Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2022 05:55 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Vášnivé slová ukrajinského prezidenta: O osude krajiny sa rozhoduje práve teraz!

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území. Západ sľubuje za inváziu tvrdé sankcie. Situáciu pre vás sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
35
fotiek v galérii

02:02 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval ruských vojakov na Ukrajine, aby sa "vrátili do kasární", uviedla v sobotu agentúra AFP. "Nikdy sa nesmieme vzdať. Musíme dať ďalšiu šancu mieru," Guterres povedal novinárom po tom, čo Moskva vetovala rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine.

01:56 Spojené štáty ocenili rozhodnutie Južnej Kórey uvaliť sankcie na Rusko pre jeho "nezákonný a nevyprovokovaný" útok na Ukrajinu. Informovala o tom v piatok kórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany. "Vítame vyhlásenia našich juhokórejských spojencov. Vítame ich vôľu uvaliť sankcie na Rusko tak, ako to robí mnoho ďalších krajín," povedal hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby.

Soul už v minulosti avizoval, že sa pridá k medzinárodným sankciám voči Rusku, vrátane obmedzení exportnej politiky. Kirby zdôraznil, že odkazom medzinárodného spoločenstva je jasné odsúdenie ruskej invázie. "Myslím, že odkaz je veľmi jasný. Pán Putin týmito bezohľadnými a nezákonnými činmi dostáva seba a svojich ľudí do čoraz väčšej izolácie," uviedol.

Otvoriť galériu

01:28 V Kyjeve je podľa správ zo sociálnych sietí počuť intenzívna streľba. Ukrajinská protilietadlová obrana na sociálnej sieti ohlásila, že zostrelila zhruba 40 kilometrov od Kyjeva nákladné lietadlo Il-76 s ruskými výsadkármi. Moskva informáciu nekomentovala. Podľa agentúry Unian transportné lietadlo zničila ukrajinská stíhačka Su-27 krátko po polnoci. V obci Vasilkiv južne od hlavného mesta, kde sa Rusi pokúšali o výsadok, pokračujú tvrdé boje, uviedla agentúra Unian.

 

 

 

 

00:58 Ruské jednotky vstúpili do mesta Melitopoľ na juhovýchode Ukrajiny neďaleko Krymu, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na ruské a ukrajinské zdroje. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany, ruské jednotky sa vylodili v meste Azov pri Azovskom mori a obsadili Melitopoľ "bez akéhokoľvek odporu".

Ukrajinská agentúra Ukrinform tvrdí, že mesto je obkľúčené a vstúpila doň malá skupina ruských vojakov. Podľa guvernéra Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha ruské jednotky vstúpili do Melitopoľu a snažili sa ovládnuť kritickú infraštruktúru, avšak z mesta ich vytlačili. Dodal, že boje pokračujú neďaleko Melitopoľu.

00:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave podľa miestnych médií varoval, že obrancov Ukrajiny čaká ťažká noc, ťažšia než uplynulý deň. Rusko bude útočiť, ale nemožno ztratit Kyjev, zdôraznil. "Musím povedať úplne otvorene, že táto noc bude ťažšia než deň. Údery dopadajú na veľa miest, na Černihiv, Sumy, Charkov, na Donbas, mestá južnej Ukrajiny. Zvláštna pozornosť patrí Kyjevu. Nesmieme prísť o hlavné mesto," dodal šéf štátu podle agentúry Interfax-Ukrajina.

00:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal v piatok neskoro večer správu, v ktorej načrtol situáciu vo svojej krajine. Citovala ho americká stanica CNN na svojom webe.

Povedal, že dnešná noc je pre Ukrajinu zlomovým momentom: "Táto noc bude veľmi ťažká a nepriateľ použije všetky dostupné sily, aby zlomil odpor Ukrajincov," povedal Zelenskyj a neskôr dodal, "O osude Ukrajiny sa rozhoduje práve teraz." Obvinil Rusko z útoku na materské školy: „Nie je nič, čo by mohlo vysvetliť, prečo sú škôlky a civilná infraštruktúra ostreľované,“ povedal ukrajinský prezident.

 

 

Povedal, že straty sú na oboch stranách: "Našim hlavným cieľom je ukončiť toto zabíjanie. Straty nepriateľa sú veľmi vážne – dnes boli zabité stovky vojakov, ktorí prekročili našu hranicu a vkročili na našu zem," povedal Zelenskyj. Dodal: "Bohužiaľ, aj my máme straty."

23:59 Rusko v piatok v Bezpečnostnej rade OSN podľa očakávania vetovalo návrh rezolúcie odsudzujúci ruskú inváziu na Ukrajinu. Čína, India a Spojené arabské emiráty sa zdržali hlasovania, zvyšných jedenásť členov Rady bolo pre rezolúciu. Jej návrh predložený Spojenými štátmi a Albánskom okrem iného požadoval okamžité stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny.

23:58 Agentúra Fitch znížila rating ukrajinského vládneho dlhu z úrovne B na CCC po "výrazne negatívnych otrasoch" v dôsledku ruskej agresie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. "Ruská vojenská invázia predstavuje zvýšené riziká pre ukrajinské externé a verejné financie, makroekonomickú a politickú stabilitu," uviedla agentúra Fitch a dodala, že problémom je aj "vysoká neistota" ohľadne dĺžky trvania konfliktu.

23:49 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok večer vo videu zverejnenom na Facebooku oznámil, že navrhol ruským a ukrajinským vodcom, aby rokovali v Budapešti, informuje spravodajca TASR. Szijjártó vo videu zaznamenanom v Bruseli na letisku pred odletom do New Yorku povedal, že telefonoval so šéfom ruskej diplomacie Sergerjom Lavrovom, ktorému navrhol, aby sa ruská a ukrajinská delegácia stretla v maďarskej metropole, ktorá je, ako povedal, bezpečné pre obe strany.

Návrh oznámil šéf maďarskej diplomacie aj ukrajinskej strane. "Žiadna zo strán sa voči návrhu neohradila," povedal Szijjártó, podľa ktorého záujmom Maďarska je mier. Maďarský minister súčasne vyjadril nádej, že návrh tohto miesta rokovania môže prispieť k dosiahnutiu mieru.

Otvoriť galériu

23:40 Kyjev a Moskva, ktorá vo štvrtok začala vojenský útok na Ukrajinu, rokujú o mieste a čase diplomatických rozhovorov. Uviedol to v piatok podľa agentúry Reuters hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Poprel pritom ruské tvrdenie, že Kyjev odmietol ponuku zasadnúť za rokovací stôl. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že je ochotný vyslať do bieloruskej metropoly Minsk delegáciu na úrovni predstaviteľov ministerstiev. Spojené štáty sa vyjadrili skepticky o ochote Moskvy viesť diplomatické rokovania.

"Čím skôr rokovania začnú, tým väčšia je šanca, že sa vrátime k normálnemu životu," uviedol hovorca Serhij Nykyforov. Podľa neho Kyjev bol a stále je otvorený rozhovorom o pokoji zbraní a mieri. Viac tu.

23:37 Vyše 50-tisíc ľudí už utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie spred dvoch dní. Uviedol to v piatok Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Informovala o tom agentúra AFP. "Viac ako 50-tisíc ukrajinských utečencov utieklo zo svojej krajiny za menej ako 48 hodín, väčšina do Poľska a Moldavska," napísal Grandi v piatok podvečer na Twitteri.

V príspevku dodal, že k hraniciam susedných krajín smerujú "mnohí ďalší" ukrajinskí utečenci. Ďalej adresoval "srdečné poďakovanie" vládam a obyvateľom okolitých krajín za to, že svoje hranice nechávajú otvorené a "utečencov vítajú".  

23:35 Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválil parlament. O návrhu rokovali poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Materiál obsahuje novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti. Viac tu.

23:17 Francúzsko sa chystá vyslať štyri stíhačky Mirage-2000 a 200 vojakov do Estónska ako posily pre jednotky Severoatlantickej aliancie v Pobaltí po ruskej invázii na Ukrajinu. Paríž chce tiež urýchliť presun taktickej skupiny 500 vojakov do Rumunska, uviedla v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na Elyzejský palác. V oboch prípadoch ide o reakciu na ruskú inváru na Ukrajinu.

23:10 Zmeniť sa majú právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity na internete. Znamená to, že by bolo možné napríklad zablokovať dezinformačné weby.

Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 82 poslancov zo 121 prítomných.

22:48 Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa blížia "bodu z ktorého niet návratu" pre rozsiahle ekonomické sankcie, ktoré zaviedli voči Rusku viaceré krajiny. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v ruskej televízii. "Dostali sme sa do bodu, za ktorým už neexistuje žiadna cesta späť," povedala Maria Zacharovová.

Otvoriť galériu

22:39 Sankcie proti Vladimirovi Putinovi a Sergejovi Lavrovovi sú prejavom bezmocnosti Západ. Uviedla to v piatok hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová, ktorú citovala agentúra AFP. "Sankcie proti prezidentovi krajiny, ministrovi zahraničných vecí sú už príkladom a ukážkou absolútnej vlastnej bezmocnosti pri uskutočňovaní zahraničnej politiky a v medzinárodných vzťahoch," povedala hovorkyňa na Prvom kanáli ruskej televízie.

Podľa AFP sa Zacharovová tiež zaujímala, či Západ vie, "s kým má tú česť", a pripomenula, že Rusko zaberá šestinu sveta, je jadrovou mocnosťou, obrovskou krajinou. "S kým sa to chcete hrať a aké hry," pýtala sa hovorkyňa. Vyhlásila tiež, že pozastavením členstva Ruska v Rade Európy sa táto organizácia stáva bezvýznamnou.

22:27 Autobus s utečencami z vojnou zasiahnutej Ukrajiny odišiel v piatok popoludní z obce Veľké Slemence pri ukrajinskej hranici do zariadenia Spišskej katolíckej charity (SpKCH) v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

22:36 Protesty proti invázii ruských jednotiek na Ukrajinu pokračovali v Rusku aj v piatok a konali sa v Moskve, Petrohrade i ďalších ruských mestách. Združenie OVD-Info, ktoré monitoruje zatýkanie protivládnych aktivistov, v piatok oznámilo, že v Moskve boli zadržané desiatky demonštrantov. Zatknutia hlásili aj v Petrohrade, Nižnom Novgorode, Briansku či Archangeľsku.

