Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2022 07:05 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

V Irpine zastrelili amerického novinára, bičovaný Mariupoľ hlási 2100 obetí

Prebieha osemnásty deň ruskej invázie na Ukrajinu. Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Mestom Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny približne 70 kilometrov od poľských hraníc otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov. Podarilo sa evakuovať takmer 125.000 civilistov. Ruské sily zabili známeho reportéra Brenta Renauda. Aj v nedeľu vám prinášame mimoriadny ONLINE ohľadom situácie na Ukrajine.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

02:02 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť ráno od šiestej hodiny.

01:26 Prioritou Číny je zabrániť tomu, aby sa situácia na Ukrajine vymkla kontrole, uviedlo v nedeľu čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch. Urobilo tak v reakcii na správy v niektorých médiách, podľa ktorých Moskva požiadala Peking o vojenské vybavenie po tom, čo podnikla inváziu do susednej krajiny.

"O tom som nikdy nepočul," reagoval na tieto informácie podľa agentúry Reuters hovorca ambasády. "Súčasná situácia na Ukrajine je skutočne znepokojujúca," uviedol hovorca Liou Pcheng-jü. "Vysokou prioritou je teraz zabrániť tomu, aby sa napätá situácia vyhrotila alebo dokonca vymkla kontrole," dodal.

00:41 Ukrajinské ministerstvo obrany popiera ruské správy o tom, že v Javorive zomrelo 180 žoldnierov zo zahraničia. „Nie je to pravda. Je to čistá ruská propaganda,“ povedal hovorca ministerstva. Pri útoku podľa ukrajinskej vlády zomrelo 35 ľudí. Informovala agentúra ČTK.

00:29 Bývalá americká kongresmanka Tulsi Gabbardová šíri ruskú propagandu o biologických a chemických zbraniach, ktoré môžu byť na Ukrajine. Ide o hoax, ktorý využíva aj ruská vláda, aby ospravedlnila svoju inváziu.

Gabbardová o tejto teórii hovorila vo vysielaní Fox News, denník Guardian upozornil na to, že jej vyjadrenia odvysielala aj ruská štátna televízia.

 

 

 

00:28 Ukrajina tvrdí, že Rusko plánuje vylodenie v Odese. Tajomník bezpečnostnej rady Olexij Danilov vyhlásil, že vylodenie sa malo začať už pred niekoľkými dňami, no ruská armáda ho odložila pre zlé počasie. Danilov povedal, že ukrajinská armáda je pripravená reagovať. Informoval Denník N.

00:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zaútočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP. Viac čítajte tu.

23:27 Rusko už začalo blokovať Instagram, ukazujú dáta portálu NetBlocks. Ruská vláda zákaz Instagramu oznámila tento týždeň. Už predtým zablokovala Facebook aj Twitter.

 

 

22:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonoval so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, českým premiérom Petrom Fialom, britským premiérom Borisom Johnsonom a rumunským prezidentom Klausom Iohannisom. Viac čítajte tu.

22:36 Zástupcovia Ukrajiny a Ruska budú viesť v pondelok rozhovory prostredníctvom videokonferencie. Oznámil to v nedeľu večer poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR o tom informuje na základe správy agentúra AFP.

Podoľak, ktorý je členom vyjednávacieho tímu Kyjeva, vo vyjadrení na Twitteri potvrdil predošlé vyhlásenie hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova o tom, že rokovania oboch strán by mali pokračovať v pondelok.

22:15 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu žiada Čínu o vojenské vybavenie a ďalšiu pomoc. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na predstaviteľov USA. Biely dom a čínska ambasáda vo Washingtone sa k informácii nevyjadrili. Podľa denníka The New York Times Moskva kvôli sankciám Západu Peking požiadala aj o hospodársku pomoc.

Zdroje oboch denníkov odmietli rozviesť, akú vojenskú pomoc Rusko žiada. Neuviedli ani, ako Čína na požiadavky svojho suseda reaguje. Biely dom sa podľa jedného z oboznámených zdrojov chystá varovať svojich spojencov pred tým, že sa Čína možno chystá Rusku pomôcť. Ďalší predstavitelia USA denníku Financial Times oznámili, že Rusku dochádza niektoré zbraňové vybavenie.

O ukrajinskej kríze majú v pondelok v Ríme rokovať bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan a vysoko postavený čínsky diplomat Jang Ťie-čch'. Sullivan už Čínu varoval, aby Moskve nepomáhala v obchádzaní sankcií.

21:50 Ukrajinskí predstavitelia obvinili Rusko z použitia fosforových bômb v regióne Donbas na východe štátu. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP. Viac čítajte tu.

21:00 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2.155. 052,70 eura. Vláda o tom rozhodla na mimoriadnom online rokovaní v nedeľu večer. Viac čítajte tu.

20:50 Ukrajina oznámila, že obnovila prerušené elektrické vedenie do jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorú obsadili ruskí vojaci. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko uviedol, že „hrdinovia" z národnej elektrárenskej distribučnej firmy dokázali obnoviť spojenie. Elektrina slúži na poháňanie púmp, ktoré chladia vyhorené jadrové palivo, aby sa predišlo úniku radiácie.

20:30 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 596 civilistov. Uvádza to Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), podľa ktorého tiež prinajmenšom 1 067 civilistov utrpelo zranenia. Spomedzi zabitých je 43 detí a medzi zranenými ich je 57.

19:19 Zbierka pre ukrajinské mesto Sumy opäť spojila obyvateľov Banskej Bystrice a okolia, ktorí počas víkendu priniesli na mestský úrad trvanlivé potraviny a hygienické potreby. Zaplnili nimi tri garáže v objekte magistrátu. Informoval o tom v nedeľu večer na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

19:12 Ukrajina oznámila, že obnovila prerušené elektrické vedenie do jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorú obsadili ruskí vojaci. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko uviedol, že „hrdinovia" z národnej elektrárenskej distribučnej firmy dokázali obnoviť spojenie. Elektrina slúži na poháňanie púmp, ktoré chladia vyhorené jadrové palivo, aby sa predišlo úniku radiácie.

18:38 Česko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote minimálne 725 miliónov korún (29 miliónov eur). V diskusnej relácii Českej televízie to v nedeľu povedala ministerka obrany ČR Jana Černochová. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla, bude však vychádzať zo zoznamu vecí, ktoré požaduje ukrajinská vláda.

18:03 Desiatky ruských občanov sa v nedeľu pripojili k Ukrajincom v cyperskom prímorskom letovisku Limassol, aby protestovali proti vojne na Ukrajine. Približne 50 Rusov sa zhromaždilo v prechádzkovej zóne Limassolu predtým, ako sa pripojili k ostatným protestujúcim, aby kričali heslá „Stop vojne, stop Putinovi" a „Rusko bez Putina". Mávali modrobielymi vlajkami, o ktorých povedali, že ide o ruské národné vlajky bez červeného pruhu, ktorý predstavuje „krv a násilie".

17:36 Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily pri dnešnom útoku na vojenskú základňu v západoukrajinskom meste Javoriv zlikvidovali približne 180 zahraničných žoldnierov a množstvo zahraničných zbraní. Hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov ďalej podľa agentúry TASS uviedol, že ruské sily budú pokračovať v likvidácii zahraničných žoldnierov, ktorí prichádzajú na Ukrajinu. Agentúra AFP poznamenala, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

17:32 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak si myslí, že rokovania s Ruskom v najbližších dňoch prinesú „konkrétne výsledky“. Vo videu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v nedeľu uviedol, že Rusko „začína byť čoraz vnímavejšie voči ukrajinskému postoju“ a „začalo hovoriť konštruktívnejšie“. „Naše návrhy sú na stole. Sú veľmi tvrdé. Medzi nimi je stiahnutie vojakov, prímerie. Už z princípu sa nevzdávame žiadnych bodov,“ cituje Podoľaka spravodajský portál CNN.

17:32 Letecká spoločnosť AirSerbia bude do Moskvy opäť lietať len raz denne. Povedal to srbský prezident Aleksandar Vučič po kritike, že srbský národný letecký prepravca ignoruje krok Európskej únie (EÚ), ktorá zakázala lety do Ruska a profituje z vojny na Ukrajine. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu firma AirSerbia zdvojnásobila počet letov do ruského hlavného mesta a začala používať väčšie lietadlá, v ktorých je viac sedadiel.

17:24 Telá ruských vojakov zabitých v bojoch na Ukrajine zapĺňajú márnice v Bielorusku, uviedli miestni obyvatelia pre stanicu Slobodná Európa (RFE/RL), ktorá o tejto skutočnosti informovala v noci na nedeľu. Viac sa dočítate

17:23 Spojené štáty a Čína povedú prvýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu osobné rokovania na vysokej úrovni. Podľa oboznámeného zdroja sa v Ríme v pondelok stretnú bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan a vysoko postavený čínsky diplomat Jang Ťie-čch'. Administratíva prezidenta Joea Bidena sa snaží prinútiť Peking, aby využil svoj vplyv na Rusko a pomohol ukončiť vojnu, napísala dnes agentúra Bloomberg.

