Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Ukrajinci: Obyvateľov Mariupoľa proti ich vôli odvážajú do Ruska, chystá ruská elita zvrhnutie Putina?!

Vladimir Putin 24. februára v skorých ranných hodinách nariadil ruským vojskám, aby napadli Ukrajinu. Začala sa krvavá vojna a Ukrajincom sa z minúty na minútu obrátili životy hore nohami. Milióny ľudí už prekročili hranice, ale mnohí zostali statočne bojovať v snahe ochrániť vlasť. Dnes je 25. deň vojny, všetky dôležité informácie s vami sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie prinesieme opäť ráno o šiestej hodine.

01:37 Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch v nedeľu uviedol, že jeho krajina neposiela Rusku zbrane na použitie na Ukrajine. Definitívne však nevylúčil možnosť, že by tak Peking nemohol urobiť v budúcnosti. "Existujú dezinformácie o tom, že Čína poskytuje Rusku vojenskú pomoc. To odmietame," povedal veľvyslanec Čchin Kang v televízii CBS po otázke, či by Čína mohla poslať financie alebo zbrane do Ruska.

Čína "posiela potraviny, lieky, spacie vaky a detskú výživu, nie zbrane a muníciu žiadnej strane", povedal Čchin s tým, že Peking naďalej "podporuje mierové rozhovory a vyzýva na okamžité prímerie". Informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

01:30 O premene európskej obrannej stratégie pod vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu budú v pondelok v Bruseli hovoriť ministri zahraničia a obrany krajín Európskej únie. Baviť sa budú o zvýšení armádnych rozpočtov a rozšírení spoločných nákupov zbraní a vojenského vybavenia, rovnako ako o možnosti zriadiť únijné sily rýchleho nasadenia. Prejednávať budú aj návrh na ďalšie financovanie zbraní pre Kyjev z únijných fondov.

01:23 Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupol na juhovýchodnom pobreží krajiny, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

00:01 Ruské ostreľovanie, ktoré v nedeľu večer zasiahlo rezidenčné oblasti a obchodné centrum v kyjevskej historickej štvrti Podil, si vyžiadalo najmenej jednu obeť, uviedol na twitteri starosta mesta Vitalij Kličko. Starosta upresnil, že záchranné zložky bojujú s rozsiahlym požiarom obchodného centra. Dodal, že v štvrti bolo počuť niekoľko výbuchov. Okrem nákupného centra bolo podľa neho zasiahnutých aj niekoľko domov.

23:11 Ukrajinský Mariupol sa zaradil medzi mestá, ktoré úplne zničila vojna. Po návrate do vlasti to povedal grécky generálny konzul Manolis Andrulakis. Ruskými silami obliehané mesto opustil ako posledný diplomat zastupujúci krajinu EÚ. Podľa svojich slov tam videl hrôzy, ktoré nikomu nepraje uvidieť. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Dúfam, že nikto nikdy neuvidí, čo som videl," povedal Andrulakis po prílete do Atén, kde ho privítala jeho rodina. "Mariupol bude na zozname miest, ktoré boli úplne zničené vojnou; nemusím ich menovať, sú to Guernica, Coventry, Halab, Groznyj, Leningrad," uviedol. Podľa gréckeho ministerstva zahraničných vecí Andrulakis Mariupol opustil ako posledný diplomat z krajiny EÚ.

23:07 Cez humanitárne koridory sa v nedeľu podarilo z ukrajinských miest evakuovať celkovo 7295 ľudí. Uviedla to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra Reuters. Vereščuková však zároveň povedala, že z plánovaných siedmych koridorov fungovali počas dňa len štyri.

22:52 Približne 10- až 15-tisíc ľudí sa zúčastnilo na protivojnovom koncerte, ktorý sa konal v centre Berlína. Zhromaždení mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty odsudzujúce ruskú inváziu na Ukrajine. Informoval Denník N.

22:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu opätovne vyslovil za priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom rokovania označil za jediný spôsob, ako "zastaviť vojnu" na Ukrajine. Viac čítajte tu.

21:38 Rusko dnes vyzvalo ukrajinské sily bojujúce v Mariupole, aby sa vzdali. Tým, ktorí zložia zbrane, bude zaistený bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevom, uviedol ruský generál Michail Mizincev. Svoje rozhodnutie, či sa vzdajú, majú "nacionalisti", ako ich Moskva nazýva, oznámiť do pondelňajších ranných hodín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

"Zložte zbrane," odkázal bojovníkom generál Mizincev. "V Mariupole sa odohráva obrovská humanitárna katastrofa. Tým, ktorí zložia zbrane, bude zaistený bezpečný odchod z Mariupolu," dodal. Podľa Mizinceva budú humanitárne koridory z mesta otvorené od 10.00 moskovského času (8.00 SEČ).

21:27 Dočkali sa výmeny. Dvesto zamestnancov černobyľskej atómovej elektrárne a ukrajinských vojakov držali ruské jednotky v zajatí od vypuknutia vojny na Ukrajine. Personál tak musel sústavne pracovať a dohliadať na chod elektrárne bez možnosti výmeny viac ako tri týždne. Navyše mal mať údajne len obmedzený prístup k jedlu i vode. Ako však večer informovalo BBC, 64 vyčerpaných pracovníkov opustilo priestory elektrárne a dobrovoľne ich nahradilo 46 zamestnancov.

21:24 Britský premiér Boris Johnson dnes v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému sľúbil, že Británia navýši vojenskú, ekonomickú a diplomatickú pomoc Ukrajine. Predseda britskej vlády o tom informoval na svojom twitteri.

21:23 Mŕtvoly ruských vojakov tajne odvážajú naspäť do Ruska cez Bielorusko v špeciálnych vlakoch a autobusoch, aby nevzbudzovali prílišnú pozornosť. „Zverejnené video zachytáva konvoj ruských autobusov prevážajúcich telá ruských vojakov cez bieloruské mesto Homeľ. Zamestnanci nemocnice v regióne povedali, že viac ako 2 500 tiel Rusov už odviezli. Ukrajinská armáda tvrdí, že bolo zabitých viac ako 14 000 vojakov,“ informoval The Sun.

20:57 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody. Viac čítajte tu.

19:53 Ruský ľud nepodporuje konanie Ruska na Ukrajine, tvrdí tamojšia novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ v ruskej štátnej televízii s protivojnovým transparentom; následne bola zadržaná, dostala pokutu a prišla o zamestnanie v televízii. Viac čítajte tu.

19:36 Francúzsko zmrazilo na svojom území majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Vyhlásil to v nedeľu minister financií Bruno Le Maire vo francúzskej televízii. TASR správu prevzala z AFP.

19:30 Zdroje z Ruska v nedeľu potvrdili, že v bojoch o obliehané ukrajinské mesto Mariupol zahynul zástupca veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily, kapitán Andrej Palij. Viac čítajte tu.

19:19 Izraelský minister zahraničia Lapid Zelenskému poďakoval a povedal, že sa Izrael bude naďalej snažiť Ukrajincom pomáhať. "Znovu opakujem, že odsudzujem útok na Ukrajinu a ďakujem prezidentovi Zelenskému za to, že sa s členmi Knesetu a vlády podelil o svoje pocity a ťažkú situáciu ukrajinského ľudu... Budeme aj naďalej pomáhať ukrajinskému ľudu, ako len môžeme, a nikdy sa neotočíme chrbtom k utrpeniu ľudí, ktorí poznajú hrôzy vojny," uviedol vo vyhlásení.

19:00 Mestská rada Mariupoľa zverejnila vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že obyvateľov mesta evakuujú do Ruska proti ich vôli. „Okupanti nútia ľudí odísť z Ukrajiny do Ruska. V priebehu uplynulého týždňa niekoľko tisíc obyvateľov Mariupoľa odviezli na ruské územie," konštatuje vyhlásenie. Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v nedeľu uviedli, že z Mariupoľa od 5. marca evakuovali 2 973 ľudí, vrátane 541 ľudí, ktorých evakuovali za uplynulých 24 hodín. Podľa vyhlásenia mestskej rady Mariupoľa ruskí vojaci kontrolujú mobilné telefóny a doklady evakuovaných ľudí a potom ich posielajú do „odľahlých miest v Rusku".

18:57 "Ukrajina má dostatok zásob obilia a potravín, aby prežila rok, ale ak bude vojna pokračovať, nebude môcť vyvážať obilie do sveta a nastanú problémy," upozornil Oleh Ustenko, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho. Prečítajte si celý článok

Ukrajina je piatym najväčším exportérom pšenice na svete, čo vyvoláva obavy, že konflikt by mohol spôsobiť globálnu krízu potravinovej bezpečnosti. Toto znepokojuje najmä Blízky východ a severnú Afriku, ktoré konzumujú najvyššie množstvo pšenice na obyvateľa – približne dvojnásobok svetového priemeru. Viac ako polovica z toho sa dováža z Ukrajiny a Ruska.

18:43 Na protivojnovom koncerte v nemeckej metropole vystúpila aj manželka kyjevského starostu a bývalého profesionálneho boxera Vitalija Klička. Speváčka Natalija Kličková poďakovala za medzinárodnú podporu. "To, čo sa teraz deje s mojou krajinou, je strašné. Je dôležité, že sa tu schádzajú davy ľudí. Je dôležité vidieť, že celý svet stojí za Ukrajinou," uviedla Kličková. Dodala, že jej ide o čo najrýchlejšie ukončenie vojny.

18:25 Ukrajinský prezident vyzval v nedeľu Izrael, aby upustil od svojich snáh o zachovanie neutrálneho postoja k vojne na Ukrajine. Zároveň vyzval izraelskú vládu, aby poskytla Kyjevu pomoc v boji proti ruskej agresii. Zelenskyj to uviedol vo svojom krátkom videopríhovore k poslancom izraelského parlamentu, informovala agentúra AFP. Počas svojho vystúpenia viackrát prirovnal ruský útok voči Ukrajine k holokaustu.

"Môžete nám pomôcť ochrániť naše životy, životy Ukrajincov aj životy židovského obyvateľstva na Ukrajine," povedal členom Knesetu ukrajinský prezident, ktorý má sám židovský pôvod.

18:17 Ukrajina uviedla, že v boji zahynul zástupca veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily Andrej Palij. Ide o ďalšieho vysokopostaveného veliteľa ruskej armády, ktorý zomrel od začiatku invázie. V sobotu Kyjev informoval, že v boji neďaleko mesta Cherson na juhu Ukrajiny zabili ruského generálporučíka Andreja Mordvičeva. Išlo by o piateho ruského generála, ktorý podľa ukrajinskej strany v bojoch prišiel o život. Informuje o tom portál news.sky.com. Úmrtie zástupcu veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily potvrdil aj ruský spravodajský portál ntv.ru. Podľa správy, ktorú zverejnil, Andrej Palij zomrel počas boja o prístavné mesto Mariupoľ.

18:15 Svätá omša v dočasnom núdzovom tábore v Humennom. "O jej odslúženie sa pri príležitosti 3. pôstnej nedele postaral duchovný HaZZ Pavel Mikoláš. V spoločenskom stane, ktorý bežne slúži aj ako jedáleň, vytvorili hasiči pre utečencov v tábore miesto vhodné na modlenie. Na svätej omši sa zúčastnili aj veriaci z radov HaZZ, DHZO, ASSR a dobrovoľníci. Slová útechy a povzbudenia v tejto neistej dobe padli každému vhod," informovali na sociálnje sieti hasiči. 

18:10 Videozáznam zhotovený zase v meste Berďansk zachytáva, ako ruské sily zatýkajú a bijú demonštrantov. BBC upozorňuje, že pravosť záznamu dosiaľ nedokázala nezávisle overiť.

17:55  Vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré už obsadili ruské invázne sily, sa v nedeľu konali protesty miestnych obyvateľov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce demonštrácie v mestách Cherson, Kachovka, Berďansk či Enerhodar, informuje stanica BBC.

Podľa BBC išlo zrejme o pokojné protesty. Objavili sa však aj správy, že na niektorých z nich zasahovali ruskí vojaci. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach ich zachytili pri tom, ako napríklad v meste Enerhodar zatýkajú ľudí a rozháňajú davy zhromaždených.

17:14 Ruská polícia zadržala v nedeľu najmenej 937 ľudí, ktorí po celej krajine vyjadrovali nesúhlas s vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Podľa nezávislej ruskej monitorovacej organizácie OVD-Info sa protivojnové protesty v priebehu nedele konali v 38 ruských mestách vrátane Moskvy, Petrohradu, Jekaterinburgu, Nižného Novgorodu a Vladivostoku.

17:10 V ukrajinskom Enerhodare v Záporožskej oblasti uniesli ruskí okupanti zástupcu primátora mesta Ivana Samojljuka. Muž je nezvestný od včerajška a nikto o ňom zatiaľ nemá žiadne informácie. Potvrdil to starosta Dmytro Orlov.

17:05 Približne 20 000 ľudí sa v nedeľu podľa odhadov polície zúčastnilo na protivojnovom koncerte, ktorý sa konal v centre Berlína. Zhromaždení mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty odsudzujúce ruskú inváziu na Ukrajine, informuje agentúra Reuters.

Koncert sa konal pri Brandenburskej bráne, ktorá sa v časoch studenej vojny stala symbolom rozdeleného Nemecka. Mnohí z účinkujúcich mali oblečené šaty v odtieňoch modrej a žltej farby, aby tak prejavili solidaritu s napadnutou Ukrajinou.

17:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom.  Súčasne varoval, ak pokusy o vyjednávanie zlyhajú, mohlo by to znamenať "tretiu svetovú vojnu". Zelenskyj to vyhlásil v rozhovore s americkou CNN. Celý článok nájdete tu

16:52 V libanonskom hlavnom meste Bejrúte pred pobočkou OSN demonštrovali desiatky ľudí na podporu Ruska vo vojne na Ukrajine, píše agentúra AP. Demonštranti tvrdia, že Moskva vyslala vojakov na Ukrajinu iba, aby chránila rusky hovoriacich obyvateľov, ktorí osem rokov čelia útokom. Dnešného zhromaždenia v Bejrúte sa podľa AP zúčastnilo zhruba 150 Libanoncov, Sýrčanov a Rusov.

16:43 "Tento konflikt nesmie prerásť do vojny medzi alianciou a Ruskom" vyhlásil generálny tajomník NATO Stoltenberg o možnosti zavedenia bezletovej zóny nad Ukrajinou.

16:25 Po dvoch náročných rokoch s covidom zasiahla Európu vojna na Ukrajine. Blízkosť tohto konfliktu mnohých ľudí zaskočila, a tak sa v náhlivosti rozhodujú, ako si uchrániť, prípadne zveľaďovať svoj majetok. O tom, čo treba urobiť s peniazmi, aká zahraničná mena sa môže hodiť a prečo investovať aj v pohnutých časoch, sme sa rozprávali s odborníkom na správu majetku Petrom Štadlerom zo spoločnosti Wealth Effect Management.

16:08 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck je na návšteve  Kataru, aby diskutoval o zlepšení stability na trhu s energiami, pretože ruská vojna na Ukrajine prudko zvýšila ceny plynu. Habeck sa v nedeľu stretol s katarským ministrom zahraničia a ministrom energetiky na rokovaniach o dodávkach skvapalneného zemného plynu, keďže Nemecko sa snaží zredukovať svoju závislosť od ruskej ropy a plynu.

15:49 Vojna na Ukrajine má podľa Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) veľké ekonomické dôsledky na energetiku, potraviny, infláciu a chudobu. Uviedla to hlavná ekonómka EBOR Beata Javorčiková v rozhovore pre AFP, ktorý prevzala TASR. Globálne banky poskytli Ukrajine miliardovú pomoc vrátane 2 miliárd eur od EBOR so sídlom v Londýne, ale koniec konfliktu je v súčasnosti v nedohľadne.

15:42 Psychologický posudok o psychickej spôsobilosti potrebný na preukázanie bezúhonnosti ukrajinských učiteľov bude vyfaktúrovaný škole, kde daný zamestnanec nastupuje. Následne škola požiada Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR o refundáciu týchto nákladov. Odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva pre agentúru SITA priblížil, že cena jedného vyšetrenia je približne 85 eur. Posudok, ktorý vypracuje klinický psychológ z rezortu zdravotníctva, je jednou z podmienok, ktorú potrebujú ukrajinskí učitelia na Slovensku počas trvania mimoriadnej situácie splniť, ak tu chcú učiť. Druhou je čestné prehlásenie o bezúhonnosti. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine (lex Ukrajina), ktorý schválila vláda v stredu 16. marca. Táto možnosť sa vzťahuje na odídencov, ktorí sú štátnymi občanmi Ukrajiny alebo rodinných príslušníkov štátneho občana Ukrajiny, ktorí nemôžu z objektívnych dôvodov preukázať svoju bezúhonnosť.

15:31 Zábery z mesta Irpin.

15:30 Od začiatku vojny bolo na Ukrajine zabitých najmenej 902 civilistov a najmenej 1459 ďalších utrpelo zranenie, uviedol dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Od sobotnej bilancie počty narástli o 55 potvrdených úmrtí a 60 zranení. Hlásených strát na životoch medzi civilnou populáciou pribudlo viac ako v predchádzajúcich dňoch.

15:25 Ruské jednotky sa na Ukrajine stretávajú s ťažkými stratami a nedarí sa im dobývať väčšie mestá, avšak bombardovanie obyvateľov sa stupňuje a mohlo by pokračovať ďalšie týždne alebo aj mesiace, vyplýva z najnovších hodnotení analytikov a činiteľov v Spojených štátoch a Británii. Podľa denníka The New York Times sa na Západe rodí konsenzus, že konflikt po 25 dňoch prechádza do krvavej patovej situácie.

14:57 Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie prezidenta Vladimíra Putina, aby mohli byť znovu obnovené vzťahy Moskvy so západnými krajinami. S odvolaním sa na tvrdenie ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Putinovým nástupcom by sa mal stať súčasný šéf Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov. Informáciu, ktorú priniesol ukrajinský denník Kyiv Independent, nebolo možné nezávisle overiť. Reakcia Ruska tiež nie je známa.

14:41 "Tí, ktorí vedú vojnu, kdekoľvek na svete, sú zodpovední aj za utrpenie spôsobené civilistom, ktorí sú nútení opustiť svoje domovy. Vojna na Ukrajine je tak ničivá, že už muselo utiecť desať miliónov ľudí. Zostali vysídlení vo vnútri krajiny, alebo utiekli do cudziny ," uviedol na twitteri vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi

Otvoriť galériu

14:30 Vicepremiérka a ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) nevylučuje vyhostenie ďalších ruských diplomatov zo Slovenska, ak sa ukáže, že vyvíjajú protislovenské aktivity. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Opozičný poslanec Národnej rady SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) sa nevedel vyjadriť k tomu, či vláda urobila dobre, keď vyhostila troch ruských diplomatov po odhalení špionáže. 

14:05  Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov Azovstaľ v Európe. Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.

13:50 Ozbrojené sily Ukrajiny od začiatku ruskej invázie podľa Štátnej kyjevskej konštrukčnej kancelárie LUČ uskutočnili desiatky presných úderov raketami R624 Vilcha. Podľa konštrukčnej kancelárie je potvrdené, že zničili desiatky obrnených vozidiel, systémov protivzdušnej obrany, prostriedkov rádioelektronického boja a mobilných vojenských stanovíšť. Informuje o tom český spravodajský portál iDNES.

13:35 Nákladné autá smerujúce z Poľska do Bieloruska vytvorili pred hraničným priechodom Koroszczyn 40-kilometrovú kolónu. Cestu totiž blokuje skupina protestujúcich, ktorí žiadajú zákaz obchodu s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom. Protestujúci, Ukrajinci a Poliaci, opakovane blokujú prístup k priechodu už približne dva týždne a žiadajú, aby Moskva ukončila svoju vojnu na Ukrajine. Najnovší protest s názvom „Nie obchodu s Ruskom!" sa začal v sobotu ráno.

13:32 Podľa predstaviteľov ukrajinských ozbrojených síl počas ruskej invázie, ktorá sa začala pred viac ako tromi týždňami, už o život prišlo takmer 15-tisíc ruských vojakov. V aktualizácii na svojej facebookovej stránke ukrajinský generálny štáb uviedol, že za 25 dní bojov zabili 14 700 ruských vojakov. Informuje o tom spravodajský web BBC, ktorý však konštatuje, že tieto údaje nedokáže nezávisle overiť. Predstavitelia amerického rezortu obrany odhadujú, že v bojoch zomrelo najmenej 7-tisíc ruských vojakov a do 21-tisíc bolo zranených.

13:27 Pápež František dnes označil ruskú inváziu na Ukrajinu za neopodstatnený a nezmyselný masaker. Svetových lídrov požiadal, aby "túto odpornú vojnu" zastavili, informovala agentúra Reuters. "Násilná agresia proti Ukrajine bohužiaľ nepoľavuje," uviedol pápež pri svojom pravidelnom týždennom požehnaní pútnikom na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne. "Je to nezmyselný masaker, kde sa každý deň opakujú krutosti a zverstvá," dodal.

13:09 Ukrajinské úrady uviedli, že príslušníci ruskej inváznej armády začali strieľať z tanku na domov dôchodcov v meste Kreminna v Luhanskej oblasti, pričom zabili 56 ľudí. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá však túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov. "Jednoducho zamierili tank, pristavili ho pred budovu a spustili paľbu," uviedla SSSCIP, ktorá podlieha priamo ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Útok prežilo len 15 ľudí, ktorých ruskí "okupanti uniesli a odvliekli" do neďalekého mesta Svatove, ktoré je pod kontrolou ruských vojsk, a umiestnili ich jednej z miestnych škôl.

12:59 Obyvatelia mesta Kachovka dnes vyšli do ulíc. Zábery z pokojného zhromaždenia proti ruskej okupácii zverejnil na twitteri kanál nexta. 

12:55 Slovenská polícia zdieľala najsilnejšie fotky tohto týždňa.

12:43 Britský premiér Boris Johnson čelí kritike za svoj výrok, v ktorom prirovnal Ukrajincov bojujúcich proti ruskej invázii k ľuďom, ktorí hlasovali za brexit. Johnson v prejave na konferencii Konzervatívnej strany povedal, že Briti majú rovnako ako Ukrajinci inštinkt zvoliť si slobodu. Ako nedávny príklad uviedol hlasovanie o vystúpení z Európskej únie v roku 2016. Johnsonove komentáre pobúrili politiky v Spojenom kráľovstve aj v Európe, informoval server BBC News.

12:31 O prípadnom odovzdaní systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, ktorý Slovensko vlastní viac ako dvadsať rokov, exminister vnútra Robert Kaliňák povedal, že ak je schopný Slovensko chrániť, mal by ho chrániť aj naďalej. Ak ide o „šrot“, spýtal sa, či chceme darovať Ukrajine takýto šrot. Na prvom mieste je podľa exministra Slovensko a jeho občania. Nesúhlasí s dodávkami vojenskému materiálu Ukrajine, súhlasí však s humanitárnou pomoc.

