Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Vojna na Ukrajine: V Bielorusku zaznamenali pohyb vojenskej techniky

Ruská invázia na Ukrajine pokračuje 20. dňom. Európska únia začne uplatňovať štvrtý balík protiruských sankcií a pokračovať budú aj ukrajinsko-ruské rokovania. V odstavenej černobyľskej jadrovej elektrárni sa podarilo obnoviť dodávky elektriny. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev boli počuť najmenej štyri silné výbuchy. Rusko zavádza sankcie proti 13 predstaviteľom súčasnej americkej administratívy. Všetko podstatné sme vám priniesli ONLINE.

Fotogaléria
22
fotiek v galérii

2:00 ONLINE prenos končí. Nové informácie prinesieme opäť ráno.

1:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že postoje Ukrajiny a Ruska na rokovaniach o mieri znie realistickejšie, ale pokračujú a bude treba viac času na rozhodnutia, ktoré by zodpovedali záujmom Ukrajiny. Zelenskyj sa k stavu rokovaní medzi oboma stranami vojnového konfliktu vyjadril v ďalšom videu, ktoré bolo zverejnené v stredu po polnoci.

"Stretnutia pokračujú a som informovaný, že pozícia počas rokovaní už znie realistickejšie. Ale treba viac času na rozhodnutia, ktoré by boli v záujme Ukrajiny," povedal Zelenskyj. "Všetci chceme mier a víťazstvo čo najskôr," dodal ukrajinský prezident a vyzval národ na trpezlivosť. Zdôraznil, že "každá vojna končí dohodou".

1:32 O dlhodobom posilnení východného krídla Severoatlantickej aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu budú v stredu hovoriť ministri obrany členských krajín NATO. Mimoriadnu schôdzku v Bruseli venujú aj ďalšej možnej pomoci Ukrajine, ktorá však nebude zahŕňať Kyjevom žiadané zriadenie bezletovej zóny či dodávku stíhačiek.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý na výraznejšiu pomoc svojej krajine opakovane apeluje, v stredu na diaľku prehovorí k členom amerického Kongresu.

1:30 Hlavný mufti na Ukrajine Said Ismahilov vyzval sýrskych moslimov, aby sa nezapojili do bojov na Ukrajine na strane armády ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Pripomenula, že táto muftiho výzva sa objavila v reakcii na to, ako Putin koncom minulého týždňa odobril príchod údajne až 16-tisíc dobrovoľníkov z Blízkeho východu, ochotných bojovať za Rusko.

00:34 Sedemročné ukrajinské dievčatko Amelia, ktoré nafilmovali, ako v protileteckom kryte v Kyjeve spieva pesničku z filmu Ľadové kráľovstvo (Frozen) americkej spoločnosti Disney, je už v bezpečí v Poľsku. V utorok o tom informoval portál britskej stanice BBC.

00:21 Ruská federácia už nemôže byť ďalej členským štátom Rady Európy (RE), uviedlo v utorok Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE).

00:00 Z obliehaných ukrajinských miest bolo v utorok humanitárnymi koridormi evakuovaných asi 29-tisíc ľudí. Povedala to ukrajinská vláda. Najmenej 20-tisíc ľudí odišlo v súkromných automobiloch z Mariupoľu.

23:20 Európa stojí Ukrajine po boku, uistil dnes večer v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským predseda českej vlády Petr Fiala. 

22:59 Na Staromestskom námestí v Prahe sa v utorok podvečer uskutočnila demonštrácia s názvom Krídla pre Ukrajinu, ktorú usporiadala platforma Stojíme za Ukrajinou. Informoval o tom webový spravodajský portál iDNES.cz. "Prestaňme sa báť (ruského prezidenta Vladimira) Putina, on svet zastrašuje a vydiera," vyhlásila vo svojom prejave spisovateľka a signatárka Charty 77 Tereza Boučková. "Ak Ukrajina padne, potom nám zaklope Putin na dvere," uviedol senátor Marek Hilšer.

Podporu Ukrajine vyjadrilo niekoľko stoviek ľudí, ktorí žiadali aj o silnejšiu vojensko-technickú pomoc pre tento štát. Na demonštrácii vystúpilo mnoho významných osobností.

22:49 Ruské sily vypálili od začiatku invázie na Ukrajine vyše 950 rakiet, informoval v utorok predstaviteľ USA. Citovala ho spravodajská televízia CNN.

Podľa tohto vysokopostaveného predstaviteľa amerického ministerstva obrany ruské aj ukrajinské sily využívajú približne 90 percent "svojej dostupnej" bojovej sily. "Odhad Spojených štátov je stále taký, že ruské pozemné sily dosahujú pri plnení svojich cieľov obmedzený až nulový pokrok," dodal predstaviteľ. Poznamenal, že ruské jednotky nepostúpili bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev.

22:26 Ukrajina by podľa slov prezidenta Volodymyra Zelenského mala prijať, že sa nestane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Ukrajina podľa Zelenského už roky dostáva správy o tom, že dvere má otvorené, no takisto aj o tom, že sa členom Aliancie stať nemôže. "Je to pravda, musíme to prijať," povedal Zelenskyj v utorok vo videoposolstve na summite predstaviteľov krajín tvoriacich Spoločné expedičné sily (JEF) v Londýne. Ukrajinský prezident je podľa svojich slov rád, že Ukrajinci si to začínajú uvedomovať a spoliehajú sa na seba a partnerské krajiny, ktoré Ukrajine pomáhajú, píše AP.

22:15 Ruská ekonomika sa podľa Bieleho domu vrátila o desaťročie späť v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil voči Moskve "ako trest" za inváziu Moskvy na Ukrajinu, napísala v utorok agentúra DPA. "Z vojny (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina sme urobili strategický neúspech. Bezprecedentné sankcie, ktoré sme uvalili so spojencami a partnermi, zvrátili 30 rokov (ruského) ekonomického pokroku... Stalo sa to za menej ako mesiac," povedala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová počas pravidelného brífingu.

22:02 Súkromné lietadlo ruského miliarda Romana Abramoviča pristálo v utorok na letisku v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje z leteckého portálu Flightradar24. Abramovič letel súkromným lietadlom do Moskvy z tureckého Istanbulu, vyplýva z údajov portálu Flightradar24. Zdroj oboznámený so situáciou podľa Reuters uviedol, že ruský miliardár do Ruska neprišiel s cieľom stretnúť sa s Vladimirom Putinom. Ambromovič tvrdí, že s Putinom nemá blízke vzťahy.

Ide už o druhú Abramovičovú cestu medzi Istanbulom a Moskvou za uplynulé tri dni. V pondelok Abramoviča spozorovali na letisku v izraelskom Tel Avive, odkiaľ jeho lietadlo smerovalo do Istanbulu.

21:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ. "Vaša návšteva Kyjeva v tomto ťažkom období je pre Ukrajinu silným znakom podpory. Veľmi si to vážime," napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram.

21:44 Približne 29.000 ľudí v utorok evakuovali z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory. Väčšina z nich opustila Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v príspevku na sociálnej sieti napísal, že z Mariupola odišlo na osobných autách zhruba 20.000 ľudí. Z nich 570 dorazilo do mesta Záporožie na juhovýchode.

21:27 Poradca ukrajinského prezidenta Ihor Žovkva povedal, že v rámci ukrajinsko-ruských rozhovorov Moskva zmiernila svoj postoj. Žovkva, zástupca náčelníka generálneho štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v utorok povedal, že rozhovory medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi sa stali „konštruktívnejšie“. Rusko podľa neho zmenilo tón a prestalo vysielať požiadavky, aby sa Ukrajina vzdala.

21:20 Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu. Na sociálnej sieti to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že medzi oboma stranami jestvujú "zásadné rozpory". TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a AP. "Zajtra (v stredu) budeme pokračovať. (Máme za sebou) veľmi náročný a pomalý proces vyjednávania. Existujú (medzi nami) zásadné rozpory. Ale určite existuje priestor na kompromisy. Počas prestávky (v rokovaniach) bude pokračovať práca v podskupinách," napísal Podoľak na Twitteri.

21:17 Posilnenie vlastnej obranyschopnosti prostredníctvom kolektívnej bezpečnosti garantovanej štátmi Severoatlantickej aliancie považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za zodpovedné a nevyhnutné riešenie. Uviedla to v utorok večer na sociálnej sieti.

21:10 Niekoľko dní po smrtiacom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v prístavnom meste Mariupol v Doneckej oblasti na juhu Ukrajiny je táto najväčšia tamojšia nemocnica obsadená ruskými vojakmi a tí zadržiavajú ako rukojemníkov 400 pacientov a personál. Informovali o tom miestni predstavitelia, ktorých citoval portál britskej stanice BBC. Správu nie je možné nezávisle overiť.

20:55 Členské štáty Európskej únie vyhradili vyše 10.000 nemocničných lôžok pre ukrajinských občanov, ktorí utiekli pred vojnou s rôznymi zraneniami alebo chorobami. Uviedla to v utorok tlačová agentúra AFP.

Rovnako v utorok americká mimovládna humanitárna organizácia Samaritan's Purse oznámila, že zriadila pri Ľvove na západe Ukrajiny poľnú nemocnicu, ktorá sa bude starať o zranených civilistov a zranených ukrajinských vojakov. Nemocnica má približne 60 lôžok, z toho štyri jednotky intenzívnej starostlivosti a dve operačné sály. V utorok už bolo 15 lôžok obsadených. V oblasti Ľvova, ktorý je ďaleko od súčasného vojnového diania, vznikne aj izraelská poľná nemocnica.

20:40 Na území Bieloruska, ktoré podporuje ruskú inváziu na Ukrajine, sa v priebehu utorka vlakom presúvala vojenská technika s označením bieloruskej armády i nákladné vozidlá s raketami Iskander. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na bieloruského novinára Antona Motoľka.

Niekoľko bieloruských občanov, ktorí sú proti zapojeniu Bieloruska do vojny, podľa Ukrajinskej pravdy založili požiar na železničnej trati pri meste Stoubcy v Minskej oblasti, aby zabránili preprave vojenskej techniky k ukrajinskej hranici. Podľa bieloruských novinárov sa cez územie Bieloruska presúvajú taktiež čečenské jednotky.

20:36 Koalícia severoeurópskych krajín a pobaltských štátov hraničiacich s Ruskom, ktorú vedie Spojené kráľovstvo, v utorok vyzvala Putina, aby prijal požiadavku Ukrajiny na okamžité prímerie, "nech sa zastaví rozvíjajúca sa humanitárna kríza". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Lídri Spojeného kráľovstva, Dánska, Estónska, Fínska, Islandu, Lotyšska, Litvy, Holandska, Nórska a Švédska sa v utorok stretli v Londýne na summite ako členovia Spoločných expedičných síl (JEF), aby "potvrdili svoj záväzok obnoviť mier a bezpečnosť v Európe".

20:03 Schválenie prítomnosti spojeneckých vojakov na území Slovenska je najlepším krokom, aký mohli všetci verejní zástupcovia pre bezpečnosť občanov Slovenska spraviť. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). "Populizmus a zastrašovanie nesmú vyhrať v zápase o demokraciu, hodnoty a slobodu," povedal premiér. Na Slovensku bude pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v utorok odsúhlasila Národná rada SR.

19:56 Marina Ovsiannikovová, ktorá narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, dostala v utorok po vypočúvaní na moskovskom súde pokutu a bola prepustená. Agentúra Reuters predtým informovala, že Ovsiannikovová dostala pokuta 30.000 rubľov (247 eur) za pondelkové narušenie vysielania štátnej televízie Pervyj kanal. Agentúra AFP však spresňuje, že obvinenia, pre ktoré ju v pondelok na súde vypočúvali, nesúviseli s prerušením vysielania, ale s videom, ktoré zverejnila ešte pred svojím televíznym protestom. V tomto videu Ovsiannikovová vysvetľuje dôvody, pre ktoré sa rozhodla vysielanie hlavných správ narušiť. Vo videu napríklad uvádza, že jej otec je Ukrajinec a jej matka Ruska a že Rusko a Ukrajinu nevníma ako nepriateľov. Okrem toho tiež povedala, že sa hanbí za to, že pre štátnu televíziu Pervyj kanal pracuje.

Ovsiannikovovú v súvislosti s videom pokutovali za vyzývanie na nelegálne protesty a v tejto súvislosti jej hrozil maximálny trest desať dní odňatia slobody. Počas zasadania súdu však poprela svoju vinu. "Stále som presvedčená, že Rusko pácha zločin," vyhlásila Ovsiannikovová na súde. Táto matka dvoch detí ďalej uviedla, že ju vypočúvali až 14 hodín.

