Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2022 06:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Ukrajinskej armáde sa darí: Dobyla desiatky obcí pri Kyjeve, ktoré ovládali Rusi

Vojna na Ukrajine pokračuje 23. dňom. Ukrajinský prezident tvrdí, že vláda v Kyjeve má informácie, že ruská armáda verbuje žoldnierov zo zahraničia. Podľa Zelenského ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny. Ruskí vojaci mali uniesť ďalšieho starostu, tentokrát Viktora Tereščenka z mesta Velykyj Burluk. Všetko podstatné sme s vami opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
26
fotiek v galérii

2:00 Dnešný ONLINE prenos sa skončil. Nové informácie prinesieme ráno.

1:30 Rusko vo štvrtok obvinilo Kanadu z vedenia diplomacie na úrovni materskej školy po tom, čo kanadská misia pri OSN zverejnila na twitteri oficiálny ruský list, v ktorom červenou farbou vyznačila početné zmeny, ktorými odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. Jeden z ruských diplomatov list nazval "rusofóbnym očierňovaním".

Ruská delegácia pri OSN zaslala v stredu list, ktorým chcela získať podporu pre svoj návrh rezolúcie BR OSN týkajúcej sa humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Západné krajiny však rezolúciu v tomto znení odmietajú ako pohŕdavú, pretože nijako nespomína zodpovednosť Ruska za vytvorenie humanitárnej krízy na východe Európy. Kanadská misia dokument zverejnila s poďakovaním a poznámkou, že list zasiela späť s "určitými návrhmi úprav". Text je pritom zaplavený červenými poznámkami, škrtmi a žiadosťami o vysvetlenie.

 

 

00:51 S britským ministrom obrany Benom Wallaceom sa vo štvrtok cez videohovor spojil pravdepodobne ruský podvodník, ktorý sa vydával sa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Zdroj z britského ministerstva obrany uviedol, že videohovor medzi Wallaceom a podvodníkom trval približne desať minút. Podvodník kládol ministrovi otázky týkajúce sa ukrajinskej zahraničnej politiky. Na to, aby jeho trik vyzeral autenticky, si za seba do pozadia umiestnil ukrajinskú vlajku.

Wallace, ktorý bol v čase rozhovoru na oficiálnej návšteve v Poľsku, nadobudol podozrenie, že netelefonuje so skutočným ukrajinským premiérom, keď začal dostávať čoraz zvláštnejšie otázky. Podvodník sa ho v istom momente spýtal: "Dostali ste tú látku, ktorú sme poslali?" Minister mu odpovedal, že netuší o čom je reč. Podvodník údajne spomínal aj rôznych ľudí, o ktorých minister obrany nikdy nepočul. Keď už Wallaceovi bolo jasné, že ide o podvodný telefonát, hovor okamžite ukončil.

22:56 Pri rozsiahlom ruskom raketovom útoku na kasárne ukrajinskej armády v meste Mykolajiv zahynuli desiatky ľudí, informuje spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinského poslanca Olexija Hončarenka. "Nanešťastie došlo k veľkému raketovému útoku na Mykolajiv. Zahynulo niekoľko desiatok ľudí," uviedol Hončarenko, pričom dodal, že mesto zasiahli balistické strely. Ďalšie desiatky ľudí podľa poslanca utrpeli zranenia.

22:51 Belgická vláda sa po týždňoch diskusií rozhodla predĺžiť prevádzku svojich dvoch najmladších jadrových elektrární o desať rokov oproti pôvodnému plánu, podľa ktorého ich mala vyradiť z prevádzky po roku 2025. Krajina sa pôvodne chcela pri prechode na obnoviteľné zdroje energie spoliehať na zemný plyn, tento postoj však prehodnotila po ruskom útoku na Ukrajinu a začatie celoeurópskej snahy o zmiernenie závislosti od plynu z Ruska.

22:29 Autonómia EÚ v energetike, a teda aj zníženie závislosti od dovozu ropy a plynu, patrila medzi výrazné témy počas víkendového dvojdňového plenárneho zasadnutia Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu.

Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič uviedol, že Európania majú k tejto požiadavke bližšie aj vďaka energetickej únii. Prinášame týždenný súhrn udalostí okolo CoFoE. Slovenský eurokomisár bol v rokoch 2014 až 2019 v EK zodpovedný práve za budovanie energetickej únie.

22:08 Utečenci, ktorí v súčasnosti unikajú pred ruskou inváziou na Ukrajine, sú "vo väčšej miere traumatizovaní" než tí, ktorí ušli v prvej fáze vojny, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP.

Utečenci, ktorí k rozhodnutiu odísť dospeli hneď na začiatku, mali často kontakty mimo krajiny, plán a miesto, kam chcú ísť. Je pritom viac pravdepodobné, že utečenci, ktorí z krajiny odchádzajú v súčasnosti, nevedia, čo budú robiť ďalej, podotýka Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

21:59 Bývalý český prezident Václav Klaus nechce vrátiť Puškinovu medailu, ktorú mu udelil v roku 2007 ruský prezident Vladimír Putin. Klaus to povedal serveru Lidovky.cz. Niektorí držitelia Puškinovej medaily ocenenia vrátili kvôli terajšiemu vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu. Klaus v súvislosti s tým vyhlásil, že odmieta lacné rusobijstvo.

Puškinova medaila je od roku 1999 udeľovaná ruským občanom i cudzincom za významný prínos v kultúre, v humanitných vedách či v iných odboroch a tiež za zbližovanie národov a kultúr. Klaus ju dostal v čase, keď bol prezidentom. "Považujem za detinské túto medailu demonštratívne niekomu vracať," povedal Klaus. "To by som musel byť vedený na popravisko, aby som niečo také eventuálne mohol urobiť," vyhlásil.

21:57 Bývalý britský premiér David Cameron cestuje do Poľska, kam kamiónom vezie darcovskú pomoc pre ukrajinských utečencov. Cameron v piatok na Twitteri oznámil, že "práve šoféruje kamión" spolu s dvomi kolegami z charitatívnej organizácie Chippy Larder s cieľom doručiť zásielku pre britskú pobočku organizácie Červený kríž. Zásielka obsahuje šaty, detské plienky a prostriedky prvej pomoci. Posiela ju komunitný projekt Chippy Larder, v ktorom Cameron už dva roky pôsobí ako dobrovoľník, píše BBC.

 

 

21:33 Ukrajinskej armáde sa podarilo dobyť späť 30 obcí v Kyjevskej oblasti, ktoré boli dočasne v rukách ruských síl, oznámil podľa portálu Ukrajinska pravda prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová potom podľa Reuters vo vysielaní ukrajinskej televízie povedala, že vládne sily počas piatka zabránili ruským vojakom v akomkoľvek novom postupe.

Štáb ukrajinskej armády varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajinu premiestniť svojich vojakov z Arménska. "Za dobu obrany Kyjeva sa podarilo oslobodiť 30 obcí v Kyjevskej oblasti, ktoré boli dočasne okupované nepriateľom," uviedol Zelenskyj v dnešnom videovyhlásení.

21:32 Za "rusofóbny" nástroj slúžiaci západným záujmom označila v piatok Radu Európy (RE) hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Vzhľadom na rusofóbne aktivity západniarov stratila táto štruktúra svoj dôvod na existenciu," povedala Zacharovová.

21:15 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok uviedol, že Rusko sa pokúša "vyprovokovať napätie" v médiách. Postoje Ukrajiny na mierových rokovaniach však podľa neho zostávajú nezmenené. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

Hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach Vladimir Medinskij v piatok uviedol, že Rusko a Ukrajina sa priblížili k dosiahnutiu dohody o neutrálnom štatúte Ukrajiny a demilitarizácii.

20:53 Americký prezident Joe Biden v piatok v telefonáte so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom hovoril o "následkoch" prípadnej čínskej podpory ruskej invázie na Ukrajinu, informoval Biely dom. TASR prevzala správu od agentúry AFP. "Opísal následky, ak Čína poskytne Rusku materiálnu podporu pri brutálnych útokoch proti ukrajinským mestám a civilistom," uviedol Biely dom vo vyhlásení po telefonáte oboch lídrov, ktorý trval takmer dve hodiny. Biden "podčiarkol svoju podporu diplomatickému riešeniu krízy", píše sa vo vyhlásení.

Na margo Taiwanu Biden Simu povedal, že "americká politika voči Taiwanu sa nezmenila, a zdôraznil, že Spojené štáty naďalej odmietajú akékoľvek jednostranné zmeny status quo".

20:42 Potravinové dodávateľské reťazce na Ukrajine kolabujú, pričom kľúčová infraštruktúra, ako sú mosty a vlaky zničené bombami, a mnohé obchody s potravinami a sklady sú prázdne. Vyhlásil to v piatok Jakob Kern, núdzový koordinátor Svetového potravinového programu (WFP).

20:34 Starosta západoukrajinského mesta Ľvov Andrij Sadovyj požiadal v piatok o medzinárodnú pomoc s cieľom starostlivosti o státisíce vojnových utečencov nachádzajúcich sa v jeho regióne. Informovala o tom agentúra DPA. Najviac naliehavá je potreba finančných prostriedkov na zásobenie ľudí potravinami a liekmi, ako aj na výstavbu kontajnerových domov, mobilných sprchovacích zariadení a toaliet, povedal v piatok Sadovyj pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

20:17 Šéf britskej vojenskej spravodajskej služby (DI) generálporučík Jim Hockenhull v piatok povedal, že Rusko sa posúva k stratégii "opotrebovávacej vojny" po tom, ako sa mu počas invázie na Ukrajinu nedarí dosiahnuť svoje ciele. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Opotrebovávacia vojna podľa jeho slov "bude zahŕňať bezohľadné používanie palebnej sily bez rozdielu". To spôsobí nárast počtu obetí z radov civilistov, ničenie infraštruktúry krajiny a takisto to vystupňuje humanitárnu krízu.

20:15 Ruský prezident Vladimir Putin to nemyslí vážne s mierovými rozhovormi s Ukrajinou. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to bývalý ruský premiér Michail Kasianov. Podľa neho je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, „ktoré bude komfortné pre Ukrajincov“. Tvrdí, že okrem prísľubu neutrality, čo znamená, že Ukrajina nepožiada o členstvo v NATO alebo EÚ, si Kasianov myslí, že Putin bude trvať na „oficiálnom uznaní“ Krymu ako súčasti Ruska. „To je absolútne kľúčové, Putin je blázon do Krymu,“ povedal pre BBC World News.

20:04 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že nemá v úmysle umiestniť ruské jadrové zbrane v Bielorusku. TASR túto správu v piatok prevzala od agentúry AP. Lukašenko posilnil vojenské vzťahy s Moskvou po sankciách Západu na jeho režim za násilné potlačenie protestov, ktoré vypukli po tom, čo bol vyhlásený za víťaza sporných prezidentských volieb konaných v auguste 2020 a ktoré opozícia a Západ označili za zmanipulované.

Ako pripomenula AP, Lukašenko už predtým navrhol umiestnenie ruských jadrových zbraní na území Bieloruska. V rozhovore pre japonskú stanicu TBS, ktorý v piatok zverejnila jeho kancelária, však povedal, že nič také neplánuje.

19:51 Rusko kritizovalo v piatok Kanadu za to, že zverejnila upravenú verziu ruského listu pre OSN na sociálnej sieti. Rusko to označilo za diplomaciu na úrovni materskej školy. TASR o tom informuje na základe správ zverejnených na webovej stránke stanice BBC.

Rusko v predmetnom liste žiada podporu pre svoj návrh rezolúcie o humanitárnej pomoci na Ukrajine. Túto žiadosť, podpísanú ruským veľvyslancom pri OSN Vasilijom Nebenziom, v stredu rozoslali diplomatickým misiám pri OSN všetkých členských krajín tejto organizácie.

19:49 Ceny ropy v piatok večer vzrástli, keďže mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom uviazli. USA zároveň varovali Čínu, že poskytnutie vojenskej alebo ekonomickej pomoci Moskve počas jej invázie na Ukrajinu bude mať vážne následky zo strany Washingtonu aj iných štátov.

19:25 Putin v piatok vystúpil s prejavom pred desaťtisícami ľudí v Moskve pri príležitosti ôsmeho výročia anexie polostrova Krym. Mnoho účastníkov pre spravodajskú stanicu BBC uviedlo, že sa na podujatí zúčastnilo pod nátlakom.

Zhromaždenie sa konalo na moskovskom štadióne Lužniki, kde Putin počas prejavu označil vojenskú inváziu na Ukrajine za "hrdinské" nasadenie ruskej armády.

