Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2022 19:40 | Správy | Domáce správy

Poslanci NRSR predložili návrhy k novele vysokoškolského zákona: Toto všetko chcú zmeniť

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere utorkového rokovania venovali novele vysokoškolského zákona. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) hovorí v súvislosti s predloženými pozmeňujúcimi návrhmi o kompromisoch a deklaruje záujem zabezpečiť kvalitné vysokoškolské vzdelanie.

Poslanci Smeru-SD navrhli presunúť rokovanie o novele. "Môžeme deklarovať, že vznikol veľmi kompromisný návrh, ktorý otvára vysokoškolské prostredie externému prostrediu a v prvom rade sa pozeralo na študentov a na to, aby mali veľmi kvalitné vysokoškolské vzdelanie," uviedol Gröhling.

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) vidí účel novely v splnení nie logických reformných opatrení potrebných na čerpanie financií z fondu obnovy. Namietal i nedostatočné financovanie vysokého školstva. "Ekonomická situácia slovenských vysokých škôl (VŠ) je alarmujúca a bude mať nemalé sociálne dosahy, predovšetkým na študentov," podotkol. Predložil uznesenie so zámerom presunúť rokovanie o novele.

Smer-SD v uznesení tiež navrhuje, aby NR SR vyjadrila znepokojnenie nad "nenáležitým spôsobom zásahu do akademických práv a slobôd vydobytých v Nežnej revolúcii" bez výraznejšej snahy o dosiahnutie verejne akceptovateľnej spoločenskej dohody, ale aj nad "chybnou konštrukciou Plánu podpory obnovy a odolnosti SR". Žiada predloženie správy o koncepte zmien verejného vysokého školstva.

Jozef Habánik (Smer-SD) predložil pozmeňujúci návrh k novele zákona. Týkať sa má najmä akademickej samosprávy. Habánik hovorí o rešpektovaní postavenia akademického senátu verejnej vysokej školy ako orgánu akademickej samosprávy. Úlohu kolektívneho orgánu pri nakladaní s majetkom VŠ by mala podľa neho plniť správna rada aj akademický senát. Ocenil pritom diskusiu o kompromisných úpravách vo výbore i s rezortom školstva.

Tomáš Valášek (nezaradený) sa obáva kompromisov pri novele a toho, že by sa pre ne napokon pôvodné dobré zámery nemohli uplatniť. Hovorí o "preriedenej" novele. "Fatálne oslabili schopnosť správnych rád zmysluplne rozhodovať a vstupovať do rozhodovania o rozpočte," uviedol na margo niektorých zmien v návrhu.

Zmeny predložil aj predseda školského výboru Richard Vašečka (OĽANO). Ozrejmil, že ním mieni posunúť účinnosť novely na 25. apríla tohto roka. Upraviť navrhol aj podmienky odvolávania dekana VŠ, aby nedochádzalo k "svojvoľnému uplatňovaniu kompetencie rektora vo vzťahu k dekanovi". Navrhuje tiež Slovenskú akadémiu vied ako subjekt, ktorý má alternatívne voliť jedného člena správnej rady.

Poslanci budú v 60. schôdzi pokračovať v stredu (23. 3.). O 11.00 h by sa mali voliť členovia Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF). Popoludní by malo plénum prerokovať novelu zákona o sociálnom poistení a návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte. Poslanci zároveň z programu aktuálnej schôdze na aprílovú presunuli návrh zákona o potravinách. Okrem toho je na 12.30 h zvolaná aj mimoriadna schôdza k cenám potravín iniciovaná opozičným Smerom-SD.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vojaci zbierajú odpadky zo severokórejského balóna, ktorý pristál priamo pred vchodom do vládneho komplexu v juhokórejskej metropole Soul v piatok 20. septembra 2024.
KĽDR už zašla priďaleko: Pristálo TO priamo v areáli vládneho komplexu! Na mieste bola polícia, armáda aj hasiči
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!