Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Na Ukrajine zúria divoké boje: Kyjev zlikvidoval jednotky, ktoré chceli zabiť prezidenta Zelenského

Vojenský konflikt na Ukrajine pokračuje. Dĺžka ruského vojenského konvoja smerujúceho ku Kyjevu má namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov. V utorok sa ruským vojskám podarilo dostať na predmestia prístavného mesta Cherson. Ukrajina hlási príchod bieloruských vojakov. Situáciu s vami sledujeme opäť online.

Fotogaléria
26
fotiek v galérii

1:47 Americké tajné služby začali v posledných dňoch prioritne skúmať duševné rozpoloženie šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho možnú súvislosť s eskalujúcou vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v utorok televízia CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s celou záležitosťou.

1:38 Najmenej dvaja ľudia zomreli pri leteckom útoku v utorok večer v ukrajinskom Žytomyre západne od Kyjeva, uviedla ukrajinská štátna služba pre mimoriadne udalosti. Podľa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka bol útok vykonaný z bieloruského územia riadenou strelou Kalibr a vyžiadal si štyri obete.

Útok cielil na vojenskú základňu, zasiahol ale aj obytné domy, doplnil poradca. Na mieste prebiehajú záchranné operácie. "Záchranári sa snažia pomôcť tým, komu je ešte možné pomôcť," napísal Heraščenko. Medzi obeťami je podľa neho aj dieťa.

Záchranári prehľadávajú sutiny zasiahnutých domov, pod ktorými sú najskôr preživší. Zasiahnutých bolo desať domov, z ktorých tri začali horieť. Poškodená bola aj budova miestnej nemocnice.

1:22 Výbor guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) sa v stredu kvôli ruskému útoku na Ukrajinu zíde na mimoriadnej schôdzke. Rokovania zvolali zástupcovia Poľska a Kanady na žiadosť Ukrajiny, ktorá vo výbore nezasadá.

Ruské jednotky minulý štvrtok obsadili odstavenú atómovú elektráreň v Černobyle a ukrajinská agentúra pre atómovú energiu o deň neskôr informovala, že v oblasti je zvýšená miera rádioaktivity. Začiatkom týždňa odborníci na jadrovú bezpečnosť vyjadrili svoje znepokojenie kvôli bojom v blízkosti záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá má najväčší výkon v Európe. Šéf MAAE Rafael Grossi po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyzval "všetky strany, aby sa zdržali opatrení alebo krokov, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť jadrového materiálu a bezpečnú prevádzku jadrových zariadení".

1:21 Svetová banka (SB) pripravuje balík pomoci pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Balík bude zahŕňať aj minimálne 350 miliónov dolárov určených na okamžitú pomoc Kyjevu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie SB.

00:39 Európsku divíziu najväčšej ruskej banky čaká bankrot v dôsledku tvrdých sankcií, ktoré západ uvalil na Rusko v reakcii na útok voči Ukrajine. Oznámila to v utorok večer agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie európskeho regulačného orgánu.

V Sberbank Europe, ktorá má sídlo v Rakúsku, sa začne "štandardné insolvenčné konanie". Jej dcérske spoločnosti v Chorvátsku a Slovinsku boli odpredané miestnym bankám, uvádza sa vo vyhlásení európskej Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií (SRB), ktorá tvorí jeden z pilierov Európskej bankovej únie. Vklady v Sberbank Europe v Rakúsku budú v súlade s európskou legislatívou chránené do výšky 100-tisíc eur, zatiaľ čo v Chorvátsku a Slovinsku "bez obmedzení", píše AFP.

00:25 Rakúsky finančný regulátor v utorok oznámil, že spoločnosti Sberbank Europe zakázal všetky obchodné aktivity, a to s okamžitou platnosťou. Urobil tak na príkaz Európskej centrálnej banky (ECB), napísala agentúra Reuters. Dohľad nad bankou preberie externý audítor. Opatrenie ECB vysvetľuje závažnými finančnými problémami, do ktorých sa banka dostala v súvislosti s agresiou proti Ukrajine a sankciami proti Rusku.

00:22 Šéf Kremľa Vladimir Putin pri svojom útoku voči Ukrajine podcenil reakciu Západu a neočakával, že západné krajiny zareagujú tak razantne a jednotne. Uvádza sa to v texte prejavu o stave Únie, ktorý prezident USA Joe Biden prednesie v noci na stredu SEČ. Časti prejavu s niekoľkohodinovým predstihom zverejnil Biely dom, informovala v utorok agentúra AFP.

"Putinova vojna bola vopred naplánovaná a ničím nevyprovokovaná. Odmietol diplomatické snahy. Myslel si, že Západ a NATO nezareagujú. Myslel si, že nás rozdelí... Putin sa mýlil. Boli sme pripravení," píše sa v texte Bidenovho prejavu.

Americký prezident v ňom ďalej vyjadruje presvedčenie, že diktátori "musia pykať" za svoje agresívne činy, lebo spôsobia ešte viac zmätku a chaosu. Zároveň ubezpečuje, že Severoatlantická aliancia aj v súčasnosti zohráva kľúčovú úlohu pri zaisťovaní mieru a stability v Európe a bezpečnosti európskych spojencov, píše agentúra AP.

Otvoriť galériu

00:16 Ruské sily podnikli letecký útok na Vyšneve len dva kilometre od Kyjeva, informoval spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na informácie ukrajinskej Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu. Pod útokom sú tiež priamo niektoré časti Kyjeva, napríklad historická štvrť Kurenivka a oblasť blízko medzinárodného letiska Kyjev-Žuljany, doplnil portál prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

Podľa denníka The New York Times (NYT) hlavným ukrajinským mestom otriasli výbuchy v utorok zhruba o 22:40 miestneho času (21:40 SEČ). Zatiaľ podľa neho nie je jasné, čo bolo ich cieľom.

Tiež stanica CNN napísala, že v blízkosti Kyjeva sa ozvalo niekoľko výbuchov. Ruská armáda v utorok dopredu avizovala svoj zámer podniknúť počas noci na dnešok útoky na kyjevské centrum informačných a psychologických operácií a na objekty tajnej služby SBU.

23:50 Americká vesmírna agentúra NASA zvažuje spôsoby, akými by mohla udržiavať Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) na obežnej dráhe bez ruskej pomoci. Podľa agentúry AFP to povedala šéfka programu NASA pre lety ľudí do vesmíru Kathy Luedersová. Zatiaľ však podľa nej nič nenasvedčuje tomu, že by Moskva chcela od spolupráce na prevádzke ISS odstúpiť v nadväznosti na inváziu na Ukrajinu.

Vyjadrenie prichádza po tom, čo šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin minulý týždeň ostro reagoval na americké sankcie uvalené na Rusko kvôli vpádu vojsk do susednej krajiny. Rogozin okrem iného naznačoval, že Rusi by mohli spoluprácu okolo ISS ukončiť, načo by mohol nasledovať "nekontrolovaný zostup" satelitu na území USA alebo Európy. "ISS nelieta nad Ruskom, takže všetky riziká sú na vašej strane," uviedol.

Otvoriť galériu

23:48 Ruský prezident Vladimír Putin vydal dekrét, ktorým zakázal vyvážať z Ruska zahraničné meny v hotovosti v hodnote cez 10-tisíc dolárov (9-tisíc eur). Oznámil to v utorok Kremeľ, podľa ktorého nariadenie začne platiť v stredu, napísala agentúra Reuters.

Moskva tento týždeň podniká kroky na podporu domácej meny, ktorá sa dostala pod tlak kvôli sankciám, ktoré na Rusko uvaľujú západné krajiny v reakcii na jeho útok na Ukrajinu.

23:43 "Práve som sa rozprával s prezidentom Zelenským. Situácia je ťažká. Ľudia v Charkove, Kyjeve, Žitomyre a desiatkach a stovkách miest a dedín boli zabití. Ale tí, ktorí žijú, bojujú a nestrácajú ducha! Kto môže, pomôžte! Každé gesto sa počíta. Konáme!," napísal poľský prezident Andrzej Duda na svojom Twitteri.

 

 

23:28 Británia pridala v utorok na zoznam ruských subjektov sankcionovaných za inváziu na Ukrajinu Ruský fond priamych investícií (RFPI) a jeho šéfa Kirilla Dmitrijeva. Zároveň varovala Kremeľ, že cena, ktorú bude platiť za agresiu voči Ukrajine, sa bude ďalej zvyšovať, informovala agentúra AFP.

Stalo sa tak deň po tom, ako obdobné sankcie prijali aj Spojené štáty americké. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pritom RFPI označil za symbol korupcie hlboko zakorenenej v ruskej spoločnosti. Tento fond okrem iného podporoval aj vývoj ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu a následne organizoval jej predaj v zahraničí.

23:07 Na Václavskom námestí v Prahe sa v utorok uskutočnil benefičný koncert na pomoc ľuďom postihnutým ruskou inváziou na Ukrajinu. Bez nároku na honorár vystúpili kapely Mirai, Chinaski, Mig 21 či Pražský výběr, Marie Rottrová, Tomáš Klus alebo hudobníci z Českej filharmónie.

Výťažok z koncertu poputuje do zbierky nadácie Člověk v tísni SOS Ukrajina. Koncert zorganizovala Česká televízia. Programom v Prahe, ktorý divákom sprostredkoval informácie o aktuálnej situácii na Ukrajine aj pohľad do života Ukrajincov v Česku, sprevádzali Svetlana Witowská a Daniel Stach. "Česká televízia robí presne to, čo robiť má. Od chvíle, ako sa začal konflikt na Ukrajine, prinášame pravdivé a overené informácie, čo je naša hlavná úloha," uviedla stanica ČT24.

23:04 Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v utorok povedal, že ukrajinské bezpečnostné zložky zlikvidovali elitných bojovníkov čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorí plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentúra Unian, podľa ktorej Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informácie o tejto skupine od ruskej tajnej služby FSB.

Jednotka Kadyrovových mužov sa podľa Danilova rozdelila na dve skupiny. "Sledovali sme ich. Jedna skupina bola chytená v Hostomeli. Druhá skupina je teraz, poviem to tak, na muške," uviedol Danilov, ktorý zastáva funkciu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). "Informácie sme získali od zástupcov FSB, ktorí teraz nemajú chuť zúčastniť sa tejto krvavej vojny. A vďaka tomu môžem povedať, že táto kadyrovovská elitná skupina, ktorá sa sem vydala špeciálne s cieľom odstrániť nášho prezidenta, bola zničená," dodal.

23:03 Rusko má prichystané provokácie, ktorými by mohlo zdôvodniť zapojenie bieloruských vojakov do bojov na Ukrajine, uviedlo na facebooku ukrajinské ministerstvo obrany. V Bielorusku podľa neho čaká blízko hraníc s Ukrajinou kolóna asi 300 tankov.

"Očakáva sa, že Rusko plánuje vedomé provokácie, aby ospravedlnilo naplánovaný útok bieloruských vojsk," uviedlo ministerstvo s odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky. Asi 30 kilometrov od hraníc medzi bieloruskými mestami Drahičyn, Ivanava a Pinsk podľa neho stoja tanková kolóna.

22:53 Americká spoločnosť Apple v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu pozastavila predaj všetkých svojich výrobkov v Rusku. Spoločnosť tiež zastavila vývoz do Ruska a obmedzila fungovanie platobnej služby Apple Pay a ďalších služieb v krajine. V obchode Apple Store mimo Ruska už tiež nie je možné stiahnuť si aplikácie ruskej štátnej televízie RT News a spravodajského webu Sputnik News, informovala agentúra Reuters.

22:45 Predstavitelia Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom meste Cannes v utorok oznámili, že ruské delegácie nebudú na tohtoročnom májovom podujatí vítané z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu. "Festival v Cannes chce vyjadriť všetku svoju podporu ukrajinskému ľudu. Pridávame svoj hlas k tým, ktorí sú proti tejto neprijateľnej situácii a odsudzujú postoj Ruska a jeho vodcov," uvádza festivalový tím vo vyhlásení.

22:41 Volodymyr Zelenskyj sa v utorok z tajného bunkru v Kyjeve rozprával so západnými médiami. Povedal, že "Ukrajina bude bojovať tvrdšie než ktokoľvek iný", ale vojnu proti Rusku nemôže zvládnuť sama. 

Ukrajinský prezident, ktorého už vnímajú ako hrdinu za to, ako bráni svoju krajinu pred agresiou Ruska, uviedol pre americkú televíziu CNN a tlačovú agentúru Reuters, že rozhovory o prímerí môžu byť seriózne, len ak sa najprv zastavia boje. "Ak to urobia a ak to urobia obe strany, bude to znamenať, že (Rusi) sú pripravení na mier," povedal ukrajinský prezident. "Ak nie sú pripravení, znamená to, že sa iba márnil čas. Uvidíme (či sú pripravení)," dodal.

22:28 Obrovská kolóna ruských vozidiel smerujúca na juh k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev nie je dlhá 64 kilometrov a jej väčšinu netvoria obrnené vozidlá. Spresnenie priniesla v utorok britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na spoločnosť McKenzie Intelligence Services.

Kolónu tvorí séria logistických "blokov", teda zoskupení vozidiel, ktoré sa pohybujú v rozstupoch po dlhej hlavnej ceste od bieloruskej hranice a majú sa spojiť s ruskými jednotkami na severných predmestiach Kyjeva. Ukázala to zblízka analýza najnovších satelitných záberov od spoločnosti McKenzie Intelligence Services.

22:22 Európska únia v utorok rozhodla o zákaze vysielania ruských štátnych médií RT (Russia Today) a Sputnik v EÚ. Takisto rozhodla o vylúčení "určitých" ruských bánk zo systému SWIFT. Informovalo o tom Francúzsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Toto rozhodnutie vstúpi do platnosti v stredu po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Brusel zintenzívňuje svoj sankčný režim voči Moskve po tom, ako Rusko minulý štvrtok (24. februára) začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.

22:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest, než budú môcť začať zmysluplné rozhovory o prímerí. V rozhovore s agentúrou Reuters a stanicou CNN zároveň vyzval členské krajiny Severoatlantickej aliancie, aby zaviedli bezletovú zónu nad jeho krajinou a zastavili ruské letectvo. Dodal, že ide o preventívne opatrenie, ktorého cieľom nie je zatiahnuť NATO do vojny s Ruskom.

22:01 Britská vláda v utorok oznámila, že Spojené kráľovstvo zavádza sankcie voči Bielorusku za jeho úlohu v ruskej invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ stanice BBC a oficiálnej tlačovej správy britskej vlády.

Bieloruský "režim aktívne pomáha ruskej nezákonnej invázii a podporuje ju a pocíti hospodárske následky svojej podpory (ruského prezidenta Vladimira) Putina", uviedla britská ministerka obrany Liz Trussová.

21:51 Taliansky premiér Mario Draghi podporuje ďalšie sprísnenie sankcií proti Rusku a navrhuje, aby sa nové postihy zamerali najmä na oligarchov a ruskú centrálnu banku. Premiér to povedal v prejave k poslancom. Podľa neho by mal vzniknúť verejný medzinárodný register majetných Rusov s majetkom presahujúcim desať miliónov eur. Do sankcií by sa podľa neho mala zapojiť aj Banka pre medzinárodné vysporiadanie platieb (BIS), ktorá funguje ako centrálna banka centrálnych bánk.

21:23 Španielska vláda v utorok oznámila, že umožní vstup do krajiny Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou. Španielsko takisto pošle ďalších 150 vojakov do Lotyšska na posilnenie operácie NATO Predsunutá prítomnosť v tejto krajine.

Hovorkyňa španielskej vlády Isabel Rodriguezová povedala, že ukrajinskí utečenci budú "plnoprávnymi občanmi" od chvíle, keď prídu na územie Španielska, najmä v oblasti "prístupu k zamestnaniu".

21:12 Medzinárodný súdny dvor (MSD) v holandskom Haagu v utorok uviedol, že pojednávanie v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine sa uskutoční budúci týždeň. "Medzinárodný súdny dvor, hlavný súdny orgán Organizácie Spojených národov, uskutoční verejné pojednávanie v prípade obvinenia z genocídy podľa Dohovoru o predchádzaní a trestaní zločinu genocídy (Ukrajina vs. Ruská Federácia) v pondelok 7. a v utorok 8. marca 2022," uvádza sa vo vyhlásení MSD.

21:07 Morálka medzi ruskými vojakmi na Ukrajine klesá a niektorí sa vzdali, ale situácia je vážna. Vyjadril sa tak vysokopostavený predstaviteľ USA z oblasti obrany na základe informácií Pentagonu o ruskej invázii na Ukrajinu. Rusko podľa neho ešte nezískalo vzdušnú prevahu nad Ukrajinou a tiež neobsadilo prístavné mesto Mariupoľ. Vojaci však obsadili neďaleký prístav Berďansk a mesto Melitopoľ. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

20:55 Stovky Maďarov v utorok večer v Budapešti protestovali proti prítomnosti Medzinárodnej investičnej banky v Maďarsku, ktorú opozícia označuje za ruskú špionážnu banku. Protestovali aj proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informoval o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na spravodajský server hvg.hu.

Server pripomína, že protiruská demonštrácia sa v maďarskom hlavnom meste konala aj minulý týždeň, a to pred budovou ruského veľvyslanectva v prvý deň ruskej invázie. Účastníci utorňajšieho zhromaždenia (1. marca) skandovali "Rusi domov!" a "Putin zmizni!".

20:51 Objavili sa zábery zničených obytných budov, ktoré boli podľa očitých svedkov bombardované v meste Borodyanka v oblasti Kyjeva na Ukrajine. Videá na sociálnych sieťach overila BBC.

V jednom z klipov je počuť muža, ktorý hovorí, že civilistov bombardujú: "Nie sú tu žiadne jednotky, len obyčajní obyvatelia Borodyanky - babky, dedovia, deti. Ľudia sa ukrývajú v pivniciach. Ľudia, musíte vidieť, čo sa tu deje." V inom videu, kde v pozadí môžete vidieť detské ihrisko, očitý svedok hovorí, že z lietadla boli zhodené tri až štyri bomby. Hovorí tiež, že z domov je stále počuť stonanie.

 

 

20:40 Ruské jednotky majú problémy so zásobovaním vlastných vojakov potravinami a pohonnými látkami, uviedol v utorok vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA.

Podľa predstaviteľa Pentagónu, ktorý chcel zostať v anonymite, morálka medzi niektorými ruskými jednotkami "ochabuje", najmä z dôvodu tvrdého odporu Ukrajincov. "Zdá sa, že nedosahuje veľký pokrok," povedal predstaviteľ o postupe ruskej armády smerom k hlavnému mestu Kyjev, ktorý sa podľa neho zastavil.

20:27 Svetová banka (SB) sa snaží o zrýchlené schválenie dodatočného úveru pre Ukrajinu vo výške 350 miliónov USD (313,56 milióna eur). Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou by úver mal byť schválený v priebehu niekoľkých dní.

20:26 Rusko sa rozhodlo zablokovať nezávislú ruskú televíznu stanicu Dožď a liberálnu rozhlasovú stanicu Echo Moskvy, pretože poskytujú "zámerne nepravdivé informácie" o ruskej invázii na Ukrajine.

Ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o "obmedzenie prístupu" k spomínaným médiám, pretože uverejňujú materiál s výzvami na "extrémistickú činnosť" a "cielene a systematicky" publikujú "zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov počas špeciálnej operácie" na Ukrajine. Podľa agentúry AFP boli webové stránky oboch týchto staníc v Rusku nedostupné už krátko po tom, ako ruská prokuratúra zverejnila k veci vyhlásenie.

