Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Rusi mali uniesť starostu mesta Melitopol! Ukrajina sa chystá na útok Bieloruska

Vojna na Ukrajine pokračuje šestnástym dňom. Ukrajina oznámila, že ruské ozbrojené sily ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v meste Charkov. Kolóna ruských vojenských vozidiel pri Kyjeve sa presúva do blízkych oblastí. Ukrajinská televízia a ďalšie médiá hlásili v piatok výbuchy v meste Luck na severozápade a v meste Dnipro v stredovýchodnej časti Ukrajiny. Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl. Ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na bieloruskú dedinu. Všetko podstatné pre Vás sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Čerstvé informácie prinesieme opäť o siedmej hodine ráno.

01:46 Zo štyroch ukrajinských miest obliehaných ruskou armádou sa v piatok podarilo evakuovať 7144 ľudí, teda oveľa menej ako v predchádzajúcich dňoch. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň obvinil Moskvu, že opäť zámerne blokovala cestu do prístavného mesta Mariupol, kde čakajú na možnosť evakuácie desiatky tisíc ľudí a kde dochádzajú potraviny, lieky aj voda.

Humanitárne koridory, ktorými sa môžu vďaka dočasnému lokálnemu prímeriu evakuovať civilisti, v posledných dňoch umožnili utiecť tisícom ľudí napríklad zo Sum, z Irpine, Izjumu alebo z mesta Buča. Vo štvrtok sa podarilo evakuovať celkom asi 40-tisíc ľudí, v stredu 35-tisíc. Informovala agentúra ČTK

01:08 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo ruské sily z únosu starostu mesta Melitopol, Ivana Fedorova. Ministerstvo uviedlo, že ruské jednotky uniesli starostu mesta na juhovýchode krajiny v piatok popoludní po tom, čo ho krivo obvinili z terorizmu, informuje BBC, ktorá tieto obvinenia nezávisle nepotvrdila a ruskí predstavitelia sa k nim zatiaľ nevyjadrili.

"Únos starostu Melitopolu je klasifikovaný ako vojnový zločin podľa Ženevských dohovorov a dodatkového protokolu, ktoré zakazujú brať civilistov počas vojny ako rukojemníkov," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. Melitopol padol do rúk ruských vojakov takmer pred dvoma týždňami a Fedorov v stredu pre BBC povedal, že obyvatelia "s Rusmi nijako nespolupracujú". 

23:53 Ďalší útok na bytovku civilistov v Mariupole zachytený na snímke

 

23:52 Deutsche Bank oznámila, že sa sťahuje z Ruska. Najväčšia nemecká banka čelila kritike, že napriek invázii Moskvy na Ukrajinu zostáva v Rusku.

Obhajovala sa tým, že prípadný odchod by odporoval jej hodnotám a tvrdila, že v Rusku musí naďalej poskytovať podporu nadnárodným firmám, ktoré v krajine podnikajú. Večer však nečakane zmenila názor. Informuje agentúra Reuters.

23:51 Americký minister obrany Lloyd Austin budúci týždeň navštívi Slovensko. Oznámil to hovorca Pentagonu John Kirby. Austin sa stretne s politikmi a predstaviteľmi armády, aby ich uistil o tom, že sa Slovensko môže v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu spoľahnúť na podporu USA aj NATO.

Austin sa pred cestou na Slovensko plánuje zúčastniť stredajšieho mimoriadneho zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. Správu priniesla agentúra ČTK.

 

 

23:33 Izraelský premiér Naftali Bennett v utorok povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby prijal podmienky Ruska a vzdal sa. Zelenskyj to odmietol. Informáciu priniesol Jerusalem Post. Neskôr ju poprela Bennettova kancelária.

23:22 Spojené štáty v súvislosti s inváziou na Ukrajinu uvalili sankcie na ruských oligarchov a politikov. Je medzi nimi aj rodina kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, 12 poslancov ruskej Štátnej dumy a desať členov správnej rady ruskej banky VTB. S odvolaním sa na americké ministerstvo financií to uviedla agentúra Reuters.

Medzi osobami, ktoré sa novo objavili na stále sa rozširujúcom americkom sankčnom zozname, je aj Peskovova manželka Taťjana Navková a ich dve dospelé deti, Nikolaj Peskov a Jelizaveta Peskovová. Spojené štáty tiež zmrazia majetok ruskému miliardárovi Viktorovi Vekselbergovi a 12 členom ruskej dumy, vrátane jej predsedu Vjačeslava Volodina.

22:51 Spojené štáty nateraz nezaznamenali náznaky, že by na Ukrajinu prenikli vojaci armády Bieloruskej republiky, ktorá je blízkym spojencom Ruska. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Ako informuje TASR na základe správy AFP, Kirby reagoval na oznámenie ukrajinského Centra pre strategickú komunikáciu.

Toto centrum na základe svojich predbežných dát v piatok podvečer upozornilo, že bieloruské jednotky by mohli napadnúť Ukrajinu v piatok po 21.00 h miestneho času (20.00 h SEČ). Pentagón však v inkriminovanom časovom období nezaznamenal "žiadne náznaky, že by sa bieloruské jednotky alebo sily presunuli na Ukrajinu". Kirby však poznamenal, že to "neznamená, že sa to nemôže stať, alebo že sa to nestane".

22:37 Spojené štáty v súvislosti s inváziou na Ukrajinu uvalili sankcie na ďalších ruských oligarchov. Je medzi nimi aj rodina kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, 12 poslancov ruskej Štátnej dumy a desať členov predstavenstva ruskej banky VTB. S odvolaním sa na americké ministerstvo financií to uviedla agentúra Reuters.

22:16 Hlavné mesto Českej republiky Praha a pražskí hasiči sa obrátili na radnice jednotlivých mestských častí so žiadosťou, aby na ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny poskytli školské telocvične. Každý z 22 pražských obvodov by mal vytvoriť miesto pre 100 utečencov s ponukou teplej stravy. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy prevzatej z portálu Novinky.cz.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib vo štvrtok uviedol, že česká metropola už nemôže využívať princíp relokácie do iných regiónov. Telocvične preto podľa neho predstavujú núdzové okamžité riešenie. "Umožní to, aby sme mohli niekam umiestniť ľudí, u ktorých nebudeme mať zatiaľ zaistené okamžité ubytovanie v štandardnejších priestoroch," priblížil.

22:03 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol potvrdiť správy o údajnom stretnutí bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR prevzala túto správu od agentúry DPA. "Nemám žiadne informácie o Schröderovi. Nemôžem vám nič povedať," povedal Peskov pre ruskú agentúru Interfax.

21:49 Medzinárodný trestný tribunál v Haagu v piatok varoval bojujúce strany na Ukrajine, že útoky na civilné obyvateľstvo sú trestným činom. Vyhlásil to v súvislosti so stupňujúcimi sa útokmi ruských vojakov na ukrajinské mestá. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilnému obyvateľstvu, ide o trestný čin. Ak sú útoky úmyselne namierené proti civilným objektom, ide tiež o trestný čin," vyhlásil hlavný prokurátor Karim Khan. Bojujúcim stranám dôrazne odporučil, aby v obývaných oblastiach nepoužívali ťažké zbrane. Opakovane naliehal, že aj ruská invázia na Ukrajinu sa má riadiť zásadami medzinárodného humanitárneho práva.

21:36 Litovská premiérka Ingrida Šimonyté sa v piatok stala členkou polovojenskej dobrovoľníckej organizácie, ktorá v tejto pobaltskej krajine pomáha polícii a armáde. Ako informovala agentúra Reuters, počet ľudí, ktorí sa prihlásili do tohto združenia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, prudko stúpol.

21:23 Hlava gréckej pravoslávnej cirkvi kontaktovala lídra ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, aby ponúkla podporu pri ubytovaní utečencov z Ukrajiny postihnutej vojnou. Arcibiskup Ieronymos vo vyhlásení, ktoré zverejnil v piatok, informoval, že telefonoval metropolitovi kyjevskému Epifanijovi a sľúbil „úplnú podporu“ Ukrajine. Dodal, že grécka pravoslávna cirkev farnostiam po celom Grécku poslala žiadosť, aby poskytli pomoc.

20:51 Čínsky veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov (OSN) Čang Ťün v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že Čína je zásadne proti používaniu chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou. TASR prevzala správu od britskej stanice BBC. "(Čína) rozhodne vystupuje proti vývoju, vlastneniu a používaniu biologických a chemických zbraní ktoroukoľvek krajinou," povedal na zasadnutí Čang Ťün a dodal, že Pekingu pripisuje veľký význam pri udržiavaní bezpečnosti v tomto smere.

20:43 Iniciatíva Mier Ukrajine žiada zaistenia humanitárnych koridorov a bezpečnej evakuácie civilistov aj kompletné odpojenie ruských bánk zo systému SWIFT.

Uviedli to zástupcovia iniciatívy na Námestí SNP v Bratislave, kde sa v piatok o 17:00 začalo ďalšie protestné zhromaždenie na podporu Ukrajiny a jej občanov pod názvom Mier Ukrajine: Za vašu a našu slobodu – Spolu zvíťazíme! Medzi ďalšie požiadavky patrí aj okamžité zastavenie dovozu ropy a plynu z Ruska.

20:25 Najväčší internetový server na zdieľanie videosúborov - YouTube - v piatok s okamžitou platnosťou a celosvetovo zablokoval prístup na všetky kanály spájané s ruskými médiami financovanými štátom. Informoval o tom spravodajský web Sky News.

Ako dôvod pre tento krok spoločnosť YouTube uviedla, že jej pravidlá zakazujú zverejňovanie takého obsahu, ktorý popiera, bagatelizuje alebo príliš zjednodušuje dobre zdokumentované násilné udalosti.

20:19 Klub Madrid, ktorý združuje bývalých premiérov a prezidentov, prichádza s iniciatívou na okamžité vytvorenie špeciálneho tribunálu na odsúdenie agresora a agresivity Ruskej federácie. Informovala o tom jeho členka a expremiérka SR Iveta Radičová v príhovore na piatkovom zhromaždení iniciatívy Mier Ukrajine v Bratislave. Expremiérka vyzvala vládu SR, aby sa pripojila k tejto iniciatíve. "Medzinárodné inštitúcie, ktoré dnes máme k dispozícii, takúto moc, silu a právomoc nemajú," doplnila Radičová.

20:06 Európska únia zvýši o ďalších 500 miliónov eur na celkom jednu miliardu eur vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Tieto prostriedky budú slúžiť na dodávky zbraní a vybavenia pre ukrajinské ozbrojené sily v boji proti ruskej invázii. Oznámil to v piatok po neformálnom summite EÚ vo Versailles predseda Európskej rady Charles Michel, informuje na svojej webstránke rakúska televízia ORF.

Už v piatok predpoludním tento krok avizoval šéf európskej diplomacie Josep Borrell. " Všetci si boli plne vedomí toho, že musíme zintenzívniť našu vojenskú podporu pre Ukrajinu," povedal.

19:55 Lídri Európskej únie (EÚ) v piatok prisľúbili zníženie závislosti od globálnych dodávok potravín, čipov, liekov, surovín a digitálnych technológií. Ruský útok na Ukrajinu je totiž ďalším dôkazom, že EÚ musí byť sebestačnejšia.

19:47 Ruské sily od začiatku invázie na Ukrajinu vystrelili viac ako 800 rakiet najrôznejších druhov a veľkostí. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie vysokého predstaviteľa amerického ministerstva obrany.

Približne polovica z týchto rakiet prišla z oblastí na ukrajinskom území a druhá polovica z Ruska a Bieloruska, dodal zdroj.

19:41 Európska únia v sobotu uvalí ďalšie sankcie na Moskvu kvôli ruskej agresii na Ukrajine. Členské štáty Rusku pozastavia doložku najvyšších výhod a obmedzia používanie kryptomien, aby ich prostredníctvom ruský štát a elity neobchádzali sankcie. Zakážu tiež vývoz luxusného tovaru do Ruska a dovoz výrobkov zo železa a ocele, oznámila dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nové opatrenia predstavujú štvrtý balík sankcií proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu, koordinovaný so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami zo skupiny G7.

19:35 Ruský veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov (OSN) tvrdí, že ruské sily našli dôkazy o pokuse zakryť stopy po biologických zbraniach na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Vasilij Nebenzia to povedal počas rokovania Bezpečnostnej rady OSN, o ktoré požiadalo práve Rusko. Tvrdil tiež, že našli dôkazy o sieti „najmenej 30“ biologických laboratórií, ktorých cieľom bolo posilnenie viacerých „smrteľných ochorení“. Na týchto miestach podľa neho v koordinácii so Spojenými štátmi vykonávali „veľmi nebezpečné biologické experimenty“.

19:29 Ukrajinské Centrum pre strategickú komunikáciu oznámilo, že Bielorusko by v piatok večer mohlo spustiť inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom spravodajský web Sky News. Podľa predbežných dát, ktoré má zmienené analytické centrum k dispozícii, by mohli bieloruské jednotky napadnúť Ukrajinu v piatok po 21.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).

19:17 Úrad Organizácie Spojených národov pre ľudské práva dostal „dôveryhodné správy“, že ruské sily na Ukrajine používajú kazetovú muníciu a to aj v obývaných oblastiach, čo medzinárodné humanitárne právo zakazuje. Námestníčka generálneho tajomníka OSN Rosemary DiCarlo v piatok na schôdzi Bezpečnostnej rady OSN uviedla, že bombardované sú obytné štvrte a civilná infraštruktúra v mestách Mariupoľ, Charkov, Sumy a Černihiv.

19:13 Najmenej 1582 civilistov prišlo dosiaľ o život v prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny, ktoré už 12. deň čelí blokáde ruskými silami sprevádzanej ostreľovaním. V piatok to v príspevku na sociálnej sieti uviedla tamojšia mestská rada, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters. "Nikdy nezabudneme a nikdy neodpustíme tento zločin proti ľudskosti," uviedla mestská rada.

19:10 Americký prezident Joe Biden v piatkovom prejave upozornil, že ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojila Severoatlantická aliancia, vypukla by tretia svetová vojna. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a britského denníka The Guardian. "Priama konfrontácia medzi NATO a Ruskom by znamenala tretiu svetovú vojnu. Je to niečo, čomu musíme zabrániť," vyhlásil Biden s tým, že USA sa do vojny na Ukrajine nezapoja. Podľa AFP tak odmietol čoraz zúfalejšie výzvy z Kyjeva, aby NATO zasiahlo proti ruskému útoku.

19:06 Nemenovaní západní predstavitelia v piatok potvrdili, že na Ukrajine prišiel o život v poradí už tretí generál ruských ozbrojených síl od začiatku ruskej invázie 24. februára. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s tým, že podľa týchto zdrojov išlo o generála z Východného vojenského okruhu. Západní predstavitelia neuviedli meno padlého generála, ale podľa ukrajinského vojenského zdroja ide o generálmajora Andreja Kolesnikova, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu.

Vojenskí analytici podľa Sky News považujú prítomnosť vysokopostavených vojenských osobností na bojisku alebo v jeho blízkosti za dôkaz toho, že ruské operácie nejdú podľa plánu.

18:59 Slovensko bude musieť vzhľadom na situáciu na Ukrajine revidovať svoj rozpočet a zvýšiť investície do obrany. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to povedal po neformálnom samite lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles. "Myslím si, že je všetkým jasné, že to (rozpočet) bude treba revidovať. Sme v novom svete (...) myslím, že každý chápe, že investície bude treba zvýšiť, pretože vidíme, čoho je schopný Vladimir Putin," konštatoval Heger. "My sa musíme pripraviť tak, aby mu (Putinovi) ani nenapadlo sa na nás pozrieť," dodal premiér.

18:47 Ukrajinskí predstavitelia obvinili Rusko, že v piatok popoludní z ukrajinského vzdušného priestoru ostreľovalo obce na bieloruskom území. Informovala o tom spravodajská televízia CNN. Velenie ukrajinských leteckých síl podľa agentúry Reuters označilo celý manéver za provokáciu, ktorej cieľom je "zatiahnuť ozbrojené sily Bieloruskej republiky do vojny s Ukrajinou".

18:37 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) spustil online portál na zbieranie dôkazov o vojnových zločinoch spáchaných na Ukrajine. Obe strany konfliktu zároveň opätovne vyzval, aby dodržiavali vojnové právo. Karim Khan sa v piatok v písomnom stanovisku vyjadril, že „pozorne sleduje hlboko znepokojujúci vývoj násilností“.

18:27 Turecko začalo evakuovať zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve po tom, čo sa k ukrajinskej metropole priblížili ruské jednotky. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

18:24 Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval v piatok Rusko pred uvalením ďalších tvrdých ekonomických sankcií, ak bude Kremeľ pokračovať vo vojenskej invázii na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Ak veci budú pokračovať vojenskou cestou... pristúpime k ďalším postihom vrátane masívnych sankcií," povedal Macron po neformálnom summite lídrov krajín EÚ vo francúzskom Versailles. "Na stole sú všetky možnosti," dodal.

18:09 Vladimír Putin nejaví ochotu na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine. Podľa agentúry AP to pri návšteve Rumunska uviedla americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Členskú krajinu NATO zároveň ubezpečila o platnosti záväzku kolektívnej obrany aliancie. "Podľa všetkého, čo vieme a čoho sme boli svedkami, Putin nejaví žiadne známky serióznej diplomacie," povedala Harrisová po rokovaní s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

18:00 Veľká väčšina Ukrajincov - 92 percent - je presvedčená, že ich krajina bude schopná odraziť ruskú inváziu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky ukrajinskej agentúry Rating, ktorý bol zverejnených v piatok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:55 Situácia v Mariupole je kritická a nie je jasné, či sa tam podarí dnes doručiť humanitárnu pomoc, oznámil podľa agentúry Reuters poradca ukrajinského ministerstva vnútra Vadym Denysenko. Všetky prístupové cesty do mesta sú zablokované, uviedli ruské úrady; z odstrihnutia strategického prístavu od vonkajšieho sveta však viní ukrajinských "nacionalistov", píše agentúra TASS. Zastupitelia mesta oznámili, že si ruské obliehanie a ostreľovanie vyžiadalo životy 1582 civilistov. Ruské vojsko na Mariupol útočí už 12 dní.

17:54 Bieloruské ministerstvo obrany podľa štátnej agentúry BelTA uviedlo, že informácia o útoku na bieloruskú dedinu je "úplný nezmysel".

17:47 Skupina hospodársky vyspelých krajín G7 zruší Rusku doložku najvyšších výhod. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters americký prezident Joe Biden. Dodal, že Spojené štáty zakážu dovoz ruského alkoholu, morských plodov a diamantov. Opatrenia sú reakciou na ruský útok na Ukrajinu.

17:38 Podľa spravodajského webu Sky News, ktorý sa odvolal na vysokopostaveného predstaviteľa amerického ministerstva obrany, sa ruské sily za posledných 24 hodín priblížili ku Kyjevu a mohli by sa nachádzať asi 15 kilometrov od centra mesta. Zdroj súčasne dodal, že útoky na západe Ukrajiny naznačujú nový smer vo vývoji vojenskej situácie.

17:33 Primátor mesta Dnipro Borys Filatov vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že situácia je pod kontrolou a v meste nie sú žiadne ruské jednotky. Podľa AFP bolo Dnipro považované za bezpečné útočisko. Od 24. februára, keď ruské jednotky vtrhli na Ukrajinu, zažilo totiž len niekoľko útokov. Preto sa aj stalo centrom pre koordináciu humanitárnej pomoci a tiež útočiskom pre ľudí utekajúcich pred silnejšími bojmi na východe krajiny.

17:31 Ruské jednotky podnikli v piatok viaceré raketové útoky na širokú škálu cieľov po celej Ukrajine, pričom v stredoukrajinskom meste Dnipro a jeho okolí spôsobili značné materiálne škody. Terčom útoku boli mestá Ivano-Frankivsk a Luck na západe Ukrajiny, informovala televízia CNN.

Valentyn Jermolenko z oblastnej vojenskej správy pre agentúru AFP uviedol, že v oblasti ostreľovanej ruskými jednotkami sa nenachádzajú žiadne vojenské objekty. Ruské velenie pritom tvrdí, že počas svojej "špeciálnej vojenskej operácie" útočí výhradne na vojenské objekty a armádnu infraštruktúru. AFP dodala, že okresná prokuratúra začala útok na Dnipro vyšetrovať pre možné porušenie zákonov vedenia vojny.

17:30 Rusko od piatku obmedzí prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. Podľa agentúry AFP to v piatok oznámila ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

17:28  Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine navštívi v sobotu 12. marca východné Slovensko. Ako priblížila jeho hovorkyňa Ľubica Janíková, premiér sa na mieste plánuje oboznámiť s aktuálnym vývojom utečeneckej vlny z Ukrajiny. 

