Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2022 07:00 | Ukrajina vojenský konflikt

Vojnové peklo na Ukrajine: Desiatky mŕtvych po útoku na kasárne, USA vyšlú do Bulharska bojovú skupinu!

Ukrajinci sa už 24. deň budia do vojny. Po ruskom vpáde do ich krajiny sa milióny ľudí rozhodli utiecť do bezpečia za hranice a Slovensko je jednou z krajín, ktorá im podáva pomocnú ruku. Ukrajinskej armáde sa podarilo dobyť späť desiatky obcí v Kyjevskej oblasti, avšak krvavé boje naďalej pokračujú. Všetko dôležité sme s vami sledovali ONLINE.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

02:00 Online prenos sa končí. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme pre vás sledovať aj v nedeľu.

01:55 Najmenej 1,5 milióna detí ušlo z Ukrajiny pred vojnou, ktorú tam začalo Rusko 24. februára, a tisíce ďalších sú vysídlené v rámci krajiny. Detský fond OSN (UNICEF) teraz varuje, že týmto deťom hrozí ďalšie nebezpečenstvo od priekupníkov s ľuďmi, ktorí sa často pokúšajú zneužiť chaos pri pohyboch veľkého počtu obyvateľstva. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

01:17 Ukrajina v sobotu vyzvala Čínu, aby sa pridala k Západu a tiež odsúdila "ruské barbarstvo". Spojené štáty predtým varovali Peking, že ho čakajú následky, ak podporí inváziu Moskvy na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Čína môže byť dôležitým prvkom v celosvetovom bezpečnostnom systéme, ak sa správne rozhodne a podporí koalíciu civilizovaného sveta a odsúdi ruské barbarstvo," napísal na Twitteri poradca prezidenta Mychajlo Podoľak.

00:48 Moskva obvinila v sobotu večer Kyjev, že plánuje útok "pod falošnou vlajkou" na zariadenia západných diplomatov v západoukrajinskom meste Ľvov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že ukrajinské vedenie má v úmysle vykresliť útoky na diplomatické misie Spojených štátov a ďalších západných krajín ako "cielený útok ruských ozbrojených síl". Moskva neskôr vyhlásila aj to, že Kyjev plánuje chemické útoky na civilistov v Sumskej a Mykolajivskej oblasti. Nie sú žiadne dôkazy, ktoré by tieto tvrdenia podporovali.

00:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu cez video link prihovoril tisícom protivojnových demonštrantov vo švajčiarskej metropole Bern a vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila účty ruských oligarchov v bankách. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Toto je tiež boj proti zlu," povedal Zelenskyj prostredníctvom tlmočníka.

22:01 Vo Varšave v sobotu tisíce ukrajinských utečencov čakali v dlhých radoch, aby získali preukazy, ktoré im aspoň zatiaľ umožnia čiastočný návrat k normálnemu životu. Už dopoludnia ale mnohým z nich povedali, aby prišli inokedy. Úrady síce proces zjednodušili, ale vzhľadom na obrovský záujem nebolo možné vybaviť žiadosti všetkých čakajúcich, uviedla agentúra AP.

21:03 Od začiatku invázie na Ukrajine zahynulo takmer 14 400 ruských vojakov, tvrdí ukrajinské ministerstvo zahraničia. Rusi tiež prišli o tisíce kusov vojenskej techniky a vybavenia, konkrétne o 95 lietadiel, 115 vrtuľníkov, 1470 obrnených vozidiel alebo 466 tankov, uviedla na svojom twitterovom účte ukrajinská diplomacia. Čísla sú zrejme nadsadené a ako poznamenala americká televízia CNN, údaje nie je možné nezávisle overiť.

20:44 Pápež František v sobotu prekvapil svojou návštevou 19 ukrajinských detí, ktoré utiekli pred bojmi vo svojej krajine a teraz sa o nich starajú v detskej nemocnici Bambino Gesu v Ríme. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Vatikánu sa v rímskej nemocnici od začiatku vojny liečilo už asi 50 ukrajinských detí.

20:25 Z ukrajinských miest sa v sobotu podarilo prostredníctvom humanitárnych koridorov evakuovať 6623 ľudí. Informoval o tom zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Je to oveľa menej ako v piatok, keď počet evakuovaných presiahol 9000.

20:00 Spojené štáty vyšlú do Bulharska kontingent mechanizovanej pechoty Stryker, ktorá bude operovať v rámci medzinárodnej bojovej skupiny NATO. Po sobotňajšom rokovaní s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom to uviedol bulharský premiér Kiril Petkov, ktorého citovala agentúra Reuters. Medzinárodná bojová skupina NATO v Bulharsku sa vytvára v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a malo by v nej pôsobiť až 1000 vojakov z rôznych členských krajín aliancie. Stryker je označenie obrnených bojových vozidiel, ktorých rôzne varianty využíva armáda USA.

19:45 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, v rozhovore pre japonskú televíznu stanicu TBS, označil rozpad Sovietskeho zväzu za "tragédiu". "Ak by Sovietsky zväz prežil dodnes, mohli by sme sa vyhnúť všetkým možným konfliktom vo svete," povedal. Dodal, že pokým existoval ZSSR, svet bol "multipolárny", pričom jeden pól vyvažoval ten druhý. "Teraz je dôvodom toho, čo sa deje vo svete, unipolarita - monopolizácia našej planéty Spojenými štátmi," snažil sa tvrdiť dlhoročný bieloruský líder.

