Je to také jednoduché, a zároveň zložité. Pozor najmä na konzistenciu, dobré rizoto nesmie byť príliš tuhé ani vodové!
Rizoto s morčacím mäsom, so sušenými paradajkami a s kaparami
Potrebujeme:
- 250 g morčacích pŕs vcelku
- 1 šalotku
- 3 stonky stonkového zeleru
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvý tymian
- 100 g ryže
- 100 g sušených paradajok s kaparami
- 100 ml bieleho suchého vína
- cca 1 l zeleninového vývaru
- 1 lyžicu masla
- 60 g syra Grana Padano
- šťavu z 1/2 citróna
- 2 lahôdkové cibuľky kapary (na ozdobenie)
Postup:
Šalotku a očistené stonky zelera (vňať si odložíme na neskôr) nakrájame nadrobno a na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja restujeme dozlatista. Ochutíme soľou. Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky a pridáme restovať na panvicu. Osolíme a okoreníme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme najemno nasekaný tymian a ryžu. Po chvíli pridáme na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Na miernom ohni postupne po naberačkách prilievame vývar, aby bola ryža vždy trochu zaliata. Rizoto varíme na miernom plameni „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 20 minút. Potom rizoto zjemníme maslom a dochutíme nastrúhaným syrom Grana Padano (asi 40 g) a citrónovou šťavou. Stiahneme z ohňa, pridáme nakrájanú lahôdkovú cibuľku a dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.
Servírovanie:
Do hlbšieho taniera naservírujeme porciu rizota, ktorú posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano. Ozdobíme kaparami a zelerovou vňaťou.