19:54 Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP) v utorok oznámila, že od polovice februára zaznamenala zhruba 3000 kybernetických útokov namierených voči ukrajinským cieľom. Informoval o tom denník The Guardian.

Podpredseda ukrajinskej vládnej agentúry Viktor Žora spresnil, že mnohé z útokov boli zamerané na vyradenie poskytovateľov internetových služieb, ako aj na ochromenie vládnych a finančných služieb. Podľa neho tieto ataky s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzali z Ruska.

19:47 Ministri financií Európskej únie (EÚ) sa dohodli na pomoci pre domácnosti a firmy zasiahnuté prudkým nárastom cien energií, ktorý spôsobil ruský útok na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:36 Rusko dalo kolovať návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá požaduje ochranu civilistov "v ohrozených situáciách" na Ukrajine a bezpečný prechod humanitárnej pomoci i ľudí pokúšajúcich sa odísť z krajiny – ale vôbec sa nezmieňuje o zodpovednosti Ruska za vojnu proti menšiemu susedovi. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Návrh rezolúcie zverejnený v utorok vyjadruje "vážne obavy" zo zhoršujúcej sa humanitárnej situácie a zo správ o civilných obetiach na Ukrajine aj okolo nej. Dokument schvaľuje výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na dialóg a rokovania a vyzýva na vyrokované prímerie, aby sa mohli evakuovať "všetci civilisti". Návrh tiež zdôrazňuje "potrebu, aby sa zúčastnené strany dohodli na humanitárnych prestávkach s týmto cieľom (evakuácie)".

19:26 Predsedovia vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska v utorok večer pricestovali vlakom do Kyjeva. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. "Práve tu, vo vojnou zničenom Kyjeve, sa tvoria dejiny. Práve tu bojuje sloboda proti svetu tyranie. Práve tu visí budúcnosť nás všetkých na vlásku. Európska únia podporuje Ukrajinu, ktorá sa môže spoľahnúť na pomoc svojich priateľov – tento odkaz sme dnes priniesli do Kyjeva," napísal na Twitteri predseda poľskej vlády.

19:21 Vojna Ruskej federácie s Ukrajinou je z ekonomického hľadiska pre Slovensko oveľa väčší problém ako bola pandémia Covid-19. V diskusii v TASR TV to povedal minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík. Za kľúčovú úlohu svojho rezortu považuje zabezpečenie energií, teda plynu, ropy, elektrickej energie a jadrového paliva. „Dobrá správa je, že plyn a ropa tečú aj naďalej, dokonca viac ako bežne,“ konštatoval Sulík, podľa ktorého ruská strana doposiaľ plní všetky svoje zmluvné záväzky.

19:19 Americký prezident Joe Biden odcestuje budúci týždeň do Európy, aby tam viedol rozhovory s európskymi partnermi o ruskej invázii na Ukrajinu. V utorok to oznámila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Biden sa 24. marca v Bruseli stretne s ďalšími lídrami členských krajín Severoatlantickej aliancie. Na tomto mimoriadnom summite americký prezident "znovu potvrdí náš pevný záväzok voči našim spojencom v NATO", povedala novinárom Psakiová.

19:05 Ruský prezident Vladimir Putin podľa Kremľa diskutoval o situácii na Ukrajine s predsedom Európskej Rady Charlesom Michelom. Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Putin Michela počas utorkového telefonátu informoval o ruskom hodnotení rokovaní s Ukrajinou a dodal, že ukrajinskí predstavitelia ešte „neprejavili vážny zámer hľadať vzájomne akceptovateľné riešenia".

18:54 S tisíckami utečencov, ktorí denne prichádzajú na Slovensko, sa bude zvyšovať záťaž na zdravotný systém. Z dôvodu preťaženia zdravotného systému minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) predpokladá, že v blízkej budúcnosti budú musieť niektorých ukrajinských pacientov premiestniť do iných krajín. Uviedol to v utorok počas mimoriadneho rokovania rady ministrov zdravotníctva EÚ. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

18:50 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok oznámil, že na 24. marca do sídla Severoatlantickej aliancie v Bruseli zvolal mimoriadny summit NATO s cieľom zosúladiť reakciu spojencov na vojnu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA a Stoltenbergovho vyjadrenia na sociálnej sieti. "Budeme sa zaoberať ruskou inváziou na Ukrajinu, našou výraznou podporou pre Ukrajinu a ďalším posilňovaním našej obrany a odstrašujúcich prostriedkov," uviedol Stoltenberg na Twitteri. Európa a Severná Amerika musia podľa jeho vyjadrení v tomto rozhodujúcom období stáť pri sebe.

18:43 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Moskva spustila procedúru na vystúpenie z Rady Európy (RE) a tento krok oficiálne oznámila generálnej tajomníčke organizácie Mariji Pejčinovičovej Buričovej. Informovala o tom agentúra AFP. RE Rusku pozastavila členstvo po invázii na Ukrajinu. "Štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európska únia, zneužívajúc svoju väčšinu v Rade Európy, dôsledne menia túto organizáciu na nástroj protiruskej politiky, odmietajú rovnocenný dialóg a všetky princípy, na ktorých bola táto celoeurópska štruktúra postavená," tvrdí ruský rezort diplomacie vo vyhlásení.

18:32 Ukrajinskí utečenci sú po prekročení hranice najčastejšie prechladnutí a vyčerpaní, konštatuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Priamo na hraničných priechodoch s Ukrajinou sa nachádza pracovný tím rezortu zdravotníctva SR vedený generálnou riaditeľkou sekcie krízového riadenia Ildikó Kukanovou. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

18:23 Ruská novinárka, ktorá narušila živé vysielanie hlavných správ, prehovorila po prepustení. "Chcem všetkým poďakovať za podporu, priateľom i kolegom. Boli to naozaj veľmi ťažké dni môjho života," uviedla reportérka Marina Ovsiannikovová po tom, ako ju prepustili. Zároveň upozornila na to, že v čase jej zadržania jej úrady nepovili kontakt s blízkymi a nebola jej poskytnutá žiadna právna pomoc, a preto sa ocitla v ťažkej situácii.