20:07 Nórske obchody s alkoholom sťahujú z predaja alkoholické nápoje vyrobené v Rusku. V utorok to uviedol nórsky monopol zameraný na predaj alkoholu v krajine s tým, že tak urobil v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. 

Obchody reťazca Vinmonopolet sú jediné, ktoré môžu na území Nórska predávať víno a tvrdé alkoholické nápoje. Okrem Vinmonopoletu môžu v Nórsku predávať alkohol iba duty-free obchody na letiskách.

20:00 Jarmila Doležalová (82), posledný žijúci obyvateľ českej obce Ležáky, ktorú 24. júna 1942 vypálilo nacistické gestapo, poslala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, aby zastavil vojnu na Ukrajine. "Prosím Vás, aby bolo bezodkladne zastavené násilie na Ukrajine. Pre každého civilistu, pre každé malé dieťa, aby nemuseli prejsť tým, čo život pripravil mne," píše Doležalová Putinovi v liste, ktorý má k dispozícii český denník Právo.

19:47 Rusko sa dostáva do takej izolácie, akú nikdy vo svojej histórii nezažilo. V diskusii na TASR TV to vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

19:42 Organizácia Spojených národov vyzvala v utorok na balík okamžitej humanitárnej pomoci vo výške 1,7 miliardy dolárov pre ľudí, ktorých postihla ruská invázia na Ukrajinu, ako aj ľudí utekajúcich pred vojnou. 

OSN odhaduje, že pomoc a ochranu bude na Ukrajine potrebovať 12 miliónov ľudí, pričom predpokladá, že pomoc v susedných krajinách budú v najbližších mesiacoch potrebovať viac ako štyri milióny ukrajinských utečencov. "Toto je najtemnejšia hodina pre obyvateľov Ukrajiny," uviedol vo vyhlásení námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

19:39 Štyri rodiny z Ukrajiny, ktoré prišli do obce Kurimka v okrese Svidník a prichýlili ich manželia Jaroslav Džoganík a Svitlana Pachomová, veria, že vojna nepotrvá dlho a budú sa môcť vrátiť do svojich domovov. Manželia prijali okrem svojej dcéry s dieťaťom aj ďalšie tri ženy s deťmi i súrodenca jednej z nich.

19:35 Na Charkov bolo v pondelok vypálených viacero kazetových bômb, uviedli dvaja experti na muníciu po preskúmaní záberov zverejnených na sociálnych sieťach. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá geograficky lokalizovala dve videá zobrazujúce výbuchy a záblesky nad obytnou oblasťou v meste s takmer jeden a pol miliónom obyvateľov. "Zdá sa, že Charkov bol terčom viacerých útokov kazetovou muníciou," povedal Sam Dubberley z medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

Intenzívne boje v meste Charkov neutíchajú. Na videu vidno, pod akou silnou paľbou táto oblasť je.

 

 

19:31 Pri útoku na televíznu vežu v Kyjeve zahynulo 5 ľudí. Veža vysoká 380 metrov ostala stáť, no zasiahnutý bol aj neďaleký pamätník holokaustu na mieste zvanom Babyn Jar. Nacisti tam v priebehu dvoch dní v roku 1941 povraždili viac ako 33 000 židov. „Aký zmysel má 80 rokov hovoriť ´Nikdy viac´, keď bomby padajú na Babyn Jar a svet ostáva ticho? História sa opakuje,“ vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:25 Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyhlásil, že vláda v Kyjeve musí uznať "Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku", je to podmienka pre ukončenie "vojenskej operácie" na Ukrajine. Kyjev musí takisto uznať suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom v Čiernom mori a zaviazať sa, že sa zrieka jadrových zbraní aj v budúcnosti, oznámil Kremeľ.

Okrem toho musí byť prozápadná Ukrajina demilitarizovaná a musí prijať neutrálny štatút, citoval Kremeľ Putina.

19:18 Pri raketových útokoch zameraných na televíznu vežu v Kyjeve zahynuli piati ľudia a ďalších päť utrpelo zranenia. "O 18.00 h zahynuli piati ľudia a piati utrpeli zranenia počas ostreľovania kyjevskej televíznej veže," uviedla ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie (DSNS) na sociálnej sieti Facebook.

19:17 Zelenskyj v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom v utorok povedal, že je dôležité čím skôr zastaviť "agresora" Rusko. Zelenskyj na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonický rozhovor s Bidenom. "Agresora musíme zastaviť čo najskôr," napísal.

Prezidenti podľa jeho slov takisto hovorili o vedúcom postavení USA v spojitosti so sankciami proti Rusku a obrannej pomoci Ukrajine. Ukrajinský prezident sa tiež Bidenovi poďakoval za podporu.

19:08 Spoločná európska mena sa v utorok výrazne oslabila. Popoludní padol jej kurz až na 1,1143 USD/EUR, pričom predpoludním sa ešte pohyboval nad hranicou 1,12 USD/EUR.

18:53 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským znova dôrazne odsúdil útok Ruska na Ukrajinu. Zelenskyj informoval Scholza vojenskom napadnutí Ukrajiny z mnohých strán, uviedol v utorok v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

18:37 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol v prospech naliehavých predbežných opatrení v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Ruskej vláde nariadil, aby sa „zdržala vojenských útokov proti civilistom a civilným objektom, ako sú obytné priestory, záchranným vozidlám a ďalším osobitne chráneným civilným objektom, ako školy a nemocnice, a okamžite zabezpečila bezpečnosť zdravotníckych zariadení, pracovníkov a záchranných vozidiel na území pod útokom“. Súd o tom informoval v tlačovej správe.

18:34 Na viacerých budovách v Kyjeve sa objavili červené symboly a značky. Čo to znamená? Vysvetlenie nájdete v článku

18:29 Cena americkej ropy v utorok vyskočila o viac než 10 % a dostala sa najvyššie od júna 2014. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu. Situáciu na trhu neupokojila ani správa, že Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uvoľní ropu zo svojich rezerv.

18:25 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Ukrajinu a Rusko, aby okamžite zastavili boje a "prispeli k svetovému mieru". Na tlačovej konferencii v Ankare zároveň dodal, že nie je proti rozširovaniu Európskej únie ani Severoatlantickej aliancie (NATO). 

Na otázku o kandidatúre Ukrajiny na členstvo v EÚ Erdogan povedal, že Turecko, ktoré je už desaťročia kandidátom na členstvo v Únii, by podporilo akékoľvek rozšírenie EÚ aj NATO. Zároveň však vyzval európskych partnerov, aby preukázali "rovnakú citlivosť", akú prejavili pri kandidatúre Kyjeva na členstvo v Únii, aj čo sa týka prístupových rokovaní Turecka.

18:19 Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine prišlo na územie Slovenskej republiky cez východnú hranicu 53 136 osôb. Ako ďalej v tlačovej správe informuje rezort vnútra, z tohto počtu má štátnu príslušnosť Ukrajiny 46 618 osôb, čo predstavuje takmer 90 percent. Zo štátov Európskej únie prišlo 1 774 osôb a z takzvaných tretích krajín 4 774.

18:15 Britský premiér Boris Johnson označil bombardovanie mesta Charkov ruskou armádou za "absolútne choré" s tým, že sa podobá masakre civilistov, ku ktorej došlo v 90. rokoch v Sarajeve, hlavnom meste Bosny a Hercegoviny. 

"To, čo sa deje v Charkove, je absolútne choré a ak mi to niečo pripomína, tak ostreľovanie sarajevského trhu, ostreľovanie nevinných ľudí v Bosne," povedal Johnson novinárom počas návštevy základne NATO v estónskom hlavnom meste Tallinn.

18:12 Ukrajina v utorok oznámila, že pri ruskom leteckom útoku na obytnú budovu v meste Charkov bolo zabitých osem ľudí. Zahynul aj indický študent. Ruské rakety ešte predtým zničili aj administratívnu budovu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Následok leteckého útoku v Charkove... je ten, že bolo zabitých osem ľudí a ďalších šesť utrpelo zranenia," uviedli ukrajinské pohotovostné služby. Záchranári podľa nich vytiahli z trosiek dvoch živých ľudí.

Charkov, druhé najväčšie mesto Ukrajiny nachádzajúce sa blízko hranice s Ruskom, zažíva kruté boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými vojakmi. Rusko spustilo inváziu do susednej krajiny minulý týždeň.

18:10 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v mimoriadnom uznesení podporili prísnejšie sankcie voči Rusku a privítali snahy udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii.

17:51 Košická železničná stanica považuje situáciu súvisiacu s utečencami z ukrajinských hraníc za alarmujúcu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Stanice Košice Alžbeta Gajdošová Keruľová. Pohyb občanov z tretích krajín v jej okolí zaznamenala aj polícia, výkon služby posilnila.

17:44 Pre rôzne obmedzenia dopravy v súvislosti so sankciami voči Ruskej federácii z dôvodu jej invázie na území Ukrajiny sa pomaly míňajú možnosti, ako Rusko opustiť. Je tam podľa hrubých odhadov do 200 Slovákov, ktorým rezort diplomacie odporúča zvážiť návrat na Slovensko, kým je to možné. Povedal to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v utorok na tlačovej konferencii.

17:43 Prví prichádzajúci Ukrajinci, ktorí z krajiny utekajú pred vojnou, sú už aj pri Dudinciach v Krupinskom okrese. TASR o tom v utorok informoval primátor Dušan Strieborný. Ubytovaní sú podľa neho v priestoroch rímskokatolíckej fary v obci Terany blízko Dudiniec.

17:41 Pri leteckom útoku, ktorý zrejme uskutočnila ruská armáda, bola v utorok zasiahnutá hlavná televízna veža v Kyjeve, čím sa prerušilo vysielanie niektorých ukrajinských štátnych médií. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá uvádza, že štruktúra veže ostala neporušená.