19:18 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Kyjev z "vojnových zločinov". Moskva pritom podľa neho robí "všetko možné" pre to, aby sa vyhla civilným obetiam na Ukrajine, uviedol Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Pozornosť upriamili na početné vojnové zločiny, ktorých sa denne dopúšťajú ukrajinské bezpečnostné jednotky, predovšetkým na rozsiahle raketové a delostrelecké útoky na mestá na Donbase," uviedol vo vyhlásení o telefonickom rozhovore Putina s Macronom Kremeľ.

Putin podľa neho Macronovi povedal, že ruská armáda "robí všetko možné, aby uchránila životy mierumilovných civilistov, vrátane organizovania humanitárnych koridorov pre ich bezpečnú evakuáciu".

19:12 Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) odhaduje, že na Ukrajine je v súčasnosti vnútorne vysídlených takmer 6,5 milióna ľudí. Okrem toho už z krajiny pred vojnou utieklo ďalších 3,2 milióna ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Odhady IOM naznačujú, že Ukrajina len za tri týždne rýchlo smeruje k úrovniam vysídlenia v dôsledku ničivej vojny v Sýrii, ktorá z domovov vyhnala zhruba 13 miliónov obyvateľov dokopy v rámci územia krajiny i do ďalších krajín.

18:59 Švajčiarsko sa pripojilo k najnovšej sérii sankcií Európskej únie proti Rusku, ktoré sú zacielené na luxusné tovary a na zákaz poskytovania služieb ratingových agentúr ruským klientom. Švajčiarska vláda v piatok konštatovala, že „zákaz exportu luxusných tovarov, ktorý je súčasťou nových sankcií, sa dotýka len malého podielu švajčiarskeho globálneho exportu týchto tovarov". Dodala však, že „určité firmy by mohli byť vážne postihnuté", ale neuviedla, o ktoré ide.

Švajčiarsko na rozdiel od Európskej únie a USA ešte rozhodlo, či Rusku odoberie doložku najvyšších výhod vo vzájomnom obchode.

18:51 Boje v ukrajinskom meste Mariupoľ dosiahli už jeho centrum. Pre spravodajský portál BBC to povedal tamojší starosta Vadym Bojčenko, čím potvrdil skoršie ruské správy. „Áno, dnes boli naozaj aktívni. Tanky a boje so samopalmi pokračujú. Všetci sa skrývajú v bunkroch,“ povedal Bojčenko.

18:50 Ruský magnát Alexej Mordašov príde o svoj luxusný majetok na Sardínii. Talianska polícia v súlade s najnovšími sankciami Európskej únie skonfiškovala jeho realitný komplex v hodnote 105 miliónov eur blízko prístavného mesta Olbia, uviedli v piatok tamojšie úrady.

18:38 Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu. Netreba sa toho podľa nej obávať. Uviedla to na sociálnej sieti. "Postupné znižovanie závislosti od ruského plynu je v záujme Slovenska," vyhlásila. Dôvodom na obavu je podľa prezidentky aktuálny stav, "keď sme v energetickej oblasti rukojemníkmi ruských záujmov".

18:31 Šestica západných krajín v piatok uviedla, že Rusko využíva Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) na šírenie dezinformácií a propagandy o svojej invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

BR OSN sa v piatok mimoriadne zišla na žiadosť Ruska v súvislosti s údajným vývojom biologických zbraní na Ukrajine, pripomína AFP. "Rusko sa opäť raz pokúša vyžiť túto radu na prepieranie svojich dezinformácii, šírenie svojej propagandy a ospravedlňovanie svojho ničím nevyvolaného a brutálneho útoku na Ukrajinu," uviedli krajiny vo vyhlásení, ktoré na pôde Bezpečnostnej rady prečítala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová. Okrem USA sa k nej pripojili zástupcovia Albánska, Británie, Francúzska, Írska a Nórska. Všetky tieto krajiny sú členmi BR OSN.

18:24 Pri stredajšom bombardovaní divadla v Mariupole bol jeden človek ťažko zranený, nikto ale nezomrel. V prvej predbežnej bilancii obetí zverejnenej na sociálnej sieti Telegram to uviedla radnica tohto ukrajinského mesta, informovala agentúra AFP.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová v piatok povedala, že v kryte pod troskami rozbombardovaného divadla je stále viac ako 1300 ľudí. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského záchranným prácam bráni ďalšie ruské ostreľovanie.

18:20 Holandská vláda v piatok potvrdila, že na Slovensko pošle systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý bude umiestnený v blízkosti leteckej základne v slovenskom meste Sliač. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

"V súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu je tento príspevok nevyhnutný," uviedla vo vyhlásení holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová a dodala, že Nemecko posiela na Slovensko dva systémy Patriot.

18:15 Moskva a Kyjev sa nachádzajú "niekde v polovici cesty" pokiaľ ide o diplomatické rokovania o demilitarizácii Ukrajiny, oznámil podľa agentúry TASS hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. V hlavných bodoch, medzi ktoré patrí okrem iného otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, sa potom obe strany podľa Medinského "maximálne priblížili". "Téma neutrálneho statusu Ukrajiny a jej nepristúpenie k NATO je jedným z kľúčových bodov rozhovorov. Je to zároveň bod, ohľadne ktorého sme maximálne priblížili svoje pozície," citovala Medinského agentúra TASS.

Medinskij doplnil, že v týchto bodoch sa zostáva zhodnúť na detailoch ohľadom bezpečnostných záruk pre Ukrajinu. "Detaily súvisia s tým, aké bezpečnostné garancie dostane Ukrajina navyše k tým, ktoré už má, v prípade, že odmietne vstúpiť do NATO," uviedol diplomat.

17:45 Premiéri Grécka, Portugalska, Španielska a Talianska v piatok rokovali o spoločnom návrhu na reguláciu cien energií na úrovni Európskej únie s cieľom zmierniť následky ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AP a denníka El País.