17:25 „Mal som vecný rozhovor s prezidentom USA Joe Bidenom. Dal som mu informácie o situácii na bojovom poli, o ruských zločinoch mierených na civilnú populáciu. Zhodli sme sa na ďalších krokoch, ktoré podporia obranu Ukrajiny a na ďalších sankciách proti Rusku,“ informoval na twitteri ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

17:13 Desiatky kilometrov dlhý ruský konvoj, ktorý bol vyše týždňa zaseknutý na ceste smerom na Kyjev, sa podarilo rozptýliť a preskupiť. Vozidlá stáli bez pohybu na ceste a stali sa terčmi prepadov malých skupín ukrajinských vojakov. Teraz sa obrnené vozidlá na čele konvoja presunuli do okolitých lesov, kde sú lepšie ukryté. Ich rozvinutie naznačuje, že sa chystajú k útoku na Kyjev. V iných častiach konvoja sa zas delostrelecké zbrane presunuli do palebných pozícií v teréne mimo cesty.

17:05 Primátor Varšavy Rafal Trzaskowski vyzval na medzinárodnú pomoc utečencom z Ukrajiny, keďže poľské hlavné mesto začína mať problém zvládať nápor prichádzajúcich ľudí. Do Varšavy totiž smeruje viac ako desatina všetkých utečencov z Ukrajiny. TASR prevzala túto správu z agentúry AP. "Máme do činenia s najväčšou migračnou krízou v dejinách Európy od druhej svetovej vojny. Situácia každým dňom čoraz ťažšia," povedal v piatok Trzaskowski s tým, že "najväčšia výzva nás ešte len čaká".

Otvoriť galériu

17:01 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruský prezident Vladimír Putin nariadil prípravu teroristického útoku na odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle a chce z neho obviniť Ukrajinu. Informovali o tom v piatok ukrajinské médiá. Viac čítajte tu

16:47 Vojne na Ukrajine sa dalo predísť, ak by sa svet ozval proti ruskej anexii Krymu v roku 2014. Naznačil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Čelili by sme takémuto obrazu, ak by Západ, celý svet, zdvihol hlas?,“ spýtal sa Erdogan a pokračoval, že „tí, čo boli zoči-voči invázii Krymu ticho, teraz niečo hovoria“.

16:40 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa dnes zhodli na výraznom zvýšení obranných výdavkov členských štátov i celého bloku. V reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine sa chcú sústrediť na posilnenie investícií do spoločne vyvíjaných nových obranných kapacít. EÚ by sa tiež mala lepšie pripraviť na hybridné hrozby a byť schopná efektívnejšie bojovať proti kybernetickým útokom a dezinformáciám, uviedli lídri v záverečnej deklarácii dvojdňového summitu vo francúzskom Versailles.

16:35 Ukrajina tvrdí, že jej vojaci v uplynulých hodinách zabili ďalšieho ruského veliteľa. Podľa spravodajských webov Sky News a BBC by malo ísť o generálmajora Andreja Kolesnikova, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu. Sky News doplnila, že túto správu zverejnenú ukrajinskou tlačovou agentúrou Interfax sa jej zatiaľ nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov. Stanica BBC, ktorej sa informáciu zatiaľ taktiež nepodarilo overiť, dodala, že Kremeľ ju nateraz nekomentoval.

16:27 Sankcie Európskej únie (EÚ) voči Rusku nebudú podľa maďarského premiéra zahŕňať zákaz importu ruskej ropy a zemného plynu. Vo videu na sociálnych sieťach, ktoré zverejnil po rokovaniach lídrov únie vo francúzskom Versailles, Viktor Orbán povedal, že je možné, že vojna na Ukrajine „bude trvať“, ale „najdôležitejšia otázka sa vyriešila spôsobom, ktorý je pre nás priaznivý“. „Nebudú platiť žiadne sankcie týkajúce sa ropy a plynu, čo znamená, že na ďalšie obdobie sú zaručené dodávky energie pre Maďarsko,“ vyhlásil predseda maďarskej vlády.

16:24  Na dvojdňové plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu boli pozvaní aj občania Ukrajiny. Ich účasť presadil belgický europoslanec a spolupredseda Výkonnej rady CoFoE Guy Verhofstadt, informuje spravodajca TASR. Prvá plenárna schôdza sa začala minútou ticha na pamiatku obetí ruskej agresie na Ukrajine.

16:18 Viac než 200 000 ľudí čaká na útek z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním zo strany ruskej armády. Uviedla to v piatok podľa agentúry DPA tamojšia administratíva.

"Odrezali mesto zo všetkých strán," povedal námestník starostu Mariopola Serhij Orlov pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD. Rusi do mesta nepúšťajú vozidlá s humanitárnou pomocou. Niekoľko pokusov o vytvorenie humanitárnych koridorov doteraz zlyhalo, pripomína DPA

16:08 Európska komisia (EK) uvoľnila Ukrajine 300 miliónov eur z núdzovej makro-finančnej pomoci (MFA). Ide o úvodnú tranžu prvej časti pomoci v objeme 600 miliónov eur. Celková suma nového programu MFA je 1,2 miliardy eur. Uvoľnenie druhej tranže vo výške ďalších 300 miliónov eur sa očakáva na budúci týždeň. Zvyšných 600 miliónov eur EK uvoľní v neskoršej časti tohto roka. EK o tom informovala v piatok v správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

16:03 Jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva v spolupráci s ďalšími orgánmi monitorujú pre migračnú vlnu z Ukrajiny možný výskyt ochorenia COVID-19, ale aj iných prenosných ochorení. Pre TASR to potvrdili z Úradu verejného zdravotníctva SR.

15:57 Ruské lietadlo zaútočilo z Ukrajiny na bieloruskú dedinu, uviedlo veliteľstvo ukrajinskej armády. Podľa neho ide o cielenú provokáciu, ktorá má vtiahnuť Minsk do vojny na Ukrajine. Viac sa dočítate TU.

15:50 Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka spolu s europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy dnes navštívi Ukrajinu. Ako informoval v tlačovej správe, počas návštevy absolvuje rokovania s predstaviteľmi ukrajinského parlamentu, vlády, miestnych samospráv a občianskej spoločnosti. Súčasťou programu je tiež návšteva nemocnice a stretnutie so študentmi a utečencami z vojnou najviac zasiahnutých oblastí Ukrajiny.

15:40 Krajské asistenčné centrum pomoci Ukrajine (KACPU) v areáli zlínskej nemocnice zaregistrovalo od svojho otvorenia vo štvrtok 3. marca do polnoci tohto štvrtka 2920 utečencov.

15:37 Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyzýva vládu, aby konštruktívne informovala o dôsledkoch vojny na Ukrajine na ekonomiku SR či štátny rozpočet, ale aj o pripravenosti na zabezpečenie obrany krajiny, zdravotnej starostlivosti pre občanov a o plánoch v ďalších oblastiach.

15:36 Rusko vypálilo na ukrajinské mestá a dediny od začiatku vojny už 328 riadených striel s plochou dráhou letu. Povedal to v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolávajú agentúra Reuters a stanica Sky News. "Tento krvavý zločin režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina je jasným porušením medzinárodného humanitárneho práva," vyhlásil Zalužnyj.

15:28 Chudobnejším krajinám v severnej Afrike, Ázii a na Blízkom východe, ktoré sú vo veľkej miere závislé na dovoze pšenice, hrozí v dôsledku vojny na Ukrajine výrazná strata potravinovej bezpečnosti. Konflikt môže okrem toho zvýšiť už beztak prudko rastúce ceny potravín vo veľkej časti sveta. Varovanie vydala v piatok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Ukrajina a Rusko, na ktoré sú pre inváziu do susednej krajiny uvalené prísne sankcie, zodpovedajú za tretinu celosvetového vývozu obilia.

15:26 Ministerstvo dopravy a výstavby v spolupráci zo Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravilo informačný systém na rezerváciu ubytovania pre utečencov pred vojnou na Ukrajine. V systéme budú všetky štátne zariadenia, ako aj zaregistrované hotely a penzióny. Ako v piatok informoval rezort dopravy v tlačovej správe, informačný systém bude fungovať podobne ako aplikácie na rezervovanie dovolenky v hoteloch, vďaka čomu budú neustále aktuálne informácie o dostupných kapacitách na Slovensku.

15:25 Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatok so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom telefonicky rokoval o nutnosti uzavrieť prímerie na Ukrajine a umožniť civilistom, aby sa evakuovali humanitárnymi koridormi.

15:24 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 78 detí a viac ako 100 ďalších bolo zranených, uviedla dnes ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Koľko obetí si vyžiadali boje v mestách Mariupol, Volnovacha na východe krajiny a Irpin v Kyjevskej oblasti, nebolo možné stanoviť, poznamenala agentúra Interfax-Ukrajina. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva podľa dnešnej bilancie potvrdil od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 564 mŕtvych medzi civilistami, z toho 41 detí.

15:23 Utečenci z Ukrajiny budú môcť v Česku už čoskoro pracovať bez pracovného povolenia. Zamestnanie budú môcť získať voľne bez prekážok. Ich deti by mohli začať chodiť do detských skupín. Budú môcť tiež získať peňažný príspevok, takzvanú humanitárnu dávku 5000 korún (skoro 200 eur), a to aj opakovane.

Domácnosti, ktoré ubytujú utečencov, by mohli získať peňažný príspevok. Zákon, ktorý to umožní, dnes v zrýchlenom režime v stave legislatívnej núdze schválila Snemovňa. Senát by ho mal prerokovať v budúcom týždni. Zákon má začať platiť dňom vyhlásenia a jeho účinnosť skončí 31. marca budúceho roku.

15:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že jeho krajina dosiahla zlomový bod vo vojne s Ruskom, avšak varoval pred tým, že nie je možné určiť, ako dlho budú boje ešte pokračovať. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Viac sa dočítate TU.

15:10 Švédska agentúra pre migráciu (Migrationsverket) predpokladá, že krajina v nasledujúcich mesiacoch prijme zhruba 76.000 ukrajinských utečencov. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.  Vládna agentúra spresnila, že tento odhad je iba orientačný a v tejto súvislosti predstavila tri možné scenáre vývoja.

Otvoriť galériu

14:55 Utečenci z Ukrajiny budú mať plný prístup na rakúsky pracovný trh. Rozhodla o tom v piatok rakúska vláda. Pracovné povolenie bude možné získať po zaregistrovaní sa žiadateľa. Štát na tento účel zriadi osobitné centrálne servisné miesta, ktoré budú pôsobiť vo všetkých spolkových krajinách.

14:41 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder údajne odcestoval do Moskvy v rámci misie pomáhať v sprostredkovaní v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Spravodajský web Politico s odvolaním sa na "zdroje blízke prípadu" uviedol, že Schröder, ktorý sa považuje za priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, bol v Moskve s cieľom stretnúť sa s ruským lídrom.

14:40 Nemecké verejnoprávne stanice ARD a ZDF v piatok uviedli, že obnovujú vysielanie z Ruska po prestávke, počas ktorej skúmali dôsledky tamojších nových prísnych mediálnych zákonov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:39 Úrad ruského generálneho prokurátora požiadal o vyhlásenie spoločnosti Meta, materskej firmy Facebooku a Instagramu, za „extrémistickú organizáciu“ a zakázanie jej aktivít v Rusku. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na ruské médiá.

Žiadosť sa objavila po tom, ako Meta pre BBC povedala, že plánuje zmeniť svoje pravidlá týkajúce sa násilných vyjadrení tak, aby umožnila ľuďom v niektorých krajinách vyjadriť svoj hnev voči ruským ozbrojeným silám, ale nie voči ruským civilistom. Ruský generálny prokurátor na základe toho podozrieva firmu Meta z „podnecovania nenávisti a nepriateľstva zahŕňajúceho vyhrážky násilím“.

14:24 Tím amerických a britských lekárov a zdravotných sestier začal navštevovať zdravotnícke zariadenia vo Ľvove, aby ponúkol pomoc a rady ukrajinským lekárom počas ruskej invázie. Deväťčlenný tím priniesol zdravotnícke vybavenie, vrátane ventilátorov a sonografických prístrojov, v hodnote zhruba 500-tisíc dolárov, uviedol lekár Zaher Sahloul zo Chicaga.

14:23 Počet civilných obetí a „všeobecné ľudské utrpenie“ v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu naďalej stúpajú. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), ktorý zdokumentoval už 549 úmrtí civilistov a 957 zranení. OHCHR používa prísnu metodiku a počíta len potvrdené obete, uznáva však, že jeho súčet pravdepodobne podhodnocuje skutočný počet obetí.

14:13 Japonská vláda v piatok rozhodla o zmrazení aktív, ktoré majú v krajine tri bieloruské banky. V rámci sprísňovania sankcií súvisiacich s ruskou inváziou na Ukrajinu ďalej s účinnosťou od 18. marca zakazuje vývoz polovodičov, telekomunikačného vybavenia a ďalších vyspelých technológií do Ruska a Bieloruska. Cieľom je zabrániť obom krajinám v rozvíjaní ich vojenského potenciálu.

13:53 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že na prebiehajúcich ukrajinsko-ruských rokovaniach prišlo k "pozitívnemu posunu". TASR správu prevzala od agentúry AFP a televízie BBC.

13:52 Ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevgen Kornijčuk vyzval krajinu, aby sa pripojila k svojim západným spojencom a uvalila sankcie na Rusko. Veľvyslanec v piatok novinárom povedal, že je morálnou povinnosťou izraelských firiem prerušiť obchod s Ruskom tak, ako to urobili mnohé západné firmy.

Otvoriť galériu

13:51 Veľká Británia uvalila sankcie na 386 ruských zákonodarcov, ktorí uznali nezávislosť dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny, čo bolo predzvesťou ruskej invázie.

13:49 Americký prezident Joe Biden sa chystá v piatok zrušiť Rusku jeho obchodný štatút, tzv. doložku najvyšších výhod, čo je krok, ktorý by pripravil cestu na zvýšenie ciel. TASR o tom informuje na základe správy AFP, ktorá sa odvoláva na zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

13:26 V súčasnosti neexistuje žiadny kritický vplyv vojny na Ukrajine na jadrovú bezpečnosť. S týmto vyhlásením Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) súhlasí aj skupina ENSREG, ktorá je zložená z významných predstaviteľov národných jadrových dozorov. Ako informoval Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD), skupina ENSREG nalieha na okamžité obnovenie dodávok elektriny do uzavretej zóny Černobyľ.

