Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2022 06:30 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Situácia v Záporožskej elektrárni je nejasná, USA Ukrajine stíhačky nedajú

Rusko tvrdí, že prevzalo plnú kontrolu nad Záporožskou jadrovou elektrárňou. Ratingová agentúra Fitch v dôsledku medzinárodných sankcií považuje neschopnosť Ruska splácať svoje záväzky za bezprostrednú hrozbu. Plán Poľska odovzdať stíhačky MiG-29 Spojeným Štátom v snahe dostať ich na Ukrajinu nepovažuje Pentagón za udržateľný. Ukrajinská strana potvrdila ďalšiu evakuáciu z mesta Sumy na severovýchode krajiny. Situáciu sme vami opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

2:00 Online prenos sa skončil. Nové informácie vám prinesieme opäť ráno.

1:55 Medzinárodný menový fond (MMF) schválil v stredu núdzové financovanie vojnou zmietanej Ukrajiny vo výške 1,4 miliardy dolárov, ktoré majú krajine pomôcť vysporiadať sa s "obrovskou humanitárnou a ekonomickou krízou". TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

1:54 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie vo štvrtok vo francúzskom Versailles začnú dvojdňové neformálne rokovania, ktorého hlavnou témou bude vojna na Ukrajine. Summit sa bude venovať posilňovaniu spoločnej európskej obrany, znižovaniu energetickej závislosti na Rusku či ďalšej pomocou Kyjevu a ukrajinským utečencom.

1:51 V tureckej Antalyi sa vo štvrtok na prvom rokovaní od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stretnú ministri zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov a Ukrajiny Dmytro Kuleba

1:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil stredajší ruský letecký útok na nemocnicu v centre ukrajinského mesta Mariupol za "vojnový zločin" po tom, ako tento útok odsúdilo medzinárodné spoločenstvo. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie CNN.

"Dnes sme sa spojili pri odsúdení ruského vojnového zločinu, ktorý odráža všetko zlo, ktoré ruskí okupanti priniesli do našej krajiny," vyhlásil Zelenskyj, podľa ktorého je útok na nemocnicu v  Mariupole "dôkazom genocídy Ukrajincov". 

"Nikdy sme niečo také neurobili a ani neurobíme nič podobné tomuto vojnovému zločinu v mestách v Doneckej a Luhanskej oblasti, ani v akomkoľvek inom regióne... pretože sme ľudia. Ste však ľudia aj vy?" spýtal sa Zelenskyj."Čo za krajinu je Rusko, ak sa bojí nemocníc a pôrodníc a ničí ich?" pýtal sa ukrajinský líder.

23:21 Ukrajinský prezident Zelenskyj v novom videu kritizuje Rusko za bombardovanie detskej nemocnice a pôrodnice v Mariupole. „Čo to bolo – denacifikácia nemocnice? Všetko, čo okupanti robia s Mariupolom, je už za hranicami krutosti.“ 

22:45 Americké ministerstvo obrany zavrhlo akékoľvek plány poskytnúť Ukrajine stíhacie lietadlá MiG-29, povedal jeho hovorca John Kirby. Išlo by podľa neho o "vysoko riskantný krok", ktorý by zároveň výrazne nezlepšil kapacitu ukrajinského letectva.

Poľsko v utorok oznámilo, že je ochotné všetky svoje lietadlá MiG-29 dodať na americkú základňu v Nemecku, načo by bola odovzdaná ukrajinskej armáde. USA však návrh zjavne zaskočil a Pentagon ho odmietol s tým, že vzbudzuje značné obavy celej Severoatlantickej aliancie.

Otvoriť galériu

22:42 Prenos údajov z monitorovacích systémov inštalovaných v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine prestal fungovať, oznámila v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vyjadril znepokojenie z "náhleho prerušenia prenosu týchto údajov do viedenského sídla MAAE z dvoch lokalít, kde sa nachádza veľké množstvo jadrového materiálu vo forme vyhoreného aj nového jadrového paliva," uviedla MAAE vo vyhlásení.

22:31 Z Kyjevskej oblasti utekajú pred ruskou agresiou tisíce ľudí, čo má za následok tvorenie niekoľkokilometrových kolón áut. Oblastný predstaviteľ pre americkú stanicu CNN uviedol, že ľudia sa snažia pred bojmi ujsť najmä z oblastí severne a severozápadne od Kyjeva, informuje TASR.

V priebehu stredy sa tisícky ľudí snažili využiť takzvané zelené koridory dohodnuté s Ruskom. "Žiaľ, nie všetci obyvatelia zo všetkých miest mohli dnes odísť," povedal v stredu večer zástupca predsedu kyjevskej oblastnej samosprávy Konstantin Usov. Dodal, že kolóna áut na danom mieste môže mať dĺžku až 15 kilometrov.

22:22 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu navrhli spoločné pravidlá pre programy udeľovania občianstva výmenou za investície, čo by znamenalo ukončenie udeľovania tzv. "zlatých pasov", informuje spravodajca TASR.

Za túto legislatívnu iniciatívu sa na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu vyslovilo 595 poslancov, 12 bolo proti a 74 sa zdržalo hlasovania. Europoslanci žiadajú Európsku komisiu, aby do roku 2024 predložila návrh zaoberajúci sa programami udeľovania občianstva a práva na pobyt osobám z krajín mimo EÚ výmenou za investície.

22:10 Litovské hlavné mesto Vilnius v stredu premenovalo ulicu, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Urobilo tak na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. "Od dnešného dňa bude na každej vizitke zamestnancov ruského veľvyslanectva zmienka o ukrajinskom boji a každý sa bude musieť pri písaní názvu tejto ulice zamyslieť nad zverstvami, ktoré napáchal ruský režim proti mierumilovnému ukrajinskému národu," uviedol vo vyhlásení primátor Vilniusu Remigijus Šimašius.

21:56 Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom koordinuje tím dobrovoľníkov, ktorí priamo na mieste pomáhajú zvieratám. Do dobrovoľníckeho formulára zverejneného na webe rezortu sa môže zaregistrovať každý, kto chce pomôcť. TASR o tom informovalo MŽP. Z Ukrajiny podľa neho prechádza slovenskými hranicami mnoho utečencov so spoločenskými zvieratami. Niektoré sa na hraniciach ocitnú aj bez majiteľov.

21:48 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu overila informácie o 18 útokoch na zdravotnícke zariadenia, samotných zdravotníkov a sanitky, pri ktorých zahynulo desať ľudí a 16 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian. "Tieto útoky pripravujú celé oblasti o zdravotnú starostlivosť," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus s tým, že "jediným skutočným riešením situácie je mier".

21:39 Ruská invázna armáda používa na Ukrajine tzv. termobarické zbrane s rozsiahlymi ničivými účinkami. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany, podľa ktorého nasadenie takýchto zbraní potvrdilo samotné Rusko, informovala televízia Sky News.

Spojené štáty majú okrem toho podozrenie, že ruské sily na ukrajinskom území používajú aj nenavádzané bomby, ktoré usmrcujú civilistov a ničia civilnú infraštruktúru. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného amerického predstaviteľa. "Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že na Ukrajine používa zbraňový systém TOS-1A,“ uviedol na Twitteri britský rezort obrany. Pripomenul, že TOS-1A využíva tzv. termobarické rakety. Tie fungujú na princípe výbuchu aerosólového oblaku paliva zmiešaného so vzduchom a následného vytvorenia mohutnej tlakovej vlny.

21:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit varoval, že Rusko predstavuje hrozbu pre celú Európu, pretože šéf Kremľa Vladimir Putin sa ju usiluje rozdeliť. "Skutočne je v nebezpečenstve celý kontinent, pokiaľ má Rusko možnosť napadnúť iný štát," povedal Zelenskyj. "(Putin) chce Európu rozdeliť, rovnako ako Ukrajinu," dodal. "Som si istý, že ohrozené je i Poľsko. Podľa Zelenského sa Putinova pozornosť zameriava aj na Moldavsko, Gruzínsko a Pobaltie.

Na otázku, či podľa neho môže dôjsť k jadrovej vojne, akou pohrozil ruský prezident, keď rozhodol o uvedení jadrových síl do stavu pohotovosti, Zelenskyj odpovedal: "Myslím si, že hrozba jadrovou vojnou je len klam. Jedna vec je byť vrahom. Spáchať samovraždu je ale iná vec. Akékoľvek použitie jadrových zbraní znamená koniec pre všetky strany," povedal s tým, že Putin takto skôr prejavuje slabosť než silu.

21:17 Mariupol je pod ťažkou paľbou. Jedným z terčov bola aj nemocnica s pôrodnicou. Fotky z miesta nešťastia nájdete v článku.

20:51 Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken je presvedčený, že Rusko vo vojne na Ukrajine utrpí strategickú porážku. Uviedol to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou vo Washingtone. Informuje o tom TASR na základe správy americkej spravodajskej stanice CNN.

20:43 Múzeum dejín medicíny v lotyšskom hlavnom meste Riga vyvesilo na svojej fasáde veľkorozmerný plagát, na ktorom je portrét ruského prezidenta Vladimira Putina štylizovaný do podoby lebky. Týmto spôsobom chce vyjadriť protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu a prejaviť solidarity s Ukrajincami. Informovala o tom agentúra DPA.

Okamih spustenia obrovského plagátu zdokumentovalo samotné múzeum na svojom účte na Twitteri. Túto karikatúru Putina, ktorá sa najprv objavila na obálke spravodajského týždenníka Ir, vytvoril lotyšský umelec.

DPA konštatuje, že nejde o náhodný výber umiestnenia tohto plagátu. Múzeum dejín medicíny Paulsa Stradiša sa totiž nachádza priamo oproti sídlu ruského veľvyslanectva v Rige.

 

 

20:23 Horná komora poľského parlamentu v stredu prijala uznesenie, v ktorom vyzýva štáty Európskej únie, aby podporili zrýchlený proces integrácie Ukrajiny do Európskej únie. Informuje o tom oficiálna stránka poľského Senátu.

20:11 Odstavená jadrová elektráreň v Černobyle je bez elektrického prúdu. To znamená vážne problémy. Čo sa môže stať? Dozviete sa v článku.

20:01 Ukrajina počas stredy evakuovala 40.000 ohrozených civilistov, uviedol predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa David Arachamija. Problémy s evakuáciou podľa neho pretrvávajú v Kyjeve, Charkove a Mariupole. "Za jediný deň bolo evakuovaných vyše 40.000 žien a detí z celej Ukrajiny. Snažili sme sa evakuovať 100.000, ale nepodarilo sa to. Naďalej pracujeme na najproblematickejších oblastiach: Mariupol, Charkov a Kyjevská oblasť," napísal Arachamija na facebooku.

19:48 Spojené štáty americké presunuli z Nemecka do Poľska dve batérie raketového systému protivzdušnej obrany Patriot. Urobili tak na žiadosť Varšavy, vyhlásil v stredu nemenovaný vysoký predstaviteľ Pentagónu. Informovala o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Tento krok môže byť podľa AFP dôsledkom rastúcich obáv, že ruské vojská na Ukrajine by mohli – úmyselne alebo neúmyselne – zasiahnuť raketami aj Poľsko.

19:31 Humanitárna organizácia Človek v núdzi odmietla peniaze z výťažku plánovaného ostravského koncertu pesničkára Jaromíra Nohavicu. S hudobníkom, ktorý prijal medailu od ruského prezidenta Vladimíra Putina, nechce byť organizácia spájaná. Uviedla to na twitteri. Výťažok koncertu ohláseného na 25. marca mal ísť na konto, ktoré Človek v núdzi zriadil na pomoc Ukrajine napadnutej ruskou armádou.

19:29 Ceny ropy v stredu prudko klesli o viac ako 10 % z nedávnych vyše desaťročných maxím, pretože obavy niektorých investorov z prerušenia dodávok z Ruska sa zmiernili.

A zároveň šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol povedal, že by mohla dodať na trh ďalšiu ropu zo svojich rezerv. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s aprílovým kontraktom sa v stredu o 18.34 h SEČ predával po 110,98 USD (100,95 eura). To bolo o 12,72 USD alebo 10,28 % menej ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania.

19:16 Rusko má na Ukrajine stále dostupných približne 90 % svojej bojovej sily. Ako informuje spravodajský web CNN, v stredu to povedal nemenovaný popredný predstaviteľ americkej armády.

19:11 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v stredu vyzvala skupinu G7 (sedem najbohatších ekonomík sveta), aby zakázala dovoz ropy z Ruska. Uviedla pritom, že popredné svetové ekonomiky by mali "zájsť ďalej a rýchlejšie" pri potrestaní Moskvy a prezidenta Vladimira Putina za inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z AFP.

19:04 Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) v stredu predstavila svoj balík "odolnosti" v hodnote 2 miliárd eur na pomoc občanom, spoločnostiam a krajinám postihnutým vojnou na Ukrajine vrátane tých, ktoré prijímajú utečencov. TASR správu prevzala z AFP.

18:53 Maďarsko sa nemôže pripojiť k sankciám uvaleným Spojenými štátmi na Rusko v oblasti energetiky, pretože aj naďalej potrebuje zemný plyn a ropu prichádzajúce z Ruska, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného v stredu na Facebooku. "V centre snáh sa nachádza dosiahnutie mieru, avšak musíme sa venovať aj riešeniu následkov pre hospodárstvo," povedal maďarský premiér.

18:47 Najmenej 516 civilistov zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. V stredu to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), informuje TASR na základe správ americkej spravodajskej stanice CNN.

Počet civilných obetí bojov na Ukrajine sa v porovnaní s údajmi OSN z pondelka zvýšil o 42. OHCRH pripomína, že v najnovších dátach sú započítané aj obete z prechádzajúcich dní, ktoré až teraz potvrdili. Celkovo bolo zranených asi 900 civilistov.

18:38 Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní pôrodnice v ukrajinskom Mariupole ruskou armádou. Aktuálne tam hlásia takmer 1200 obetí.

Heger kritizuje, že niektorí politici a istá malá časť spoločnosti stále tvrdia, že na Ukrajine nejde o vojnový zločin. "Z úcty k obetiam, ktoré sa ničím neprevinili, vás vyzývam, prestaňte šíriť tieto lži a dezinformácie. Prestaňte klamať slovenských občanov," uviedol.

18:25 Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy Jens Stoltenberg varoval, že ruský útok na zásobovacie trasy spojeneckých krajín podporujúcich Ukrajinu zbraňami a muníciou by bol nebezpečnou eskaláciou vojny zúriacej vo východnej Európe.

18:18 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v stredu vyhlásil, že rozvážny prístup členských krajín Severoatlantickej aliancie bráni vypuknutiu svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry APA.

Kancelár po stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim pripomenul, že proti ruskej invázii na Ukrajinu musia byť aj naďalej využívané civilné prostriedky, akými sú ekonomické sankcie, a nie vojenská sila.

18:07 Ceny ropy sa v stredu znížili. Ľahká americká ropa zlacnela o 4,9 percenta na 117,50 dolára za barel. Cena severomorskej ropy Brent, ktorá slúži ako medzinárodná referenčná cena, oslabila o 5 percent na 121,57 dolára za barel.

Americký prezident Joe Biden v utorok ohlásil zákaz dovozu ruskej ropy, ktorý znamená narušenie dodávok. Obchodníci s ropou však pravdepodobne toto rozhodnutie do cien zarátali už vopred, keď cenu deň pred ohlásením zákazu na chvíľu posunuli nad 130 dolárov za barel.

17:51 Ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu telefonicky hovorili o diplomatických snahách smerujúcich k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine a o vytvorení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Kremľa.

"V súvislosti s vývojom situácie okolo špeciálnej vojenskej operácie na ochranu Donbasu sa diskutovalo o rôznych politických a diplomatických snahách, najmä o treťom kole rozhovorov medzi ruskou delegáciou a predstaviteľmi kyjevských orgánov," uviedol Kremeľ.

17:45 Takmer dve desiatky českých, ukrajinských, ruských a bieloruských hudobníkov vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine spoločným nahratím skladby "Nevzdám se".

Skladba vznikla novou úpravou piesní "Obijmi" a "Bez boju" od ukrajinskej rockovej skupiny Okean Elzy. Jej novú podobu pripravil ruský producent a hudobník Igor Ochepovsky, ktorý rovnako ako ďalší umelci zapojení do tohto projektu pôsobí a žije v Česku.

17:42 Ruská armáda pri stredajšom ostreľovaní ukrajinského mesta Mariupol zasiahla a zničila detskú nemocnicu a pôrodnicu, tvrdia miestni činitelia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR túto informáciu prevzala zo stanice Sky News.

"Deštrukcia je kolosálna," uviedla na sociálnych sieťach mariupolská mestská rada. Počet obetí či zranených nebol bezprostredne známy. Zelenskyj však na Twitteri napísal, že pod troskami budovy sú "ľudia, deti" a útok na nemocnicu označil za "zverstvo", informuje agentúra AP.

17:17 Indický premiér Naréndra Módí sa v stredu telefonicky poďakoval predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi za pomoc pri evakuácii občanov Indie z Ukrajiny, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

17:13 Ruské ministerstvo obrany v stredu po prvý raz priznalo, že do útoku voči Ukrajine nasadilo aj brancov, čiže vojakov, ktorí boli odvedení do armády na základe brannej povinnosti. TASR informuje na základe správ staníc BBC a Sky News.

17:11 Nemecký kancelár Olaf Scholz nesúhlasí s dodaním stíhačiek MiG-29 z krajín NATO na Ukrajinu. Povedal to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

16:58 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine vyzvali na zintenzívnenie obranného úsilia v rámci EÚ a na ďalšie kroky smerujúce k zníženiu energetickej závislosti Európy od Ruska. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:56 Ukrajina zakázala vývoz pšenice do zahraničia v súvislosti s rastúcimi obavami o zabezpečenie potravín pre svojich obyvateľov, ktorí už dva týždne čelia ruskej invázii. Ukrajinská pšenica je kľúčová pre svetové dodávky potravín. Informovala o tom TASR na základe stredajšej správy agentúry AFP.

16:45 Disident zo šiestej triedy sa nebál otvoriť si ústa. Poslali na neho políciu! Viac sa dočítate TU

16:21 Členovia kyjevského symfonického orchestra usporiadali v stredu improvizovaný koncert za mier na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Stalo sa to v čase, keď sa ruské invázne sily z rôznych smerov približujú k ukrajinskej metropole a panujú obavy, že sa na ňu chystajú zaútočiť. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice BBC.

16:15 Spojené kráľovstvo plánuje Ukrajine dodať prenosný systém protivzdušnej obrany na ochranu pred prípadnou ruskou inváziou. V stredu to oznámil britský minister obrany Ben Wallace, ktorý zdôraznil, že ide o obrannú technológiu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:03 K agresii Ruska proti Ukrajine sa vyjadrila ďalšia významná svetová osobnosť, ruský mnohonásobný majster sveta v šachu Garri Kasparov, ktorý poskytol z New Yorku rozhovor programu Udalosti, komentáre vysielanom Českou televíziou (ČT). Podľa kritika Kremľa Kasparova je teraz poslednou "kartou" Putinovho režimu vyhrážanie sa jadrovými zbraňami a vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo priniesť rýchle ukončenie konfliktu. Kasparov tiež povedal, že porážka ruskej armády na Ukrajine by nebola porážkou Ruska, ale režimu prezidenta Vladimira Putina.

16:01 Svetové ekonomické fórum (WEF) zmrazuje všetky vzťahy s ruskými subjektmi. A nedovolí nikomu zo sankčného zoznamu zúčastniť sa na každoročnom stretnutí elít v Davose. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP. "Po odsúdení pokračujúceho ruského útoku na Ukrajinu sa fórum riadi medzinárodnými sankciami a rýchlo sa vyvíjajúcou situáciou," uviedlo WEF v stredu pre AFP s tým, že zmrazuje všetky svoje vzťahy s ruskými subjektmi a nezapojí žiadnych sankcionovaných jednotlivcov ani inštitúcie do svojich aktivít vrátane výročného stretnutia v Davose.