"Programy nebudú chvíľu fungovať. Záložné vysielanie niektorých kanálov bude k dispozícii v blízkej budúcnosti," uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Zároveň dodalo, že bolo poškodené vybavenie veže. Tento rezort potvrdil útok na televíznu vežu po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili fotografie a videá, na ktorých bolo možné vidieť televíznu vežu obklopenú dymom, píše televízia CNN.

 

 

17:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest skôr, ako sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. Informovala o tom televízia Sky News.

17:09 Množstvo diplomatov opustilo rokovacie sály na pôde Organizácie Spojených národov v Ženeve, v ktorých prostredníctvom videospojenia predniesol prejav ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Šéf ruskej diplomacie prostredníctvom videa hovoril na dvoch zasadaniach, a to na Konferencii o odzbrojení a na Rade pre ľudské práva. Lavrov plánoval na zasadaniach hovoriť osobne, ale do Ženevy neprišiel preto, že európske krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlá z Ruska.

17:03 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok spochybnil, či si Rusko zaslúži byť naďalej členom Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v súvislosti so svojou vojenskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:02 Útok Ruska na Ukrajinu ohrozuje globálne zásoby potravín. Uviedol to v utorok nórsky výrobca priemyselných hnojív Yara International, pričom dodal, že producenti musia urobiť všetko preto, aby znížili svoju závislosť od dodávok surovín pre agrosektor z Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:01 Zahynul známy ukrajinský pilot, ktorý vystupoval aj na Slovensku

Plukovník Oleksandr Oksančenko, prezývaný Šedý vlk, bol legendou ukrajinského letectva. Vystupoval aj na leteckých dňoch SIAF na Sliači. Hoci už bol vo výslužbe, vrátil sa, aby pomáhal brániť Ukrajinu. Zahynul pri leteckej bitke pri Kyjeve. Viac sa dočítate TU. 

Otvoriť galériu

16:57 Náčelník holandských ozbrojených síl generál Onno Eichelsheim oznámil, že dodávku protilietadlových a protitankových zbraní odovzdali ukrajinskej armáde, takže ich môžu použiť na obranu krajiny pred ruskou inváziou. Eichelsheim pre holandskú rozhlasovú stanicu NPO 1 v utorok povedal, že 50 antitankových systémov a 200 protilietadlových rakiet Stinger „bolo presunutých na Ukrajinu a v tomto okamihu ich odovzdávajú ukrajinským ozbrojeným silám". Neupresnil, kde zbrane Ukrajincom odovzdali, ale očakáva, že ich ihneď nasadia.

16:44 Spojené kráľovstvo zákonom zakázalo vstup lodí s väzbami na Rusko do jeho prístavov. Britský minister dopravy Grant Shapps o prijatí legislatívy informoval na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Som „na ministerstve zahraničia v Londýne, kde sme sa práve stali prvou krajinou, ktorá prijala zákon zahŕňajúci úplný zákaz vstupu do britských prístavov pre všetky lode s akýmkoľvek spojením s Ruskom,“ uviedol minister. Zároveň vyzval ďalšie krajiny, aby na podporu Ukrajiny, ktorú vo štvrtok napadlo Rusko, urobili to isté. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

16:39 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev sa v utorok ohradil proti vyjadreniam francúzskeho ministra financií Bruna Le Maira, ktorý vyhlásil, že Francúzsko vedie s Ruskom ekonomickú vojnu v súvislosti s napadnutím Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

16:35 Výrazne viac mužov a žien v Poľsku chce vstúpiť do armády po ruskej invázii na Ukrajinu, vyplýva z utorňajších údajov ministerstva obrany vo Varšave. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA.

16:33 Britský premiér Boris Johnson upozornil v utorok na čoraz väčšiu humanitárnu krízu spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu. Varoval pritom, že počet utečencov z Ukrajiny môže dosiahnuť milióny, a ponúkol, že Británia by mohla prijať vyše 200 000 z nich, uvádza agentúra Reuters.

16:32 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov potvrdil, že v bojoch proti ukrajinským "nacionalistom" boli zabití dvaja z jeho mužov a šesť ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala nemecká tlačová agentúra DPA.

16:15 Do Nemecka v pondelok dorazili ďalší vojaci americkej armády – po tom, ako Severoatlantická aliancia po ruskej invázii na Ukrajinu prvýkrát aktivovala svoje sily rýchlej reakcie na obranné účely. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR s odkazom na utorňajšie vyhlásenie tlačového odboru NATO.

16:09 Experti spoločnosti Eset analyzovali kybernetické útoky na ukrajinské organizácie. Prvý útok zasiahol niekoľko organizácií na Ukrajine pár hodín pred ruskou inváziou, pričom útočníci použili malvér HermeticWiper. K vinníkovi sa výskumníci zatiaľ nedopátrali.

16:03 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v utorok rozprával s ukrajinským partnerom Dmytrom Kulebom a vyzval na vyriešenie krízy prostredníctvom vyjednávaní. Informovali o tom čínske štátne médiá. Peking zastáva opatrný, problémový diplomatický postoj k napadnutiu Ukrajiny Ruskom, svojím blízkym spojencom, píše tlačová agentúra AFP.

Šéf čínskej diplomacie Wang zatelefonoval Kulebovi. Povedal mu, že Peking "hlboko ľutuje, že medzi Ukrajinou a Ruskom vypukol konflikt, a mimoriadne pozorne sleduje všetky ujmy spôsobené civlistom", uviedla čínska štátna televízia CCTV. Dodala, že Wang vyzval obe krajiny, aby "spôsob riešenia tejto záležitosti našli cez vyjednávania".

16:00 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov varoval pred možným „psychologickým útokom“ Ruska. Na sociálnej sieti Facebook uviedol, že Rusko najprv plánuje narušiť komunikácie a potom masívne šíriť falošné správy o tom, ako údajne vojensko-politické vedenie Ukrajiny súhlasilo s kapituláciou. Falošné správy majú podľa neho podporiť fotografie podpísaných dokumentov a sfalšované video. „Nedostanú ju! Kapitulácia nebude! Len víťazstvo!“ cituje ministra spravodajský portál BBC.

15:59 Rakúska skupina Raiffeisen Bank International (RBI) údajne zvažuje odchod z ruského trhu. Informáciu priniesla v utorok tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje oboznámené s problematikou. V najbližšom čase podľa nich banka takýto krok neplánuje, má však záložný plán pre prípad, že by jej ruskej dcére došli peniaze. RBI správu dementovala a pre rakúsku tlačovú agentúru APA uviedla, že neplánuje opustiť Rusko.

15:59 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen opísala ruskú inváziu na Ukrajine ako boj medzi „vládou práva a vládou zbrane“. Informuje o tom spravodajský portál BBC. V príhovore na pôde Európskeho parlamentu (EP) zároveň upozornila, že Európska únia (EÚ) nikdy neprijme tvrdenie, že Ukrajina nemá právo na existenciu a odsúdila „neskrývanú agresiu“ prezidenta Vladimira Putina voči krajine. Poznamenala pritom, že ak sa Moskva pokúšala rozdeliť medzinárodnú komunitu, docielila „presný opak“.

EÚ podľa nej reagovala „rýchlosťou svetla“ a zaviedla najrozsiahlejší balík sankcií v dejinách únie, ktorý bude mať vážny dopad na ruskú ekonomiku. Ostré slová pritom adresovala aj ruským oligarchom, ktorým odkázala, aby nepochybovali o tom, že im zmrazia aj ďalšie majetky, bez ohľadu na to, či to budú jachty alebo autá.

15:58 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa musí rozhodnúť, na ktorej strane stojí. Maďarská vláda hrá v prípade Ukrajiny dvojakú hru, cituje v utorok spravodajca TASR z vyhlásenia lídra poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) Manfreda Webera pre spravodajskú stanicu EuroNews.

Bavorský politik Weber reakcii na otázku, ako vníma rozhodnutie maďarskej vlády zakázať transport zbraní NATO a EÚ cez územie Maďarska, zdôraznil, že väčšina sveta sa v tejto otázke jednoznačne rozhodla.

15:53 Ukrajina musí splniť základné podmienky pre vstup do Európskej únie (EÚ), Smer-SD ju bude v tomto úsilí podporovať. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico. Vie si predstaviť, že sa dá zľaviť z niektorých kritérií, no nemôže sa podľa neho z politických dôvodov "len tak" umožniť Ukrajine vstup do EÚ. Viac si prečítajte TU

15:52  Prevádzku zriadených hotspotov pre utečencov z Ukrajiny už postupne začali spúšťať, a to po schválení novely zákona o azyle. Pre TASR to potvrdili z komunikačného oddelenia Ministerstva vnútra (MV) SR. "Občania Ukrajiny tu môžu požiadať o dočasné útočisko, v rámci administratívneho procesu bude týmto osobám umožnené využívať služby zdravotníckeho a humanitárneho charakteru," uviedli z rezortu vnútra. Hotspoty majú zároveň vypomôcť pracovníkom hraničných priechodov pri registrácii osôb z tretích krajín.

Fungovať majú v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach.

15:46 Francúzsky energetický koncern Total v reakcii na ruský útok na Ukrajinu v utorok uviedol, že už neinvestuje do nových projektov v Rusku. Koncern sa takisto angažuje v dodávkach motorových palív pre Ukrajinu. Total tiež dodal, že prijme oparenia zodpovedajúce európskym sankciám proti Moskve. K svojmu podielu v ruskej ťažobnej firme sa však nevyjadril.

"Odteraz bude zásadným problémom akákoľvek spolupráca s osobnosťou z politiky alebo ekonomiky, ktorá má blízko k ruskej moci," povedal francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire v rozhovore pre televíznu stanicu France 2.

15:46 Ceny pšenice sa dostali najvyššie od roku 2008. Obchodníci sa z dôvodu ruského útoku na Ukrajinu obávajú narušenia dodávok. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

15:39 Cestovné lístky na holandskú železničnú dopravu sú v Holandsku od utorka pre Ukrajincov bezplatné, oznámila štátna železničná agentúra. Snaží sa tým pomôcť ľuďom utekajúcim pred útokmi Ruska na Ukrajine.

