Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Rusi sa vraj chcú odpojiť od globálneho internetu! Nálety pokračujú: Výbuchy počuť aj v Kyjeve, Rusko sa ho pokúsi dobyť

Krajina sa po vpáde ruských vojsk pod vedením Vladimira Putina zobudila do vojny. Terčom útokov sa stali viaceré mestá a ľudia v panike utekajú za hranice v snahe dostať sa do bezpečia. Podľa Volodymyra Zelenského ruské rakety zničili letisko v meste Vinnycia a chystajú sa ťažkými zbraňami ostreľovať historické mesto Odesa. Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal. Rusi porušili prímerie a strieľali na utekajúcich civilistov. Všetky dôležité a aktuálne informácie s vami sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
24
fotiek v galérii

02:01 Tento online článok sa skončil. Nové informácie prinesieme opäť o 6. hodine ráno.

02:00 Skupina hackerov Anonymous opäť prekonala ruskú ochranu a nabúrala sa do vysielania, kde ľudia uvideli autentické zábery z útokov v Charkove. Informujú tvnoviny.

 

 

01:46 Ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť mesto Čuhujiv v Charkovskej oblasti. Podľa ministerstva obrany utrpeli ruské jednotky veľké hmotné aj ľudské straty. Informujú tvnoviny.

01:45 Ruské jednotky v nedeľu neskoro večer zintenzívnili raketové a delostrelecké útoky na niektoré ukrajinské mestá. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AP. "Posledná vlna raketových útokov prišla po zotmení," povedal vo vysielaní ukrajinskej televízie. Silnému ostreľovaniu boli vystavené predmestia hlavného mesta Kyjeva, ďalej mestá Černihiv, Mykolajiv a Charkov.

Charkovské úrady uviedli, že v meste bola poškodená televízna veža a ťažké delostrelectvo zasiahlo obytné oblasti. Podľa Arestovyča mesto odráža ruský útok. V Černihive sú podľa tamojších úradov všetky oblasti vystavené raketovému útoku.

Arestovyč nazval situáciu na kyjevských predmestiach Buča, Hostomeľ a Irpiň, kde snahy o evakuáciu obyvateľov v nedeľu zlyhali, za "katastrofálnu". Povedal, že vláda robí všetko pre to, aby evakuácie obnovila. Pre ostreľovanie evakuácia civilistov zlyhala aj v mestách Mariupol a Volnovacha.

01:16 Podľa Pentagonu už Rusko nasadilo 95 percent svojich síl a vybavenia. Agentúra za posledných 24 hodín nezaznamenala žiadny výrazný postup ruských jednotiek. Na rovnakom mieste zostáva aj 64-kilometrová kolóna pri Kyjeve. Informovali tvnoviny.

01:15 V Dánsku sa 1. júna uskutoční referendum o zrušení výnimky z uplatňovania spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie (SBOP). V nedeľu to oznámila dánska premiérka Mette Frederiksenová, ktorú citovala agentúra DPA.

Dánsko, ktoré je členskou krajinou NATO a EÚ, získalo viaceré výnimky z uplatňovania spoločných pravidiel EÚ v súvislosti s opakovaným referendom o Maastrichtskej zmluve v roku 1993.

Frederiksenová presadzuje tiež návrhy týkajúce sa nezávislosti Dánska od ruského plynu. Takisto oznámila, že krajina by do roku 2033 zvýšila výdavky na obranu, aby dosiahli dve percentá HDP.

23:40 Neodpustíme. Nezabudneme. Potrestáme každého, kto v tejto vojne spáchal zverstvá, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj v nedeľnom príhovore. „Nebudete mať žiadne pokojné miesto na tejto zemi, okrem hrobu“.

V Irpine dnes vyvraždili rodinu: muža, ženu a dve deti. Priamo na ceste, ako na strelnici, keď sa práve snažili dostať z mesta. Utiecť. Celá rodina! Koľko takýchto rodín zomrelo na Ukrajine?“ Povedal tiež podľa agentúry Unian.

Nájdeme každého bastarda, ktorý strieľal na naše mestá, na našich ľudí, kto bombardoval našu zem, kto strieľal rakety, kto vydal rozkazy a stlačil spúšť.“

23:39 Podľa USA aktuálne nehrozí bezprostredný obojživelný útok na Odesu. Vysoký americký predstaviteľ tiež odhadol, že Rusko od začiatku invázie odpálilo asi 600 rakiet a nasadilo na Ukrajinu asi 95 % pripravených bojových síl, informuje agentúra Reuters.

23:38 Na Ukrajine narátali po ruských útokoch už 211 poškodených alebo zničených škôl. Napriek prebiehajúcej vojne minister školstva avizuje, že budúci týždeň by aspoň v niektorých oblastiach chceli obnoviť vyučovanie. Informuje Denník N.

 

 

23:37 Británia sa chystá schváliť nový zákon o ekonomickom zločine, ktorý uľahčí sankcie proti Rusku. „Zmeny nám umožnia prenasledovať Putinových spojencov v Spojenom kráľovstve s plnou podporou zákona, bez akýchkoľvek pochybností alebo právnych námietok,“ uviedol premiér Boris Johnson. Informovala agentúra Reuters.

23:05 V meste Irpen zastrelili rodičov s dvomi deťmi. Matka, otec a ich dve deti boli dnes usmrtené v meste Irpen počas ostreľovania. Boli na úteku pred vojnou na ceste za hranice, píše NEXTA.

 

 

23:04 Do Izraela pricestovalo zhruba 400 židovských utečencov z Ukrajiny, vrátane sirôt. Na letisku ich privítal premiér Naftali Bennett, informuje spravodajský web BBC.

22:46 Špekuluje sa o tom, že Rusko by sa mohlo odpojiť od globálneho internetu. Aktuálne sa šíria dokumenty ruskej vlády (ich pravosť nie je možné overiť), podľa ktorých sa najneskôr do piatku musia všetky servery a domény presunúť do ruskej zóny.

Dokumenty zverejnila nezávislá bieloruská televízia Nexta. Ruský nezávislý server Meduza oslovil odborníka, ktorý hovorí, že okamžité odstavenie nie je veľmi pravdepodobné, keďže aj celá ruská ekonomika je naviazaná na globálnu sieť, informuje Denník N.

22:29 Netflix prestal vysielať v Rusku. Už začiatkom týždňa streamovacia služba oznámila, že pozastaví všetky budúce projekty a akvizície z Ruska, informuje Denník N. 

22:28 Krymskí Tatári dnes v Čonhare protestovali proti Rusku, na pochod prišli stovky ľudí, informuje Denník N.

22:00 Podľa starostu, ktorý povedal, že bol svedkom smrti štyroch ľudí, bolo v Irpine počas evakuácií zabitých osem civilistov:

 

„Rodina zomrela,“ povedal starosta Irpinu Oleksandr Markushyn podľa CNN, „pred mojimi očami zomreli dve malé deti a dvaja dospelí... Irpin je vo vojne, Irpin sa nevzdal. Časť Irpinu bola skutočne zajatá ruskými útočníkmi, ale časť Irpinu bojuje a nevzdáva sa."

21:55  V druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov po náletoch ruskej armády podľa regionálnej správy vypadli televízne a rozhlasové vysielanie. Regionálna správa vo svojom príspevku na Facebooku v nedeľu uviedla, že „opakované ostreľovanie“ televíznej veže v Charkove vyradilo televízne a rozhlasové vysielanie. "Boli zničené plochy technického vybavenia objektu a rozsah poškodenia samotných veží sa stále posudzuje," uviedol rezort vo svojom stanovisku. Informuje CNN.

21:53 Ukrajinské mesto Volnovacha v Doneckej oblasti je úplne zničené. Asi 90 % budov je po ruských útokoch poškodených alebo premenených na trosky a mŕtvi ležia nepochovaní na ulici, hovoria obyvatelia v reportáži, ktorú priniesol The Guardian. Stovky, ak nie tisíce ľudí sa stále ukrývajú v pivniciach bez tepla a elektriny a zásoby jedla a vody sa zmenšujú.

21:50 Francúzsko posiela na Ukrajinu lekársku pomoc vrátane jódových tabliet, ktoré pomáhajú chrániť ľudí pred účinkami rádioaktívneho žiarenia, uviedol v nedeľu francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informuje agentúra TASR.

21:12 Tommy Hilfiger a Calvin Klein zatvárajú svoje obchody v Rusku. Americká spoločnosť PVH, pod ktorú spadajú, zároveň uviedla, že zamestnanci budú ďalej dostávať platy, informuje Denník N.

21:09 Dánsko má za cieľ stať sa nezávislým od ruského zemného plynu po ruskej invázii na Ukrajinu, uviedla podľa Reuters dánska premiérka Mette Frederiksenová. Dánsko tiež výrazne zvýši svoj rozpočet na obranu v reakcii na konflikt, povedala Frederiksenová. 

21:07 Niektorí Ukrajinci oznámili, že ich blízki v Rusku odmietajú veriť, že by ruskí vojaci mohli bombardovať nevinných ľudí, alebo dokonca, že prebieha vojna, podľa novej správy novinárky New York Times vo Ľvove.

 

Obyvatelia celej Ukrajiny hlásili, že ich blízki rodinní príslušníci v Rusku im opakovali oficiálne stanovisko Kremľa a popierali útoky a rozsah násilia, napísala reportérka Valerie Hopkinsová. Niektoré príklady:

 

 

21:05 Počet ľudí, ktorí utiekli pred ruskými vojskami z Ukrajiny do Poľska, presiahol milión. Na twitteri o tom informovala poľská pohraničná stráž, ktorá uviedla stav k dnešným 20:00 SEČ. V posledných dňoch ukrajinsko-poľské hranice prekročilo okolo 100-tisíc ľudí denne, za sobotu poľskí pohraničníci odbavili asi 129-tisíc osôb. Informuje agentúra ČTK.

20:47 Na Derybasivskej ulici v centre Odesy rozmiestnili protitankových ježkov. Toto miesto bývalo predtým plné turistov. Informuje Denník N.

 

 

20:46 Rusko sa možno v najbližších dňoch pokúsi obsadiť Kyjev. Povedal to poradca ministra vnútra Vadym Denysenko, podľa ktorého sa pomerne veľké množstvo ruskej techniky a jednotiek sústreďuje na prístupoch k mestu. Informuje Denník N.

20:36 Večer sa sirény rozozvučali v mnohých ukrajinských mestách. Nálety hlásia z viacerých oblastí, výbuchy počuť aj v Kyjeve. Informuje agentúra Unian.

20:34 Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu vyhlásil, že Izrael má "morálnu povinnosť" a musí pomôcť zastaviť boje na Ukrajine. Informuje agentúra TASR.

20:27 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zverejnil ruskú poltonovú bombu s emotívnou výzvou. Táto hrozná 500-kg ruská bomba spadla na obytnú budovu v Černihive a nevybuchla. Mnohé ďalšie ale vybuchli a zabili nevinných mužov, ženy a deti. Pomôžte nám chrániť náš ľud pred ruskými barbarmi! Pomôžte nám zavrieť nebo. Poskytnite nám bojové lietadlá. Urobte niečo!“ napísal na svojom twitterovom účte minister zahraničia Ukrajiny.

 

 

20:26 Americký generál David Petraeus, ktorý velil v Iraku a Afganistane, si nemyslí, že Kyjev padne. „Bude to veľmi dlhý boj. Obyvatelia si urobili zásoby jedla, bude tam enormne prudký odpor. Neprijímam domnienky, že padne,“ povedal. Z ostatných krajín vyjadril obavy najmä o Moldavsko. Informuje The Guardian.

20:24 TikTok pozastavuje niektoré služby v Rusku. Sociálna sieť v nedeľu uviedla, že pozastavuje niektoré funkcie v Rusku vzhľadom na nový zákon v krajine, ktorý trestá dezinformácie až 15-ročným väzením. Pozastavuje živé vysielanie (live streaming) a obmedzuje nahrávanie nových videí. Informuje BBC a The Guardian.

 

 

20:08 Ruská polícia zadržala v nedeľu na protivojnových protestoch, ktoré sa konali v rôznych mestách krajiny, viac ako 4300 ľudí. Podľa agentúry Reuters to uviedla nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty, ktorá dodala, že protesty proti ruskej invázii na Ukrajinu sa konali v 56 ruských mestách. Ruské ministerstvo vnútra pred tým - podľa Reuters - uviedlo, že polícia zadržala približne 3500 ľudí, z toho 1700 v Moskve, 750 v Petrohrade a 1061 v iných mestách.

20:05 Vyšetrovatelia vojnových zločinov začínajú zbierať dôkazy. Ukrajincov utekajúcich z krajiny už vyšetrovatelia vypočúvajú v očakávaní budúceho súdneho procesu s Vladimírom Putinom o vojnových zločinoch spolu s jeho najvyššími predstaviteľmi a generálmi.

S viac ako miliónom utečencov, ktorí prekročili hranicu, existuje množstvo svedectiev očitých svedkov, zatiaľ čo tok videozáznamov cez sociálne médiá poskytol bezprecedentné množstvo dôkazov, ktoré sa podrobujú forenznej analýze.

 

 

Obrovské množstvo dôkazov však nie je nevyhnutne zárukou úspešného procesu a skúsení vyšetrovatelia vojnových zločinov varujú, že kým sa Putin a jeho režim dostanú na lavicu obžalovaných, osobne alebo v neprítomnosti, musí prejsť ešte dlhá vojna. Súčasne sa začalo viacero vyšetrovaní a nie je jasné, do akej miery sú koordinované, ak vôbec.

Prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu začal vyšetrovanie po bezprecedentnej petícii 39 členských štátov. Správu priniesol The Guardian.

20:01 Po ostreľovaní Irpenu pri Kyjeve počas evakuácie hlásia zatiaľ osem civilných obetí. „Granát zabil rodinu, pred mojimi očami zomreli dve malé deti a dvaja dospelí,“ povedal starosta Oleksandr Markušin. O časť mesta sa podľa neho stále bojuje, časť obsadili Rusi, informuje Denník N.

Otvoriť galériu

20:00 Druhá najväčšia ruská banka VTB sa chystá ukončiť svoje aktivity v Európe po tom, čo ju tvrdo zasiahli sankcie zavedené západnými krajinami kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Odchod z Európy už tento týždeň oznámila aj najväčšia ruská banka Sberbank, ktorá pôsobila aj v Českej republike.

19:57 Po takmer dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa v obci Tovarné v okrese Vranov nad Topľou v nedeľu opäť konali Tovarnianske trhy. Možnosť predať alebo vymeniť svoje výpestky, prebytky v drobnochove alebo remeselné výrobky využilo viac ako sto obchodníkov, nakúpiť, poobzerať či len stretnúť sa, prišlo do obce približne 500 ľudí. Výťažok zo vstupného, ktorý zvyčajne základná organizácia Slovenského zväzu chovateľov Exota Vranov využíva na exkurzie za zahraničnými chovateľmi, tentoraz pomôže na Ukrajine, uviedol pre TASR predseda spolku Jozef Krišta. 

19:39 American Express pozastavuje všetky operácie v Rusku a Bielorusku, píše agentúra Reuters. 

19:30 Splácanie dlhopisov zahraničným držiteľom bude závisieť od západných sankcií, vyhlásilo ruské ministerstvo financií. Vyjadrenie prehlbuje obavy, že Rusko neuhradí splátky v zahraničných menách v hodnote desiatok miliárd dolárov. Ministerstvo tiež uviedlo, že domácim subjektom bude teraz dlhopisy denominované v zahraničných menách splácať v rubľoch.

Ratingová agentura Moody’s dnes zhoršila Rusku hodnotenie o ďalšie štyri stupne na úroveň Ca, čo je druhá najhoršia známka v jej škále. Podľa agentúry je pravdepodobné, že zahraniční držitelia ruských dlhopisov získajú späť len časť investícií. Informovali agentúry ČTK a Reuters.

19:16 Pakistanský premiér Imran Khan odpovedal na spoločný list vedúcich diplomatických misií, v ktorých vyzýva Pakistan, aby odsúdil Rusko, slovami: „Čo si o nás myslíte? Sme vaši otroci... že čokoľvek poviete, urobíme?"

Šéfovia 22 diplomatických misií zverejnili 1. marca spoločný list, v ktorom vyzývajú Pakistan, aby podporil rezolúciu na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov, ktorá odsúdi ruskú agresiu proti Ukrajine, uvádza agentúra Reuters s tým, že odoslanie listu bolo zriedkavé. V tomto prípade sa Pakistan, tradičný spojenec Západu, zdržal hlasovania, keďže Valné zhromaždenie OSN drvivou väčšinou pokarhalo Rusko za inváziu na Ukrajinu, informuje The Guardian.

19:10 Americká delegácia sa stretla s predstaviteľmi venezuelskej vlády. Odkedy ruské vojská 24. februára napadli Ukrajinu, tak Washington venuje väčšiu pozornosť spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina v Latinskej Americké, uviedol nemenovaný zdroj pre denník The New York Times.

Táto návšteva súvisí podľa denníka s údajným záujmom Washingtonu opäť dovážať ropu z Venezuely a nahradiť tak aspoň časť dodávok ropy, ktoré momentálne dováža z Ruska. Zaujímavé je, že Washington oficiálne súčasnú vládu v krajine neuznáva. 

19:02 Litva zaznamenala zvýšenie počtu migrantov z Bieloruska, väčšinou ide o mužov. Agentúra Delfi píše, že Bielorusi odchádzajú aj v obave, že ich čoskoro povolajú do bojov na Ukrajine. Viac čítajte tu.

19:01 Hudobný riaditeľ a hlavný dirigent Veľkého divadla Tugan Sokhiev oznámil svoju rezignáciu s tým, že sa cíti pod tlakom kvôli výzvam, aby zaujal stanovisko ku konfliktu na Ukrajine.

Rus vo vyhlásení uviedol, že „s okamžitou platnosťou“ rezignuje zo svojho postu v moskovskom divadle, ako aj zo svojej ekvivalentnej pozície vo francúzskom Orchestre National du Capitole de Toulouse.

18:59 Ukrajina je pri rozhovoroch s Ruskom otvorená diskusii o „modeloch mimo NATO“, kompromisy v otázke svojej územnej celistvosti robiť nemieni, povedal jeden z vyjednávačov David Arakhamia pre Fox News.

„Sme pripravení diskutovať o niektorých modeloch mimo NATO. Napríklad by mohli existovať priame záruky rôznych krajín, ako sú USA, Čína, Spojené kráľovstvo, možno Nemecko a Francúzsko. Sme otvorení diskusii o takýchto veciach v širšom kruhu, nielen v bilaterálnych diskusiách s Ruskom, ale aj s inými partnermi,“ uviedol podľa the Guardian.

18:58 Za Ukrajinu chce bojovať takmer 20-tisíc cudzincov, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba citovaný v miestnych médiách. Do bojov sa podľa neho prihlásili dobrovoľníci z 52 krajín. Bližšie informácie neuviedol. Informuje BBC.

18:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v nedeľu vyhlásil, že ruské rakety v nedeľu úplne zničili civilné letisko v stredozápadnom regióne Vinnycja. Na záberoch vidno oheň a dym z letiska, informuje The Guardian.

18:52 Ruský prezident Vladimir Putin podľa českého premiéra Petra Fialu nenaplní svoju hrozbu a jadrové zbrane nepoužije. Chce iba demokratické krajiny rozdeliť a zastrašiť. Ruského prezidenta môže odradiť ich odhodlanie použiť silu, ktoré ich chráni. Fiala to dnes uviedol vo svojom programe otázok a odpovedí z Kramářovej vily.

18:51 Britský premiér Boris Johnson po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským súhlasil s poskytnutím ďalšieho obranného vybavenia Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Downing Street.

„Lídri diskutovali o naliehavých potrebách ukrajinských ozbrojených síl a predseda vlády sa zaviazal spolupracovať s partnermi na zabezpečení ďalšieho obranného vybavenia,“ uviedol hovorca. Obaja lídri sa dohodli, že v najbližších dňoch budú pokračovať v ďalších rozhovoroch. Informuje agentúra SITA.

18:49 Kým stovky Srbov pred niekoľkými dňami verejne podporili kroky ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine, Rusi žijúci v Srbsku v nedeľu v centre Belehradu protestovali proti napadnutiu ukrajinského suseda. Jeden z prítomných Rusov vytiahol ruský pas a v hneve ho nechal zhorieť. „Nechcem mať nič spoločné s tým, čo robí Rusko na území Ukrajiny a vo svete. Nechcem byť občanom tejto krajiny,“ povedal po spálení cestovného pasu Vladimir Nesimov, ktorý sa do Srbska presťahoval s rodinou v roku 2014, po anexii ukrajinského polostrova Krym ruskými vojskami. „Nechceli sme žiť v krajine, kde je prezidentom Putin. Hanbili sme sa,“ dodala jeho manželka Evelina. Informovala agentúra SITA.

18:48 Hranice s Ukrajinou sa stali hranicami humanity, medzníkom našej ľudskosti, ktorá sa nemôže unaviť po týždni nepretržitej pomoci. Povedal to na hraničnom priechode Vyšné Nemecké košický eparchiálny biskup, vladyka Cyril Vasiľ SJ počas svojej sobotňajšej (5. 3.) cesty na miesta prvého kontaktu a hraničné priechody, kde kňazi, seminaristi a dobrovoľníci Košickej eparchie a ďalších organizácií poskytujú humanitárnu pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Ako informovala na svojej internetovej stránke Gréckokatolícka eparchia Košice (GEK), duchovnú podporu pomáhajúcim spolu s ním prišiel do regiónu vyjadriť aj predseda Rady Konfederácie biskupov Slovenska (KBS) pre migrantov a utečencov Mons. Jozef Haľko. Informovala agentúra TASR.

18:47 Reportéri tureckej agentúry Anadolu zachytili výbuch počas evakuácie civilistov v ukrajinskom Irpine.

18:45 Rusko tvrdí, že sa mu na Ukrajine podarilo zneškodniť takmer všetky ukrajinské bojaschopné lietadlá. Tvrdenie nemožno nezávisle overiť. „Zároveň určite vieme, že ukrajinské lietadlá predtým leteli do Rumunska a ďalších susedných krajín,“ povedal hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ak tretie krajiny poskytnú svoje letiská ukrajinským lietadlám, „ich následné použitie proti ruským ozbrojeným silám môže byť považované za zapojenie týchto krajín do ozbrojeného konfliktu,“ citovala hovorcu agentúra TASS. Informovala agentúra ČTK.

18:44 Zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo rozpútať svetovú vojnu, povedal predseda Európskej rady Charles Michel. Toto opatrenie opakovane požaduje prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko varovalo, že akúkoľvek krajinu, ktorá ukrajinským silám poskytne svoje letiská, môže Moskva považovať za účastníka konfliktu.

Zapojenie bojových lietadiel do operácií nad Ukrajinou by za súčasných podmienok znamenalo, že sa „NATO zapojilo do vojny, a teda riskujeme tretiu svetovú vojnu,“ uviedol Michel. Zároveň odmietol, že by sankcie proti Rusku znamenali vyhlásenie vojny. Majú podľa neho „vyvinúť tlak a poškodiť režim,“ nie tamojšie obyvateľstvo. Informovala agentúra ČTK.

18:43 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba kritizuje Coca-Colu či McDonald’s za to, že ostávajú v Rusku. „Je jednoducho proti základným princípom morálky pokračovať v práci v Rusku a zarábať tam peniaze. Tieto peniaze sú nasiaknuté ukrajinskou krvou,“ vyhlásil. Rovnako sa vyjadril aj o ruskej rope, ktorú kupuje Západ, informuje CNN.

18:42 USA a Európa preberajú aj plány na ukrajinskú exilovú vládu, ak by Volodymyr Zelenskyj musel tiecť z Kyjeva. Diskusie sú zatiaľ len predbežné a neboli prijaté žiadne rozhodnutia, uviedli zdroje CNN.

18:38 Záporožská jadrová elektráreň je pod kontrolou Rusov, tvrdí Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu na Twitteri. Uviedla, že ukrajinský jadrový dozor oznámil problémy s komunikáciou s personálom pracujúcim v jadrovej elektrárni v Záporoží na juhovýchode Ukrajiny.

 

 

Ukrajinské úrady povedali, že v prevádzke elektrárne pokračujú pravidelní zamestnanci, „ale riadenie elektrárne je teraz na príkaz veliteľa ruských síl, ktoré riadia miesto“. Informuje CNN.

Otvoriť galériu

18:35 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu. Viac čítajte tu.

18:29 USA majú "dôveryhodné informácie" o zámerných útokoch na civilistov na Ukrajine. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že USA získali "veľmi dôveryhodné správy o úmyselných útokoch na civilistov" na Ukrajine, ktoré by mohli byť považované za vojnový zločin. Dodal, že USA majú k dispozícii aj "veľmi dôveryhodné správy o použití určitých zbraní". Tieto podozrenia sa dokumentujú, sumarizujú a analyzujú a príslušné organizácie a inštitúcie vyšetrujú, "či boli alebo sú páchané vojnové zločiny". Informovali tvnoviny.

18:28 Počet migrantov prichádzajúcich do Česka sa od piatka zdvojnásobil. Aktuálne je tak v krajine približne 100-tisíc utekajúcich pred vojnou, uviedol český minister vnútra Vít Rakušan. 

18:27 Od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu bolo pri protestoch proti vojne zadržaných v Rusku takmer 11-tisíc ľudí, informuje agentúra Nexta.

18:23 Časť bohatých ruských miliardárov, ktorí pre sankcie v dôsledku ruského útoku na Ukrajinu prichádzajú o majetky, nie je spokojná s krokmi ruského prezidenta Vladimira Putina, preto ho chcú na prezidentskej stoličke vymeniť.  Ako referuje web ČT24, tvrdí to český historik Alexej Kelin s odvolaním sa na svojho priateľa a taktiež historika Andreja Zubova. Viac čítajte tu.

17:58 Europoslanec Martin Hojsík informoval o tragickej smrti 26-ročnej dobrovoľníčky menom Anastasiia Yalanskaya, ktorá bola podľa jeho slov zabitá neďaleko Kyjeva. "Bola zabitá včera aj s dvomi ďalšími dobrovoľníkmi, keď viezli potravu do útulku pre zvieratá neďaleko od Kyjeva, ktorý bol tri dni bez jedla. Nebola to náhodná smrť, ale na jej auto priamo namierená strela. Anastasiia Yalanskaya ostala v Kyjeve ako dobrovoľníčka," napísal Hojsík na Facebooku.17:53 Najbohatší Rusi prišli v uplynulých týždňoch o 80 miliárd USD (73,2 miliardy eur). Čakajú ich zrejme ďalšie výrazné straty, keďže sankcie začínajú pôsobiť. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

17:42 Zo zodpovednosti za zmarenie už dvoch pokusov o evakuáciu civilistov z ukrajinského prístavného mesta, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami, obvinil ruský prezident Vladimir Putin Ukrajinu. Podľa neho Ukrajina neplní dohody o podmienkach evakuácie a dohodnuté humanitárne prímerie využíva na preskupenie svojich síl.

17:22 Ruskí vojaci zničili plynovod medzi Doneckom a Mariupoľom, čím pripravili o zdroj tepla viac ako 750-tisíc ľudí. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter na to upozornila ukrajinská poslankyňa Inna Sovsunová.

17:19 Rusko použilo viacero raketometov Grad na ostreľovanie fyzikálno-technologického inštitútu v ukrajinskom Charkove. Na Facebooku o tom informovala charkovská pobočka ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

17:05 Jeden z posledných nezávislých fungujúcich webov v Rusku - Mediazona - v nedeľu oznámil, že cenzorský úrad zablokoval prístup na jeho web pre používateľov na území Ruska. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. Redakcia webu Mediazona vo svojom vyhlásení upozornila, že Rusko v posledných dňoch zaviedlo "vojenskú cenzúru a v krajine už nie sú takmer žiadne nezávislé médiá".

17:00 Spojené štáty majú "veľmi dôveryhodné správy" o zámerných ruských útokoch na civilistov na Ukrajine, oznámil dnes americký minister zahraničia Antony Blinken. V programe stanice CNN uviedol, že Washington tieto správy zhromažďuje, aby mohol podporiť prípadné vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Moskva tvrdí, že na Ukrajine cieli výhradne na vojenské objekty a infraštruktúru.

16:50 Americká vláda rokuje s európskymi spojencami o potenciálnom zastavení dovozu ropy z Ruska, uviedol americký minister USA Antony Blinken. TASR o tom informuje na základe správy agentúra DPA. "Teraz diskutujeme s našimi európskymi partnermi a spojencami, aby sme preskúmali možnosť zákazu dovozu ruskej ropy," povedal Blinken v nedeľu pre CNN počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. Rozhovory sa tiež týkajú zabezpečenia dostatku ropy na svetových trhoch.

16:36 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu opäť telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom. Témou rozhovoru bol aj útok na záporožskú jadrovú elektráreň. 

Viac sa dočítate tu: Putin dáva od útoku na záporožskú jadrovú elektráreň ruky preč: Neuveriteľné, koho z toho obviňuje!

16:05 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Viac sa dočítate tu: Erdogan telefonoval s Putinom: Nečakaná výzva tureckého prezidenta!

15:40 Prezidentka to povedala na rovinu: Na možný vstup NATO do vojny na Ukrajine má jasný názor!

15:35 Polícia zverejnila video chlapcovej matky ďakujúcej za pomoc, ktorú sa jej synovi na Slovensku dostalo. Polícia v príspevku zároveň vyzvala ľudí, ktorí chcú žene a jej matke pomôcť dostať sa z Ukrajiny, aby kontaktovali Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže na adrese eduard@zksm.sk. "Je to overený kontakt," podotkli policajti

15:06 Ruské úrady v nedeľu pokračovali v blokovaní nezávislých spravodajských kanálov a zatýkaní demonštrantov v snahe sprísniť kontrolu nad tým, aké informácie o invázii na Ukrajinu dostáva domáce publikum.

15:05 Ukrajinskí vojaci sa snažia pomôcť zraneným v meste Irpin na Ukrajine.

Otvoriť galériu

14:53 Mŕtve telá ľudí zabitých ruským ostreľovaním v meste Irpin na Ukrajine v nedeľu 6. marca.

Otvoriť galériu
14:33 Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka.

14:24 Ruské rakety úplne zničili letisko v meste Vinnycia na strednej Ukrajine, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Práve som bol informovaný o raketovom útoku na Vinnyciu. Osem rakiet... Letisko bolo úplne zničené," povedal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v novom videopríhovore opäť vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby nad Ukrajinou vyhlásila bezletovú zónu, píše stanica Sky News.

14:18 Proruskí separatisti a Ukrajinská národná garda sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria pri meste Mariupol. Pokoj zbraní mal umožniť z mesta evakuovať časť zo 400 000 civilných obyvateľov.  , napísala agentúra Reuters. Ide už o druhý pokus o vytvorenie humanitárneho koridoru, ten prvý v sobotu zlyhal.

13:58 Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu pokračujú v normálnom objeme, uviedol ruský koncern Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Gazprom uskutočňuje dodávky ruského plynu pre tranzit cez územie Ukrajiny v pravidelnom režime a v súlade s požiadavkami európskych zákazníkov," povedal v nedeľu hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov pre agentúru Interfax. To znamená, že v nedeľu by sa malo transportovať 109,5 milióna kubických metrov (m3).

13:53 S prítomnosťou vojakov Severoatlantickej aliancie na Slovensku súhlasí 50 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnila televízia Markíza v diskusnej relácii Na telo. Proti prítomnosti vojakov NATO je na druhej strane 45 percent respondentov. Zvyšných päť percent sa k veci nevedelo vyjadriť.

13:52 Na webovej stránke ua.gov.sk, ktorú štát vytvoril s cieľom informovania utečencov z Ukrajiny o ich možnostiach po príchode na Slovensko, sú už zverejnené prvé pracovné ponuky, ktoré by pre nich mohli byť vhodné. V relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Názory si v relácii vymenil s predsedom zahraničného parlamentného výboru Mariánom Kérym (Smer-SD), ktorý však apeluje na zamestnávateľov, aby na Ukrajincov nehľadeli ako na lacnú pracovnú silu a neznižovali platy.

13:51 Spojené kráľovstvo musí zabezpečiť pre obyvateľov Ukrajiny, Európy a sveta, aby vojna na Ukrajine neeskalovala. V rozhovore pre BBC to povedal náčelník štábu obrany Spojeného kráľovstva - admirál Tony Radakin.

Vyhlásil, že „posledná vec, ktorú chceme“, je vojna medzi Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Ruskom, pričom uznáva, že Ukrajinci čelia „hroznej“ situácii.

13:46 Európa by za istých podmienok mohla budúcu zimu zvládnuť bez ruského plynu, uviedla poradenská spoločnosť Aurora Energy Research vo svojej štúdii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Analytici v takom prípade počítajú s výpadkom 109 miliárd kubických metrov (m3) plynu, čo zodpovedá 38 % zo všetkých plánovaných dodávok do Európskej únie (EÚ). Túto medzeru by museli zaplniť iné dodávky a zníženie spotreby.

13:40 Medzi vojnovými utečencami z Ukrajiny, ktorí v noci z piatka na sobotu prekročili (4. - 5. 3.) ukrajinsko-slovenskú hranicu, bol i 11-ročný chlapec zo Záporožia. 

Viac si prečítajte tu: Malý veľký hrdina: Len 11-ročný chlapec z Ukrajiny prekročil hranice sám, na Slovensko prišiel iba s týmto

13:35 Pápež František v nedeľu odmietol ruské tvrdenie, že na Ukrajine vykonáva "špeciálnu vojenskú operáciu". Konflikt nazval vojnou a Ukrajinu označil za "krajinu mučeníkov", v ktorej "tečú potoky sĺz a krvi". Informovala o tom agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU.

13:29 Za vyjadrenie názoru basa: Ruská polícia zadržala vyše tisíc protivojnových demonštrantov

13:28 Mesto Levice v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine eviduje zvýšený záujem o jódové tabletky. Potvrdil to primátor Ján Krtík. „Naše mesto rozdávalo tabletky v roku 2017, exspirácia je do augusta 2022. Vydané tabletky budeme vymieňať v závislosti od termínu dodania, predpokladáme, že to bude v mesiacoch jún – august tohto roka,“ informoval Krtík.

13:27 Aktivity v Rusku zastavuje aj taliansky módny dom Prada. Skupina, ku ktorej patria aj značky Miu Miu, Church's a Car Shoe, oznámila, že "s okamžitou platnosťou prerušuje svoje maloobchodné aktivity v Rusku". TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Módny koncern kótovaný na burze v Hongkongu v uplynulých rokoch výrazne expandoval v Rusku. Ruskí turisti v Taliansku patrili medzi verných zákazníkov skupiny, ktorú kontroluje módna návrhárka Miuccia Prada.

13:14 Vláda SR mala od Ozbrojených síl SR, Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby už pred niekoľkými mesiacmi informácie, aké scenáre hrozia na Ukrajine. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Bezpečnostné zložky podľa ministra informovali „presne do bodky" aj o scenári, ktorý sa nakoniec naplnil.

„Vďaka tomu môžem ubezpečiť ľudí na Slovensku, že máme dostatok zásob ropy na to, aby sme vydržali veľmi dlhé obdobie," povedal minister. Zároveň má Slovensko podľa neho aj dostatok zemného plynu a jadrového paliva. „A po ďalšie, podarilo sa nám pripraviť na tú situáciu na hraniciach tak, že SR túto krízu a tie dôsledky vojny zvláda aj v porovnaní s ďalšími hraničnými štátmi s Ukrajinou dobre," skonštatoval Krajniak.

13:12 Náklady, ktoré bude mať Slovensko v dôsledku vojny na Ukrajine, môžu dosiahnuť výšku jednej až dvoch miliárd eur. Vyhlásil to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v diskusnej relácii TA3 V politike.

Avizuje obrovské ekonomické škody pre Slovensko i Európu. Poprosil ľudí, aby nepodliehali panike, keďže naše európske spoločenstvo je podľa neho silné a zomknuté. Viac sa dočítate v článku.

13:00 Zelenskyj chce bezletovú zónu, NATO to odmieta: Všetci, ktorí oddnes zomrú, zomrú aj kvôli vám, odkazuje

12:53 Zamestnanci národného múzea vo Ľvove sa snažia ochrániť cenné artefakty pre prípad, že by sa toto západoukrajinské mesto stalo terčom ostreľovania zo strany ruských okupantov. „Niekedy sa tisnú slzy do očí, pretože sa tu vynaložilo veľa práce. Chce to čas, energiu. Robíte niečo dobré, cítite radosť. Dnes vidíte prázdne steny, takže je to trpké, smutné. Do poslednej chvíle sme neverili, že sa to môže stať,“ povedal riaditeľ múzea Ihor Koržan.

Dvere múzea vo Ľvove sú zatvorené od vypuknutia vojny na Ukrajine. Pamiatky po celej krajine čelia nebezpečenstvu, keďže boje pokračujú. Koržan uviedol, že denne telefonuje s inými európskymi kultúrnymi inštitúciami, ktoré mu ponúkajú pomoc.

12:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ruské jednotky sa chystajú ostreľovať ťažkými zbraňami Odesu, historické prístavné mesto na pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP. 

Viac čítajte tu: Zelenskyj len ťažko hľadá slová: Chystajú sa ostreľovať Odesu! Bude to historický zločin

12:35 Spojené štáty intenzívne pracujú na dosiahnutí dohody s Poľskom o dodávkach bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, povedal v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Neviem vám povedať konkrétny časový horizont, ale môžem povedať, že na tom pracujeme veľmi, veľmi aktívne," povedal Blinken novinárom v Moldavsku.

12:31 Príspevok za ubytovanie utečencov budú vyplácať obce po tom, čo dostanú prostriedky od štátu. Majú ich mať k dispozícii v nasledujúcom mesiaci po ubytovaní utečencov. Príspevok sa bude dostávať len za tých ľudí, ktorí majú vybavené dočasné útočisko. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Detaily si môžete prečítať v článku.

12:30 Obrovská kolóna Putinových strojov sa zasekla: 6 dôvodov, prečo je 64-kilometrový konvoj zlyhaním

12:19 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila „niekoľko útokov na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ktoré si vyžiadali viacero úmrtí a zranení“. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN, citujúc nedeľné vyhlásenie generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

„Ďalšie správy vyšetrujeme,“ konštatoval Tedros prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, pričom však nemenoval Rusko. „Útoky na zdravotnícke zariadenia alebo pracovníkov porušujú neutralitu zdravotníkov a sú tiež porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ dodal.

Dosiaľ WHO potvrdila šesť útokov na zdravotnícke zariadenia, povedal v nedeľu pre BBC šéf kancelárie WHO na Ukrajine Jarno Habicht.

12:18 Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) je na internátoch a ubytovniach vo svojej správe schopný ubytovať do 600 ľudí, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

"Internáty a ubytovne sú pripravené okamžite prijať ľudí utekajúcich pred vojnou. Prideľovanie ubytovania koordinuje odbor krízového riadenia Okresného úradu Žilina, kde sme aj nahlásili naše kapacity v rámci kraja," uviedla ďalej Jurinová.

12:03 Polícia v Rusku v nedeľu pri demonštráciách proti ruskej invázii na Ukrajinu zadržala najmenej 559 ľudí, uvádza projekt OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy. Protesty sa konali v 21 mestách v rôznych častiach Ruska, napríklad vo Vladivostoku, Irkutsku alebo Jekaterinburgu. Agentúra Reuters uvádza, že údaje OVD-Info nemožno overiť.

12:01 Izrael sa bude podľa premiéra Naftaliho Bennetta aj naďalej snažiť pomôcť pri riešení rusko-ukrajinskej krízy. Šance na úspech ale podľa neho nie sú veľké, uviedla agentúra Reuters. Bennett v uplynulých hodinách rokoval ako s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, tak s jeho ukrajinským náprotivkom. S Volodymyrom Zelenským hovoril Bennett po telefóne v nedeľu už tretíkrát za dva dni, informoval hovorca izraelského premiéra. Žiadne ďalšie podrobnosti o telefonáte ale nezverejnil.

Bennett sa zatiaľ nepripojil k medzinárodnému odsúdeniu ruskej invázie na Ukrajinu. Premiér zdôrazňuje silné väzby, aké spájajú Izrael s Moskvou aj Kyjevom. Kvôli tejto blízkosti k obom bojujúcim stranám sa Izrael ponúkol ako prostredník, čo podporili ukrajinskí predstavitelia, pripomenula AFP.

11:52 Viac ako 80 percent utečencov z Ukrajiny, ktorí prekročia ukrajinsko-slovenskú hranicu, pokračujú ďalej do iných štátov. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Zároveň uviedol, že keď Slovensko a ďalšie štáty, ktoré hraničia s Ukrajinou, zvládli v priebehu jedného týždňa prijať „bez prípravy" viac ako milión utečencov, mali by zvládnuť aj ďalší prípadný nápor.

„Tá ďalšia vlna by mala byť, čisto matematicky, keď ju roztiahneme v čase, už slabšia," povedal Matovič. Pokiaľ ide o dlhý proces odbavovania utečencov na hranici, podľa ministra je príčina často na ukrajinskej strane. „Na našich hraniciach sa čaká minimálne," uviedol Matovič s tým, že nával utečencov je už menší ako bol v prvé dni ruskej invázie.

11:47 Predstavitelia Ukrajiny sa podľa portálu Nexta snažia vyjednať aj evakuáciu miest Hostomel a Buča, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Kyjeva a sú pravidelne bombardované. 

 

 

11:46 Nemecko v sobotu (5. 3.) uviedlo, že vybuduje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) na svojom pobreží Severného mora. Dôvodom je snaha o zníženie závislosti od ruského plynu, ktoré sa stáva urgentným po ruskom útoku na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je nevyhnuté, aby sme čo najrýchlejšie znížili závislosť od ruského plynu vzhľadom na agresiu Moskvy," uviedol spolkový minister hospodárstva Robert Habeck.

11:43 Rusi v nedeľu ráno spustili paľbu na evakuačný priechod pre civilistov, ktorí sa snažia ujsť z mesta Irpiň západne od Kyjeva. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

V čase, keď miesto zasiahla pravdepodobne delostrelecká paľba, nakrúcali tam aj zahraničné médiá a cez priechod prechádzal prúd civilistov. Podľa médií na mieste zahynuli najmenej traja civilisti, vrátane dvoch detí. CNN tieto údaje zatiaľ nedokázala nezávislo potvrdiť.

11:42 Rakúska energetická spoločnosť OMV oznámila, že sa rozhodla nepokračovať v žiadnych budúcich investíciách v Rusku a začína „strategickú revíziu“ svojho podielu v plynovom a ropnom poli Južno Russkoje, čo by mohlo viesť k jej odchodu.

OMV vo vyhlásení v sobotu neskoro večer uviedla, že „Rusko už nebude kľúčovým regiónom“ v jej biznise. Generálny riaditeľ Alfred Stern povedal, že „vojna na Ukrajine je tragická a nebezpečná situácia, ktorá mnohým spôsobuje veľké utrpenie a na ktorú sa pozeráme s maximálnym zdesením“.

11:37 Desiatky ľudí so stovkami kusov rôznych predmetov a potrieb prichádzali tento týždeň do Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote, aby podporili zbierku na pomoc utečencom z Ukrajiny. Zbierku pod názvom Rimavská pomáha Ukrajine, iniciovali na sociálnej sieti obyvateľky mesta Lucia Bardošová a Miroslava Čierna a na spoluprácu oslovili vedenie múzea.

„Ľudia nám prinášali predovšetkým veci, ktoré sme požadovali. Išlo najmä o hygienické potreby, potreby pre dojčatá, zdravotnícky materiál či trvanlivé potraviny,“ uviedla pre TASR Čierna. „V uplynulých dňoch to boli aj powerbanky a nabíjacie káble do mobilov. Jeden pán napríklad priviezol plné auto paplónov a obliečok,“ vymenovala ďalej. Zbierku koordinovali s tamojším gymnáziom a obcou Ožďany, ktorí privítali pomoc tohto zberného miesta.

11:22 Z Ukrajiny za uplynulých 10 dní v dôsledku ruskej invázie do okolitých krajín ušlo viac ako 1,5 milióna ľudí. Informoval o tom vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Podľa OSN ide o najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu v Európe od druhej svetovej vojny, uvádza spravodajský portál BBC. Viac sa dočítate v článku

11:20 Medzinárodný menový fond (MMF) varuje pred veľkým negatívnym dosahom vojny a sankcií na globálnu ekonomiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

MMF v sobotu (5. 3.) uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu a sankcie uvalené na Rusko budú mať "vážny dosah" na globálnu ekonomiku. "Situácia síce zostáva vysoko premenlivá a vyhliadky sú mimoriadne neisté, ekonomické následky sú už v tejto chvíli veľmi vážne," upozornil MMF.

Ceny potravín a energií v uplynulých dňoch prudko stúpli, čo ešte podporilo aj predtým vysoké inflačné tlaky, ktoré nedokázali centrálne banky a vlády utlmiť. Experti americkej banky JPMorgan Chase znížili predpoveď rastu globálnej ekonomiky v tomto roku približne o 1 percentuálny bod a približne rovnako zvýšili inflačnú prognózu.

11:08 Česká spoločnosť Agrofert zo zvereneckého fondu Andreja Babiša odmieta obvinenie, že po vojenskej invázii na Ukrajinu obchoduje s Ruskom. Vo svojom vyhlásení reaguje na článok webového portálu Neovlivní, ktorý tvrdí opak. TASR o tom informuje na základe spravodajstva servera iDNES.cz.

Spoločnosť Agrofert vo svojom nedeľnom vyhlásení napísala, že sa proti lživému článku hodlá brániť právnou cestou. Agrofertu prekáža okrem iného aj tvrdenie, že "Spoločnosti bývalého (českého) premiéra dodávajú svoj tovar do Ruska a súčasne posielajú Putinovmu režimu platby za plyn". Sú to lživé informácie, píše Agrofert.

10:55 Hackerská skupina Anonymous sa prihlásila k zodpovednosti za odstavenie oficiálnej webovej stránky Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB), nástupcu niekdajšej sovietskej KGB. Učinili tak v sobotu večer prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Ani v nedeľu tento web nefunguje, namiesto obsahu sa zobrazuje chybové hlásenie.

10:49 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba skritizoval spoločnosť Shell za pokračovanie v nákupe ruskej ropy a ďalšom obchodovaní s režimom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Britsko-holandská spoločnosť pritom tento týždeň oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu plánuje ukončiť svoje majetkové partnerstvá s ruským štátnym energetickým gigantom Gazprom a príbuznými subjektmi vrátane podielu vo výške 27,5 % v zariadení na skvapalnený zemný plyn Sachalin-II, 50-percentného podielu v spoločnosti Salym Petroleum Development a energetickom podniku Gydan. Avizovala tiež, že ukončí svoju účasť na projekte plynovodu Nord Stream 2.

10:45 Počas mimoriadnej situácie môžu od piatka 4. marca zariadenia školského stravovania poskytovať stravovanie aj príslušníkom Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga, ktoré zverejnil rezort na svojom webe.

Ministerstvo uviedlo, že zmena v prevádzke zariadení školského stravovania nadväzuje na uznesenie vlády SR z 26. februára, ktorým sa vyhlásila mimoriadna situácia v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

10:34 Druhý pokus o evakuáciu vystrašených civilistov z Mariupolu: Dodržia Rusi dohodu?

10:22 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zatkla niekoľko osôb spolupracujúcich s Ruskom, ktoré mali za úlohu pomáhať pri rozvrátení Ukrajiny a v jej západnej časti vyhlásiť samozvanú „Ukrajinskú federatívnu republiku“ podobnú separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe Ukrajiny.

Podľa SBU mala byť súčasťou plánovanej „republiky“ Zakarpatská oblasť susediaca so Slovenskom, ako aj mestá ako Ivanofrankivsk, Ľvov, Ternopiľ či Černivci. Informoval o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na oficiálny web SBU, ktorý však v nedeľu nefungoval.

10:21 Južná Kórea uvalí sankcie na Bielorusko za to, že podporuje Rusko v jeho invázii na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN s odvolaním sa na nedeľné vyhlásenie juhokórejského ministerstva zahraničia.

Obmedzenia exportu by mali byť podobné, ako už uvalili na Moskvu, keď ešte vo februári zakázali export strategických tovarov do Ruska. „Naša vláda sa dnes rozhodla zaviesť obmedzenia exportu proti Bielorusku na základe posúdenia, že Bielorusko prakticky podporuje inváziu Ruska na Ukrajine,“ konštatovalo ministerstvo.

10:04 Britskí vojenskí predstavitelia v nedeľu prirovnali taktiky, ktoré využíva Rusko v Ukrajine k tým, ktoré použili v Čečensku a Sýrii, kde bombardovali a ničili mestá po tom, ako ruské sily narazili na nečakaný odpor od obrancov. Sila ukrajinského odporu podľa britského ministerstva obrany Rusov aj naďalej prekvapuje a reagujú útokmi na obývané oblasti, vrátane miest ako Charkov, Černihiv alebo Mariupoľ.

„Pravdepodobne to predstavuje snahu zlomiť morálku Ukrajincov,“ uviedlo ministerstvo v pravidelnom dennom brífingu. „Rusko použilo podobné taktiky v roku 1999 v Čečensku a v roku 2016 v Sýrii,“ doplnili.

Postup Rusov podľa ministerstva spomalili útoky na jeho zásobovanie, dôsledkom čoho je reálna možnosť, že sa teraz Rusko v snahe znížiť straty pokúša zamaskovať svoje vozidlá s palivom.

09:48 V Kyjeve sa zoraďujú davy mužov, aby sa pripojili k ukrajinskej armáde. Nariadenie ukrajinskej vlády zakázalo mužom vo veku od 18 do 60 rokov opustiť krajinu, aby boli k dispozícii na vojenskú službu.

„Vieme, prečo sme tu. Vieme, prečo bránime našu krajinu. A našich chlapcov, ktorí tam v skutočnosti stoja a bojujú proti ruským vojenským silám. Vieme, čo robíme, a preto vyhráme,“ povedal pre britskú Sky News Volodymyr Onysko.

09:45 Tvrdý odkaz Ukrajinky pre ruských športovcov: Vaše mlčanie znamená stratu desiatok životov

09:43 Zábery na ukrajinské mesto Hostomel po nočných ruských útokoch. Niektoré budovy pohltili plamene, iné sú úplne zrovnané so zemou. 

09:41 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život viac ako 11 000 ruských vojakov, uviedol v nedeľu ukrajinský generálny štáb. Za posledný deň ruské straty na životoch vzrástli asi o tisíc. Agentúra Reuters pripomína, že ukrajinská strana neinformuje o tom, koľko jej vojakov zomrelo. Bilanciu ruských strát, ktorú zverejňuje, nemožno overiť.

Moskva tento týždeň uviedla, že počas bojov na Ukrajine prišlo o život 498 ruských vojakov a ďalších 1 597 utrpelo zranenie. Skutočný počet zabitých a zranených príslušníkov ruských síl je ale podľa britského ministerstva obrany takmer určite podstatne vyšší.

09:39 Evakuácia časti zo 400-tisíc civilných obyvateľov, ktorí sú obkľúčení ruskými jednotkami v ukrajinskom Mariupole, začne v nedeľu o 12:00 ukrajinského času (11:00 SEČ). Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na zástupcu mestskej správy Mariupolu. Dočasné prímerie by malo v oblasti platiť do nedeľných 21:00 miestneho času (20:00 SEČ).

Pokoj zbraní, ktorý mal umožniť odchod civilných obyvateľov, mal v Mariupole platiť už v sobotu. Ruská armáda ale prímerie podľa Ukrajincov nedodržiavala, takže boli evakuácie odložené. Rusi z porušovania prímeria obvinili ukrajinských "nacionalistov".

09:38 Hranicu Slovenska a Ukrajiny prekročilo od začiatku ruskej invázie 113 968 osôb. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, za posledných 24 hodín policajti na hraničných priechodoch vybavili 12 438 ľudí.

Na hraničnom priechode Ubľa podľa Bárdyovej policajti vybavili 2 713 osôb, pričom aktuálna čakacia lehota je približne deväť hodín. Na priechode Vyšné Nemecké polícia za posledných 24 hodí vybavila 8 523 osôb. Čakacia doba na tomto priechode je približne dve hodiny. Pokiaľ ide o priechod Veľké Slemence, tam policajti vybavili 1 202 osôb. Na tomto hraničnom priechode je podľa polície vybavovací proces plynulý a bez čakania.

09:20 Centrá pre prijímanie vyhlásení o štatút dočasného útočiska pre Ukrajincov budú od pondelka 7. marca funkčné aj v mestách Humenné a Michalovce. Ako ďalej v tlačovej správe informovalo Ministerstvo vnútra SR, veľkokapacitné centrá sa nachádzajú v mestských športových halách.

„V oboch centrách je vytvorených 25 pracovísk. Odbornú pomoc pri týchto administratívnych úkonoch budú poskytovať občianski zamestnanci a príslušníci Policajného zboru z krajských riaditeľstiev polície v Prešove a Košiciach," uviedol rezort s tým, že pomáhať policajtom budú v prípade potreby tiež kolegovia z Českej republiky. Žiadatelia a ich rodinní príslušníci tak podľa ministerstva vybavia všetky dokumenty na jednom mieste, a to približne do 30 minút. „Pracoviská budú k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni," zdôraznilo ministerstvo.

08:50 Ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj v boji o prežitie svojej krajiny v sobotu „zúfalo“ požiadal amerických zákonodarcov, aby Spojené štáty pomohli dostať viac bojových lietadiel do jeho armády a prerušili dovoz ruskej ropy.

08:45 Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) pozastavuje svoju činnosť v Rusku. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Vo vyhlásení toto rozhodnutie vysvetlili hroziacim bankrotom svojho ruského subjektu a tiež tlakom na ich redaktorov zo strany polície. Organizácia sa však bude ďalej snažiť informovať svoje ruské publikum s použitím „každej možnej platformy“.

V reakcii na schválenie zákona, na základe ktorého hrozí v Rusku až 15 rokov väzenia za šírenie informácií, ktoré tamojšie úrady označia za nepravdivé, už ohlásili prerušenie činnosti v krajine aj viaceré ďalšie zahraničné médiá, vrátane BBC alebo Bloomberg, nemeckých verejnoprávnych vysielateľov ARD a ZDF či talianskej verejnoprávnej Rai.

RFE/RL, ktoré vysielalo pre ruské publikum od roku 1953, plánuje pokračovať v informovaní o vojne na Ukrajine z územia mimo Ruska.

08:36 Spoločnosti MasterCard a Visa prerušujú svoje operácie v Rusku. Toto rozhodnutie predstavuje najnovší úder pre finančný systém Ruska po tom, ako režim prezidenta Vladimira Putina minulý týždeň rozpútal vojnu na Ukrajine.

Spoločnosť MasterCard uviedla, že karty vydané ruskými bankami už nebudú podporované jej sieťou a žiadna karta MasterCard vydaná mimo Ruska nebude fungovať v ruských obchodoch alebo bankomatoch. „Toto rozhodnutie neberieme na ľahkú váhu,“ uviedla spoločnosť Mastercard vo vyhlásení a dodala, že tento krok urobila po diskusiách so zákazníkmi, partnermi a vládami.

08:22 Ukrajinský dodávateľ plynu musel v dôsledku ruskej invázie uzavrieť 16 distribučných staníc v šiestich ukrajinských oblastiach. Ide konkrétne o stanice v Charkove, Mykolajive, Záporoží, Kyjeve, Donecku a Luhansku. Informoval o tom The Kyiv Independent.

 

07:39 Ruské médiá v nedeľu s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísali, že Ukrajina vyvíja takzvanú špinavú bombu s obsahom rádioaktívneho plutónia. Má ju údajne takmer hotovú. Zdroj k tomu však neposkytol žiadny dôkaz.

07:25 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o dodatočnom vyplatení piatich miliónov rubľov rodinám vojakom, ktorí zahynuli počas operácií na Ukrajine či Sýrii. V prípade, že vojak utrpí zranenie, budú mu vyplatené dodatočné tri milióny rubľov. Oznámil to v nedeľu denník Kommersant s odvolaním sa na komuniké Kremľa.

Tieto jednorazové výplaty podľa dekrétu nijako neovplyvnia právo na obdržanie ďalších peňazí a opatrení sociálnej podpory, ako ich predpokladajú federálne a regionálne zákony.

Putin už skôr uviedol, že pozostalým po zabitých vojakoch úrady vyplatia zo zákona 7,421 milióna rubľov, raneným 2,968 milióna rubľov, pripomenul Kommersant.

07:09 Ruské jednotky pokračujú v útoku proti Ukrajine a sústreďujú sa hlavne na obkľúčenie Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvorenie pozemného koridoru z Ruska na anektovaný Krym. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v obrane krajiny a spôsobili nepriateľovi ďalšie straty, uviedol ukrajinský generálny štáb podľa agentúry Unian v hlásení o vývoji situácie za uplynulých 24 hodín. Upozornil, že ruskí vojaci chcú obsadiť ďalší dôležitý objekt infraštruktúry – priehradu Kanivskej vodnej elektrárne, ktorá je súčasťou kaskády na Dnepre.

07:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom o bezpečnosti, finančnej podpore Ukrajiny a o ďalších sankciách proti Rusku. "V rámci stáleho dialógu som mal ďalší rozhovor s prezidentom Spojených štátov," napísal Zelenskyj na Twitteri.

Telefonát trval asi pol hodiny. Biden zdôraznil kroky, ktoré USA podnikajú proti Rusku, uvítal rozhodnutie platobných spoločností Visa a Mastercard ukončiť svoje operácie v Rusku a poukázal na to, že jeho administratíva zvyšuje bezpečnostnú, humanitárnu a ekonomickú pomoc Ukrajine a úzko spolupracuje s Kongresom na zaistenie ďalších financií pre Ukrajinu, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie Bieleho domu.

07:02 Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa" na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa zasadzujú za princípy slobody a suverenity. TASR správu prevzala od agentúry AP. Viac sa dočítate TU.

07:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému miliardárovi Elonovi Muskovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou Starlink podporil Ukrajinu, informovala agentúra DPA.

 

 

"Budúci týždeň dostaneme ďalšiu várku systémov Starlink pre zničené mestá," uviedol Zelenskyj na Twitteri a Muskovi poďakoval za "podporu Ukrajiny slovami aj skutkami". Ukrajinský líder to uviedol počas rozhovoru s Muskom. Obaja "prediskutovali aj možné vesmírne projekty. Ale o tomto budem hovoriť až po vojne," uviedol Zelenskyj.

07:00 Starosta juhoukrajinského prístavu Mariupol Vadym Bojčenko uviedol, že jeho mesto čelí "humanitárnej blokáde", pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú televíziu. Viac sa dočítate v článku

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK, CNN, The Guardian, BBC, Unian, Reuters

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský prezident Peter Pellegrini hovorí počas príchodu na summit NATO vo Washingtone v stredu 10. júla 2024.
Peter Pellegrini mieri na dôležitú návštevu: Stretnutie s prezidentkou aj prehliadka významného inštitútu
Na snímke španielsky tréner Manchesteru City Pep Guardiola počas tlačovej konferencie.
Foto
Guardiola si zaspomínal na Dubovského: Tréner Weiss ho prekvapil...
(ilustračné foto)
Nové príspevky pre príslušníkov bezpečnostných zložiek: Čo musia spĺňať, aby na ne mali nárok?
29. 9. 2024. Práce na stavbe už pomaly finišujú.
Foto
V Prešove budujú „malé Apollo“ za 4 milióny eur! Šoféri si vydýchnu: TAKTO bude vyzerať most po dokončení
Kamila Magálová (73) a celá rodina sú zdrvení z nečakanej smrti Martina Magála († 49).
UTAJOVANÝ pohreb Magálovej syna († 49): Martinova exmanželka PREHOVORILA, kde sa s ním naposledy rozlúčia?
40-ročný vodič motorového vozidla v dôsledku zrážky utrpel zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom.
Mrazivé ráno na D2: Zrážka kamióna s osobným autom! Vodič († 40) prišiel pri nehode o život
black and white spotted cows feed on hay inside dutch farm in the netherlands
Úspech vedcov zo slovenskej univerzity: Pomáhajú vytvoriť geneticky špičkové populácie dobytka! Ako je to možné?
Róbert Mak a manželka Zuzana.
Foto
Sexi podpora na tribúnach: Futbalistov na Tehelnom poli budú hnať za víťazstvom očarujúce partnerky
Boris Kollár
Boris Kollár narovinu o súčasnej politickej situácii: Vládnu horšie ako my, na ľudí sa vykašľali
Lion in a zoo
HOROR v zoologickej záhrade: Lev zabil ošetrovateľa († 35) pred očami divákov! Táto CHYBA sa mu stala osudnou
Image of mid adult woman having abdominal ultrasound. Close up of her belly with doctor's hand and ultrasound. selective focus.
Kontroverzný zákon o interrupciách: Súd ho ZABLOKOVAL! Niečo také je podľa neho v rozpore s ústavou
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Perná jeseň v Rusku: Putin nariadil odvod 133.000 nových vojakov! Dosiahne jednu z najväčších armád na svete?