Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2022 06:19 | Ukrajina vojenský konflikt

Na Kyjev smeruje obrovská ruská kolóna: V boji padli už tisícky vojakov

Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách spustil rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viaceré miesta na ukrajinskom území a v piatok v skorých ranných hodinách zaútočili na Kyjev. V nedeľu Putin nariadil uviesť jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Všetky dôležité informácie pre vás prinášame ONLINE.

Fotogaléria
33
fotiek v galérii

2:00 Online sme ukončili, situáciu budeme sledovať aj naďalej.

01:40 Bieloruské jednotky sú podľa ukrajinskej armády zrejme na ceste k bielorusko-ukrajinským hraniciam. Už predchádzajúcu noc sa špekulovalo, že by Bielorusko čoskoro mohlo oficiálne zapojiť svojich vojakov do ruskej vojny proti Ukrajine, píše agentúra DPA.

01:28 Kanadský premiér Justin Trudeau ohlásil v pondelok zákaz dovozu ropy z Ruska. Tento krok zdôvodnil slovami, že výnosy z ropy slúžili tiež na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a tamojších oligarchov.

00:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval na celosvetový zákaz prístupu ruských lietadiel a lodí na zahraničné letiská a do prístavov. Ako povedal vo videu na Facebooku, má ísť o potrestanie Ruska za vojenskú inváziu na Ukrajinu. 

00:20 Šiesty deň ruskej invázie na Ukrajinu sa ku Kyjevu blíži bezmála 30 kilometrov dlhý konvoj ruskej armády. K ukrajinskej metropole sa presúva asi 27 kilometrov dlhá kolóna ruských síl, ukazujú podľa webu denníka The New York Times satelitné snímky americkej súkromnej spoločnosti Maxar. V pondelok večer bola asi 48 kilometrov od okraja mesta. Zatiaľ nie je jasné, či je cieľom priamo Kyjev, alebo či sa tieto sily majú podieľať na obkľúčení ukrajinského hlavného mesta.

23:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko podnikalo nálety na ukrajinské mestá aj počas doby, keď v Bielorusku rokovali ruská a ukrajinská delegácia o situácii na Ukrajine. Povedal, že Rusko sa dopúšťa vojnových zločinov a malo by sa z nich zodpovedať pred medzinárodným tribunálom.

23:24 Spojené štáty nepodporia vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, uviedla v sobotu hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa nej by tento krok znamenal vojnu USA s Ruskom. Na vyhlásenie bezletovej zóny opakovane vyzývajú predstavitelia Ukrajiny, ktorá piaty deň čelí ruskej invázii. Rusko v sobotu oznámilo, že nebo nad celou Ukrajinou ovládlo.

22:45 Spojené štáty sa zatiaľ nerozhodli, či uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Uviedla to podľa agentúry Reuters hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová. V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu urobili tento krok Európska únia, Kanada i ďalšie krajiny. Rusko v odvete zakázalo vstup do svojho vzdušného priestoru desiatkam krajín.

"Všetky možnosti sú na stole," povedala novinárom Psakiová. Pripomenula však, že ruský vzdušný priestor využíva mnoho amerických aeroliniek na lety do Ázie a ďalších častí sveta. "Berieme do úvahy celý rad faktorov," dodala.

22:26 Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu už prišlo o zhruba 5300 vojakov a 191 tankov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov. Informovala o tom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na facebooku. Bilancia bude podľa nej ešte upresnená. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne oznámil, že zahynulo 4500 príslušníkov ruskej armády.

22:19 Monako, ktoré je považované za daňový raj pre veľmi bohatých, zmrazí majetky a uvalí sankcie na niektorých Rusov. Oznámil to podľa agentúry Reuters kniežací palác bez toho, aby upresnil, o ktorých Rusov pôjde.

22:18 Po leteckom údere na mesto Brovary len asi sedem kilometrov východne od Kyjeva je na mieste jeden mŕtvy a päť zranených, uviedol na facebooku brovarský starosta Ihor Sapožko. Útok najskôr zasiahol radarové centrum, uviedli ukrajinské médiá. Záchranári hľadajú dvoch ľudí zavalených pod troskami domu poškodeného iným raketovým útokom v meste Bila Cerkva, ktoré leží v Kyjevskej oblasti asi 80 kilometrov od hlavného mesta, napísala neskôr agentúra Unian.

22:14 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Slovákom dôrazne odporúča necestovať do Ruskej federácie.

22:07 Celkovo 12 členov ruskej diplomatickej misie pri OSN so sídlom v New Yorku dostalo príkaz opustiť do 7. marca územie Spojených štátov. Oznámil to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia.

Nebenzia na tlačovej konferencii v newyorskom sídle OSN povedal novinárom, že sa práve dozvedel o vyhostení, informovala tlačová agentúra AFP, ktorá však bezprostredne nebola schopná nezávisle potvrdiť tento príkaz.

21:45  Európska únia pridala v pondelok na sankčnú listinu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu ďalších ruských oligarchov napojených na Kremeľ, ako aj Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a Reuters a portálu Meduza.io.

EÚ oznámila, že zmrazila majetok a uvalila zákaz na udelenie víz pre ďalších 26 ľudí, pričom sú medzi nimi ruskí oligarchovia a podnikatelia, ktorí obchodujú v ropnom, bankovom a finančnom sektore, ako i vládni predstavitelia, vysokí predstavitelia ruskej armády a "propagandisti, ktorí prispeli k šíreniu protiukrajinskej propagandy".

21:29 Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že pri pokuse o útek z Ukrajiny do Moldavska prišiel o život občan Izraela. 

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že Izraelčan "sa nachádzal na Ukrajine v kolóne áut smerujúcej k moldavských hraniciam a bol zabitý pri streľbe, ktorá zasiahla jeho auto".

21:20 Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s ďalšími siedmimi prezidentmi členských krajín Európskej únie (EÚ) vyzývajú k rýchlemu prijatiu Ukrajiny do Európskej únie. Urobili tak v otvorenom liste členským štátom EÚ.

21:17 Lídri Africkej únie (AÚ) v pondelok vyjadrili znepokojenie nad správami o zlom zaobchádzaní s Afričanmi, ktorí sa ocitli uprostred vojnového konfliktu na Ukrajine, a vyhlásili, že takéto konanie je "šokujúco rasistické". TASR tieto informácie získala od tlačovej agentúry AFP.

