Reklama

Slovenská klasika trochu inak: Tieto husté polievky sú zdravé, sýte aj chutné! Vyberte si tú svoju

Slovenská klasika trochu inak: Tieto husté polievky sú zdravé, sýte aj chutné! Vyberte si tú svoju

Zdroj: Lidl

Reklama

Zasýtia, zahrejú, potešia chuťové poháriky. Ponúkame vám recepty na polievky, ktoré patria k slovenskej klasike, no v tejto podobe ste ich ešte na tanieri možno nemali.

Zemiaková polievka

Potrebujeme:

  • Polievka: 1 cibuľu, 2 lyžice masla, 500 g zemiakov, morskú soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • Posýpka:  2 malé svetlé bagety z predchádzajúceho dňa, 2 lyžice olivového oleja, 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku

Postup:

  • Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci s rozpáleným maslom. Po chvíli pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Ochutíme soľou, korením a podlejeme trochou vývaru. Zemiaky podusíme asi 5 minút a potom prilejeme zvyšný vývar. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Prilejeme smotanu a necháme prejsť varom.

Posýpka

  • Z pečiva odstránime kôrku. Striedku nakrájame na malé kúsky. Opečieme ju na rozohriatej panvici s olivovým olejom dozlatista. Vychladnutú striedku preložíme do sekacieho mixéra, pridáme nahrubo natrhanú petržlenovú vňať a cesnak. Spolu rozmixujeme na jemnú posýpku.

Servírovanie

  • Polievku podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch ozdobenú posýpkou.
Súvisiace