Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2022 07:10 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Spravodajské služby zachytili ruský telefonát: Vojaci vraj dostali rozkaz strieľať na civilistov a deti! Rusi sa začínajú búriť

Už je to sedemnásť dní od útoku ruských vojsk na Ukrajinu. Ruské jednotky začali ostreľovať civilné ciele v ďalšom ukrajinskom meste. Vo väčšine ukrajinských miest čeliacich ruskej invázii sa dnes skoro ráno ozývali varovné sirény vyzývajúce obyvateľov, aby vyhľadali úkryt. Zo štyroch ukrajinských miest obliehaných ruskou armádou sa v piatok podarilo evakuovať 7144 ľudí. Situáciu na Ukrajine pre vás opäť sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť o siedmej hodine ráno.

00:35 Rusko zamýšľa samo prevádzkovať Záporožskú jadrovú elektráreň a zariadenie chce začleniť pod svoju štátnu firmu Rosatom. V liste Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) to uviedli ukrajinské úrady. Moskva však takýto úmysel odmieta. Ruskí vojaci obsadili jednu z najväčších jadrových elektrární v Európe pred zhruba desiatimi dňami.

Šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v liste adresovanom MAAE uviedol, že elektráreň kontroluje zhruba 400 ruských vojakov. Prevádzku zabezpečujú ukrajinskí zamestnanci, ktorí sa pravidelne striedajú. Pred niekoľkými dňami na miesto prišli aj ruskí odborníci, ktorí merali rádioaktivitu v okolí.

23:35 Ruské bomby zasiahli kláštor v Doneckej oblasti.

 

 

23:29 Rusi ustanovili za starostku okupovaného Melitopolu bývalú miestnu poslankyňu Galinu Danilčenkovú. Starostu Ivana Fedorova predtým zadržali. Vo svojom vystúpení Danilčenková povedala, že chce mesto „vrátiť do normálu“ a vyzývala ľudí, aby sa nezapájali do „provokácií“. Informuje CNN.

23:01 Mychajlo Podoljak, ktorý sa za Ukrajinu zúčastnil rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom, dnes poprel informácie, podľa ktorých sa izraelský premiér Naftali Bennet snažil prehovoriť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prijať ruské podmienky na ukončenie vojny. O údajnej snahe Benneta, ktorý dnes so Zelenským znovu telefonicky hovoril, informoval denník The Jerusalem Post (JP).

23:00 Ukrajinská spravodajská služba dnes obvinila Rusko z ostreľovania konvoja, ktorý evakuoval ženy a deti z dediny Peremoha v Kyjevskej oblasti. Zahynulo pritom sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa. Agentúra Reuters poznamenala, že správu sa zatiaľ nepodarilo overiť a Rusko obvinenia nekomentovalo. Za dnešný deň sa z obliehaných ukrajinských miest podarilo evakuovať okolo 13-tisíc ľudí, teda zhruba dvakrát toľko čo v piatok.

22:31 Cez humanitárne koridory sa dnes na Ukrajine podarilo evakuovať 13-tisíc ľudí. Z obliehaného Mariupol sa však konvoju nepodarilo odísť, Rusi všetky snahy zablokovali. Informoval The Guardian.

22:30 Podľa ukrajinských spravodajských služieb zastrelili čečenské jednotky Kadyrovcov 12 zranených ruských vojakov. Stať sa tak malo v Borodianke neďaleko Kyjeva. Informovala o tom agentúra Unian. Už predtým priniesla správu, že tajné služby tvrdia, že velenie ruskej armády obnovilo prax „popravčích čiat“, ktoré nasledujú hlavné sily a likvidujú tých, ktorí chcú dezertovať.

22:28 Ruské sily plánujú usporiadať v juhukrajinskej Chersonskej oblasti referendum s cieľom vyhlásiť novú odštipeneckú republiku na Ukrajine, informoval dnes regionálny politik. Viac čítajte tu.

22:16 Americký prezident Joe Biden poveril ministerstvo zahraničia, aby Ukrajine napadnutej Ruskom poskytlo ďalšiu pomoc vo výške až 200 miliónov dolárov. Prostriedky budú použité na zbrane, vojenské vzdelávanie aj výcvik, uviedla agentúra AP.

22:14 Novinár agentúry AP zaznamenal paľbu ruského tanku na obytný blok v ukrajinskom Mariupole. Ocitol sa tiež v skupine zdravotníkov, ktorí sa v piatok v meste obkľúčenom ruskými silami dostali pod paľbu ostreľovačov. Viac čítajte tu.

22:00 Lekári bez hraníc opisujú zúfalú situáciu v Mariupole. Je podľa nich možné, že v blízkej budúcnosti budú ľudia v meste umierať na hlad a dehydratáciu, či pri zúfalom pokuse o útek. „Používajú snehovú a dažďovú vodu, otvárajú vykurovacie systémy, aby sa dostali k vode, ale mnohým sa už minula, rovnako ako aj jedlo.“

Keď sa hovorí o humanitárnych koridoroch alebo bezpečnom prechode z mesta, veľa ľudí zostáva neinformovaných a nevedia o tom, pretože v meste nie je žiadna komunikácia. Nie je tam žiadna telefónna sieť. Nie je tam internet,“ povedal tamojší kontakt podľa CNN.

21:52 Česko už takmer vyčerpalo kapacity ubytovania pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Žiada preto Európsku úniu o pomoc s ubytovaním pre 50.000 utečencov. S tým by mohlo pomôcť 25 modulárnych základní, o ktoré Česko žiada, uviedol v sobotu český minister vnútra Vít Rakušan. Podľa generálneho riaditeľstva hasičov Česko už naďalej nemôže byť cieľovou krajinou.

"Žiadosť predpokladá zabezpečenie až 25 humanitárnych základní po 2000 utečencoch," uviedol Rakušan. Modulárne ubytovanie by štát použil hneď, ako dôjdu kapacity v telocvičniach a kamenných budovách, dodal. Podľa jeho odhadov sa Česko dostane na hranu svojich možností o dva až tri týždne, píšu webové Novinky.cz.

20:50 V radoch ruských vojakov sa začali vyskytovať nepokoje, tvrdí ukrajinská kontrarozviedka. Tajná služba SBU dnes s odkazom na muža, ktorého označuje za zajatého vojaka, uviedla, že Putin „neverí vlastnej armáde a uchyľuje sa k stalinským represiám“.

Podľa zajatého Rusa vraj velenie ruskej armády obnovilo prax „popravčích čiat“, ktoré nasledujú hlavné sily a likvidujú tých, ktorí chcú dezertovať. SBU píše, že podľa výpovede zajatca si ruskí vojaci s hlbším postupom na Ukrajinu začínajú uvedomovať, že „nie sú na mierovej misii“.

Pri Odese na juhu Ukrajiny sa vzbúrilo 600 príslušníkov námornej pechoty a odmietlo sa vylodiť, pretože „pochopili, čo sa deje,“ uvádza sa ďalej v správe SBU, podľa ktorej je ruská armáda demoralizovaná. Informovala agentúra ČTK.

20:30 Ruské sily zničili 79 ukrajinských vojenských zariadení vrátane veliteľských a riadiacich centier. Uviedol to v sobotu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra DPA. Viac čítajte tu.

20:26 Nad Chersonskou oblasťou zostrelili dva ruské vrtuľníky, informovali pozemné sily ukrajinskej armády. Podľa predbežných údajov jeden z pilotov prežil. Informoval Denník N.

20:24 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu potvrdil úmrtie 579 civilistov, z toho 42 detí. Informovala o tom dnes agentúra AP. Podľa OSN väčšina obetí zomrela následkom použitia výbušných zbraní s "širokou dopadovou plochou" vrátane delostreleckého alebo raketového ostreľovania. Ďalších viac ako 1000 ľudí utrpelo zranenia, poranených detí OSN zatiaľ zaznamenala 54. Ukrajinská ombudsmanka dnes informovala o 79 zabitých deťoch.

20:18 Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zachytila telefonáty, ktoré dokazujú, že ruskí vojaci neďaleko Charkova dostali rozkaz strieľať na civilistov vrátane detí, píše portál Kyiv Independent. OSN od utorka zdokumentovala najmenej 170 zabitých ľudí v Charkovskej oblasti vrátane piatich detí. Informoval The Guardian.

20:00 Ukrajinská spravodajská služba v sobu obvinila Rusko z ostreľovania konvoja, ktorý evakuoval ženy a deti z dediny Peremoha v Kyjevskej oblasti. Zahynulo pritom sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa, tvrdí tajná služba podľa agentúry Reuters.

"Po útoku okupanti donútili zvyšky kolóny vrátiť sa späť do Peremohy a nepúšťajú ich z dediny," uviedla spravodajská služba vo vyhlásení a dodala, že počet zranených nie je známy. Agentúra Reuters poznamenala, že správu sa zatiaľ nepodarilo overiť a Rusko obvinenia nekomentovalo.

19:38 V rámci Kyjevskej oblasti evakuovali v sobotu približne 2000 ľudí, informovala stanica BBC s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

19:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril, že je otvorený rozhovorom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Izraeli, ale len v prípade, ak bude platiť prímerie. Zelenskyj v sobotu uviedol, že izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi povedal, že je pripravený stretnúť sa s Putinom v Jeruzaleme.

Bennett navštívil Moskvu, kde sa stretol s Putinom a opakovane sa rozprával so Zelenským a lídrami Francúzska a Nemecka, keďže sa snaží sprostredkovať ukončenie vojny. Zelenskyj konštatoval, že Bennett ho informoval o svojich rokovaniach s Putinom, pričom dodal, že nemôže zverejniť podrobnosti. Viacero predošlých ponúk zo strany Zelenského na rokovania Putin ignoroval.

19:16 Mesto Volnovacha na juhovýchode Ukrajiny je v dôsledku ruskej invázie úplne zničené. Pre ukrajinský televízny kanál Direct to povedal guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Podľa jeho slov od začiatku invázie z mesta utiekli obyvatelia, väčšina tamojšej infraštruktúry je zničená, čo v podstate znamená, že „už neexistuje“.

Stále sú tam však boje, aby sa zabránilo ruskému obkľúčeniu strategicky dôležitého územia. Volnovacha sa počas invázie ocitla pod silným náporom ruského ostreľovania, rakiet a leteckých útokov, ktoré zničili takmer každú budovu v meste, informuje spravodajský portál BBC.

19:06 Francúzsko a Nemecko v sobotu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Podľa tlačovej agentúry AFP to po trilaterálnom telefonickom rozhovore oznámila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. 

18:57 Poľský parlament v sobotu schválil núdzovú legislatívu, ktorá dáva Ukrajincom na úteku pred vojnou právo na život a prácu v krajine na 18 mesiacov. Utečenci dostanú číslo sociálneho zabezpečenia a budú mať právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a vzdelanie, ako aj na sociálne dávky. Po registrácii si budú môcť predĺžiť svoj právny status až na tri roky. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

18:43 Ruská jadrová spoločnosť Rosatom oznámila, že je v kontakte s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) ohľadom zaistenia bezpečnej prevádzky dvoch ukrajinských jadrových elektrární, ktoré obsadili ruskí vojaci. Korporácia tvrdí, že s obnovením dodávok elektrickej energie do odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárne pomáha formou konzultácií tím ruských odborníkov, informovala dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

18:35 Vojna na Ukrajine musí viesť k hlbšej reforme fungovania EÚ, čo musí odzrkadliť aj Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE). Uviedol to v sobotu v Štrasburgu belgický europoslanec a spolupredseda Výkonnej rady CoFoE Guy Verhofstadt. Informuje spravodajca TASR.

18:04 Izrael poprel obvinenia, že vyzval Kyjev, aby prijal podmienky navrhované Moskvou ako súčasť sprostredkovateľského úsilia židovského štátu o ukončenie konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.

17:45 Pražské asistenčné centrum pre pomoc ukrajinským utečencom odbavilo v piatok 2766 ľudí, zhruba o stovku menej ako o deň skôr. Na odbavenie do iných krajov bolo prevezených 130 žiadateľov. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa na stredisko obrátilo 27.857 utečencov. 

17:41 Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) rokoval na Ukrajine o humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo. V sobotu ráno sa vrátil z tejto pracovnej cesty, ktorú absolvoval spolu s ďalšími piatimi europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie strany PS.  

"Ukrajinskí partneri nám odovzdali zoznam konkrétnych položiek a požiadaviek, ktoré by pomohli civilnému obyvateľstvu Ukrajiny zvládnuť najbližšie ťažké týždne. Ide najmä o lieky, pitnú vodu a trvanlivé potraviny. Čoraz väčšiemu počtu ukrajinských miest hrozí kvôli ruskej agresii obliehanie, brutálne bombardovanie a humanitárna katastrofa, ktoré môže nadobudnúť desivé rozmery známe zo Sýrie. Nesmieme v tom ich civilné obyvateľstvo nechať samé. Požiadavky sme spolu s kolegami okamžite tlmočili Komisie a Rade," zdôraznil Šimečka.

17:34 Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov varoval, že konvoje zbraní zo Západu na Ukrajinu by mohli byť cieľmi ruských ozbrojených síl. V štátnej televízii povedal, že Moskva varovala Spojené štáty, že „napumpovanie zbraní z viacerých krajín na Ukrajinu, ktoré zorganizovali, nie je len nebezpečný krok, je to krok, ktorý z týchto konvojov urobí legitímne ciele“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

„Varovali sme pred dôsledkami, ktoré môžu vyplynúť z tohto b

17:34  Nemecko chce do konca tohto roka fakticky ukončiť dovoz ruskej ropy a uhlia. Povedal to pre týždenník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, podľa ktorého chce jeho krajina ukončiť používanie ruského uhlia na jeseň. V rozhovore sa ďalej vyjadril, že Nemecko by sa tiež mohlo stať „takmer nezávislé od ruskej ropy do konca tohto roka". Nemecko v súčasnosti pokrýva zhruba polovicu svojej spotreby uhlia a ropy dovozom z Ruska.

17:09 Ruský prezident Vladimír Putin zahájil čistku medzi armádnymi generálmi a členmi tajných služieb. S odvolaním sa na ukrajinské zdroje to tvrdí washingtonské analytické pracovisko Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho sa zatýka aj v ruskej tajnej službe (FSB).

16:33 Česko žiada prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ o 25 modulárnych základní pre ubytovanie celkom 50-tisíc utečencov, povedal ČTK minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

16:31 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v sobotu ukrajinské sily z "flagrantného porušovania" medzinárodného humanitárneho práva. Urobil tak počas telefonického rozhovoru s lídrami Francúzska a Nemecka, informoval Kremeľ. TASR prevzala správu od agentúry AFP. Viac sa dočítate TU.

16:24 Počet Čechov, ktorí chcú vstúpiť do aktívnych záloh, sa od invázie Ruska na Ukrajinu zvýšil desaťnásobne. Na cvičenie, aké tento týždeň absolvujú takzvaní "záložáci" vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, však vedie dlhá cesta. Výcvik je náročný najmä z fyzickej stránky. Informovala o tom v sobotu stanica ČT24.

16:11 Niekoľko desiatok bosnianskosrbských nacionalistov v sobotu demonštrovalo v meste Banja Luka, aby vyjadrili podporu invázii ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Účastníci demonštrácie mávali ruskými vlajkami a označili ruské rozhodnutie podniknúť inváziu za legitímny „boj za oslobodenie (ukrajinského) podrobeného ľudu". Zhromaždenie zorganizovali bosnianskosrbskí členovia skupiny Noční vlci, ruského motorkárskeho klubu, ktorý oddane podporuje prezidenta Vladimira Putina.

Otvoriť galériu

16:10 Ruské sily plánujú usporiadať v juhukrajinskej Chersonskej oblasti referendum s cieľom vyhlásiť novú odštipeneckú republiku na Ukrajine, informoval dnes regionálny politik. "V Chersonskej oblasti pripravujú referendum o vytvorení CHNR," napísal člen Chersonskej oblastnej rady Serhij Chlan na facebooku, zatiaľ čo ukrajinské médiá prípadné hlasovanie označujú za "pseudoreferendum".

15:54 V boji proti ruským inváznym silám padlo už 1300 ukrajinských vojakov, povedal na sobotnom brífingu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Predtým v sobotu uviedol, že straty na ruskej strane sú "kolosálne". Ukrajinské a ruské vyjednávacie tímy si podľa Zelenského prestali vymieňať ultimáta a začali rokovať o konkrétnych témach. Poďakoval izraelskému premiérovi Naftali Benettovi za jeho sprostredkovateľské úsilie a povedal, že rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by sa mohli konať v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:23 Nemecký peňažný ústav Deutsche Bank, ktorý je z hľadiska aktív najväčšou bankou krajiny, oznámil, že ukončuje svoju činnosť v Rusku. Banka to uviedla v piatok, deň po tom, ako jej finančný riaditeľ povedal, že nie je „praktické", aby zatvorila svoju divíziu v Rusku. „Podobne ako niektorí naši medzinárodní partneri a v súlade s našimi právnymi regulačnými záväzkami sme v procese ukončenia nášho zvyšného podnikania v Rusku," uviedol v piatok hovorca banky. Informuje o tom portál cnbc.com.

15:14 Česko požiadalo prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ o pomoc so zabezpečením ubytovania pre 50.000 utečencov z Ukrajiny. Kapacity štátu sú vyčerpané, krajina sa dostáva do stavu, keď utečencom zvládne zaistiť iba núdzové prístrešie. Na webe to uviedla hovorkyňa generálneho riaditeľstva hasičov Pavla Jakoubková. Doplnila, že ČR nemôže byť ďalej cieľovou krajinou.

15:11 Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotnom 75-minútovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom vyzvali na okamžité prímerie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády. "Rozhovor bol súčasťou pokračujúceho medzinárodného úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine," uviedol vo vyhlásení hovorca. Podľa neho sa účastníci telefonátu dohodli, že o jeho obsahu nebudú oznamovať bližšie podrobnosti.

15:05 Organizácia Spojených národov (OSN) sa snaží dosiahnuť dohodu s Ruskom a Ukrajinou o zriadení koridorov pre dodanie potrebnej humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Krízový koordinátor OSN pre Ukrajinu Amin Awad pre agentúru AP v sobotu povedal, že v otázke koridorov a sprievodných prímerí urobili pokrok. Vyjadril však frustráciu s tým, že ich rýchle zavedenie čelí vzdoru.

15:00 Talianska polícia zhabala luxusnú jachtu ruskému miliardárovi Andrejovi Meľničenkovi. Oznámila to v sobotu kancelária talianskeho premiéra. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako sa Meľničenko ocitol na európskom sankčnom zozname v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

14:40 Podľa Ukrajiny bol počas bojov na jej území zabitý ďalší ruský generál.Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko v sobotu uviedol, že v akcii počas bojov pri meste Mariupoľ zabili ruského generálmajora Andreja Kolesnikova. Išlo by už o tretieho ruského generála, ktorý podľa ukrajinských predstaviteľov vo vojne zomrel. Smrť Kolesnikova nepotvrdila ruská armáda, ktorá však informácie o stratách prísne stráži

14:34 Ruské sily obsadili východné predmestia obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ. V sobotu to uviedla ukrajinská armáda, ktorá na sociálnej sieti Facebook napísala, že obsadenie Mariupoľa a Severodonecka je prioritou ruských síl. Mariupoľ obliehajú už viac ako týždeň, pričom mesto je bez elektriny, plynu aj tečúcej vody.

Mesto sa opakovane usilujú evakuovať. No nedarí sa to, keďže humanitárne konvoje čelia ostreľovaniu.

14:06 Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktor Gulevič uviedol, že Bielorusko sa neplánuje zapojiť do ruskej invázie na Ukrajine. Zároveň však oznámil, že bieloruská armáda vysiela na hranice päť práporových taktických skupín. Tie majú vystriedať jednotky, ktoré sa tam nachádzajú už dlhšie. TASR správu prevzala od denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v sobotu.

"Chcem zdôrazniť, že presun jednotiek nie je v žiadnom prípade spojený s prípravami, predovšetkým nie s účasťou našich vojakov v špeciálnej vojenskej operácii na území Ukrajiny," uviedol Gulevič.

13:38 Prebiehajúce udalosti na Ukrajine čoraz viac potvrdzujú to, že agresorom v konflikte je Ruská federácia vedená Vladimirom Putinom. V sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to zdôraznil poslanec Národnej rady SR, člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper. Na rozdiel od spoludiskutujúceho v relácii, podpredsedu strany Smer-SD Ladislava Kamenického je presvedčený, že je v poriadku, ak Ukrajine pomáha Slovensko aj dodávkou vojenského materiálu. Viac v článku.

13:29 Lídri Francúzska a Nemecka viedli v sobotu ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala stanica BBC. Podľa nej sa predchádzajúci telefonát uskutočnil vo štvrtok, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz požadovali od Ruska okamžité prímerie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Moskva však takéto výzvy odmietla.

13:11 Ruská armáda utrpela najväčšie straty za posledné desaťročia, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novom videoprejave k národu zverejnenom v sobotu. TASR prevzala správu od stanice BBC. Zelenskyj uviedol, že už 31 ruských práporových taktických skupín je neschopných boja.

12:49 Rusko posiela na Ukrajinu ďalšie jednotky a ukrajinská armáda preto nemôže znížiť intenzitu bojov. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Straty ruskej armády sú podľa neho najväčšie za posledné desaťročie.

12:48 Napriek západným sankciám a vyhrážkam Moskvy týkajúcim sa zastavenia dodávok ruský plyn naďalej vo veľkých objemoch prúdi cez Ukrajinu do Európy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

12:33 Talianska finančná polícia zhabala v prístave Terst ruskú superjachtu v hodnote 530 miliónov eur. Ide o krok v rámci zhabania majetku ruských oligarchov s cieľom tlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil vojnu na Ukrajine. Talianska polícia zistila, že jachta Sy A patrí miliardárovi Andrejovi Igorevičovi Melničenkovi, ktorý zbohatol na výrobe umelých hnojív a v uhoľnej energetike. Jachtu zhabali v piatok večer.

12:32 Dvojdňové plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu sa v piatok poobede nieslo v znamení vojny na Ukrajine. V pléne Európskeho parlamentu, kde plenárka prebieha, vystúpili viacerí členovia 30-člennej delegácie občanov Ukrajiny. Ich hlavným odkazom pre Európu je - zatvorte nebo nad Ukrajinou. Zo Štrasburgu informuje spravodajca TASR.

12:11 Mesto Humenné od dnešného dňa spúšťa zbierku materiálnej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Zároveň zriadilo aj transparentný účet, na ktorý je možné prispievať okrem materiálnej pomoci aj finančnými darmi.

Zbierka materiálnej pomoci prebieha od soboty 12. marca v Dennom centre na Laboreckej ulici v Humennom. Potrebné sú trvanlivé potraviny, hygienické potreby, prikrývky, vankúše, posteľné prádlo, matrace a podobne. Pomoc je možné odovzdať počas prevádzkovej doby centra, v pracovných dňoch od 10:00 do 19:00, v sobotu od 9:00 do 18:00 a v nedeľu medzi 13:00 do 18:00.

11:57 V Poľsku bol zatknutý muž podozrivý zo znásilnenia devätnásťročnej ukrajinskej utečenkyne, ktorú lákal ponukou ubytovania. Ďalšieho Poliaka pristihli, keď ponúkal 16-ročnej Ukrajinke izbu a prácu. Úrady ale zakročili. Viac v článku.

11:54 Mychajlo Podoljak, ktorý sa za Ukrajinu zúčastnil rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom, dnes poprel informácie, podľa ktorých sa izraelský premiér Naftali Bennet snažil prehovoriť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prijať ruské podmienky na ukončenie vojny. O Bennettovej údajnej snahe informoval denník The Jerusalem Post (JP).

11:53 Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny do mesta pod Urpínom sa uskutočnia bezplatné kurzy slovenského jazyka. Úvodné stretnutie a zápis bude 15. marca v priestoroch historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora. "Organizuje ich mesto spolu s jazykovou školou RK Centrum Universa a Univerzitou Mateja Bela. Lekcie budú dvakrát týždenne v 90-minútovom trvaní v jazykovej škole v Lazovnej ulici. O deti sa postaráme, zabavia sa v detských ateliéroch," doplnila Adamovičová.

11:42 Rusko hrozí, že zacieli na konvoje zahraničnej vojenskej pomoci Ukrajine. Ruský zástupca FM Sergej Rjabkov uviedol, že Moskva varovala USA, že konvoje zahraničných zbraní budú „legitímnym cieľom pre ruské ozbrojené sily“, cituje RIA Novosti.

11:39 Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) víta zavedenie štátneho jednotného systému registrácie ubytovacích zariadení pre ľudí, ktorí utiekli z Ukrajiny pred vojnovým konfliktom. TASR o tom informoval prezident AHRS Marek Harbuľák.

AHRS od vypuknutia vojnového konfliktu upozorňovala na potrebu vytvoriť jednotný systém dostupných ubytovacích kapacít, ktorý by zefektívnil proces poskytovania krátkodobého, no najmä dlhodobého ubytovania utečencom. Štát na tieto výzvy zareagoval – po novom sa už ubytovacie zariadenia môžu registrovať do oficiálneho online systému na stránke www.pomocpreukrajinu.sk.

11:29 Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes poďakovala českej polícii a armáde za pomoc Slovensku. „Spoločne podporujeme tých, ktorí utekajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Takto vyzerá slovanská vzájomnosť, nie tak, ako si ju predstavuje Rusko.

 

 

11:23 Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, nepochybne ovplyvní závery Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). V rozhovore pre TASR to uviedla podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. "Vojna na Ukrajine je vojna v Európe. Nepochybne sa to premietne do záverov konferencie, ale myslím si, že to skôr posilní niečo, čo sme už mali aj pred vojnou. To znamená, že Európa by mala byť viac odolná, aj čo sa týka závislosti na surovinách a v oblasti energetiky, a viac schopná sa brániť. To znamená posilniť investície do obrany," opísala situáciu.

11:21 Severozápadne od Kyjeva v sobotu pokračovali boje a väčšina ruských pozemných síl sa nachádza 25 kilometrov od centra ukrajinskej metropoly, pričom niekoľko ďalších miest je obkľúčených a ostreľovaných. S odvolaním sa na britské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra Reuters.

Ruská armáda zjavne preskupuje svoje sily, možno na novú ofenzívu, ktorá by sa mohla o niekoľko dní zamerať na hlavné mesto Kyjev, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany. V sobotňajšej aktualizácii uviedlo, že boje severozápadne od hlavného mesta pokračujú a mestá Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupol zostávajú obkľúčené a sú naďalej ostreľované ruskou armádou.

11:03 Napadnutie Ukrajiny Ruskom ohrozilo oživenie svetovej ekonomiky a rastúce ceny komodít zosilňujú hrozbu dlhodobej inflácie, ktorá zvyšuje riziko stagflácie, vysokej inflácie spojenej so stagnáciou hospodárskeho rastu a sociálnych nepokojov. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poradenskej a poisťovacej spoločnosti Coface, podľa ktorej dôjde v tomto roku v ruskej ekonomike k hlbokej recesii vo výške 7,5 %, no zasiahnuté budú aj ostatné štáty. Najviac ohrozené sú odvetvia automobilového priemyslu, dopravy a chemického priemyslu.

11:02 Ruský prezident Vladimir Putin zahájil čistku medzi armádnymi generálmi a členmi tajných služieb. S odvolaním sa na ukrajinské zdroje to tvrdí washingtonské analytické pracovisko Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho sa zatýka aj v ruskej tajnej službe (FSB).

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov odhaduje, že Putin "kvôli neúspechu na Ukrajine" nahradil najmenej osem generálov. V piatok boli tiež podľa ukrajinských zdrojov v domácom väzení šéf 5. oddelenia FSB Sergej Beseda a jeho zástupca Anatolij Bojuch.

11:01 Rusko dnes varovalo Európsku úniu pred rastom cien energií spôsobeným západnými sankciami uvalenými za ruskú inváziu na Ukrajinu. Je pripravené na konfrontáciu s európskym blokom v energetickom sektore, pokiaľ to bude potrebné, uviedla agentúra Interfax s odkazom na predstaviteľov ruského ministerstva zahraničia.

10:57 Ruské rakety dnes úplne zničili leteckú základňu Vasylkiv južne od Kyjeva, uviedla miestna starostka. Podľa nej tu horí skladisko munície, ktorá vybuchuje. Zasiahnutý bol aj sklad pohonných hmôt. Letecký úder potvrdila aj ruská strana. "Dnes okolo siedmej hodiny rannej nepriateľskej sily ostreľovali mesto Vasylkiv. Dopadlo osem rakiet, ktoré cielili na letisko. Letisko je úplne zničené," uviedla na facebooku starostka Natalija Balasynovyčová.

10:50 Za posledných 24 hodín do soboty do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 9581 osôb, z toho od piatkového (11. 3.) večera do sobotného rána 2613 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová. Viac v článku.

Zdroj: Facebook/ PZ SR

10:48 Medzinárodná námorná organizácia (IMO), ktorá je agentúrou Organizácie Spojených národov pre medzinárodnú námornú dopravu a morské právo, vyzýva na vytvorenie bezpečného koridoru v Čiernom mori a v Azovskom mori, aby bolo možné evakuovať komerčné lode. Mnohé oblasti v týchto moriach sú totiž zamínované a ruské vojenské lode sú pri pobreží Ukrajiny. Najmenej dve nákladné lode v oblasti postihli explózie a desiatky ďalších v regióne uviazli.

10:32 Vo vojne na Ukrajine zahynulo 79 ukrajinských detí. Podľa úradu generálnej prokuratúry bolo zranených takmer 100 detí, odkedy Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Napísal to The Kyiv Independent na svojom Twitteri.

10:30 Na Ukrajine sa v sobotu otvorí niekoľko humanitárnych koridorov určených na evakuáciu civilistov, a to vrátane koridoru z obliehaného mesta Mariupol. Oznámila to v sobotu ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala od denníka The Guardian. "Dúfam, že tento deň prebehne dobre, že všetky plánované koridory sa otvoria a Rusko dodrží svoju povinnosť garantovať režim prímeria," uviedla Vereščuková.

10:29 Sankcie Západu uvalené voči Rusku by mohli spôsobiť pád Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), varoval v sobotu šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Rogozina by sankcie mohli narušiť prevádzku ruských kozmických lodí obsluhujúcich ISS. V dôsledku toho by mohla byť ovplyvnená ruská časť stanice, ktorá pomáha korigovať obežnú dráhu ISS, čo spôsobí, že táto 500-tonová konštrukcia "spadne do mora alebo na pevninu", napísal Rogozin na sociálnej sieti Telegram.

10:28 Ruskí vojaci podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí citovaného agentúrou Reuters ostreľujú mešitu v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. V objekte je aj skupina 86 tureckých občanov, vrátane 34 detí, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo v Turecku. Informácie nie je zatiaľ možné nezávisle overiť.

10:22 Nemecko podľa svojej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej pracuje spolu so zahraničnými partnermi na leteckom moste pre ukrajinských utečencov z Moldavska. Okamžite sa ich Berlín chystá prijať 2500. Baerbocková to podľa agentúry DPA uviedla dnes v Kišiňove po stretnutí so svojím moldavským náprotivkom Nicu Popescom.

10:19 Španielsko má vďaka podmorským plynovodom z Alžírska a rozľahlej sieti terminálov na skvapalnený zemný plynu (LNG) dobré predpoklady pomôcť Európe znížiť závislosť od dovozu ruského plynu. Viac v článku.

10:17 Ruské jednotky údajne ostreľovali onkologickú nemocnicu v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny, na sociálnej sieti Facebook uviedol to šéf tamojšieho úradu verejného zdravotníctva Maxim Beznosenko.

10:14 Americký akciový trh v piatok stratil úvodné zisky a uzavrel nižšie. Neistota súvisiaca s vojnou na Ukrajine a prudký rast inflácie totiž naďalej spôsobujú turbulencie na trhoch.

9:57 Ukrajinské noviny The Kyiv Independent zverejnili prehľad ruských strát k 12. marcu.

 

 

9:49 Od začiatku ruskej invázie sa na ulici pred kaviarňou a pekárňou, ktorú vlastnia Ukrajinky v módnej časti Washingtonu, tiahnu rady. O niekoľko blokov ďalej bolo na donedávna obľúbenej reštaurácii Russia House rozbitých päť okien a jej majitelia zvažujú, že ju už ani neotvoria. Viac v článku.

Otvoriť galériu

9:48 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v súvislosti s vojnou na Ukrajine apeluje na samosprávy, aby prehodnotili intenzitu spolupráce so samosprávami v Rusku. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. 

9:42 Ruská armáda pokračuje v pomalom postupe na Kyjev, uviedla dnes agentúra AP. Hlavná časť vojsk sa podľa hodnotenia britského ministerstva obrany nachádza 25 kilometrov od centra ukrajinskej metropoly. Kritická zostáva situácia v prístave Mariupol na juhu Ukrajiny, kde by sa dnes po mnohých neúspešných pokusoch mohol otvoriť humanitárny koridor.

"Časť veľkého ruského konvoja severne od Kyjeva sa rozptýlila. To pravdepodobne podporí ruskú snahu obkľúčiť mesto. Môže to byť aj pokus Ruska znížiť svoju zraniteľnosť voči ukrajinským protiútokom, ktoré spôsobili ruským silám značné škody," citoval server RBK Ukrajina z vyhlásenia britského ministerstva obrany.

9:30 Stovky miestnych obyvateľov okupovaného Melitopolu dnes vyšli na protest proti únosu ich starostu ruskými silami. Napísal to novinár Oliver Carroll na svojom Twitteri.

 

 

9:27 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na Ukrajine zničilo 3491 objektov vojenskej infraštruktúry. Uviedol to hovorca ministerstva Igor Konašenkov, jeho vyhlásenie však nie je možné overiť. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí, že Ukrajina už stála pevne 4-krát dlhšie, ako si Putin myslel, a že toto je len začiatok. Prosí o trpezlivosť a odhodlanie. Píše o tom spravodajský portál Visegrád 24 na svojom Twitteri.

 

 

8:43 Na Radničnom námestí pred Redutou v Spišskej Novej Vsi pripravila skupina tamojších umelcov v spolupráci s mestským kultúrnym centrom a mestom Spišská Nová Ves na nedeľu 13. marca Koncert pre Ukrajinu. Hudobné vystúpenia umelcov sa začnú o 14.00 h. „Iniciátorom myšlienky bol náš kamarát Ďuro Baláž z Občianskeho združenia 500, ktorý mi zavolal, či nezahráme s kapelou Smola a Hrušky koncert na podporu Ukrajine,“ uviedol Martin Hlavatý z občianskeho združenia (OZ) AFL projekt.

8:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil Rusko z únosu starostu mesta Melitopoľ, čo sa podľa neho rovná konaniu teroristov z extrémistickej skupiny Islamský štát. Námestník šéfa prezidentskej kancelárie Kirill Timošenko na komunikačnej platforme Telegram zverejnil video, ktoré ukazuje skupinu ozbrojených mužov odvádzajúcich starostu Ivana Fedorova.

Ten podľa prokuratúry samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, ktorú podporuje Moskva, čelí trestnému stíhaniu za „teroristické aktivity“ a financovanie nacionalistických milícií za účelom „spáchania teroristických zločinov proti civilistom Donbasu“. Prokuratúra uviedla, že po Fedorovi pátra a vyzvala každého, kto by mal informácie o ňom, aby ju kontaktoval. 

8:38 Ruské pozemné sily, ktoré sa pokúšajú obkľúčiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev, si po neúspešných útokoch z 8. až 10. marca vzali v piatok ďalšiu prestávku na doplnenie zásob a údržbu. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), z ktorej v sobotu citoval britský denník The Guardian. "Zdá sa, že ruské sily sú v okolí Charkova do značnej miery uviaznuté... pokrok za posledných 24 hodín nedosiahli ani jednotky smerujúce z Krymu k Mykolajivu a Záporožiu, ani na východe v okolí Doneckej a Luhanskej oblasti," uvádza sa v hodnotení amerického think-tanku.

ISW vo svojej správe poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin údajne vykonáva personálne čistky, ktoré sa dotkli aj zamestnancov tajných služieb.

8:35 Izraelský premiér Naftali Bennett v utorňajšom telefonáte odporučil Volodymyru Zelenskému, aby sa Rusku vzdal. „Na tvojom mieste by som myslel na životy svojich ľudí,“ argumentoval Bennett. Zelenskyj to odmietol.

8:22 Rusko začína mobilizovať jednotky na Donbase a na Kryme. Podľa šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova Rusko tiež presúva nové jednotky zo strednej a východnej časti Ruska na doplnenie záloh.

8:14 Počas tohto víkendu môžu Banskobystričania i ľudia z okolia priniesť na radnicu potraviny a vybraný drogistický tovar na pomoc severovýchodnému mestu na Ukrajine Sumy, ktoré je partnerským mestom Banskej Bystrice. Sumská samospráva požiadala banskobystrickú radnicu o pomoc v podobe zabezpečenia chýbajúceho materiálu, ktorého zoznam sa každý deň rozrastá. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"Zbierku je možné doručiť na mestský úrad počas víkendových dní – 12. a 13. marca medzi 10.00 a 17.00 h. Na budúci týždeň ju zašleme do Sumy. V meste v súčasnosti nefunguje základná infraštruktúra. Obyvatelia zostali izolovaní bez zásob potravín a liekov. Toto mesto bolo od začiatku terčom intenzívneho ostreľovania zo strany ruských jednotiek," priblížil Strelec.

7:24 České nakladateľstvo Argo sa s okamžitou platnosťou prestáva podieľať na vydávaní kníh ruského spisovateľa Sergeja Lukianenka, ktorý patril medzi jeho kmeňových autorov. Nakladateľstvo sa od neho dištancovalo z dôvodu jeho podpory politických postojov Kremľa voči Ukrajine a západným demokraciám, informovala v piatok stanica ČT24.

7:14 Zo štyroch ukrajinských miest obliehaných ruskou armádou sa v piatok podarilo evakuovať 7144 ľudí, teda oveľa menej ako v predchádzajúcich dňoch. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň obvinil Moskvu, že opäť zámerne blokovala cestu do prístavného mesta Mariupol, kde čakajú na možnosť evakuácie desiatky tisíc ľudí a kde dochádzajú potraviny, lieky aj voda.

Otvoriť galériu

7:12 Španielsko v piatok prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou, ktoré budú môcť pokračovať v liečbe po tom, ako ju zastavila ruská invázia na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy prevzatej od agentúry AFP. "Práve pristálo lietadlo ministerstva obrany s 25 ukrajinskými deťmi s rakovinou a ich rodinami, takže budú môcť pokračovať v liečbe v Španielsku," uviedla španielska vláda na Twitteri. Viac v článku.

7:10 Ruské jednotky začali v piatok večer ostreľovať civilné ciele v prístavnom meste Mykolajiv, pričom zasiahli kaviareň, obytný dom a parkovisko veľkého nákupného centra, uviedol guvernér regiónu Vitalij Kim. V piatok to napísal americký denník The New York Times (NYT).

Sirény oznamujúce nálet sa spustili približne o 20.00 h miestneho času. Po nich nasledovalo niekoľko delostreleckých útokov v rôznych častiach mesta na juhu krajiny. Ruské sily podľa Kima strieľali náhodne, aby zakryli svoj pohyb. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete na životoch, len jeden muž bol zranený letiacimi črepinami, dodal Kim.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čilský rozhodca Carlos Chandía už kariéru ukončil.
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
(ilustračné foto).
Dve aktivistky poškodili ropovod, skončili za mrežami: Súd s nimi nemal zľutovanie
Muž trpí objektofíliou. Priťahujú ho sanitky značky Mercedes.
Foto
Dominik odhalil šialené chúťky: Vzťah s... Keď ich ľudia spolu pristihnú, zostanú v šoku
Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
(ilustr. foto)
Vodiči, zbystrite v Bratislave pozornosť: Chystá sa ženský beh
Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché