Samotný zdravý základ sa dá prakticky akokoľvek ochutiť, a tak vie vytvoriť kombináciu pre telo prospešného a zároveň chutného zdroja energie. Odborníci z českého magazínu dTest sa pozreli na u nás dostupné značky jogurtov s najviac 5 % tuku.
Bez čoho sa jogurt nezaobíde? Bez kultúry. V tomto prípade sa myslí mikrobiálne spoločenstvo baktérií rodu Lactobacillus a Streptococcus, ktoré svojím metabolizmom pretvára mlieko na jogurt. Odborníci z českého magazínu dTest sledovali ich množstvo, počíta sa v KTJ – kolónia tvoriacej jednotky.
„V mliekarenských jogurtových kultúrach bývajú zastúpené v pomere 1 : 1,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest. Ako pokračuje, „v priebehu zrenia sa však ich pomer kvôli rôznym vplyvom mení a v hotovom výrobku ich pomer vyrovnaný byť nemusí“. V laboratóriu tiež sledovali skutočný obsah tuku a bielkovín a s potešením konštatovali, že dobré jogurty sú v presile.