Účinky na organizmus:
- výborne prečisťuje a detoxikuje
- pomáha pri zápche, plynatosti aj hnačkách
- odporúča sa pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení, optimalizuje vysoký krvný tlak
- zmenšuje bolesť kŕčových žíl
- zmierňuje časté migrény
- využíva sa pri liečbe astmy či zápalu priedušiek
- posilňuje imunitu
Použitie
Najviac účinných látok si uchová v surovom stave. Bez tepelnej úpravy sa medvedí cesnak hodí nakrájaný na maslový chlieb, do nátierok, šalátov aj ako príloha k varenému jedlu. Pri varení sa vynikajúco hodí do mäsových pokrmov a tiež polievok, omáčok a cestovín.
Medvedí cesnak sa nápadne podobá na konvalinku, ktorá je jedovatá. Rozlíšite ich vďaka výraznej typickej vôni cesnaku. Rastlinky majú aj odlišné kvety, ale to vám nepomôže, pretože kvitnúci medvedí cesnak sa už nezbiera.Uskladnenie
- zamrazte ho
- vyrobte pesto
- namiešajte bylinkovú soľ
Vyberajte si mladé lístky
Je to zelená prízemná bylina, vyskytuje sa húfne a pokrýva veľké plochy, pripomína zelený koberec. Identifikovať medvedí cesnak je veľmi jednoduché, prezradí ho typická cesnaková vôňa, ktorú cítiť široko-ďaleko. Staršie a väčšie listy rastúce dole môžu byť horké, preto je lepšie vyberať si mladé lístky hore. Sú bohatšie na vitamíny a chuťovo výraznejšie.
Domáca bylinková soľ
Medvedí cesnak umyte a nechajte čo najviac oschnúť. Potom ho pokrájajte na väčšie kusy a vložte do mixéra. Mixér niekoľkokrát krátko zapnite a potraste ním tak, aby sa lístky nasekali na drobné kúsky, ale aby nevznikla jednoliata pasta.
Prisypte soľ a ešte mixér nakrátko zapnite. Zmes nasypte do sklenenej dózy, uzavrite a odložte do chladničky. Nechajte týždeň odležať, občas pohárom zatraste, aby sa soľ nezlepila.
Potrebujete:
100 g soli
30 g medvedieho cesnaku
Potrebujete:
3 PL olivového oleja
1 PL kešu orechov
1 ČL soli
1 ČL citrónovej šťavy
1 – 2 hrste medvedieho cesnaku
2 PL parmezánu, najemno nastrúhaného
Postup:
Lístky medvedieho cesnaku umyte a osušte. Spolu s ostatnými ingredienciami rozmixujte dohladka. Ponorným mixérom sa vám to nepodarí, použite stolový.