Ich spoločným menovateľom sú ryby, zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny aj skutočnosť, že ich bez väčších problémov zvládnu aj začínajúci kuchári.
Pečená treska s bylinkovou krustou
Na 2 porcie potrebujeme:
- 100 g bulguru
- 1 malú, na mesiačiky nakrájanú červenú cibuľu
- 1 na pásiky nakrájanú červenú papriku
- 1 na pásiky nakrájanú žltú papriku
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 lyžičku červenej papriky
- 4 vetvičky rozmarínu
- 30 g pekanových orechov
- 2 filety z neúdenej tresky
- 1 strúčik cesnaku
- chrumkavý humus na dochutenie
Na dresing:
- 4 zrelé, nadrobno nakrájané stredne veľké paradajky
- hrsť potrhanej čerstvej bazalky plus trocha na ozdobenie
- hrsť potrhanej čerstvej mäty
- šťava a kôra z 1 pomaranča
- čerstvo zomleté čierne korenie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Bulgur pripravíme podľa návodu na obale.
2. Na pekáč dáme cibuľu a papriky. Pokvapkáme ich olejom, posypeme paprikou a trasením premiešame. Medzi zeleninu vložíme 2 vetvičky rozmarínu a dáme do rúry na 20 minút, alebo kým sa zelenina neupečie.
3. Medzitým dáme do malého kuchynského robota orechy, cesnak a listy zo zvyšných vetvičiek rozmarínu. Mixujeme minútu, aby vznikla hrubá strúhanka. Filety z tresky položíme na dosku, na filety rozdelíme orechovú zmes a dobre ju pritlačíme.
4. Pekáč vyberieme z rúry a filety z tresky opatrne preložíme na zeleninu. Pekáč vrátime do rúry na ďalších 8 - 10 minút, kým sa ryba neprepečie a mäso nezmatnie.
5. Na dresing zmiešame nakrájané paradajky s bazalkou, mätou, pomarančovou šťavou a kôrou a hojnou dávkou čierneho korenia.
6. Keď sa bulgur uvarí, vodu scedíme a bulgur vrátime do hrnca. Pridáme dresing a dôkladne premiešame. Rybu, zeleninu (vetvičky rozmarínu odstránime) a bulgur podávame s lyžicou domáceho humusu.