17:30 Od začiatku ruskej invázie k 17. marcu na Ukrajine prišlo o život najmenej 816 civilistov a 1 333 utrpelo zranenia. Uvádza to Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že väčšinu obetí spôsobilo použitie výbušných zbraní, ako je ostreľovanie z ťažkého delostrelectva a raketové útoky. Skutočný počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože OHCHR nie je schopný získať informácie z niektorých najhoršie zasiahnutých miest vrátane Mariupoľa na juhu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

17:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu prostredníctvom videomostu vystúpi s prejavom pred francúzskym parlamentom v rámci úsilia o zabezpečenie medzinárodnej pomoci na ukončenie ruskej invázie. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

16:58 Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok v telefonáte so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom povedal, že konflikty medzi krajinami nie sú v záujme žiadnej zo strán. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vzťahy medzi krajinami sa nemôžu dostať na úroveň vojenského nepriateľstva," povedal Si Ťin-pching, ktorého vyjadrenia sprostredkovala čínska štátna televízia CCTV.

16:45 Bývalý ruský premiér Michail Kasianov neverí, že súčasný prezident Vladimir Putin to myslí s mierovými rozhovormi "vážne". Podľa Kasianova je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, "ktoré bude uspokojivé pre Ukrajincov". Uviedol to v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC.

16:35 Rusko muselo zasiahnuť na Ukrajine, aby zabránilo genocíde. V piatok to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa po troch týždňoch od vpádu na Ukrajinu objavil na verejnosti. Putin pochválil vojakov, ktorí na Ukrajine pokračujú v bojoch a konštatoval, že Rusko zažíva jednotu, akú už dlho nemalo. Ruský prezident vojnu obhajoval aj citátom z Biblie, podľa ktorého je najväčším prejavom lásky položiť život za svojich priateľov.

Otvoriť galériu

16:25 V Univerzitnej nemocnici Ružinov (UNB) absolvoval v piatok 14-ročný utečenec z Ukrajiny rekonštrukčnú operáciu tváre. Zranený bol počas bombardovania mesta Charkov, keď sa so svojou rodinou skrýval v pivničných priestoroch obytného domu. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Lániková.

Chlapca s menom Glib prijali v utorok (15. 3.) na Kliniku ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB s penetračným poranením tváre. "Prednosta kliniky Ladislav Czakó spolu so svojím tímom v piatok doobeda vykonali rekonštrukciu rozdrvenej spodiny očnice, zafixovali nos, vyčistili čeľustnú dutinu a odstránili úlomky," priblížila hovorkyňa. Čas hojenia by mal podľa prednostu trvať približne tri až štyri týždne.

16:12 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok oznámil balík opatrení, ktorých cieľom je "derusifikovať" ekonomiku, obmedziť infláciu, chrániť pracovné miesta a zbaviť sa závislosti od ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

16:04 Celú obranu východného krídla Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) je nutné „strategicky prepísať“. Navrhol to litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis. Podľa jeho slov generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už oznámil prehodnotenie bezpečnostnej stratégie vojenskej aliancie na východe v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Litva, ktorá je jedným zo štátov vo východnom krídle NATO, susedí s ruskou exklávou Kaliningrad a ruským spojencom Bieloruskom.

16:02 V piatok mimoriadne zasadne vláda. Online rokovanie na tému „Humanitárny hub" sa uskutoční o 16:00. Ako informoval tlačový odbor Úradu vlády SR, rokovanie je bez účasti médií.

16:00 Grécko je pripravené opätovne vybudovať pôrodnicu v zdevastovanom prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny. V piatok to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informovala agentúra AFP. "Grécko je pripravené znovu vybudovať pôrodnicu v Mariupole, centre gréckej menšiny na Ukrajine, v meste, ktoré nám prirástlo k srdcu a je symbolom barbarstva vojny," povedal Mitsotakis.

15:59 Maďarsko posiela v piatok ďalšiu humanitárnu zásielku na Ukrajinu, tentokrát päť kamiónov potravín, domácimi potrebami – najmä pre deti, obväzmi a liekmi. Informuje o tom spravodajca na základe správy, ktorú zverejnil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na svojom účte na Facebooku. Podľa jeho slov sa treba postarať nielen o tých, čo utiekli pred vojnou, ale aj o tých, ktorí na Ukrajine zostali.

15:53 Bratislavské Staré Mesto otvorí v pondelok 21. marca dve komunitné azylové centrá pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných. Ako mestská časť informuje na sociálnej sieti, jedno z centier bude v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici, druhé bude v Pistoriho Paláci na Štefánikovej. Otvorené budú od pondelka do piatka a viditeľne označené logom Ukrajine Friendly Spot.

15:45 Za "hrdinské" nasadenie ruskej armády označil v piatok ruský prezident Vladimir Putin "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. Putin to vyhlásil na moskovskom štadióne Lužniki pred desaťtisícami svojich prívržencov. TASR správu prevzala od agentúr DPA a Reuters a spravodajskej stanice BBC.

Davy prítomné na štadióne mávali ruskými vlajkami a transparentmi s písmenom "Z", ktoré predstavuje symbol pre "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, píše DPA. Ľudia skandovali: "Za Rusko. Za víťazstvo." Nad javiskom, kde vystúpil Putin, bol umiestnený nápis "Za svet bez nacizmu". Miestni predstavitelia odhadujú, že na štadióne sa zhromaždilo viac než 200.000 ľudí, tento počet však nebolo možné overiť.

15:30 Čínsky prezident Si Ťin-pching vo videohovore americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi povedal, že konflikty a konfrontácie, ako sú udalosti na Ukrajine, nie sú v ničom záujme. S odkazom na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters. Čína a Spojené štáty podľa čínskeho prezidenta musia viesť bilaterálne vzťahy správnym smerom a obe krajiny by tiež mali prevziať náležitú medzinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o svetový mier.

15:16 Ukrajina očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k pokroku v prípade jej žiadosti o členstvo v Európskej únii. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v piatok hovoril so šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:13 Eurokomisia v piatok predstavila usmernenia, ktoré majú členským štátom pomôcť pri uplatňovaní smernice EÚ o dočasnej ochrane aktivovanej v prospech ľuďom na úteku pred vojnou na Ukrajine. Informuje spravodajca TASR. Komisia pripomenula, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu utiekli z tejto krajiny viac ako tri milióny ľudí, pričom podľa odhadov OSN prinajmenšom polovicu z nich tvoria deti. Smernica o dočasnej ochrane sa začala uplatňovať 4. marca. V snahe, aby bol tento postup čo najplynulejší, EK pripravila na pomoc členským štátom operačné usmernenia.

