Tak, ako vie z javiska strhnúť svojím temperamentom všetkých divákov v hľadisku, rovnako vie ulahodiť svojím hosťom dobrým jedlom. Jedným z jedál, ktoré pripravuje naozaj znamenite, patrí steak so šúľancami. Je to naozaj vhodný recept na rýchly obed, ktorým ulahodíte oku aj chuťovým pohárikom.
Potrebujeme:
Na steak
mäso na steak (rib eye steak)
olej (kokosový)
Na šúľance:
Zemiaky
Polohrubú múku
Soľ
Na omáčku:
1 šľahačková smotana
Zopár guľôčok koriandru
1 lyžička kurkumy
Postup:
Najprv si pripravíme šúľance. Uvarené zemiaky ošúpeme a prepasírujeme. Pridáme rovnaké množstvo polohrubej múky, osolíme. Cesto spracujeme a rozvaľkáme na valček a nakrájame na 1 cm plátky. Vyšúľame šúľance, ktoré hádžeme do horúcej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme a odložíme do misy.
Pripravíme si mäso. V tomto recepte pracujeme s rib eye steakom (prerastená vysoká roštenka s tukovým okom). Ideálne je dať predtým mäso odležať. Mäso nesolíme. Potrieme ho olejom, určeným na vysmážanie (výborný je kokosový). Tento typ mäsa sa opeká 4 min z jednej, 4 z druhej strany na rozpálenej panvici, ktorú následne stiahneme na menší stupeň. Ak máme gril, vyhrejeme ho na najvyššiu teplotu, mäso z panvice na chvíľu odložíme a potom dáme na 1 až 2 minútky grilovať na najvyššom stupni.
Pripravíme si omáčku tak, že do výpeku nalejeme šľahačkovú smotanu, pridáme soľ, zopár guľôčok koriandru a trochu kurkumy. Necháme odpariť vodu. Kým sa mäso griluje, na druhej panvici opečieme šúľance, aby chytili zlatistú farbu. Steak polejeme omáčkou. Podávame so šalátom, napríklad z valeriány (poľníček) a z reďkovky.