18:12 Viac ako 100 autobusov s civilistami odišlo z obliehaného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny do bezpečnej oblasti, informoval v utorok Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Informovala o tom agentúra Reuters. "Viac ako 100 autobusov (opustilo Sumy) v dvoch rôznych konvojoch. Išlo o spoločnú operáciu medzi nami (MVČK) a ukrajinským Červeným krížom," povedal agentúre Reuters v Ženeve hovorca MVČK Jason Straziuso. Ďalej spresnil, že konvoj s civilistami smeroval do mesta Poltava v strednej časti krajiny, avšak zrejme nie priamou trasou, pretože ruská strana evakuáciu podľa neho nepovolila.

18:02 Detský fond OSN (UNICEF) v utorok uviedol, že hlavná nemocnica v západoukrajinskom Ľvove bojuje s náporom zranených detí, ktoré do zariadenia prichádzajú z iných častí krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

17:57 Vyše 100.000 Britov vyjadrilo záujem hostiť u seba ukrajinských utečencov v rámci vládneho programu pre domácnosti, ktoré prijmú ľudí utekajúcich z vlasti pred inváziou Ruska. V utorok to oznámil britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Je to fantastické, že sa prihlásilo vyše 100.000 ľudí a organizácií, ktoré majú záujem pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred vojnou," napísal Johnson na Twitteri.

17:45 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 97 ukrajinských detí. Povedal to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore pred členmi kanadského parlamentu. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice BBC. Zelenskyj vo svojom prejave prostredníctvom videokonferencie povedal, že ruská armáda takisto "ničí všetko: pamätníky, školy, nemocnice, sídliská".

17:43 Zamestnankyni ruskej štátnej televízie Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30.000 rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

17:35 Kanada v utorok oznámila, že zavádza sankcie voči 15 ruským predstaviteľom, ktorí umožnili a podporili inváziu prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. Tým kanadská vláda vyvinie ďalší tlak na Moskvu, aby vojnu ukončila. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

17:29 Prídu na Slovensko vojaci NATO? Parlament rozhodol

17:21 Ruská novinárka a televízna producentka Marina Ovsjannikovová v utorok na súde vyhlásila, že sa cíti nevinná a naďalej je presvedčená, že Rusko voči Ukrajine pácha zločin. Informovala o v utorok agentúra AFP. Polícia ženu zadržala v pondelok večer po tom, čo v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti vojne na Ukrajine, a advokátom a obrancom ľudských práv sa odvtedy nedarilo sa s ňou spojiť. Na sociálnych sieťach sa dnes objavil film Ovsjannikovovej, ako spolu s obhajcom čaká na súd.

17:15 Španielske úrady zadržali v utorok jachtu ruského oligarchu Alexandra Michejeva, na ktorého Európska únia uvalila sankcie. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj zo španielskej polície.

17:10 Ruská invázia na Ukrajinu vytvorila "novú realitu" v oblasti bezpečnosti v Európe, na ktorú musí byť Severoatlantická aliancia vojensky pripravená. Povedal to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a stanice BBC.

17:05 Na Ukrajine bol zabitý kameraman americkej televíznej stanice Fox News Pierre Zakrzewski, oznámila v utorok samotná televízia. Citovala ju tlačová agentúra AFP.

16:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si je vedomý toho, že jeho krajina sa nestane členom Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Unian to v utorok povedal v online príhovore pred zástupcami severoeurópskej vojenskej spolupráce Joint Expeditionary Force v Londýne.

Viac si prečítajte tu: Vzdáva to s NATO? Zelenského slová plné beznádeje: Prezident si je vedomý jedného

16:47 Spojené štáty v utorok opätovne zaviedli sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v snahe potrestať krajiny podporujúce ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

16:45 Vyhostenie ruských diplomatov z územia SR je adekvátnou odpoveďou na zistenia Vojenského spravodajstva (VS) a orgánov činných v trestnom konaní. Tie sú mimoriadne vážne a potvrdzujú dlhodobý trend ovplyvňovania verejnej mienky a politiky na Slovensku zo strany Ruskej federácie. Uviedla to vo svojom stanovisku k vyhosteniu ruských diplomatov a k podozreniam zo špionáže prezidentka SR Zuzana Čaputová.

16:43 Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, sa v utorok objavila na súde po tom, ako jej právnik informoval, že je nezvestná. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

16:35 Ukrajinský parlament v utorok schválil predĺženie stanného práva o ďalší mesiac. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ukrajinskí zákonodarcovia na žiadosť prezidenta Volodymyra Zelenského odhlasovali predĺženie stanného práva o 30 dní so začiatkom 26. marca. Prvýkrát bolo stanné právo vyhlásené 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Na základe tohto opatrenia muži vo veku 18 až 60 rokov nesmú opustiť Ukrajinu, aby mohli byť povolaní do boja vo vojne proti Rusku.

16:32 Britský premiér Boris Johnson povedal, že Západ sa dopustil "hroznej chyby" a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožnil "uniknúť bez trestu" po ruskej anexii Krymu v roku 2014. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC.

16:19 Rusko zavádza sankcie proti americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, šéfovi diplomacie USA Antonymu Blinkenovi, ministrovi obrany Lloydovi Austinovi a ďalším predstaviteľom súčasnej americkej administratívy. Na svojich internetových stránkach o tom informuje ruské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého ide o reakciu na to, že Spojené štáty zakázali vstup na svoje územie najvyšším predstaviteľom Ruskej federácie.

Viac si prečítajte tu: Rusko obviňuje USA z „krajne rusofóbnej orientácie“: Zavádza sankcie pre týchto 13 ľudí

16:03 Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. Obeťami ruských síl "sa stalo najmenej 35 žurnalistov" vrátane troch, ktorí zahynuli, napísala Denisovová na sociálnej sieti Telegram.