15:01  Spojené štáty odsúdili "nebezpečné" komentáre ruského veľvyslanca v Bosne a Hercegovine (BaH), ktoré súviseli so snahami tohto balkánskeho štátu vstúpiť do NATO. "Ak sa ona (Bosna a Hercegovina) rozhodne byť niečoho účastníkom, je to jej vnútorná záležitosť. Druhá vec je naša reakcia. Na príklade Ukrajiny sme ukázali, čo očakávame. Ak dôjde k ohrozeniu, budeme reagovať", vyhlásil začiatkom týždňa ruský veľvyslanec v Sarajeve Igor Kalabuchov

14:57 Lotyšsko, Estónsko a Litva vyhostili spolu desať ruských diplomatov. V piatok to oznámili ministerstvá zahraničných vecí pobaltských štátov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. Litva vyhostila štyroch ruských diplomatov, Lotyšsko a Estónsko po troch.

14:45 Na námestí v centre Ľvova sa objavilo 109 prázdnych detských kočíkov, ktoré symbolizujú 109 stratených detských životov od ruského vpádu na Ukrajinu. O spomienkovej a protestnej akcii nazvanej Cena vojny informovala Ľvovská radnica. "Ide o symboly životov tých, ktorí nikdy neuvidia tento svet, svojich príbuzných a ani slobodnú Ukrajinu," napísala radnica k akcii na námestí Rynok v historickej časti Ľvova.

 

Від початку повномасштабного вторгнення російські війська безжально вбили 109 українських дітей. Порожні дитячі візочки...

Posted by Андрій Садовий on Friday, March 18, 2022

14:30 „Momentálne vieme, že sa 130 ľudí podarilo vyviesť, ale podľa našich údajov je tam ešte viac ako 1300 ľudí, ktorí sa nachádzajú v podzemných priestoroch, v tom kryte (v Mariupole, pozn. red.). Modlíme sa za to, aby všetci žili, ale v tejto chvíli o nich nemáme žiadne informácie," povedala ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová podľa agentúry Ukrinform. Záchranné práce podľa nej pokračujú, ale podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

14:10 Najmenej 222 ľudí, vrátane 60 civilistov a štyroch detí, prišlo o život pri ruskom bombardovaní a ostreľovaní ukrajinskej metropoly od začiatku invázie. Ďalších 889 ľudí vyviazlo so zranením, vrátane 241 civilistov, uviedol dnes podľa agentúry Unian Mykola Povoroznyk z miestnej správy. Medzi zranenými je aj 18 detí, traja vodiči sanitiek a jeden lekár.

Otvoriť galériu

14:03 Bývalý ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, ktorý sa vyslovil voči ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine, odstúpil z postu šéfa prestížnej vedecko-technologickej nadácie Skolkovo po tom, ako ho poslanec vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak obvinil, že je "zradcom národa" a koná "v záujme nepriateľa" a žiadal jeho prepustenie z funkcie. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. Dvorkovič (49), ktorý bol podpredsedom ruskej vlády v rokoch 2012-2018, tento týždeň v rozhovore pre americký magazín Mother Jones uviedol: "Vojny sú najhoršou z vecí, akým možno v živote čeliť... vrátane tejto vojny." "V myšlienkach som s civilistami na Ukrajine." dodal.

13:57 Na japonský sankčný zoznam pribudlo ďalších 15 ruských občanov a deväť firiem. Je medzi nimi aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a výrobcovia vojenskej techniky. V piatok o tom informovalo japonské ministerstvo financií. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:36 Z trosiek divadla v ukrajinskom Mariupole, ktoré zbombardovali ruské sily, zachránili už 130 ľudí. Uviedla to ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová s tým, že záchranné práce pokračujú. V suteréne budovy je podľa nej stále 1 300 ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Otvoriť galériu

13:31 Rusko-ukrajinské rokovania o mieri pokračujú, oznámil dnes podľa agentúry Reuters zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Rokovania označil za veľmi ťažké a tiež uistil, že Ukrajina nepristúpi na kompromis, kvôli ktorému by sa musela vzdať budúceho členstva v Európskej únii.

13:30 Súperenie o miesto, kde by sa v budúcnosti mohlo konať kľúčové stretnutie ruského a ukrajinského prezidenta Vladimíra Putina a Volodymyra Zelenského, je už tvrdšie ako o organizovanie olympijských hier, vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Uviedol to v rozhovore, ktorý zverejnil denník Ukrajinska pravda, konkrétne miesta ale nespomenul. Zelenskyj je pripravený stretnúť sa s Putinom "napríklad už zajtra", uistil Kuleba s tým, že ukrajinské stanovisko je jasné ku všetkým otázkam a ukrajinská strana je na prípadný summit pripravená.

13:22  Ostreľovaním zasiahnutá a poškodená zoologická záhrada v ukrajinskom meste Mykolajiv žiada ľudí, aby jej pomohli postarať sa o vystresované zvieratá tým, že si kúpia elektronické vstupenky. Informovala o tom v piatok britská spravodajská televízia Sky News. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter napísalo, že zoo v Mykolajive bola ostreľovaná ťažkými zbraňami od samého začiatku vojenského konfliktu. Polovica jej zamestnancov bola evakuovaná, ďalší šli do vojny, uvádza sa v tweete. Podľa neho sa riaditeľ zoo Volodymyr Topčyj rozhodol zostať a pomáhať vystresovaným zvieratám.

13:08 Ubytovanie utečencom z Ukrajiny plánuje ponúknuť aj kancelária českého prezidenta Miloša Zemana. Tá na jeho pokyn vyčlenila dva väčšie byty v Prahe. Uviedol to prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, podľa ktorého spomenuté byty ponúkli neziskovej organizácii Charita ČR, ktorú zriaďuje rímskokatolícka cirkev. Utečenci, hlavne matky s deťmi, by sa tam mohli ubytovať v blízkych dňoch, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

13:04 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v súvislosti s vojnou na Ukrajine v piatok zdôraznila, že Berlín je pripravený posilniť svoje medzinárodné záväzky týkajúce sa ochrany mieru a bezpečnosti. TASR prevzala správu z agentúry DPA. "Nijaká krajina - ani Nemecko - nemôže byť v otázkach vojny a mieru, práva a bezprávia neutrálna," povedala Baerbocková na margo začiatku práce jej rezortu na novej bezpečnostnej stratégii Nemecka.

