Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2022 14:51 | Správy | Politika

Remišová aj Pellegrini súhlasia s posilnením našej obrany vojakmi NATO: Veľavravné slová

Vzhľadom na členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO) máme povinnosť ochraňovať jej hranice.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini. Jeho strana súhlasí s pomocou vojsk NATO na našom území. Tento krok víta aj vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Pripomenula, že Slovensko je v bezpečí vďaka členstvu v NATO. Vojaci NATO by podľa nej mali prísť postupne v priebehu najbližších týždňov.

"Tieto jednotky k nám prídu čo najskôr. Najskôr prebehnú všetky procesy tak, ako to vyžaduje legislatíva. Bude to schválené vládou, na najbližšej parlamentnej schôdzi to bude schválené Národnou radou SR a následne v priebehu dní, týždňov postupne budú prichádzať tieto jednotky na Slovensko," informovala Remišová. Ubezpečila, že Slovensko je chránené spoločnou ochranou spojeneckých síl. Slovenská armáda nemá podľa Pellegriniho možnosti na ochranu východnej hranice NATO. Dodal, že Hlas-SD podporí prítomnosť protivzdušnej a protiraketovej obrany.

Pri uvalení sankcií na Rusko treba podľa Pellegriniho myslieť na naše národné hospodárstvo vzhľadom na to, že sme napríklad vo veľkej miere závislí od dodávok ruského plynu. Remišová tvrdí, že sankcie nemôžu byť mäkké, mali by čo najviac zabolieť Rusko. Okrem odpojenia Ruska od SWIFT-u by sme sa podľa nej mali dlhodobo snažiť o zníženie energetickej závislosti od Ruska. Vicepremiérka sa poďakovala dobrovoľníkom a ľuďom, ktorí ponúkli napríklad pomoc pri ubytovaní utečencov. Štát podľa nej pracuje na presných strategických plánoch a zriadila sa krízová koordinácia ubytovania. "Minister dopravy mobilizuje hotelový sektor. Budú pribúdať aj kapacity komerčných ubytovaní. Minister práce má kapacity v niektorých zariadeniach sociálnych služieb. Postupne sa zapájajú aj školy, minister školstva komunikuje so samosprávami, aby prípadne telocvične mohli byť poskytnuté pre utečencov," spresnila.

Prijatím uznesenia v parlamente vyslalo podľa Remišovej Slovensko veľmi silný signál jednoty a podpory Ukrajine. Líder Hlasu-SD deklaroval podporu opatrení pre partnerov i vnútroštátnych opatrení. Pri legislatívnom balíku na pomoc Ukrajine Pellegrini nesúhlasil s časťou o tzv. blokovaní škodlivého obsahu. Nemyslí si, že dezinformácie môžu ohroziť našu bezpečnosť. Nechce degradovať Slovákov, že nevedia vyhodnocovať informácie. Časť o škodlivom obsahu mala byť podľa neho pripravená samostatne a komplexne v riadnom legislatívnom procese a na základe širšej diskusie. Remišová pripomenula, že Rusko vždy viedlo agresiu aj v kybernetickom priestore a že Slovensko bolo vždy cieľom. "Viacero portálov je platených priamo z Ruska. Je mimoriadne dôležité, aby sme neboli nástrojom ruskej propagandy," vyhlásila. Pravidlá blokovania sú podľa nej presne stanovené.

V relácii sa vyjadril aj generál vo výslužbe Pavel Macko. Pripomenul, že Ukrajinci kladú veľmi veľký odpor a operácia sa Rusom pravdepodobne nevyvíja podľa ich predstáv. Dobytie Kyjeva by podľa neho neznamenalo porážku celej Ukrajiny, pokiaľ sa budú ďalej brániť. Vyslanie vojakov NATO na našu východnú hranicu vníma ako nevyhnutný krok v rámci monitorovania situácie za našimi hranicami. Ide podľa neho o jasný politický odkaz, že stojíme pri sebe a budeme sa spoločne brániť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa usmieva na tlačovej konferencii v Bratislave po zisku svojho premiérového titulu na okruhu WTA v thajskom Hua Hin.
Do zoznamu podvedených z dielne extenistu sa prihlásila aj Rebecca Šramková: Ako ma Rony ošklbal o hodinky!
(ilustračné foto)
Koho láka vystúpiť do vesmíru? Začali sa predávať prvé lístky! Suma za jedinečný zážitok je poriadna pálka
Kŕdeľ vtákov letí cez dym, ktorý stúpa po izraelskom leteckom útoku na južné predmestie Bejrútu. (ilustračné foto)
Krvavé nálety Izraela: Priamy zásah hotela! Útok pripravil novinárov o život
Slovenský obranca Erik Černák v drese Tampa Bay.
Černák prihrával na gól v oslabení, Nemec skončil na tribúne
Polícia zadržala v Rovinke ukrajinského hekera, ktorý vydieral nemecké firmy.
VIDEO Muž vydieral nemecké spoločnosti: Škoda za vyše 2 milióny! Sledujte, čo mu našli v byte
Mexico City, Mexico - November 24, 2015: Mexican Police Officers in Riot Gear outside building in Zocalo Square, Mexico City
Chudobný štát sužuje násilie: Starostovi odrezali hlavu, nepokoje priniesli najmenej 16 mŕtvych
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - May 26 2019: Policeman doing the traffic to let pass an official convoy.
Dráma na policajnej stanici: Tínedžer dobodal mužov zákona! Následky sú strašné
Pád mosta v americkom Baltimore
Foto
Pád mosta pripravil o život 6 ľudí: Majiteľ lode, ktorá nešťastie spôsobila, tvrdo zaplatí!
Jaroslava našiel otec minulý piatok mŕtveho v jeho izbe.
Foto
Jaroslava († 32) našli mŕtveho v ženských šatách a parochni: Bol TOTO moment, ktorý rozhodol o jeho smrti?
Spevák Jožo Ráž, včera dovŕšil 70 rokov.
Foto
Z Joža Ráža je už 70-nik: Počas jubilea prichytený v civile! Chystá sa pre lídra Elánu bujará OSLAVA?
Ivan Gašparovič (82)
Foto
Exprezident Gašparovič odhalil minulosť: Krvavý konflikt z mladosti! Prišlo po 70 rokoch zmierenie?
spolupráca odborníkov s robotom s umelou inteligenciou
Foto
PRVÍ na Slovensku! V Bratislavskej nemocnici predviedli špičkový zákrok: Pozrite sa na unikátneho pomocníka