15:21 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok v utorok prijal komisárku EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú. Hlavnou témou stretnutia bola utečenecká kríza na hraniciach s Ukrajinou. Partneri sa zhodli, že EÚ musí byť pripravená na ruskú agresiu reagovať jednotne a razantne. Únia musí popritom poskytovať Ukrajine politickú i materiálnu podporu, vrátane humanitárnej pomoci. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

15:14 Ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov by sa malo konať v stredu 2. marca, píše ruská agentúra TASS s odvolaním sa na svoj zdroj z ruskej strany.

15:09 Ruská invázia na Ukrajinu je "chvíľou pravdy pre Európu" a v stávke je budúcnosť starého kontinentu. Počas utorkového mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu to povedala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"V stávke je osud Ukrajiny, ale na miske váhy je aj náš vlastný osud," povedala v EP šéfka Komisie. Počas prejavu zároveň uviedla, že Brusel poskytne dodatočných 500 miliónov eur na pomoc pri riešení "humanitárnych dôsledkov" vojny vrátane prílevu utečencov z Ukrajiny do krajín európskeho spoločenstva.

Otvoriť galériu

15:08 Rada riaditeľov Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) podporila návrh na trvalé pozastavenie prístupu Ruska a Bieloruska k jej úverom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Vo veľkom počte hlasovali za výzvu guvernérom, aby schválili tvrdé opatrenia proti Rusku a Bielorusku," uviedla EBOR. Guvernéri, reprezentujúci členské krajiny EBOR, teraz majú 30 dní na to, aby odhlasovali návrh. Na jeho schválenie je potrebná dvojtretinová väčšina.

15:03 Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Ukrajinský ľud podľa neho práve dnes potrebuje jasnú európsku perspektívu. Vyjadrenie premiéra si prečítajte TU

14:58 Ruské ministerstvo obrany v utorok tiež varovalo, že podnikne útoky vysoko presnými zbraňami na kyjevské centrum informačných a psychologických operácií a objekty tajnej služby SBU v hlavnom meste. Ministerstvo vyzvalo občanov pracujúcich v daných objektoch a civilistov bývajúcich v okolí, aby opustili svoje domovy, uviedol server BBC News v on-line reportáži na svojej ruskojazyčnej internetovej stránke.

14:50 Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) nevidí dôvod na zmenu stupňa pohotovosti svojich jadrových zbraní, a to aj napriek hrozbám zo strany Ruska. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

NATO spraví všetko potrebné v záujme ochrany svojich spojencov, teraz však nie je potrebné meniť stupne pohotovosti jadrových síl, povedal Stoltenberg po rokovaní s poľským prezidentom. Šéf NATO sa s Andrzejom Dudom stretol na leteckej základni v meste Lask v centrálnom Poľsku, kde majú Varšava aj bezpečnostný pakt umiestnené svoje bojové lietadlá vrátane stíhačiek F-16.

Kremeľ vyvolal prízrak jadrovej vojny, keď v pondelok na základe príkazu od prezidenta Vladimira Putina uviedol do stavu najvyššej pohotovosti svoje pozemné, vzdušné a námorné nukleárne sily. NATO ako spoločenstvo nedisponuje jadrovými zbraňami, majú ich však tri členské krajiny USA, Veľká Británia a Francúzsko.

Otvoriť galériu

14:48 Banky na Slovensku realizujú aktivity na pomoc ľuďom na Ukrajine. ČSOB aktuálne realizujeme finančnú zbierku pre humanitárnu organizáciu Človek v ohrození medzi zamestnancami. Tatra banka, VÚB či 365.bank sa do pomoci zapojili viacerými spôsobmi.

14:46 Rusko musí bezodkladne stiahnuť s svojich vojakov z Ukrajiny a ukončiť "krviprelievanie", povedal v utorok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, pričom Kremľu pohrozil uvalením ďalších sankcií. Informovala o tom agentúra AFP.

14:41 Prezidentka Čaputová v telefonáte poďakovala veľvyslancovi SR na Ukrajine Marekovi Šafinovi a ďalším trom zamestnancom slovenskej ambasády za ich odhodlanie, obetavosť a profesionalitu. Napriek zložitej situácii naďalej pracujú v Kyjeve. "Sú tak jedným z posledných veľvyslanectiev krajín Európskej únie, ktoré ostávajú v ukrajinskom hlavnom meste naďalej prítomné," vyzdvihla na sociálnej sieti. Slovenské veľvyslanectvo poskytlo útočisko aj niekoľkým rodinám a novinárom. "Cez víkend platil zákaz vychádzania, ale dnes sa im podarilo dokúpiť aj potrebné potraviny. Všetci sú v poriadku. Majú podporu zo strany všetkých našich zložiek a inštitúcií," informovala Čaputová.

14:37 Červený kríž vyzýva na poskytnutie 250 miliónov švajčiarskych frankov na pomoc ľuďom postihnutým vojnou na Ukrajine. Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) a Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža vo vyhlásení, ktoré zverejnili v utorok, uviedli, že majú obavy, že „milióny ľudí čelia extrémnemu strádaniu a utrpeniu bez zlepšenia prístupu k humanitárnej pomoci a bez jej rýchleho zvýšenia“.

14:34 Vo Švajčiarsku sídliaca spoločnosť Nord Stream 2 AG, ktorá postavila plynovod Severný prúd 2, uvažuje nad podaním žiadosti o insolvenciu. Uviedli to dva zdroje oboznámené s informáciami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

14:33 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin inváziou na Ukrajinu "zničil mier v Európe". Rusko zároveň vyzval, aby ukončilo vojnu a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny. Dodal, že NATO na Ukrajinu nepošle vojakov ani bojové lietadlá, keďže sa nechce zapojiť do tohto ozbrojeného konfliktu, uvádza denník The Guardian.

Otvoriť galériu

14:32 Rusom sa operácia na Ukrajine nevyvíja tak, ako predpokladali. V rozhovore pre agentúru SITA to zhodnotil bývalý vysokopostavený generál Pavel Macko s tým, že Ruská federácia sa na Ukrajine snažila urobiť bleskovú operáciu. Viac od generála Macka si prečítate TU.

14:29 Visa a Mastercard zablokovali ruským bankám prístup do svojich platobných sietí. Americké spoločnosti, ktoré spracovávajú platby a prevádzkujú platobné karty, zablokovali ruským finančným inštitútom prístup k svojim sieťam v reakcii na sankcie proti Rusku prijaté po invázii na Ukrajinu.

14:28 Na Ukrajinu mieri viac ako 150 bývalých výsadkárov z Británie, ktorí slúžili v Afganistane, aby sa zapojili do bojov s ruskými jednotkami. Dnes o tom informoval denník The Times. Medzi čelnými britskými predstaviteľmi však zatiaľ nie je zhoda ohľadom Britov, ktorí sa chcú vydať na Ukrajinu a pomôcť v bojoch. Aktívni vojaci sa do konfliktu nesmú zapojiť.

14:28 Viac ako polovica Fínov je teraz pre vstup do Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry AFP to vyplýva z prieskumu, ktorý zadala televízna stanica Yle 23. februára, teda deň pred inváziou Ruska na Ukrajinu. Debatu o občianskej petícii požadujúcej referendum o vstupe do NATO majú dnes na programe fínski poslanci.

14:23 Francúzsky energetický gigant TotalEnergies v utorok oznámil, že už nebude poskytovať kapitál na nové projekty v Rusku počas invázie na Ukrajinu. Neodstúpil ale od doterajších projektov. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

14:09 Sankcie, ktoré prijali USA a EÚ voči Rusku, sa týkajú predovšetkým ruského bankového sektora a môžu ich výraznejšie pocítiť firmy, ktoré priamo obchodujú s Ruskom.

14:07 Tranzit ruského plynu cez Slovensko do západnej Európy sa napriek ruskej invázii na Ukrajinu v posledných februárových dňoch oproti predchádzajúcemu obdobiu viac ako zdvojnásobil. Od piatka (25. 2.) priteká na Slovensko cez vstup vo Veľkých Kapušanoch viac ako 80 miliónov kubických metrov (m3) ruského zemného plynu denne. Situácia sa nezmenila ani na začiatku marca. Vyplýva to z údajov zverejnených prepravcom plynu Eustream.

Otvoriť galériu

14:04 Ruská invázia na Ukrajine je pošliapaním medzinárodného práva i ľudských práv a masakry, k akým došlo pri ostreľovaní Charkova, sa už nesmú opakovať. Uviedla to v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Komisárka v oficiálnom vyhlásení pripomenula, že ruský vojenský útok proti Ukrajine už šiesty deň "rozsieva smrť a skazu v srdci Európy".

13:57 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval na prepustenie všetkých demonštrantov, ktorých zatkli na pokojných protivojnových protestoch v Rusku. Vo svojom utorkovom vyhlásení OHCHR uviedol, že správy naznačujú, že za účasť na protestoch minulý týždeň v Rusku zatkli zhruba 6 400 ľudí. Väčšinu zatknutých podľa úradu prepustili po niekoľkých hodinách a mnohých po zaplatení administratívneho poplatku, niektorí však dostávajú na základe rôznych zákonov tresty odňatia slobody od sedem do 25 dní. Objavujú sa aj správy o zbytočnom a nadmernom použití sily zo strany polície počas zatýkania a po ňom.

13:54 Rusko plne zablokovalo prístup ukrajinských síl k Azovskému moru, tvrdí ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Stručná správa agentúry sa nezmieňuje o obkľúčenom strategickom prístavnom meste Mariupole, ktoré je podľa starostu pod ustavičnou ruskou paľbou. Už predtým Rusi dobyli iný ukrajinský prístav na Azovskom mori, Berďansk. Viac si prečítajte TU.