12:30 Nezaradeného poslanca Juraja Šeliga (Za ľudí) mrzí, že nedošlo k väčšej zhode pri hlasovaní o pozvaní vojakov NATO na Slovensko. Zdôraznil, že ruské rakety vybuchujú blízko hraníc a keď sa Rusko rozhodne zaútočiť na letisko v Užhorode, ktoré je len pár desiatok metrov od hraníc, tak rakety môžu dopadnúť aj na slovenské územie.

12:20 Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v novo publikovanom rozhovore vyjadril názor, že pozície Ruska a Ukrajiny vo vyjednávaniach spojených s prebiehajúcou vojnou sa v istých dôležitých ohľadoch priblížili. Podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Turecko vidí možnosť uzavretia prímeria, ak nenastane obrat v trende rozhovorov. Rokovania na najvyššej úrovni, po ktorých volá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa zatiaľ podľa informácií západných médií nerysujú.

11:49 Z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ v priebehu uplynulého týždňa utieklo takmer 40-tisíc ľudí, čo je bezmála desať percent celkovej populácie 430-tisícového mesta. Informovali o tom úrady Mariupoľa. Mestská rada v nedeľu uviedla, že svojimi vlastnými autami sa evakuovalo 39 426 obyvateľov. Dodala, že evakuanti použili viac ako 8-tisíc vozidiel, ktorými prešli cez humanitárny koridor do mesta Záporožie.

Strategické mesto pri Azovskom mori, ktoré je obkľúčené ruskými vojakmi a už tri týždne čelí neúprosnému bombardovaniu, sa stáva symbolom hrôz ruskej invázie na Ukrajinu. Miestne úrady uviedli, že obliehanie prerušilo dodávky potravín, vody a energií a vyžiadalo si životy najmenej 2 300 ľudí, z ktorých časť museli pochovať v masových hroboch.

11:45 Invázia Ruska na Ukrajinu tvrdo zasiahla tamojšiu ekonomiku. Podľa ukrajinského ministra financií Serhija Marčenka až 30 % ekonomického systému krajiny prestalo fungovať. Uviedol to v sobotu (19. 3.) v televíznom rozhovore. "Naše daňové príjmy nám neumožňujú pokryť naše potreby," vyhlásil Marčenko.

Aj jedna z najväčších európskych železiarní a oceliarní, Azovstal, bola vážne poškodená pri obliehaní prístavného mesta Mariupoľ. Ukrajinský poslanec Serhij Taruta v nedeľu uviedol na sociálnej sieti, že ruské sily "prakticky zničili továreň".

11:10 Predstavitelia ukrajinskej armády tvrdia, že jej sily zničili ruský 331. gardový výsadkový pluk Kostroma. V aktualizácii na facebookovej stránke ukrajinského generálneho štábu uviedli, že pluk bol zapojený do bojov v okolí Kyjeva, pričom zrážky s ukrajinskými vojakmi prežil iba jeden jeho príslušník. Ukrajinský generálny štáb zároveň hovorí, že úrad veliteľa posádky v ruskom meste Belgorod vyšetruje desiatich vojakov 138. streleckej motorizovanej brigády, ktorí sa vzbúrili po veľkých stratách počas ofenzívy proti mestu Charkov na východe Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web BBC, ktorý však dodal, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

10:32 Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Ruský rezort obrany dodal, že sklad bol využívaný predovšetkým na zásobovanie ukrajinských obrnených vozidiel operujúcich na juhu krajiny.

10:30 Z obkľúčeného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny, ktoré čelí opakovanému bombardovaniu, úrady evakuovali 71 sirôt. Guvernér Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj v nedeľu informoval, že 71 detí bezpečne evakuovali cez humanitárny koridor. Žyvyckyj na Facebooku napísal, že siroty prepravia do zahraničia, ale nekonkretizoval, do ktorej krajiny. Uviedol, že väčšina z týchto detí potrebuje stálu zdravotnícku starostlivosť.

10:09 Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot, postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch. Dočasne bude systém umiestnený na leteckej základni Sliač. Na sociálnej sieti to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Dodal, že systém Patriot nie je náhradou za starý ruský systém S-300, ale ide o ďalší prvok na obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Viac sa dočítate v článku.

10:03 Jedným z okamžitých opatrení, ktoré rezort školstva vykonal v súvislosti so situáciou na Ukrajine, sú aj intervenčné psychologické tímy. Aktuálne ich je 62 a nachádzajú sa v každom kraji na Slovensku. Ich cieľom je poskytnúť adekvátnu starostlivosť o deti a žiakov. Pomoc však poskytujú aj rodičom týchto detí či školám, ktoré chcú žiakov z Ukrajiny vzdelávať. K dispozícii sú aj ukrajinsky hovoriaci odborníci. Poskytovať zároveň budú aj metodickú podporu pre ukrajinských učiteľov či odborných zamestnancov škôl, ktorí sa budú chcieť zamestnať na školách. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

09:38 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou za sobotu 19. marca prešlo 911 mužov, 2 847 žien a 1802 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2 009 osôb. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 265 príslušníkov Prezídia Policajného zboru, 61 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 125 colníkov, 406 vojakov, 2 duchovní, 270 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek. Zároveň bolo vypravených 47 autobusov, ktoré prepravili 1 720 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky a 9 vlakov s počtom cestujúcich 1 296. Za sobotu 19. marca bolo ubytovaných 208 ľudí, voľné kapacity sú na úrovni 6 124 lôžok.

Otvoriť galériu
09:37 Ruská armáda oznámila, že podnikla novú sériu úderov na ukrajinské vojenské zariadenia s použitím hypersonických striel a rakiet s plochou dráhou letu. Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov v nedeľu povedal, že hypersonická strela Kinžal zasiahla ukrajinský sklad palív neďaleko čiernomorského prístavu Mykolajiv. Predošlý deň ruská armáda uviedla, že strelu Kinžal použila na zničenie skladu munície v obci Deliatyn v Ivano-Frankivskej oblasti na západe Ukrajiny.

Konašenkov sa vyjadril, že do útoku na sklad palív neďaleko mesta Mykolajiv nasadili aj strely s plochou dráhou letu Kalibr, ktoré vypálila vojenská loď z Kaspického mora. Okrem toho strely Kalibr vypálené z Čierneho mora ruská armáda použila na zničenie závodu na opravu obrnenej techniky v meste Nižyn v Černihivskej oblasti severne od Kyjeva. Konašenkov dodal, že ďalšie strely odpálené zo vzduchu zasiahli ukrajinské zariadenie v meste Ovruč v Žytomyrskej oblasti, v ktorom majú základňu zahraniční bojovníci a ukrajinské špeciálne sily.

09:28 Taliansko poskytlo technické vybavenie na vybudovanie stanového núdzového tábora v Michalovciach. O pomoc požiadala Slovenská republika v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Informovalo o tom komunikačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Tábor bude slúžiť na zvýšenie ubytovacích kapacít neďalekého veľkokapacitného centra v Michalovciach. Konvoj vyrazil z Talianska v piatok 18. marca v skorých ranných hodinách a do Michaloviec prišiel v sobotu popoludní. Pozostával z 20 vozidiel, z ktorých bolo deväť nákladných a sedem karavanov. So stavbou sa začalo ihneď po príchode. Tábor pozostáva z ubytovacích stanov, spoločenského stanu, kuchyne, vykurovacích telies, osvetlenia, toaliet a spŕch. Vybudovaný stanový tábor v areáli jednej zo stredných škôl v Michalovciach môže poskytnúť núdzové ubytovanie pre približne 250 osôb.

09:14 Keď traja ruskí kozmonauti dorazili v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) v letových kombinézach žlto-modrej farby, v médiách sa objavili špekulácie o tom, že si zámerne obliekli kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky.

 

 

Kozmonauti to však v sobotu odmietli, informovala agentúra AP. Kozmonaut Oleg Artemiev vysvetlil, že každá posádka si vyberá farbu letových kombinéz približne šesť mesiacov pred štartom, pretože tieto odevy musia byť ušité jednotlivo, na mieru. A keďže všetci traja absolvovali Baumanovu štátnu technickú univerzitu v Moskve, vybrali si farby svojej prestížnej alma mater.

"Na našej uniforme netreba hľadať žiadne skryté náznaky ani symboly," napísal Artemiev vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram na účte ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. "Farba je len farba. Nijako nesúvisí s Ukrajinou."

08:48 Ruská armáda v sobotu bombardovala umeleckú školu v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorej sa ukrývalo viac ako 400 ľudí. Podľa agentúr Reuters a AP to v nedeľu oznámila rada mesta.

Počet mŕtvych a zranených pri útoku nie je zatiaľ známy, mestská rada ale uviedla, že budova školy bola zničená a pod troskami sú obete. Agentúra Reuters poznamenala, že informáciu rady nemohla overiť z nezávislých zdrojov.

08:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prikázal pozastavenie činnosti jedenástich politických strán, ktorú sú napojené na Rusko. Najväčšou z nich je Opozičná platforma – Za život, ktorá má v 450-člennom ukrajinskom parlamente 44 kresiel. Predsedom tejto strany je Viktor Medvedčuk, ktorý má priateľské kontakty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéf Kremľa je krstným otcom Medvedčukovej dcéry.

K stranám, ktorých činnosť Zelenskyj pozastavil, patrí aj strana Naši, ktorú vedie Jevhenij Murajev. Pred ruskou inváziou britské úrady varovali, že Rusko chce dosadiť Murajeva za lídra Ukrajiny. V príhovore prostredníctvom videa ukrajinský prezident v nedeľu ráno uviedol, že „vzhľadom na rozsiahlu vojnu, ktorú rozpútala Ruská federácia a spojenia medzi ňou a niektorými politickými štruktúrami, sa aktivita viacerých politických strán prerušuje počas obdobia stanného práva."