15:38 Británia rozšírila sankčný zoznam o viac než 370 Rusov. Medzi sankcionované osoby pridala napríklad zakladateľa Alfa Bank Michaila Fridmana, spoluzakladateľa LetterOne Petra Avena či bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

15:37 Prerušené virtuálne rokovanie medzi Moskvou a Kyjevom bolo v utorok obnovené. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informovala o tom agentúra Reuters. "Rokovania prebiehajú. Obnovili sa konzultácie na hlavnej rokovacej platforme. Témami sú všeobecné záležitosti, (dosiahnutie) prímeria a stiahnutie vojsk z územia Ukrajiny," uviedol Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

15:37 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že bude diskutovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o poskytnutí ochrany ruskej novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá čelí trestu odňatia slobody po tom, ako v pondelok v priamom televíznom prenose ukázala plagát s protivojnovými heslami. Novinárka tým vyzývala divákov, aby neverili kremeľskej propagande. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

15:36 Český premiér Petr Fiala spolu s premiérmi Poľska a Slovinska Mateuszom Morawieckym a Janezom Janšom odcestoval v utorok do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom. Podľa úradu poľského premiéra vlak prešiel poľsko-ukrajinské hranice okolo 08.30 h SEČ. Poľské pohraničné mesto Przemyšl je od Kyjeva vzdialené vyše 600 kilometrov a cesta trvá približne sedem až deväť hodín, píše český portál Novinky.cz.

15:35 Na britský sankčný zoznam pribudlo v utorok ďalších 350 ruských jednotlivcov a subjektov. Informuje o tom TASR na základe správy stanice Sky News.

14:50 Polícia SR upozorňuje verejnosť na podvodníkov a na falošné charitatívne zbierky. Poukazuje na to, že vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidaritu medzi obyvateľmi Slovenska, avšak otvorila priestor aj pre podvodníkov, ktorí sa môžu snažiť zneužiť nešťastie ľudí utekajúcich pred vojnou vo svoj prospech. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti.
"Pripomíname, že vykonávanie verejných zbierok sa riadi zákonom o verejných zbierkach. Verejné zbierky, teda získavanie a zhromažďovanie dobrovoľných peňažných príspevkov, môžu vykonávať len zákonom určené právnické osoby. Podmienkou je, aby bola verejná zbierka oficiálne povolená," uviedla polícia. 

14:48 Druhá najväčšia ruská banka VTB zatvára svoju londýnsku divíziu investičného bankovníctva VTB Capital, keďže sankcie Západu bránia ruským finančným ústavom v ich operáciách v zahraničí.

14:27 Na štyroch mŕtvych sa zvýšil počet ľudí, ktorí v utorok ráno zahynuli pri ruských útokoch v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Oznámil to tamojší starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Terčom ruských náletov sa v utorok ráno v Kyjeve stali budovy v obytných štvrtiach Sviatošyn a Podilskyj, pripomína stanica Sky News. V dôsledku útokov došlo v prvej z menovaných aj k požiaru 15-poschodovej budovy. Miestni záchranári najskôr informovali, že spod jej trosiek vytiahli dve mŕtve telá a desiatky ľudí zachránili.

14:01 Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, je nezvestná. TASR prevzala túto správu od britskej stanice Sky News. Viac sa dočítate TU.

13:52 Ruská vláda údajne dostala od Spojených štátov "písomné záruky" ohľadom obchodovania s Iránom, ktoré sú zároveň zahrnuté v texte o obnovení jadrovej dohody s Islamskou republikou. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

13:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval západných lídrov, že "vojnová mašinéria" putinovského Ruska môže ohroziť aj ďalšie európske krajiny. Ruskú agresiu môže podľa Zelenského zastaviť len spoločný postup, informovala televízia Sky News.

13:26 Rusko tvrdí, že jeho vojenské sily už získali plnú kontrolu na celou Chersonskou oblasťou na juhovýchode Ukrajiny. Povedal to v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské médiá. Správu zverejnili aj stanice BBC a Sky News, ktoré však upozornili, že pravdivosť tohto tvrdenia Moskvy nedokážu nezávisle overiť.

13:08 Najväčší nemecký výrobca elektrickej energie RWE a významný dovozca plynu od ruského Gazpromu varoval pred ďalekosiahlymi dôsledkami na jeho biznis, ak bude vojna na Ukrajine eskalovať. V súčasnosti sa situácia dá podľa firmy ešte zvládnuť.

13:07 Vláda Spojeného kráľovstva v utorok uvalila ďalšie, až 35 % dovozné clá na množstvo ruského tovaru vrátane vodky. A zakázala vývoz luxusných výrobkov do Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:00 Kremeľ v utorok vyhlásil, že je priskoro na vyvodzovanie akýchkoľvek záverov z rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Správa z Moskvy prišla v čase intenzívnych bojov v okolí Kyjeva. TASR prevzala túto informáciu od agentúry AFP.

12:53 Približne 300 civilistom sa podarilo dostať sa z prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny do mesta Záporožie. Informovala o tom v utorok mariupolská mestská rada s tým, že ide o zatiaľ prvú úspešnú evakuáciu obyvateľov z Mariupola, obliehaného ruskými vojakmi, uvádza agentúra Reuters.

12:52 Z 5000 ukrajinských utečencov testovaných na nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili do 9. marca infekciu iba v 69 prípadoch, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku komerčnej televízie RTL.

12:39 Viac než tri milióny ľudí utiekli z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára, uviedla v utorok Organizácia Spojených národov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

12:27 Približne 13 500 ruských vojakov doteraz prišlo o život v rámci invázie Ruska na Ukrajinu, tvrdia ukrajinské orgány. Informuje o tom TASR na základe správy britskej stanice Sky News.

12:15 Na minimálne 19 mŕtvych vzrástla bilancia pondelkového útoku ruských inváznych síl na televíznu vežu pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Rivnenskej oblasti Vitalij Kovaľ, ktorého citovala agentúra DPA.

11:55 Poľské diplomatické misie v Rusku a na Ukrajine budú naďalej fungovať a ich zamestnanci majú pomôcť s dokumentovaním vojnových zločinov, ktoré Rusko pácha na Ukrajine. V utorok to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom TASR na základe správy poľskej agentúry PAP.

11:55 Členské krajiny EÚ sa v utorok formou písomnej procedúry dohodli na prijatí štvrtého balíka reštriktívnych opatrení voči Moskve v reakcii na pokračujúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Sankcie sa dotknú aj ruského vojensko-priemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur.

11:41 Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v utorok dôrazne odsúdil únosy starostov a nátlak na miestne a regionálne orgány v mestách na Ukrajine, ktoré okupuje ruská armáda. Informuje o tom spravodajca TASR.