13:23 Švédska polícia daruje Ukrajine prilby, ochranné vesty, ďalekohľady a drony. Švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson v piatok informoval, že ukrajinská polícia o materiál požiadala prostredníctvom Europolu, ktorý má 27 členských krajín.

13:15 Riziko, že inflácia v eurozóne zostane vyššie nad dvojpercentným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) dlhšiu dobu, je v porovnaní s predvojnovým stavom momentálne väčšie. V komentári k štvrtkovému (10.3.) rokovaniu Rada guvernérov ECB na to upozornil člen rady a guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.

13:14 Britská vláda v piatok uviedla, že by mohla zhabať byt nachádzajúci sa v luxusnej londýnskej štvrti, ktorú kúpila v hotovosti žena spájaná s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Tento krok by britská vláda mohla podniknúť na základe nového sankčného režimu, ktorý vstúpi do platnosti budúci týždeň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:08 Severoatlantická aliancia (NATO) nesmie dovoliť, aby ruská invázia na Ukrajinu vyústila do vojny medzi alianciou a Moskvou, povedal v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý opätovne vylúčil bezletovú zónu nad Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP.

"Našou zodpovednosťou je zabrániť, aby tento konflikt eskaloval za hranice Ukrajiny a stal sa plnohodnotnou vojnou medzi Ruskom a NATO," povedal Stoltenberg v rozhovore pre AFP v čase konania diplomatického fóra v tureckej Antalyi.

12:59 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v piatok uvalila sankcie na 386 členov ruskej Štátnej dumy, ktorí "podporili Putinovu inváziu na Ukrajinu". Nové sankcie im zakazujú cestovať do Spojeného kráľovstva, pristupovať k svojmu majetku na ostrovoch a podnikať tam. TASR o tom informovala na základe vyhlásenia britského rezortu diplomacie.

12:38 Európski lídri sa v prvý deň summitu vo Versailles zhodli na jasnej ceste Ukrajiny k členstvu v Európskej únii. Povedala to v piatok estónska premiérka Kaja Kallasová. Predstavitelia členských krajín eurobloku však nedosiahli konsenzus o zrýchlenom procese rozšírenia EÚ o Ukrajinu, ako to žiadali pobaltské štáty, Slovensko či Poľsko.

12:33 Európska únia by mala podľa Slovenska úplne zakázať medzinárodne transakcie v rubľoch, zakázať verejným dôchodkovým fondom držať ruské aktíva a odrezať všetky ruské aj bieloruské banky od medzibankového platobného systému SWIFT. Vyplýva to z návrhu sankcií, ktoré predseda vlády SR Eduard Heger odovzdal vo Versailles predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. TASR o tom informoval Úrad vlády SR s tým, že ide o iba časť zoznamu navrhovaných sankcií.

12:32 Jeden z najbohatších ruských oligarchov a dôverník Kremľa Vladimir Potanin kritizoval plány na konfiškáciu majetku zahraničných firiem, ktoré odchádzajú z Ruska po jeho invázii na Ukrajinu. Upozornil pritom, že to naruší dôveru investorov na celé desaťročia a vráti Rusko do obdobia boľševickej revolúcie v roku 1917. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Otvoriť galériu

12:30 Európski lídri budú v piatok hlasovať o zdvojnásobení finančnej podpory pre Ukrajinské ozbrojené sily. Informuje o tom spravodajský portál CNN, citujúc šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.

12:22 Ak by Rusko nerešpektovalo či už predbežné opatrenie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) alebo jeho samotný rozsudok, vzhľadom na to, že ide o záležitosti ohrozenia medzinárodnej bezpečnosti, Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) by mohla k výkonu rozhodnutia súdu prijať nevyhnutné opatrenia. Je však pravdepodobné, že Rusko ako stály člen BR OSN, by rozhodnutie rady v tejto záležitosti vetovalo. Ak by teda Rusko nerešpektovalo rozsudok súdu, bude iba ťažko vymáhateľný. Pre TASR to v piatok uviedla advokátka Monika Mareková, ktorá je doktorandkou na Katedre ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe a spolupracovníčkou Centra Karla Čapka pre štúdium hodnôt vo vede a technike.

12:14 Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl, oznámil v piatok pred poludním Ukrajinský štátny úrad jadrového dozoru. Citovala ho tlačová agentúra DPA. Zariadenie je teraz bez elektriny a na budove sú povrchové škody. Úrad sa teraz pokúša presnejšie stanoviť, aké môžu byť následky tohto poškodenia.

11:53 Turecká nízkonákladová letecká spoločnosť Pegasus Airlines pozastavila lety do Ruska v dôsledku sankcií na Moskvu pre jej inváziu na Ukrajinu. Letecký prepravca o tom informoval vo štvrtok večer. Činnosti firmy „v oblasti poistenia, zaistenia, lízingu a služieb údržby v súvislosti s letmi“ sa zastavia od nedele do 27. marca, uviedla letecká spoločnosť.

11:37 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyzval v piatok obyvateľov Ruska, aby každý víkend organizovali protivojnové protesty. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Šialeného maniaka Putina najrýchlejšie zastavia obyvatelia Ruska, ak teraz vystúpia proti vojne," uviedol Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Instagram v zmienke o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

11:37 Slovensko prinieslo na summit lídrov krajín EÚ návrh ďalších sankcií, ktoré by Brusel mohol uvaliť na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine, povedal v piatok vo Versailles predseda vlády SR Eduard Heger.

11:30 Ruský prezident Vladimir Putin požiadal v piatok ministra obrany Sergeja Šojgua, aby pripravil plány na možné posilnenie západnej hranice Ruska v reakcii na rozmiestňovanie jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnej Európe. TASR o tom informovala na základe informácií sprostredkovaných agentúrou AFP.

11:08 Ukrajinské úrady sa s podporou Červeného kríža znova snažia zriadiť niekoľko koridorov určených na evakuáciu obyvateľov a dodanie humanitárnej pomoci. Vicepremiérka Iryna Vereščuková vo videu uviedla, že sa aj v piatok snažia dostať humanitárnu pomoc do obliehaného mesta Mariupoľ a evakuovaných obyvateľov dostať do mesta Záporožie. Predošlé pokusy o pomoc ľuďom v Mariupole boli neúspešné, keďže sa záchranné a pomocné konvoje stali terčmi ruského ostreľovania.

11:02 Dva a pol milióna ľudí ušlo z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

Otvoriť galériu
10:48 Rusko preskupuje svoje sily na Ukrajine v snahe pokročiť so svojím plánom invázie. Uviedlo to britské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa „Rusko pravdepodobne snaží zrovnať a premiestniť svoje sily na obnovenie útočných aktivít v najbližších dňoch“, čo bude pravdepodobne zahŕňať operácie proti hlavnému mestu Kyjev.