19:32 Na najnovšej satelitnej snímke z Mariupole môžete vidieť následky leteckého útoku na divadlo. 

Otvoriť galériu

19:14 Aukcia súčasného umenia na pomoc Ukrajine, ktorú organizovali pod názvom Umenie pre Ukrajinu spoločne štyri pražské galérie, vyniesla približne 7,5 milióna korún ( vyše 301-tisíc eur). Usporiadatelia výťažok z aukcie diel viac ako stovky umelcov venovali na zbierku SOS Ukrajina Človeka v núdzi. 

18:54 Americká spoločnosť Baker Hughes Inc., ktorá poskytuje služby na ropných poliach, v sobotu oznámila, že prerušuje nové investície v rámci svojho pôsobenia v Rusku. O tomto rozhodnutí informovala po tom, ako rovnaké kroky po ruskej invázii na Ukrajinu urobili konkurenčné firmy Halliburton Co. a Schlumberger.

18:36 O začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo najmenej 847 civilistov, vrátane 64 detí. Informoval o tom dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Je to o 31 úmrtí viac, než úrad oznámil v piatok.  OHCHR tiež uviedol, že ďalších 1399 civilistov utrpelo zranenie, vrátane 78 detí. K zraneniu väčšinou došlo pri ostreľovaní alebo náletoch. Presný počet obetí a zranených ale najskôr bude oveľa vyšší, dodal úrad. 

18:35 Ukrajina tvrdí, že od začiatku ruskej invázie sa jej podarilo cez humanitárne koridory evakuovať už 190 000 civilistov. Povedala to v sobotu podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, ktorú citovali agentúra Reuters a stanica Sky News. Vereščuková tiež uviedla, že v sobotu sú otvorené humanitárne koridory v Kyjevskej a Luhanskej oblasti. Dodala však, že plánovaný evakuačný koridor v Mariupole funguje len čiastočne.

18:22 Japonský premiér Fumio Kišida sa dnes stretol so svojím indickým náprotivkom Naréndrom Módím a okrem iného mu povedal, že ruská invázia na Ukrajinu otriasla základom medzinárodného poriadku, a preto si vyžaduje jasnú odpoveď. Informuje o tom agentúra Reuters.

Zatiaľ čo Japonsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaviedlo sankcie voči desiatkam ruských organizácií a jednotlivcov a prijalo ukrajinských utečencov, India je doteraz jedinou krajinou aliancie Quad, ktorá inváziu neodsúdila.

18:00 "Ak nebude Rusko zastavené teraz, ak nebude potrestané, potom ďalší agresori vo svete začnú ďalšie vojny. V rôznych regiónoch sveta. Na rôznych kontinentoch. Všade tam, kde nejaký štát sníva, aby dobyl susedov," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Facebooku.

 

Якщо не зупинити Росію зараз, якщо не покарати Росію зараз, то інші агресори у світі почнуть інші війни. У різних...

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, March 19, 2022

17:56  Podľa informácií Sky News majú zatiaľ situáciu v Kyjeve pod kontrolou ukrajinské sily, hoci ruskí vojaci mesto ostreľujú od začiatku invázie. Ukrajina informovala, že v Kyjevskej oblasti by mal v sobotu fungovať humanitárny koridor. Žyrnov podľa BBC dodal, že v Kyjeve momentálne funguje 35 trhovísk a otvorených je aj 635 obchodov. Metropola má tak podľa jeho slov dosť potravinových zásob aj na prípad, že by sa musela dlho brániť príslušníkom ruských inváznych síl.

17:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila bankové účty všetkých ruských oligarchov. Zelenskyj sa v sobotu prostredníctvom streamovacej služby prihovoril k tisícom ľudí protestujúcim vo švajčiarskom hlavnom meste Bern proti vojne. Švajčiarsky verejnoprávny vysielateľ SRF informoval, že ukrajinský prezident povedal: „Vo vašich bankách sú financie ľudí, ktorí rozpútali túto vojnu. Pomôžte proti tomu bojovať. Nech sú ich financie zmrazené ... Bolo by dobré zobrať im tieto privilégiá." Na výzvu na zablokovanie účtov oligarchov demonštranti reagovali silným potleskom.

17:50 Britský premiér Boris Johnson varoval, že by sa Západ po ruskej invázii na Ukrajinu nemal pokúšať o normalizáciu vzťahov s prezidentom Vladimirom Putinom. Počas svojho dnešného prejavu na konferencii Konzervatívnej strany v Blackpoole označil Johnson útok ruských vojsk za bod zlomu pre celý svet. "Pokúsiť sa po tomto znovu normalizovať vzťahy s Putinom, ako sme to urobili v roku 2014, by bola presne tá istá chyba. Putin musí skončiť. Nastal bod zlomu pre celý svet a je to zároveň okamih voľby. Musíme si zvoliť medzi slobodou a útlakom ," cituje z Johnsonovho vyhlásenia Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE-RL).

17:46 Pivnica v Kyjeve sa premenila na jasle. Pestúnky sa tu starajú o novorodencov, ktorí sa narodili náhradným matkám. 

Otvoriť galériu

17:32 Invázia vojsk ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajinu zmenila svet. Žijeme v nových, nebezpečnejších dobách. Éra po studenej vojne, ktorá sa začala pádom Berlínskeho múru, už je minulosťou. Napísal to dlhoročný novinár BBC Allan Little, ktorý sa snaží terajšie dianie na Ukrajine zasadiť do historických súvislostí, vrátane spoločenských zmien v strednej Európe a vtedajšom Československu na konci 80. rokov. Tri veci, v ktorých sa poriadne prerátal

17:05 Ukrajinský vyjednávač a poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajl Podoljak na twitteri vyzval Čínu, aby odsúdila ruskú agresiu. "Čína by sa mohla stať dôležitou súčasťou globálneho bezpečnostného systému, ak prijme správne rozhodnutie podporiť koalíciu civilizovaných národov a odsúdi ruské barbarstvo," uviedol.

16:41 Bývalí britskí premiéri Gordon Brown a John Major podporili výzvu, aby bol šéf Kremľa Vladimir Putin postavený pred medzinárodný tribunál za vojenskú agresiu voči Ukrajine. Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu, v rámci ktorého súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny. TASR správu prevzala v sobotu z tlačových agentúr PA Media a DPA. Podľa iniciátorov výzvy by mali byť pred nový "norimberský tribunál" postavení okrem samotného Putina aj ďalší predstavitelia jeho režimu zodpovední za inváziu na Ukrajinu a zločiny spáchané počas nej.

16:32 Severné Macedónsko zrušilo bezvízový styk s Ruskom.

16:30 Nemecká spoločnosť Bosch, ktorá je najväčším dodávateľom automobilových súčiastok na svete, oznámila, že obmedzuje svoje aktivity v Rusku. Firma už pozastavila dodávky súčiastok pre nákladné automobily ruským zákazníkom, čím reagovala na obvinenie, že súčiastky sa využívali na vojenské účely. Bosch tiež predpokladá, že úplne preruší výrobu vo všetkých svojich ruských továrňach. Podnik v Rusku zamestnáva okolo 3500 ľudí, napísal web Automotive News Europe.

16:15 K mierovým rokovaniam sa podľa agentúry DPA vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý obvinil Spojené štáty, že ich brzdia. "Vždy sme boli za diplomatické riešenie akýchkoľvek problémov, aj v priebehu nepriateľských akcií. Keď (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj navrhol rokovania, náš prezident súhlasil, rokovania prebiehajú," citovala Lavrova v sobotu agentúra Interfax. "Časť dialógu sa zlepšila, aj keď neustále prevláda pocit, že ukrajinskú delegáciu držia za ruku, s najväčšou pravdepodobnosťou Američania, čo jej nedovoľuje súhlasiť s požiadavkami, ktoré sú podľa mňa úplne minimálne," dodal ruský minister.

16:12 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol špekulácie týkajúce sa zdravia Vladimira Putina. Ruský prezident je podľa neho fyzicky aj duševne zdravý a "v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým". Lukašenko to vyhlásil v rozhovore s japonskou televíznou stanicou TBS.

16:01 Novinársky tím Investigate Europe (IE) tento týždeň vo svojom článku napísal, že podľa verejne dostupných dát Rusko najmenej do roku 2020 nakupovalo vojenské vybavenie z krajín Európskej únie vrátane Českej republiky, hoci únia v roku 2014 zaviedla embargo na export zbraní a súvisiaceho materiálu. Niektoré zo zbraní dodaných z EÚ by podľa neho teraz Rusi mohli používať vo vojne proti Ukrajine.

16:00 Pri meste Mykolajiv záchranári pátrajú po možných preživších a telách ukrajinských vojakov, ktorí spali v miestnych kasárňach, keď na nich v noci na piatok zaútočila ruská armáda. Podľa svedkov bolo v objekte okolo 200 vojakov a mnoho ich prišlo o život. "Najmenej 50 tiel záchranári vyniesli von. Nevieme, koľko ich ešte zostáva pod troskami," povedal agentúre AFP na mieste incidentu 22-ročný Maksym. Ďalší z ukrajinských vojakov na mieste, Jevhen, odhadol počet obetí útoku na stovku.

15:56 Ruské ministerstvo obrany zdieľa video mosta z Charkovskej oblasti, ktorý podľa neho vyhodili do povetria ukrajinskí vojaci.

15:55 Sedem ľudí zomrelo a ďalší piati boli zranení počas piatkového mínometného útoku na mesto Makariv, ktoré leží približne 50 kilometrov západne od ukrajinského hlavného mesta. Informovala o tom v sobotu polícia Kyjevskej oblasti. Vo vyhlásení zverejnenom na Facebooku uviedla, že útok zničil obytné domy a poškodil administratívne a ďalšie budovy. Zranených ľudí hospitalizovali, dodala polícia.