13:52 Európska únia musí seriózne prerokovať legitímnu ukrajinskú žiadosť o prijatie do svojich radov. Europoslancom to dnes v reakcii na oznámenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Dosiahnuť potrebnú jednomyseľnú zhodu však bude vzhľadom na rozdielne pohľady jednotlivých štátov zložité, upozornil.

13:46 Európsky parlament začal v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. Ešte pred prejavom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vystúpila v pléne predsedníčka EP Roberta Metsolová.

"Sme tu dnes v deň, ktorý je zahalený tieňom Putinovej vojny. Túto vojnu sme nevyprovokovali a nezačali. Ide o hanebnú inváziu voči suverénnemu a nezávislému štátu. V mene Európskeho parlamentu ostro odsudzujeme ruskú vojenskú agresiu a vyjadrujeme solidaritu so všetkými, ktorí boli zabití a ktorí trpia," vyhlásila Metsolová.

13:41 Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg sa v utorok stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Predmetom rozhovorov bola bezpečnosť východného krídla aliancie v čase, keď Rusko vedie vojnu s poľským susedom Ukrajinou. Stoltenberg a Duda sa stretli na leteckej základni v meste Lask v centrálnom Poľsku, kde má Poľsko aj NATO umiestnené svoje bojové lietadlá vrátane stíhačiek F-16.

Spojené štáty už predtým oznámili, že východné krídlo NATO posilnia o ďalších približne päťtisíc vojakov.

13:40 Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau dnes vyzval na zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, pokiaľ Moskva neukončí svoj vojenský vpád na Ukrajinu. Uviedla to agentúra Reuters. "Ak by vojna mala trvať dlhšie, rozsah sankcií by sa mal zvýšiť. V tom medzi nami panuje zhoda," povedal Rau po stretnutí so svojimi náprotivkami z Nemecka a Francúzska.

13:35 Ukrajinci bojujú za hodnoty spoločné s Európou a za svoju európsku budúcnosť. Európske krajiny nesmú váhať s pomocou v ich boji, ktorý potom môže byť víťazný. V prejave k poslancom Európskeho parlamentu to dnes povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina podľa neho nasadzuje životy svojich najlepších ľudí, aby mohla byť rovná s krajinami Európskej únie. Pri ruských útokoch umierajú aj deti, len v pondelok ich bolo 16, dodal.

"Dokážte, že ste s nami. Dokážte, že nás nenecháte samotných. Dokážte, že ste skutočnými Európanmi, a život vyhrá nad smrťou. A svetlo nad temnotou," vyzval EÚ v prejave, ktorý sprevádzal dlhý potlesk bruselskej plenárnej sály, ktorá sa zaplnila najviac od začiatku covidovej pandémie.

13:30 Ukrajina prináša obrovskú cenu v boji za svoju slobodu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal v utorok prostredníctvom videoprenosu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP). Prejav si prečítajte TU.

13:23 České mesto Brno prijíma do základných škôl prvé deti z Ukrajiny. Sú v dvoch základných školách, povedal ČTK Petr Hladík (KDU-ČSL). Podľa neho mesto eviduje desiatky týchto detí a má na ich vzdelávanie pripravené štyri budovy.

13:21 Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej desať civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

13:11 Ruská armáda na Ukrajine nepoužila kazetovú muníciu a zasahuje tam výlučne vojenské ciele. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ruské jednotky neútočia na civilnú infraštruktúru a obytné oblasti, dodal.

Jeho tvrdenie je však podľa agentúry AP v rozpore s početnými dôkazmi o ostreľovaní domov, škôl a nemocníc bez rozdielu po celej Ukrajine. Tvrdenia, že ruská armáda na Ukrajine používa kazetovú muníciu a ničivé vákuové zbrane Peskov označil za výmysly. Na otázku, či je Kremeľ spokojný s postupom ofenzívy neodpovedal a nevyjadril sa ani k stratám ruských vojakov. V pondelok ruské ministerstvo obrany po prvý raz uviedlo, že armáda utrpela bližšie nešpecifikované straty.

13:05 Čínski obchodníci začali zastavovať dovoz uhlia z Ruska, keďže majú problém so zafinancovaním kontraktov zo strany domácich bánk. Dôvodom sú obavy inštitúcií z možných sankcií po invázii Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:00 V najbližšom čase sa dá očakávať druhá etapa rozsiahlej bojovej činnosti ruských síl na všetkých doterajších smeroch, nevylučujúc ani vytvorenie nových postupových smerov z Bieloruska. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič. Viac sa dočítate TU.

12:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odsúdili v utorok ruské ostreľovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine. 

"Včerajšie ostreľovanie civilnej infraštruktúry v Charkove porušuje vojnové právo. EÚ v týchto dramatických chvíľach stojí neochvejne na strane Ukrajiny," povedal Josep Borrell po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa vyjadril ostrejšie a ruské útoky na mesto Charkov označil za vojnový zločin a terorizmus. "Útok na Charkov je vojnový zločin. Zo strany Ruska ide o štátom páchaný terorizmus," povedal Zelenskyj vo videopríhovore. V šiesty deň ruskej invázie je kľúčovou prioritou Ukrajiny "dnešná obrana hlavného mesta (Kyjev)," dodal. "(Ruskí vojaci) postupujú k hlavnému mestu rovnakým spôsobom ako na Charkov," zdôraznil.

12:53 Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie podľa najnovších údajov Organizácie Spojených národov už prinajmenšom 136 civilistov vrátane 13 detí. Ďalších 400 civilistov, vrátane 26 detí, utrpelo zranenia počas ostreľovania v obytných oblastiach, uviedla v utorok s odvolaním sa na OSN spravodajská stanica Sky News.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Liz Throssellová priblížila, že väčšina z obetí bola zabitá alebo zranená

Otvoriť galériu

12:49 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tam bolo vnútorne vysídlených asi až milión ľudí. V utorok to v Štokholme oznámila predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorá má na starosti Ukrajinu.

12:37 Bieloruský vodca Alexander Lukašenko dnes ohlásil posilnenie južnej hranice krajiny s Ukrajinou ďalšími vojenskými jednotkami. Označil to za preventívny krok, napísala bieloruská štátna agentúra BelTA. Bieloruská armáda podľa Lukašenka zdvojnásobí svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach dobre vycvičenými mobilnými jednotkami, ktoré majú byť schopné "zmariť akúkoľvek provokáciu" či vojenské akcie proti jeho krajine.

V ukrajinských médiách sa dnes objavili správy, že bieloruské vojská vstúpili do Černihivskej oblasti Ukrajiny. Bielorusko sa až doteraz do ruského útoku proti Ukrajine nezapojilo svojimi ozbrojenými silami, ale poskytlo na ruskú inváziu svoje územie a letecké základne.

12:35 V doterajšom priebehu ruskej invázie na Ukrajine prišlo o život viac ako 5700 ruských vojakov. Informuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na ukrajinských vojenských predstaviteľov, podľa ktorých padlo do zajatia viac ako 200 Rusov.

12:31 Je priskoro na robiť závery o ukrajinsko-ruských mierových rokovaniach, ktoré sa uskutočnili v pondelok. Povedal to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, uviedla agentúra AFP. Peskov uviedol, že ruská delegácia informovala ruského prezidenta Vladimira Putina o obsahu rozhovorov, ale je zatiaľ "priskoro na vyhodnotenie" ich záverov.

12:29 Taliansky premiér Mario Draghi v utorok vyzval parlament, aby navýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Urobil tak deň po tom, ako jeho vláda schválila dodávky zbraní pre Ukrajinu. Ruský útok na Ukrajinu znamená, že Taliansko musí spraviť rozhodnutia, ktoré boli až donedávna nemysliteľné, povedal Draghi. Časť poslancov jeho širokej koalície vyjadrilo nesúhlas so zaslaním smrtiacej vojenskej techniky na Ukrajinu. Očakáva sa však, že obe komory parlamentu pomoc Ukrajine tento týždeň schvália.

12:24 Do Budapešti pricestovalo v pondelok vlakmi z Ukrajiny 4002 utečencov, z ktorých 308 bolo detí.

12:23 Ruské jednotky vstúpili do ukrajinského mesta Cherson. Ako uviedol Hennadij Lahuta, šéf regionálnej správy v Chersone, Rusi postupujú cez mesto a chytajú miestne obyvateľstvo, ktoré chcú pravdepodobne použiť ako ľudské štíty pri postupe vpred.

12:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok hovoril so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa v ten istý deň uskutočnili v blízkosti bielorusko-ukrajinských hraníc. V utorok o tom informovala agentúra AP.

Erdogan bieloruskému prezidentovi v telefonickom rozhovore povedal, že Turecko ako člen Severoatlantickej aliancie (NATO) bude pokračovať v úsilí "o ukončenie vojny a obnovenie mieru", informoval vo vyhlásení úrad tureckého prezidenta.

12:08 Americké ministerstvo obrany odhaduje, že Rusko už má na území Ukrajiny 75 percent z tých vojakov, ktorých šéf Kremľa Vladimir Putin vyčlenil na inváziu.

12:08 Maďarsko sa pripája k ôsmim členským krajinám eurobloku, ktoré v pondelok prišli s návrhom, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidáta na vstup do Európskej únie. "Maďarsko podporuje túto iniciatívu a nalieha, aby táto otázka bola čo najskôr prerokovaná," podčiarkol maďarský minister zahraničných vecí PéterSzijjártó.

12:05 Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny už viac ako 660.000 ľudí.

Otvoriť galériu

11:48 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko sa musí postaviť nebezpečenstvu, že sa na Ukrajine objavia jadrové zbrane. Vo vopred nahranom videoprejave na Konferencii o odzbrojení v Ženeve tiež podľa agentúry TASS povedal, že je neprijateľné, aby európske krajiny mali na svojom území americké jadrové zbrane. Väčšina delegácií na rokovaní pri Lavrovom prejave na protest opustila sálu, napísala agentúra AFP.

11:44 Dánsky lodný gigant Maersk v utorok oznámil, že prestane prijímať nové objednávky na prepravu tzv. nepodstatného tovaru do a z Ruska v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko za inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Maersk s odvolaním sa na sankcie vo vyhlásení uviedol, že "rezervácie do a z Ruska budú až do odvolania dočasne pozastavené, s výnimkou potravín, zdravotníckych a humanitárnych zásob".

11:43 Britské ministerstvo financií pridalo na svoj sankčný zoznam banku Sberbank, ktorá patrí medzi najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

11:40 Bieloruské vojská vstúpili do Černihivskej oblasti Ukrajiny. Viac sa dočítate TU

11:34 Francúzsko v utorok požiadalo Britániu, aby zmiernila vízovú povinnosť pre ukrajinských utečencov, ktorí utekajú pred ruskou inváziou. Obáva sa, že títo ľudia uviaznu na severe krajiny "bez akéhokoľvek riešenia". 

11:30 Za posledných 24 hodín (od 06.00 hod. 28.02.2022 do 06.00 hod. 01.03.2022) prešlo cez naše hranice na vstupe z Ukrajiny 12 008 osôb. Z toho za dnešný deň do šiestej ráno 4 464. Viac informácií zistíte TU

Otvoriť galériu

11:23 Rezort diplomacie v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ruskej federácie proti Ukrajine a eskaláciou aktuálnej bezpečnostnej situácie dôrazne odporúča občanom SR necestovať do Ruska.

11:16 Ruská armáda bude pokračovať v "špeciálnej operácii" na Ukrajine až do dosiahnutia stanovených cieľov, vyhlásil dnes minister obrany Sergej Šojgu podľa ruskej agentúry TASS. Od začiatku invázie pred šiestimi dňami ruskej jednotky podľa Kyjeva utrpeli straty tisícov vojakov, stoviek obrnených vozidiel a desiatok lietadiel a vrtuľníkov, sami však zabili stovky civilistov. Moskva o svojich stratách mlčí.

11:14 České Ministerstvo školstva dá takmer 6 miliónov eur na podporu ukrajinských študentov na českých vysokých školách.

11:10 Európsky parlament bude v utorok popoludní mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine, ktorá bola napadnutá ruskou armádou. K zákonodarcom sa prostredníctvom internetu pripojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

10:54 Šéfdirigent Mníchovských filharmonikov Valerij Gergijev, ktorý je stúpencom ruského prezidenta Vladimíra Putina, už ďalej nepovedie tento známy symfonický orchester.

10:50 Britská vláda naďalej odmieta výzvy, aby Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) zaviedla bezletovú zónu nad Ukrajinou. Oznámil to v utorok podpredseda britskej vlády Dominic Raab. Takýto krok by podľa neho znamenal zvýšenie vojenského rizika, keďže aliancia by sa dostala do priamej konfrontácie s Ruskom.

10:50 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva v utorok uviedlo, že Rusku sa nepodarilo získať kontrolu nad vzdušným priestorom nad Ukrajinou. To prinútilo ruské vojská prejsť na nočné operácie, aby znížili svoje straty. 

10:49 Ukrajinský Charkov zasiahlo ruské ostreľovanie. Ako referuje spravodajský web BBC, ranný útok bol namierený na vládne úrady v centre mesta.

10:47 Dolár v úvode utorkového obchodovania posilnil voči jenu aj oproti euru. Globálni investori pozorovali rozhovory, ktorých cieľom bolo ukončiť ruský vojenský útok na Ukrajinu, ale zatiaľ je výsledkom rokovaní len to, že budú rokovať ďalej.

Voči jenu si dolár prilepšil na 115,07 JPY/USD z hodnoty 114,99 JPY/USD. Spoločná európska mena oproti doláru klesla na 1,1203 USD/EUR z úrovne 1,1219 USD/EUR. Ruský rubeľ, ktorý sa v pondelok prepadol o 29 percent, v utorok ráno opäť klesol, a to o 3,2 percenta na 104,51 RUB/USD.

10:40 Obyvatelia strategicky dôležitého ukrajinského mesta Mariupol sa po intenzívnych útokoch ruských vojsk ocitli bez elektriny, oznámil v utorok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Z mesta tiež hlásia civilné obete. Viac čítajte TU.

Otvoriť galériu

10:34 Belgická vláda sa v utorok v užšom formáte ministrov zaoberala vývojom rusko-ukrajinského konfliktu, zásielkami zbraní a pomoci pre Ukrajinu a vyslaním prvej skupiny vojakov do Rumunska, na východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

10:33 Americká videoplatforma YouTube v utorok zablokovala pre svojich užívateľov v Európe kanály ruských provládnych médií RT a Sputnik. Dôvodom je podľa jej predstaviteľov "prebiehajúca vojna na Ukrajine".

10:25 Rusko má na území Ukrajiny už okolo 75 % svojich ozbrojených síl. Na túto úroveň sa posunulo z predchádzajúcich 40 %. Vojenský expert sa tak vyjadril pre BBC, pričom rovnaký údaj uvádza aj nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

Jack Watling z britského Royal United Services Institute tiež v rozhovore pre reláciu Today BBC Radio 4 povedal, že obrovské množstvo ruských vojakov sa presúva na juh od Bieloruska a začína vytvárať podmienky pre vykonanie útoku na Kyjev.

Ruská armáda podľa jeho slov využila na ostreľovanie obývaných oblastí v Charkove rakety grad, pričom sú aj dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.

10:23 Ľudia prechádzajúci v utorok ráno okolo pobočky Sberbank na Panskej ulici v centre Brna už druhý deň videli na výkladoch veľké nápisy Sebranka. Sú spracované v grafickom štýle a charakteristickej farebnosti finančného ústavu, ktorý je momentálne uzavretý. Viac čítajte TU

Otvoriť galériu

10:06 Európska únia už niekoľkokrát od ruskej invázie na Ukrajinu rozšírila sankčný zoznam ruských činiteľov a oligarchov. V pondelok večer na neho po predchádzajúcom schválení členskými štátmi oficiálne pribudlo 26 mien, medzi nimi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov či šéf štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin.

10:05 Bielorusko sa neplánuje pridať k ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, uviedol podľa tamojšej štátnej agentúry Belta bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Odmietol tiež "obvinenie Kyjeva", že ruskí vojaci na Ukrajinu útočia z bieloruského územia, píše Belta.

Lukašenko povedal, že ruská ofenzíva na ukrajinskej území pokračuje z piatich smerov - z Krymského polostrova, z Doneckej a Luhanskej oblasti, na Kyjev, Černihiv a Charkov.

10:04 Sankcie uvalené západnými krajinami na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine spôsobia kolaps jeho ekonomiky. Je o tom presvedčený francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

09:57 Iránsky duchovný vodca ajatolláh Ali Chameneí v utorok vyhlásil, že Ukrajina je "obeťou kríz vytvorených Spojenými štátmi". Iránsky prezident Ebráhim Raísí minulý týždeň v telefonáte svojmu ruskému náprotivku Vladimírovi Putinovi povedal, že považuje rozširovanie NATO na východ za "vážnu hrozbu" pre bezpečnosť a stabilitu regiónu a vyjadril nádej, že ruský vpád na Ukrajinu "bude prínosom" pre obyvateľov.

09:55 Globálne dodávateľské reťazce, ktoré tvrdo zasiahla už pandémia, čelia ďalším problémom s dodávkami a s nárastom nákladov, keďže uzavretie vzdušného priestoru po ruskej invázii na Ukrajinu ovplyvnilo aj leteckú nákladnú dopravu.

Doprava medzi Európou a severoázijskými destináciami, ako Japonsko, Južná Kórea a Čína, sa stala obzvlášť problematickou v dôsledku recipročných zákazov vstupu do vzdušného priestoru, ktoré bránia ruským leteckým spoločnostiam lietať do Európy a európskym dopravcom lietať cez Rusko.

09:47 Na Ukrajine zahynuli prví čečenskí vojaci, ktorí bojujú po boku Ruska. Potvrdil to v utorok vodca tejto autonómnej republiky Ruskej federácie Ramzan Kadyrov.

09:45 Separatisti z Doneckej ľudovej republiky (DNR) vyzvali obyvateľov obkľúčeného Mariupolu, aby mesto do 2. marca opustili dvoma špeciálnymi koridormi. Viac sa dočítate TU.

09:32 Ruská spisovateľka tatárskeho pôvodu Guzel Jachina odmieta vojnu na Ukrajine považovať za svoju. Nesúhlasí, že sa ruské tanky pohybujú po cudzom území. Autorka svetového bestselleru Zulejka otvára oči to napísala vo vyhlásení, ktoré rozoslala svojim priateľom, nakladateľom, prekladateľom a čitateľom doma aj v zahraničí. Rodáčka z Kazane v ňom píše, že v jej blízkom aj vzdialenom okolí nie je jediný človek, ktorý by vojnu na Ukrajine podporoval.

09:31 Ruské jednotky za posledný deň urobili pri svojom postupe na Kyjev len malý pokrok, zrejme kvôli pokračujúcim problémom s logistikou. Vo svojej novej správe o situácii na bojisku to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa Londýna Rusko zintenzívnilo činnosť delostrelectva najmä severne od Kyjeva, v Charkove a Černihive, v husto obývaných oblastiach sa tak podstatne zvýšilo riziko civilných obetí.

09:27 Ukrajinský Charkov zasiahlo ruské ostreľovanie. Ako referuje spravodajský web BBC, ranný útok bol namierený na vládne úrady v centre mesta. Na sociálnych sieťach sa objavilo video zachytávajúce dopad rakety na vládnu budovu, ktorý spôsobil obrovskú explóziu. Podľa BBC bolo video pravé. Výbuch rozbil okná a zasiahol aj okolité autá. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia ani obete. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, kde žije 1,6 milióna obyvateľov, zažíva v ostatných dňoch ťažké boje a letecké bombardovanie.

