Sumachové rybie fašírky so zeleninou
Na 2 porcie potrebujeme:
- 1 ošúpaný zemiak
- 2 filety aljašského lososa
- 2 lyžice korenia sumach
- 1 krajec celozrnného chleba
- 1 malé zrelé avokádo
- kôru z 1 citróna
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
- čerstvo zomleté čierne korenie na dochutenie
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 postrúhaný strúčik cesnaku
Na zeleninu:
- 1 lyžicu olivového oleja
- 100 g jemnej zelenej fazuľky nakrájanej na tretiny
- 100 g ružičkového kelu nakrájaného na kúsky
- 100 kučeravého kelu nakrájaného na kúsky
- 2 posekané strúčiky cesnaku
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Zemiaky pokrájame na rovnaké kúsky a varíme 15 minút. Medzitým dáme filety na pekáč kožou dolu, posypeme sumachom, ktorý votrieme do mäsa. Pečieme v rúre 12 - 15 minút, kým sa mäso nepripečie a nezostane matné. Potom ho odložíme nabok a necháme trocha vychladnúť.
2. Chlieb dáme opiecť do teplej rúry na 3-4 minúty a odložíme nabok. Medzitým vložíme do kuchynského robota dužinu z avokáda, citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať a trocha čierneho korenia a spolu zmixujeme. Uvarené zemiaky scedíme, necháme odkvapkať, roztlačíme a pridáme ich k avokádovej zmesi.
3. Z lososa odstránime kožu a na kúsky rozdelené mäso primiešame do zmesi. Zmes rozdelíme vlhkými rukami na štyri časti, vytvarujeme z nich rovnaké placky a odložíme nabok.
4. Chlieb pomelieme na strúhanku. Strúhanku zmiešame so strúhaným cesnakom a touto zmesou obalíme rybie fašírky. V panvici rozohrejeme olivový olej a fašírky pražíme z každej strany 3 minúty do zlatohneda.
5. Príprava zeleniny: vo woku rozohrejeme olivový olej, pridáme zelené fazuľky a ružičkový kel. Pražíme 2 minúty, alebo kým nezačnú meniť farbu, potom pridáme kučeravý kel. Pražíme ďalšie 2 minúty, potom primiešame cesnak a čierne korenie. Podávame s rybími fašírkami a mesiačikmi citróna.
Recepty sú z knihy Jedz lepšie, ži dlhšie (Príroda)