Zasýtia, zahrejú, potešia chuťové poháriky. Ponúkame vám recepty na polievky, ktoré patria k slovenskej klasike, no v tejto podobe ste ich ešte na tanieri možno nemali.
Zemiaková polievka
Otvoriť galériu
Zemiaková polievka
Zdroj: lidl
Potrebujeme:
- Polievka: 1 cibuľu, 2 lyžice masla, 500 g zemiakov, morskú soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- Posýpka: 2 malé svetlé bagety z predchádzajúceho dňa, 2 lyžice olivového oleja, 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci s rozpáleným maslom. Po chvíli pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Ochutíme soľou, korením a podlejeme trochou vývaru. Zemiaky podusíme asi 5 minút a potom prilejeme zvyšný vývar. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Prilejeme smotanu a necháme prejsť varom.
Posýpka
- Z pečiva odstránime kôrku. Striedku nakrájame na malé kúsky. Opečieme ju na rozohriatej panvici s olivovým olejom dozlatista. Vychladnutú striedku preložíme do sekacieho mixéra, pridáme nahrubo natrhanú petržlenovú vňať a cesnak. Spolu rozmixujeme na jemnú posýpku.
Servírovanie
- Polievku podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch ozdobenú posýpkou.
Držková polievka s batatmi
Otvoriť galériu
Držková polievka s batatmi
Zdroj: Lidl
Potrebujeme:
- 1 väčšiu cibuľu, olivový olej, 5 strúčikov cesnaku, 3 stonky stonkového zeleru, 1 štipľavú papričku, morskú soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 50 g paradajkového pretlaku, 500 g batátov, 100 ml suchého bieleho vína, 2 l zeleninového vývaru, 3 červené špicaté papriky, 500 g krájaných predvarených držiek, 1 konzervu krájaných lúpaných paradajok, čerstvú petržlenovú vňať, 1 cmarový chlieb
Postup:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v rozohriatom hrnci na olivovom oleji. Po chvíli pridáme 4 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, stonkový zeler a štipľavú papričku, z ktorej sme odstránili semienka. Ochutíme soľou a korením.
- Keď je základ opečený do zlatohneda, pridáme paradajkový pretlak. Chvíľu spolu restujeme a pridáme na väčšie kocky nakrájané bataty. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa z neho neodparí alkohol.
- Potom podlejeme vývarom, premiešame a pridáme špicatú papriku nakrájanú na podobne veľké kúsky ako bataty a predvarené držky. Ak sa žiada, osolíme, okoreníme a prilejeme paradajky z konzervy. Polievku varíme domäkka na miernom ohni približne 20 minút.
Servírovanie
- Držkovú polievku servírujeme posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa hodia dochrumkava opečené krajce chleba, ktoré sme zľahka potreli cesnakom.