15:43 Ukrajinské ozbrojené sily v Kyjeve od začiatku ruskej invázie zadržali 127 sabotérov, vrátane 14 infiltračných skupín. Povedal to šéf vojenskej správy ukrajinského hlavného mesta Mykola Žyrnov. Proruských agentov podľa jeho slov zadržiavajú hlavne vďaka kontrolným bodom na cestách. Informuje o tom portál bbc.com. Žyrnov dodal, že v ukrajinskej metropole je otvorených 35 tržníc a 635 obchodov a Kyjev má dostatočné zásoby potravín aj na dlhodobú obranu.

15:34 Opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzvala vládny kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby uskutočnili výjazdové rokovanie kabinetu zamerané na východné regióny Slovenska v súvislosti s utečeneckou krízou. Zástupcovia strany na svojej dnešnej konferencii v Sobranciach zároveň upozornili, že migrácia z Ukrajiny zaťažuje rozpočty samospráv. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

15:27 Vo všetkých chrámoch Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie sa v nedeľu 20. marca, teda v tretiu pôstnu nedeľu, tzv. Krížupoklonnú nedeľu, uskutoční finančná zbierka na pomoc vojnou zmietanému ľudu Ukrajiny. Zbierku ohlásil prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak.

15:20 Námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Le Jü-čcheng opäť obvinil NATO z toho, že zapríčinilo ruský útok na Ukrajinu. V prejave na konferencii v Pekingu v sobotu povedal, že Severoatlantická aliancia je prežitkom studenej vojny a jej rozširovanie môže viesť k nepredstaviteľne strašnej reakcii zo strany takej veľmoci, ako je Rusko.

15:09 V Záporoží začne o 16 hodine miestneho času zákaz vychádzania trvajúci do pondelka do 6:00. „Pre svoje vlastné bezpečie, prosím, nevychádzajte na ulice a verejné miesta, s výnimkou špeciálnych priepustiek,“ cituje CNN šéfa záporožskej oblastnej rady Oleksandra Starucha. „Obrana Záporožskej oblasti pokračuje.“

15:00 Mariupol je obkľúčený ruskými jednotkami už viac ako dva týždne a blokáda bráni dopraveniu materiálnej pomoci, uviedol koordinátor Svetového potravinového programu (WFP) Jakob Kern. Agentúre AFP povedal, že taktika blokovania núdzových dodávok do mesta je v 21. storočí neprijateľná. Situácia je podľa neho zúfalá aj v ďalších obliehaných mestách Ukrajiny.

14:38 OSN otvorene popiera informácie šírené Ruskom o „vývoji biologických zbraní. Organizácia Spojených národov sa domnieva, že o tom neexistujú žiadne dôkazy a signály.

14:36 Predstaviteľ ukrajinskej armády potvrdil miestnym médiám, že ruské ozbrojené sily v piatok podnikli raketový úder na sklad rakiet a munície v obci Deliatyn v Ivano-Frankivskej oblasti na západe Ukrajiny. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat však v sobotu pre denník Ukrajinská pravda povedal, že sa ešte len musí potvrdiť, či Rusi naozaj použili svoju najnovšiu hypersonickú strelu Kinžal alebo nejaký iný druh strely.

14:28 Ukrajinská prokuratúra dnes informovala, že vojna na Ukrajine si už vyžiadala životy 112 detí. Ďalších 140 detí utrpelo zranenie.

14:12 Podľa odhadov bolo v bojoch doteraz zničených 80 percent Mariupolu. V kryte pod troskami rozbombardovaného mariupolského divadla zrejme naďalej zostáva asi 1000 ľudí, o ktorých osude nie je nič známe. Zhruba 130 ľudí sa podarilo z krytu vyviesť živých, záchrane ďalších bráni ruské ostreľovanie, uvádza ukrajinská strana.

14:06 Slovensko podľa ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) utečeneckú krízu zvláda a systém sa v priebehu postupne vylepšuje. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy Mikulec zároveň odmietol, že by všetko stálo na dobrovoľníkoch a podľa neho ide o spoločné úsilie. Opozíciu vyzval, aby nekritizovala a priniesla návrhy pomoci. Poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Hlas-SD) naopak zhodnotil, že štát utečeneckú krízu prvé týždne nezvládal, na čo poukazujú nielen samosprávy, cirkevné charity ale aj dobrovoľníci. Podľa Tomáša pri danej kríze zlyhali okresné úrady, ktoré považuje za predĺženú ruku štátu. 

14:05 Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že využíva rokovania s Ukrajinou ako „dymovú clonu", pričom stupňuje násilie voči krajine. Pre noviny Times of London ministerka povedala, že je „veľmi skeptická" v otázke, či má Rusko seriózny záujem o rokovania.

Ruskú armádu šéfka britskej diplomacie obvinila z toho, že sa len snaží vytvoriť si čas na preskupenie a odblokovanie svojej uviaznutej kampane. „Nevidíme nijaké vážne stiahnutie sa ruských síl ani nijaký seriózny návrh", konštatovala Trussová. Rusko sa podľa nej uchýli k „horšiemu a horšiemu" násiliu.

13:47 Poľsko navrhuje, aby Európska únia pridala k najnovšiemu štvrtému balíku protiruských sankcií čo najskôr aj úplnú obchodnú blokádu. Oznámil to v sobotu poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR prevzala túto informáciu z agentúry PAP.

Blokáda by sa týkala tak námorných prístavov, kam by mali zákaz vstupu na lode s ruskou vlajkou a s ruským tovarom, ako aj prepravy tovarov po súši.

Takýto krok "dodatočne prinúti Rusko zvážiť, či by nebolo lepšie zastaviť túto krutú vojnu", uviedol Morawiecki v Lubiczówe pri Varšave počas návštevy firmy Telesystem-Mesko vyrábajúcej komponenty pre prenosné protilietadlové systémy.

13:42 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) pripúšťa debatu o znižovaní počtu zamestnancov ruského veľvyslanectva v SR v súvislosti s odhalením ruskej špionáže na Slovensku. S poslancom Erikom Tomášom (nezaradený) pôsobiacim v mimoparlamentnom Hlase-SD však súhlasí, že k takému kroku nemožno pristúpiť iba na základe jedného prípadu a dosiaľ neukončeného vyšetrovania. Uviedli to v relácii RTVS Sobotné dialógy. Viac sa dočítate v článku.

13:39 Piatkový útok ruskej armády na kasárne pri juhukrajinskom meste Mykolajiv si vyžiadal desiatky mŕtvych. Potvrdili to v sobotu svedkovia, na ktorých sa odvoláva agentúra AFP. V objekte bolo podľa nich okolo 200 vojakov.

O desiatkach obetí bez bližších podrobností informoval v sobotu ráno ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Na mieste sú záchranári, ktorí pátrajú v troskách po telách a možných preživších.

13:34 Ruská armáda za uplynulých 24 hodín bombardovala 8: ukrajinských miest a dedín v Doneckej oblasti s použitím letectva, rakiet a ťažkého delostrelectva. Ukrajinská polícia v sobotu vo vyhlásení na komunikačnej platforme Telegram uviedla, že poškodených bolo najmenej 37 obytných budov a infraštruktúrnych zariadení. V dôsledku útokov zomreli alebo utrpeli zranenia desiatky civilistov.

V okolí Kyjeva ruskí vojaci v sobotu ostreľovali mestečká Buča, Hostomeľ, Irpiň a dedinu Moščun. Administratíva Kyjevskej oblasti uviedla, že mesto Slavutič, ktoré leží severne od Kyjeva, bolo „úplne izolované" a ruskú vojenskú techniku spozorovali severovýchodne a východne od Kyjeva.

13:16 Traja ruskí kozmonauti dorazili v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v leteckých kombinézach žlto-modrej farby. V médiách sa preto objavili špekulácie o tom, že si zámerne obliekli kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky. Viac informácií prinášame TU

12:33 Prezidentka zatiaľ nerozhodla o žiadnej žiadosti o povolenie slúžiť v ukrajinskej armáde, keďže Vojenská kancelária prezidenta nijakú oficiálnu žiadosť stále neeviduje. Pre TASR to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. Viac sa dočítate v článku.

12:27 Od vypuknutia vojny na Ukrajine pred viac ako tromi týždňami nemecká spolková polícia zaregistrovala viac ako 200-tisíc ukrajinských utečencov. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že do soboty v krajine zaregistrovali 207 747 ukrajinských utečencov. Predpokladá sa však, že ich reálny počet v Nemecku je podstatne vyšší.

Ukrajinci nepotrebujú na príchod do Nemecka víza a spolková polícia registruje len utečencov, ktorí do krajiny prichádzajú vlakmi a autobusmi. Ukrajinci prichádzajúci autami zvyčajne nie sú registrovaní. Tí, ktorí sú ubytovaní u príbuzných a priateľov, tiež nie sú medzi utečencov zarátaní, ak nepožiadali o finančnú pomoc od nemeckých úradov.

12:17 Ľudia v Bratislave panikária: Na cestách sa objavili biele kríže, súvislosť s vojnou na Ukrajine?

12:15 Ukrajina s ruskou armádou dohodla desať humanitárnych koridorov. Oznámila to v sobotu podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Patrí k ním koridor z obkľúčeného prístavného mesta Mariupoľ, niekoľko koridorov v regióne hlavného mesta Kyjev a niekoľko v Luhanskej oblasti. Vicepremiérka zároveň zverejnila plány na dodávku humanitárnej pomoci mestu Cherson, ktoré aktuálne kontroluje ruská armáda.

Piatkové satelitné snímky spoločnosti Maxar Technologies ukázali dlhé kolóny áut odchádzajúcich z Mariupoľa, keďže jeho obyvatelia sa snažia z mesta evakuovať. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že v priebehu uplynulého dňa z obliehaného Mariupoľa dokázalo odísť viac ako 9-tisíc ľudí.

12:06 Západné firmy, ktoré zredukovali aktivity v Rusku, avšak na trhu ďalej zotrvávajú s tým, že chcú naďalej zabezpečovať pre ruské obyvateľstvo esenciálne produkty ako potraviny a lieky, balansujú medzi ruskou vládou a tlakom podporovateľov Ukrajiny, ktorí požadujú úplný odchod z krajiny. Problém sa týka desiatok firiem, najmä potravinárskych a farmaceutických spoločností. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:00 Ukrajinské mesto Mariupol je už niekoľko dní v obkľúčení ruskými vojakmi. Na fotke nižšie je záber zo satelitnej snímky. 