11:41 Čína nechce byť zasiahnutá sankciami, ktoré uvalil Západ na Rusko za inváziu na Ukrajinu. V utorok to v telefonáte so španielskym ministrom zahraničných vecí povedal šéf čínskej diplomacie Wang I. TASR prevzala správu od agentúry AFP. "Čína nie je súčasťou krízy a už vôbec nechce byť ovplyvnená sankciami," povedal Wang v telefonáte so svojím španielskym náprotivkom Josém Manuelom Albaresom.

11:40 Ruská armáda v noci na utorok ostreľovala medzinárodné letisko v meste Dnipro na východe Ukrajiny, pričom zničila tamojšiu pristávaciu dráhu a poškodila letiskový terminál. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na gubernátora Dnipropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka. Viac sa dočítate TU.

11:29 Materiálna zbierka, jazykové kurzy, asistencia pri hľadaní ubytovania či práce, ale aj umiestňovanie detí do škôl, aj takto sa bratislavská Petržalka snaží pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny. Mestská časť zároveň vyzýva svojich obyvateľov, ktorí by chceli pomôcť, aby kontaktovali sociálne oddelenie miestneho úradu. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

11:28 Prílev vojnových utečencov z Ukrajiny bude podľa všetkého v najbližších dňoch pokračovať a ešte s väčšou intenzitou, pripravuje sa na to aj najväčšie mesto pod Tatrami. Podľa radnice je predpoklad, že sa zvýši aj počet tých, ktorí budú chcieť v Poprade nájsť dočasné útočisko, problematikou sa preto zaoberali na krízovom štábe v pondelok (14. 3.).

„V súčasnosti sú pripravené dve telocvične na núdzové ubytovanie v našich základných školách, v prípade potreby môžeme poskytnúť aj všetkých deväť telocviční. S týmto cieľom riešime základné vybavenie na spanie. Som rád, že sa podarilo vybaviť sponzorsky 68 matracov, ďalšie vrátane plachiet, vankúšov a prikrývok dokúpime,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.

11:22 UniCredit, druhá najväčšia talianska banka, vykonáva revíziu svojho podnikania v Rusku po jeho invázii na Ukrajinu. A mohla by rozhodnúť o odchode z krajiny. Uviedol to v utorok generálny riaditeľ Andrea Orcel. "Uvažujeme o odchode, ale, samozrejme, musíme vybalansovať komplexnosť a dôsledky toho, čo tam robíme," povedal Orcel.

11:20 Pondelkový raketový útok na televíznu vežu pri meste Rivne na západe Ukrajiny si vyžiadal 19 mŕtvych. V utorok o tom informovala samospráva Rivnenskej oblasti na sociálnej sieti Facebook. Pri útoku v obci Antopiľ tiež deväť ľudí utrpelo zranenia. Obec sa nachádza zhruba 160 kilometrov od hraníc s Poľskom. Prvotné informácie hovorili o deviatich mŕtvych.

11:12 Starosta Kličko vo svojom vyhlásení označil aktuálnu situáciu v meste za "náročnú a nebezpečnú". O zákaze vychádzania podľa neho rozhodlo "vojenské velenie". Najmenej dvaja ľudia prišli noci v utorok o život pri ruských útokoch na viaceré štvrte v Kyjeve, kde strely zasiahli niekoľko obytných budov. V utorok ráno zároveň otriasli centrom Kyjeva prinajmenšom tri silné výbuchy, z ktorých jeden poškodil aj jednu zo staníc metra.

11:10 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v utorok ráno oznámil, že v ukrajinskom hlavnom meste bude zavedený 36-hodinový zákaz vychádzania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nariadenie o zákaze vychádzania bude v platnosti 36 hodín, a to od utorka večera 20.00 h miestneho času (19.00h SEČ). Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť.

11:05 Utečencom so zdravotným postihnutím pomôže komisár pre osoby so zdravotným postihnutím. Pomoc bude bezplatná a využiť ju môžu deti aj dospelí. Komunikácia bude možná v anglickom jazyku, úrad však zabezpečí aj tlmočníka do ukrajinčiny. Informovala o tom hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska v tlačovej správe.

11:04  Ukrajina dúfa, že sa jej v utorok podarí otvoriť celkovo deväť humanitárnych koridorov určených na evakuáciu civilistov a tiež doručiť humanitárnu pomoc do prístavného mesta Mariupol. Povedala to v utorok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra Reuters.

11:03 Rusko by podľa britského ministerstva obrany mohlo plánovať dosadiť promoskovskú správu v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Rusko sa „môže pokúsiť usporiadať 'referendum' v Chersone v snahe legitimizovať túto oblasť ako 'odtrhnutú republiku' podobnú Donecku, Luhansku a Krymu“, uviedol rezort. Štátny tajomník britského ministerstva zahraničia James Cleverly povedal, že akýkoľvek pokus o miestne referendá by bol „ďalším pokusom o pozdvihnutie dôveryhodnosti neprijateľnej, neopodstatnenej nezákonnej invázie“.

11:00 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska.

Správnosť tohto kroku totiž podľa liberálov dokazuje aj zostrih medializovaných videí, na ktorých vojenský pridelenec ruskej ambasády verbuje špiónov. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

10:54 Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce naďalej pokračovať v telefonátoch s Putinom, aj napriek tomu, že doposiaľ nemali žiadny vplyv na ruskú agresiu na Ukrajine, informuje Politico. 

10:38 Materiálna zbierka, jazykové kurzy, asistencia pri hľadaní ubytovania či práce, ale aj umiestňovanie detí do škôl, aj takto sa bratislavská Petržalka snaží pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny. Mestská časť zároveň vyzýva svojich obyvateľov, ktorí by chceli pomôcť, aby kontaktovali sociálne oddelenie miestneho úradu. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

10:35 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok privítala v Prezidentskom paláci ukrajinských dobrovoľníkov žijúcich na Slovensku, ktorí v súčasnej situácii pomáhajú svojim krajanom.

"Skláňam sa pred vašou statočnosťou, pred vaším nasadením, ako sa skláňam aj pred pomocou každého jedného občana na Slovensku, ktorý v tejto situácii pomáha," vyhlásila hlava štátu počas príhovoru.

Otvoriť galériu

10:20 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval v pondelok so svojou kanadskou kolegyňou Mélanie Jolyovou. Diskutovali o spôsoboch zastavenia ruskej agresie na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy televízie BBC.

10:19 Utečencom z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú zostať žiť v Žiline a na Slovensku, poskytne pomoc novovzniknutá inštitúcia Ukrainska Spilka. Jej vznik nadväzuje na iniciatívu Nadácie Milana Dubca Camp Žilina, ktorá poskytuje bezplatné krátkodobé a dlhodobé ubytovanie pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. 

10:00 V mestách, ktoré obsadili ruské jednotky počas invázie na Ukrajinu, čelí Rusko odporu miestnych obyvateľov. Únosy či zadržanie zvolených zastupiteľov v okupovaných mestách a ich nahradenie prokremeľskými činiteľmi totiž narazili nielen na legislatívne prekážky, ale najmä na vzdor a protesty občanov daných miest. V utorok to uviedla spravodajská televízia CNN.

Televízia Sky News v utorok uviedla, že podľa britských tajných služieb sa takéto demonštrácie na podporu riadne zvolených predstaviteľov v posledných dňoch konali v Ruskom okupovaných mestách Cherson, Melitopol a Berďansk.

09:42 Najmenej dvaja ľudia prišli v utorok o život pri útokoch na obytné štvrte v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom tamojší záchranári, z vyjadrenia ktorých citovala agentúra AFP. Ruské invázne sily v posledných dňoch vystupňovali svoje útoky na Kyjev, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť.

Dve mŕtve telá vytiahli v utorok záchranári spod trosiek 16-poschodovej budovy vo štvrti Sviatošyn. Na Facebooku zároveň informovali, že útok prežilo ďalších 27 ľudí.

09:40 Staršia žena po tom, čo ju hasiči zachránili z bytu v horiacej budove, ktorú zasiahli delostrelecké granáty v Kyjeve.

Otvoriť galériu

09:23 Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sa v utorok stretnú v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie predsedu českej vlády Petra Fialu.

"Spoločne s premiérom Poľska Mateuszom Morawieckym, (poľským) vicepremiérom Jaroslawom Kaczyňským a premiérom Slovinska Janezom Janšom ideme dnes ako predstavitelia Európskej rady do Kyjeva, aby sme sa stretli s prezidentom Zelenským a premiérom (Denysom) Šmyhaľom," napísal Fiala v utorok ráno na Twitteri.

09:05 Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok informoval, že americký astronaut Mark Vande Hei sa vráti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) koncom marca na palube ruskej kozmickej lode Sojuz – ako bolo pôvodne plánované.

08:51 Britské ministerstvo obrany tvrdí, že podľa jeho spravodajských informácií Rusko naďalej bezdôvodne obviňuje Ukrajinu z úmyslu spáchať chemický alebo biologický útok.

Podľa televízie Sky News sa v poslednej pravidelne vydávanej správe ministerstva o vývoji konfliktu na Ukrajine, zverejnenej v utorok, uvádza, že Rusko "možno plánuje použiť chemické alebo biologické zbrane" a zo zodpovednosti za to potom obviniť druhú stranu.

08:50 Dodávka elektriny do vyradenej ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ bola opäť obnovená, oznámila v pondelok v noci Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:49 Humanitárne koridory majú v utorok fungovať v štyroch mestách Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho gubernátora Dmytra Žyvyckého o tom informovala stanica BBC.

08:48 Ukrajinská ekonomika by v dôsledku ruskej invázie mohla v tomto roku zaznamenať pokles minimálne o desatinu, v prípade pretrvávania konfliktu však bude situácia podstatne horšia. Uviedol to v najnovšom výhľade vývoja ukrajinskej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:31 Humanitárne koridory majú v utorok fungovať v štyroch mestách Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho gubernátora Dmytra Žyvyckého o tom informovala stanica BBC.
Žyvyckyj prostredníctvom aplikácie Telegram povedal, že trasy pre evakuáciu civilistov z miest Sumy, Konotop, Trosťanec a Lebedyn majú byť otvorené od 09.00 do 21.00 h miestneho času (08.00 20.00 h SEČ).

08:17 Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v prihraničnej oblasti Ukrajiny evidujú v súvislosti s migračnou vlnou sporadický výskyt ochorenia COVID-19. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, pozitívne osoby sú izolované a ich rodinné kontakty v karanténe. V prípade potreby je osobám v spolupráci s lekármi poskytovaná zdravotná starostlivosť.

Ako povedala, postupuje sa v zmysle aktuálne platných vyhlášok ÚVZ SR a rovnako aj v zmysle usmernenia rezortu zdravotníctva pre ubytovateľov, ktorí sa rozhodli pomôcť vojnovým utečencom z Ukrajiny.

08:10 Ruský prezident v pondelok podpísal zákon, ktorý umožňuje aerolíniám registrovať zahraničné lietadlá a pokračovať s nimi v lietaní. Štátne médiá informovali, že zákon umožní ruským leteckým spoločnostiam ponechať si ich flotily a lietať so zahraničnými strojmi na trasách v rámci Ruska.

08:06 Stanicu kyjevského metra zasiahol výbuch, informuje The Guardian. 

07:39 Česi v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine poškodzujú pomníky vojakom Červenej armády z druhej svetovej vojny. Nápisy či farby ukrajinskej vlajky sa objavili v Brne alebo v Kuřimi, upozornila v pondelok stanica ČT24. Viac sa dočítate TU. 

07:35 Rusko získalo už vyše 40.000 sýrskych ozbrojencov, ktorí majú byť nasadení do bojov na Ukrajine za prísľub "platu a určitých výhod". Informoval o tom v noci z pondelok na utorok denník The Guardian s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

"Dosiaľ sa do vojenskej služby prihlásilo viac ako 40.000 bojovníkov (zo Sýrie)," ktorí majú Moskve pomáhať v pokračujúcej ofenzíve voči Ukrajine, uvádza SOHR. Organizácia dodáva, že nejde o dobrovoľníkov, nakoľko im Rusko prisľúbilo za ich služby plat i ďalšie benefity.

07:15 Šéf diplomacie Európskej únie (EÚ) v pondelok potvrdil úmysel eurobloku integrovať krajiny západného Balkánu, pričom to označil za „strategickú prioritu“. Josep Borrell počas svojej návštevy Severného Macedónska, ktoré bolo prvou zastávkou na jeho ceste po západnom Balkáne, uviedol, že Brusel je odhodlaný premeniť perspektívu EÚ pre tento región na skutočnosť. Okrem iného tiež vyzval Severné Macedónsko a Bulharsko, ktoré je členom EÚ, aby vyriešili svoj spor, ktorý bráni severomacedónskemu vstupu do EÚ. V rôznych štádiách na ich ceste do eurobloku sú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko.

07:09 Americký prezident Joe Biden v pondelok v príspevku na sociálnej sieti Twitter prisľúbil, že Spojené štáty budú pokračovať v dodávkach zbraní, potravín a financií na pomoc Ukrajine.

"Zaistíme, aby mala Ukrajina zbrane na obranu voči inváznym ruským silám. Pošleme peniaze, jedlo a pomoc na záchranu životov Ukrajincov," zdôraznil šéf Bieleho domu. "Ukrajinských utečencov budeme prijímať s otvorenou náručou," dodal.

06:55 Úrady Kyjeva v noci na dnešok znova vyhlásili letecký poplach. Obyvatelia mesta potom nad ránom počuli najmenej štyri silné výbuchy, píše agentúra Ukrinform. Raketa zasiahla obytnú výškovú budovu, informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra a upresnilo, že jedna osoba z miesta bola prevezená do nemocnice.

Poplach bol v meste vyhlásený o tri štvrte na štyri miestneho času (2:45 SEČ). Podľa informácií na sociálnych sieťach potom ľudia zaznamenali dva výbuchy o štvrtej hodine ráno a dva ďalšie o piatej hodine. Explózie boli natoľko silné, že sa "otriasol dom" a na ulici sa "spustili autoalarmy," popísali podľa agentúry používatelia sociálnych sietí. Dom zasiahnutý raketou začal horieť na úrovni niekoľkých poschodí. Požiar sa už podarilo zlikvidovať.

06:33 Silne ostreľované bolo v noci na dnes aj mesto Charkov. Na Twitteri to uvádza nezávislá Bieloruská televízia Nexta.

 

06:29 Japonsko rozhodlo o uvalení sankcií vrátane zmrazenia majetku na 17 ďalších Rusov. Sankcie súvisiace s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajinu tak zasiahnu dovedna už 61 jednotlivcov. V utorok to oznámilo japonské ministerstvo financií, píše agentúra Reuters.

Medzi osobami, na ktorých sa vzťahujú sankcie Japonska, je aj ruský miliardár Viktor Vekselberg, ako aj 11 členov dolnej komory parlamentu (Duma) a päť rodinných príslušníkov finančníka Jurija Kovalčuka, priblížil rezort financií.

06:27 Organizátori medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia potvrdili účasť Ukrajiny na tohtoročnom podujatí, ktoré sa uskutoční v máji. TASR správu prináša na základe servisu poskytnutého tlačovou agentúrou AFP.

Výkonná producentka Eurovízie Simona Martorelliová v pondelok uviedla, že ukrajinská delegácia zaslala včas všetky potrebné materiály. "Je to absolútne obdivuhodné - vzhľadom na momentálnu situáciu," povedala Martorelliová.

06:24 V odstavenej černobyľskej jadrovej elektrárni sa podarilo obnoviť dodávky elektriny, ktoré boli prerušené po tom, čo v pondelok podľa agentúry Unian ruské jednotky znovu poškodili elektrické vedenie. Uviedla to na twitteri Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá túto informáciu dostala od Ukrajiny.

 

06:21 Do britského systému, pomocou ktorého môžu ľudia ponúkať ubytovanie pre ukrajinských utečencov v súkromných bytoch, sa niekoľko hodín po spustení zaregistrovalo 44 000 ľudí. Uviedla to v pondelok stanica BBC. Systém je nastavený tak, aby spočiatku prepojil ľudí, ktorí sa navzájom poznajú. Až v druhom slede sa otvorí aj utečencom, ktorí už v Británii nemajú kontakty

06:19 Kedy by sa mohla skončiť vojna s Ruskom? Takto to vidí poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Olexij Arestovyč.

06:15 Vláda Nového Zélandu v utorok oznámila, že prijme novú politiku, ktorá umožní pobyt v krajine pre 4000 rodinných príslušníkov ukrajinských Novozélanďanov. Tí, ktorí budú prijatí, dostanú dvojročné pracovná víza a ich deti budú môcť navštevovať miestne školy. Vo vyhlásení to uviedol minister pre imigráciu Kris Faafoi, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters.

06:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili. Ako ohlásil predtým Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, išlo o technickú prestávku. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

06:08 Najmenej tri silné explózie bolo počuť v utorok ráno v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom spravodajcovia agentúry AFP s tým, že príčina výbuchov nebola bezprostredne známa. 

AFP približuje, že výbuchy sú niekedy spôsobené zbraňami protivzdušnej obrany. Novinár z tejto agentúry videl tiež v diaľke stúpať dym, avšak na miesto sa nemohol dostať pre zákaz nočného vychádzania, ktorý platí do 06.00 h SEČ.

Hlasné výbuchy v centre Kyjeve, ku ktorým malo dôjsť okolo 05.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) hlásil tiež tím reportérov stanice CNN.

Stanica Sky News s odvolaním sa na lokálne zdroje uviedla, že plamene pohltili obytnú budovu v Kyjeve po tom, čo ju zasiahol projektil. Či došlo k zraneniam, nie je zatiaľ známe.

 

06:05 Pondelkové ostreľovanie rezidenčných častí Černihivu na severe Ukrajiny ruskými silami si podľa predbežných informácií vyžiadalo 10 životov, napísala dnes agentúra Unian s odkazom na oznámenie kancelárie ukrajinského generálneho prokurátora. Kancelária doplnila, že smrť civilistov vyšetruje.

06:01 Vojna na Ukrajine vstupuje do 20. dňa a ani dnes nepoľavia aktivity, ktoré majú urýchliť jej koniec. Európska únia začne uplatňovať štvrtý balík protiruských sankcií, na ktorých sa podľa francúzskeho predsedníctva v pondelok zhodli členské štáty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potom popoludní prostredníctvom videoprenosu vystúpi v kanadskom parlamente a zrejme bude apelovať na ešte širšiu podporu svojej krajiny v boji proti Rusku. Dnes tiež budú pokračovať ukrajinsko-ruské rokovania, oznámil podľa agentúry Reuters Zelenskyj.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, SITA, TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého