba parlamenty tieto dohody schválili jednohlasne, píše agentúra Interfax. Putin zároveň predložil ruskej Štátnej dume návrh zákona o ratifikácii zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci medzi Ruskom a Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou.

10:15 Poľský prezident Andrzej Duda uistil ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského o plnej podpore Poľska v súvislosti s ruskou "agresiou". TASR správu prevzala od agentúry PAP, ktorá o tom informovala v utorok. "Práve som ho hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Uistil som ho, že Ukrajina má plnú podporu (Poľska) v boji proti agresii Kremľa, aj o tom, že neporušiteľnosť hraníc vnímame ako jednu zo základných noriem medzinárodného práva," napísal Duda na sociálnej sieti Twitter.

10:08 Ruské rozhodnutie o uznaní nezávislosti ukrajinských separatistických regiónov Luhansk a Doneck a vyslanie vojakov na toto územie znamená „akt vojny“. V utorok to vyhlásil európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Ako dodal, blok 27 štátov je pripravený uvaliť na Rusko sankcie. V rozhovore pre belgickú televíznu stanicu RTBF dodal, že pre uskutočnenie tohto kroku je potrebná jednomyseľná zhoda členských štátov Európskej únie (EÚ). Predpokladané opatrenia budú podľa neho prichádzať postupne v závislosti od ruských krokov.

10:03 Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzýva zainteresované strany, aby využili všetky dostupné možnosti na mierové vyriešenie konfliktu na Ukrajine. Silové riešenie totiž podľa strany nebude mať žiadneho víťaza, bude iba znamenať prehru pre každého účastníka tohto konfliktu, a to tak pre Rusko, USA, Európsku úniu (EÚ), ale predovšetkým pre samotnú Ukrajinu. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

9:58 Španielsko a Grécko sa pripojili k mnohým západným krajinám, ktoré odsúdili pondelkové rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová a grécke ministerstvo zahraničia tento krok dnes tiež označili za porušenie medzinárodného práva.

"Myslím, že stále musíme pokračovať v presadzovaní diplomatického riešenia. To, čo sa deje, je veľmi vážne. Uvidíme, aké budú rozhodnutia NATO a EÚ," uviedla dnes v španielskom rozhlase ministerka Roblesová. Zdôraznila, že nemožno tolerovať porušovanie medzinárodného práva, a povedala, že nasledujúce hodiny budú rozhodujúce.

Aj grécke ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že uznanie nezávislosti separatistických republík na východe Ukrajiny považuje za porušenie medzinárodného práva. Podľa agentúry Reuters doplnilo, že svoje kroky bude koordinovať s partnermi v EÚ a Severoatlantickej alianci.

9:54 Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala, takže Británia uvalí na Rusko sankcie. V rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky New to v utorok uviedol britský minister zdravotníctva Sajid Javid. "Z toho, čo sme už dnes videli a zistili, je jasné, že Rusi a prezident (Vladimir) Putin sa rozhodli napadnúť suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť... vyslal tanky a jednotky," povedal Javid. "Takže si myslím, že z toho môžete vyvodiť záver, že invázia na Ukrajinu sa začala," uviedol Javid s tým, že Británia uvalí cielené sankcie na "jednotlivcov, spoločnosti a podniky s prepojením na ruský režim".

9:29 Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN na čele s USA odsúdila kroky Ruska, ktoré v pondelok oznámilo uznanie nezávislosti separatistických republík na východe Ukrajiny a vyslanie "mierovej misie" do Donbasu. Ruský veľvyslanec pri OSN uviedol, že ruské vojská majú v Donbase zabrániť ukrajinskému útoku. Čína vyzvala všetky strany na zdržanlivosť. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na mierové riešenie konfliktu.

9:28 Situácii na Ukrajine sa bude zrejme venovať aj Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Jeho mimoriadne zasadnutie plánuje v najbližších dňoch iniciovať poslanec Andrej Stančík (OĽANO). Chce na ňom predložiť uznesenie odsudzujúce "agresívne kroky Ruskej federácie a vyjadrujúce solidaritu s naším susedom - Ukrajinou". Šéf výboru Marián Kéry (Smer-SD) pre TASR skonštatoval, že ak o to požiada tretina členov, výbor zvolá.

"Kroky Vladimira Putina sú bezprecedentnou eskaláciou situácie, porušením minských dohovorov a útokom na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Zámienkou sú vyfabrikované informácie, ktoré už neraz v histórii slúžili ako ospravedlnenie vedenia vojny agresorom. Teraz je čas postaviť sa za hodnoty práva, mieru, slobody a demokracie. Kroky Kremľa sú popretím týchto hodnôt a vyžadujú si odozvu," skonštatoval v stanovisku Stančík, ktorý je členom zahraničného výboru.

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty je podľa Kéryho v rozpore s medzinárodným právom. Nemyslí si však, že treba zvolávať zahraničný výbor. Podstatné informácie sa podľa neho dozvedeli minulý týždeň, keď boli na výbore ukrajinský i ruský veľvyslanec. Na žiadosť tretiny členov výboru zasadnutie zvolá.

9:22 Čína je znepokojená "zhoršujúcou sa" situáciou na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok čínsky minister zahraničných vecí Wang I, ktorý zároveň opätovne vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť a vyriešenie svojich rozporov prostredníctvom dialógu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Čína opäť vyzýva všetky strany na zdržanlivosť," uviedol Wang I počas utorkového telefónneho rozhovoru s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Podľa Wanga ostane Čína v kontakte so všetkými zúčastnenými stranami, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

9:21 Európska únia pracuje na návrhu sankcií proti Rusku po uznaní nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny Moskvou. Vyhlásil to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého by zástupcovia krajín EÚ mohli o sankciách rozhodnúť už dnes popoludní. O možných postihoch budú už dopoludnia hovoriť veľvyslanci členských krajín."Naša odpoveď bude samozrejme vo forme sankcií, o ktorých rozsahu rozhodnú ministri (zahraničných vecí)... Som si istý, že to bude jednohlasné rozhodnutie potrebné pre tieto opatrenia," povedal Borrell.

8:47 Premiér Eduard Heger (OĽANO) zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR. Hlavnou témou bude situácia na Ukrajine. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

8:43 Maďarský premiér Viktor Orbán zvolal v utorok ráno v Budapešti mimoriadnu schôdzku vládneho kabinetu národnej bezpečnosti v súvislosti s vývojom rusko-ukrajinského konfliktu, informoval agentúru MTI hovorca premiéra Bertalan Havasi. "Cieľom schôdzky je prerokovať ukrajinskú krízu a prijať potrebné opatrenia," spresnil hovorca.

8:41 Japonský premiér Fumio Kišida v utorok kritizoval Rusko za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Uviedol, že jeho krajina bude s medzinárodným spoločenstvom diskutovať o možných "prísnych krokoch" vrátane sankcií. Informovala o tom agentúra AP. Tento krok je "neprijateľný a porušením medzinárodného práva", povedal Kišida. Japonsko je podľa neho pripravené na ráznu odpoveď, ktorá by mohla zahŕňať sankcie, píše agentúra Reuters.

8:20 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v pondelok večer telefonicky spojil s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorému v súvislosti s vývojom rusko-ukrajinského konfliktu dal jednoznačne najavo, že Maďarsko zdieľa spoločný postoj Európskej únie. Agentúru MTI o tom informoval Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Orechy sú plné výživných látok
Foto
Zázračná potravina? Sezóna vlašských orechov sa začína: Neuveriteľné, na čo všetko pomáhajú!
Starosta Hýb Karol Pavlíček (59) je z tohto incidentu veľmi nešťastný.
Foto
Hubár Stanislav († 55) prišiel o život po útoku šelmy, starosta Hýb prehovoril: Bola to len otázka času!
Mesto podpísalo Memorandum o spolupráci pri spracovaní odbornej a dátovej analýzy
Čaká Košice veľká zmena? Mesto má neuveriteľných 22 mestských častí, chcú ich rušiť!
Slovenskí repatrianti z Izraela.
Slovenský vládny špeciál dnes pristál s evakuovanými ľuďmi z Libanonu: Koľko to bude krajinu stáť?
Ničivé dažde, ktoré sa začali ešte vo štvrtok neskoro večer, zasiahli veľkú časť krajiny.
Smrteľné záplavy na Balkáne neutíchajú: Obete rátajú na desiatky
Krikľavo zafarbené auto dostalo meno Matilda II.
Foto
45-ročnú Škodu zmenili na nepoznanie: Prečo si takto pomaľovali veterána?!
Muž († 55) napriek snahe záchranárov zraneniam podľahol.
AktualizovanéFoto
Hubačka pri Hybiach skončila TRAGICKY: Muž († 55) zomrel po strete s medveďom! MRAZIVÝ opis záchranárov
Takto dnes vyzerá zrekonštruovaná replika stupy v priestoroch bane Starovšechsvätých v Hodruši-Hámroch.
Foto
V Hodruši-Hámroch obnovili oblúbenú atrakciu turistov: To musíte aspoň raz za život vidieť!
Prezident SR Peter Pellegrini
Prezident sa vyjadril k demisii Dolinkovej: Toto sú jeho slová
Sychravé počasie
Počasie sa nevylepší ani posledný deň víkendu: TOTO nás čaká na viacerých miestach
Kazašský brankár Andrej Šutov.
Foto
Brankár Slovana Andrej Šutov: Zriekol sa KHL i dvojnásobného platu!
2024. Aj napriekobmedzeniam je Veronika s rodinkou často v prírode
Foto
Veronika ochrnula po nehode: Bojuje ako levica! Aj na vozíku sa snaží postarať o rodinu