Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2022 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Spolužiaci z technickej sa stretávajú už neuveriteľných 66 rokov: Na čo spomínajú 90-nici!

Nedávno oslávili 90-ku, stále z nich srší život a pozitívna energia! Partii bývalých študentov zo Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave sa darí to, o čom snívajú mnohí.

Na spoločných stretávkach si podávajú ruky už dlhých 66 rokov! Vitálni seniori hovoria, že aj po takom dlhom čase je pre nich stále nesmierne naplňujúce vymieňať si spoločné zážitky, skúsenosti a rady. Vďaka tomu, že sa zaujímajú jeden o druhého a pomáhajú si, udržujú družné vzťahy aj po niekoľkých desaťročiach. A tie sú oveľa pevnejšie ako u ich mladších rovesníkov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ich príbehy by bezpochyby zaplnili celú knižnicu. Bývalí študenti Fakulty inžinierskeho staviteľstva na Slovenskej vysokej škole technickej sa už 66 rokov stretávajú na rôznych miestach Slovenska. Videli a zažili veci, ktoré si iní ľudia vôbec nevedia predstaviť. „Na túto fakultu sa prihlásili mladí ľudia z celého Slovenska. Bola nesmierne komplexná, vyučovalo sa tam všetko možné,“ spomína pán Miroslav Slovák, ktorý minulý rok oslávil 90-ku.

Práve jemu vďačia bývalí spolužiaci za to, že sa pravidelne stretávajú už od roku 1956. „Prvé stretnutie sme absolvovali rok po ukončení štúdia. Vtedy sme sa stretli v Bratislave v reštaurácii Tramín, ktorá už neexistuje. Mnohí študenti potom dostávali tzv. umiestnenky, a rozpŕchli sa po celom Slovensku,“ vysvetľuje pán Miroslav vtedajšie pomery. Najbližšie dva roky sa preto stretávať nemohli. Nakoniec sa však poschádzali, no a odvtedy sa schádzajú pravidelne. V roku 2016 to bolo presne 60 rokov od ukončenia ich vysokoškolského štúdia.

Sto z nich už nie je medzi nami

Hoci im mladosť už dávno odišla, životná energia Miroslava a jeho kamarátov zďaleka neopúšťa. Napriek tomu je ich však, bohužiaľ, na každom stretnutí menej a menej. V ročníku ich skončilo 150, no rovná stovka už odišla na druhý svet. Situáciu im skomplikovala aj pandémia, kvôli ktorej sa od roku 2019 nemohli stretnúť. Práve počas uplynulých dvoch rokov mnohí dovŕšili 90-ku, ktorú teraz dodatočne oslavujú. Hrdý organizátor vysvetľuje, že nikdy presne nevedia, koľko z 39 žijúcich pamätníkov sa nakoniec zíde.

„Už sa nemôžeme stretávať ako kedysi, keďže niektorí už nie sú schopní docestovať. Tí, čo žijú v rámci Bratislavského kraja, však stretnutia nezvyknú vynechať. Väčšinou je to 10 až 12 ľudí. Robíme dokonca jarné aj jesenné stretnutie,“ vraví Miroslav. Spomína, že v škole boli výborná partia. Život bol vtedy podľa neho oveľa ťažší. Po škole sa dostali kvôli umiestnenkám na rôzne miesta, kde ich mnohokrát tamojšie kádre nevítali práve s otvorenou náručou.

„Naše stretnutia preto slúžili ako bilancovanie toho, čo sa nám v pracovnom živote podarilo, a ako si môžeme navzájom pomôcť. Stále sme si vďaka tomu pestovali vzájomnú dôveru a rešpekt. Teraz je to už ťažšie, mnohým už pomôcť neviem,“ povzdychne si Miroslav.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




O príčine vyhynutia mamutov vzniklo množstvo teórií.
Foto
Ako vyhynuli mamuty? Prevratná teória môže všetko zmeniť! Pravekých obrov mohla vyhubiť dnes už bežná vec
Kadyrov si na vozidlo nechal pripevniť guľomet.
Čečenský vodca má na Muska ťažké srdce: Elon, prečo si mi vypol Cybertruck ?
Filmová Khetanna
Foto
Lego stavebnica, ktorú musí mať každý fanúšik Hviezdnych vojen: Spomínate si, komu patrila táto ikonická loď?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
V pitnej vode objavili niečo nebezpečné: Okamžitý zákaz konzumácie!
Mozartova hudba je vo svete veľmi obľúbená (ilustračné foto).
Náhodný objav, ktorý prepíše dejiny hudby: Našla sa doteraz neznáma Mozartova skladba
Ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza.
Známy ruský opozičný politik šokoval vyhlásením: Putin čoskoro odíde...
Atentát na Donalda Trumpa.
Atentát na Trumpa: Vyšetrovanie tajnej služby zistilo niečo závažné!
Čilský rozhodca Carlos Chandía už kariéru ukončil.
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
(ilustračné foto).
Dve aktivistky poškodili ropovod, skončili za mrežami: Súd s nimi nemal zľutovanie
Muž trpí objektofíliou. Priťahujú ho sanitky značky Mercedes.
Foto
Dominik odhalil šialené chúťky: Vzťah s... Keď ich ľudia spolu pristihnú, zostanú v šoku
Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
(ilustr. foto)
Vodiči, zbystrite v Bratislave pozornosť: Chystá sa ženský beh