Vlády na čiernom kontinente sa snažia pomôcť svojim občanom, ktorí sú medzi státisícami ľudí utekajúcimi pred vojnou do Poľska a ďalších krajín susediacich s Ukrajinou.

21:13 Dočasné útočisko dostanú od 1. marca na Slovensku štátni občania Ukrajiny a ich rodinní príslušníci. Žiadatelia o dočasné útočisko, ale aj tzv. odídenci, môžu tiež požiadať o poskytnutie zdravotnej starostlivosti aj v prípade, že sa preukážu iba preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytovanie dočasného útočiska alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky s označením "odídenec". Vyplýva to z uznesenia, ktoré v pondelok schválila vláda.

21:11 Francúzsko presťahuje svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Ľvova, ktorý sa nachádza na západe krajiny. V pondelok to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Francúzsko je poslednou západnou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpila.

21:10 Hackerská skupina Anonymous tvrdí, že prevedie peniaze zo všetkých bankových účtov Rusov na ukrajinskú armádu, ak do 3. marca nezačnú protestovať proti vojne. Informuje o tom web Kyiv Independent.

21:01 Satelitné snímky urobené v pondelok súkromnou americkou spoločnosťou Maxar Technologies ukázali, že ruské pozemné sily sa aj naďalej presúvajú zo severu bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. Ide o obrovský vojenský konvoj, ktorý má dĺžku až 27 kilometrov. TASR informácie prevzala od agentúr AP a Reuters.

Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje doslova stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory. Tento konvoj sa v pondelok nachádzal zhruba 25 kilometrov od hlavného mesta Ukrajiny.

21:00 Nórsko oznámilo, že pošle zbrane na Ukrajinu. Pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili v reakcii na ruskú inváziu. 

Nórsko daruje 2000 protitankových zbraní typu M72, uviedla vláda vo vyhlásení. "Nórsko má prísnu politiku týkajúcu sa vývozu vojenského materiálu, ale Ukrajina v súčasnosti čelí mimoriadnym okolnostiam," zdôvodnil nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

20:54 Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN vyzval členské krajiny, aby podporili rezolúciu, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. "Ak neprežije Ukrajina, neprežije ani OSN. Nerobme si ilúzie," povedal Kyslycia.

20:43 Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa "nedá získať nič". 

"Studená vojna sa dávno skončila. Mentalitu založenú na konfrontácii blokov je potrebné opustiť," povedal. "Začatím novej studenej vojny sa nedá získať nič, každý však môže stratiť," dodal.

20:38 Ministerstvo vnútra (MV) SR zriadilo telefonické infolinky pre osoby hovoriace ukrajinským jazykom. Dostupné sú aj pre volajúcich z Ukrajiny. Ide o linky +421513816111 a +421259765111. "Slúžia pre informovanie občanov v núdzi hovoriacich po ukrajinsky. Žiadame preto verejnosť, aby tieto linky zbytočne nevyužívali, pretože sú určené na pomoc občanom Ukrajiny," uviedlo ministerstvo.

20:27 Stúpenci väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného v pondelok vyzvali na protestnú akciu občianskej neposlušnosti. Ľudia tak majú preukázať svoj nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu.

"Putin vyhlásil vojnu Ukrajine a snaží sa všetkých donútiť, aby si mysleli, že to Ukrajina napadla Rusko, to znamená my všetci. Nie je to tak," uviedol Navaľného tím na sociálnej sieti Twitter. "Musíme všetkým ukázať, že vojnu nepodporujeme. Vyzývame Rusov na občiansku neposlušnosť. Nebuďte ticho," uvádza sa ďalej v príspevku.

20:05 Britsko-holandská spoločnosť Royal Dutch Shell v pondelok oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu plánuje ukončiť svoje majetkové partnerstvá s ruským štátnym energetickým gigantom Gazprom. Referuje o tom spravodajský web CNN.

19:59 Riaditeľ Slovenského Červeného kríža, územný spolok Svidník, Slavomír Sakalík neodporúča ľuďom chodiť k hranici s materiálnou pomocou ani zo zvedavosti. "Zriadili sme takzvané čakacie stany, v ktorých poskytujeme prvotnú pomoc ľuďom prekračujúcim hranicu. Stany sú vyhrievané, poskytujeme im tam rýchle občerstvenie vo forme čaju a sladkostí na doplnenie energie. Je to prvotné vyčkanie na odvoz buď do nejakej dediny alebo čakajú na svojich príbuzných, ktorí pre nich prídu autom," povedal pre TASR Sakalík. Utečencom poskytujú aj zdravotnícku pomoc. Ako povedal, ľudia sú solidárni a pomáhajú z celého Slovenska.

19:53 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že „krajina polmesiaca“ zatvorí Bospor a Dardanely, prielivy pri vstupe do Čierneho mora, pre vojnové lode Ruska a Ukrajiny. Umožňuje jej to konvencia z roku 1936. Erdogan, ktorý predtým povedal svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi, že neuznáva kroky Moskvy voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny, však zároveň podotkol, že Turecko sa „nevzdá“ svojich vzťahov ani s Ruskom, ani s Ukrajinou.

19:49 Prečo sa Rusom na Ukrajine nedarí, tak ako si to na začiatku plánovali. Vojenský analytik zhrnul dôvody a slabiny ruskej armády. Viac v článku

19:36 Väčšina Fínov v súčasnosti podporuje vstup svojej krajiny do NATO. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v pondelok. Ako píše agentúra AFP, ide o historickú zmenu tohto postoja a veľký posun v porovnaní s obdobím spred niekoľkých mesiacov.

Podľa prieskumu, ktorý bol urobený pre fínsku verejnoprávnu televíziu YLE, až 53 percent Fínov podporuje vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie, 28 percent bolo proti a 19 percent nebolo rozhodnutých. "Úplne historický a mimoriadny výsledok," skonštatoval vedúci výskumný pracovník Fínskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy (FIIA) Charly Salonius-Pasternak, podľa ktorého ide o "dramatickú zmenu" postoja verejnosti.

19:21 Niekoľko tisíc cudzincov kontaktovalo Ukrajinu s tým, že chcú bojovať v jej radoch proti ruskému agresorovi. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Ako uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, cudzinci požiadali o začlenenie do novovytvorenej medzinárodnej légie územnej obrany, aby pomohli Ukrajine v boji proti Rusku a „chránili bezpečnosť sveta pred Putinovým režimom“.

19:20 Fínsko prijalo "historické" rozhodnutie a pošle zbrane Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. V pondelok to oznámila fínska vláda. Fínsko pošle Ukrajine 1500 raketometov, 2500 útočných pušiek, 150.000 kusov munície a 70.000 potravinových vojenských balíkov, uviedol fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. "Pre Fínsko ide o historické rozhodnutie," uviedla fínska premiérka Sanna Marinová.

Toto rozhodnutie znamená zmenu v politike Fínska, ktoré si zachováva status nezúčastnenej krajiny, odkedy sa Sovietsky zväz v roku 1956 vzdal námornej základne na juhu Fínska, píše agentúra Reuters.

19:16 Starosta mesta Mykolajiv na juhu Ukrajiny varoval obyvateľov pred prichádzajúcimi ruskými jednotkami. Ako uviedol spravodajský web CNN, najvyšší predstaviteľ mesta prostredníctvom Facebooku vyzval civilistov, aby vyšli a odolávali nepriateľovi. V meste sa údajne spúšťajú sirény.

19:10 Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa venovali problémom na Slovensku. Ako uviedol v tlačovej správe, na Slovensku sa stále šíri ochorenie COVID-19 a zvyšovanie cien môže pokračovať ešte v rýchlejšom tempe.

Zároveň dodal, že odsudzuje spolu s predstaviteľmi Slovenska použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine a podporuje všemožnú humanitárnu pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.

19:00 Ruský majiteľ jedného z najväčších denníkov v Británii v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa stiahol z Ukrajiny, čím predíde ďalšiemu krviprelievaniu a vojne v Európe.

Jevgenij Lebedev, ktorý má tiež britské občianstvo, uviedol, že Európa sa nachádza "na pokraji ďalšej svetovej vojny", pričom svet čelí "možnej jadrovej katastrofe", citovala jeho slová tlačová agentúra AFP.

18:58 Český premiér Petr Fiala v pondelok povedal, že Česká republika podporuje úsilie Ukrajiny stať sa členskou krajinou Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy televízie ČT 24.

18:51 Ministerstvo obrany (MO) SR vyzýva verejnosť, aby nerealizovala prelety dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou.

18:39 Britský minister dopravy Grant Shapps nariadil v pondelok všetkým prístavom v Spojenom kráľovstve, aby ruským plavidlám nepovolili zakotviť v nich. Spojené kráľovstvo týmto opatrením reaguje na ruskú inváziu na Ukrajinu. "Z dôvodu konania (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajine dávam jasne najavo, že tieto plavidlá tu nie sú vítané," napísal Shapps v pondelok na Twitteri. Vláda podľa jeho slov čoskoro prijme príslušnú legislatívu.

18:29 Ruské ozbrojené sily na Ukrajine zasahujú civilné ciele a spôsobujú škody bežným ľuďom. Informuje o tom webový portál televíznej stanice CNN, ktorý cituje nemenovaného vysokého predstaviteľa americkej armády. Podľa predstaviteľa je nespochybniteľné, že ruskí vojaci zasahujú rezidenčné štvrte a civilné ciele. Dodal však, že na základe dostupných informácií nie je možné úplne potvrdiť, či sú útoky s civilnými obeťami úmyselné.

18:25 Stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš v pondelok pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny o členstvo v Európskej únii "je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú, a že Varšava plne podporuje tento krok.

"Plne podporujeme európske snahy našich ukrajinských priateľov o čo najrýchlejšiu integráciu ich krajiny do Európskej únie," povedal Sadoš.

18:23 Hlavné mesto Ukrajiny naďalej odoláva masívnemu útoku Ruska. Na aktuálnom videu vidno, ako v meste vybuchujú rakety.

 

 

18:19 Vladimir Putin v pondelok zakázal obyvateľom prevádzať peniaze do zahraničia, píšu agentúry AFP a Bloomberg. Ide o opatrenie prijaté na podporu ruského rubľa, ktorého hodnota v dôsledku západných sankcií prudko klesla.

V dekréte podpísanom Putinom sa tiež uvádza, že vývozcovia budú musieť držať najmenej 80 percent príjmov v rubľoch, aby podporili ruskú ekonomiku. Opatrenia vstúpia do platnosti 1. marca. "Prezident Vladimir Putin zakázal všetkým ruským obyvateľom prevádzať peňažné prostriedky do zahraničia, a to aj na účely poskytovania zahraničných úverových zmlúv, čo potenciálne vystavuje veľkú časť zahraničného dlhu krajiny vo výške 478 miliárd amerických dolárov riziku nesplatenia," píše Bloomberg.

18:17 Nemecko prisľúbilo, že prijme všetkých ukrajinských utečencov, ktorí utečú pred ruskou inváziou do ich krajiny. Ako referuje spravodajský web CNN, v pondelok to povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

„Prijmeme všetkých Ukrajincov na úteku. Pomáhame ľuďom na úteku z Ukrajiny. Stojíme na hraniciach, aby sme priniesli pomoc týmto ľuďom a pomohli im dostať sa do všetkých európskych krajín. Ukrajina nestojí sama, Európa a Západ pevne stoja po boku statočných Ukrajincov,“ povedala Baerbocková.

18:10 Premiér Eduard Heger vyzval Slovákov, aby neprepadali nenávisti voči ruským obyvateľom. "Nedovoľme, aby táto vojna v nás vzbudila nenávisť voči občanom Ruska. Odsúďme vojnu a tých, ktorí ju páchajú. Nehádžme všetkých do jedného vreca," napísal na Facebooku. 

18:08 Ruská strana po mierových rokovaniach potvrdila ochotu pokračovať v rokovaniach. "Dohodli sme sa, že rokovania budú pokračovať," uviedol šéf ruskej delegácie, poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

17: 58 Univerzitná nemocnica v Martine sa zapojila do zbierky určenej na pomoc vojnou postihnutým mestám na Ukrajine. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej poskytla zdravotný materiál v hodnote 5000 eur, ktorý mala naskladnený v nemocničnej lekárni. Išlo o dezinfekciu, obväzy, krycie náplasti, prubany, chirurgické rukavice, infúzne súpravy, injekčné ihly a sterilné tampóny. "Večer sa nevyhnutné základné potreby na poskytnutie prvej pomoci odovzdali ukrajinským vojakom na slovensko-ukrajinských hraniciach. Pomoc bola určená pre Kyjev," uviedla Kapustová.

17:48 Ruská invázia na Ukrajinu sa stáva čoraz neľútostnejšou, vyhlásil v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v súvislosti so správami o útokoch na obytné oblasti. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. "Ruská vojenská kampaň sa stáva čoraz neľútostnejšou a ukrajinské ozbrojené sily sa bránia s odvahou," povedal novinárom Borrell.

17:46  Spojené štáty nezaznamenali „nič mimoriadne“ od rozhodnutia ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť odstrašujúce nukleárne sily do stavu zvýšenej pohotovosti. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to nemenovaný predstaviteľ americkej obrany. „Stále to sledujeme, ako len môžeme, vzhľadom na včerajšie vyhlásenie prezidenta Putina,“ uviedol spomenutý predstaviteľ USA. „Neverím, že sme videli niečo mimoriadne v dôsledku nariadenia, ktoré vydal,“ doplnil.

17:44  Pondelňajšie mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Delegácie oboch strán sa vrátia do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní. TASR o tom informuje na základe správ televízie Sky News a AFP.

17:34 Ruský prezident Putin si diktuje: Podmienky pre koniec bojov na Ukrajine

17:25 Minister Korčok v súvislosti so situáciou na Ukrajine ocenil krok Nemecka, ktoré na Slovensko vyšle svoju rotu a systémy protivzdušnej obrany Patriot v snahe posilniť ochranu krajín na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO).

"Nemecko rozhodnutím o vyslaní svojich vojakov na naše územie dokazuje, že mu na Slovensku záleží a v tomto urobilo zásadný krok. V ostatných dňoch sa nás mnohí pýtajú, či je Slovensko v bezpečí, či by nás spojenci v NATO v prípade potreby naozaj bránili. Nemecko a ďalší spojenci dnes na to dávajú veľmi jasnú a jednoznačnú odpoveď," uviedol Korčok po telefonáte na sociálnej sieti Facebook.

17:18 Prezident Ukrajiny podpísal žiadosť o zaradenie do Európskej únie.

17:13 Liga arabských štátov vyjadrila obavy z vojny na Ukrajine, ale zdržala sa požiadavky na ukončenie ruskej invázie. Regionálna medzinárodná organizácia, ktorá združuje arabské štáty, v pondelkovom komuniké uviedla, že podporuje všetky prebiehajúce snahy o vyriešenie krízy „prostredníctvom dialógu a diplomacie“.

17:09 Až zhruba štvrť milióna ľudí vyšlo do ulíc nemeckého Kolína nad Rýnom, aby sa zúčastnili na pochode za mier a demokraciu, ktorý nahradil tradičný karnevalový Ružový pondelok (Rosenmontag). Informovala o tom tamojšia polícia. Správu priniesla agentúra DPA s tým, že napriek obrovskému počtu ľudí sa udalosť zaobišla bez incidentov.

Otvoriť galériu

17:05 Ministri Európskej únie (EÚ) budú o uvoľnení ropy z rezerv rokovať v pondelok, uviedla eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

17:05 USA diskutujú so spojencami o uvoľnení celkovo 60 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy zo strategických rezerv, uviedli zdroje oboznámené so situáciou. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu, ktorý zvýšil ceny ropy nad 100 USD (89,29 eura) za barel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Spojené štáty by mohli zo strategických rezerv uvoľniť 30 miliónov barelov ropy a ďalších 30 miliónov by zo svojich zásob mali uvoľniť spojenci. Zatiaľ sa však ešte nedospelo k rozhodnutiu. USA koordinujú svoje kroky s členmi Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).

17:03 Ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova v Čiernom mori, o ktorých sa predpokladalo, že zahynuli pri bránení ostrova, sú "nažive a v poriadku". Na sociálnej sieti Facebook to oznámilo ukrajinské námorníctvo. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN. Viac čítajte tu

16:56 V lekárňach je zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie.

16:51 Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok oddelene zhováral s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a následne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informoval o tom spravodajský web CNN. Hovor s Putinom trval podľa Elyzejského paláca hodinu a 30 minút. Macron povedal, že naliehal na „potrebu okamžitého prímeria“.

16:50  Starostu mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti Hennadija Mazehoru obvinili z vlastizrady. Ako referuje web Kyiv Independent, podľa generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej údajne spolupracoval s ruskými silami. Mazehora je členom proruskej a euroskeptickej strany Opozičná platforma - Za život. Prokurátorka ho obvinila, že ponúkol podporu ruským jednotkám, ktoré obsadili jeho mesto. Údajne okupantom poskytol dopravu, bývanie, palivo a potraviny.

16:44 Valné zhromaždenie OSN dnes začalo svoju mimoriadnu schôdzu k ruskej invázii na Ukrajinu minútou ticha na uctenie pamiatky obetí. Boje musia prestať, povedal na začiatok svojho vystúpenia generálny tajomník organizácie António Guterres, podľa ktorého by spor mohol vyústiť do najväčšej humanitárnej krízy v Európe za niekoľko posledných desaťročí.

Otvoriť galériu

16:43  Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo už približne 300.000 Ukrajincov a mnohí ďalší sa pokúšajú dostať k hraniciam. TASR správu prevzala z agentúry PAP. "Do Poľska každý deň prichádza približne 100.000 utečencov z Ukrajiny. Poľsko ponúkne pomoc všetkým, ktorí utrpeli ujmu, predovšetkým ženám a deťom i všetkým ľuďom, ktorí trpia konfliktom na Ukrajine," povedal Morawiecki.

16:42 Spojené štáty odporučili v pondelok Američanom nachádzajúcim sa v Rusku "ihneď odísť", informovala agentúra AFP. Varovanie vydal americký rezort diplomacie."Občania USA by mali zvážiť okamžitý odchod z Ruska prostredníctvom stále dostupných komerčných prostriedkov," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré už dávnejšie vyzvalo občanov USA, aby do Ruska necestovali.

