Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2022 17:14 | Správy | Domáce správy

Prídu na Slovensko vojaci NATO? Parlament rozhodol

Na Slovensku bude pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v utorok odsúhlasila Národná rada (NR) SR.

Návrh zo 134 prítomných podporilo 96 poslancov, proti bolo 15, zdržalo sa 22 a jeden poslanec nehlasoval. Prítomnosť vojakov podporili všetci poslanci SaS, Sme rodina, Za ľudí i členovia klubu OĽANO okrem Milana Kuriaka, ktorý bol proti. Za boli aj nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Poslanci Smeru-SD sa zdržali až na Jaroslava Bašku, ktorý bol v minulosti ministrom obrany, ten návrh podporil. Klub ĽSNS a odídenci z tohto klubu návrh nepodporili.

Predpokladá sa, že na Slovensku bude pôsobiť do 2 100 vojakov členských krajín NATO. Podľa vládneho materiálu by malo prísť do 600 vojakov z Českej republiky, do 200 vojakov z Holandska, do 100 vojakov z Poľskej republiky, do 100 vojakov Slovinskej republiky, do 400 vojakov zo Spojených štátov amerických a do 700 vojakov z Nemecka.

Minister obrany Jaroslav Naď počas parlamentnej rozpravy upozornil, že celkový počet 2 100 vojakov NATO na Slovensku sa nevyužije. Povedal, že sa rokuje so spojencami o ďalších spôsobilostiach, ktoré SR nemá. Spomenul systém protivzdušnej obrany Patriot alebo posilňovanie spôsobilostí v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Tým, že tieto spôsobilosti Slovensko získa od spojencov zadarmo, ušetrí podľa Naďa stovky miliónov eur.


Slovenská republika by mohla mať nové vojenské zastúpenia v Maďarsku, Lotyšsku a dve v Nemecku. Zrušiť by sa mohlo zastúpenie v tíme pre integráciu síl NATO v Litve. Upraviť by sa mali aj celkové počty vojakov v štruktúrach vojenského zastúpenia. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany (MO) SR na aktualizáciu vojenského zastúpenia SR pri orgánoch NATO a Európskej únie, ktorý v utorok odsúhlasila NR SR.

"Predmetná aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov SR voči partnerom v NATO a EÚ," zdôvodnil rezort. Navrhovanými zmenami reaguje aj na adaptáciu veliteľskej štruktúry NATO, implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ a bilaterálne dohovory s partnermi.

Vojenské zastúpenie by mala mať SR po novom na Národnom podpornom prvku Ozbrojených síl SR pri Mnohonárodnej divízii Central (MND-C) v maďarskom Székesféhervári. Slovenskí zástupcovia by mali pribudnúť aj v tíme pre integráciu síl NATO (NATO Force Integration Unit - NFIU) v lotyšskej Rige. V Nemecku by slovenskí vojaci mohli pôsobiť v Medzinárodnom zdravotníckom koordinačnom centre/Európskom zdravotníckom veliteľstve (MMCC/EMC) v Koblenzi a na Mnohonárodnom veliteľstve CIMIC (MN CIMIC Cmd) v Nienburgu.

Na jednotlivé vojenské zastúpenia SR pri orgánoch NATO a EÚ a národné podporné prvky pri veliteľstvách NATO by malo byť vyčlenených do 30 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ môže mať Slovensko vojenské zastúpenie prostredníctvom najviac 94 príslušníkov OS SR, pričom zastúpenie v ostatných agentúrach, veliteľstvách, centrách a školách v rámci NATO sa má určiť do desiatich osôb

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého