Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2022 05:00 | Správy | Domáce správy

Ceny pohonných hmôt stúpajú do závratných výšok: 9 tipov, ako znížiť spotrebu

Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu stúpajú ceny pohonných hmôt do závratných výšok. Benzín 95 stojí už 1,65 € a nie je predpoklad, že by nejako výrazne zlacnel, skôr naopak. Snaha jazdiť čo najúspornejšie je tak teraz čoraz aktuálnejšou témou.

Podobnú situáciu v prepočte na kúpnu silu obyvateľstva sme tu už mali. Nie je to však nič potešujúce a mnohým ľuďom neostane nič iné, ako jazdiť menej. Ak ste boli zvyknutí sadnúť do auta aj cestou do najbližšieho obchodu, tak dnes to asi budete zvažovať. Veď len pred niečo vyše rokom ste za 30 eur mohli natankovať 25 litrov benzínu, dnes za tú istú sumu dostanete len 18 litrov. To je rozdiel 7 litrov, čiže cca 100 km jazdy! V dnešnej situácii má teda každý ušetrený liter paliva cenu zlata. Prinášame vám 9 rád, ako to dosiahnuť.

1. Nevozte zbytočnosti

Máte plný kufor harabúrd? Všetky tie kilá navyše znamenajú vyššiu spotrebu. Vyhádžte teda z auta všetko okrem povinnej výbavy. Ak máte box na streche, dajte ho dole a namontujte iba vtedy, ak ho využívate. Okrem zvyšovania hmotnosti totiž narúša aj aerodynamiku, a tým tiež zvyšuje spotrebu.

2. Aerodynamika

Spomenuli sme to už pri strešnom boxe. Aerodynamiku však narúšajú aj také veci ako otvorené okná. Najmä pri jazde vyššími rýchlosťami by ste ich mali mať zavreté. Aj nečistoty na karosérii majú vplyv na aerodynamický odpor, a tým aj spotrebu auta.

3. Pneumatiky

Ak sú príliš podhustené, jazdíte drahšie. Ideálny tlak máte vyznačený na stredovom stĺpiku karosérie alebo v manuáli auta. Pri mäkkých pneumatikách sa kontaktná plocha zväčšuje a to zvyšuje spotrebu. Príliš široké pneumatiky spôsobujú to isté. Čím užšie, tým je to pre vašu peňaženku lepšie. Zmena pneumatík však musí byť zapísaná v technickom preukaze vozidla!

4. Rýchlo a plynulo

Najviac sa na vašej spotrebe podpíše štýl jazdy brzda-plyn. Dávate si pri rozbiehaní sa z križovatky záležať na odpichu? Chyba! Prudko zrýchliť a potom spomaľovať nemá žiadny zmysel. Vždy sa rozbiehajte len na takú rýchlosť, ktorou chcete ísť, napr. 50 km/h v meste - a rozbiehajte sa čo najplynulejšie. Pri jazde mimo mesta a po diaľnici sa snažte čo najdlhšie udržiavať konštantnú rýchlosť. Ak pôjdete po diaľnici 110 km/h, vaša spotreba môže byť až o dva litre nižšia ako pri 130 km/h.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bar, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Belgické letisko Charleroi (ilustračné foto).
Druhé najväčšie belgické letisko ruší v utorok všetky odlety: Dotkne sa to 16-tisíc ľudí!
 Influencerka zo Surrey sa so svojou manželkou zosobášila v septembri.
Foto
Nevesta zverejnila fotky zo svadby a vtom to prišlo: Je PEDOFILKA?! Má to jeden háčik...
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
(ilustračné foto).
Českí lekári zrušili plánovaný protest, rezort zdravotníctva im pridá
Jej štyri dcéry, deväťročná Sophia, šesťročná Giuliana, trojročná Mia a štvortýždňová Valentina, sa narodili všetky 25. augusta.
Foto
Brunetke sa podarilo niečo neuveriteľné: Šanca, že sa to stane, je 1:17 miliardám!
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Výsledky referenda sú známe, bolo to tesné! Moldavsko rozhodlo, či vstúpi do EÚ
Na snímke zľava britský premiér Keir Starmer, nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú pred stretnutím v Berlíne.
Poliaci zúria! To, čo spravili Nemci, bolo podľa nich veľkou chybou
Tíndžerka plače vo svojej izbe (ilustračná fotografia).
Ohavný prípad! 10-ročné dievča OTEHOTNELO: Keď mama zistila, čo sa stalo, zrútil sa jej svet
(ilustr. foto)
Chcete sa zbaviť nadobro pavúkov v domácnosti? 3 RADY, ktoré ich udržia preč od vašich domovov