16:41 Ministri obrany Európskej únie (EÚ) potvrdili jednotnú pozíciu a záujem aktívne konať na podporu Ukrajiny. Po ich pondelkovom rokovaní o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Témami stretnutia bola aj informácia od viacerých členských štátov o dodávkach vybavenia pre Ukrajinu či boj proti ruskej vojnovej propagande.

16:35  Účelom západných sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu je zvrhnutie ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v pondelok hovorca britského premiéra Borisa Johnsona. Odmietol však, že hlavným cieľom sankcií je zmena režimu. Hovorca však pod nátlakom na vysvetlenie širších cieľov sankčných opatrení uviedol: "Nesnažíme sa o nič v zmysle zmeny režimu. Hovoríme tu jasne o tom, ako zastavíme Rusko v jeho úsilí podrobiť si demokratickú krajinu. To je celé posolstvo."

16:30 Čoskoro začne tretie kolo rokovaní, oznámil popoludní jeden z ukrajinských zástupcov Mychajlo Podoljak, ktorý pracuje v kancelárii ukrajinského prezidenta. Server Ukrajinska pravda a RBK Ukrajina v jednej chvíli s odvolaním sa na svoje zdroje vrátane poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka oznámili, že rokovania už skončili. Ruská agentúra TASS však s odkazom na svoj zdroj z delegácie písala, že pokračujú. "Rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou pokračujú. Tretie kolo začne o niekoľko minút," povedal následne aj Podoljak.

16:21 Česká polícia v pondelok oznámila, že na žiadosť slovenskej polície vysiela na slovensko-ukrajinskú hranicu 50 policajtov. Ich úlohou bude pomáhať pri registrácii osôb prekračujúcich štátnu hranicu. "Z dôvodu bezpečnosti nebudeme oznamovať detaily prepravy českého kontingentu ani presný čas," napísala Polícia ČR na Twitteri.  

16:20 Pravoslávna cirkev Ukrajiny v pondelok uviedla, že jednotky strážiace Kláštor svätého Michala v Kyjeve zadržali "diverzantov", ktorí chceli na mieste zaútočiť a zrejme zabiť najvyššieho predstaviteľa ich cirkvi. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

16:11 Ruská armáda opakovanie bombardovala Ochtyrku vákuovými bombami. Mesto s asi 50 000 obyvateľmi sa nachádza na severovýchode Ukrajiny. O bombardovaní informoval starosta Pavlo Kuzmenko na sociálnej sieti. „Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku znovu zhodili vákuovú bombu na sklad ropných palív. Ropnú nádrž to vyhodilo do povetria,“ citovala starostu agentúra Unian. Kuzmenko poznamenal, že tieto zbrane sú zakázané ženevskou konvenciou. 

Vákuové bomby Rusi už predtým zhodili na sýrske mesto Halab, známe tiež ako Aleppo, poznamenal Unian.

16:08 Maďarská vláda v pondelok rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom videozáznamu zverejneného na Facebooku.

15:43 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC). Oznámila to v pondelok ruská misia pri OSN v Ženeve. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

15:42 Japonsko plánuje uvaliť sankcie na Bielorusko, spojenca Ruska, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA. Sankcie sú zamerané na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalších vládnych predstaviteľov, spresnil Kišida.

15:34 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský "protivojnový výbor", ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.

15:30 Bulharský predseda vlády Kiril Petkov v pondelok oznámil, že odvolá ministra obrany Stefana Janeva za jeho zdržanlivý postoj k situácii na Ukrajine. Janev odmietol vojenskú inváziu označiť ako vojnu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

15:29 Vatikán je pripravený "pomôcť" Ukrajine v dialógu s Ruskom. Oznámil to v pondelok vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v rozhovore pre talianske médiá.

15:28 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok informoval prezidenta Vladimira Putina, že v súlade s jeho rozkazom z nedele boli riadiace stanovištia všetkých ruských jadrových síl posilnené o ďalší personál a sú v "osobitnom režime bojovej povinnosti". Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

15:27 Americká spoločnosť Meta, prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook, oznámila, že zablokovala niekoľko falošných profilov a hacknutých účtov prepojených na Rusko. Tie podľa nej zdieľali dezinformácie ohľadom situácie na Ukrajine, informovala v pondelok agentúra AFP.

15:19 Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké, ako sankcie zo strany Európskej únie. TASR o tom informovala na základe informácií od AFP a Reuters.

15:08 Slovensko požiada agentúru Frontex o pomoc pri ochrane slovensko-ukrajinskej hranice. "Ako krajina v prvej línii si totiž uvedomujeme, že ide o vonkajšiu hranicu celého schengenského priestoru," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po nedeľnom (27. 2.) rokovaní ministrov pre vnútorné záležitosti v Bruseli. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

14:30 Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany "európskych štátov". Na čiernom zozname je aj Slovensko. 

14:22 Humanitárna pomoc zo Slovenska na Ukrajinu bude smerovať výhradne cez hraničný priechod Vyšné Nemecké. Je treba, aby organizácie pripravili súpis prepravovaného tovaru. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii prezident Finančnej správy (FS) SR Jiří Žežulka. Zmena podľa neho nastala na žiadosť ukrajinskej strany.

14:19 Európska komisia (EK) v pondelok upozornila, že kvôli tomu, že humanitárna situácia na Ukrajine sa zhoršuje a krajiny s ňou susediace prijímajú utečencov z Ukrajiny, pracuje "na všetkých frontoch", aby utečencom poskytla núdzovú pomoc. Informuje bruselský spravodajca TASR.

14:18 Na ukrajinsko-slovenských hraniciach je situácia s utečencami už nekontrolovateľná, preto veľkú časť davu utečencov presmerujú k ukrajinsko-maďarským hraniciam, kde ich Maďarsko prijíma, oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

14:17 Viac ako 1000 spisovateľov z celého sveta, vrátane Salmana Rushdieho, Margaret Atwoodovej a nositeľa Nobelovej ceny Orhana Pamuka, vyjadrilo solidaritu s ľuďmi na Ukrajine, ktorí v čase vpádu ruských jednotiek na územie svojej krajiny prežívajú "najtemnejšie chvíle". Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

14:16 Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) je pripravený postarať sa o detských pacientov s onkologickými ochoreniami z Kyjeva. Ako TASR informovala jeho hovorkyňa Dana Kamenická, ústav zatiaľ eviduje predbežne 15 detí vo veku do päť rokov. Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň deklaroval, že ústav je pripravený pomôcť aj ostatným deťom z Ukrajiny.

14:15 Počet utečencov v stanovom tábore v Humennom sa priebežne mení, v pondelok sa tam nachádzalo 194 ľudí. Pre TASR to uviedol riaditeľ Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Humenné Marián Pouchan.

14:14 Akcie európskych bánk s prepojením na Rusko utrpeli v pondelok na burzách v regióne najväčšie straty, keďže Západ zintenzívnil finančné sankcie voči Moskve.

14:11 Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.

14:10 Spojené štáty v pondelok oznámili, že pozastavujú činnosť svojho veľvyslanectva v bieloruskom Minsku a zároveň povoľujú odchod iného ako nevyhnutného personálu z amerického veľvyslanectva v Moskve. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a Reuters.

13:52 Košický samosprávny kraj vyčlení z rozpočtu na humanitárnu pomoc pre utečencov z Ukrajiny 100 000 eur. Schválili to v pondelok poslanci krajského zastupiteľstva. Použitie peňazí pôjde cez Nadáciu KSK.

13:51 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová odcestovala do Rumunska a v utorok navštívi Slovensko. Podľa informácií TASR je cieľom jej návštev zhodnotiť situáciu oboch členských krajín EÚ v súvislosti s utečencami z Ukrajiny.

13:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v najnovšom videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. Informovali o tom v pondelok agentúry AFP a Reuters. Prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii skonštatovala, že Ukrajina patrí do Európy a mala by byť aj členom Európskej únie. Celý článok nájdete TU

13:41 Českú divíziu Sberbank zničil nápor sporiteľov po invázii Ruska na Ukrajinu. Česká národná banka (ČNB) už chce dokonca odňať tomuto ruskému finančnému domu jeho bankovú licenciu. Informáciu zverejnila TASR na základe článku v českých Hospodárskych novinách (HN).

13:38 Pri ostreľovaní ukrajinského Charkova ruskou armádou zahynuli v pondelok desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje na základe správ britského denníka The Guardian a televízie Sky News. "Na Charkov práve vystrelili grady (rakety). Desiaty mŕtvych a stovky zranených," napísal na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

13:34 Počas nedele (27. 2.) vybavila polícia na vstupe do Slovenskej republiky z Ukrajiny 15 968 osôb. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka. "Aktuálne sú čakacie doby na hraničných priechodoch od osem do 12 hodín. Na hraničnom priechode Ubľa vybavili 4655 osôb, z toho bolo 4343 Ukrajincov. Na priechode Vyšné Nemecké to bolo 9102 osôb, z toho 7452 príslušníkov Ukrajiny," uviedol Slivka.

13:30 Popredné kanadské telekomunikačné spoločnosti oznámili, že zo svojej ponuky kanálov odstraňujú ruskú štátom financovanú televíziu Russia Today (RT). TASR prevzala správu od agentúry AFP.

13:19 Grécko pozastavilo vydávanie a obnovovanie povolení na pobyt bohatým Rusom investujúcim v Grécku "až do odvolania", uviedlo v pondelok tamojšie ministerstvo pre migráciu. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters.

13:18 Obyvatelia Ukrajiny budú mať bezplatný vstup do zoologickej záhrady (ZOO) v Bratislave. Mestská organizácia takto reaguje na súčasnú situáciu na Ukrajine, krajine zároveň vyjadruje solidaritu. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo ZOO.

13:17 Slovenská pošta sa zapája do pomoci Ukrajine. V noci na pondelok vypravila z Bratislavy dva kamióny s humanitárnou pomocou pre ukrajinských občanov. Pošta je zároveň pripravená poskytnúť občanom Ukrajiny svoje ubytovacie kapacity. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

13:16 Ruská ekonomická realita sa zmenila. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa s dodatkom, že nevidí dôvod pochybovať o efektívnosti a spoľahlivosti centrálnej banky, ktorá zvýšila úrokové sadzby na 20 % v snahe ochrániť ekonomiku pred bezprecedentnými sankciami Západu.

13:15 Nigérijská vláda vyzvala v pondelok ukrajinskú pohraničnú stráž, aby s jej občanmi zaobchádzala rovnako ako s ostatnými utečencami unikajúcimi pred vojnou. Reagovala tak na množiace sa správy o rasovej diskriminácii Afričanov na ukrajinských hraniciach. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

13:14 Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok uviedol, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku. Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom.

13:02 Európska únia plánuje Ukrajincom utekajúcim pred vojnou zaistiť právo na to, aby sa mohli po obdobie do troch rokov usídliť a pracovať v členských krajinách EÚ. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov EÚ a Francúzska.

13:00 Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 500 000 ľudí. V pondelok to na Twitteri uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

12:57 Ministerstvo vnútra (MV) SR doručí v pondelok na Ukrajinu humanitárnu pomoc. Na základe žiadosti organizácie Stála núdzová služba Ukrajiny vyčlenilo zo svojich zásob materiál v hodnote 69 477 eur. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

12:55 Počas protivojnových protestov, ktoré sa konali v Bielorusku v nedeľu – v deň referenda o zmene ústavy –, zadržali najmenej 800 ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na bieloruské ministerstvo vnútra.

12:38 Premiéri troch pobaltských krajín a Poľska vyzvali Facebook, YouTube, Twitter a Google, aby obmedzili šírenie dezinformácií Ruska o invázii na Ukrajine. V liste s nedeľňajším dátumom predsedovia vlád Litvy, Lotyšska, Estónska a Poľska priamo požiadali Marka Zuckerberga, Susan Wojcickú, Paraga Agrawala a Sundara Pichaia, aby ihneď konali a dodali, že doteraz prijaté kroky sú „nedostatočné“.

12:31 Ukrajinská vláda už získala kryptomeny v hodnote takmer 13 miliónov USD (viac ako 11.5 milióna eur) po zverejnení výziev na sociálnych sieťach na darovanie bitcoinov a iných digitálnych tokenov.

12:22 Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre lietadlá Ruskej federácie. "V zmysle nariadenia Rady EÚ je od dnes zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky, pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované alebo inak kontrolované občanmi Ruskej federácie a všetkým držiteľom osvedčení leteckých prevádzkovateľov, vydaných orgánmi Ruskej federácie," informoval o tom minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal prostredníctvom facebookoveho profilu. 

12:17 Bývalý japonský premiér Šinzó Abe kontroverzne navrhol, aby jeho krajina po ruskej invázii na Ukrajinu zvážila, že umožní USA umiestniť jadrové zbrane v jeho krajine.

12:13 Služba v cudzom vojsku bez povolenia, ako aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu sú trestné. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na to upozornil na sociálnej sieti v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. Odkázal pritom na príslušné ustanovenia Trestného zákona. Viac sa dočítate TU.

12:11 Agentúra Organizácie Spojených národov pre utečencov hlási, že z Ukrajiny pred vojnou utieklo do susedných krajín 422-tisíc ľudí. Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedla, že v rámci Ukrajiny evidujú viac ako 100-tisíc vysídlených. Úrad tiež podľa jej slov prešetruje správy o ľuďoch, ktorým na Ukrajine blokujú prístup do vlakov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

12:01 Prinajmenšom 250.000 Ukrajincov je momentálne na poľských hraniciach. Väčšinu z nich predstavujú ženy a deti. Povedal to v pondelok vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM.

11:58 Peking v pondelok vyzval na deeskaláciu a zdržanlivosť v súvislosti s ukrajinskou krízou v čase, keď sa zástupcovia Kyjeva a Moskvy stretli na rokovaniach v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Čína venuje veľkú pozornosť zmenám v situácii na Ukrajine a podporuje všetky snahy o deeskaláciu situácie a jej politické vyriešenie," uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin počas pravidelného tlačového brífingu.

11:48 Štyridsať ukrajinských organizácií zastupujúcich občiansku spoločnosť vyzvalo západné krajiny, aby na území Ukrajiny zriadili bezpečné zóny pre utečencov a dodali technológie, ktoré pomôžu monitorovať ruské vojnové zločiny.

11:37 V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa v pondelok začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať "okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny". Začiatok rozhovorov pre agentúru Reuters potvrdil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Rokovanie sa koná v Bielorusku neďaleko ukrajinskej hranice, na brehu rieky Pripiať.

11:23 Litovská vláda v pondelok oznámila, že požiada prokurátorov Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby vyšetrili podozrenia zo spáchania "vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine". Informovala o tom agentúra Reuters.

11:18 Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.

10:57 Do Rumunska prišlo od začiatku ruskej invázie takmer 71.000 Ukrajincov. Viac ako polovica z nich pokračovala v ceste a z tejto krajiny už odišla ďalej do Bulharska či Maďarska. Uviedol to v pondelok hovorca rumunskej vlády Dan Carbunaru, ktorého citovala agentúra Reuters.

10:41 Bielorusko zverejnilo zábery z miesta, kde sa onedlho začnú rokovania Ukrajiny s Ruskom. Kyjev následne informoval, že jeho delegácia už na miesto dorazila, píše agentúra AFP. "Miesto na rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v Bielorusku je pripravené, čaká sa na príchod delegácií," oznámilo krátko predtým na sociálnych sieťach bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, uvádza stanica BBC. K príspevku pridalo aj fotografiu dlhého stola, za ktorým viseli ukrajinská, ruská a bieloruská vlajka.

Hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz zároveň v pondelok uviedol, že "rozhovory sa začnú, hneď ako na miesto dorazia všetky delegácie". Kyjev s mierovými rokovaniami pri bielorusko-ukrajinských hraniciach súhlasil napriek medializovaným správam o tom, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa chystá poslať svojich vojakov, aby sa pripojili k ruskej invázii na Ukrajine, pripomína BBC.

Ukrajina prisľúbila, že na rokovaniach nebude robiť nijaké ústupky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zároveň vyjadril v tom zmysle, že od rokovaní neočakáva nijaký výsledok. Rokovania by sa mali začať o 12.00 h miestneho času (10.00 h SEČ). Jeden z členov ruskej delegácie tesne pred ich začiatkom uviedol, že Moskva chce s Kyjevom dosiahnuť dohodu o ukončení konfliktu. "Určite máme záujem na tom, aby sme čo najskôr dosiahli nejakú dohodu," povedal Vladimir Medinskij, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina.

10:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v najnovšom videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. Informovali o tom v pondelok agentúry AFP a Reuters. Zelenskyj zároveň uviedol, že doteraz bolo na Ukrajine zabitých 4500 ruských vojakov. Ruské ostreľovanie podľa neho zabilo 16 detí, ďalších 45 bolo podľa neho zranených. Tieto čísla nebolo možné bezprostredne overiť.

09:58 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravilo pre mestá a obce v súvislosti s pomocou Ukrajine a jej občanom prichádzajúcim na Slovensko jednotný logistický postup, podľa ktorého bude fungovať zásobovanie a podpora v rámci územia Slovenska a materiálna pomoc smerom do vojnou postihnutých oblastí. Logistický model Komunal je zverejnený na stránke ZMOS-u.

09:23 Uvedením jadrových síl do pohotovosti chce ruský prezident Vladimir Putin odviesť pozornosť od nedostatočného postupu ruskej armády na Ukrajine, je presvedčený britský minister obrany Ben Wallace. 

09:18 Česko vyslalo druhý vlak s pomocou pre ukrajinských bojovníkov, oznámila v pondelok ráno na twitteri česká armáda bez ďalších podrobností. Prvý vlak, v ktorom Česko poslalo na Ukrajinu ľahké zbrane, vyšiel v noci na nedeľu a ešte v ten istý deň dorazil na miesto určenia.

09:12 Ruská armáda v pondelok uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu "slobodne" opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

"Všetci civilisti v meste môžu slobodne opustiť ukrajinskú metropolu po diaľnici Kyjev-Vasyľkiv. Tento smer je otvorený a bezpečný," povedal v televíznom vystúpení hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

09:00 Bielorusko pripravilo priestory pre rokovania medzi ukrajinskými a ruskými delegáciami o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá vstupuje do piateho dňa. Bieloruské ministerstvo zahraničia na sociálnych médiách zverejnilo snímku miestnosti s dlhým stolom a ukrajinskými a ruskými vlajkami, pričom uviedlo, že očakávajú príchod delegácií.

Otvoriť galériu

08:30 Vyše 90 percent Ukrajincov tvrdí, že podporujú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyplýva to z prieskumu, ktorý počas uplynulého víkendu realizovala ukrajinská mimovládna sociologická skupina Rejting, pričom o jeho výsledkoch informoval v pondelok denník The Guardian.

08:05 Rubeľ sa v pondelok prepadol na rekordné minimum a dolár oproti väčšine mien prudko vzrástol po tom, ako západné štáty oznámili nové sankcie na potrestanie Ruska za jeho inváziu na Ukrajinu a prezident Vladimir Putin uviedol svoje jadrové sily do stavu najvyššej pohotovosti.
Kurz rubľa na začiatku obchodovania v Ázii klesol až na 119 RUB/USD, čím prekonal svoje predchádzajúce minimum 90 RUB/USD. Neskôr sa jeho pokles zmiernil na 109 RUB/USD.

07:48 V ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Viac si prečítate TU.

07:27 Moskovská burza začne obchodovanie na devízovom a peňažnom trhu dnes o 10:00 moskovského času (08:00 SEČ), teda o tri hodiny neskôr ako obvykle. Pozastaví obchodovanie na akciovom trhu, informovala agentúra Reuters. Viac čítajte TU

Rubeľ sa dnes prepadol na historické minimum a dolár vzrástol voči takmer všetkým svojim náprotivkom po tom, čo západné krajiny vyhlásili nové sankcie, aby potrestali Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu.

07:18 Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot v nedeľu narušilo kanadský vzdušný priestor. Kanada svoje nebo pre ruské lietadlá v rovnaký deň uzavrela kvôli invázii ruskej armády na Ukrajinu, o ktorej minulý týždeň rozhodol prezident Vladimír Putin.

06:56 Ruskí vojaci sa v noci z nedele na pondelok znova pokúsili prelomiť obranu Kyjeva, všetky ich pokusy ale zlyhali. "Od začiatku dnešného dňa sa nepriateľ ďalej snažil prelomiť obranu Kyjeva. Ruské jednotky sa opakovane pokúšali zaútočiť na okraje hlavného mesta," napísala ukrajinská armáda na svojom účte na facebooku. "Všetky pokusy ruských okupačných síl dosiahnuť cieľ však zlyhali. Nepriateľ utrpel značné straty. Ruské jednotky sú demoralizované a vyčerpané," dodala ukrajinská armáda.

06:55 Dnes ráno by sa mohlo uskutočniť rokovanie medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou na bieloruskej hranici, pôvodne dohodnuté na nedeľný večer.

06:53 Ruská raketa dnes v noci zasiahla obytný dom v ukrajinskom meste Černihiv, uviedla ukrajinská agentúra Ukrinform. V Kyjeve a Charkove sú podľa vyhlásenia ukrajinských úradov počuť výbuchy a streľba.

06:51 Americká spoločnosť Google potvrdila, že na Ukrajine dočasne vypla niektoré nástroje aplikácie Google Maps, ktoré poskytujú informácie o dopravnej situácii a vyťaženosti rôznych miest v reálnom čase. Viac sa dočítate TU.

06:39 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľnom rozhovore s Euronews uviedla, že Ukrajina patrí do Európskej únie a blok by si prial, aby sa časom stala jej súčasťou. O vstupe nových krajín však rozhodujú členské štáty, ktoré nemusia s názormi EK súhlasiť.

06:21 Brazílsky krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina zostane v otázke vpádu ruskej armády na Ukrajinu "neutrálna". Bolsonaro, ktorý sa 16. februára, osem dní pred začiatkom invázie, stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, bez ďalšej konkretizácia uviedol, že jeho ruský náprotivok sa mu počas ich dlhého rozhovoru zveril s niektorými "utajovanými" skutočnosťami týkajúcimi sa Ukrajiny.

06:20 Austrália sa pridala ku krajinám, ktoré po vpáde ruskej armády na Ukrajinu uvalili cielené sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a popredných členov jeho vlády. Vo vyhlásení zverejnenom v pondelok to potvrdil austrálsky premiér Scott Morrison. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN. Morrison uviedol, že sankcie týkajúce sa finančnej oblasti a cestovania nadobudli účinnosť od tejto polnoci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Horská záchranná služba opäť pomáhala: Tentokrát ich potrebovala 34-ročná žena
Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády.
Tunisania obnovili protesty proti prezidentovi: Deje sa tak dva týždne pred voľbami! Toto im prekáža
R1
Aktualizované
Rýchlostná cesta R1 bude znovu prejazdná: Od tohto dátumu ju budete môcť využiť
(ilustračné foto)
Chcete žiť dlhšie? Začnite robiť TÝCHTO 7 vecí! Výsledky vás prekvapia
V Košiciach sa konal pochod za život.
Foto
V Košiciach prebehol Národný pochod za život: Pozrite sa, ako to tam vyzeralo!
Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia.
Britský premiér dal viacero sľubov: Toto všetko plánuje chrániť
V modrom domčeku našli zúbožené telo starenky.
Brutálna vražda starenky († 91) vo Viedni: POSUN v prípade! Čo je s podozrivým mužom zo Slovenska?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom zverejnil svoje OBAVY, EÚ sa pridáva: Krok, ktorý nie je v najlepšom záujme Izraela!
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať
Rahmijah Hindes si odpykával trest za sexuálne napadnutie neplnoletého dievčaťa
Spoluväzňovi povedal len pár slov, a potom to prišlo: OHAVNÉ, čo sa odohralo v cele
ilustračné foto.
Slováci, spozornite: Novinky pri vstupe do obľúbenej krajiny! O akú zmenu ide a koľko to bude stáť?
Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st. na tlačovej konferencii pred zápasom so Celticom Glasgow.
Foto
Weiss sa vyjadril ku kritike novinárov: Ligu majstrov si treba vážiť!