Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2022 06:05 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Západ chystá nové sankcie! Chce zabrániť pokusom pomôcť Rusku

Ukrajinci sa už 27 dní prebúdzajú do nočnej mory. Ukrajinská a ruská delegácia v pondelok pokračovali v ďalšom kole mierových rokovaní. Viacerí západní lídri však Rusko podozrievajú z toho, že rokovania neberie vážne a používa ich len ako akúsi dymovú clonu, zatiaľ čo naďalej pokračuje v bombardovaní Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj je podľa svojich slov pripravený diskutovať o záväzku nepridať sa k NATO výmenou za mier. Situáciu na Ukrajine sme pre vás opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

2:00 Dnešný ONLINE prenos sa skončil. Nové informácie prinesieme ráno.

1:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina od konca februára odoláva ruskému vojenskému útoku, dnes vystúpi cez telemost v japonskom a francúzskom parlamente. Európska komisia dnes predstaví svoje návrhy na zmiernenie rastu cien energií a opatrení v prípade výpadku dodávok plynu z Ruska. Popoludní je v Bruseli ohlásená tlačová konferencia generálneho tajomníka NATO Jense Stoltenberga.

00:58 V ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskými jednotkami zostáva v neľudských podmienkach 100.000 obyvateľov. V nočnom prejave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Snahy civilistov zachrániť prostredníctvom humanitárnych koridorov podľa neho marí ruské "ostreľovanie alebo zámerný teror".

Zelenskyj povedal, že obyvatelia Mariupolu žijú "v úplnom obliehaní, bez jedla, bez vody, bez liekov, za neustáleho ostreľovania, za neustáleho bombardovania". Mariupol mal pred vojnou 430 000 obyvateľov. Mesto má strategický význam, jeho dobytie by Rusom umožnilo vytvoriť pozemné spojenie s anektovaným Krymom, ale ukrajinské sily odmietajú kapitulovať.

00:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prostredníctvom telefónu so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom hovoril o vojne na Ukrajine vrátane podmienok na prímerie. Telefonát trval približne hodinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky stanice BBC.

Elyzejský palác vo vyhlásení uviedol, že prezidenti hovorili o "bezpečnostných podmienkach pre podstatné záležitosti". "V súčasnosti dohoda (o prímerí) neexistuje; prezident Macron je však presvedčený o nevyhnutnosti pokračovať vo svojom úsilí," uviedol Elizejský palác vo vyhlásení, z ktorého cituje BBC. Podľa paláca v spojitosti s konfliktom neexituje iné riešenie ako prímerie a rokovania v dobrej viere medzi Ruskom a Ukrajinou.

23:35 Spojené štáty a NATO sa domnievajú, že Bielorusko by sa mohlo čoskoro na strane Ruska zapojiť do vojny na Ukrajine a bieloruský režim už podniká kroky na útok na svojho suseda, uviedla na svojich internetových stránkach americká televízia CNN. Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že na vpád na ukrajinské územie je pripravených 5000 bieloruských vojakov.

23:12 Moldavsko monitoruje svoj odštiepenecký proruský región Podnestersko, či tam nebadať  znaky eskalácie napätia po ruskej invázii na susednú Ukrajinu, uviedol v utorok moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Viac v článku.

22:55 Európska únia v utorok nový deväťročný trest, ktorý moskovský súd udelil ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému, označila za "politicky motivovaný" a žiada jeho okamžité prepustenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP a vyhlásenia Vysokého predstaviteľa Európskej únie pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella. "Európska únia rázne odsudzuje rozhodnutie moskovského súdu Lefortovského obvodu predĺžiť uväznenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného o ďalších deväť rokov," uviedol šéf diplomacie EÚ Borrell vo vyhlásení zverejnenom v utorok na oficiálnej webovej stránke Európskej rady.

22:51 Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok oznámil, že Západ vo štvrtok zverejní "nové sankcie proti Rusku", ktoré a posilnia tie doterajšie. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Sullivana budú nové sankcie oznámené vo štvrtok, keď sa prezident USA Joe Biden stretne v Bruseli s európskymi spojencami. Za dôležitú súčasť tohto balíka Sullivan označil aj dosiahnutie zhody v tom, že je potrebné predísť a zabrániť  akémukoľvek pokusu ktorejkoľvek krajiny pomôcť Rusku v podstate podkopať, oslabiť alebo obísť sankcie. Podľa Sullivana je to dôležitou časťou ďalšej fázy režimu sankcií voči Rusku.

22:39 V košickej nemocnici v utorok prišiel na svet chlapček Mark. Ide už o druhé ukrajinské dieťa, ktoré sa narodilo na Slovensku. "Maminka Erika aj Mark sú v poriadku a zotavujú sa. Ocko sa o synovi dozvedel z fotografie, ktorú dostal cez telefón," informuje Univerzitná nemocnica L. Pasteura na svojom Facebooku.

22:33 Ruský nezávislý denník Novaja Gazeta dostal od cenzorského úradu varovanie za to, že v jednom z publikovaných textov neoznačil mimovládnu organizáciu ako "zahraničného agenta", čo vyžaduje príslušná legislatíva. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Ruský regulačný úrad - Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) - neuviedol, ktorá mimovládna organizácia nebola v texte riadne označená. Roskomnadzor dosiaľ na žiadosť AFP o komentár celej situácie nereagoval.

22:22 Od začiatku ruskej invázie mohlo byť na Ukrajine zabitých už okolo 10.000 ruských vojakov, uviedol v utorok nemenovaný západný predstaviteľ, ktorý toto číslo označil za "rozumný odhad". Informovala o tom stanica BBC.

Citovaný predstaviteľ uviedol, že takýto počet padlých by znamenal, že ďalších 30.000-40.000 príslušníkov ruských inváznych vojsk mohlo utrpieť zranenia, alebo prišlo o bojaschopnosť.

22:10 Severoatlantická aliancia pozvala v utorok Volodymyra Zelenského, aby vystúpil s prejavom na štvrtkovom mimoriadnom summite NATO v Bruseli. Zelenského hovorca následne potvrdil, že ukrajinský prezident sa účastníkom tohto summitu prihovorí prostredníctvom videospojenia, uvádza agentúra Reuters. "Prezident Zelenskyj je pozvaný, aby sa prihovoril k (účastníkom) summitu cez videolink. Lídri členských krajín tak dostanú príležitosť počuť priamo od prezidenta Zelenského o zúfalej situácii, do ktorej sa dostali obyvatelia Ukrajiny z dôvodu ruskej agresie," uviedol v utorok nemenovaný predstaviteľ Aliancie, ktorého citovala agentúra AFP.

21:35 Rusko by pri existenčnej hrozbe zvážilo použitie jadrových zbraní. V stredajšom rozhovore pre americkú televíziu CNN to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR.

Peskov v rozhovore opakovane odmietol vylúčiť, že Moskva použije jadrové zbrane. Na otázku, za akých podmienok by k tomu prišlo, odpovedal, že "pri existenčnej hrozbe pre našu krajinu".

21:29 Americký prezident Joe Biden plánuje oznámiť nové sankcie proti Rusku vo štvrtok, keď bude v Bruseli na stretnutiach s európskymi spojencami a predstaviteľmi Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Uviedol to hlavný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Odmietol však konkretizovať, čoho sa sankcie budú týkať.

21:23 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok absolvoval telefonát s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruský Interfax. Tento zdroj dodal, že lídri diskutovali o mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ruská tlačová agentúra RIA podľa Reuters spresnila, že rozhovor sa uskutočnil na žiadosť Francúzska. Agentúra DPA doplnila, že telefonát trval asi hodinu.

21:18 Ruská novinárka Žanna Agalakovová v utorok vysvetlila, že zo štátom ovládaného Prvého kanálu ruskej televízie odišla na protest proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Agalakovová, ktorá v poslednom období pôsobila ako spravodajkyňa v Paríži, uviedla, že ruská televízia je využívaná na šírenie kremeľskej propagandy, pričom vedenie krajiny už roky potláča nezávislé médiá. Vyjadrila tiež želanie, aby sa Rusi prestali dať ovplyvňovať propagandou a začali hľadať alternatívne zdroje informácií.

21:01 Ukrajina bude tento rok schopná pestovať jarné plodiny na ploche zhruba 7 miliónov hektárov. Referuje o tom web Deutsche Welle s odvolaním sa na slová ukrajinského ministra poľnohospodárstva Romana Leščenka.

Ukrajinský poľnohospodársky sektor produkuje najmä jačmeň, kukuricu, cukrovú repu, slnečnicu a sóju. Kým vlani na Ukrajine zasiali jarné plodiny na ploche 15 miliónov hektárov, tento rok to bude menej ako polovičné územie. Keďže Ukrajine je známa ako „obilnica Európy“, aktuálny stav ovplyvní globálne zásoby potravín. Ruská invázia bude mať za následok zníženie úrody a tento efekt sa prejaví na exporte až do budúceho roka.

20:54 Pred Štátnym divadlom Košice (ŠDKE) pribudol v utorok večer nápis zo sviečok v ukrajinčine „DETI“. Takýmto spôsobom chceli vyjadriť podporu ukrajinskému mestu Mariupol, v ktorom zbombardovali divadlo, pričom sa v ňom ukrývali aj deti. Udalosť iniciovalo Národné divadlo v Prahe, pripojenie sa k nej avizovali viaceré divadlá na Slovensku, v Česku aj v zahraničí.

Otvoriť galériu

20:48 Ruské jednotky používajú pri útokoch na Ukrajine biely fosfor. V utorok o tom informoval zástupca náčelníka kyjevskej polície Olexij Bilošyckyj. TASR správu prevzala od televízie Sky News. Policajný predstaviteľ uverejnil na sociálnej sieti videozáznam, na ktorom na zemi horela biela látka a z miesta horenia sa vznášal biely dym. Zástupca policajného náčelníka video opísal ako "ďalšie použitie fosforovej munície v Kramatorsku".

20:21 Ruskí vojaci prepustili na slobodu ukrajinskú novinárku Viktoriju Roščynovú, ktorú predtým "dotlačili" k tomu, aby im v nakrútenom videu ďakovala za údajnú záchranu života. Informovala o tom v utorok britská spravodajská stanica BBC, ktorá sa odvolala na web denníka Ukrajinská pravda (UP).

Video, v ktorom novinárka ukrajinskej internetovej televízie Hromadske hovorí, že ruskí vojaci jej zachránili život a v zajatí s ňou zaobchádzali dobre, zverejnili proruské médiá i viaceré kanály komunikačnej platformy Telegram, dodala BBC.

19:49 Najmenej jednu obeť si vyžiadal utorkový útok dronmi na výskumný inštitút pre supertvrdé materiály v Kyjeve. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vlastných spravodajcov a miestne orgány.

Približne 50 metrov od budovy našli vojaci vrak okrídleného predmetu dlhého približne jeden meter, z ktorého trčali káble a systém obvodov. Opísali ho ako ruský dron. "Počas dnešného náletu použili jednotky Ruskej federácie drony typu Orlan. Jeden z nich zhodil bombu, ktorá spôsobila požiar," uviedol pre AFP pracovník spravodajskej služby ministerstva obrany, ktorý si prial zostať v anonymite. Neskôr sa údajne objavili ďalšie dva drony, ktoré sa pokúsili zhodiť bomby, boli však zostrelené.

19:42 Jeden z ruských vojakov, ktorý bol súčasťou inváznych síl na Ukrajine, odovzdal domácej armáde tank. Dostane za to odmenu 10.000 dolárov. Informoval o tom v utorok poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv, píše TASR na základe správy britskej stanice Sky News.

Andrusiv uviedol, že pred niekoľkými dňami zatelefonoval ukrajinskej armáde ruský vojak, ktorý povedal, že podľa neho je vojna nezmyselná, avšak nemôže sa vrátiť domov. Ruským vojakom vraj dochádzajú potraviny, pričom vedenie vojny je chaotické.

19:15 Niektoré ukrajinské mestá majú zásoby potravín na najviac tri alebo štyri dni, keďže humanitárny systém v krajine sa prakticky zrútil. V utorok o tom informovala nezisková organizácia Mercy Corps. TASR správu prevzala od stanice CNN. "Najväčšie obavy máme aktuálne z krehkosti dodávateľského reťazca. V oblastiach, kde sa bojuje najviac, sú potraviny na najviac tri až štyri dni," vyhlásil predstaviteľ Mercy Corps pre Ukrajinu Steve Gordon, ktorý sa momentálne nachádza v Charkove. Odhadol, že približne 70 percent obyvateľov Súm a Charkova je úplne odkázaných na humanitárnu pomoc.

19:11 Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) v utorok oznámil, že začal trestné konanie voči známemu ruskému novinárovi Alexandrovi Nevzorovovi, lebo údajne šíril falošné informácie o ruskej armáde na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Vo vyhlásení Sledkomu sa uvádza, že Nevzorov, po ktorom tento úrad aktuálne pátra, zverejnil nepravdivú informáciu "o zámernom ostreľovaní" pôrodnice v juhoukrajinskom meste Mariupol ruskými ozbrojenými silami.

19:02 Medzinárodná spravodajská stanica Euronews v utorok potvrdila, že ruské úrady ju stiahli z ponuky televíznych programov a zablokovali aj prístup k jej webu. Príčinou je vojnové spravodajstvo o Ukrajine. Prístup na webovú stránku euronews.com a jej ruskú verziu ru.euronews.com je obmedzený rozhodnutím ruskej Generálnej prokuratúry z 21. marca.

18:52 Poľský prezident Andrzej Duda prirovnáva ruské útoky na Ukrajine k nacistickým vojnovým zločinom. Obkľúčené ukrajinské mesto Mariupoľ pripomína Varšavu v roku 1944, keď Nemci bombardovali domy a zabíjali civilistov bez akéhokoľvek zľutovania, povedal Duda v utorok počas návštevy Bulharska. Ruská armáda sa dnes správa úplne rovnako, ich lídri konajú presne tak isto ako Hitler, ako nemeckí esesáci počas druhej svetovej vojny, dodal poľský prezident.

18:33 Ruský novinár a laureát Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov v utorok oznámil, že vydraží svoju Nobelovu medailu a výťažok z tejto aukcie venuje na pomoc ukrajinským utečencom.

18:02 Rusko zaplatilo ďalší dlh a zatiaľ stále plní svoje záväzky voči zahraničným veriteľom. Najnovšie splatilo úroky z trojmiliardového dolárového dlhopisu splatného v roku 2029, a to vo výške 66 miliónov USD (59,87 milióna eur). TASR o tom informuje na základe správy serveru Business Insider, ktorý sa odvolal na zdroj oboznámený s transakciou. Podľa zdroja platbu spracovala banka JPMorgan.

18:01 Spojené štáty zaznamenali náznaky, že niektorí ruskí vojaci dostali na Ukrajine omrzliny, pretože im chýba vhodná výstroj do chladného počasia. Referuje o tom spravodajský web CNN. Nedostatok vhodného vybavenia je znásobený nedostatkom potravín a paliva medzi ruskými silami, povedal nemenovaný popredný predstaviteľ americkej obrany, a dodal, že problémy s logistikou a podporou naďalej sužujú ruskú inváziu na Ukrajinu.

17:54 Nemecký kancelár Olaf Scholz nevylučuje vyradenie Ruska zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a zo skupiny G20 združujúcej najväčšie ekonomiky sveta, rozhodnutie ale musia spoločne urobiť členské krajiny. Scholz to povedal dnes popoludní v Berlíne pred stretnutím s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou.

17:38 Ukrajina vyzvala čínskeho výrobcu bezpilotných lietadiel, aby ruskej armáde zabránil používať ich na cielené raketové útoky. Ruské ozbrojené sily s pomocou zariadení od spoločnosti DJI Technology (DJI) navádzajú svoje strely na ukrajinské ciele, napísal v utorok vicepremiér Mychajlo Fedorov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Spoločnosť DJI na svojom twitterovom konte odpovedala, že jednotlivé drony nedokáže deaktivovať, no môže zaviesť softvérové obmedzenia, ktoré zvyčajne bránia tomu, aby sa bezpilotné lietadlá nedostali do blízkosti letísk a iných citlivých lokalít.

17:34 Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes 117 hlasmi schválili vládny návrh zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine známeho aj ako lex Ukrajina. Ide o opatrenia, ktoré sa týkajú režimu zdravotného zabezpečenia, príspevku na ubytovanie, preukazovania bezúhonnosti pri zamestnávaní v školstve alebo opatrenia súvisiace so zabezpečením obranyschopnosti a bezpečnosti SR.

17:33 Spojené štáty doteraz nezaznamenali žiadne konkrétne náznaky toho, že sa Rusko chystá na Ukrajine bezprostredne zaútočiť chemickými alebo biologickými zbraňami, ale pozorne sledujú spravodajské informácie. S odkazom na nemenovaného predstaviteľa americkej obrany o tom píše agentúra Reuters.

17:17 Správy o ruských obetiach vo vojne na Ukrajine sú v Rusku „zakázaná téma“. Moskva v doterajšom priebehu invázie dosiaľ iba jediný raz informovala o počte padlých, keď ešte 2. marca uviedla, že zahynulo 498 vojakov. Ako referuje spravodajský web BBC, existujú dôkazy o rastúcom tlaku na miestnych novinárov, aby nezverejňovali správy o ruských vojakoch zabitých v akcii.

17:16 V juhoukrajinskom meste Cherson sa už takmer minuli zásoby potravín a zdravotníckych potrieb. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Olega Nikolenka.

17:13 Ruským leteckým spoločnostiam skonfiškovali do dnešných dní v zahraničí takmer 80 lietadiel. Uviedol to v utorok ruský minister dopravy Vitalij Seveljev. Dôvodom sú sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu koncom februára.

17:05 Summit EÚ (24.-25.3) v Bruseli okrem ďalších sankcií voči Rusku, za vedenie vojny na Ukrajine, zváži aj eurointegračné perspektívy Ukrajiny. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktoré pripravuje témy rokovaní pre lídrov 27-člennej Únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:59 Maďarský premiér Viktor Orbán požiadal predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o uvoľnenie všetkých prostriedkov vyčlenených pre Maďarsko vo fondoch Európskej únie a o poskytnutie pôžičky v rámci európskeho plánu obnovy, oznámil podľa agentúry Reuters Orbánov hovorca. Maďarsko plánuje prostriedky použiť na nové výzvy, ktoré so sebou prináša ukrajinská kríza. Vo videovyhlásení sa Orbán postavil proti návrhu, aby NATO zaviedlo nad Ukrajinou bezletovú zónu, aj proti myšlienke zavedenia embarga na ruské energie.

16:50 Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyhlásil, že je načase, aby Rusko ukončilo "absurdnú vojnu" na Ukrajine, pretože ju aj tak nemôže vyhrať. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

16:37 Utečenci z Ukrajiny sú v hľadáčiku zločineckých skupín a obchodníkov s ľuďmi. Ohrozené sú najmä ženy a deti, ktorých uteká najviac. Podľa agentúry DPA to dnes uviedla policajná organizácia Europol.

16:36 Najmenej 100.000 ľudí chce utiecť z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ale nemôžu, pretože chýba bezpečná cesta k evakuácii do bezpečia. Uviedla to dnes podľa agentúry Reuters podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Ruské ostreľovanie podľa vicepremiérky bráni záchranárom v prístupe ku krytu pod mariupolským divadlom, kde sa mohli podľa miestnych úradov schovávať stovky ľudí, keď divadlo minulý týždeň zničil zásah bomby. Z krytu sa zatiaľ podarilo zachrániť 130 ľudí. Osud ďalších ľudí, prevažne žien a detí, zostáva neznámy.

16:32 V Rusku sa obyvatelia začínajú zásobovať cukrom pre obavy, že niektoré tovary si čoskoro nebudú môcť dovoliť v dôsledku sankcií Západu uvalených na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. 

16:30 Spojené štáty a Organizácia severoatlantickej zmluvy (NATO) tvrdia, že Bielorusko by sa „čoskoro“ mohlo pripojiť k Rusku vo vojne proti Ukrajine. Ako uviedli predstavitelia USA a NATO pre spravodajský web CNN, Bielorusko už podniká kroky, aby tak učinilo.

16:16 Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres oznámil, že bude v Rusku pokračovať vo výrobe. Oznámil to v období, keď mnohé spoločnosti ruský trh na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu opúšťajú. Fínska spoločnosť však uviedla, že je pre ňu dôležité, aby si nad závodom udržala kontrolu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:16 Holandská energetická firma Eneco v utorok oznámila, že už neuzatvorí žiadne nové zmluvy s ruskými dodávateľmi plynu pre vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

16:13 Ruský najvyšší súd odmietol vyhovieť ľudskoprávnej organizácii Memorial, ktorá sa usilovala o odloženie rozhodnutia o svojej likvidácii. Dnes o tom informovala agentúra Interfax. Memorial sa preslávil odhaľovaním zločinov komunizmu a stalinizmu v niekdajšom Sovietskom zväze. Ukončiť činnosť organizácie a jej ľudskoprávne odnože súd nariadil vlani v decembri, krok ostro kritizovali niektoré západné krajiny vrátane ČR.

16:12 Grécky minister zahraničných vecí má v úmysle v koordinácii s Medzinárodným Červeným krížom osobne sprevádzať humanitárnu pomoc do obliehaného mesta Mariupoľ na juhu Ukrajiny. Šéf gréckej diplomacie Nikos Dendias v utorok povedal, že poslal oficiálnu žiadosť ukrajinskej strane, aby uľahčila vyslanie humanitárnej pomoci do Mariupoľa, a ruskej strane, aby umožnila jej vstup do mesta. V oblasti Mariupoľa žije početná grécka komunita.

16:11 Srbský minister vnútra Alexandar Vulin v utorok vyhlásil, že Belehrad sa nepridá k "hystérii" Západu a nikdy nezavedie sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. TASR prevzala túto správu od agentúry AP.

16:10 Ukrajinská armáda začala v niektorých oblastiach prechádzať do ofenzívy aj napriek tomu, že už takmer štyri týždne čelí ruskej agresii. V utorok to uviedol hovorca Pentagónu John Kirby, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

16:02 Izrael otvoril v západoukrajinskom meste Mostyska poľnú nemocnicu s kapacitou 66 lôžok. Bude v nej pracovať 65 izraelských lekárov a zdravotných sestier, ktorí budú schopní poskytnúť zdravotnú starostlivosť naraz až 150 pacientom. V utorok to oznámila telavivská nemocnica Šeba. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

15:54 Moc ruského prezidenta Vladimira Putina by sa mohli pokúsiť obmedziť jeho vlastní ľudia. Ako referuje spravodajský web CNN, tvrdí to poradkyňa ukrajinskej vlády a armády Ľubov Cibulská. „Vieme, že medzi ruskou elitou existujú rozdiely. Ľudia vo vláde si uvedomujú, že táto vojna privedie Rusko ku kolapsu, takže, samozrejme, očakávame, že v Rusku niečo urobia,“ povedala Cibulská pre CNN a dodala, že to by bol najlepší možný scenár, ak by sa v Rusku niečo udialo.

15:50 Prieskum medzi Ukrajincami: Ktorú krajinu Západu považujú za najmenej priateľskú a naopak?

15:39 Ruský najvyšší súd odmietol pozastaviť likvidáciu najstaršej ľudskoprávnej organizácie v Rusku – Medzinárodný Memorial (v angličtine International Memorial) –, ktorá bola predtým úradmi vyhlásená za zahraničného agenta. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

15:20 Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias v utorok uviedol, že chce byť na čele humanitárnej misie do obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, kde žijú tisíce etnických Grékov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:06 Srbsko nikdy neuvalí sankcie na Rusko. Vyhlásil to v utorok srbský minister vnútra Aleksandar Vulin. Západné krajiny obvinil, že kradnú majetok ruských občanov a Ruskej federácie. Vláda v Belehrade sa k tejto protiruskej „hystérii“ nepripojí a nebude ani zakazovať ruské médiá, zdôraznil minister.

14:52 Ruské vojská v doterajšom priebehu invázie na Ukrajinu zamínovali oblasti s rozlohou najmenej 82 525 kilometrov štvorcových, čo je približne rozloha celého Rakúska. Ako referuje web Kyiv Independent, takýto predbežný odhad uskutočnila ukrajinská asociácia odmínovačov. Tá uviedla, že „zamorené oblasti“ budú po vojne predmetom humanitárneho odmínovania.

14:45 Poslanci ruskej Štátnej dumy schválili v utorok návrh zákona, podľa ktorého za zverejnenie "falošných informácií" o pôsobení Ruska v zahraničí hrozia väzenské tresty vo výške do 15 rokov. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

14:34 Ruské noviny Komsomolskaja Pravda tvrdia, že ich webstránka bola terčom hackerského útoku, po tom, čo zverejnila vysoké počty vojenských obetí počas invázie na Ukrajinu. 

Viac si prečítajte tu: Ruský denník zverejnil vysoké počty zabitých vojakov na Ukrajine: Neskôr sa odvolal na hackerský útok

14:17 Francúzska banka BNP Paribas oznámila svojim klientom, že od konca marca už nebude spracovávať transakcie v Rusku. Zastavuje tiež všetky nové projekty v krajine.

14:05 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol tvrdenia amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý varoval pred možnými kybernetickými útokmi voči Spojeným štátom. Odpovedajúc na otázku v tejto súvislosti Peskov povedal, že „Ruská federácia sa, na rozdiel od mnohých západných krajín vrátane Spojených štátov, nezapája do banditizmu na štátnej úrovni“.

13:56 Rozhovory zatiaľ priniesli len malý pokrok, Kremeľ odkazuje Ukrajine: Uvítali by sme, keby...

13:51 Z ukrajinských hraníc priviezli v pondelok do Budapešti mimoriadnymi vlakmi 1953 utečencov, medzi ktorými bolo 683 detí, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na utorňajšiu správu Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK).

13:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v príhovore v talianskom parlamentu uviedol, že v dôsledku vojny s Ruskom, ktoré sa podľa neho snaží cez Ukrajinu dostať do zvyšku Európy, je jeho vlasť na pokraji prežitia. TASR o tom informuje na základe videozáznamu z talianskeho zákonodárneho zboru a správy agentúry Reuters.

13:17 Päť ľudí prišlo o život a najmenej 19 ďalších utrpelo zranenia počas ruských útokov na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, uviedli v utorok tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "V Doneckej oblasti došlo k ostreľovaniu Avdijivky prostredníctvom delostrelectva a lietadiel, mesto bolo zrovnané so zemou. Zomrelo päť civilistov a 19 utrpelo zranenia," uviedla ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová vo vyhlásení.

12:59 Nemecký parlament si v utorok uctil pamiatku Borisa Romančenka, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil niekoľko nacistických koncentračných táborov a minulý týždeň zahynul pri ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov. Pamätník koncentračného tábora Buchenwald s odvolaním sa na jeho vnučku informoval, že zomrel v piatok vo veku 96 rokov, keď niekoľkoposchodový dom, v ktorom žil, zasiahol projektil. Podľa pamätníka Romančenko okrem Buchenwaldu prežil aj koncentračné tábory v Peenemünde, Dore a Bergen-Belsene.

12:51 Ukrajinský odpor symbolizuje veľké „hrdinstvo“ a správanie Ruska sa nedá nazvať inak ako „arogancia“. Ako informuje spravodajský web BBC, vyjadril sa tak taliansky premiér Mario Draghi. „Arogancia ruskej vlády stojí proti dôstojnosti ukrajinského ľudu, ktorému sa podarilo obmedziť expanzívne ciele Moskvy,“ povedal v parlamente po utorňajšom prejave ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

12:32 Ruské inštitúcie naďalej dostávajú od niektorých západných partnerov meteorologické údaje, ktoré by podľa expertov mohli byť použité aj pri plánovaní chemického alebo biologického útoku na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry Reuters.

12:18 Írsko sa pripravuje na príchod 200.000 utečencov z Ukrajiny. Vládny kabinet bude v utorok diskutovať o "významnom memorande o Ukrajine" s cieľom zvážiť problémy, ktoré sa toho týkajú, najmä otázku bývania. Informoval o tom denník The Guardian.

12:13 Ceny ropy by mohli dosiahnuť 300 USD (271,70 eura) za barel (159 litrov), ak by Západ uvalil embargo na jej dovoz z Ruska. Vyhlásil to v pondelok (21.3.) ruský vicepremiér Alexander Novak, aj keď to podľa neho nie je pravdepodobné. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru TASS.

12:08 Dve luxusné superjachty patriace ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi sú zakotvené v Turecku, ktoré sa nepridalo k sankciám Európskej únie proti Rusku. Tieto sankcie sú zamerané aj na tohto majiteľa futbalového klubu Chelsea, ako i ďalších ruských oligarchov. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v utorok a odvoláva sa na turecké médiá.

12:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s pápežom Františkom o zložitej humanitárnej situácii na Ukrajine. Informoval o tom v utorok samotný Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

11:57 Ukrajinskí lekári a ošetrovatelia budú môcť predbežne do 4. marca 2023 svoje povolanie vykonávať v nemocniciach v Taliansku. Vyplýva to z dekrétu talianskej vlády, ktorý vstúpil do platnosti v utorok. Informovala o tom agentúra APA.

11:51 Na Slovensko prišlo do utorka rána 6.00 h už viac ako 258.000 odídencov z Ukrajiny, z toho je asi 101.000 detí. O dočasné útočisko požiadalo 47.322 osôb, z toho 20.651 detí. Informoval o tom na brífingu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

11:33 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prišlo z tohto východoeurópskeho štátu do Grécka približne 13.000 ľudí vrátane 4161 maloletých. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na grécke ministerstvo civilnej ochrany. Viac ako 6000 ľudí z Ukrajiny zase podľa štátneho Cyperského rozhlasu (Radiofoniko Idryma Kypru, RIK) dorazilo na susedný Cyprus.

11:24 Bezprostredný ruský obojživelný útok na ukrajinské mesto Odesa je v tejto chvíli nepravdepodobný. Pre britskú spravodajskú televíziu BBC to v utorok uviedol odborník na vojenské námorníctvo Sidharth Kaushal, ktorý pôsobí v bezpečnostnom think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). Rusko má podľa neho obmedzené možnosti v regióne.

11:17 Predstavitelia ukrajinského mesta Boryspiľ sa v utorok pokúšali upokojiť miestne obyvateľstvo po výzvach na evakuáciu v súvislosti s hroziacim útokom ruských jednotiek postupujúcich na hlavné mesto Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

11:10 Spolupracovníci väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného zverejnili video, v ktorom tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin vlastí superjachtu v hodnote až 700 miliónov dolárov (636 miliónov eur), ktorá kotví v Taliansku. V utorok o tom informoval britský denník The Independent a ďalšie médiá.

Viac si prečítajte tu: Vlastní Putin superjachtu za stovky miliónov eur? Zistili, kde kotví: Toto všetko sa v Šeherezáde nachádza!

10:38 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už viac než 3,5 milióna ľudí. Oznámil to v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého citujú agentúra AP a spravodajská stanica Sky News. Viac ako dva milióny utečencov z Ukrajiny prešla cez hranice do Poľska. Ďalší ľudia utekajúci pred vojnou smerovali do Maďarska, Rumunska, Slovenska i Moldavska, ďalšie desaťtisíce sa zase odvážili do ďalších krajín pevninskej Európy.

10:22 Ruské sily majú zásoby munície a potravín na nie viac ako tri dni, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Rezort vo svojej každodennej správe o situácii tiež uvádza, že Rusi majú tiež len trojdňové zásoby paliva, ktoré dopĺňajú cisterny, pričom neboli schopné naplniť potreby zhromažďujúcich sa jednotiek. 

Viac si prečítajte tu: Rusom sa na Ukrajine míňajú zásoby: Dokedy im vydržia? Zverejnili aj, koľko strojov bolo zničených

10:14 Ukrajinská armáda v utorok upozornila obyvateľov krajiny, že by sa mali pripraviť na intenzívnejšie bezohľadné ostreľovanie kritickej infraštruktúry zo strany ruských jednotiek. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Upozornenie ukrajinskej armády prišlo po doposiaľ najostrejších varovaniach zo strany amerického prezidenta Joea Bidena, že Moskva zvažuje nasadenie chemických zbraní na Ukrajine.

9:55 V pondelok prišlo na Slovensko 3356 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 612 mužov, 1730 žien a 1014 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2615 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

9:48 Viac ako 212 600 ľudí zasiahnutých ruskou inváziou na Ukrajine dostalo v Česku špeciálne víza. V pondelok ich české ministerstvo vnútra udelilo zhruba 7200. Na cudzineckej polícii a v asistenčných centrách sa zaregistrovalo viac ako 113.600 utečencov, v utorok ich pribudlo okolo 4000. 

9:37 Stovky transrodových žien odmietli pri pokuse o útek z Ukrajiny pustiť cez štátne hranice. 

Viac si prečítajte tu: Cez ukrajinské hranice odmietajú pustiť transrodové ženy: Najväčším problémom je jedna kolónka

9:17 Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú v súvislosti s vojnou na Ukrajine na pokraji prerušenia, uviedol v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Včera bola americkému veľvyslancovi odovzdaná protestná nóta, v ktorej bolo poukázané na to, že vzťahy sú na pokraji prerušenia," povedal Riabkov v Moskve podľa agentúry Interfax.

8:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu na diaľku prihovorí poslancom v japonskom parlamente v rámci snahy získať medzinárodnú podporu pre boj svojej krajiny proti ruskej invázii. TASR o tom informovala v utorok na základe správy agentúry AP.

8:24 Európska komisia (EK) konkretizuje plány na zníženie závislosti Európskej únie (EÚ) od ruského plynu. Návrh opatrení predstaví v stredu (23. 3.). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá má k dispozícii návrh EK.

8:11 Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruským silám sa v pondelok nepodarilo postupovať ďalej s tým, že väčšina jednotiek zostala na svojich doterajších pozíciách. Informoval o tom v utorok denník The Guardian. "Ruské sily na Ukrajine prežili ďalší deň obmedzeného postupu, pričom väčšina bojových útvarov sa zväčša zastavila," uviedol britský silový rezort na sociálnej sieti Twitter.

8:03 Japonsko vyjadrilo v utorok "ostrý protest" v súvislosti s rozhodnutím Ruska zastaviť rokovania o mierovej dohode, ktorá by medzi oboma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Moskva svoj krok odôvodnila tvrdou reakciou Tokia na ruskú inváziu na Ukrajine.

7:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený diskutovať o záväzku, že sa jeho krajina nebude usilovať o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj je pripravený diskutovať o záväzku nepridať sa k NATO: Čo za to od Ruska požaduje?

07:33 Nedarí sa mu, a tak musí meniť plány. Ruský prezident Vladimir Putin (69) sa podľa expertov prepočítal s inváziou na Ukrajinu, ktorá mala byť rýchla a skončiť sa v priebehu pár dní. Doterajšie vedenie vojny však ukazuje, že bleskové obsadenie Kyjeva sa ani zďaleka nekoná a podľa denníka Wall Street Journal musí siahnuť po pláne B. Čo všetko zahŕňa?

07:20 Ukrajinské sily vytlačili ruských vojakov z Makarivu pri Kyjeve. Stalo sa tak po intenzívnej bitke. Makariv je strategicky dôležité miesto. Prevzatie kontroly nad mestom podľa ukrajinského ministerstva obrany zabráni ruským silám v obkľúčení hlavného mesta zo severozápadu.

07:10 Spoločnosť Maxar zverejnila satelitné snímky z 21.marca z miest Irpin, Mariupoľ a Černihiv. Pozrieť si ich môžete v galérii. 

Otvoriť galériu
07:03 Ruské sily za posledných 24 hodín zvýšili svoju leteckú prítomnosť v ukrajinskom vzdušnom priestore. Vyjadrilo sa tak velenie ukrajinských vzdušných síl, ktoré v stanovisku uviedlo, že „okrem mnohých bezpilotných lietadiel nepriateľ používa bombardéry, útočné a stíhacie lietadlá, riadené a balistické strely v rôznych smeroch“. Ukrajinské sily tiež podľa neho v pondelok zničili ruské lietadlo, dva vrtuľníky a šesť dronov. Spravodajský portál BBC, ktorý o vyhlásení informuje, uvádza, že sa tieto tvrdenia nedali nezávisle overiť.

06:51 Jediný ruský výrobca tankov, Uralvagonzavod, zastavil svoju výrobu. Hlavným dôvodom je nedostatok komponentov.

06:35 Zvyšní členovia jednej smeny technického personálu, ktorí slúžili v bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ od jej obsadenia ruskými vojakmi, boli prepustení. S odvolaním sa na Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) to uviedla agentúra Reuters. Odchádzajúcich technických pracovníkov nahradili ukrajinskí kolegovia, ktorí rovnako ako oni bývajú v neďalekom meste Slavutyč. Podľa MAAE budú v novej smene dvaja dozorcovia namiesto jedného, aby "bolo zaistené, že na mieste bude k dispozícii záloha". Agentúra dodala, že dosiahla dohodu o spôsobe organizácie striedania zamestnancov.

06:20 Vyzerá to ako návrat do minulosti. Severoatlantická aliancia, založená v roku 1949 na obranu pred sovietskou hrozbou, čelí návratu k mechanizovanému bojovníctvu, obrovskému navýšeniu výdavkov na obranu a tiež možnosti pádu novej železnej opony v Európe. Po ťažkostiach s hľadaním svojej novej role po studenej vojne, boji proti terorizmu po útokoch z 11. septembra 2001 a ponižujúcemu stiahnutie z Afganistanu v roku 2021 sa NATO vracia k obrane pred svojim pôvodným protivníkom, napísala agentúra Reuters.

06:08 Falošné obvinenia Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbrane, ukazujú, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje ich použitie na Ukrajine. V pondelok to podľa agentúry Reuters vyhlásil americký prezident Joe Biden bez toho, aby pre svoje tvrdenia predložil dôkazy. Biden tiež potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické strely Kinžal.

06:05  Na webovej stránke ruského bulvárneho denníka Komsomoľskaja pravda sa v pondelok večer nakrátko objavila správa o tom, že na Ukrajine bolo zabitých už takmer 10 000 ruských vojakov. Noviny však po chvíli oznámili, že ich web sa stal terčom hackerského útoku a túto "nepresnú informáciu" z neho odstránil. Informuje o tom spravodajská televízia Sky News.

Rusko je dlhodobo obviňované z podhodnocovania vojenských strát, ktoré utrpelo pri invázii na Ukrajinu. Moskva dosiaľ oficiálne priznala len 498 zabitých vojakov. Kyjev naopak tvrdí, že na Ukrajine bolo zabitých už vyše 15.000 ruských vojakov. Spojené štáty odhadujú, že na Ukrajine padlo už minimálne 7000 príslušníkov ruskej armády.

06:00 Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko podľa odhadov stratilo ďalších asi 300 vojakov.

05:57 Svoju situačnú správu vydal v pondelok večer aj generálny štáb ukrajinskej armády, píše denník Guardian. Podľa nej ruské sily držia pozemný koridor s Krymom a blokujú prístup do Azovského mora. Mesto Sumy je tiež čiastočne blokované, zatiaľ čo pokračuje delostrelecké ostreľovanie Charkova.

V správe sa tiež uvádza, že Rusko vedie "agresívne propagandistické kampane" zamerané na príslušníkov ozbrojených síl Bieloruska, aby sa pripojili k vojenskej invázii na Ukrajinu . Ruské sily naďalej využívajú sieť letísk v Bielorusku a snažia sa prebudovať železničný úsek z mesta Valujki do Kupjanska s cieľom zlepšiť logistiku.

05:56 ISW konštatuje, že Rusko pokračuje v nasadzovaní slabo vycvičených záloh z Východného vojenského okruhu, aby nahradilo straty v jednotkách pôsobiacich v prvej línii. "Generálny štáb ukrajinskej armády 21. marca prvýkrát uviedol, že Rusko nasadzuje bližšie nešpecifikované podporné jednotky do 'priamych bojových operácií' a konštatoval, že Rusko pokračuje v nasadzovaní záloh zo Stredného a Východného vojenského okruhu," píše ISW.

05:55 Ruské jednotky nedosiahli 21. marca na Ukrajine žiadny väčší pokrok, ale pokračovali v ostreľovaní hlavného mesta Kyjev. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v pondelok večer zverejnil na svojej internetovej stránke. Podľa ISW ruské jednotky nezačali na severovýchode Ukrajiny nijaké útočné operácie smerom k mestám Černihiv, Sumy alebo Charkov. Na juhovýchode naďalej útočili zo západu a východu na prístavné a priemyselné mesto Mariupol a zameriavali sa na civilnú infraštruktúru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Okamžitá hviezda: Na sebavedomého Slafkovského už spievajú ódy!
(ilustračné foto)
Lekár, ktorý mal dvom pacientom zle zoperovať oči: Vyšetrovateľ v Bratislave rozhodol, padlo OBVINENIE!
Prezident Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini vetoval zákon: Prekáža mu jedno z ustanovení
blurred surface view on blue swimming pool
Vstupné do akvaparkov a na kúpaliská má byť drahšie: Môže sa tak stať už budúce leto
Polícia obvinila muža z Malaciek za predaj drog, zaistila mu aj zbrane.
Polícia prekazila drogový biznis na Záhorí! Ak ho odsúdia, z basy môže vyjsť až pred dôchodkom
Pracovníci sa snažia odčerpať vodu po záplavách v meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska vo štvrtok 19. septembra 2024.
Foto
Krajina predĺžila ČERVENÚ výstrahu: Zničené domy, zaplavené ulice a... Situácia je kritická
ilustračné foto
Z okna školy v Kráľovskom Chlmci VYPADOL chlapec: Stále je v umelom spánku! Nastal posun?
Viaceré svetoznáme osobnosti musia bojovať s chronickými ochoreniami.
Foto
Tieto hviezdy Hollywoodu TRPIA! Trápia ich vážne choroby: Prekvapí vás, kto všetko tam patrí
(ilustračné foto)
Seniorka z Prievidze VYHODILA 100 000 eur z BALKÓNA: Vzkypí vo vás hnev, čo tomu predchádzalo!
Ektor tvrdí, že sa smeje lžiam a propagande.
Foto
Rytmus sa CHVÁLIL vypredanou O2 arenou, známy raper to vidí INAK: Prečo KLAMAŤ, keď môžeš povedať PRAVDU?
V čase príjazdu hasičov horeli už 4 autá.
Foto
Dramatický nočný zásah v Bratislave: Zhorelo niekoľko áut!
Na snímke poškodené auto v ktorom vybuchlo vreckové zariadenie tzv. pager v meste Sidon na juhu Libanonu v stredu 18. septembra 2024.
Foto
Otázniky okolo VÝBUCHOV pagerov v Libanone: Všetci sa stránia zodpovednosti! Jedna krajina stále mlčí