Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2022 05:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Slováci bojovali o kulinárskeho Oscara: Šéfkuchári sa presadili v silnej konkurencii na prestížnej súťaži Bocuse d´Or

Predviedli slušný výkon! Slovenský tím špičkových kuchárov sa predstavil v európskom finále najprestížnejšej kuchárskej súťaže na svete Bocuse d´Or.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Pred pár dňami v maďarskej Budapešti síce vyhrali Dáni, no 12. miesto pre Petra Duranského, Márka Janáka a Petra Vajgela predstavuje solídne umiestenie. Súťažiaci mali predpísané suroviny, z ktorých museli v časovom limite pripraviť chutné jedlá. Varili zo zemiakov a srnčieho mäsa, z kačacieho foie gras, kyslej smotany a cottage cheesu. Náš tím však neobišli technické problémy... 

Slovenský tím sa do európskej vetvy súťaže dostal cez národné kolo, no aby sa vôbec mohlo konať, musí žiadosť o organizáciu schváliť európska komisia Bocuse d‘Or. Už to je v podstate úspech, pretože napríklad Litva sa uchádzala o účasť na európskom kole dokonca 12 rokov. Najlepší slovenský tím v zložení Peter Duranský, Márk Janák a tréner Peter Vajgel v Budapešti súťažil so 16 tímami v tomto prestížnom kulinárskom podujatí. Napokon skončili na 12. mieste. Na postupové 10. miesto im chýbalo iba 30 bodov v hodnotení. Najlepších 10 krajín totiž postupuje na svetové fi nále súťaže do francúzskeho Lyonu, ktoré sa bude konať v januári 2023, a stretnú sa tam s ďalšími úspešnými krajinami z Ameriky, Ázie aj Afriky.

Prekvapili dizajnom jedla

Ako nováčikovia Slováci porotu príjemne prekvapili nielen dizajnom jedla na tanieri, ale aj výslednou chuťou. „To, čo sme predviedli, ma utvrdilo v tom, že na Slovensku na to máme. Ochutnával som vegetariánske jedlá všetkých súťažiacich a náš tanier sa tam teda vôbec nestratil. To isté platí aj o mise,“ zhodnotil pôsobenie slovenskej trojice Jaroslav Žídek, člen poroty Bocuse d‘Or a prezident Bocuse d‘Or Slovakia.

Technické problémy

Na súťaž v dobrom spomína aj Peter Duranský, ktorý pracuje ako šéfkuchár reštaurácie Das Loft vo Viedni a zároveň je jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v tejto rakúskej reštaurácii. „Bolo to veľmi náročné v tom, že dobre naplánované veci nám nevyšli, ale našťastie sme to vyriešili. Nefungoval nám cirkulátor teplej vody, porota nám zobrala cviklový džús, pretože sme na ňom nemali etiketu, kuchyňa bola na opačnú stranu, na akú sme boli zvyknutí pri tréningu. Zostali sme koncentrovaní a výsledok bol, myslím, fajn. Level na takýchto súťažiach vás posunie veľmi vysoko, pretože je to konfrontácia s najlepšími európskymi kuchármi,“ povedal Duranský bezprostredne po takmer 6-hodinovom maratóne varenia.

Rovnako ako všetci, aj on s Petrom Vajgelom a Márkom Janákom pripravovali 2 jedlá. Prvé vegetariánske, v ktorom boli hlavnou témou zemiaky. Druhým bolo jedlo, kde museli spojiť chute srnčieho mäsa a kačacieho foie gras, kyslej smotany a cottage cheesu. Mäso sa servírovalo najprv na mise a následne sa prekladalo na tanier. Do jedla zakomponovali slovenské tradície a mäso podávali na krásnej mise, ktorú zhotovili slovenskí drotári. „Keď to celé zhodnotím, stálo to za to. Neľutujem ani minútu toho, čo sme tomu obetovali. Ostatné dni boli emotívne vyhrotené, ale vždy sme našli cestu, ako z  toho von,“ uzavrel Duranský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Alexis diagnostikovali paroxyzmálnu nočnu hemoglobinúriu (PNH).
Foto
Kvôli liečbe ju museli očkovať 3 vakcínami naraz: Otrasná reakcia! Pohľad na jej tvár bolí
Viktor Vincze bol neoddeliteľnou súčasťou tanečnej šou Let’s Dance.
Foto
STOPKA za rebéliu? Markíza PRVÝKRÁT reaguje na Vinczeho: Toto je PRAVDA, prečo ho odpísali!
Foto
Dvojnásobná mamička Zuzulová: S priateľom už máme za sebou prvé...
(ilustračné foto)
Podarí sa dosiahnuť opak? Krajina sa ZMIETA v problémoch: O post prezidenta bojujú vo voľbách desiatky kandidátov
Ekológovia si mysleli, že objavili morského hada.
Ekológov splietol slizký objav na pláži: Keby vedeli, čo majú v rukách, neusmievali by sa!
Foto
Slovenská extraliga sa stáva útočiskom pre vyvrheľov: Sexuálni predátori na našich klziskách!
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov potvrdil to, o čom sa len šepkalo: Rusko má nového partnera, vzťahy dvoch krajín sú na výbornej úrovni
Nový britský premiér Keir Starmer
Britský premiér sa stal terčom ostrej KRITIKY: Luxusné dary od multimilionára!
Izraelský tank je otočený na pásmo Gazy v stredu 11. septembra 2024.
Libanonský minister straší slovami o návrate do TEMNÉHO stredoveku: Na Blízkom východe sa schyľuje k…
Polícia začala odkláňať vodičov už vo štvrtok popoludní.
Foto
Mimoriadna situácia v Banskej Bystrici: Dopravné PEKLO pre schátraný most! Mesto vyvracia tieto KLAMSTVÁ