Po dlhých 12 rokoch tam bude mať Slovensko napriek ťažkým pandemickým časom svoj tím. Tvoria ho víťaz národného kola Peter Duranský, jeho asistent Márko Janák a tréner Peter Vajgel.
Pre náš tím je Európske kolo prestížnej súťaže Bocuse d´Or výzva. Peter Duranský, Peter Vajgel a Márko Janák trénujú päťkrát do týždňa a po tréningu majú ešte iné povinnosti. „Obaja s Peťom varíme vo Viedni a Márko niekedy ide s nami a niekedy domov. Je ešte študent, tak má svoje školské povinnosti,“ vysvetľuje Vajgel.
Prvou témou jedla, ktorá bola známa od decembra minulého roka, sú srnčie mäso (chrbát s kosťou a stehno), kačacia foie gras, kyslá smotana a cottage cheese. „Je pre nás výhodou, že európske kolo je v susednej krajine - sme jeden región a vybrané suroviny dobre poznáme,“ vysvetľuje Duranský. Mäso sa servíruje na tanieri a mise, ktorej venujú porotcovia veľa pozornosti.
„Sú to detaily, ktoré sú dôležité. Z prezentácie musí byť jasné, odkiaľ kuchár je. Aj my sme použili prvky, ktoré sú typické pre Slovensko. Vybrali sme si ručne vyrábané podstavce od našich drotárov z Oravy a Kysúc,“ hovorí. Druhou témou sú zemiaky, konkrétne tri maďarské odrody - Coronoda, Anuscha a Madison. K tomu môžu použiť živočíšny proteín - vajce a mliečne výrobky.