V mäsokombináte, v ktorom pracuje 787 ľudí, tak pribudla nová rozrábka a aj učebne pre študentov duálneho vzdelávania. Toto prinesie do regiónu s dlhodobo najvyššou nezamestnanosťou nové pracovné miesta.
Zverinový program spustili v mäsokombináte už v roku 2016, kedy do predaja zaradil jeleniu klobásu. Odvtedy spoločnosť zaznamenáva stále zvyšujúci sa dopyt po výrobkoch z BIO mäsa. „Vďaka dobrým hospodárskym výsledkom spoločnosti, ktorá tento rok oslávi 30. výročie jej vzniku, sme sa rozhodli investovať do rozšírenia výroby a novej rozrábky mäsa z rôznych druhov zveriny,“ vysvetlil Richard Duda, generálny riaditeľ TAURIS GROUP s tým, že súčasťou novej rozrábky sú najmodernejšie technológie, ktoré sú zároveň energeticky šetrnejšie.
Rozrábka diviny bude fungovať v špeciálnom režime, keďže je naviazaná na loveckú sezónu. Plánujú v nej spracovávať niekoľko ton rôzneho zverinového mäsa, ktoré pochádza výhradne zo Slovenska a je získavané podľa najprísnejších predpisov. Denná kapacita zverinovej rozrábky je 18,8 ton a závisí od sezónnosti. „Môžeme tu nájsť rozrábku zajaca, bažanta, daniela, muflóna, jeleňa či diviaka, samozrejme, so stálym veterinárnym dozorom,“ doplnil Duda.
Podľa prezidenta ECO – INVESTMENT Milana Fiľa, rozšírenie rozrábky mäsa a zvýšenie produkcie reflektuje na zvyšujúci sa dopyt po kvalite, ktorá je ich hlavnou filozofiou. Otvorenie novej časti závodu a tým aj vytvorenie pracovných miest ocenil aj minister práce Milan Krajniak. „Som hrdý na to, že Prvá pomoc, najvyššia krízová pomoc v histórii Slovenska, naozaj funguje. TAURIS spolu s výrobcom RYBA Košice, ktorým sme pomohli sumou 102.570 €, prinesú do rimavskosobotského a košického regiónu približne 500 pracovných miest,“ ozrejmil Krajniak. Na novej rozrábke už praxujú aj študenti v rámci duálneho vzdelávania, ktorí sa budú učiť v novej špeciálnej učebni.
„Od septembra 2019 sme získali certifikáciu na výučbu 75 študentov. Aktívne sledujeme potreby trhu práce a reflektujeme na ne práve v odbornom vzdelávaní a pri príprave študentov na ich budúce profesie. Ich výchova a prax priamo na prevádzkach je cestou k získaniu nádejných zamestnancov,“ zakončil riaditeľ.
Študenti
Vojtech (17), druhák, odbor mäsiar – lahôdkár
„Praxujem tu už druhý rok. Páči sa mi, že tu naberiem skúsenosti a ešte si aj popri škole privyrobím. Aktuálne čistím mäso od
zvyškov kože, či srsti. Po skončení štúdia by som tu chcel ostať pracovať.“
Ondrej (17), druhák, odbor mäsiar – lahôdkár
„Aj ja som tu už druhý rok a som spokojný. Nová rozrábka zveriny sa mi páči. Teraz vykosťujem jeleňa. Vyzerá to tak, že keď doštudujem, budem tu pracovať.“
Kristián (17), druhák, odbor mäsiar – lahôdkár
„Do výroby chodím druhý rok a páči sa mi tu. Získam tu prax a to je veľmi dobre. Ešte neviem povedať, či budem pracovať v mäsokombináte aj po škole, ale je to možné. Aktuálne upravujem bravčové mäso.“