08:40 Najmenej päť mŕtvych vrátane deväťročného chlapca si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Budova, ktorá sa nachádza v blízkosti priemyselnej oblasti Charkova, sa cieľom ostreľovania stala v noci na nedeľu a následne začala horieť, spresnila polícia. Zverejnila aj fotografiu, na ktorej vidieť, ako z niekoľkých podlaží bytovky stúpa dym a takmer všetky okná tabule sú rozbité, píše DPA.

Otvoriť galériu

Podľa predstaviteľov Charkova si boje od 24. februára, začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine, len v tomto meste vyžiadali 266 obetí v radoch civilistov.

07:38 Ukrajinská punkrocková skupina Beton prepísala text slávneho hitu z roku 1979 "London Calling" anglickej kapely The Clash, aby poukázala na udalosti na Ukrajine a vyzbierala peniaze na pomoc hnutiu odporu. Pieseň premenovala na Kyiv Calling. V nedeľu o tom informovali portál britskej stanice BBC a tlačová agentúra Reuters.

"Kyjev volá celý svet... Nebuďte nestranní, chlapci a dievčatá," spievajú traja členovia skupiny Beton v novej verzii hitu. Pieseň sprevádza video skupiny so zábermi na škody spôsobené vojnou na Ukrajine.

Traja členovia charakterizujú svoju hudbu ako hardcore punk. Kapelu tvorí architekt, ortopéd a podnikateľ.

07:15 Bývalý futbalista Dynama Kyjev a ukrajinskej reprezentácie Leonenko: Nebojím sa Rusov ani smrti!

07:02 Z juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4 128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

"Okupanti nútia ľudí opustiť Ukrajinu a ísť na ruské územie," uviedla radnica vo vyhlásení. "Okupanti protiprávne brali ľudí z mariupolského obvodu Levoberežnyj a z úkrytu v budove športového klubu, kde sa pred neustálym bombardovaním ukrývalo vyše tisíc ľudí (väčšinou ženy a deti)," dodala radnica.

Mariupol už tri týždne ostreľujú ruské sily, ktoré ho úplne obkľúčili. Z mesta sa podľa tamojších úradov podarilo utiecť tisíckam ľudí, stále je tam však vyše 300 000 ľudí, ktorým sa čoraz rýchlejšie míňajú potravinové zásoby aj lieky, pričom Rusko blokuje dodávky humanitárnej pomoci do mesta, pripomína BBC.

07:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupol sa zapíše do histórie "vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda".

Otvoriť galériu

"Robiť mierumilovnému mestu to, čo robia okupanti, je teror, na ktorý si bude ľudstvo pamätať celé nasledujúce storočia," uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.

"Ukrajina sa vždy snažila o mierové riešenie. Okrem toho, aj teraz máme záujem o mier," vyhlásil ukrajinský prezident. Ruská armáda dokonca na niektorých miestach ani neodnáša telá svojich vojakov, povedal Ukrajincom Zelenskyj. "Na miestach, kde sú obzvlášť kruté boje, sa telá ruských vojakov hromadia popri našej obrannej línii. A nikto tieto telá neodnáša," informoval Zelenskyj.

7:00 Situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali ONLINE aj v piatok. Prečítajte si súhrn z celého dňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Podľa Ťapákovej sú Jaurovej vyjadrenia o chaose v SND zavádzajúce.
Chaos v SND? Ťapáková neostala ticho: Rázna REAKCIA na kritiku Jaurovej z PS!
Dlhoročný cyklista Pavol Pella nechápe, ako mohlo dôjsť k takémuto lapsusu.
FotoVáš Tip
Prešovčania sa smejú z nového cyklochodníka za vyše 300-tisíc: Stavajú ho Pat a Mat?! Neuveriteľné faux pas
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Čo hovoria na financie pre zdravotníctvo súkromní lekári? Takto reagujú po Šaškových rokovaniach
Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Tlačová konferencia Andreja Danka a ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho.
Foto
Minister Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport: Aha, na čo upozorňuje Andrej Danko
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka: Podpis prezidenta pod konsolidačný balík je veľkým sklamaním
vojaci
Ministerstvo obrany chce nakúpiť tisíce pechotných zbraní: Majú stáť 157 miliónov eur
Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.
Sestry odmietajú zásah do zákona o mzdách zdravotníkov: Podľa nich utrpí kvalita starostlivosti
George Michael († 53) zomrel na Štedrý deň v roku 2016.
Foto
Prasklo dlhoročné TAJOMSTVO Georga Michaela († 53): Mal sex s TÝMTO mužom!