Agentúra AP konštatovala že zhromaždenia v piatok večer sa zdali byť menej početné ako vo štvrtok, keď do ulíc miest po celom Rusku vyšli tisíce ľudí. OVD-Info informovalo, že vo štvrtok večer bolo v 58 ruských mestách zadržaných celkovo 1820 demonštrantov, z toho 1002 v Moskve.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa snažil zľahčovať rozsah týchto protestov a v piatok na brífingu v Moskve ubezpečoval, že prezident Vladimir Putin "vníma názory Rusov" na tzv. špeciálnu vojenskú operáciu ruskej armády na Ukrajine a eviduje, aký je podiel "tých, ktorí majú iný uhol pohľadu, a tých, ktorí sú naklonení takýmto vynúteným operáciám".

22:14 Ministerstvo obrany (MO) SR zatiaľ nekomentovalo informácie o vojenskom posilnení hraníc členských krajín NATO s Ukrajinou. Vyplýva to z reakcie hovorkyne rezortu obrany SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej pre TASR na medializované informácie aj o údajnom premiestnení mobilných protilietadlových raketových systémov Patriot na územie Slovenska.

22:13 Humanitárni pracovníci potrebujú "bezpečný a neobmedzený" prístup k ľuďom v núdzi na Ukrajine, na ktorú útočia ruské invázne vojská. V piatok to uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths, informovala agentúra AFP.

OSN zatiaľ nevie, koľko ľudí na Ukrajine potrebuje humanitárnu pomoc, povedal Griffiths novinárom v sídle OSN v New Yorku. Podľa OSN bolo v dôsledku vojny vysídlených už 100.000 Ukrajincov, námestník však očakáva, že svoje domovy bude musieť opustiť ešte ďalších 1,8 milióna ľudí.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) predtým v piatok uviedla, že organizácia sa pripravuje na až štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia naďalej eskalovať. "Potrebujeme bezpečný, ničím nerušený prístup pre našich humanitárnych pracovníkov do všetkých oblastí Ukrajiny postihnutých konfliktom... hneď, ako to bezpečnostná situácia umožní," povedal Griffiths.

22:12 Británia nariadila zmrazenie všetkých aktív šéfa Kremľa Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Pridala ich tak na sankčný zoznam ruských oligarchov, ktorým majú v Británii zmrazený majetok a bankové účty. Uvalenie nových sankcií oznámilo v piatok večer britské ministerstvo financií, informuje agentúra AFP.

Sankcie cielené priamo na Putina a Lavrova krátko predtým avizoval - na virtuálnom mimoriadnom summite NATO - britský premiér Boris Johnson. Podľa vyjadrenia svojho hovorcu premiér uviedol, že Británia v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine prijme podobné sankcie ako EÚ.

21:57 Vláda Spojených štátov sa chystá uvaliť sankcie na ruského prezidenta Vladimíra Putina a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova ako ďalší krok reagujúci na útok Moskvy na Ukrajinu. Informáciu amerických médií pri pravidelnom brífingu potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Urobila tak len niekoľko hodín po tom, čo sa na zmrazení majetku Putina a Lavrova dohodli členské krajiny Európskej únie.

21:48 Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k sociálnej sieti Facebook na svojom území. Stane sa tak v dôsledku toho, že tento gigant sociálnych médií odmietol splniť príkaz ruských úradov a zastaviť overovanie faktov a označovanie obsahu zverejneného na Facebooku štyrmi ruskými štátnymi alebo prokremeľskými médiami.

"Bežní Rusi používajú naše aplikácie na vyjadrenie názoru a zorganizovanie akcií. Chceme, aby aj naďalej vyjadrovali svoj názor, zdieľali, čo sa deje, a organizovali sa prostredníctvom Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru," uviedol Nick Clegg zo spoločnosti Meta vo vyhlásení. "Chceme pokračovať v tom, aby bolo počuť ich hlas," dodal.

21:46 V Kyjeve zaznelo v piatok večer prinajmenšom päť výbuchov. Agentúra Reuters s odvolaním sa na výpovede svedka uviedla, že v meste bolo počuť aj delostreleckú paľbu. Ďalší svedok zmienil zase intenzívnu streľbu ozývajúcu sa v západnej časti metropoly.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko spresnil, že k explóziám došlo neďaleko tepelnej elektrárne nachádzajúcej sa severne od Kyjeva. Kličko následne uviedol, že ruská armáda elektráreň údajne zničila, píše denník The Guardian. Jeho tvrdenie o zničení elektrárne však krátko na to dementovali ukrajinské úrady. Situácia tak ostáva nejasná.

21:15 Nemecko vyšle na Slovensko rotu vojakov. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová to uviedla v televízii ZDF po rozhovore s jej slovenským rezortným kolegom Jaroslavom Naďom. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter o tom informovalo nemecké ministerstvo obrany. Podľa neho sa Nemecko zapojí do budovania bojovej skupiny a vzdušnej obrany.

Na Slovensko plánuje podľa informácií agentúry DPA premiestniť mobilné protilietadlové raketové systémy Patriot.

21:02 Snaha Ruska rýchlo prevziať kontrolu nad Ukrajinou stratila na sile v dôsledku odporu ukrajinských obrancov na zemi aj vo vzduchu, uviedol v piatok pre agentúru AP vysoko postavený predstaviteľ amerického rezortu obrany.

"Ich dynamika, najmä pokiaľ ide o Kyjev, sa za posledných 24 hodín spomalila," uviedol. Ruské sily, ktoré vstúpili na Ukrajinu vo štvrtok skoro ráno, sa ešte musia zmocniť nejakého väčšieho mesta alebo získať kontrolu nad vzdušným priestorom, dodal. "Nedosiahli pokrok, ktorý - ako sme presvedčení - očakávali," povedal predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

20:48 Ruská armáda porušuje na Ukrajine medzinárodné humanitárne právo, uviedla vo štvrtok medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). 

Organizácia v tlačovej správe informuje o svojom "výskume", na základe ktorého dospela k záveru, že "ruská armáda porušuje medzinárodné humanitárne právo... ruské útoky by mohli napĺňať právnu definíciu vojnových zločinov... a že ruské tvrdenia o používaní presne navádzaných striel sú zjavne nepravdivé."

20:44 Nová legislatíva, reagujúca na situáciu na Ukrajine, má uľahčiť získanie dočasného útočiska. V pléne Národnej rady (NR) SR o tom informoval líder OĽANO a minister financií Igor Matovič.

Zároveň sa má zákonom zaviesť príspevok za ubytovanie ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny a získali dočasné útočisko. Títo ľudia by mohli podľa neho pracovať na území SR bez pracovného povolenia. Zmeny odobrili na parlamentnom brannobezpečnostnom výbore. Schváliť ich musia ešte poslanci NR SR v definitívnom hlasovaní.

20:19 Ukrajinský veľvyslanec v USA uviedol, že piatkové útoky boli "brutálnejšie ako včerajšie ofenzívy". Ako informuje Sky News, ruské sily však nepostupujú podľa plánu.

20:17 Slovensko je pripravené podporiť odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

19:58 Britská spravodajskú televízia BBC informuje, že v Kyjeve počuť viacero výbuchov. Agentúra Reuters uviedla, že v západných štvrtiach metropoly sa ozývali výbuchy spôsobené delostreleckými nábojmi spolu s intenzívnou streľbou.

19:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o "posilnení sankcií (voči Rusku), konkrétnej obrannej pomoci a protivojnovej koalícii". USA sa poďakoval za "silnú podporu" Ukrajiny, informuje TASR na základe príspevku Zelenského zverejnenom na jeho konte na Twitteri.

Zelenskyj v piatok krátko predtým zverejnil videoselfie spred prezidentského paláca v Kyjeve, v ktorom sa spolu so svojimi kľúčovými poradcami a spolupracovníkmi zaviazal zostať a brániť hlavné mesto pred ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Zelenskyj toto video zverejnil na svojom konte na sociálnej sieti Telegram.

 

 

19:38 Spojené kráľovstvo čoskoro uvalí sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ministra zahraničia Sergeja Lavrova, vyhlásil britský premiér Boris Johnson. Podľa hovorkyne jeho úradu predseda britskej vlády v telefonáte s lídrami NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu v piatok povedal, že Putin sa „zapája do revanšistickej misie s cieľom zvrátiť poriadok po studenej vojne", jeho ambície sa tam nemusia zastaviť a súčasná situácia je euroatlantická kríza s globálnymi dôsledkami. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

19:30 Piatkové verejné zhromaždenie na podporu Ukrajiny pred ruskou ambasádou v Bratislave je pokojné. Informovala o tom bratislavská krajská polícia.

Otvoriť galériu

19:29  Severoatlantická aliancia (NATO) vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. V piatok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP.

Otvoriť galériu

19:21 Rezortu zdravotníctva sa môžu hlásiť zdravotnícki pracovníci, ktorí by chceli pôsobiť v tzv. hotspotoch pri hraniciach s Ukrajinou. Tie budú uvádzať do prevádzky až vo chvíli, keď hraničné priechody nebudú zvládať nápor utečencov.

19:15 Ministri zahraničných vecí EÚ schválili nové cielené sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi za vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informovali diplomatické zdroje.

Tieto cielené opatrenia sú súčasťou rozsiahleho balíka sankcií, ktoré budú mať "masívne následky" pre Rusko a jeho sektory energetiky, financií aj dopravy, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku.

19:09 Vzhľadom na nepriaznivý vývoj situácie na Ukrajine zasadal v piatok bezpečnostný výbor letiska Poprad-Tatry. Podľa jeho predsedu a výkonného riaditeľa Petra Dujavu vyjadril plnú pripravenosť letiskovej infraštruktúry, ako aj personálneho vybavenia na akúkoľvek pomoc a poskytnutie súčinnosti všetkým zložkám štátu, ktoré o to požiadajú.

19:03 Ukrajinská strana navrhla, aby sa rokovania s Ruskom uskutočnili vo Varšave, nie v Minsku, uviedol v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po predložení tohto návrhu sa ukrajinská strana odmlčala. Informoval o tom spravodajský web Polsatnews.pl a agentúra AP.

Podľa Peskova táto pauza "trvá už dosť dlho". Zdôraznil, že na odpoveď Ukrajiny sa čaká v situácii, keď sa v jej veľkých mestách odohráva to, "o čom hovoril prezident (Vladimir Putin) na pôde (piatkového zasadnutia) Bezpečnostnej rady". Putin tam tvrdil, že oddiely ukrajinských nacionalistov rozmiestňujú v obytných zónach veľkých miest raketové systémy, aby ..... "Považujeme túto situáciu za mimoriadne nebezpečnú," konštatoval Peskov.

18:46 Na Ukrajine po vpáde ruských vojsk dochádzajú pohonné hmoty, zdravotnícky materiál aj hotovosť a invázia by nakoniec mohla zo zeme vyhnať aj päť miliónov ľudí, uviedli dnes humanitárne agentúry OSN. Odhadujú, že do Poľska môže zamieriť viac ako milión utečencov, ďalšie až dva milióny do iných európskych krajín, napísala agentúra Reuters. Za prvé necelé dva dni bojov utieklo z Ukrajiny vyše 50-tisíc ľudí, uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

18:38 Nádeje politikov, ktorí sa snažili o mierové riešenie sporu a verili mu, sa podľa neho nenaplnili. „Veriť Vladimirovi Putinovi s jeho vyhláseniami a rokovaniami sa teraz, zo spätného pohľadu, ukazuje ako chyba,“ povedal v diskusii v TASR TV publicista Juraj Hrabko.

18:36 Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

Tento regulačný úrad vyzval Facebook, aby zrušil obmedzenia uvalené vo štvrtok na agentúru RIA Novosti, televízny kanál Zvezda a spravodajské weby Lenta.ru a Gazeta.ru. Príspevky vyššie spomenutých médií sú podľa Roskomnadzoru na Facebooku označené ako nespoľahlivé a zobrazujú sa menej ľuďom ako doteraz.

18:19 Severoatlantická aliancia v reakcii na ruskú agresiu posilňuje svoje východné krídlo a v prípade potreby rozmiestni v Európe ďalšie jednotky. Zhodli sa na tom prezidenti a premiéri krajín NATO počas mimoriadneho videosummitu, ktorý vyjadril podporu Ukrajine bez toho, aby prisľúbil Kyjevom požadované zbrane. Lídri aliančných krajín zároveň v spoločnom vyhlásení tvrdo odsúdili ruskú inváziu a označili krok prezidenta Vladimíra Putina za "hrozivú strategickú chybu". Viac v článku.

18:10 Je dôležité prízvukovať, že útok na Ukrajinu je invázia ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho prívržencov. V telefonáte s predsedom Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgangom Sobotkom to skonštatoval šéf slovenského parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ako informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová, podľa Kollára aj Sobotku je nevyhnutné oddeľovať Putina od ruského obyvateľstva.

18:08 Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL požiadala o dodatočné dodávky ropy z Ruska ropovodom Družba. S odvolaním sa na tri oboznámené zdroje o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej môže ísť o snahu vytvoriť si po ruskej invázii na Ukrajinu rezervu. Ruská strana vec zatiaľ nekomentovala.

18:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok avizoval, že Ukrajina predloží Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu materiály o ostreľovaní detského domova v lokalite Vorzeľ a materskej školy v Ochtyrke, pretože by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny a porušenie Rímskeho štatútu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

17:53 Mimoriadnu situáciu má byť možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Parlament rokuje o zákone v skrátenom legislatívnom konaní. Materiál obsahuje novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

17:43 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) informoval, že štát má desaťtisíce možností na ubytovanie. Ďalšie ponúkajú jednotlivci a mnohé organizácie. "Kreuje sa operačný štáb, ktorý to bude dávať dokopy, aby sme vedeli čo najefektívnejšie tie kapacity využiť," doplnil. Zopakoval, že rezort vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny.

17:40 Premiér Eduard Heger vyzdvihol počas návštevy slovensko-ukrajinskej hranice vo Vyšnom Nemeckom vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania.

"Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme," podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty minimálne.

17:38 Európska vysielacia únia (EBU) vylúčila Rusko z Eurovízie. Rozhodnutie prichádza po tom, čo verejnoprávni vysielatelia na Ukrajine, vo Švédsku, Dánsku, Holandsku, Litve a Nórsku naliehali na EBU, aby Rusko vylúčilo.

 

 

17:32 Český prezident Miloš Zeman navrhol vylúčenie Ruska z platobného systému SWIFT, inak hrozí v priebehu niekoľkých dní okupácia celej Ukrajiny. Nad podobou súčasných sankcií vyjadril pochybnosti, prijaté "čierne listiny" označil za smiešne. Zeman to povedal na dnešnom summite krajín B9, teda členských krajín NATO zo strednej a východnej Európy. Zúčastnil sa ho on-line.

17:25 Francúzska vláda sa vyslovila v piatok za "odstrihnutie" Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT a zároveň odsúdila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu pri ruskom útoku na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

17:21 Rusku bolo pozastavené členstvo v Rade Európy po jeho invázii na Ukrajinu, uviedol v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry Reuters. 

17:12 V areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Humennom od piatkového rána realizujú výstavbu dočasného núdzového tábora určeného pre migrantov z Ukrajiny. Hasiči predpokladajú, že tábor bude schopný poskytnúť útočisko v piatok večer. HaZZ o tom informuje na sociálnej sieti.

17:10 Moldavská národná námorná agentúra v piatok uviedla, že loď plaviacu sa v "neutrálnych vodách" Čierneho mora zasiahla raketa. Vážne zranenia pri tom utrpeli dvaja členovia posádky, informovala agentúra AP.

17:08 Francúzsko vyslalo  tento týždeň do Kyjeva osem členov elitnej policajnej protiteroristickej jednotky GIGN. Ich úlohou je posilnenie bezpečnosti tamojšieho francúzskeho veľvyslanectva v čase pokračujúcej ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

17:02 Od stredy (23. 2.) od 16.00 h do piatkového poludnia prekročilo slovensko-ukrajinské hranice približne 7490 občanov Ukrajiny. Pred vypuknutím konfliktu bol zvyčajný počet vstupov na SR z Ukrajiny priemerne 1400 ľudí za deň. O medzinárodnoprávnu ochranu v SR požiadalo k piatku k 14.00 h zatiaľ 14 Ukrajincov. Nachádzajú sa v záchytnom tábore v Humennom. Väčšina prichádzajúcich po vybavení cestuje ďalej na Slovensko alebo do iných krajín Európskej únie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

16:55 Väčšina ruských síl postupujúcich do hlavného mesta je viac ako 50 kilometrov od centra Kyjeva, uvádza na sociálnej sieti Twitter britské ministerstvo obrany.

 

16:52 Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že ruským jednotkám na Ukrajine kladú odpor väčšinou dobrovoľnícke prápory zložené z pravicových ukrajinských nacionalistov. Informovala o tom agentúra AP, ktorá poznamenala, že Putin neposkytol žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia, ktoré nebolo možné nezávisle overiť.

Otvoriť galériu

16:50 Pre vojenský konflikt na Ukrajine sa zvýšilo vonkajšie riziko jadrových zariadení Slovenskej republiky. Boli preto prijaté adekvátne opatrenia na zaistenie ich fyzickej bezpečnosti. Pre TASR to uviedli z Úradu jadrového dozoru SR.

16:47 Ruské sily prišli počas invázie o 2800 vojakov, tvrdí to ukrajinské ministerstvo obrany. Podľa serveru Ukrajinská pravda ide o zabitých, ranených a zajatých. Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová ďalej tvrdí, že ruské sily prišli od začiatku invázie o zhruba 80 tankov, 516 bojových obrnených vozidiel, desať lietadiel a sedem vrtuľníkov. Údaje nemožno overiť z iných zdrojov.

16:44 České dráhy dnes večer vypravia z Bohumína dva zvláštne vlaky do mesta Przemyśl pri poľsko-ukrajinskej hranici. Sú určené pre ľudí, ktorí sa potrebujú vrátiť na Ukrajinu. V sobotu umožní cestu utečencom z Ukrajiny do Česka. Povedal to český minister dopravy Martin Kupka (ODS).

16:41 Mesto Sobrance je pripravené pomôcť utečencom z Ukrajiny. Pre TASR to povedal primátor Pavol Džurina s tým, že doposiaľ nedostali žiadne pokyny zo strany štátu. "Čakáme na pokyny od štátnej správy. Zatiaľ nás zo strany štátu nikto neoslovil, či máme čo ponúknuť migrantom. Pokiaľ bude zvolaný okresný krízový štáb a budeme mať plniť nejaké úlohy, budeme sa ich snažiť splniť na 100 percent. Chceme pomôcť našim susedom," povedal.

16:35 Ľudia sa v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine môžu obrátiť na krízové linky, pripomína občianske združenie IPčko a Liga za duševné zdravie SR. Psychológovia zároveň vytvorili viaceré materiály odporúčaní, ako situáciu lepšie zvládnuť. "Na linkách sa táto téma objavuje stále častejšie. Na Krízovej linke pomoci, IPčko.sk a Dobrej linke zaznamenávame od včera rána desiatky prosieb o pomoc, stabilizáciu, podporu, vyjadrenie priateľstva, o vyjadrenie solidarity," uviedol riaditeľ IPčka Marek Madro.

16:32 Minimálne desať z ukrajinských lekárov pôsobiacich na Slovensku sa už muselo pre konflikt na Ukrajine vrátiť domov a nastúpiť do vojenskej služby. Celkovo ich na Slovensku pôsobí viac ako 500. Pre TASR to uviedla Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS).

16:26 Príslušníci Úradu hraničnej a cudzineckej polície zabezpečujú služobnú činnosť na hraničných priechodoch s Ukrajinou. V prevádzke sú všetky hraničné priechody okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava. Vstup je umožňovaný všetkým osobám, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom. Informovalo o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe.

16:24 Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v piatok oznámil, že z Ukrajiny evakuovali zvyšok diplomatického zboru a asi 100 španielskych občanov. TASR prevzala správu od agentúry AFP. 

16:22 Národná rada (NR) SR odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Vyjadruje tiež solidaritu s ukrajinským národom. Parlament to uvádza vo schválenom vyhlásení, ktoré predložili poslanci Michal Šipoš (OĽANO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Anna Zemanová (SaS) a Peter Pčolinský (Sme rodina).

16:19 Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ani Slovenská správa ciest (SSC) by nemali mať aktuálne problém v súvislosti s možným výpadkom ukrajinských pracovníkov. Pre TASR to potvrdili jednotlivé organizácie, rovnako tak aj Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR, ktoré uistilo, že situáciu pozorne sleduje.

16:15 Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytne svoje účelové zariadenia Migračnému úradu Ministerstva vnútra (MV) SR pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny na Slovensko. "Zariadenia sú k dispozícii na ubytovanie s okamžitou platnosťou. Týmto krokom chceme v rámci svojich možností prispieť k pomoci Ukrajine a prijať rodiny a jednotlivcov, ktorí po odchode zo svojich domovov prišli o strechu nad hlavou," uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

16:13 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje kroky, ktorými dokáže pomôcť utečencom z vojenským konfliktom postihnutej Ukrajiny, ale aj Ukrajincom, ktorí už dnes žijú a študujú na území Banskobystrického kraja. TASR o tom po piatkovom zasadnutí krajského krízového štábu informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

16:10 Po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčaní vlády Českej republiky zablokovalo združenie poskytovateľov internetových služieb CZ.NIC osem dezinformačných webov, ktoré "ohrozujú národnú bezpečnosť". Združenie o tom informovalo v piatok prostredníctvom tlačovej správy.

15:50 Rusko je pripravené vyslať do Minska svoju delegáciu na rokovania s Ukrajinou. V piatok to v Moskve vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP. "Ako viete, dnes ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že je pripravený diskutovať o neutrálnom štatúte Ukrajiny," pripomenul Peskov.

Prezident Vladimir Putin je podľa neho pripravený vyslať do Minska ruskú delegáciu na úrovni predstaviteľov ministerstva obrany, ministerstva zahraničných vecí a prezidentskej administratívy.

15:50 Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríž od piatku na tri noci nasvietia vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity po invázii ruských jednotiek do tejto krajiny. Oznámili to prevádzkovatelia tohto monumentu, informovala agentúra AFP.

15:35 Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že uzavrie vzdušný priestor svojej krajiny pre ruské letecké spoločnosti. TASR správu prevzala z agentúry PAP. "Nariadil som pripraviť rade ministrov uznesenie, ktoré povedie k uzavretiu vzdušného priestoru pre ruské spoločnosti," uviedol Morawiecki v príspevku na Facebooku. Poľský premiér rozhodol o tomto kroku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

15:22 Najväčší autobusový dopravca na Slovensku Arriva je pripravený pomôcť na slovensko-ukrajinskej hranici.

Ak si to situácia vyžiada, okamžite posilní prímestské linky premávajúce v prihraničných oblastiach. "Prípadne vyčleníme vozidlá prímestskej dopravy Košického samosprávneho kraja na prepravu vojnových utečencov z hraničných priechodov," uviedla pre TASR riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

15:21 Podať pomocnú ruku všetkým, ktorí museli v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine opustiť svoje domovy, je v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a Okresným úradom v Prešove pripravené aj mesto Prešov. Samospráva vyjadrila listami podporu a ponúkla pomoc mestám, s ktorými je v družobnom kontakte. Do ukrajinských farieb sa odela aj historická radnica mesta. Uviedla to vo svojom statuse na sociálnej sieti primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Primátorka tvrdo odsúdila akt nevyprovokovanej agresie Ruska voči Ukrajine. „Naša krajina, náš kraj a naše mesto sú dlhoročnými partnermi Ukrajiny a pevne za ňou stojíme. Je dôležité, aby sme všetci spoločne odsúdili ruský akt agresie a hrozbu, ktorú predstavuje tento ohavný čin pre celý svet,“ uviedla Turčanová.

15:07 Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadi transparentný účet určený najmä na pomoc s migráciou v slovensko-ukrajinských pohraničných oblastiach Okrem toho sa zaviazalo koordinovať materiálnu zbierku. TASR o tom informoval hovorca združenia Michal Kaliňák.

Vyzbierané financie majú pomôcť zabezpečiť materiálno-technickú výbavu prostredníctvom miestnych samospráv. ZMOS zároveň schválilo iniciovanie a koordináciu materiálnej zbierky, "aby mohla byť poskytnutá naším samosprávam pre pomoc migrantom, ktorých prísun očakávame hlavne v slovensko-ukrajinskom pohraničí". 

14:58 Európska únia v piatok vyhlásila, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa chystá zničiť Ukrajinu a jeho kroky sú porovnateľné s konaním nacistov počas druhej svetovej vojny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Chce v podstate zničiť Ukrajinu. Chce zobrať Ukrajine nezávislosť. Chce Ukrajincom spôsobiť škodu a utrpenie. Toto je absolútne neľudské," povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano.

14:56 Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

14:36 Maďarské ozbrojené sily začali preskupovať vojakov k blízkosti ukrajinských hraníc, oznámil v piatok veliteľ maďarskej armády Romulusz Ruszin-Szendi na výcvikovej základni v Hajdúhadháze v Hajducko-bihárskej župe. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na oficiálny videozáznam armády zverejnený na kanály YouTube.

14:35 Sýrsky prezident Bašár Asad v piatok v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ocenil ruskú inváziu na Ukrajinu s tým, že išlo o "korekciu histórie". Informovala o tom agentúra AFP. Damask je verným spojencom Moskvy, ktorá zasiahla do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 spustením leteckých úrokov na podporu jednotiek Asadovho režimu, pripomína AFP.

14:34 Turecko nemôže uzavrieť úžiny Bospor a Dardanely pre ruské lode. V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Hürriyet to uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Šéf tureckej diplomacie sa odvolal na Konvenciu Montreux, ktorá zaručuje návrat lodí na domovskú základňu a zároveň zabezpečuje voľné cesty cez Bospor a Dardanely pre obchodné lode všetkých krajín, a to v mieri aj vo vojne.

14:28 Pápež František navštívil v piatok ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici, aby vyjadril znepokojenie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. S odvolaním sa na vatikánsky tlačový úrad o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Pápež bol na ruskom veľvyslanectve v Ríme len niečo vyše pol hodiny, uviedol tlačový úrad bez poskytnutia ďalších podrobností o stretnutí. Františkova neohlásená návšteva prichádza deň po tom, ako vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine. "

Otvoriť galériu
," uviedol.

14:18 Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb.

CNN uviedla, že počiatočné hodnotenie situácie z obdobia pred ruskou inváziou predpokladalo, že ukrajinské hlavné mesto môže byť Rusmi dobyté do jedného až štyroch dní od spustenia útoku. Americké tajné služby sa však podľa nemenovaných zdrojov domnievajú, že Rusko čelí tvrdšiemu odporu ukrajinských síl, než sa pôvodne očakávalo.

14:17 Organizácia Spojených národov (OSN) sa pripravuje až na štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia proti tejto krajine naďalej eskalovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Do susedných krajín - Poľska, Slovenska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, ale aj Ruska - od štvrtkového rána už prešli cez hranice tisíce ľudí, uviedla v piatok v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Úrad tvrdí, že Ukrajincom hľadajúcim únik je pripravený poskytnúť pomoc.

13:55 "Dnes som vydal pokyn ZSSK, aby s okamžitou platnosťou zriadil vo všetkých vlakoch, vrátane vlakov Inter City, bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom. V povinne miestenkových vlakoch umožní vlakový personál týmto ľuďom prepravu aj bez platnej miestenky. Prosím tiež slovenských občanov, aby prejavili patričnú mieru empatie a pomohli im s orientáciou počas prepravy, vyhľadaním spojov, či voľných miest vo vlakoch.Zároveň som listom vyzval všetky samosprávy na Slovensku, aby po vzore ZSSK zaviedli vo všetkých SAD a MHD nulovú tarifu pre našich susedov, utekajúcich pred vojnou.," uviedol minister dopravy Andrej Doležal na Facebooku. 

13:53 Pracovníci a dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža (SČK) sú pripravení pomáhať na hraniciach s Ukrajinou. Budú tam poskytovať prvú pomoc, asistovať v prípade potreby prepravy imobilných ľudí, pri podporných službách a v rámci svojho mandátu zabezpečovať i pátraciu službu, spájať rodiny v prípade, že v dôsledku konfliktu stratia kontakt so svojimi blízkymi.

13:52 Vláda SR diskutuje o vyhostení ruských diplomatov, debaty sú aj na úrovni európskych lídrov. Po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu to povedal premiér SR Eduard Heger (OĽANO) s tým, že ak dospejú k záveru, budú verejnosť informovať.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tému vyhostenia ruských diplomatov zo Slovenska považuje za "veľmi aktuálnu". "Treba sa v prvom rade rozprávať s ministrom zahraničných vecí. Má moju maximálnu dôveru. Viem, že s návrhmi príde v pravý čas," uviedla.

13:50 Vojnou na Ukrajine trpia najmä malé deti, ktoré sa musia celej hrôze prizerať. 

Otvoriť galériu

13:45 Množstvo utečencov z Ukrajiny prichádza aj do Poľska. 

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

13:39 Mimoparlamentný Hlas-SD nebude zneužívať situáciu s Ukrajinou na politický súboj.

Zodpovedne sa postaví aj k otázke posilnenia hraníc vojakmi NATO na slovensko-ukrajinskej hranici. Uviedol to predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Nepomôžu nám veľké vyhlásenia či útoky na jednu alebo druhú stranu. Prišiel čas, aby sme vážne začali hovoriť o národno-štátnych záujmoch SR a o tom, ako ide Slovensko tieto ťažké situácie zvládnuť," povedal Pellegrini.

