Múka môže byť na jar drahšia aj o 100 %, mäso o 30 %. Potravinári takto odhadujú dôsledky vojenského konfliktu na Ukrajine, ktorý ženie ceny nahor dvoma spôsobmi. Nepriamo, keď rastú ceny energií a pohonných hmôt a priamo, keď rastú ceny obilnín.
Slovensko ich nemusí dovážať z Ruska a Ukrajiny, ale vývoj vo svete sa napokon premietne aj do cenoviek v obchodoch. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho odhaduje, že na jar môžeme za potraviny platiť aj o 25 % viac ako pred pol rokom. Výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský dokonca tvrdí, že súčasné odbytové ceny chleba a pečiva „nie je možné udržať viac ako mesiac“.
Bravčovina na nemeckej burze počas 4 týždňov zdražela o 46 %. Spracovatelia gniavení rastom cien energií musia reagovať. „Očakávame, že zvýšenie cien mäsa sa prejaví už od druhej polovice marca približne na úrovni 25 až 30 %,“ píše výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Priplatíme si aj 10 %
Štatistický úrad v utorok informoval, že ceny potravín vo februári medziročne vzrástli o 9,8 percenta. To je najviac od augusta 2008. Analytici v dohľadnom čase neočakávajú zásadnú zmenu.