17:09 V ukrajinskom meste Mariupol zahynulo pri ruských útokoch už viac ako 2100 obyvateľov, informovali v nedeľu miestne úrady. TASR prevzala správu od agentúry AFP. "K dnešnému dňu zomrelo pri ruských útokoch 2187 obyvateľov Mariupola," informovala mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

16:41 Na Ukrajine zastrelili amerického novinára. Kyjevský policajný náčelník Andrij Nebytov uviedol, že Brenta Renauda zabili v meste Irpiň pri Kyjeve ruskí vojaci. Je to prvá zaznamenaná smrť zahraničného novinára pokrývajúceho vojnu na Ukrajine, informuje spravodajský portál BBC. Na verejnosti cirkulujú fotografie Renaudovho novinárskeho preukazu vydaného denníkom New York Times.

Ten vo vyhlásení reagoval, že im je ľúto Renaudovho úmrtia, no upozornil, že pre noviny na Ukrajine nepracoval. Spomenutý preukaz vydali pred niekoľkými rokmi a on naposledy s New York Times spolupracoval v roku 2015. Zatiaľ nie je známe, pre koho Renaud na Ukrajine pracoval.

16:37 Ruské jednotky sa v rámci obliehania ukrajinskej metropoly Kyjev snažia okrem iných prístupových ciest zablokovať Kyjev aj z východu, informoval v nedeľu ukrajinský generálny štáb armády. TASR prevzala správu od agentúry DPA. Viac sa dočítate TU.

15:39 Nemecká vláda plánuje predĺženie finančnej pomoci pre firmy zasiahnuté západnými sankciami proti Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

15:19 Rusko verbuje pre svoje boje na Ukrajine ľudí v Sýrii a Líbyi. S odvolaním sa na rozviedku ukrajinského ministerstva obrany o tom informoval portál RBK Ukrajina.

15:18 Bratislavská arcidiecézna charita od pondelka 14. marca otvorí centrum solidarity pre Ukrajinu. Informuje o tom charita na sociálnej sieti. Pôjde o miesto, kde budú môcť ubytovaní Ukrajinci, či rodiny alebo jednotlivci, ktorí ubytovali niekoho z Ukrajiny, dostať pomoc. V ponuke pre nich budú potraviny, drogéria, oblečenie, obuv a iné formy pomoci či podpory.

15:17 V juhoukrajinskom prístavnom meste Cherson vyšli v nedeľu do ulíc davy ľudí na protest proti okupácii ruskými silami. Informovala o tom stanica BBC. Na záberoch, ktoré BBC zverejnila, vidieť, ako ľudia zhromaždení na Námestí slobody v centre Chersonu mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty s nápismi "Cherson je Ukrajina".

15:06 Takmer 125.000 ľudí evakuovali na Ukrajine cez humanitárne koridory z miest, v ktorých prebiehajú boje. Oznámil to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správe prevzala od denníka The Guardian a televízie CNN. Podľa Zelenského je v súčasnosti prioritou dostať humanitárny konvoj do obliehaného mesta Mariupol, v ktorom uviazlo približne 400.000 ľudí, pričom im dochádza jedlo i voda.

15:04 Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme v pondelok (14. 3.) v Prezidentskom paláci ministra zahraničných vecí Izraelského štátu Jaira Lapida. So šéfom izraelskej diplomacie bude diskutovať najmä o aktuálnej medzinárodnej situácii v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

14:51 Slovensko dodávkou zbraní na Ukrajinu nezasahuje do vojenského konfliktu. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). Člen Výboru NR SR pre európske záležitosti a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok zase uviedol, že najlepším východiskom z danej krízy je rokovanie o mieri.

14:50 Ruský delegát pre rokovania s Ukrajinou Leonid Sluckij v nedeľu uviedol, že sa v rozhovoroch dosiahol významný pokrok a je možné, že delegácie čoskoro dosiahnu "spoločnú pozíciu." Predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu, ktorého citovala agentúra Ria Novosti, porovnával stav rozhovorov sa situácií, kedy sa začali, a hovoril pritom o "významnom pokroku".

O možnom pokroku v rokovaniach s ruskou stranou, ktorý by sa mohlo podariť dosiahnuť v najbližších dňoch, hovoril v nedeľu zverejnenom videu aj ukrajinský zástupca na rokovaniach Mychajlo Podoljak.

14:49 Na Rusko a Ukrajinu spoločne pripadá takmer tretina pšenice obchodovanej na svetovom trhu, uviedla agentúra APA na základe údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) z roku 2020.

Podľa týchto čísel 18,1 milióna ton alebo desatina z pšenice na globálnom trhu pochádza z Ukrajiny, ktorá je jej piatym najväčším exportérom na svete. Ruský útok už výrazne zvýšil jej cenu, ktorá sa dočasne dostala nad 400 eur za tonu.

14:33 Talianska novinárka Annalisa Camilliová na twitteri zverejnila video, na ktorom Renaudov kolega opisuje, ako sa útok odohral, zatiaľ čo je v nemocnici ošetrovaný. "Prekročili sme prvý most v Irpini, chystali sme sa natáčať odchádzajúcich utečencov. Nastúpili sme do auta, niekto sa ponúkol, že nás vezme k druhému mostu. Prešli sme kontrolné stanovište a začali na nás strieľať," uviedol americký novinár.

 

 

14:31 Česká republika poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál. V relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce to povedala ministerka obrany Jana Černochová. Česko doteraz poskytlo Ukrajine zbrane za 725 miliónov korún. Ďalšie dodávky budú minimálne v tejto výške, vyjadrila sa ministerka.

14:31 Pápež František ostro odsúdil „barbarstvo" zabíjania detí a iných bezbranných civilistov na Ukrajine a naliehal na zastavenie útokov, „skôr ako sa mestá zmenia na cintoríny". Približne 25-tisíc ľuďom na zvyčajnom nedeľňajšom zhromaždení na Námestí svätého Petra pápež povedal, že Mariupoľ, juhoukrajinské mesto, ktoré „nesie meno" Panny Márie, sa „stalo mestom mučeným srdcervúcou vojnou, ktorá ničí Ukrajinu".

14:27 Európska únia (EÚ) i SR by mali byť rýchlejšie a akčnejšie v prípade poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to uviedol poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Slovensko by podľa neho malo byť autonómnejšie aj pri rozhodnutí, či na Ukrajinu poslať stíhačky slovenskej armády. Jeho oponent v diskusii, poslanec parlamentu a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš považuje tieto slová za nezodpovedné a nebezpečné.

14:18 Najmenej 13 novinárov a 12 ďalších osôb údajne zadržala polícia v nedeľu v ruskom meste Petrohrad počas protestov proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom stanica BBC. Stanica sa odvolala na novinára Andreja Okuna, ktorý na sociálnej sieti Telegram uviedol, že policajti "nevysvetlili dôvod zadržania".

Podľa Okuna zadržaní reportéri mali na sebe novinárske vesty a mali novinárske preukazy. "To však nikoho nezaujíma, cieľom je zabezpečiť, aby nikto o ničom neinformoval," dodal.

14:08 Život novinára denníka The New York Times a zranenia jeho kolegu si podľa ukrajinskej polície vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Informuje o tom agentúra Reuters. Podľa ukrajinských médií je obeťou útoku 51-ročný Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Jeho kolegu sa z vojnovej zóny snaží dostať ukrajinské sily. Denník The New York Times zatiaľ smrť svojho novinára nepotvrdil.

14:07 Rusko nedeľňajším raketovým útokom na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti "ukázalo USA prostredník", konštatoval Daniel Szeligowski, vedúci programu pre východnú Európu a vedúci výskumný pracovník pre Ukrajinu z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

13:59 Šéf kyjevského policajného oddelenia Andrey Nebitov uviedol, že ruskí vojaci spustili paľbu na auto so zahraničnými novinármi a zastrelili 51-ročného videožurnalistu New York Times Brenta Renauda v Irpine

 

 

Jeho kolegu zraneného previezli do nemocnice.

 

 

13:55 Ak by Rusko na Ukrajine použilo chemické zbrane, znamenalo by to zmenu situácie a NATO by sa muselo vážne zamyslieť, ako odpovedať. Povedal to dnes poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore s britskou televíziou BBC.

 

 

13:46 Nemecko robí pokroky vo svojich snahách o zníženie závislosti od ruských energií, uviedol nemecký minister hospodárstva a životného prostredia Robert Habeck. Dodal, že najväčšia európska ekonomika by do konca tohto roka mohla byť nezávislá od ropy a uhlia z Ruska. S plynom je to však zložitejšie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

13:36 Slovensko musí byť pripravené na všetko, v súčasnosti však nie je dôvod na paniku v súvislosti s pokračovaním vojnového konfliktu na Ukrajine a možným posunutím vojnovej línie k bezprostrednej blízkosti územia Slovenska. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Viac v článku.

13:35 Pápež František v nedeľu zatiaľ najostrejšie odsúdil vojnu na Ukrajine, pričom uviedol, že táto "neakceptovateľná ozbrojená agresia" a "masaker" sa musia skončiť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. "V mene Boha vás žiadam ukončite tento masaker," uviedol František po pravidelnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra.

Hlava katolíckej cirkvi zároveň odsúdila "barbarské" zabíjanie detí a civilistov, ako i bombardovanie ukrajinských nemocníc, ku ktorému podľa pápeža prichádza "bez rozumného strategického dôvodu". "Nech je v mene Boha vypočutý plač trpiacich ľudí a nech bombardovanie a útočenie skončí," dodal František, podľa ktorého hrozí, že sa z ukrajinských miest "stanú cintoríny".

 

 

13:29 Na dnešných demonštráciách proti vojne na Ukrajine bolo v Rusku zatiaľ zadržaných viac ako 320 ľudí. Informovala o tom organizácia Ovd-Info, podľa ktorej boli ľudia zatýkaní pri protestoch v 27 mestách po celom Rusku. Organizácia podľa agentúry DPA predpokladá, že počet zadržaných počas dňa ešte porastie.

 

 

13:11 Na Slovensko utieklo pred vojnovým konfliktom z Ukrajiny doteraz 196-tisíc ľudí, z toho 23-tisíc požiadalo o dočasné útočisko. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Viac v článku.

13:10 Turecko požiadalo Rusko o pomoc pri evakuácii tureckých občanov, ktorí uviazli v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP.

12:57 Česká republika poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál, povedala dnes v programe Českej televízie Otázky Václava Moravca ministerka obrany Jana Černochová (ODS). Doteraz štát poskytol zbrane za 725 miliónov Kč (29 miliónov eur), ďalšie plánované dodávky budú podľa nej za podobnú sumu. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla, bude ale vychádzať zo zoznamu, ktorý dopytuje ukrajinská vláda.

12:53 Napriek hrozbe tisíce Ukrajincov stále vychádzajú protestovať proti okupácii ruských síl. Najnovšie video z Berdyanska na pobreží Azov zverejnil novinár Oliver Carroll na svojom Twitteri.

 

 

12:51 O dotáciu za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude možné požiadať aj spätne. O zákone Lex Ukrajina bude parlament rokovať v utorok alebo v stredu. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v relácii V politike na TA3.

12:50 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid odsúdil ruskú inváziu na Ukrajine a vyzval Moskvu, aby zastavila svoje útoky a ukončila konflikt. Šéf izraelskej diplomacie sa takto vyjadril v nedeľu v rumunskom hlavnom meste Bukurešť, kde sa stretol so svojím rumunským partnerom.

12:07 Plánované nové západné sankcie proti Moskve budú mať ďalší negatívny vplyv na ruské hospodárstvo, tvrdia experti vplyvného nemeckého ekonomického inštitútu Ifo.

Európska únia (EÚ), Spojené štáty a ďalší spojenci sa v piatok (11. 3.) pre ruský útok na Ukrajinu dohodli na ďalších sankčných opatreniach proti Moskve. Medzi novými opatreniami je zákaz vývozu luxusného tovaru z EÚ do Ruska a zastavenie dovozu ruskej ocele rovnako ako ďalšie obchodné reštrikcie.

12:06 The Kyiv Independent zdieľal pravidelný prípevok o stratách na strane Ruska.

 

 

11:48 V súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine, spustil Svetový potravinový program OSN (World Food Programme - WFP) ešte začiatkom marca humanitárnu operáciu. Cieľom je poskytnúť pomoc viac ako trom miliónom ľudí. Ide o najväčšiu humanitárnu organizáciu na svete, ktorá poskytuje potravinovú pomoc krajinám v núdzi. Slovenská republika bude súčasťou tohto humanitárneho konvoja. TASR o tom v nedeľu informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Viac v článku.

11:46 Pri ruskom raketovom útoku na vojenskú základňu v meste Javoriv, ktoré sa nachádza len zhruba dvadsať kilometrov od poľských hraníc a 50 kilometrov od centra Ľvova, dnes zahynulo najmenej 35 ľudí. Ďalších 134 ľudí utrpelo zranenie. S odkazom na gubernátora Ľvovskej oblasti Maksyma Kozyckého o tom informovala agentúra Reuters.

11:35 Ruský letecký útok zničil výškový bytový dom v severoukrajinskom meste Černihiv. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý sa odvoláva na ukrajinskú štátnu pohotovostnú službu. Najmenej jedna osoba podľa nej zomrela a ďalšia utrpela zranenia. Sedem ľudí zachránili.

 

 

11:31 Osobný evakuačný vlak, ktorý mal vyzdvihnúť utečencov z východnej Ukrajiny, sa ocitol pod paľbou ruských síl. Ukrajinský národný železničný dopravca informoval, že útok pri železničnej stanici Brusyn v Doneckej oblasti neprežil sprievodca vlaku a ďalšieho zraneného zamestnanca previezli do nemocnice.

Vlak mal na železničnej stanici Lyman vyzdvihnúť obyvateľov evakuovaných z Doneckej a Luhanskej oblasti vrátane sto detí. Železničná spoločnosť, ktorú cituje spravodajský portál BBC, uviedla, že „vyvíja maximálne úsilie“ na evakuáciu všetkých cestujúcich a posádky vlaku, ako aj evakuovaných osôb na stanici.

11:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v sobotu večer s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o spôsoboch zastavenia bojov na Ukrajine a snahách Izraela o vyriešenie tohto ozbrojeného konfliktu. TASR správu prevzala od televízie CNN a agentúry DPA, ktoré o tom informovali v nedeľu.

Podľa kancelárie izraelského premiéra trval telefonát Bennetta so Zelenským viac ako hodinu. Zelenskyj o telefonáte s Bennettom informoval na sociálnej sieti Twitter, kde uviedol, že s izraelským premiérom hovoril o "ruskej agresii a vyhliadkach týkajúcich sa mierových rokovaní". Zelenskyj zároveň požiadal Bennetta o pomoc pri zaistení prepustenia "zajatého starostu Melitopoľu a miestnych predstaviteľov".

11:26 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prijal v nedeľu humanitárnu zásielku, ktorú mu poskytol jeho cezhraničný samosprávny partner, spolková krajina Dolné Rakúsko (Niederösterreich). Konvoj štyroch kamiónov priviezol hygienické potreby, hračky i ďalšie predmety dennej spotreby pre ľudí, utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

11:14 Ceny ropy v piatok (11. 3.) výrazne vzrástli, ale za celý uplynulý týždeň padli o viac než 5 %. Dianie na trhu s ropou naďalej určuje predovšetkým vojna na Ukrajine. Dôvodom piatkového zvýšenia boli obavy z narušenia dodávok, keďže rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou nepriniesli žiaden významnejší pokrok.

11:13 Ruská centrálna banka rozhodla, že moskovská burza sa neotvorí ani na budúci týždeň. Dôvodom sú západné sankcie proti Rusku pre útok na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

11:05 Autobus s približne 50 utečencami z Ukrajiny v nedeľu zišiel na severe Talianska z cesty a následne sa prevrátil. Pri nehode prišla o život jedna žena a niekoľko ďalších cestujúcich sa zranilo, nikto z nich vážne. Viac v článku.

10:34 Ruské jednotky uniesli ďalšieho ukrajinského starostu, konkrétne starostu okupovaného mesta Dniprorudne Jevhena Matviiva. Napísal to The Kyiv Independet na svojom Twitteri.

10:30 Hackerská skupina Anonymous, ktorá od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podnikla niekoľko kybernetických útokov na ruské médiá, zverejnila odkaz určený Rusom. Vyzvala ich v ňom, aby sa vzopreli prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zosadili ho.

 

 

10:28 V dôsledku ostreľovania v regióne Ľvov bolo zabitých 9 ľudí a asi 60 bolo zranených a zranených. Uviedla to na svojom Twitteri NEXTA. 

 

 

10:04 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že boje a humanitárna kríza na Ukrajine sa po viac ako dvoch týždňoch od začiatku ruskej invázie ešte vystupňujú. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA.

"S hrôzou vidíme rastúci počet civilných obetí a nezmyselné ničenie zo strany ruských síl. Obyvatelia Ukrajiny vzdorujú s odvahou a odhodlaním, ale nadchádzajúce dni pravdepodobne prinesú ešte väčšie utrpenie," povedal Stoltenberg v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag. Šéf NATO vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "ukončil túto vojnu, stiahol všetky sily a zaviazal sa k diplomacii".

9:52 Množstvo Ukrajincov pokračuje do Česka. Na cudzineckej polícii alebo v asistenčných centrách sa doteraz v Česku zaregistrovalo 81.324 utečencov z Ukrajiny.

9:45 Pri ruskom raketovom útoku na vojenskú základňu v meste Javoriv, ktoré sa nachádza len zhruba 20 kilometrov od poľských hraníc, dnes zahynulo deväť ľudí. Ďalších 57 ľudí utrpelo zranenie. S odkazom na guvernéra Ľvovskej oblasti o tom informovala agentúra Reuters.

Svedok agentúre Reuters predtým povedal, že zo smeru od vojenskej základne vyšlo 19 sanitiek so sirénami. "Toto je nový teroristický útok na mier a bezpečnosť blízko hranice EÚ-NATO," napísal na twitteri ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Podľa neho na základni pôsobili aj zahraniční vojenskí inštruktori.

 

 

9:10 Obyvatelia Spojeného kráľovstva, ktorí ubytujú na minimálne šesť mesiacov utečencov z Ukrajiny, dostanú od štátu príspevok vo výške 350 libier (zhruba 417 eur) mesačne. Oznámila to britská vláda, informovala v sobotu stanica BBC.

9:07 Za posledných 24 hodín do nedele do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 10.307 osôb, z toho od sobotného (12. 3.) večera do nedeľného rána 3296 osôb. Viac v článku.

8:52 Sedem civilistov vrátane dieťaťa zomrelo, keď ruská armáda zbombardovala humanitárny konvoj utečencov a donútila ho, aby sa vrátil naspäť. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo obrany. Obete bombardovania boli medzi stovkami ľudí, ktorí sa snažili utiecť z dediny Peremoha nachádzajúcej sa 20 kilometrov severovýchodne od Kyjeva. Nezistený počet ľudí bol zranený, uviedla správa ukrajinského rezortu obrany.

8:44 Deti z Ukrajiny, ktoré budú nastupovať do slovenských škôl, budú mať vyšetrenie od pediatra a do kolektívu pôjdu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti. Potvrdila to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Viac v článku.

8:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje prepustenie starostu Melitopolu Ivana Fedorova, ktorého v piatok uniesli ruské jednotky. Informuje o tom agentúra Bloomberg na svojom Twitteri.

 

 

8:14 Kláštor ukrajinskej pravoslávnej cirkvi na východe Ukrajiny bol v sobotu večer vážne poškodený po tom, čo sotva unikol priamemu zásahu delostreleckého granátu. Informovala o tom v noci na nedeľu stanica BBC s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Explózia pri moste v blízkosti kláštora v Doneckej oblasti zničila takmer všetky okná na kláštore a poškodila niekoľko budov. Viacero ľudí, vrátane mníchov a evakuovaných ľudí, ktorí sa ukrývali vo vnútri, bolo zranených a prevezených do nemocnice. Podľa BBC neboli hlásené žiadne úmrtia. Podľa denníka Ukrajinská pravda sa v súčasnosti v pivniciach pod kláštorom nachádza približne 520 utečencov vrátane 200 detí.

 

 

7:18 Ukrajina má v súčasnej dobe dostatok základných potravín a jej zásoby plynu predstavujú zhruba tretinu jej ročnej spotreby. V sobotu to povedal ukrajinský premiér Denis Šmyhal. Ukrajinská vláda ale obmedzí či zakáže vývoz niektorých poľnohospodárskych komodít, uviedla agentúra Bloomberg. Ukrajina bude ďalej dovážať plyn z únijných krajín.

7:16 Ruské sily odpálili v nedeľu ráno najmenej osem rakiet na vojenskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov západne od Ľvova a okolo 16 kilometrov od hraníc s Poľskom. Smerom od vojenskej základne bolo vidieť stúpať mohutné stĺpy dymu, píše reportér Guardianu Lorenzo Tondo s odvolaním sa na Ľvovskú regionálnu vojenskú správu.

Útok na základňu potvrdil aj starosta Ľvova Andrij Sadovyj. Zatiaľ nie sú známe informácie o škodách alebo obetiach. Sadovyj tiež vyzval ľudí, aby nezverejňovali fotografie a videá z miesta útoku.

 

 

7:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvý raz v dejinách svojej krajiny rozhodol o udelení titulu Hrdina Ukrajiny žene. Oznámil to vo svojom najnovšom príhovore k občanom, ktorý bol zverejnený v nedeľu na stránke president.gov.ua. TASR o tom informuje na základe správ televízií CNN a Sky News a agentúry DPA.

Titul Hrdina Ukrajiny je najvyšším štátnym vyznamenaním. Udeľuje sa za výnimočný hrdinský čin alebo pracovný výkon. Zelenskyj ho in memoriam udelil seržantke a vrchnej vojenskej lekárke Inne Mykolajevne Derusovej, ktorá od začiatku ruskej invázie slúžila v meste Ochtyrka v Sumskej oblasti.

"Riskovala svoj život, aby zachránila viac ako desať vojakov. Zomrela v dôsledku delostreleckej paľby ruských jednotiek, keď pomáhala raneným vojakom. Je prvou ženou — Hrdinkou Ukrajiny, ktorej bol tento titul udelený posmrtne," povedal Zelenskyj.

7:09 Mestom Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny približne 70 kilometrov od poľských hraníc otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov. Explózie bolo počuť krátko pred šiestou hodinou ráno miestneho času (05.00 h SEČ) na predmestiach Ľvova, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na svoj tím.

Explózie bolo počuť aj v Poľsku, informoval reportér nemeckej agentúry DPA, ktorý sa nachádza v meste Przemyśl. Podľa medializovaných informácií mesto zasiahlo niekoľko rakiet.

7:05 Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Stala sa ním Galina Danilčenková, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva.

TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN, ktorá sa odvoláva na oznámenie zverejnené na webovej stránke Záporožskej oblasti. Na videu zverejnenom na platforme YouTube Danilčenková vyzýva miestne úrady a poslancov, aby sa "prispôsobili novej realite", "nedestabilizovali situáciu a nezapájali sa do extrémistických aktivít".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Spevák Jožo Ráž, včera dovŕšil 70 rokov.
Foto
Z Joža Ráža je už 70-nik: Počas jubilea prichytený v civile! Chystá sa pre lídra Elánu bujará OSLAVA?
Ivan Gašparovič (82)
Foto
Exprezident Gašparovič odhalil minulosť: Krvavý konflikt z mladosti! Prišlo po 70 rokoch zmierenie?
spolupráca odborníkov s robotom s umelou inteligenciou
Foto
PRVÍ na Slovensku! V Bratislavskej nemocnici predviedli špičkový zákrok: Pozrite sa na unikátneho pomocníka
Karol III. svojej matke akoby z oka vypadol.
Foto
Karol III. na slávnostnom obrade priťahoval pohľady: Sledujte kráľa dlhšie a hneď si to všimnete!
Nicole získala za svoj výkon na festivale v Benátkach uznanie kritikov.
Foto
Pikantné priznanie Nicole Kidman: Musela STOPNÚŤ natáčanie! Po tomto sa budete červenať
Levi Kelly do stavby investoval približne 4 500 eur.
Foto
Nič pre klaustrofobikov: Do tohto domčeka sa zmestia iba odvážlivci! Po vstupe však ostanete ohromení
(ilustr. foto)
Zlé správy z Tichého Oceánu: Hurikán Kristy zosilnel na najvyššiu kategóriu
Poľský premiér Donald Tusk (vľavo) a srbský prezident Aleksandar Vučič počas stretnutia v Belehrade 24. októbra 2024.
Poľský premiér Donald Tusk vycestoval do Belehradu: Má hlavný cieľ, toto je témou číslo jeden
Návštevníci kráčajú okolo Katedrály Notre Dame v Paríži vo štvrtok 24. októbra 2024.
Koniec vstupu do katedrály Notre-Dame zadarmo? Ministri majú plán: Narazili na problém
Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.
Prvé stretnutie po rokoch! Putin sa rozprával so šéfom OSN Guterresom: Verejnosť si všimla DETAIL
Nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nemecký kancelár o plánoch Ukrajiny: Rázna stopka! Je dôležité si uvedomiť, že...
Sunset in Soviet Radar System Duga near Chernobyl Nuclear Power Plant. Nuclear sign in front
Vo Švédsku uskladnia jadrový odpad na 100-tisíc rokov: Zaujímavé, ako ho pochovajú