Na sociálnych sieťach rezort uviedol, že ruské sily v teréne pokračujú v „obmedzenom pokroku“, ktorý komplikujú logistické problémy a silný ukrajinský vzdor. „Zostáva vysoko nepravdepodobné, že by Rusko úspešne splnilo ciele načrtnuté vo svojom predinváznom pláne,“ konštatuje tiež ministerstvo.

10:44 Psychológovia z 20 krajín sveta chcú ruského prezidenta Vladimira Putina otvoreným listom podnietiť k prehodnoteniu súčasných udalostí spojených s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

10:41 Ruská armáda zasiahla v piatok psychiatrickú liečebňu neďaleko východoukrajinského mesta Izium v Charkovskej oblasti. Oznámil to miestny guvernér, ktorého citovala agentúra Reuters. Správu nebolo možné nezávisle overiť.

10:26 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril súhlas s tým, aby sa do bojov na Ukrajine pridali na strane Ruska aj dobrovoľníci zo zahraničia. Šéf Kremľa okrem toho schválil návrh na odovzdanie ukoristených západných raketových systémov proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

10:18 Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney vo štvrtok (10. 3.) v noci oznámil, že zastavuje podnikanie v Rusku. Je tak ďalšou z veľkých nadnárodných spoločností, ktoré takýmto spôsobom zareagovali na inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

10:10 Ruské ozbrojené sily zabili viac ukrajinských civilistov než vojakov, informoval v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters a následne britský denník The Guardian. "Chcem, aby to vedel nielen Kyjev, ale celý svet," uviedol Reznikov. Podľa najnovších údajov z Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) bolo od 04.00 h 24.februára do polnoci 9. marca zabitých 549 civilistov a ďalších 957 utrpelo zranenia.

10:09 Do Poľska už prišlo z Ukrajiny celkovo viac ako 1,5 milióna utečencov pred vojnou. V piatok dopoludnia to na Twitteri oznámila poľská pohraničná stráž.

09:59 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) plánuje „fyzické inšpekcie“ jadrových zariadení na Ukrajine. Vo štvrtok večer to povedal generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi. Podrobnosti o tom, kedy alebo ako sa tieto kontroly uskutočnia, však vzhľadom na citlivosť situácie v krajine neposkytol. Podotkol však, že MAAE má v prevádzke viacero diaľkových monitorovacích zariadení.

09:57 Jeden muž podľa ministerstva stratil celú 11-člennú rodinu, keď raketa zasiahla jeho dom v dedine nachádzajúcej sa južne od Kyjeva. Ministerstvo na Twitteri napísalo, že tento muž a jeho rodina odišli z Kyjeva, aby sa zachránili pred vojnou, a bezpečie hľadali v Marchalivke. Viac sa dočítate TU.

 

09:50 Biely dom varoval Rusko pred zhabaním majetku amerických a medzinárodných spoločností, ktoré ohlásili plány na zastavenie činnosti na ruskom trhu alebo na odchod z Ruska v reakcii na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina zaútočiť na Ukrajinu. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová takto reagovala na správy ruských médií o návrhu na znárodnenie majetku veľkých zahraničných firiem, ktoré odchádzajú z Ruska.

Psakiová vo štvrtok na Twitteri napísala, že takýto krok by bol návratom do roku 1917 a Rusko by muselo desaťročia žiť s nedôverou investorov. Biely dom podľa nej stojí pri amerických firmách, ktoré robia „ťažké rozhodnutia" v otázke budúcnosti ich činnosti v Rusku.

09:41 Obyvatelia uväznení v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol požiadali v piatok o pomoc, keď sa ich rodinní príslušníci zúfalo pokúšali s nimi skontaktovať v čase výpadku komunikačných sietí. Informovala o tom agentúra AFP. Mariupol je bez vody, plynu a elektriny a od 2. marca nefungujú komunikácie. Viac sa dočítate TU.

09:14 Pri ruskom útoku na mesto Luck na západe Ukrajiny zomreli dvaja vojaci a šesť utrpelo zranenia. Uviedol to šéf regionálnej samosprávy Jurij Pohuľajko. Rusko v piatok oznámilo, že zasiahlo vojenské letiská v Lucku a

Otvoriť galériu
, ktoré sa tiež nachádza na západe Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

09:10 Americký prezident Joe Biden v piatok spoločne s Európskou úniou a skupinou najvýznamnejších priemyselných krajín G7 ohlási zrušenie doložky najvyšších výhod pre Rusko vo vzájomnom obchode. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajinu. Informoval o tom zdroj oboznámený s problematikou, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Každá z krajín podľa neho bude postupovať podľa svojich národných pravidiel.

09:08 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila Ukrajine, aby zničila všetky nebezpečné patogény uchovávané v jej výskumných laboratóriách a zabránila tak "akýmkoľvek prípadným únikom", ktoré by mohli ublížiť verejnosti. Predstaviteľ WH0 to vo štvrtok povedal tlačovej agentúre Reuters. V piatok správu zverejnil aj portál britského denníka The Guardian.

09:05 Ruské jednotky pokračovali v piatok vo svojej ofenzíve na ukrajinské hlavné mesto Kyjev zo severozápadu a východu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl. Vo vyhlásení sa uvádza, že ruské jednotky sa predovšetkým snažia prelomiť ukrajinskú obranu od obce Kučari 90 kilometrov na severozápad až po obec Demydiv 40 kilometrov severne od Kyjeva.

09:00 Turecká letecká spoločnosť Pegasus Airlines a kazašské aerolínie Air Astana pozastavujú všetky lety do Ruskej federácie. V piatok o tom informovali agentúra DPA a televízia CNN.

08:38 Pri piatkovom útoku ruských síl na ukrajinské mesto Dnipro boli ostreľované civilné ciele. Oznámila to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), podľa ktorej zahynul pri útoku jeden človek. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

08:35 Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre ruského prezidenta Vladimira Putina či bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše BBC. 

07:42 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny podľa Moskvy dobyli mesto Volnovacha, ktoré leží severne od obliehaného Mariupolu. Ruská armáda tiež vyradila z prevádzky vojenské letiská pri Lucku a Ivano-Frankivsku, ktoré sa nachádzajú na západe krajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ivano-Frankivsk leží asi 150 kilometrov od slovenských hraníc. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusi veľmi pravdepodobne pri invázii na Ukrajinu nedosiahli svoje vopred vytýčené ciele a ich postup na zemi je obmedzený, chystajú však nové ofenzívy.

07:25 Z ukrajinských miest Luck a Dnipro hlásia výbuchy. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý pripomína, že ani jedno z miest dosiaľ nečelilo priamemu ostreľovaniu ruských síl. Ostreľovanie tiež hlásia z Ivano-Frankivsku na juhozápade Ukrajiny. Útoky na Luck a Ivano-Frankivsk potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany.

 

07:16 Česká antivírusová firma Avast kvôli ruskej invázii na Ukrajinu prestala predávať svoje produkty v Rusku a Bielorusku. Len v Rusku na daniach platila v prepočte vyše 50 miliónov korún ročne (1,98 milióna eur). Firma to oznámila na svojom webe.

