Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2022 10:04 | Správy | Domáce správy

Tatranské ubytovacie zariadenia sú pripravené ubytovať Ukrajincov: Pomáhať však chcú aj inou cestou

Do pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny sa zapojili aj majitelia chát, penziónov, privátov i apartmánov vo Vysokých Tatrách.

Viaceré z nich sú pripravené ich ubytovať. Niektorí z týchto podnikateľov v regióne sú pripravení ľuďom poskytnúť aj prácu a dlhodobejšie zázemie, a to v prípade, že budú mať o to záujem. Informovala o tom agentúru SITA Lucia Blašková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry, ktorá pokrýva túto iniciatívu ako sprostredkovateľ. Podľa nej by už v najbližších dňoch mohli tieto ubytovacie zariadenia aj Ukrajincami obsadzovať.

Oblastná organizácia zatiaľ dáva dokopy databázu ubytovacích zariadení a možností pre utečencov. „Máme v regióne podnikateľov, ktorí sa zložili z vlastných zdrojov na pokrytie týchto nákladov,“ priblížila Blašková. Na pláne sú podľa jej slov aj rokovania so samosprávami. „Týkať sa budú možností umiestnenia detí z Ukrajiny do škôlok či škôl, alebo iného spôsobu vzdelávania za predpokladu, pokiaľ by ich pobyt na Slovensku a v Tatrách mal byť dlhodobejší,“ dodala.

Do pomoci s ubytovaním sa zapojili predovšetkým menšie ubytovacie zariadenia. „Pre nich je to jednoduchšie ako pre hotely. Tie zvyčajne majú obsadenosť vyššiu a konštantnú a náklady omnoho vyššie. To, že sa končia prázdniny, je pre nás fajn, pretože sa ubytovacie zariadenia vyprázdnia a vedia takto pomôcť týmto vojnovým utečencom,“ vysvetlila výkonná riaditeľka OOCR. Podľa jej slov sa však ozvali aj súkromné osoby, ktoré sú ochotné bezplatne či za náklady týchto ľudí ubytovať. „Potrebujeme ešte vyriešiť logistiku stravovania, transport, ale to určite zvládneme. Hoci cestovný ruch posledné dva roky rovnako bojoval, zomkli sme sa a ideme na to,“ poznamenala Blašková.

„Momentálne pokračujú jarné prázdniny, po ich skončení zariadenia avizovali, že budú mať voľnejšie kapacity. Samozrejme, subjekty by potrebovali vykompenzovať aspoň náklady, aj štát už avizoval, že prispeje,“ uviedla pre SITA výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Lenka Rusnáková. Vyčísliť počty doteraz ubytovaných Ukrajincov v Tatrách je podľa jej slov zatiaľ zložité. „Aktuálne počty sa veľmi ťažko zisťujú, napríklad jedna skupina tu mala ostať dlhšie, no nakoniec ostala na jednu noc a v rámci transferu pokračovala za rodinou do Česka,“ vysvetlila.

Prvých utečencov prijal ešte v piatok charitný dom Spišskej katolíckej charity v Dolnom Smokovci. Ide o viac ako šesťdesiat ľudí, prevažne matiek s deťmi, od bábätiek do dvanásť rokov veku. Vo Vysokých Tatrách sa bude v stredu 2. marca organizovať aj zbierka potrebných vecí, ktoré budú odovzdané Spišskej katolíckej charite na prerozdelenie. Tie je možné priniesť na faru v Novom Smokovci od 15:00 do 17:00 a v Tatranskej Lomnici od 17:30 do 17:50 pred kostol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Aká je pravda o vojakoch KĽDR v Rusku?! Aha, čo povedal generálny tajomník NATO
Paulovič roky bojoval s oslabeným srdcom.
Foto
Paulovič († 71) nakrúcal aj na sklonku života: Toto sú jeho POSLEDNÉ zábery spred kamery!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Čo hovoria na financie pre zdravotníctvo súkromní lekári? Takto reagujú po Šaškových rokovaniach
Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Tlačová konferencia Andreja Danka a ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho.
Foto
Minister Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport: Aha, na čo upozorňuje Andrej Danko
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka: Podpis prezidenta pod konsolidačný balík je veľkým sklamaním
Ilustračné foto.
Novinky v prípade Rusa, ktorý chcel narušiť olympiádu: Hrôza, čo mal v pláne
vojaci
Ministerstvo obrany chce nakúpiť tisíce pechotných zbraní: Majú stáť 157 miliónov eur
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán si nedával servítku pred ústa: Okrem nás chcú všetci VOJNU! Neuveríte, čo tvrdí