13:36 Kyjev prešiel do obrannej fázy. Informoval o tom starosta Vitalij Kličko

13:31 "Dnešné ruské útoky na škôlky a sirotince sú vojnovými zločinmi a porušením Rímskeho štatútu. Spolu s Najvyšším štátnym zastupiteľstvom zhromažďujeme tieto a ďalšie materiály, ktoré okamžite prevezieme do Haagu. Zodpovednosť je nevyhnutná," napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Rusko podľa ukrajinských úradov zasiahlo materskú školu a sirotinec v meste Ochtyrka, zranili sa viaceré deti. 

13:29 Západ sa neponáhľa pomôcť Ukrajine proti ruskej invázii, povedal v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. "Ako sa budete brániť, keď tak pomaly pomáhate nám na Ukrajine?" uviedol Zelenskyj vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad. "Štátne inštitúcie v Európe sa neponáhľajú so skutočne ráznymi rozhodnutiami," dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj zároveň vyzval Európanov s "bojovými skúsenosťami", aby prišli bojovať na Ukrajinu, kde ruské jednotky už ohrozujú hlavné mesto Kyjev. "Ak máte bojové skúsenosti... a nechcete sa pozerať na nerozhodnosť politikov, môžete prísť do našej krajiny a pripojiť sa k nám v obrane Európy tam, kde je to teraz veľmi nevyhnutné," cituje AFP Zelenského vyhlásenie.

13:21 Na všetkých piatich ukrajinsko-maďarských hraničných priechodoch je vybavovanie cestujúcich priebežné, priechody fungujú na plné kapacity, avšak na ukrajinskej strane sa už vytvorili kolóny vozidiel dlhé tri až päť kilometrov. Informuje spravodajca TASR na základe oznámenia ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v piatok agentúrou MTI.

13:20 Deväť slovenských europoslancov v spoločnom vyhlásení odsúdilo rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnúť Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe spoločného stanoviska, ktoré má k dispozícii.

"Odsudzujeme rozhodnutie Ruskej federácie pod vedením prezidenta Putina rozpútať vojnu v Európe a bezdôvodne vojensky zaútočiť na Ukrajinu. Považujeme to za vážne porušenie medzinárodného práva, ktoré nemôže ostať bez tvrdej odozvy a odstrašujúcich sankcií," píšu europoslanci v spoločnom stanovisku.

13:08 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil v piatok Severoatlantickú alianciu (NATO) a Európsku úniu (EÚ), že voči ruskej invázii na Ukrajinu nezaujali "rozhodný postoj". Informovala o tom agentúra AFP. "NATO malo podniknúť rozhodnejší krok," povedal reportérom Erdogan, ktorého krajina je členom aliancie.

12:57 Japonsko a Austrália v piatok oznámili, že zavedú nové sankcie voči Rusku. Ide o reakciu na spustenie ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry AFP. Japonský premiér Fumio Kišida oznámil zavedenie nových ekonomických sankcií po stretnutí lídrov skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7), po ktorom členské štáty v spoločnom vyhlásení odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Japonské ekonomické opatrenia sa týkajú ruských finančných inštitúcií a obmedzenia vývozu polovodičov.

Kišida ďalej oznámil, že plánuje zmraziť aktíva a pozastaviť vydávanie víz pre ruských jednotlivcov a organizácie. Japonsko plánuje tiež obmedziť vývoz materiálu pre ruské zbrojárske firmy.

12:56 Ruský technologický gigant Yandex varoval ruských používateľov pred nespoľahlivými informáciami na internete, ktoré sa týkajú ruskej invázie na Ukrajinu. Tento krok nasledoval po tom, ako sa Moskva vyhrážala ruským médiám v súvislosti s tým, aké informácie zverejňujú. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:55 V Európe i vo svete čelíme podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej novej bezpečnostnej situácii, na ktorú je potrebné reagovať jasným signálom obrany a ochrany občanov i suverénnych krajín pred prípadnou agresiou. Hlava štátu to vyhlásila pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie.

Otvoriť galériu

12:54 Európski lídri sú jednotní v tom, že Ukrajina potrebuje výraznú morálnu i humanitárnu pomoc. Po piatkovom rokovaní vlády to v súvislosti so štvrtkovým (24. 2.) rokovaním lídrov Európskej únie (EÚ) povedal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Otvoriť galériu

12:53 Celkovo 10 624 Ukrajincov vstúpilo vo štvrtok do Rumunska cez jeho šesť hraničných priechodov po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Uviedol to v piatok rumunský minister vnútra Lucian Bode, informovala agentúra Reuters.

12:45 Mrazivé zábery z bunkra v ukrajinskom Mariupole

Nový Čas získal video z ukrajinského Mariupolu. Na záberoch vidno bunker, kde sa môžu ukryť civilisti. Podľa nášho zdroja sa situácia na Ukrajine zhoršuje. Už nie je benzín, väčšina čerpacích staníc je zatvorená. 

12:36 Kremeľ oznámil, že bude analyzovať ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na diskusiu o štatúte neutrálnej krajiny. Deje sa tak v čase, keď sa ruská vojenská invázia približuje ku Kyjevu Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok na otázku týkajúcu sa Zelenského návrhu označil túto ponuku za „krok pozitívnym smerom“. V konferenčnom hovore s novinármi povedal, že Kremeľ tomu venoval pozornosť a teraz to musí zanalyzovať.

12:30 Na ukrajinskej strane pred hraničným priechodom v obci Veľké Slemence v okrese Michalovce aktuálne čaká 500 až 600 ľudí, ktorí unikajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Zábery z hraníc si môžete pozrieť v článku.

12:26 Turecko nemôže zablokovať úžiny Bospor a Dardanely pre ruské lode. Informoval o tom turecký minister zahraničných vecí s tým, že jedna klauzula v medzinárodnej dohode o používaní úžin umožňuje lodiam návrat do svojich domovských základní. O zablokovanie úžin, ktoré vedú do Čierneho mora, požiadala Ukrajina vo štvrtok.

12:24 Generálny štáb ukrajinskej armády oznámil, že ženista námornej pechoty Vitalij Skakun obetoval svoj život, aby spomalil postup nepriateľa. Na zastavenie kolóny tankov bolo potrebné vyhodiť do vzduchu Geničevský cestný most. Skakun sa na túto úlohu dobrovoľne prihlásil a most podmínoval, no nemal čas ujsť. Spojil sa so spolubojovníkmi, oznámil im, že most vyhodí do vzduchu a vzápätí sa ozval výbuch. Jeho prápor tak získal čas na zaujatie nových obranných pozícií. Velenie námornej pechoty požiada o udelenie štátneho vyznamenania pre Skakuna.

Otvoriť galériu
Ženista námornej pechoty Vitalij Skakun
Zdroj: Generálny štáb ukrajinskej armády

12:21 Ruský prezident Vladimir Putin prehrá vojnu proti Ukrajine, ktorú nezmyselne rozpútal, uviedol v piatok pred senátormi český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Informujú o tom webové Novinky.cz.

"Som presvedčený, že Putin vojnu, ktorú nezmyselne rozpútal, prehrá," vyhlásil Lipavský. Dôvodom je podľa neho jednotný postoj západných štátov. Vedenie Ruska bude čeliť následkom, uviedol šéf českej diplomacie.

12:19 Ruské jednotky, ktoré vtrhli na Ukrajinu, ovládli životne dôležitý vodný kanál na zásobovanie Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym, ktorý za uplynulých osem rokov trpel nedostatkom vody. Informovala o tom agentúra AFP.

12:14 Situácia na Ukrajine sa v posledných hodinách zhoršuje, dochádza k útokom aj na civilistov a civilné objekty. Zdôraznila to prezidentka Zuzana Čaputová pred dnešným odletom na mimoriadny samit lídrov krajín Severoatlantickej aliancie NATO.

12:10 Rusko zakázalo všetkým lietadlám napojeným na Veľkú Britániu vstup do svojho vzdušného priestoru. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Rozhodnutie je reakciou na nariadenie Britov, ktorí v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu zakázali ruskému leteckému prepravcovi Aeroflot pristávať na britskej pôde.

12:03 Analytici vysvetľujú: 5 otázok o Putinových cieľoch a 3 scenáre vývoja! Ako dlho môže trvať vojna? Dočítate sa TU

12:02 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok predpoludním vystúpil na tlačovej konferencii. Pred novinármi vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju "vyčistiť od nacizmu". Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal.

11:58 Vojnový konflikt na Ukrajine výrazne ovplyvňuje finančné trhy na celom svete. Uviedol to investičný analytik FinGO.sk František Burda. Očakáva zmrazenie všetkých vzťahov, či už na úrovni finančných alebo diplomatických.

11:53 Export ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny pokračuje aj v piatok bez obmedzení napriek zhoršujúcej sa situácii na Ukrajine po tom, ako Rusko odštartovalo vo štvrtok (24. 2.) voči krajine rozsiahlu ofenzívu. Potvrdil to v piatok ruský plynárenský koncern Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11:52 Ukrajinský úrad pre jadrovú energiu v piatok uviedol, že zaznamenal zvýšenú mieru radiácie v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ, informujú agentúry AP a Reuters. Údaje z automatizovaného systému monitorovania radiácie SaveEcoBot - ktoré sú dostupné online - potvrdzujú, že kontrolné úrovne gama žiarenia boli prekročené na značnom počte pozorovacích bodov v uzavretej zóne (Exclusion Zone). Úroveň žiarenia však nedosahuje kritickú úroveň. Oblasť vo štvrtok ovládli ruskí vojaci.

11:51 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila ruský útok na Ukrajinu a označila ho za „hlboký zárez do európskych dejín po skončení studenej vojny“. Nemecká tlačová agentúra DPA v piatok citovala Merkelovú, ktorá uviedla, že neexistuje žiadne ospravedlnenie pre tento očividný útok na medzinárodné právo. „Odsudzujem to tým najostrejším možným spôsobom,“ povedala.

Otvoriť galériu
Angela Merkelová.
Zdroj: TASR/AP

11:50 Východoslovenské obce z okolia vodnej nádrže Veľká Domaša vyzývajú svojich obyvateľov na pomoc s ubytovaním pre utečencov z Ukrajiny. Ako pre TASR v piatok povedal starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ, ozvať sa môžu aj chatári a prevádzkari ubytovacích zariadení v regióne.

11:36 Britsko-španielska letecká spoločnosť IAG v piatok oznámila, že mení trasy svojich letov, aby sa vyhla preletom nad ruským vzdušným priestorom. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters. Generálny riaditeľ IAG Luis Gallego oznámil, že spoločnosť takisto ruší let do Moskvy. International Airlines Group (IAG) vlastní aj aerolínie Iberia a spoločnosť British Airways.

11:34 Organizácia Spojených národov (OSN) odsúdila v piatok "svojvoľné zatýkanie" údajne viac než 1800 ľudí v Rusku za účasť na protestoch proti ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a vyzvala na ich okamžité prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP.

11:33 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok predpoludním vystúpil na tlačovej konferencii. Pred novinármi vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju "vyčistiť od nacizmu". Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal.

11:28 Na maďarsko-ukrajinských hraničných priechodoch je pohyb cestujúcich zatiaľ v obvyklej miere, polícia prevádzkuje tieto priechody v plnej kapacite a je pripravená aj na väčší nápor. Informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na oznámenie zverejnené v piatok na webovej stráne police.hu.

11:28 Približne 29 000 ľudí prišlo za posledných 24 hodín do Poľska z Ukrajiny. Tisíce z nich sami seba označujú za vojnových utečencov. Povedal to v piatok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Zaryn. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

11:26 Po Kyjeve sa šíria legendy o hrdinskom pilotovi

Každý národ potrebuje hrdinov! Aj obyvatelia Kyjeva si stvorili toho svojho. Šíri sa medzi nimi legenda o stíhacom pilotovi, ktorý vo štvrtok zničil vo vzdušných bojoch šesť ruských lietadiel. Volajú ho Duch Kyjeva. Celý článok nájde TU

 

11:14 Centrom Kyjeva sa ozývajú sirény, informuje kanál Nexta. 

11:11 Slovensko poskytne Ukrajine na humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní.

11:09 Maďarsko pomôže každému, aby sa dostal v bezpečí domov, vyhlásil v statuse zverejnenom vo štvrtok večer maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po tom, čo jeho krajinu oslovili India a Irán so žiadosťou o vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod ich občanov z Ukrajiny.

11:07  "Vo štvrti Obolonskyj na severe Kyjeva sa nachádzajú ruskí diverzanti," oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany prostredníctvom Facebooku. Silový rezort vyzval miestnych obyvateľov, aby si pripravili Molotovove koktaily (zápalné fľaše) a nahlasovali pohyb ruskej vojenskej techniky. Televízia Sky News, ktorá má štáby v Kyjeve, zverejnila zábery, na ktorých je vidieť stúpať nad mestom dym. Agentúra AFP hlási, že ruské jednotky sa približujú ku Kyjevu z východnej a severovýchodnej strany.

11:03 Ukrajinská armáda vyzvala v piatok na sociálnej sieti Twitter všetkých civilistov, aby sa bez ohľadu na svoj vek pripojili k bojom proti prenikajúcim ruským jednotkám. Výzva sa pravdepodobne vzťahuje dokonca aj na neplnoletých civilistov, informovala britská spravodajská stanica BBC. "Ukrajina dnes potrebuje všetko. Všetky procedúry potrebné k pripojeniu sú zjednodušené. Prineste len svoj pas a identifikačné číslo. Nie sú žiadne vekové obmedzenia," uvádza sa v príspevku na Twitteri, pripisovanom veliteľovi Jurijovi Haluškinovi.

10:58 Na sociálnych sieťach koluje desivé video, na ktorom mal tank náhle prejsť cez osobné auto. Celý článok nájdete TU.  

10:48 Ruské vojská plánujú prevziať kontrolu nad ukrajinským hlavným mestom Kyjev. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na zdroj z prostredia ukrajinskej kontrarozviedky, ktorý poskytol informácie portálu Ukrajinská pravda.Tieto plány sú nepotvrdené, no podľa kontrarozviedky sa chce Rusko zmocniť hlavného kyjevského letiska a riadenia letovej prevádzky, aby mohlo priletieť 10-tisíc vojakov, čím chce údajne Moskva odvrátiť pozornosť od ďalších útokov na hraniciach.

10:45 Lotyšský prezident Egils Levits v piatok vyhlásil, že žiada ešte ďalekosiahlejšie represívne opatrenia proti Rusku ako odvetu za ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. Levits pripustil, že sankcie, na ktorých sa doteraz Európska únia dohodla, sú tvrdé a budú mať významný vplyv na ruskú ekonomiku. Podľa jeho názoru by však Moskvu mali zasiahnuť ešte ďalekosiahlejšie sankcie.

"Najdôležitejšie je izolovať tento zločinecký režim od sveta podobne ako Severnú Kóreu. Pretože takýto režim ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj Európu a celý svet," povedal Levits.

10:41 Moskva v piatok zakázala vstup do svojho vzdušného priestoru všetkým lietadlám spojeným z Britániou vrátane tranzitných letov po tom, čo po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu zabránili ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot prelety nad Spojeným kráľovstvom. Informovala o tom agentúra AFP.

10:33 Tichomorský ostrovný štát Mikronézia prerušil svoje diplomatické vzťahy s Ruskom ako gesto spolupatričnosti s Ukrajinou. Mikronézski lídri zároveň vyzvali ďalšie krajiny, aby pristúpili k podobnému kroku, informovala v piatok tlačová agentúra AFP. Väzby medzi Mikronéziou s približne 100 000 obyvateľmi a Ruskom boli oficiálne nadviazané v roku 1999, ale Moskva tam nemá veľvyslanectvo a vzájomné kontakty sú obmedzené.

10:32 Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR je pripravené Ukrajine pomôcť, ak o to požiada. Všetky kroky však bude koordinovať s Bezpečnostnou radou (BR) SR a vládou. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie rezortu dopravy. "Ministerstvo dopravy je pripravené Ukrajine pomôcť a vyjsť im v ústrety v prípade, že nás o to požiadajú. Akékoľvek kroky však budeme robiť vždy až po dohode s Bezpečnostnou radou SR a vládou SR," priblížil odbor komunikácie MDV.

10:19 Podľa agentúry AP sa ozýva streľba vo vládnej štvrti Kyjeva. 

10:16 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok povedal, že Francúzsko a jeho európski spojenci sa rozhodli „zasadiť veľmi tvrdé údery Moskve“. Šéf Elyzejského paláca, ktorý niekoľko hodín predtým telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ďalej dodal, že EÚ uvalí sankcie nielen na jednotlivcov, ale zameriava sa aj na financie, energetiku a ďalšie sektory. Znenie sankcií bude dokončené a predložené na schválenie ministrami zahraničných vecí EÚ v priebehu piatka.

Otvoriť galériu


Macron uviedol, že EÚ rozhodla o ekonomickej pomoci pre Ukrajinu vo výške 1,5 miliardy eur. Zároveň nazval bieloruskú vládu „spolupáchateľom“ ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu a uviedol, že bude tiež terčom sankcií.

10:11 Britský premiér Boris Johnson prisľúbil Ukrajine "ďalšiu podporu Spojeného kráľovstva" v piatkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten informoval britského lídra o "strašnom vývoji v Kyjeve". Informáciu priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na sídlo premiéra Downing Street v Londýne.

Otvoriť galériu

10:09 Predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra v piatok vyhlásil, že ruská armáda za uplynulých 24 hodín zasiahla 33 civilných objektov. Pri úderoch podľa neho zomreli aj dve deti. Informovala o tom agentúra Reuters. "Rusi tvrdia, že neútočia na civilné objekty, ale za uplynulých 24 hodín bolo zasiahnutých 33 civilných objektov," povedal pre Reuters Vadym Denysenko.

10:01  Invázia Ruska na Ukrajinu prekvapila Európu, svet a aj trhy. Ako povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, investori spustili výpredaj svojich rizikových akciových titulov a začali nakupovať bezpečné aktíva, ako sú drahé kovy a dlhopisy. „Veľký rast nestability priniesol vystrelenie cien komodít ako uhlie, pšenica, ale aj ropa, kde cena preskočila 100 dolárov za barel. "

10:00 Preprava tovaru po železnici cez slovensko-ukrajinskú hranicu zatiaľ pokračuje bez prerušenia. Ako informovala Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s., (ZSSK CARGO), v predchádzajúcom období nezaznamenala žiadne obštrukcie pri prepravách cez jej prekladiská, ani k nej nepostúpila informácia o zastavení cezhraničnej dopravy.
 

09:53 Mesto Veľké Kapušany v Michalovskom okrese je pripravené poskytnúť pomoc utečencom z Ukrajiny. Zabezpečené má pre nich telocvične základných škôl a aj ďalšie budovy v správe mesta. Pre TASR to v piatok povedal primátor Peter Petrikán.

09:51 Explózie a streľba vypukli v piatok vo štvrti v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev, keď sa k nemu približovali prenikajúce ruské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov, ktorí sa nachádzali na mieste. V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy - chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly.

Ruské jednotky dorazili k predmestiam Kyjeva vo štvrtok po tom, čo vojaci vo vrtuľníkoch zaútočili na letisko pri hlavnom meste v blízkosti štvrte Obolonskyj, spresňuje AFP. Ukrajinská armáda uviedla, že odrazila útok pri leteckej základni Hostomeľ. Ruské pozemné jednotky však prenikajú aj smerom zo západného brehu rieky Dneper z Bieloruska. Po tom, čo prišli do štvrte Obolonskyj, ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Facebook vyzvalo miestnych civilistov na odpor.

09:45 "Včera v noci Rusko spustilo bezostyšný útok na Ukrajinu a jej ľudí, je to hrubé porušenie medzinárodného práva a základných princípov ľudskej slušnosti," komentoval na Twitteri bývalý americký prezident Barack Obama.

09:44 Kyjev je podľa slov poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite; žiada však bezpečnostné záruky. TASR o tom informuje na základe piatkových správ stanice BBC a agentúry Unian.

09:42 Podľa záberov, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, sa má strieľať na kyjevskom predmestí Minsk Massif.

09:41 Egypt umožní Ukrajincom aj Rusom, ktorých do krajiny ročne mieria stovky tisíc, zostať v hoteloch, kým sa nebudú môcť vrátiť bezpečne domov. Rozhodli o tom zástupcovia egyptského cestovného ruchu, ktorí sa zišli vo štvrtok, keď Rusko začalo útok na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

09:39 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) navštívi v piatok hraničný prechod Vyšné Nemecké, cez ktorý prechádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. "Na mieste sú nasadení príslušníci Ozbrojených síl SR na plnenie asistenčných úloh v prospech Policajného zboru s cieľom urýchlenia procesov potrebných na prechod cez hranicu," uviedla Kovaľ Kakaščíková.

09:39 Česko z bezpečnostných dôvodov uzavrelo aj generálny konzulát v Ľvove. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu ministerstva zahraničných vecí to oznámil český šéf diplomacie Jan Lipavský. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Už skôr Česko uzavrelo veľvyslanectvo v Kyjeve a konzulárnu pomoc tak ministerstvo poskytuje z Poľska. Čechom v núdzi Lipavský odporúčal obrátiť sa na núdzové linky ministerstva. V systéme Drozd, kam sa môžu českí občania dobrovoľne hlásiť, aby o nich v prípade krízy malo ministerstvo prehľad, zostáva podľa jeho slov nahlásených asi 150 občanov.

Lipavský tiež oznámil, že sa v Európskej únii začína neformálne rokovať o treťom sankčnom balíčku proti Rusku.

09:28 Z pokusu zničiť štátnosť Ukrajiny obvinil v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informovala o tom agentúra AFP. Le Drian zároveň upozornil, že "bezpečnosť" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je "ohrozená". "Toto je totálna vojna. Putin sa rozhodol... vymazať Ukrajinu z mapy národov," povedal šéf francúzskej diplomacie pre rozhlasovú stanicu France Inter. Celý článok nájdete TU

09:27 Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je momentálne pokojná. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. "Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny," uviedli policajti. Pripomínajú, že pre mobilizáciu, ktorú Ukrajina vyhlásila, sa na hranice nedostávajú muži vo veku od 18 do 60 rokov.

09:24 Britský minister obrany Ben Wallace v piatok oznámil, že Rusku sa počas prvého dňa svojej invázie na Ukrajinu nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich hlavných cieľov a stratilo viac ako 450 vojakov. TASR tieto informácie získala z webovej stránky stanice Sky News. Britské tajné služby podľa Wallacea potvrdili, že Rusko za svojím pôvodným časovým plánom zaostáva a ruská armáda "počas prvého dňa zlyhala pri plnení svojho hlavného cieľa". Wallace povedal, že od začiatku ruskej invázie bolo zabitých viac ako 450 ruských vojakov.

09:16 "Práve som hovoril s Volodymyrom Zelenským. Situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Kyjev je terčom útokov. Každú hodinu pribúda viac a viac civilných obetí. Ukrajinci sú neústupní a dôstojní. Ale demokratický svet musí jednať. Musíme jednať teraz a hneď! napísal na svojom twitterovom účte litovský prezident Gitanas Nauseda.

09:13 Americký herec a režisér Sean Penn sa nachádza na Ukrajine, v tamojšom hlavnom meste Kyjev nakrúca dokumentárny film o ruskej invázii. Informovala o tom v noci na piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Penn, dvojnásobný držiteľ Oscara, sa zúčastnil na vládnej tlačovej konferencii v Kyjeve a stretol sa aj so Zelenským.

"Režisér prišiel do Kyjeva špeciálne za účelom zaznamenať všetky udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine a ako dokumentarista povedať svetu pravdu o ruskej invázii do našej krajiny. Sean Penn je medzi tými, ktorí podporujú Ukrajinu. Sme mu vďační za tento prejav odvahy a čestnosti," uvádza sa vo vyhlásení Zelenského kancelárie zverejnenom na sociálnych sieťach.

09:06 Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská kolóna, ktorá prenikla do Kyjeva, bola neutralizovaná. Viedli ju dve ukrajinské nákladné autá, ktoré Rusi zajali. Predstierali, že sú Ukrajinci a snažili sa veľkou rýchlosťou preniknúť do centra mesta, kde sa nachádzajú vládne úrady. Za nimi išlo niekoľko ruských vozidiel.

09:05 Výbuchy sa ozvali aj na ruskom vojenskom letisku Millerovo pri Rostove na Done. To sa nachádza približne 190 km od Luhanska a 16 km od ukrajinských hraníc. Podľa nepotvrdených správ ho zasiahli dve ukrajinské rakety Točka, ktoré vystrelili ako odvetu za ruské útoky. Rakety Točka pochádzajú ešte z čias ZSSR a Ukrajina ich má vo výzbroji.

09:00 Starosta Kyjeva a bývalý boxer Vitalij Kličko povedal, že bude bojovať v „krvavej vojne“ proti ruskej armáde. "Nemám inú voľbu, musím to urobiť, budem bojovať," povedal pre britskú televíziu ITV. 

08:58 Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že bojuje proti prenikajúcim ruským jednotkám severozápadne od hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP. "Výsadkové útočné jednotky ukrajinských ozbrojených síl bojujú v oblastiach obcí Dymer a Invankiv," uviedla ukrajinská armáda na svojom účte na sociálnej sieti Facebook.

08:56  Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová označila v piatok ruský vojenský útok na Ukrajinu za "barbarský" a "neodôvodnený" a zopakovala, že jej krajina podporuje Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP. "Solidarita s (ukrajinským ministrom zahraničných vecí) Dmytrom Kulebom a ukrajinskými obyvateľmi. Útok (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajinu je barbarský, neoprávnený a ukazuje bezcitnú neúctu k ľudskému životu," uviedla Trussová na Twitteri. "Budeme naďalej brať Putina na zodpovednosť a zostaneme neochvejní v našej podpore," dodala.

08:51 Na znak solidarity s Ukrajinou a na protest proti "nereálnej vojne" ruského prezidenta Vladimira Putina vyšli vo štvrtok do ulíc v mestách po celom svete tisícky demonštrantov. Stovky ľudí, ktorí sa zúčastnili na pochodoch v samotnom Rusku, zatýkala polícia. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruská polícia uskutočnila podľa nezávislého monitoru približne 1400 zatknutí v 51 mestách po celej krajine po tom, čo úrady varovali občanov, aby sa na protestných pochodoch nezúčastňovali.

08:45 Podľa ukrajinskej novinárky Kateriny Sergatskovej došlo k pouličným bojom v Kyjeve. Jednej ruskej kolóne sa podarilo preraziť do mesta a mieri do centra. Ukrajinská armáda sa snaží chytiť ľudí na strechách domov, ktorí pravdepodobne slúžia pre Rusov ako prieskumné hliadky.

08:30 Za menej ako 24 hodín od začiatku invázie klesla hodnota majetku najväčších ruských biznismenov o 35 miliárd eur. Odhaduje to agentúra Bloomberg. Najviac stratil šéf spoločnosti LUKOIL Vagit Alekperov. Hodnota jeho majetku sa prepadla o 5,5 miliardy eur na súčasných 11,5 miliardy eur.

08:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na piatok povedal, že útočiace ruské sily sa zameriavajú na oblasti obývané civilistami. Svojich krajanov pochválil za ich "hrdinstvo" a potvrdil, že Kyjev robí "všetko, čo je v jeho silách", aby ich ochránil. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Tvrdia, že civilné objekty nie sú ich cieľmi. Je to však ďalšia z ich lží. V skutočnosti nerozlišujú medzi oblasťami, v ktorých operujú," povedal Zelenskyj vo videu. "Ukrajinci preukazujú hrdinstvo," povedal prezident a dodal, že "ukrajinské sily robia všetko, čo je v ich silách", aby ľudí ochránili. Celý článok nájdete TU

08:13 Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Olexijom Reznikovom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom v noci na piatok stanica CNN. Austin svojmu ukrajinskému partnerovi povedal, že Spojené štáty podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a budú pokračovať v poskytovaní obrannej pomoci Kyjevu navzdory ruskej "neodôvodnenej a nevyprovokovanej vojne".

08:12 Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP. Macron po summite lídrov Európskej únie (EÚ) povedal, že "popri odsúdení, popri sankciách" zostáva užitočné "nechať túto cestu otvorenú a keď príde deň, keď budú splnené podmienky, môžeme dosiahnuť ukončenie nepriateľských akcií".

08:03 

Poslali okupantov „do ri*i“ a radšej umreli!

Silné emócie vyvoláva príbeh 13 ukrajinských vojakov, ktorí strážili malý Hadí ostrov v Čiernom mori. Napriek výzve ruskej vojnovej lode odmietli kapitulovať a zahynuli pri bombardovaní. Nahrávka ich posledných slov sa stala virálnou na sociálnych sieťach. Na začiatku je počuť vysielanie útočníkov. „Tu je ruská vojnová loď. Navrhujem, aby ste zložili svoje zbrane a vzdali sa, inak na vás spustíme streľbu!“ Celý článok aj s nahrávkou nájdete TU

07:45 Ceny ropy na oboch stranách Atlantiku vo štvrtok pre útok Ruska na Ukrajinu na chvíľu prekročili hranicu 100 USD za barel. Neskôr však výrazne ustúpili po tom, ako americký prezident Joe Biden oznámil, že balík sankcií je „navrhnutý tak, aby umožnil pokračovanie platieb za energie".

07:44 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok oznámila, že z Ukrajiny dočasne evakuuje zahraničných členov svojej misie z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. "Z dôvodu prebiehajúcich bojov a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie na Ukrajine... Som sa rozhodla dočasne evakuovať všetkých zahraničných členov misie z Ukrajiny tak rýchlo, ako to len bude možné." uviedla generálna tajomníčka OBSE Helga Schmidová.

