Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2022 19:48 | Ukrajina vojenský konflikt

Prečo sa Rusku na Ukrajine nedarí podľa predstáv? V tomto urobili najväčšie chyby

Základným dôvodom doterajších neúspechov Ruska na Ukrajine sú jeho zlé spravodajské informácie a chybné vyhodnotenie nálad Ukrajincov, domnieva sa vojenský analytik Dušan Rovenský.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Vedenie Ruska pravdepodobne predpokladalo, že minimálne na východe Ukrajiny budú ruských vojakov vítať ako osloboditeľov, povedal ČTK. Poukázal tiež na nepripravenosť na dlhodobejšej operácie, na nedostatok pohonných hmôt a munície, na nízky počet vojakov nasadených vojakov alebo na starú vojenskú techniku.

Rovenský povedal, že Rusko do útoku na Ukrajinu nasadilo podobný počet vojakov ako Spojené štáty pri invázii do Iraku. Ukrajina je ale o polovicu väčšia krajina s dvojnásobným počtom obyvateľov. Navyše iracká armáda po rokoch sankcií a súčasná ukrajinská sú neporovnateľné. Poukázal na to, že po anexii Krymu Ukrajina vybudovala tretiu najpočetnejšiu armádu v Európe.

Rusko podľa Rovenského najskôr počítalo s rýchlym postupom a na začiatku operácie chcelo využiť podobný scenár ako pri obsadení Československa v auguste 1968. Po výsadku na pražskom letisku vtedy nasledovalo rýchle obsadenie kľúčových vládnych objektov. Pri Kyjeve sa ale Rusom kľúčové letisko ovládnuť nepodarilo a transportné lietadlá, ktoré už boli na ceste, museli byť odklonené do Bieloruska.

Rovenský sa tiež domnieva, že Rusi neboli pripravení na dlhodobejšie operácie, čo sa prejavuje nedostatkom pohonných hmôt a munície. Ruské vojská tak budú najskôr musieť dopraviť zásoby z Ruska, čo ale nejaký čas potrvá. Ako ďalšou príčinou ruských problémov môže podľa názoru Rovenského byť všeobecná chyba veľkých krajín, ktoré preceňujú vlastné schopnosti a podceňujú protivníka.

Poukázal aj na to, že ruská armáda je prezentovaná ako silná, ale na rozdiel od ukrajinskej nemá väčšina vojakov bojové skúsenosti. Ukrajina totiž na línii bojov so separatistami na východe krajiny pravidelne svoje jednotky striedala, jej vojaci tak získali bojové skúsenosti a zažili, "aké to je, keď po nich niekto strieľa". V ruskej armáde majú podľa Rovenského tieto skúsenosti špeciálne sily, nie bežné jednotky.

Spomenul aj zastaranú techniku, ktorú Rusko do bojov nasadzuje. Iba na niekoľkých fotografiách podľa neho boli vidieť moderné zbrane, inak väčšinou boli použité napríklad staré tanky T-72, aj keď niektoré z nich modernizované. V tejto súvislosti podľa neho zohráva úlohu aj opotrebenie techniky, ktorá musí na Ukrajine prekonať značné vzdialenosti, a je tak náchylnejšia na poruchy. Z fotografií je podľa neho vidieť, že Rusi nechávajú nepoškodenú techniku ​​stáť pozdĺž ciest, na vine je pravdepodobne nedostatok paliva alebo porucha. Opustených strojov sa môžu následne zmocniť Ukrajinci, dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tom Birchy
Foto
Mladík (22) utrpel infarkt, teraz radí druhým: Ak pocítite TIETO príznaky, okamžite volajte záchranku
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Ako dopadnú voľby v bývalom východnom Nemecku? Toto hovoria odhady: Scholz má dôvod oslavovať!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Vo viacerých okresoch trvajú hydrologické výstrahy: Tieto sú najviac ohrozené
(ilustračné foto).
Horská záchranná služba opäť pomáhala: Tentokrát ich potrebovala 34-ročná žena
Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády.
Tunisania obnovili protesty proti prezidentovi: Deje sa tak dva týždne pred voľbami! Toto im prekáža
R1
Aktualizované
Rýchlostná cesta R1 bude znovu prejazdná: Od tohto dátumu ju budete môcť využiť
(ilustračné foto)
Chcete žiť dlhšie? Začnite robiť TÝCHTO 7 vecí! Výsledky vás prekvapia
V Košiciach sa konal pochod za život.
Foto
V Košiciach prebehol Národný pochod za život: Pozrite sa, ako to tam vyzeralo!
Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia.
Britský premiér dal viacero sľubov: Toto všetko plánuje chrániť
V modrom domčeku našli zúbožené telo starenky.
Brutálna vražda starenky († 91) vo Viedni: POSUN v prípade! Čo je s podozrivým mužom zo Slovenska?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom zverejnil svoje OBAVY, EÚ sa pridáva: Krok, ktorý nie je v najlepšom záujme Izraela!
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať