Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2022 14:58 | Správy | Peniaze

Kritická situácia! Potravinári bijú na poplach: Ak štát nezasiahne, hrozí nekontrolovateľný rast cien potravín

Ak štát nezasiahne, hrozí nekontrolovateľný rast cien potravín. To by spôsobilo väčšiu závislosť na dovoze potravín zo zahraničia. Zhodli sa na tom delegáti Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska (ÚPS) so zástupcami Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) na dnešnom Valnom zhromaždení ÚPS.

Informuje o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v tlačovej správe. „Aktuálne sa potravinársky sektor a prakticky všetky jeho odvetvia nachádzajú v kritickej situácii. Ak štát nezasiahne a nepomôže potravinárom na Slovensku, hrozí nekontrolovateľný rast cien slovenských potravín. To bude mať za následok kolaps slovenskej výroby potravín. V tejto mimoriadnej situácii je nevyhnutné, aby vláda našla pre potravinársky sektor mimoriadne prostriedky i financie,“ uviedol predseda ÚPS Daniel Molnár.

Európska komisia 23. marca oznámila, že členským štátom zasiahnutým rusko-ukrajinským konfliktom umožní poskytovať mimoriadne podpory do výšky 400-tisíc eur na firmu. Podniky, ktoré bojujú s vysokým rastom cien energií môžu žiadať o štátnu pomoc na uhradenie 30 percent nákladov. Maximum Európska komisia stanovila však na dva milióny eur.

ÚPS tak žiada vládu a agrorezort, aby urýchlene implementovali opatrenia Európskej komisie k strategickej podpore potravinárskeho priemyslu na Slovensku a aby vyčlenila finančné prostriedky na ich okamžitú realizáciu. Prioritne je podľa ÚPS zabezpečiť dostatočné energetické a surovinové zdroje pre chod potravinárskych prevádzok a tiež zabezpečiť finančnú podporu alebo reguláciu cien energií pre potravinársky priemysel. V opačnom prípade to bude viesť k nekontrolovateľnému nárastu cien potravín a ohrozeniu výroby potravín na Slovensku. ÚPS rovnako žiada vyčleniť v rozpočte agrorezortu dostatočné finančné prostriedky na podporné schémy štátnej pomoci pre potravinársky priemysel a to minimálne na úrovni okolitých európskych krajín. Nevyhnutné je tiež monitorovať cenovú hladinu energií, poľnohospodárskych vstupov a spotrebiteľských cien potravín a výrazne navýšiť finančnú podporu pre potravinársky priemysel.

Členmi Únie potravinárov Slovenska sú Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Slovenský mliekarenský zväz, Slovenský konzervárenský zväz, Slovenský cukrovarnícky spolok, Slovenská spoločnosť mlynárov, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Únia hydinárov Slovenska, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska a Palma, a.s.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Drsné slová ministra obrany: Vojaci KĽDR Rusku poslúžia len ako potrava! Uf, to sa nepočúva ľahko
Zima. (Ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa, počasie sa drasticky ZHORŠÍ: V TENTO deň to príde! Čaká nás vpád...
Levoča
Foto
Primátori a starostovia sú zúfalí: Kde všade budú musieť samosprávy šetriť! Pocítia to obyvatelia
(ilustračná fotografia)
Hlavným mestom v krajine otriasol VÝBUCH: Hlásia obeť a zranených! Cieľom mala byť obytná budova
Ilustračné foto
Krajina NATO vyhlásila letecký POPLACH: Vo vzdušnom priestore zachytili... To snáď nie!
Utrápený otec Jozef chodí synovi pravidelne zapaľovať sviečky na hrobe.
Foto
Michala († 24) dobodal mladý Portugalec: Rodičia v slzách! Ako im smrť syna zničila životy
Čo požaduje od Fica, Blahu, Tomáša a Šutaja Eštoka?
Foto
Exposlanec Tomáš Hellebrandt: Žaloby na politikov! Čo od nich požaduje?
Hasselhoff priznal, že mu Michael niekoľkokrát zachránil život.
Foto
Zomrel plavčík († 68) z Pobrežnej hliadky: Lúči sa s ním hviezdny Mitch! Dojímavé vyznanie
Bývalý minister práce Jozef Mihál v relácii Nového Času Diskusný klub so Šimonom Žďárskym
Bývalý minister Mihál o dosahoch konsolidácie: Budeme vyplácať 13. dôchodky aj cudzincom?
Z vraždy Kataríny († 60), ku ktorej došlo vo Veľkých Kapušanoch (okr. Michalovce), obvinili Viktora L. (23) a sudca pre prípravné konanie ho vzal do väzby.
Foto
Vychovávateľku Katarínu († 60) našli dobodanú v nočnej košeli: Súd rozhodol o obvinenom!
Valeria sa na sociálnych sieťach prezentovala ako expertka na kryptomeny.
Foto
Tehotná ruská influencerka: Z luxusu rovno do gulagu! Nepochopíte, čo spravila
V reštaurácii sa točil lukratívny biznis.
Foto
Najpredávanejšia pizza skrývala TEMNÉ tajomstvo: Z tohto odhalenia vám spadne sánka