Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2022 10:21 | Správy | Domáce správy
Foto

Proces v kauze Dobytkár: Bödöra zastupuje Para s Kaliňákom, zazneli viaceré výhrady k obžalobe

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie v korupčnej kauze známej ako Dobytkár.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii
Na pojednávanie sa dostavili všetci obžalovaní, je medzi nimi je aj nitriansky podnikateľ Norbert B., ktorého zastupovanie okrem advokáta Mareka Paru prijal aj Róbert Kaliňák. Advokáti sa ešte pred začiatkom vyjadrili, že súd by nemal ani otvoriť pojednávanie, lebo obžaloba obsahuje množstvo chýb a ich klient sa v popisovaných skutkoch ani nespomína.

 

Hneď v úvode hlavného pojednávania obhajca Marek Para, ktorý zastupuje obžalovaného Norberta B., vzniesol námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS. Súd mu nevyhovel. Norberta B. zastupuje aj exminister vnútra Robert Kaliňák.

Para mal viaceré výhrady k obžalobe. Je podľa neho na škodu veci a bude to mariť priebeh hlavného pojednávania, že súd "doslova" zobral na seba chyby, ktoré sú vyčítané prokurátorovi. Ako príklad spomenul neuvedenie mena jeho klienta v obžalobe. "Chýbajú mu akékoľvek dôkazy. Má jedného nepriameho svedka, ktorý dostal neprimerané výhody, a týmto len maskuje svoje zlyhanie,“ reagoval Para s tým, že je to slabá obžaloba a jeho klient Norbert B. je nevinný.

Kaliňák tvrdí, že prvýkrát nemá obvinený svoj vlastný skutok v obžalobe. "V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže v rámci kauzy Dobytkár jemu nepripisuje žiadny prospech," doplnil Kaliňák s tým, že nerozumie, prečo potom táto obžaloba existuje.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v tomto prípade obžalobu ešte v auguste minulého roku na osem fyzických osôb a päť právnických osôb. Konkrétne v kauze korupcie spojenej s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) čelia obžalobe nitriansky podnikateľ Norbert B., finančník Martin K., podnikateľ Peter K., bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír P., veterinár Ľubomír K., právnik Milan K. a bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor M. Jednotlivé skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.
 

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v auguste minulého roku povedal, že kauzy Dobytkár sa týka rozsiahly spisový materiál, ktorý obsahuje 75 zväzkov v rozsahu asi 35-tisíc strán. Len skutková časť obžaloby má v tomto prípade viac ako 100 strán. Trestná činnosť bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a bola rozdelená do dvoch vetiev.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivý útok v Chorvátsku: V populárnej lokalite dovolenkárov útočila šelma!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vznikne moslimská aliancia proti Izraelu? Erdogan vyzýva na rázne kroky
Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier.
Vo Francúzsku začali masívne protesty: Prečo majú obyvatelia problém s novým premiérom?
Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
(ilustračné foto)
Krutá tragédia: Chlapci († 9, † 12) sa hrali na pláži v piesku, po chvíli boli mŕtvi!
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia! Chlap vyzabíjal svoju rodinu: Desivý nález v dome
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
(ilustračné foto)
Do hniezda záchrany napchali 6 ROČNÉ dieťa: Smutný objav pri dome dievčatka!
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...
Zničená bytovka po ruskom raketovom útoku v meste Pavlohrad na stredovýchode Ukrajiny,
Rusi chcú ovládnuť celý Donbas: Armáda mala obsadiť ďalšiu obec!
(ilustračné foto)
Napätie vo vesmíre! Porucha spôsobila komplikácie: S TÝMTO nik nerátal!
Viedenské letisko (ilustračné foto)
Nehorázne, čo našli na viedenskom letisku: Lacný trik na policajtov nevyšiel!