07:29 Zelenskyj predniesol ďalšiu prosbu západným spojencom, aby pomohli Ukrajine a zastavili útok Ruska. „Dnes ráno bránime náš štát sami. Rovnako ako včera, najmocnejšie sily sveta to sledujú z diaľky. Presvedčili Rusko včerajšie sankcie? Počujeme na našej oblohe a vidíme na našej zemi, že to nestačilo,“ podotkol 44-ročný prezident.

07:26 Ukrajina zostala sama v boji proti ruskej armáde, uviedol prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Povedal tiež, že nemieni opustiť Ukrajinu, hoci ho a jeho rodinu považuje Rusko za prvoradý cieľ."Kto je pripravený s nami bojovať? Nikoho nevidím. Kto je pripravený poskytnúť Ukrajine záruku členstva v NATO? Všetci sa boja," citoval dnes server RBK Ukrajina zo Zeleného videoprejavu. Celý článok. 

7:13 Podľa poradcu ukrajinskej armády sa ruské sily pokúsia preraziť do Kyjeva tankami. Obrana hlavného mesta je podľa neho pripravená použiť protitankové strely dodané zahraničnými spojencami, píše agentúra Reuters.

07:09 Konvoj ruskej vojenskej techniky je na ceste do mesta Ochtyrka. Podľa miestnych úradov a novinárov aj naďalej pokračujú boje v Sumskej oblasti

07:06 V Kyjeve sa ľudia skrývajú pred útokmi v metre.

07:03 Traja ukrajinskí pohraničníci prišli v noci na piatok o život, keď ich stanovište v juhovýchodnej Záporožskej oblasti zasiahla ruská raketa, píše denník The New York Times s odkazom na ukrajinskú pohraničnú stráž.

07:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Rusko obnovilo raketové útoky. Mieria na vojenské aj civilné ciele. Vo väčšine smerov sa ale podarilo postup ruskej armády zastaviť, dodal Zelenskyj v televízii. (ct24)

06:55 Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, zneli západoukrajinským Ľvovom sirény. Rovnakú správu priniesol aj ruský servis britského spravodajského webu BBC.

06:49 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri označil raketový útok Ruska na Kyjev za hrozný. Pripomenul, že hlavné mesto niečo podobné zažilo v roku 1941, keď naň zaútočilo nacistické Nemecko.„Ukrajina to zlo porazila, a porazí aj toto. Vykopnite Rusko zo všetkých kútov sveta,“ odkázal.

06:45  Ukrajinský veľvyslanec v Japonsku vyzýva Čínu, aby sa pripojila k medzinárodnému úsiliu zastaviť ruský „masaker“ v jeho krajine v čase, keď Peking nekritizoval kroky Moskvy. „Veľmi by sme privítali, keby Čína využila svoje styky s Ruskom, porozprávala sa s Putinom a vysvetlila mu, že v 21. storočí je nevhodné robiť v Európe tento masaker,“ povedal na tlačovej konferencii v Tokiu ukrajinský diplomat Sergij Korsunskij.

06:41 Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine oznámilo, že organizuje evakuačné lety pre čínskych občanov. V piatkovom vyhlásení veľvyslanectva sa uvádza, že podmienky na Ukrajine sa „prudko zhoršili“. Nezmieňuje sa však o ruskej invázii.

06:40 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že Kyjev „by mohol byť v obkľúčení“, čo je podľa amerických predstaviteľov drzý pokus ruského prezidenta Vladimira Putina rozložiť vládu a nahradiť ju vlastnými „bábkami“.

06:39 Americký minister obrany Lloyd Austin v telefonáte povedal zákonodarcom, že ruské mechanizované sily, ktoré vstúpili z Bieloruska, boli asi 30 kilometrov od Kyjeva.

06:31  Medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila v noci na piatok "kybernetickú vojnu" proti ruskej vláde."Kolektív Anonymous je oficiálne vo vojne proti ruskej vláde," uviedla skupina na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Skupina ďalej na Twitteri oznámila, že napadla a znefukčnila oficiálnu webovú stránku ruského kanálu RT News, ktorý skupina Anonymous označila za "propagandistický". Krátko na to oddiel ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pre kybernetickú bezpečnosť vyhlásil kritický stupeň ohrozenia, píše DW.

06:30 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) bude v piatok hlasovať o rezolúcii, ktorá by "najdôraznejšie" odsúdila ruskú vojenskú agresiou mierenú proti Ukrajine. Rezolúcia má tiež žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Bieleho domu. Očakáva sa, že rezolúcia nebude prijatá, pretože ju bude vetovať Rusko. Televízia CNN neskôr uviedla, že hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii odsudzujúcej Rusko sa už nachádza v oficiálnom piatkovom pláne OSN.

06:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že pri ruskej invázii do jeho krajiny bolo doteraz zabitých 137 civilistov a členov armády. Podľa Zelenského stovky ďalších osôb utrpeli zranenia. Prezident to oznámil prostredníctvom videa, pričom všetky obete i zranených nazval „hrdinami“.

06:26 V piatok má mimoriadne zasadnúť aj vláda, ktorá by mala rozhodovať o schválení mimoriadnej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.Heger zdôraznil, že pomoc by mala byť koordinovaná a že EÚ by nemalo mať problém vedieť ju poskytnúť v dostatočnom množstve.

06:25 Heger doplnil, že ďalšie sankcie sa uplatnia aj smerom k Bielorusku, keďže aj z jeho územia boli podnikané útoky na Ukrajinu. Jednohlasná zhoda bola aj na poskytnutí pomoci Ukrajine. A to nielen vo forme humanitárnej, ale aj vo forme silnej politickej podpory.

06:25 „Pôjdeme po bankách a štátnych podnikoch. Po ľuďoch, ktorí sú súčasťou politického režimu, po bohatých oligarchoch. Sankcie zasiahnu 70 percent ruských bánk, čo skomplikuje Rusom možnosť odkladať si peniaze na zahraničných účtoch. Zakáže sa aj vývoz špeciálnych technológií z EÚ do Ruska, ktoré sú potrebné na modernizáciu rafinérií. Tak, ako Rusko zmenilo život miliónom Ukrajincov, tak musíme aj my zmeniť život Rusom,“ vyhlásil premiér Heger na margo prijatých sankcií. Tie by mali platnosť nadobudnúť čo najskôr.

06:24 Podľa agentúry Bloomberg v prvý deň ruského útoku na Ukrajinu ruskí podnikatelia prišli o približne 39 miliárd dolárov.

06:20 Ukrajinská národná banka zakázala devízové ​​transakcie s ruskými a bieloruskými rubľmi (nextra)

06:17 Bieloruské médium Nexta informovalo, že ruské tanky sa pohybujú od Černobyľu smerom na metropolu Kyjev. Na spomalenie ich postupu vyhodila ukrajinská armáda do vzduchu most pri dedine Ivankiv.

06:15 EÚ sa dohodla na sankciách, ktoré zasiahnu 70 percent ruského bankového trhu a kľúčové ruské štátne spoločnosti. Oznámila to v noci na piatok Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter, z ktorej TASR túto informáciu získala. Predsedníčka Európskej komisie ďalej spresnila, že tento balík sankcií zasiahne prevažnú väčšinu ruského bankového trhu a je mierený tiež na kľúčové ruské štátne spoločnosti. "Po druhé sme sa zamerali na energetický sektor - na kľúčovú ekonomickú oblasť, z ktorej predovšetkým Rusko profituje. Náš zákaz vývozu zasiahne ropný sektor tým, že Rusku znemožní modernizáciu jeho rafinérií," uvádza Leyenová.

06:12 Ukrajinské ministerstvo obrany na twitteri oznámilo, že podľa jeho odhadov dosiahli ruské straty za prvý deň invázie na Ukrajinu až 800 vojakov, zničených bolo sedem ruských lietadiel, šesť vrtuľníkov, 130 obrnencov a vyše 30 tankov. Zároveň uviedlo, že presnú bilanciu upresní neskôr. Z vyhlásenia nebolo jasné, či ide o mŕtvych alebo zranených.

06:10 Stanovisko ukrajinskej pohraničnej stráže v juhovýchodnej Záporožskej oblasti zasiahla raketa. Na mieste sú mŕtvi a zranení, píše agentúra Reuters s odkazom na ukrajinských pohraničníkov. Záporožská oblasť nemá pozemnú hranicu s Ruskom, ale nachádza sa na pobreží Azovského mora, o ktoré sa susedia detí.

06:05 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr vyvrátil Heraščenkove predpoklady o obetiach, pričom uviedol že na budovu dopadli úlomky rakety a pri incidente utrpeli zranenia traja ľudia - z toho jeden je vo vážnom stave. "Záchranári vezú ľudí do nemocnice. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Dom horí a hrozí, že sa zrúti," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

Viacerí očití svedkovia v piatok skoro ráno hlásili, že v Kyjeve počuli hlasné výbuchy. Podľa Heraščenka išlo o zvuk, ktorý vznikol po tom ako vzdušná obrana Kyjeva zasiahla "nepriateľské lietajúce zariadenie".

06:00 Heraščenko na sociálnej sieti Telegram však uviedol, že v dôsledku pádu stroja vypukol požiar v deväťposchodovej obytnej budove, pričom podľa poradcu bude na mieste "istotne mnoho obetí". Poradca ukrajinského ministerstva vnútra zároveň uviedol, že na mieste zasahujú hasiči.

05:59  Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo.

5:55  Niekoľko novinárov počulo v piatok v skorých ranných hodinách v Kyjeve hlasné výbuchy. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Reportérka tohto denníka Emma Grahamová Harrisonová potvrdila, že v Kyjeve počula niečo, čo je možné prirovnať k sérii hlasných výbuchov. "Práve pokračujú útoky raketami s plochou dráhou doletu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy," napísal na sociálnej sieti Telegram poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, píše agentúra AFP.

Podobnú informáciu na svojom účte na Telegrame zverejnil aj bývalý ukrajinský veľvyslanec v Rakúsku Olexandr Ščerba. Ten uviedol, že počul dva hlasné výbuchy o 4:20 h miestneho času.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, Nový Čas, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko