Okrem pohody pri vychutnávaní od nej obvykle očakávame aj vzpruhu a doplnenie energie. Tentoraz sa však odborníci z českého magazínu dTest pozreli na tú, ktorej hlavnou výhodou je relax pri pití, pretože je bezkofeínová.
Dôvodov na to, prečo človek pije kávu bez kofeínu, je viacero, väčšinou sú neškodné. O to viac si pri takomto výrobku človek dáva pozor na zloženie. V prvom rade napríklad aj na obsah kofeínu, ten totiž nie je úplne nulový.
„Kávové zrná sa kofeínu zbavujú ešte pred pražením, preto môže bezkofeínová káva mať ktorúkoľvek z foriem, ktoré poznáme pri tej bežnej,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest. Takže aj tú instantnú a práve tie sú v aktuálnom teste. Odborníci magazínu dTest sa pozreli aj na obsah nežiaducich látok.
Nebezpečné látky z praženia
Akrylamid
- vzniká pri vysokej teplote reakciou cukrov s bielkovinami
- nachádza sa v káve, pečive, zemiakových lupienkoch či v hranolčekoch
- ide o látku s karcinogénnymi a mutagénnymi účinkami
Furán
- vzniká ako produkt rozkladu cukrov pri vysokých teplotách
- ide o potenciálny karcinogén