11:53 Bulharský premiér Kiril Petkov vylúčil poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine, ale uviedol, že jeho krajina, ktorá je členom NATO, bude pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci. „Vzhľadom na to, že sme tak blízko konfliktu, teraz musím povedať, že aktuálne nebudeme schopní poslať vojenskú pomoc Ukrajine. To nebude možné," povedal Petkov v sobotu na tlačovej konferencii s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom v bulharskom hlavnom meste.

Bulharsko, ktoré nesusedí s Ukrajinou, ale prijalo tisíce ukrajinských utečencov, súhlasilo, že na jeho území bude nový kontingent vojakov NATO v rámci snahy aliancie posilniť svoje východné krídlo. Súčasťou kontingentu bude približne 150 vojakov pechoty americkej armády.

11:48 Úspešná operácia Ukrajinca Gliba v Bratislave: Tvár mu prerazili črepiny, zachránil ho Slovák

11:46 Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny. TASR prevzala túto informáciu z televízie Sky News, podľa ktorej o tom v sobotu informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev.

Ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy.

11:39 Automobilka Škoda Auto, ktorá v Česku zamestnáva zhruba 35.000 ľudí a závisí od nej biznis stoviek českých podnikov, tvrdo dopláca na vojnu na Ukrajine. Situáciu firmy začína podľa odborov výrazne komplikovať nedostatok surovín z Ukrajiny a Ruska. Navyše, problém majú aj subdodávatelia, ktorým chýbajú suroviny na výrobu komponentov. Informoval o tom server e15.cz.

"Málokto vie, že napríklad sadze sú jedným z najzásadnejších produktov, pochádzajúcich z Ruskej federácie. Sú nevyhnutné na výrobu pneumatík," uvádzajú odbory v týždenníku Škodovácký odborář.

11:16 Maďarsko i Srbsko chcú mier. Ich záujmom je zostať mimo vojny, pretože vo vojne nie je možný ekonomický rozvoj. Zhodli sa na tom v sobotu v Belehrade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s prezidentom Srbska Aleksandarom Vučičom, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Témami rozhovoru Orbána s Vučičom, na ktorých sa zúčastnil aj šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, boli rusko-ukrajinský konflikt, bezpečnostná situácia v Európe, eurointegračná perspektíva západného Balkánu a aktuálne otázky srbsko-maďarskej hospodárskej spolupráce, uviedol hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi.

11:05 Ruské priemerné platy boli oproti európskym výrazne nižšie už v minulosti a tieto mzdové rozdiely sa aktuálne výrazne prehĺbili. Ak by sa ruskí zamestnanci a zamestnankyne rozhodli zameniť si svoju výplatu na eurá, dostali by v súčasnosti o asi štvrtinu menej ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Vyplýva to z aktuálnej analýzy medzinárodného portálu Paylab.com, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

10:48 Ukrajinskí a ruskí vojaci v obkľúčenom prístavnom meste Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny bojujú o kombinát Azovstaľ, ktorý je jednou z najväčších oceliarní v Európe. Informoval o tom v sobotu v televízii poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko. „Teraz prebiehajú boje o Azovstaľ ... jeden z najväčších metalurgických závodov v Európe je fakticky ničený," povedal Denysenko.

10:33 Do základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trenčín je aktuálne zapísaných 55 detí z Ukrajiny. Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, v mestských materských školách je umiestnených 21 ukrajinských detí.

Deti z Ukrajiny sú zaradené do jednotlivých tried medzi slovenské deti. „Na odstránenie jazykových bariér organizujú školy základné a rozširujúce jazykové kurzy štátneho jazyka. O finančnú úhradu sa v tomto prípade postará ministerstvo školstva prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy," skonštatovala Ságová.

10:32 Vysokoškolskí študenti utekajúci pred vojnou budú môcť dokončiť svoje štúdium na slovenských vysokých školách. Tým rezort školstva prerozdelí na takýchto študentov 1,8 milióna eur. Preplácať bude aj jazykové kurzy. Ministerstvo zároveň predstavilo sankcie v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Prerušená bude spolupráca vo vede, výskume aj pri výmene ruských študentov.

Ministerstvo školstva pripravilo prvý balík pomoci ukrajinským vysokoškolákom, ktorý zahŕňa dve formy podpory. „Prvou je finančná pomoc. Rezort školstva vyčlenil 1,875 milióna eur na podporu prijímania študentov zasiahnutých konfliktom. Na každého študenta tak vysoká škola dostane až 2500 eur a prijať bude môcť 1000 študentov, ktorí chcú v štúdiu pokračovať na Slovensku,“ upresnil štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis. Školy si to budú môcť refundovať aj spätne od začiatku invázie, čiže od 24. 2. 2022.

10:19 Počet voľných pracovných miest na slovenskom trhu práce vhodných na obsadenie cudzincami je v súčasnosti viac ako 32 tisíc. Ide o pozície, ktoré sa dlhodobo nedarí obsadiť pre nízky záujem občanov Slovenska. Spravidla sú s nižšou úrovňou kvalifikácie, pri ktorých jazyková bariéra nie je prekážkou. Čoskoro tiež dôjde k nárastu počtu letných sezónnych pozícií na dohodu v rozsahu približne 60 tisíc pracovných miest. V horizonte 6 mesiacov teda existuje priestor na absorbovanie pracovnej sily aj z cudziny v rozsahu približne 92 tisíc pozícií.

„Predpokladáme, že v najbližších šiestich mesiacoch si môže nájsť prácu na Slovensku až 32 tisíc občanov Ukrajiny, pričom ide o pracovné miesta, o ktoré nemajú záujem občania Slovenskej republiky. Najväčší podiel záujemcov o prácu z Ukrajiny sa môže uplatniť v sektore operátorov a montérov strojov a zariadení, potom ako pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, napríklad upratovanie, pomocníci v sklade, pomocní pracovníci vo výrobe a potom ako pracovníci v službách a obchode, ako napríklad kuchári, opatrovatelia, čašníci,“ uviedol v tejto súvislosti minister práce Milan Krajniak, ktorý zároveň dodáva: „Okrem toho, máme ďalších 60 tisíc dodatočných pozícií na dohodu v sezónnych prácach, najmä v gastre a cestovnom ruchu, ktoré sú takisto vhodné pre ukrajinských uchádzačov o zamestnanie.“ Obsadenie voľných pracovných miest pomôže slovenskej ekonomike.

10:15 Mesto Myjava eviduje na konci týždňa takmer 100 utečencov z Ukrajiny, ktorí sa nachádzajú v meste a samospráva je s nimi v kontakte. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Marek Hrin.

Oddelenie sociálnych služieb sa pre nich snaží zabezpečiť nevyhnutné životné potreby. "Tento proces započal okamžite po vypuknutí vojenského konfliktu. Počet ľudí, ktorí prichádzajú, neustále narastá. Nie je do toho zapojená iba samospráva, ale aj firmy a občania, ktorí ponúkli byty a priestory, kde sa môžu utečenci ubytovať," uviedol Hrin.

09:43 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pre boje doteraz zomrelo už 112 detí. Informoval o tom úrad ukrajinského generálneho prokurátora. Zároveň uviedol, že viac ako 140 detí bolo od 24. februára zranených. Podľa údajov Detského fondu OSN je medzi utečencami z Ukrajiny viac ako 1,5 milióna detí. Väčšina rodín utiekla do Poľska, Maďarska, na Slovensko, do Moldavska a Rumunska.

09:29 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou v piatok 18. marca prešlo 2 715 žien, 1 715 detí a 841 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 2 698 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Všetky činnosti spojené s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 265 príslušníkov Prezídia policajného zboru, 67 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 178 colníkov, 399 vojakov, dvaja duchovní, 285 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek.

Predchádzajúci deň bolo vypravených 36 autobusov, ktoré prepravili 1 305 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenska. Prepravu pre 1 922 osôb zabezpečilo deväť vlakov. Za uplynulý deň sa ubytovalo 247 ľudí. Voľné kapacity sú na úrovni 7 719 lôžok.

09:28 Od hlasovania o predsunutej prítomnosti vojsk NATO na východnej hranici Slovenska po ich reálne etablovanie v určených lokalitách uplynie čas, ktorý by v prípade bezprostredného ohrozenia Slovensko nemuselo mať. Odsúhlasenie prítomnosti aliančných vojsk parlamentom preto považuje publicista Juraj Hrabko za správne. Viac sa dočítate v článku.

08:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ruská armáda blokuje najväčšie ukrajinské mestá, aby vytvorila „humanitárnu katastrofu" s cieľom presvedčiť Ukrajincov, aby s ňou spolupracovali. „Je to úplne úmyselná taktika," povedal prezident vo svojom nočnom príhovore k národu prostredníctvom videa, ktoré nakrútili v Kyjeve pred prezidentským palácom osvetleným lampami.

Podľa Zelenského v priebehu uplynulého dňa z obliehaného Mariupoľa dokázalo odísť viac ako 9-tisíc ľudí a celkovo cez humanitárne koridory do bezpečia utieklo viac ako 180-tisíc ľudí. Zelenskyj opäť vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na priamy rozhovor. „Je čas na stretnutie, čas na rozhovor," povedal. „Chcem, aby ma všetci počuli, hlavne v Moskve."

08:38 Ruská armáda v bojoch na Ukrajine použila hypersonické strely Kinžal. Podľa agentúry TASS to v sobotu uviedlo ruské ministerstvo obrany. Strely podľa neho zničili veľký podzemný sklad ukrajinských zbraní a munície v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápade krajiny. Viac sa dočítate v článku.

08:25 Ukrajina počas obliehania prístavného mesta Mariupoľ stratila prístup k Azovskému moru. Uviedol to v piatok generálny štáb ukrajinskej armády. Mariupoľ je kľúčovým obchodným prístavom v Azovskom mori, ktoré je úzkym prielivom spojené s Čiernym morom. Generálny štáb ukrajinskej armády konštatoval, že ruské sily sa stále snažia útočiť na Mariupoľ a boje pokračujú. Z vyhlásenia nebolo jasné, či sa ruské sily zmocnili mesta.

08:00 V Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny by sa mal v sobotu ráno otvoriť humanitárny koridor na evakuáciu civilistov a dopravu potravín. Podľa agentúry Reuters to v sobotu na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor oblasti Serhij Hajdaj.

"Bolo dohodnuté vytvorenie humanitárneho koridoru, pokúsime sa dnes evakuovať ľudí a priviezť jedlo. Pokoj zbraní by mal podľa dohody začať o 09:00 miestneho času (08:00 SEČ)," napísal Hajdaj.

07:35 V centre pomoci ukrajinským utečencom na košickom kúpalisku Červená hviezda zaviedli nový, takzvaný monitorovaný režim vstupu. Dôvodom bolo zabezpečenie ochrany verejného zdravia, súvisiace s evidenciou darcov potravinovej pomoci a zvýšením bezpečnosti samotných utečencov a dobrovoľníkov vzhľadom na blížiaci sa začiatok stavebných prác na prekrytí vodnopólového bazéna. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Jana Poľová.

07:19 Bývalý britský premiér David Cameron vezie do Poľska kamión s pomocou pre ukrajinských utečencov. Informoval o tom na svojom twitterovom účte.

 

 

Expremiér napísal, že v posledných dvoch rokoch robil dobrovoľníka v charite neďaleko svojho bydliska. Pred dvoma týždňami založili zbierku pre ukrajinských utečencov v Poľsku a dostali mnoho darov, vrátane plienok, hygienických potrieb, teplého oblečenia a lekárničiek. V tejto súvislosti niekdajší predseda britskej vlády vyzdvihol "štedrosť obyvateľov West Oxfordshiru a Britov všeobecne" s tým, že "pomáhajú našim susedom v núdzi". Na twitteri Cameron zverejnil videá, na ktorých sú vidieť krabice a vrecia s pomocou pre utečencov.

 

 

07:09 Belgický premiér Alexander De Croo v piatok vyhlásil, že jeho krajina bude využívať jadrovú energiu o desať rokov dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Oznámenie súvisí s obavami zo závislosti na ruských energiách. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Pôvodný plán počítal s tým, že obidve belgické jadrové elektrárne zostanú v prevádzke do roku 2025. Predĺženie prevádzkového času teraz musí byť prerokované s prevádzkovateľom elektrární. Podľa DPA by si spoločnosť mohla za opätovné prerokovanie dohody o odstavení reaktorov pýtať nemalú sumu.

07:05 Debaty o usmrtení ruského prezidenta sú legitímne, zhodujú sa odborníci: Kto by mohol odstrániť Putina?

07:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave vyzval Moskvu na zmysluplné a úprimné mierové rozhovory, Rusko sa podľa neho inak bude z vojny na Ukrajine zotavovať mnoho generácií. Kyjev podľa neho od začiatku ponúka mierové riešenie. Obe strany spolu konajú už niekoľko týždňov, rozhovory zatiaľ nepriniesli zásadný prielom.

"Chcem, aby ma teraz všetci počúvali, najmä v Moskve. Nastal čas na stretnutie, je čas sa porozprávať," povedal. "Nastal čas obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny. V opačnom prípade budú straty pre Rusko také veľké, že vám bude zotavenie trvať niekoľko generácií," dodal.

07:02 Bývalí prezidenti USA Bill Clinton a George W. Bush vyjadrili v piatok svoju podporu Ukrajine návštevou ukrajinského kostola v Chicagu. Informovala o tom agentúra AFP. Obaja bývalí prezidenti mali na sakách pripnuté modro-žlté stužky a pred Kostol svätých Volodymyra a Olhy položili kytice slnečníc.

 

 

Clinton vo videu, ktoré zverejnil na jeho účte na Twitteri, ozrejmil, že cieľom ich iniciatívy bolo prejaviť solidaritu s ukrajinským ľudom vo svetle ruskej agresie. "Amerika je jednotná s ukrajinským ľudom v jeho boji za slobodu a proti útlaku," píše sa v jeho tvíte.

07:01 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj v piatok uviedol, že zneškodňovanie nevybuchnutej munície, ktorú po sebe zanecháva ruská invázia na Ukrajine, potrvá roky a krajina bude po skončení vojny potrebovať v tomto ohľade pomoc Západu. Informovala o tom agentúra AP.

"Na Ukrajinu bolo vypálené obrovské množstvo granátov a mín, z ktorých veľká časť nevybuchla, zostala pod troskami a predstavuje reálnu hrozbu," povedal Monastyrskyj.

7:00 Situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali ONLINE aj v piatok. Prečítajte si súhrn z celého dňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Dve aktivistky poškodili ropovod, skončili za mrežami: Súd s nimi nemal zľutovanie
Muž trpí objektofíliou. Priťahujú ho sanitky značky Mercedes.
Foto
Dominik odhalil šialené chúťky: Vzťah s... Keď ich ľudia spolu pristihnú, zostanú v šoku
Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
(ilustr. foto)
Vodiči, zbystrite v Bratislave pozornosť: Chystá sa ženský beh
Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to