09:16 Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil zákaz dovozu ropy z Ruska po tom, ako krajina napadla Ukrajinu. Predseda kanadskej vlády v tejto súvislosti uviedol, že príjmy za predaj ropy podporujú prezidenta Vladimira Putina a ruských oligarchov. 

Otvoriť galériu

09:09 Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine začalo z krajiny evakuovať svojich občanov, reakcie Číňanov na ruskú inváziu sú medzitým zmiešané a čínska cenzúra ich dôkladnejšiu analýzu komplikuje.

08:58 Americké filmové spoločnosti Disney, Sony Pictures a Warner Bros pozastavujú uvádzanie svojich filmov v kinách v Rusku. Viac sa dočítate TU.

08:51 Ukrajinská vláda plánuje od utorka začať predávať dlhopisy, ktorými bude platiť svoje ozbrojené sily brániace krajine pred ruskou inváziou. Oznámenie prichádza po silnom prepade cien existujúcich ukrajinských štátnych dlhopisov, uviedol vo svojej správe server BBC.

08:50 Ruský trh je jeden z najvýznamnejších trhov značky Škoda vo svetovom meradle. V roku 2021 pre ňu bolo Rusko druhým najväčším trhom. Škoda Auto tu predala 90.400 vozov. V prípade uvalenia sankcií proti Rusku tak možno očakávať dopad na hospodárenie firmy.

08:39 Spoločnosť Mastercard uviedla, že vo svojej platobnej bráne zablokovala viaceré transakcie súvisiace s Ruskom. Ako referuje spravodajský web BBC, učinila tak v dôsledku sankcií uvalených na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu.

08:31 Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o 5710 vojakov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov a 198 tankov a 846 bojových vozidiel pechoty, 77 diel, 24 raketometov, sedem prostriedkov protilietadlovej obrany, 60 cisterien, 3 bezpilotné lietadlá 2 plavidlá a 305 kusov automobilovej techniky. Oznámil to dnes ukrajinský generálny štáb s tým, že ide o odhad, a že uvedené čísla budú ďalej upresňované. Ohlásil tiež, že do ukrajinského zajatia upadli dve stovky ruských vojakov.

Otvoriť galériu
Vojna na Ukrajine.
Zdroj: TASR/AP

08:01 Austrálska vláda podporí Ukrajinu vojenským vybavením a humanitárnou pomocou v celkovej výške 105 miliónov austrálskych dolárov (68 miliónov eur). V utorok o tom s odvolaním sa na premiéra Scotta Morrisona informovala agentúra DPA.

07:58 Ruskí vojaci postúpili už k predmestiam mesta Cherson ležiaceho na juhu Ukrajiny, kde zriaďujú kontrolné stanovištia. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšieho starostu. "Ruská armáda zriaďuje kontrolné stanovištia na vstupoch do Chersonu," uviedol starosta Ihor Kolychajev na Facebooku. "Cherson bol a zostane ukrajinský," dodal. 

07:55 Český prezident Miloš Zeman by podporil výnimku pre Čechov, ktorí chcú ísť dobrovoľne bojovať na Ukrajinu. Premiér Fiala k tomu uviedol, že by bol za umožnenie účasti občanov ČR v bojoch o Ukrajinu v individuálnych prípadoch. Za nezodpovedné však považuje vyjadrovať sa ku kolektívnej účasti.

07:44 Český prezident Miloš Zeman by podporil výnimku pre Čechov, ktorí chcú ísť dobrovoľne bojovať na Ukrajinu. Pre webový spravodajský portál Novinky.cz to v pondelok povedal jeho hovorca Jiří Ovčáček. "Žiadatelia sa obracajú na ministerstvo obrany, ktoré žiadosť posúdi spoločne s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom vnútra. Až potom žiadosť putuje do vojenskej kancelárie a k pánovi prezidentovi. Bude teda bezpochyby záležať na odporúčaní vládnych rezortov," uviedol Zemanov hovorca.

07:40 Rusko v pondelok počas bojov na Ukrajine použilo zakázanú termobarickú zbraň. Ako referuje spravodajský web BBC, americkým zákonodarcom to povedala ukrajinská veľvyslankyňa v USA Oksana Markarovová. Termobarické zbrane nepoužívajú konvenčnú muníciu. Namiesto toho sú naplnené vysokotlakovou výbušninou a nasávajú kyslík z okolitého prostredia, aby vytvorili extrémne silný výbuch a tlakovú vlnu.

Ich použitie bolo podľa Human Rights Watch v minulosti zaznamenané v ruskej autonómnej republike Čečensko. CNN v sobotu informovala, že pri ruskom meste Belgorod videla termobarický raketomet.

07:30 Ostreľovanie ruských vojsk zasiahlo pôrodnicu neďaleko Kyjeva. Ako referuje web Kyiv Independent, podľa riaditeľa nemocnice Vitalija Girina z ťažko poškodenej budovy v obci Buzova sa podarilo evakuovať všetkých ľudí.

Ruské sily ostreľovali aj rehabilitačné centrum ministerstva pre záležitosti veteránov v dedine Boroďanka pri Kyjeve. Ministerka rezortu Julia Laputinová prostredníctvom videa uviedla, že takéto ostreľovanie je „porušením medzinárodného humanitárneho práva a aktom násilia, ktorý bude potrestaný“.

07:15 Najmenej 413 osôb v 13 ruských mestách bolo v pondelok zadržaných za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine. Celkový počet zatknutých protestujúcich sa tak od štvrtka, keď Rusko spustilo rozsiahlu vojenskú inváziu na Ukrajinu, zvýšil na 6440. Vyplýva to z údajov webu OVD-Info, ktorý v Rusku monitoruje policajné zásahy, píše agentúra DPA.

Otvoriť galériu
07:02 Ukrajina uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí "dobrovoľne zložia zbrane". Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

06:53 Ruským vojskám sa podľa serveru RBK Ukrajina ani šiesty deň od začatia invázie nepodarilo preniknúť do metropoly Kyjeva. Ukrajinské sily podľa ministerstva obrany za pondelok najskôr zostrelili päť ruských stíhačiek a jeden vrtuľník.

06:39 Spojené štáty ponúkli Ukrajine ďalšiu pomoc v súvislosti s ruskou inváziou, a to vo forme dodávok zbraní a tiež uvalenia dodatočných sankcií voči Moskve. Povedal to v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého o podpore USA v telefonickom rozhovore uistil jeho americký rezortný partner Anthony Blinken. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

06:30 Spoločnosť Meta obmedzí prístup k ruským štátnym médiám RT a Sputnik v celej Európskej únii, oznámil šéf pre globálne záležitosti Nick Clegg v pondelkovom príspevku na Twitteri. Dodal, že Meta tak reaguje na žiadosť zo strany vlád mnohých krajín a EÚ. Západ totiž uvedené ruské médiá obviňuje, že sú prokremeľské a slúžia na podporu vojenskej invázie na Ukrajinu.

Twitter oznámil, že k tvítom, v ktorých sa zdieľajú odkazy na ruské štátne médiá, umiestni varovania a podnikne kroky na značné obmedzenie cirkulácie takéhoto obsahu.

Otvoriť galériu

8:49 Ukrajinská vláda plánuje od dnešného dňa začať predávať dlhopisy, ktorými bude platiť svoje ozbrojené sily brániace krajine pred ruskou inváziou.

06:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

06:10 V meste Ochtyrka, ktoré leží medzi Kyjevom a Charkovom, najskôr ruské delostrelectvo zabilo 70 ukrajinských vojakov. Informoval o tom v noci na dnešok šéf Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Straty podľa neho utrpeli aj Rusi.

"Nepriateľské delostrelectvo zasiahlo vojenskú jednotku. Telá sú stále vynášané spod trosiek. Pracuje štátna pohotovostná služba a dobrovoľníci. Je veľa mŕtvych. Na cintoríne sa teraz pripravujú miesta pre 70 mŕtvych ukrajinských bojovníkov," napísal Žyvyckyj na platforme Telegram, kde zároveň zverejnil fotky silno poškodených budov.

06:00 Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší než sa spočiatku zdalo. Ako ukázali najnovšie satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z pondelka, dĺžka kolóny vojenských vozidiel je namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Otvoriť galériu

05:50 Udalosti v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine sme s vami sledovali online aj v pondelok. Pozrite si, ako to vyzeralo:

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Veľká predpoveď počasia! 3 signály napovedajú, aká bude ZIMA: Pripravte sa na toto
Obec Chľaba zostane odrezaná od sveta niekoľko dní.
Foto
Dobré správy, hladina Dunaja začala na tomto mieste KLESAŤ: Čo to znamená pre dopravnú situáciu?
(ilustračné foto)
Podarí sa dosiahnuť opak? Krajina sa ZMIETA v problémoch: O post prezidenta bojujú vo voľbách desiatky kandidátov
Rozhodnutie Juraja Blanára vychádza aj z konsolidačnej dielne.
Blanár zatvára ambasády: Je za tým šetrenie? Takto to vidí bývalý diplomat, ide o zlé rozhodnutie!
Ekológovia si mysleli, že objavili morského hada.
Ekológov splietol slizký objav na pláži: Keby vedeli, čo majú v rukách, neusmievali by sa!
KRÁSKY: Fujary z dielne Mariána Plavca nielen dokonale znejú, ale lahodia aj oku.
Váš Tip
Kaštieľ v Čičmanoch bude hostiť zaujímavú návštevu: Do okolia sa budú šíriť takéto zvuky!
Foto
Slovenská extraliga sa stáva útočiskom pre vyvrheľov: Sexuálni predátori na našich klziskách!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov potvrdil to, o čom sa len šepkalo: Rusko má nového partnera, vzťahy dvoch krajín sú na výbornej úrovni
Nový britský premiér Keir Starmer
Britský premiér sa stal terčom ostrej KRITIKY: Luxusné dary od multimilionára!
Izraelský tank je otočený na pásmo Gazy v stredu 11. septembra 2024.
Libanonský minister straší slovami o návrate do TEMNÉHO stredoveku: Na Blízkom východe sa schyľuje k…