07:01 Tri nálety na ukrajinské mesto Dnipro dnes skoro ráno zabili najmenej jedného človeka, informuje agentúra Reuters s odkazom na ukrajinskú pohotovostnú službu. Bomby podľa nej dopadli v blízkosti škôlky a bytového domu.

Bieloruská nezávislá televízia Nexta na svojom twitterovom účte uviedla, že pri útoku v blízkosti škôlky a bytového domu bola zasiahnutá dvojpodlažná továreň na topánky, čo zapálilo požiar. 

06:40 Spoločnosť The Walt Disney Company so sídlom v USA oznámila "pauzu" svojich obchodných aktivít v Rusku, informovala vo štvrtok stanica BBC.

06:35 Ukrajinská televízia a ďalšie médiá hlásili v piatok výbuchy v meste Luck na severozápade a v meste Dnipro v stredovýchodnej časti Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC. Podľa nej ani jedno z týchto miest predtým nezaznamenalo priame ostreľovanie v rámci prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine.

 

 

 

06:31 Lídri Európskej únie vo štvrtok zmarili nádeje Ukrajiny na rýchle získanie členstva v EÚ, keď na summite vo francúzskom Versailles riešili dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Nič také ako rýchla cesta neexistuje," povedal holandský premiér Mark Rutte. "Chcem sa zamerať na to, čo môžeme urobiť pre Volodymyra Zelenského dnes večer, zajtra, vstup Ukrajiny do EÚ je niečo dlhodobé, ak vôbec," dodal.

06:25 Kolóna ruských vojenských vozidiel pri Kyjeve sa presúva do blízkych oblastí, čo môže signalizovať obnovený tlak na ukrajinskú metropolu, uviedla v piatok stanica BBC s odvolaním sa na satelitné snímky, ktoré zverejnila americká spoločnosť Maxar Technologies.

06:22 Bezpečnostní experti v leteckom priemysle sa čoraz viac obávajú, že rakety zem-vzduch na Ukrajine by mohli skončiť v nesprávnych rukách, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Podľa nej Británia patrí medzi niekoľko západných krajín, ktoré ukrajinským silám dodávajú sofistikované rakety odpaľované z ramena, aby im pomohli odolávať ruskej invázii. Avšak bezpečnostní analytici leteckých spoločností sa obávajú, že časť arzenálu krajiny by sa mohla nakoniec objaviť na čiernom trhu.

06:16 Kongres Spojených štátov schválil vo štvrtok federálny rozpočet, ktorého súčasťou je aj finančná pomoc pre Ukrajinu a amerických spojencov v Európe v objeme 13,6 miliardy dolárov. Tento krok je reakciou na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. TASR prevzala správu od agentúry AP.

06:12 Ruské ministerstvo obrany umožní ukrajinskému tímu opravárov prístup k elektrickému vedeniu v okolí jadrovej elektrárne Černobyľ. Informuje o tom TASR na základe štvrtkovej správy britskej stanice Sky News.

06:09 Bezpečnostná rada (BR) OSN sa v piatok na žiadosť Ruska urýchlene zíde v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko vo štvrtok obvinilo Spojené štáty z financovania výskumu vývoja biologických zbraní na Ukrajine, ktorá od 24. februára čelí ruskej vojenskej invázii. Washington aj Kyjev popreli existenciu laboratórií určených na výrobu biologických zbraní na Ukrajine, pričom podľa Spojených štátov sú tieto obvinenia znakom toho, že Moskva by mohla zbrane čoskoro použiť sama.

06:06 Spoločnosť Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete facebook či Instagram, umožní v niektorých krajinách zverejňovať výzvy na zabitie ruského prezidenta Vladimíra Putina či na páchanie násilia proti ruským vojakom. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters s odkazom na vnútorné dokumenty spoločnosti, s ktorými sa zoznámila. 06:04 Ruské ministerstvo obrany umožní ukrajinskému tímu opravárov prístup k elektrickému vedeniu v okolí jadrovej elektrárne Černobyľ. Informuje o tom TASR na základe štvrtkovej správy britskej stanice Sky News.

Objavili sa totiž vážne obavy o stave Černobyľu na severe Ukrajiny, ako aj o Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu.

06:02 Ukrajina oznámila, že ruské ozbrojené sily ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v meste Charkov, pričom Moskvu obvinila z "jadrového terorizmu". TASR o tom informuje na základe piatkovej správy stanice BBC.

Štátna inšpekcia jadrového dozoru Ukrajiny podľa BBC uviedla, že výskumné zariadenie prišlo o elektrickú energiu a utrpelo "povrchové" škody počas ostreľovania, ku ktorému došlo vo štvrtok večer.

Neboli hlásené žiadne zranenia ani úmrtia. Rusko sa k ostreľovaniu bezprostredne nevyjadrilo, dodala BBC.

06:01 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zdôraznil dôležitosť Turecka pri ukončení vojny na Ukrajine. Povedal to vo štvrtkovom telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Počas 45-minútového rozhovoru Erdogan uviedol, že pre Turecko je dôležité byť sprostredkovateľom hľadania riešenia v prípade, že sa kríza ešte viac prehĺbi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK, Reuters

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Petra si lieči dušu na klinike v Pezinku.
Petra Vajdová skončila na psychiatrii: TAKTO ju teraz videli na verejnosti! Kto jej robil spoločnosť?
Keir Starmer - Britský premiér
Britský premiér v telefonáte so Zeleneskym zaručil Ukrajine plnú podporu: Čo ešte riešili?
ilustračné foto
Krvavá dráma pri Senici: Útočník dobodal majiteľa predajne! Hrôza, čo sa tam malo stať
(ilustračné foto)
Natrite sa vysokým faktorom a držte si klobúky: Počasie sa totiž zblázni hlavne na týchto miestach!
 Horskí záchranári pomáhali v pondelok 28-ročnému lesnému robotníkovi.
Horskí záchranári mali opäť plné ruky práce: Ľudia dávajte na seba väčší pozor!
(ilustračné foto)
Hororový nález v Bratislave: V byte objavili mŕtveho muža i ženu!
Prístavný most v Bratislave bude od piatka do nedele čiastočne uzavretý.
Váš Tip
Na Prístavnom moste v Bratislave plánujú začať dôležitú opravu: Vodičov čakajú dopravné obmedzenia
Čechov a Slovákov v roku 1983 zajali protivládni rebeli z hnutia UNITA podporovaní Američanmi.
Foto
UNESENÍ Čechoslováci sa po 40 rokoch stretli v Bratislave: Spomienky, z ktorých mrazí...
Matej Sajfa Cifra
STRACH moderátora Sajfu: Nechcem, aby mi sledovali deti! Stále však verí v túto vec
Požiar v psychiatrickej nemocnici v Pezinku
Na psychiatrii v Pezinku horelo: Majú s tým niečo spoločné pacienti?
Detský tábor Detíčkovo, Košice
Predtým ako pošlete dieťa do tábora, zvážte všetky skutočnosti: Odborníčka radí, čomu sa vyhnúť
Pred repre zrazom boli na dovolenke na Cypre.
S brazílskou priateľkou preberá každý zápas: Slovenský futbalista sa po EURO bude ženiť