Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2022 00:00 | PR články
PR článok

Nový Lexus NX získal 5 hviezdičiek v bezpečnostných testoch Euro NCAP

Nezávislá európska testovacia skupina Euro NCAP udelila novému modelu Lexus NX v bezpečnostných testoch najvyššie hodnotenie päť hviezdičiek.

Napomohol k tomu najmä súbor bezpečnostných technológií a systémov na podporu riadenia tohto nového prémiového SUV strednej triedy.

NX exceluje vo všetkých kategóriách

To potvrdzuje kvalitu a účinnosť najnovšej tretej generácie bezpečnostného systému Lexus Safety System+, ktorý je štandardnou súčasťou výbavy všetkých verzií NX. Výsledky sa týkajú ako hybridnej verzie NX 350h, tak aj plug-in hybridu NX 450h+.

NX dosiahlo skóre 83 % za ochranu dospelých cestujúcich, 87 % za ochranu detí, 83 % za ochranu zraniteľných účastníkov cestnej premávky a 91 % za účinnosť bezpečnostných asistenčných systémov.

Otvoriť galériu

Zdokonalenie systémov

Lexus zdokonalil funkčný rozsah a účinnosť systémov aktívnej bezpečnosti aj systémov na podporu riadenia, ktoré teraz zvládnu rozpoznať širšiu škálu rizík v najrôznejších prevádzkových situáciách.

Napríklad predkolízny bezpečnostný systém (PCS) využíva modernizovaný milimetrový radar a kamery na rozpoznávanie chodcov a motocyklov v dráhe vozidla. Ponúka tiež zvýšenú mieru ochrany pri odbočovaní na križovatkách, kde dokáže odhaliť vysoké riziko kolízie s protiidúcimi vozidlami alebo prechádzajúcimi chodcami či cyklistami.

NX bolo ako prvý model značky Lexus vybavené novým núdzovým asistentom riadenia. Ten okamžite rozpozná situáciu, keď sa vodič snaží vyhnúť náhlej prekážke, napríklad chodcovi alebo stojacemu vozidlu, a automaticky pomáha s riadením tak, aby vozidlo neopustilo príslušný jazdný pruh. Uvedené a aj ďalšie zlepšenia systému PCS výrazne zvýšili schopnosť rozpoznávania rizika nehody.

Všetky bezpečnostné asistenčné systémy testované organizáciou Euro NCAP získali najvyššie hodnotenie „dobré“, čo zahŕňa aj výsledky systému PCS, asistenta pre udržanie v jazdnom pruhu, tempomatu/obmedzovača rýchlosti a systému sledovania pozornosti vodiča.

Lexus NX nielen spĺňa kľúčové testovacie kritériá Euro NCAP, ale ide aj nad ich rámec na zaistenie bezpečnosti jazdy a pocitu bezpečia. Napríklad v rámci asistenta pre bezpečné vystupovanie ako prvý na svete prepája elektronickú západku na hladké elektrické otváranie dverí so systémom sledovania slepého uhla a keď rozpozná vozidlo blížiace sa zozadu, zamedzí otvoreniu dverí, aby nedošlo ku kolízii.

Otvoriť galériu

Lexus Safety System+

Súčasťou systému Lexus Safety System+ je aj zdokonalený adaptívny tempomat, ktorý rýchlejšie reaguje v situáciách, keď sa pred NX náhle zaradí do jazdného pruhu iné vozidlo. Zaisťuje tiež prirodzenejšie sledovanie trajektórie v zákrutách s reguláciou rýchlosti spôsobom, ktorý pôsobí z pohľadu vodiča čo najprirodzenejšie.

Lexus Safety System+ je štandardnou súčasťou výbavy všetkých európskych verzií nového NX. Záujemcovia o lepšie vybavené modely si môžu pre vozidlo objednať tzv. rozšírený bezpečnostný balík. Ten zahŕňa pomocníka pre zmenu jazdného pruhu (LCA), ktorý zaisťuje automatické riadenie po použití smerového ukazovateľa pri prechádzaní z pruhu do pruhu na diaľnici, resp. systém upozorňovania na križujúce objekty pred vozidlom, ktorý s využitím radaru rozpoznáva a varuje pred zle viditeľnými vozidlami blížiacimi sa zľava či sprava pri pomalom vchádzaní do križovatky.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári avizujú, že na neriešenie stavu doplatia všetci.
Dobrá správa pre obyvateľov Šale: Do ich mesta sa vráti pohotovosť!
Belgické letisko Charleroi (ilustračné foto).
Druhé najväčšie belgické letisko ruší v utorok všetky odlety: Dotkne sa to 16-tisíc ľudí!
 Influencerka zo Surrey sa so svojou manželkou zosobášila v septembri.
Foto
Nevesta zverejnila fotky zo svadby a vtom to prišlo: Je PEDOFILKA?! Má to jeden háčik...
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
(ilustračné foto).
Českí lekári zrušili plánovaný protest, rezort zdravotníctva im pridá
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Predseda vlády odcestuje na oficiálnu návštevu: Toto bude riešiť v Číne
Jej štyri dcéry, deväťročná Sophia, šesťročná Giuliana, trojročná Mia a štvortýždňová Valentina, sa narodili všetky 25. augusta.
Foto
Brunetke sa podarilo niečo neuveriteľné: Šanca, že sa to stane, je 1:17 miliardám!
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Výsledky referenda sú známe, bolo to tesné! Moldavsko rozhodlo, či vstúpi do EÚ
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Ako by dopadli voľby v októbri? Tieto strany by ostali pred bránami národnej rady