12:50 Kamióny so 72 tonami humanitárnej pomoci vyrazili vo štvrtok (17. 3.) zo Slovenska do ukrajinského Mukačeva. V meste ich prevezme tamojšia charita, potraviny prevezie do oblastí strednej a východnej Ukrajiny. Pomoc tvoria trvanlivé potraviny, ktoré zakúpili vďaka viac ako 12.000 darcom zo zbierky Slovenskej katolíckej charity (SKCH). TASR o tom informovala Monika Molnárová zo SKCH.

12:38 Kremeľ obvinil Ukrajinu, že sa snaží preťahovať rokovania o mieri, a znovu tvrdil, že Moskva je pripravená pracovať rýchlejšie ako ukrajinská strana. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov tiež kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza za výroky na adresu Vladimíra Putina. Hovorca sa podľa agentúry TASS zdržal komentára k rastu inflácie a nezamestnanosti v Rusku.

12:32 Putin telefonoval s nemeckým kancelárom: Neuveriteľné, z čoho ruský prezident obvinil Kyjev!

12:25 Medzinárodná športová arbitráž zamietla odvolanie Ruského futbalového zväzu proti vylúčeniu jeho reprezentácie z kvalifikácie o majstrovstvách sveta v Katare. Federácia FIFA vyradila Rusko pre vojenský útok na Ukrajinu a bez boja do finále postúpilo Poľsko, ktoré sa o účasť na MS stretne s víťazom zápasu Švédsko – Česko.

12:12 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu potvrdila 43 útokov na ukrajinské nemocnice a zdravotnícke zariadenia, pričom pri nich 12 ľudí zomrelo a 34 utrpelo zranenia. Bezpečnostnej rade OSN to počas online brífingu povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

12:06 Námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey vyhlásil, že piatkový ranný raketový útok na Ľvov je dôvodom na obavy. Informuje o tom spravodajský web BBC.„Je to do značnej miery súčasť vojny, že idete po svojich zásobovacích líniách. Ale realita je taká, že tento vývoj bude znepokojovať ľudí žijúcich na západe Ukrajiny,“ povedal pre BBC Breakfast.

12:00 Slovensko a Česká republika chcú prehĺbiť spoluprácu v oblasti modernizácie ozbrojených síl a obranného priemyslu. Vlády SR a ČR by tak niektoré obranné projekty mohli riešiť spoločne alebo vzájomne. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová o tom informovali po piatkovom spoločnom rokovaní v Bratislave.

11:52 Konflikt na Ukrajine je výsledkom zvrhlého zneužitia moci, ktorý vystavuje brutálnemu násiliu bezbranné osoby. Uviedol to pápež František v posolstve účastníkom európskych sociálnych dní katolíckej cirkvi v Bratislave. Katolíkov pápež vyzval na solidaritu a súcit s ukrajinskými utečencami. Pápež už predtým odsúdil vojenskú agresiu proti Ukrajine, vo svojich výstupoch ale doteraz výslovne nespomenul Rusko, uviedla agentúra Reuters.

11:50 Ako každá vojna, aj táto na Ukrajine prináša podľa Slovenskej asociácie poisťovní obrovské, nevyčísliteľné majetkové a ľudské straty. Aj keď základnou podstatou poisťovacej činnosti je preberať na základe poistnej zmluvy riziká od osôb ohrozených rovnakým alebo podobným rizikom, vojnové riziká nie je možné podľa asociácie pokryť poistením. Ich výsledkom sú totiž také astronomické škody, ktoré nedokáže uniesť nielen jednotlivec, ale ani podnik a často ani jeden štát. A teda ani akákoľvek poisťovňa. Preto sú vojnové škody, tzn. udalosti spôsobené v príčinnej súvislosti s vojnou, inváziou, občianskou vojnou, vzburou, revolúciou, povstaním a štrajkmi na celom svete vylúčené z poistného krytia.

11:49 Americká herečka ukrajinského pôvodu Mila Kunis spolu s manželom, americkým hercom Ashtonom Kutcherom, vyzbierali na pomoc Ukrajine viac ako 30 miliónov dolárov. Dvojica o tom informovala prostredníctvom videa na Instagrame.

11:47 Bulharsko vyhostilo desať ruských diplomatov akreditovaných v krajine. Podľa ministerstva zahraničia v Sofii pôsobili v rozpore s viedenským dohovorom o diplomatických vzťahoch. Na opustenie Bulharska majú 72 hodín, uviedla dnes bulharská agentúra BGNES.

11:32 Dodávky potravín na Ukrajine kolabujú, infraštruktúra je zničená a mnohé obchody a sklady sú prázdne, uvádza Svetový potravinový program. Informovala o tom agentúra Reuters.

11:27 Na území Ukrajiny by malo byť v piatok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z lokalít obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci. Podľa agentúry Reuters o tom v piatok informovala Podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

11:16 Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes ruského prezidenta Vladimíra Putina v telefonáte opäť vyzval na prímerie na Ukrajine. Putin počas takmer hodinového hovoru obvinil Ukrajinu z toho, že sa snaží brzdiť mierové rozhovory. Informuje o tom agentúra Reuters. Dnes by mal Putin hovoriť aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, oznámil Kremeľ.

11:11 Varšava na summite NATO budúci týždeň formálne požiada o vyslanie mierovej misie aliancie na Ukrajinu. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki.

11:00 Medzinárodný súdny dvor (MSD) v stredu rozhodol o návrhu na predbežné opatrenie, podľa ktorého má povinnosti Ruská federácia, ale aj Ukrajina. V praxi to znamená, že by malo prísť k okamžitému zastaveniu bojov na Ukrajine, a to ako zo strany Ruskej federácie a separatistických skupín, tak zo strany Ukrajiny, a to až do vynesenia rozsudku vo veci. Pre TASR to v piatok uviedla advokátka Monika Mareková, ktorá je doktorandkou na Katedre ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe a spolupracovníčkou Centra Karla Čapka pre štúdium hodnôt vo vede a technike.

10:56 Rusko stratilo ilúzie, že by sa mohlo spoľahnúť na Západ, uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore s prokremeľskou spravodajskou televíziou RT (predtým Russia Today). Moskva nikdy neprijme videnie sveta, ktorému dominujú Spojené štáty, citovala ho agentúra Reuters. Lavrov tiež zopakoval, že konvoje zahraničných zbraní dodávaných na Ukrajinu budú legitímnym cieľom ruskej armády. Moskva vraj nedopustí, aby Kyjev prevzal systémy protivzdušnej obrany S-300.

10:48 Pri piatkovom útoku ruských síl na zariadenie na opravu lietadiel v západoukrajinskom meste Ľvov boli použité strely s plochou dráhou letu, odpálené z ťažkých strategických bombardérov v Čiernom mori. Informuje o tom stanica Sky News s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.

Pravdepodobne išlo o rakety typu Ch-555, ktoré sú podľa korešpondenta Sky News Nicka Martina "veľmi sofistikovanými zbraňami". Dodal, že ide o riadené strely s dlhým doletom.

10:43 Ruský prezident Vladimir Putin sa obáva, že by naňho mohli spáchať atentát ľudia z jeho blízkeho okolia. Ako uvádza web marca.com odvolávajúci sa na správy Inside Edition, pre strach z možného otrávenia údajne prepustil už približne tisíc osobných zamestnancov. Celý článok nájdete tu. 

10:35 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ukázal na twitteri škody po ostreľovaní hlavného mesta.

10:29 Do Poľska od začiatku ruskej invázie utiekli už viac ako dva milióny utečencov z Ukrajiny, oznámila poľská pohraničná stráž na twitteri. Ide predovšetkým o ženy a deti.

10:20 Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) predlžuje zákaz letov na 11 letísk v strednej a južnej časti Ruskej federácie a na Krymskom polostrove. Zákaz platí do 26. marca, informovala v piatok agentúra DPA. Lety sú dočasne obmedzené na letiská Anapa, Belgorod, Briansk, Voronež, Gelendžik, Krasnodar, Kursk, Lipeck, Rostov na Done, Simferopol, Elista.

10:08 Základné a stredné školy, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, dostanú jednorazový príspevok vo výške 200 eur na každého ukrajinského žiaka. Na tlačovej konferencii to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

10:01 Podľa gubernátora Ľvovskej oblasti Maksyma Kozyckého utrpela pri leteckom údere jedna osoba stredne závažné zranenia.

09:52 Úlomky zo zostrelenej ruskej rakety si v Kyjeve vyžiadal jeden života, ďalších 19 ľudí, z toho štyri deti, utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovala ukrajinská záchranná služba. Dodala, že z päťpodlažného bytového domu bolo zachránených 12 ľudí a ďalších 98 záchranári evakuovali do bezpečia.

09:39 Britský mediálny regulátor Ofcom odobral s okamžitou platnosťou vysielaciu licenciu ruskej štátom podporovanej spravodajskej televízii RT (Russia Today), ktorá pôsobí v zahraničí vrátane Británie. Úrad na twitteri uviedol, že ju nepovažuje za spôsobilú na držbu licencie.

09:38  K viacerým energetickým spoločnostiam, ktoré v reakcii na vojnu na Ukrajine začali obmedzovať svoje aktivity v Rusku, sa pridáva aj taliansky energetický koncern Enel. Firma uviedla, že rovnako uvažuje o redukcii svojej expozície voči Rusku. Ako povedal šéf Enelu Francesco Starace, spoločnosť momentálne skúma viacero možností, čo sa týka budúcnosti jej ruských aktív. "Túto situáciu by sme chceli mať vyriešenú v najbližších mesiacoch," dodal.

09:30 Najmenej jedného mŕtveho si v Kyjeve podľa záchranárov vyžiadal dopad zostrelenej ruskej rakety, ktorá po páde spôsobila požiar.

09:05 Rusko odpálilo v piatok ráno šesť rakiet smerom na mesto Ľvov nachádzajúce sa asi 70 kilometrov od hraníc s Poľskom. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinské ozbrojené sily. Tie na Facebooku uviedli, že riadené strely boli s najväčšou pravdepodobnosťou odpálené z oblasti Čierneho mora, pričom dve z nich zneškodnili systémy protivzdušnej obrany.

09:23 Rusko po 22 dňoch vojny na Ukrajine prišlo o 14.200 vojakov, 450 tankov, 1448 obrnencov, 205 diel, 72 raketometov, 43 kusov protileteckých zbraní, 93 lietadiel, 112 vrtuľníkov, 879 kusov automobilov 11 kusov špeciálnej techniky, ohlásil ukrajinský generálny štáb. Tvrdenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

09:15 Ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že ruské vojská spolu s milíciami proruských separatistov bojujú v centre obliehaného Mariupolu a že ruskí vojaci so separatistami "uťahujú slučku" okolo tohto prístavného mesta pri Azovskom mori. Ukrajinský generálny štáb naopak tvrdí, že situácia na bojisku sa k dnešnému ranu zásadne nezmenila, nepriateľská armáda podstatne vyčerpala svoje ľudské zdroje a uchyľuje sa ku krajným krokom, vrátane utajenej mobilizácie záloh a povolávania sýrskych žoldnierov.

Otvoriť galériu
Záber z Mariupolu.
Zdroj: SITA/AP

09:02 Rusko vyhlásilo nad Donbasom bezletovú zónu Štáty, ktoré zavádzajú bezletovú zónu, by mali byť pripravené zostreliť každé lietadlo, ktoré naruší tento priestor. Vyhlásenie bezletovej zóny možno použiť napríklad na ochranu cieľov na zemi, napríklad civilistov utekajúcich do bezpečia.

08:50 Superjachta ruského oligarchu Vladimira Stržalkovského uviazla v nórskom prístave po tom, čo ju miestni dodávatelia paliva odmietli natankovať. A tak 68 metrov dlhé plavidlo menom Ragnar musí zatiaľ zostať v severonorskom prístave Narvik, napísal spravodajský server The Huffington Post.

08:35 Americká Snemovňa reprezentantov schválila prerušenie bežných obchodných vzťahov s Ruskom a Bieloruskom. Týmto rozhodnutím pripravila pôdu pre vyššie clá a ďalšie oslabenie ruskej ekonomiky v snahe potrestať režim ruského prezidenta Vladimira Putina za rozpútanie vojny na Ukrajine.

08:32 V piatkovom vyhlásení britského ministerstva obrany sa uvádza, že ruskú inváziu naďalej sprevádzajú logistické problémy. Rusi majú obmedzené možnosti pri efektívnom zásobovaní svojich predsunutých jednotiek čo i len základnými potrebami, ako sú potraviny a palivo. Neprestajné ukrajinské protiútoky nútia Rusko odkláňať veľké množstvo vojakov na obranu vlastných zásobovacích trás. Zároveň podľa Británie Rusi nedostatočne kontrolujú vzdušný priestor.

08:29 Podľa vyhlásenia vedenia ukrajinskej metropoly streľba ruských jednotiek zasiahla rezidenčnú štvrť. Na mieste sú záchranári, počet obetí a rozsah škôd nie je zatiaľ jasný, uviedla stanica CNN. Podľa ukrajinských úradov ruská armáda zámerne útočí a ostreľuje civilné ciele, čo ale Moskva odmieta.

08:23 Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová vyzvala vo štvrtok na začatie vyšetrovania, na základe ktorého by bola vyvodená zodpovednosť za ostreľovanie obytných budov, škôl, nemocníc a inej civilnej infraštruktúry na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP. Medzinárodná humanitárna legislatíva hovorí veľmi jasne, keď zakazuje priamo útočiť na civilistov počas vojenských operácií a vyžaduje, aby im bola poskytnutá ochrana, zdôraznila DiCarlová na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN.

08:12 Rusko vyhlásilo nad územím východoukrajinského Donbasu bezletovú zónu. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá sa odvolala na agentúru Interfax citujúcu vyjadrenie predstaviteľa proruského vedenia v Donecku.

08:07 Ukrajinský vojak hrá svojim kolegom na husliach.

07:55 Za posledných 24 hodín vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny na Slovensko 5 894 osôb. Celkový počet takto vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko sa od vypuknutia konfliktu blíži k číslu 235-tisíc. Informovala nás o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

07:50 V severnom Kyjeve bolo počuť explózie, uviedla tlačová agentúra Reuters. Zdroj videl aj dym.

07:40 Raketový útok na západoukrajinský Ľvov v piatok ráno nezasiahol letisko. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ľvovského starostu Andrija Sadového, ktorý na Facebooku uviedol, že síce nemôže potvrdiť miesto útoku, ale letisko to nebolo. „Rakety zasiahli oblasť blízko ľvovského letiska. V tejto chvíli nemôžem povedať polohu, ale určite to nie je letisko,“ povedal Sadovyj s tým, že informácie postupne budú aktualizovať. Zároveň sa nezmienil o žiadnych obetiach.

"Práce v závode boli zastavené, takže nie sú žiadne obete," napísal starosta s tým, že na mieste už začali pracovať záchranári.

07:30  Indická štátom kontrolovaná spoločnosť Indian Oil Corporation nakúpila tento týždeň od Ruska tri milióny barelov ropy, aby zabezpečila svoje energetické potreby. Uviedol to v piatok nemenovaný predstaviteľ indickej vlády.Ten poznamenal, že India neuvalila sankcie na nákup ropy a bude sa snažiť nakupovať viac od Ruska napriek výzvam Spojených štátov a ďalších krajín, aby tak nerobila.

7:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za dodatočnú vojenskú pomoc. Povedal však, že nepovie konkrétne, čo nový balík obsahuje, pretože na to nechce upozorniť Rusko.

7:10 Novinár britskej verejnoprávnej stanice BBC James Reynolds na Twitteri zdieľal svoju fotku dymového oblaku, ktorý sa podľa neho šíri z oblasti, v ktorej sa nachádza letisko v ukrajinskom Ľvove.

6:56 Obyvatelia mesta Ľvov na západe Ukrajiny hlásia, že miestne medzinárodné letisko zasiahla raketa vypálená ruskými vojenskými silami, informoval v piatok ráno britský denník The Guardian.

Z tohto mesta, ktoré leží neďaleko poľských hraníc, boli hlásené v piatok ráno viaceré výbuchy. Videá zdieľané na sociálnych médiách údajne zachytávajú, ako z medzinárodného letiska v Ľvove stúpa dym, píše The Guardian.

6:49 Ukrajinské veľvyslanectvo v Izraeli kritizovalo Izrael za jeho politiku voči ukrajinským utečencom, aj keď Izrael o deň skôr zmiernil pôvodné pravidlá pre vstup Ukrajincov. Podľa vyhlásenia veľvyslanectva Izrael utečencov malicherne preveruje, zatiaľ čo na Ukrajine ľudia umierajú.

6:32 Európska komisia vo štvrtok večer oznámila, že jej nová pracovná skupina pre "zmrazenie a konfiškáciu", zriadená s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname, zintenzívnila svoju činnosť na medzinárodnej úrovni. Bude spolupracovať s novovytvorenou pracovnou skupinou s názvom "Ruské elity, zástupcovia a oligarchovia", informuje spravodajca TASR.

Viac si prečítajte tu: Európska únia pritvrdila: Ruskí a bieloruskí oligarchovia majú po chlebe!

6:15 Vojna na Ukrajine má ničivý vplyv na zdravie jej obyvateľov, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že tieto následky poznačia krajinu na najbližšie roky až desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok opäť prihovoril svojim krajanom. Informoval ich o svojom prejave v dolnej komore nemeckého parlamentu, rozhovoroch so svetovými lídrami a apeloval aj priamo na ruských občanov. Zdôraznil tiež, že ruská armáda nedobyla žiadne ďalšie kľúčové oblasti Ukrajiny.

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj sa opäť prihovoril krajanom: Chceme len mier! Silné slová plné nádeje

6:00 Ruskí vojaci uniesli na Ukrajine ďalšieho starostu. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova sa zmocnili Viktora Tereščenka z mesta Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti.

Synehubov podľa agentúry Unian povedal, že starostu odviedli z pracoviska. "Rusi prehrávajú vojnu a z bezmocnosti páchajú zločiny na civilnom obyvateľstve. Viktor Tereščenko bol unesený z práce, odviedli ho na miestnu policajnú stanicu. Zadržiavajú ho a neprepustia ho. Urobíme všetko pre ochranu civilistov v Charkovskom regióne," povedal Synehubov.

5:55 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali ONLINE aj vo štvrtok. Pozrite si súhrn z celého dňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Atentát na Donalda Trumpa.
Atentát na Trumpa: Vyšetrovanie tajnej služby zistilo niečo závažné!
Čilský rozhodca Carlos Chandía už kariéru ukončil.
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
(ilustračné foto).
Dve aktivistky poškodili ropovod, skončili za mrežami: Súd s nimi nemal zľutovanie
Muž trpí objektofíliou. Priťahujú ho sanitky značky Mercedes.
Foto
Dominik odhalil šialené chúťky: Vzťah s... Keď ich ľudia spolu pristihnú, zostanú v šoku
Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...