16:00 Znížiť závislosť Slovenska od ruskej ropy či zemného plynu je reálne. Myslí si to minister financií Igor Matovič. „Bude to stáť ale strašne veľa peňazí a aj veľmi veľa odvahy, a možno aj nejaké strádanie v podobe vypnutia niektorých podnikov. Zo strednodobého hľadiska sa od Ruska energeticky odpojiť musíme, lebo nemôžme byť vazalmi nového fašistického štátu. Čím skôr budeme od energií z Ruska odstrihnutí, tým to bude lepšie. Na druhej strane robiť to teraz zbrklo, tak by to stálo miliardy, miliardy eur,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Matovič.

15:48 Poľsko je pripravené odovzdať Ukrajine prostredníctvom Severoatlantickej aliancie svoje bojové lietadlá ruskej výroby MiG-29. Povedal to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki s tým, že ide o „veľmi vážne rozhodnutie“, ktoré by mali prijať všetci členovia NATO, pretože sa dotýka širšej bezpečnosti. Morawiecki dodal, že rozhodnutie, či sa majú lietadlá MiG-29 poskytnúť Ukrajine, ktorá bojuje proti ruskej invázii, je teraz v rukách NATO a USA.

15:31 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že rádioaktívny materiál v černobyľskej elektrárni je napriek výpadku prúdu naďalej bezpečne uložený. Zásobenie elektrinou je síce podľa agentúry zásadným bezpečnostným faktorom, ale v Černobyle je vyhoreté palivo uložené v dostatočne veľkých chladiacich nádržiach, ktoré aj bez elektriny odvádzajú dostatok tepla. "V tomto prípade MAAE nevidí kritický vplyv na bezpečnosť," uistila organizácia.

15:29 Francúzsko pripravuje ubytovanie pre prvých 10-tisíc utečencov z Ukrajiny. Ako informuje spravodajský web CNN, uviedol to hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

15:28 Britský minister obrany Ben Wallace v stredu uviedol, že Spojené kráľovstvo zvýši dodávky zbraní Ukrajine. Učiní tak z dôvodu „ďalších agresívnych krokov Ruska“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

15:20 Pozostatky ruského SU-27 zostrelené nad Kyjevom.
Pilot sa katapultoval, ale podľa Nexta sa mu neotvoril padák.

15:15 Rusko v stredu vyzvalo Spojené štáty, aby objasnili, prečo poskytli podporu údajnému vojenskému biologickému programu na Ukrajine, ktorý podľa Moskvy zahŕňal smrteľné patogény ako mor či antrax. TASR prevzala správu z agentúry Reuters, ktorá zdôraznila, že ruské tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová apelovala na transparentnosť Washingtonu ohľadom uvedených obvinení, ktoré však Kyjev rozhodne odmieta a hovorca Pentagónu ich označuje za absurdnú ruskú dezinformáciu. Zacharovová uviedla, že Rusko odhalilo dôkazy o takomto programe, ktorý je podľa jej slov financovaný Pentagónom, počas "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju rozsiahlu agresiu voči Ukrajine.

15:13 Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v ukrajinskej Chersonskej oblasti viac ako 400 ľudí, ktorí protestovali proti ruskej okupácii, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters velenie ukrajinskej armády. Cherson je doteraz najväčšie mesto, ktoré ruské jednotky ovládli. Agentúra Interfax-Ukrajina píše, že obyvatelia juhoukrajinského regiónu protestujú proti ruskej invázii už niekoľko dní.

15:07 Na sankčnom zozname, ktorý v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine zverejnilo americké ministerstvo obchodu, je aj spoločnosť Incoff Aerospace so sídlom v bratislavskej Dúbravke. Zverejnený sankčný zoznam obsahuje 91 spoločností, ktoré podporujú ruské vojenské aktivity, informovalo v stredu Ministerstvo obrany (MO) SR.

14:52 Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba uviedol, že Rusko musí naliehavo pristúpiť k dočasnému zastaveniu paľby, aby bolo možné opraviť poškodené elektrické vedenie do elektrárne. "Záložné dieselové generátory majú kapacitu 48 hodín pre napájanie JE Černobyľ. Potom sa zastavia chladiace systémy skladu vyhoreného jadrového paliva a hrozia úniky radiácie," napísal na twitteri.

14:48  Hovorca americkej spoločnosti Airbnb uviedol, že používatelia ich internetovej platformy, ktorá sprostredkúva prenájom ubytovania, si zarezervovali dohromady už viac ako 61.000 nocí na Ukrajine. Ľudia z celého sveta sa týmto spôsobom rozhodli podporiť ukrajinských "hostiteľov", ktorí pre ruskú inváziu prišli o zdroj príjmov. Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca spresnil, že za dva dni minulého týždňa sa "fiktívnym prenájmom" ubytovania na Ukrajine vyzbieralo 1,9 milióna dolárov. Ukrajinským hostiteľom prichádzajú peniaze za rezervácie priamo na ich bankové účty.

14:42 Jednotná reakcia Európskej únie na pokračujúcu agresiu Ruska voči Ukrajine, ale tiež posilnenie európskej bezpečnosti či znižovane energetickej závislosti na ruskom plyne, rope či uhlí budú témami neformálneho samitu lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles. Na summite sa vo štvrtok a piatok zúčastní aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

14:41 Poslanci EP v utorok v Štrasburgu jednohlasne odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine a vyzvali na solidaritu s ukrajinskými utečencami a krajinami, ktoré im pomáhajú. Dianie na Ukrajine odsudzujú aj slovenskí europoslanci, informuje zo Štrasburgu spravodajca TASR. Poslanci po informáciách, že väčšina z dvoch miliónov utečencov, ktorí po ruskej invázii opustili Ukrajinu, smerovala do krajín EÚ, uviedli, že všetky štáty eurobloku musia byť naďalej solidárne.

14:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu potvrdil, že sa vo štvrtok v Turecku stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry Reuters. "Úprimne poviem, že moje očakávania od rozhovorov sú nízke," uviedol Kuleba vo zverejnenom videu a načrtol s akými požiadavkami poletí do Antalye. "Máme záujem o prímerie a oslobodenie našich území, a tretím bodom je vyriešiť všetky humanitárne otázky," spresnil šéf ukrajinskej diplomacie.

14:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže upevniť nezávislosť Ukrajiny, avšak za vysokú cenu. Napísal to denník The Jerusalem Post (JP), podľa ktorého sa začínajú objavovať detaily o sobotňajšom rokovaní premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Celý článok nájdete tu. 

14:35 Do Nemecka sa zatiaľ uchýlilo pred vojnou na Ukrajine vyše 80-tisíc ľudí. Dnes to uviedlo ministerstvo vnútra. Oproti utorku sa tak počet ukrajinských utečencov v Nemecku zvýšil o zhruba 16-tisíc.

14:32 Spievajúce dievčatko z krytu je v bezpečí! Amelia (7) prešla s bratom (15) za dva dni do Poľska k starej mame. Celý príbeh si môžete prečítať tu. 

14:15 Česká vláda schválila návrh na vyslanie až 650 vojakov na Slovensko. Vyslanie musia schváliť ešte obe komory parlamentu. Informuje o tom spravodajská televízia ČT24.

14:10  Francúzska pobočka ruskej štátnej televízie RT (Russia Today) podala sťažnosť voči zákazu vysielať na území Európskej únie, ktorý je súčasťou sankcií uvalených na Moskvu za vojnu na Ukrajine. V utorok o tom informoval Súdny dvor Európskej únie, na ktorý sa v stredu odvolala tlačová agentúra AFP.

14:07 Ruská strela zabila Tatianu a jej deti († 18, † 9): Toto sú tváre Putinových obetí!

13:40 Štáty Európskej únie sa v stredu zhodli na uvalení ďalších sankcií kvôli ruskej agresii na Ukrajine. Na sankčnom zozname sa novo objavia mená 160 ruských politikov a oligarchov. Únia tiež rozšíri vylúčenie z medzinárodného platobného systému SWIFT aj na bieloruské banky. Oznámila to Európska komisia. 

13:33 K zástupu svetových spoločností, ktoré pre ruskú agresiu na Ukrajine ukončili pôsobenie v Rusku, sa najnovšie pridali ďalšie. Ako referuje spravodajský web CNN, patrí medzi ne i obľúbený pivovar Heinekein, ktorý prestane vyrábať a predávať pivo v Rusku. Podnikanie v Rusku pozastavuje i spoločnosť Mothercare, známy britský maloobchodný predajca, ktorý sa špecializuje na produkty pre nastávajúce mamičky a všeobecný tovar pre deti do ôsmich rokov. 

13:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu západné mocnosti, aby sa bezodkladne rozhodli ohľadom ponuky Poľska dodať jeho krajine bojové stíhačky. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Kedy už padne rozhodnutie? Pozrite sa, sme vo vojne! Opäť vás žiadame, aby ste sa čo najskôr rozhodli. Pošlite nám lietadlá," uviedol Zelenskyj vo videonahrávke na svojom kanáli sociálnej siete Telegram.

13:27 Vojna na Ukrajine ovplyvnila aj chovanie sa českých sporiteľov. Tí na pozadí konfliktu začínajú "pchať valuty pod vankúš". Pre pocit neistoty a nestabilitu koruny si ľudia v posledných týždňoch stále viac chodia do bánk vyberať eurá, doláre či švajčiarske franky. Navyše vyberajú násobky zvyčajných súm, ktoré v cudzích menách brali v "normálnych časoch". Odborníci či samotní bankári to nepovažujú za racionálne, na druhej strane, cudzie meny v bezhotovostnej podobe nie sú podľa nich od veci. Informuje o tom server e15.cz.

13:16 Medzi Pekingom a Moskvou nastalo "znepokojujúce nové strategické zblíženie" a od invázie Ruska na Ukrajinu ešte viac narástlo riziko "veľkého konfliktu veľmocí". V stredu to povedal šéf austrálskej spravodajskej služby Andrew Shearer, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters. Jeho výroky podopreli aj varovania, že ruská invázia na Ukrajine, ktorá sa stretla s takmer všeobecným odsúdením Západu, sa môže rozšíriť na regionálny alebo celosvetový konflikt. 

13:08 Ukrajinskú metropolu Kyjev a mestá v jej blízkosti opúšťa približne 18-tisíc ľudí. Informoval o tom v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Civilisti odchádzajú v rámci širšieho úsilia o evakuáciu prostredníctvom niekoľkých humanitárnych koridorov na území Ukrajiny, dodal prezident a ruské ozbrojené sily varoval pred porušovaním sľubov o prímerí.

13:00 Černobyľská jadrová elektráreň je bez elektrického prúdu, čo by mohlo viesť k úniku radiácie, pretože bez elektriny nemožno zaistiť chladenie spotrebovaného jadrového paliva. Oznámila to štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje štyri funkčné ukrajinské jadrové elektrárne. Elektráreň obsadili krátko po začatí invázie na Ukrajinu ruskí vojaci.

Spoločnosť Ukrenerho uviedla, že prácu na obnovenie dodávok elektrickej energie znemožňujú pokračujúce boje. Situáciu ďalej sleduje a sľubuje, že o prípadných zmenách situácie bude informovať.

12:53 „Apelujem na Ruskú federáciu, urobili ste formálny verejný záväzok,“ vyjadrila sa ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Civilisti budú podľa nej môcť ujsť prostredníctvom „zelených koridorov“ na trasách Enerhodar - Záporožie, Sumy - Poltava, Mariupoľ - Záporožie, Volnovacha - Pokrovsk, Izjum - Lozova a Vorzeľ, Buča, Irpiň, Borodianka, Hostomeľ - Kyjev.

Otvoriť galériu

Vereščuková tiež uviedla, že podniknú špeciálnu operáciu na evakuáciu sirotinca vo Vorzeli. Je tam 55 detí a 26 zamestnancov, uviedla.

12:40 Tlačová služba ozbrojených síl Ukrajiny oznámila, že ruskí vojaci sa pripravujú na dobytie Kyjeva. „Podľa dostupných informácií sa nepriateľ preskupuje v rámci prípravy na ďalší pokus o dobytie Kyjeva,“ stojí vo vyhlásení, ktoré zverejnila agentúra Unian.

12:38 Civilisti v Rusmi obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ sa už niekoľko dní trápia s nedostatkom pitnej vody, kúrenia či základných hygienických potrieb. Zástupcovia ukrajinského Červeného kríža sa usilujú poskytnúť prvú pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú, no zdrojov je málo. „Nie je kúrenie, elektrina, voda, zemný plyn... Inými slovami, nie je nič, žiadne domáce komodity. Vodu si zbierajú zo striech po daždi,“ povedal šéf Červeného kríža v Mariupole Aleksej Berencev.

12:29 Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 9,99 milióna eur. Odsúhlasila to vláda.

12:24 Na Slovensku má pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v stredu odsúhlasila vláda. Odobriť ju ešte musí Národná rada SR.

12:17 Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinská strana sa pripravuje na ďalšie kolá rokovaní s Ruskom s cieľom dosiahnuť mier.

12:14 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu oznámila, že Rusko v rokovaniach s predstaviteľmi Kyjeva o riešení konfliktu na Ukrajine dosiahlo pokrok. Takisto zdôraznila, že ruskí vojaci nemajú za cieľ zvrhnúť ukrajinskú vládu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:10 Ukrajinský poslanec pre BBC povedal, že úrady v obkľúčenom meste Mariupoľ sa domnievajú, že majú k dispozícii zásoby jedla len na 3 dni. Dmytro Gurin sa od kancelária starostu dozvedel, že ulice prístavného mesta sú lemované telami a že úrady boli nútené vykopať „masový hrob pre 33 ľudí, pretože cintoríny sú neprístupné kvôli ostreľovaniu“. 

12:09 Šéf Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) Peter Maurer vyjadril nádej, že koridory na evakuáciu civilistov z ukrajinských miest začnú po zmätenom štarte fungovať lepšie. Prezident ICRC v stredu pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk povedal, že jeho organizácia celé dni pracuje na tom, aby bojujúce strany rokovali a nabáda ich k podrobným rozhovorom medzi armádami o umožnení odchodu civilistov.

12:00 Britský minister dopravy Grant Shapps v stredu uviedol, že tamojšie úrady skonfiškovali na letisku v meste Farnborough v južnom Anglicku lietadlo "ruského miliardára". TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry Reuters.

11:55 Európske ceny plynu uprostred týždňa klesli. Dôvodom je neochota Európy uvaliť sankcie na ruské energie, čo znižuje pravdepodobnosť prerušenia dodávok.

11:52 Americkí zákonodarcovia sa v utorok dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolárov (12,3 miliárd eur) na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe. Suma je súčasťou federálneho rozpočtu na tento rok, ktorý musí Kongres prijať do konca pracovného týždňa, inak federálnym úradom hrozí výpadok financovania. Súčasťou balíka sú aj peniaze pre krajiny, ktoré prijímajú najviac ukrajinských utečencov.

11:51 Medzinárodný menový fond (MMF) schválil Ukrajine 1,4 miliardy dolárov (1,27 miliardy eur) ako núdzovú pomoc. Krajina ju môže využiť na financovanie výdavkov a posilnenie platobnej bilancie. Dnes to podľa agentúry Reuters uviedol šéf ukrajinskej centrálnej banky Kyrylo Ševčenko. Ukrajina sa po začatí ruskej invázie 24. februára obrátila na svojich spojencov a medzinárodné inštitúcie, aby jej pomohli podporiť ekonomiku. Pomoc už dostala aj od Svetovej banky.

11:50 Vlády členských krajín EÚ pripravujú kvôli ruskej agresii na Ukrajine nové sankcie, ktoré plánujú uvaliť na zhruba stovku Rusov napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu to dnes oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého by rozhodnutie mohlo padnúť ešte dnes. "Členské štáty pracujú na balíčku sankcií, cielených na asi 100 ľudí na rôznych úrovniach (ruskej) štátnej správy," povedal Borrell. Mohlo by ísť o zákaz cestovania či o zmrazenie majetku.

11:47 Približne 200.000 ukrajinských utečencov sa dostalo k poľskému hlavnému mestu Varšava, oznámil v stredu Mazovský vojvoda Konstanty Radziwill. TASR správu prevzala z agentúry PAP. Radziwill v Rádiu ZET povedal, že na pomoc utečencom bola vyslaná skupina 250 zástupcov varšavských úradov. Pomoc podľa Radziwilla zabezpečujú spoločnosti z oblasti sociálnej starostlivosti, úrady regionálnych vlád a ústrednej vlády i súkromné osoby. Varšava sa nachádza v Mazovskom vojvodstve.

11:40 Severozápadne od Kyjeva stále pokračujú boje, ruské sily však nedosiahli významnejší prielom. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany. Mestá Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupoľ zostávajú v ruskom obkľúčení a naďalej čelia ostreľovaniu, uviedlo ďalej ministerstvo. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa jeho vyhlásenia odoláva leteckým útokom, čo ruskej strane pravdepodobne bráni získať akúkoľvek kontrolu nad vzdušným priestorom Ukrajiny.

11:34 Novozélandskí zákonodarcovia v stredu jednomyseľne schválili návrh zákona, ktorý umožní uvaliť ekonomické sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

11:27 Šéfka českého úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová na twitteri uviedla, že napriek strate on-line prenosu dát a stále ťažšiemu zaisteniu komunikácie s personálom v Černobyle a Záporožskej jadrovej elektrárni je stále dosť údajov o radiačnej situácii na celom území Ukrajiny a v susedných krajinách a nič neukazuje na zhoršenie. Za rastúci problém však označila situáciu personálu, pre ktorý treba vyjednať "ľudské podmienky".

11:24 Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) je pripravená dodať na trh ďalšiu ropu zo svojich rezerv, uviedol jej šéf Fatih Birol. Dodal, že IEA tiež predloží akčný plán na "rýchle zníženie" závislosti od ropy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11:05 Čína pošle na Ukrajinu humanitárnu pomoc vrátane potravín a predmetov dennej potreby v hodnote päť miliónov čínskych jüanov (CNY). Hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v stredu uviedol, že prvá časť pomoci odoslaná ukrajinskému Červenému krížu je už na ceste a ďalšie zásielky budú nasledovať „čo najskôr“.

11:04 Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel. Uviedol to premiér Eduard Heger pred rokovaním vlády. Poznamenal, že cieľom Slovenska je zvládnuť nápor utečencov z Ukrajiny. Počty utečencov prichádzajúcich na Slovensko každým dňom stúpajú a Heger očakáva, že budú narastať ešte viac. "Sankcie spôsobili dôležitý domino efekt, ktorý sme chceli vyvolať, aby sme ekonomicky odizolovali Vladimira Putina a zároveň vyslali jasný signál pre kohokoľvek, koho by v 21. storočí napadlo rozpútať vojnu na cudzom území, že bude automaticky ekonomicky odizolovaný," skonštatoval predseda vlády. Prichádza podľa neho čas, keď si Rusi budú musieť klásť otázku, kto nahradí ich terajšieho prezidenta Putina.

11:03 Ruská armáda, ktorá nedokázala v počiatočnej fáze vojenskej invázie na Ukrajinu dosiahnuť "rozhodujúci pokrok", môže čeliť ďalšej výzve, napísala agentúra AFP. Tou výzvou je podľa nej teplejšie počasie a s ním spojený rozbahnený terén. Názor vojenských historikov si môžete prečítať v článku.

10:52 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili orientačné odhady strát Ruska k 9. marcu. 

10:50 Ruskojazyčný server stanice BBC ráno napísal, že ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o ďalších siedmich mŕtvych civilistoch, ktorí zahynuli v utorok. Podľa rezortu vnútra ruský nálet zničil v Žytomyrskej oblasti sedem domov, pričom zabil päť ľudí, vrátane dvoch detí. V Charkovskej oblasti ostreľovanie zasiahlo obytný dom a zabilo dvoch ľudí, vrátane jedného dieťaťa, oznámilo ministerstvo. Tieto informácie nie sú potvrdené z iných zdrojov. Moskva dlhodobo popiera, že by ruské vojská útočili na civilistov.

10:43 Slovensko zvláda situáciu spojenú s príchodom vojnových utečencov z Ukrajiny cez našu východnú hranicu. Pred dnešným rokovaním vlády to skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec. Ak by sa prílev Ukrajincov na Slovensko zvyšoval, podla Mikulca je prioritou zabezpečiť, aby bola hranica priechodná. Následne sa potom majú riešiť ďalšie záležitosti ako doprava alebo ubytovanie. „Aktuálne za jeden deň momentálne prejde okolo 12 a pol tisíca osôb," uviedol minister.

10:42 Príslušníci 52. výsadkového práporu Síl pre špeciálne operácie OS SR a vojaci Armády ČR začali v priestoroch vojenského objektu Mokraď v okrese Liptovský Mikuláš s výstavbou humanitárnej základne pre utečencov z Ukrajiny. Predpokladá sa, že stanový tábor s kapacitou do 400 osôb bude pripravený na prijatie prvých odídencov z Ukrajiny už v sobotu 12. marca.

10:37 Ukrajina zakázala vývoz viacerých obilnín, pričom zákaz platí na celý tento rok. Embargo na vývoz sa okrem toho týka aj cukru, soli a mäsa. Ukrajinská vláda v stredu zverejnila rezolúciu, na základe ktorej Kyjev zakazuje až do konca roka export raže, jačmeňa, pohánky, prosa, cukru, soli a mäsa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:32 Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, v stredu vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia (NATO) pod vedením Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters. "Kroky NATO pod vedením USA posunuli napätie medzi Ruskom a Ukrajinou k bodu zlomu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien a zároveň vyzval USA, aby brali do úvahy obavy Číny a vyhýbali sa podkopávaniu práv alebo záujmov Pekingu v otázke vzťahov s Ruskom.

10:30 Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z ukrajinského Čopu, ktoré budú premávať denne. TASR o tom informoval v stredu hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

10:16 Najmenej desať ľudí bolo v utorok zabitých pri útoku ruskej armády na mesto Severodoneck na východe Ukrajiny. Informoval o tom vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram miestny predstaviteľ Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza. Správu priniesla v stredu tlačová agentúra AFP.

Ruská armáda "spustila paľbu" na obytné domy a ďalšie budovy v meste, dodal predstaviteľ. Bezprostredne nespresnil, či išlo o delostrelecký útok. Táto oblasť zažíva v posledných dňoch ťažké boje.

10:01 Spojené štáty môžu odrezať čínske firmy, ktoré pomáhajú Rusku, od amerických technológií a vybavenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09:59 Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Adidas očakáva, že pozastavenie aktivít v Rusku v dôsledku útoku na Ukrajinu by mohlo firmu stáť tento rok na tržbách do 250 miliónov eur. Na druhej strane, firma očakáva zotavenie svojho čínskeho biznisu.

09:52 Slovensko by malo podľa mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) poslať Ukrajine svoje stíhačky MiG-29, tak, ako o to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Viac čítajte tu

09:45 Koaličná strana SaS považuje písmeno "Z" za extrémistický symbol, ktorý symbolizuje vojnu Ruska proti Ukrajine. Prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní preto vyzýva, aby trestne stíhali šírenie tohto symbolu. Generálna prokuratúra (GP) SR upozorňuje, že policajt alebo prokurátor musí vždy na individuálnej báze posúdiť, či je daný symbol extrémistickým materiálom.

09:44 Z mesta Sumy, ktoré leží na východe Ukrajiny, by dnes mohlo prejsť zhruba 1000 vozidiel cez humanitárny koridor do mesta Poltava. Oznámil to tamojší gubernátor. Podľa neho v utorok mesto opustilo zhruba 5000 ľudí.

09:43 Ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková oznámila, že ruská armáda súhlasila s tým, že šesť humanitárnych koridorov na odsun obyvateľov bude v stredu otvorených od 08.00 do 20.00 h SEČ. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vereščuková vo vyhlásení uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily súhlasili s prímerím v tomto časovom rozmedzí, a vyzvala ruské jednotky, aby tiež splnili svoj záväzok.

09:40 O dočasnom prímerí, ktoré má umožniť evakuáciu civilistov, dnes podľa agentúry Reuters informoval aj starosta mesta Enerhodar, v blízkosti ktorého sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Do mesta podľa neho bude umožnený prísun humanitárnych zásob. "Na spiatočnej ceste budú autobusy vyzdvihovať civilistov, ktorí chcú odísť," povedal starosta Dmytro Orlov. Evakuačná trasa podľa neho povedie do Záporožia.

09:38 Vydavateľstvo časopisov Condé Nast, ktoré vydáva magazíny ako Vogue, Glamour a Vanity Fair, pozastavuje vydavateľskú činnosť v Rusku. Dôvodom je konflikt na Ukrajine a bezpečnosť zamestnancov nakladateľstva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

09:35 Ukrajinsko-slovenské hranice utekajúc pred vojnou prekračujú aj maloleté deti bez akéhokoľvek sprievodu. V takomto prípade policajti informujú zamestnancov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí sú v pohotovosti a dostavia sa na pomoc. Najskôr privolaný expert preverí, či má dieťa všetko, čo v danom momente potrebuje pre svoje bezpečie, a porozpráva sa s ním o ďalšom postupe. Potom ústredie vytipuje najvhodnejšiu lokalitu pre pobyt maloletého utečenca na Slovensku - niektoré z Centier pre deti a rodiny (CDR). Informoval o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na sociálnej sieti.

09:34 Cudzinci, ktorí dobrovoľne bojujú za Ukrajinu, budú mať nárok na ukrajinské občianstvo. Vyhlásil to v utorok námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, ktorého s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu tlačovú agentúru Ukrinform citovala americká spravodajská stanica CNN.

9:23 Z Ukrajiny utieklo do Poľska od začiatku ruskej invázie asi 1,33 milióna ľudí, uvádza poľská agentúra pre pohraničnú stráž. Agentúra v stredajšom tweete uvádza, že do Poľska vstúpilo 93 % ukrajinských občanov, 1 % Poliakov a 6 % občanov takmer 100 iných národov.

08:57 USA uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. "Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi," uviedla námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

08:52 Ruské ministerstvo obrany v stredu zverejnilo dokument, o ktorom tvrdí, že ide o originál tajného rozkazu svedčiaceho o tom, že Kyjev pripravoval na marec útok na Donbas. Informovala o tom agentúra TASS. Ukrajinská strana zatiaľ na túto správu nereagovala. Časť Donbasu na východe Ukrajiny ovládajú prerušení separatisti. Tajný rozkaz podľa Moskvy vydal veliteľ Národnej gardy generálplukovník Mykola Balan 22. januára.

08:49 Rozhodnutie amerického reťazca rýchleho občerstvenia McDonald's zatvoriť v reakcii na vývoj situácie na Ukrajine všetky svoje reštaurácie v Rusku zareagovali aj ďalšie známe americké značky. Krátko po oznámení McDonald's informovali o pozastavení svojich aktivít v Ruskej federácii aj kaviarenský reťazec Starbucks a nápojové spoločnosti PepsiCo a Coca-Cola. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reute

08:38 Británia predstavila nové sankcie voči Rusku v oblasti leteckej dopravy. Londýn zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s leteckým a vesmírnym priemyslom. Okrem toho plánuje zadržať každé ruské lietadlo, ktoré pristane na letisku v Spojenom kráľovstve. TASR o tom informuje na základe informácií od agentúry Reuters.

08:27 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že okolo kľúčových miest na severe, juhu a východe posilňujú obranu, zatiaľ čo postup ruských síl sa spomalil. Vo vyhlásení uviedol, že sily v okolí Kyjeva vzdorujú ruskej ofenzíve nešpecifikovanými údermi a „držia líniu“. V Černihive na severe krajiny podľa ukrajinského generálneho štábu ruské sily umiestňujú vojenské vybavenie medzi obytnými budovami a na farmách. Na mesto Mykolajiv na juhu zas Rusi postupujú oblečení ako civilisti.

08:15 Spojené štáty posielajú Poľsku dva systémy protivzdušnej obrany Patriot s cieľom čeliť akejkoľvek potenciálnej hrozbe voči USA a spojencom v NATO počas pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v noci na stredu hovorca velenia americkej armády v Európe (US EUCOM) Adam Miller. TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

Systém protivzdušnej obrany Patriot je schopný zachytiť a zneškodniť prichádzajúce balistické strely krátkeho doletu, lietadlá vrátane bezpilotných i strely s plochou dráhou letu. Využíva na to strely dlhého doletu typu zem-vzduch s operačným dosahom až 160 kilometrov.

08:12 Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu popoludní odletí do Varšavy, aby s poľskými partnermi diskutovala o ďalších krokoch v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Po návšteve Poľska zavíta aj do Rumunska. Cieľom oboch návštev je preukázanie podpory východnému krídlu Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:10 Humanitárny koridor z obliehaného severoukrajinského mesta Sumy bude fungovať aj v stredu. Podľa agentúry Reuters o tom ráno informoval gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

08:04 Nadácia Košického samosprávneho kraja (KSK) zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Vzhľadom na nápor na ubytovacie kapacity v Košiciach KSK zároveň otvoril ďalšie dve núdzové zariadenia pre utečencov, a to na Gemerskej a Polárnej ulici, čím vzniklo ďalších približne 100 miest. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

07:55 Za posledných 24 hodín prešlo cez slovensko-ukrajinské hranice 12 613 osôb, z toho od 20.00 hod. do 06.00 hod. ich bolo 4 216. Z územia Ukrajiny prišlo na Slovensko od vypuknutia konfliktu 153 303 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

07:50 Zahraničné firmy vo veľkom opúšťajú Rusko. Nexta zverejnila na Twitteri ich zoznam. 

07:44 Kyjev potvrdil štvrtkové stretnutie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s jeho ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebou na diplomatickom fóre v Turecku a Moskva vychádza z toho, že sa rokovania uskutočnia, povedala dnes podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Išlo by o schôdzku medzi oboma znepriatelenými krajinami na doteraz najvyššej úrovni od 24. februára, kedy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

07:35 Šéfovia amerických tajných služieb vo svojich analýzach označili ruského prezidenta Vladimira Putina za "nahnevaného" izolovaného vodcu, ktorý sa usiluje získať globálny vplyv a momentálne je sklamaný z toho, že invázia ruskej armády na Ukrajinu nejde podľa plánu. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.

07:18 Dve etapy evakuácie z ukrajinského mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny úspešne ukončili. Námestník šéfa prezidentského úradu Kyrylo Tymošenko na platforme Telegram informoval, že zhruba 5 000 ľudí a viac ako 1 000 súkromných vozidiel „je už v bezpečí“.

06:55 Príslušníci ruskej národnej gardy prevzali plnú kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou, píše s odvolaním sa na tieto jednotky ruskej vnútornej bezpečnosti agentúra TASS. Zamestnanci zariadenia podľa nich pracujú v bežnom režime a ukrajinskí obrancovia odovzdali zbrane a boli prepustení. Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko predtým podľa agentúry Unian Rusko obvinil, že pracovníkov elektrárne mučí a drží proti ich vôli. Vyhlásenie oboch strán nemožno nezávisle overiť.

06:30 Americká ratingová agentúra Fitch v utorok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o ďalších šesť stupňov, pretože v dôsledku medzinárodných sankcií považuje neschopnosť krajiny splácať svoje záväzky za bezprostrednú hrozbu. Informovala o tom agentúra Reuters. Fitch už minulý týždeň posunula rating Ruska do neinvestičnej kategórie, rovnako ako ďalšia americká agentúra Moody's.

06:20 Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, ktorým sa obmedzuje alebo zakazuje dovoz určitých produktov a surovín do Ruska a vývoz komodít tohto druhu z Ruska. Tieto opatrenia budú platiť do konca roku 2022.

Viac si prečítajte tu: USA zakázali dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia do USA, Putin to nenechal len tak: Odveta!

06:15 Spojené štáty v utorok odmietli ponuku Poľska, ktoré vyjadrilo pripravenosť premiestniť všetky svoje stíhačky typu MiG-29 na americkú vojenskú základňu Ramstein v Nemecku a dať ich následne, bezodkladne a bezplatne, k dispozícii Ukrajine.

Viac si prečítajte tu: Poľsko chce Ukrajine dodať svoje stíhačky cez USA, Pentagon to odmieta: Je to riskantné!

 

06:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil rozhodnutie USA zakázať dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, pretože to "citeľne oslabí okupantov, prinúti ich zaplatiť za agresiu a zodpovedať sa za zlo, ktoré spáchali". Informovala o tom televízia Sky News.

Zelenskyj vo svojom videoposolstve, monitorovanom TASR, zároveň pripomenul, že Spojené štáty svojim občanom zakazujú aj akékoľvek investície do ruského palivovo-energetického komplexu.

06:00 Udalosti v súvislosti s konfliktom na Ukrajine sme s vami sledovali aj v utorok. Pozrite si, ako to vyzeralo:

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivý útok v Chorvátsku: V populárnej lokalite dovolenkárov útočila šelma!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vznikne moslimská aliancia proti Izraelu? Erdogan vyzýva na rázne kroky
Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier.
Vo Francúzsku začali masívne protesty: Prečo majú obyvatelia problém s novým premiérom?
Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
(ilustračné foto)
Krutá tragédia: Chlapci († 9, † 12) sa hrali na pláži v piesku, po chvíli boli mŕtvi!
 Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS-e
Zasadla medzivládna komisia: O čom Kaliňák rokoval s českou stranou?
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia! Chlap vyzabíjal svoju rodinu: Desivý nález v dome
HZS zasahovala pri páde turistky!
Horská záchranná služba v akcii: Ošetrovali českého turistu! Čo sa v horách stalo?
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
(ilustračné foto)
Do hniezda záchrany napchali 6 ROČNÉ dieťa: Smutný objav pri dome dievčatka!
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...
Martin Hríb (35) a Ján Veterný (35) pri práci v náročnom prostredí.
Váš Tip
Výtvor grafiťákov v Dunajskej Lužnej priťahuje pohľady ako magnet: Múr premenili na umelecké dielo za 196 hodín!