Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2022 05:59 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Kremeľ neplánuje v útokoch poľaviť, Putin povolal žoldnierov zo Sýrie: Otvára nový front vojny?!

Už viac ako dva týždne trvá Putinova invázia na Ukrajinu. Ruskému vládcovi sa podľa západných tajných služieb ani expertov nepodaril prvotný plán „vybaviť“ Ukrajinu za pár dní a jeho armáda sa dostala do logistických problémov.

Moskva tak začala pritvrdzovať, o čom svedčí napríklad obliehanie prístavného Mariupoľa a „vyhladovanie“ tamojších obyvateľov či najnovšie útoky na mestá na západe Ukrajiny. Boje sa po novom preniesli aj do vzdialenosti len 150 kilometrov od slovenskej hranice.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Rusom sa totiž podarilo vyradiť z prevádzky vojenské letisko v meste Ivano-Frankivsk. O tom, že Kremeľ neplánuje v útokoch poľaviť, svedčí súhlas prezidenta Vladimira Putina k zapojeniu ľudí z Blízkeho východu do bojov. Minister obrany Sergej Šojgu povedal, že je pripravených bojovať až 16 000 ľudí, hlavne zo Sýrie, pričom ich Kremeľ označuje za dobrovoľníkov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizuje, že Putin povoláva žoldierov zo Sýrie. „Prichádzajú z krajiny, ktorá bola zničená rovnako, ako teraz okupanti ničia Mariupoľ a Charkov, Ochtyrku a Černihiv,“ povedal s tým, že „toto je spôsob, ako ruskí vojaci zaobchádzajú s rusky hovoriacimi ľuďmi, a ochrana, o ktorej tak veľa hovoria v Moskve - rakety, bomby, delostrelectvo“.

Boje pokračujú nielen na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti podľa Moskvy dobyli Volnovachu severne od Mariupoľa, ale aj na západe. Vojenské letisko tam pri mestách Luck a Ivano-Frankivsk, ležiacom 150 kilometrov od slovenskej hranice, vyradili Rusi z prevádzky. Obe miesta sú ďaleko od doposiaľ hlavného náporu ruských síl a agentúra AP uvádza, že môže ísť o otvorenie nového frontu. Medzi ostreľovanými objektmi sa ocitla aj psychiatrická liečebňa v meste Izjum v Charkovskej oblasti, v ktorej bolo 330 pacientov. Británia je presvedčená, že ruské jednotky stále narážajú na silný odpor Ukrajincov a nepostupujú tak rýchlo, ako plánovali, a majú logistické problémy. Ruské sily sa podľa všetkého preskupujú a chystajú nový postup na Kyjev.

K predchádzajúcim incidentom v jadrových prevádzkach v Černobyli a Záporožskej jadrovej elektrárni pribudol vo štvrtok ďalší. Ruská armáda ostreľovala jadrový výskumný inštitút v Charkove, čo vyvolalo požiar v ubytovni, ktorý bol nakoniec uhasený. Boje v blízkosti však pokračovali. Spoločnosť prevádzkujúca jadrové elektrárne Enerhoatom uviedla, že ukrajinské jadrové elektrárne fungujú stabilne, avšak zamestnanci Záporožskej jadrovej elektrárne obsadenej Rusmi pracujú pod veľkým tlakom. Ukrajina tvrdí, že Putin pripravuje teroristický útok na černobyľskú jadrovú elektráreň, aby mohol z tohto činu následne obviniť Ukrajinu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, čtk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Samuel Libay
FotoVáš Tip
Oči Slovákov môžu vidieť jeho diela po prvýkrát naživo: Skvosty známeho slovenského šperkára vás zhypnotizujú!
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Veľká predpoveď počasia! 3 signály napovedajú, aká bude ZIMA: Pripravte sa na toto
Obec Chľaba zostane odrezaná od sveta niekoľko dní.
Foto
Dobré správy, hladina Dunaja začala na tomto mieste KLESAŤ: Čo to znamená pre dopravnú situáciu?
(ilustračné foto)
Podarí sa dosiahnuť opak? Krajina sa ZMIETA v problémoch: O post prezidenta bojujú vo voľbách desiatky kandidátov
Rozhodnutie Juraja Blanára vychádza aj z konsolidačnej dielne.
Blanár zatvára ambasády: Je za tým šetrenie? Takto to vidí bývalý diplomat, ide o zlé rozhodnutie!
Ekológovia si mysleli, že objavili morského hada.
Ekológov splietol slizký objav na pláži: Keby vedeli, čo majú v rukách, neusmievali by sa!
KRÁSKY: Fujary z dielne Mariána Plavca nielen dokonale znejú, ale lahodia aj oku.
Váš Tip
Kaštieľ v Čičmanoch bude hostiť zaujímavú návštevu: Do okolia sa budú šíriť takéto zvuky!