Slovenská klasika trochu inak: Tieto husté polievky sú zdravé, sýte aj chutné! Vyberte si tú svoju
19. 2. 2023, 9:00

Zdroj: Lidl
Reklama
Zasýtia, zahrejú, potešia chuťové poháriky. Ponúkame vám recepty na polievky, ktoré patria k slovenskej klasike, no v tejto podobe ste ich ešte na tanieri možno nemali.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
- Polievka: 1 cibuľu, 2 lyžice masla, 500 g zemiakov, morskú soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- Posýpka: 2 malé svetlé bagety z predchádzajúceho dňa, 2 lyžice olivového oleja, 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci s rozpáleným maslom. Po chvíli pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Ochutíme soľou, korením a podlejeme trochou vývaru. Zemiaky podusíme asi 5 minút a potom prilejeme zvyšný vývar. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Prilejeme smotanu a necháme prejsť varom.
Posýpka
- Z pečiva odstránime kôrku. Striedku nakrájame na malé kúsky. Opečieme ju na rozohriatej panvici s olivovým olejom dozlatista. Vychladnutú striedku preložíme do sekacieho mixéra, pridáme nahrubo natrhanú petržlenovú vňať a cesnak. Spolu rozmixujeme na jemnú posýpku.
Servírovanie
- Polievku podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch ozdobenú posýpkou.