Dlhá cesta za dobrotou
„Najskôr sme objednali 40-metrový sáčok, 25 kg bravčového kolena, 7 kg bravčového pleca, hlavy, jazyky, nohy a kože. Do varenia sme sa pustili 19. februára už o piatej hodine rannej pred obecným úradom. V 100-litrovom a 60-litrovom kotli sme mäso uvarili a následne nakrájali, do toho sme pomleli kože, zaliali obarom, dochutili a o 12.00 sme ju začali napĺňať do sáčku,“ vysvetľuje šikovný Braňo postup. Všetci pracovali ako o život a panovala dobrá nálada. Tlačenka bola uložená v ríne, aby ju mohli chladiť.
Hneď po naplnení mala 10,1 m, ale keďže sa chladením scvrkla, pri oficiálnom meraní mala za účasti nezávislých svedkov, ktorí rekord potvrdili, výsledných 9,94 m a vážila 80 kg. „O 17.00 už bola stuhnutá a dala sa krájať,“ dodáva podrobnosti o rekorde. Lahodná dobrota sa rozkrájala na 40-centimetrové kúsky. „Tie sme rozdali ľuďom, ktorí ju pomáhali robiť alebo prišli povzbudiť. V rovnaký deň slovenskí hokejisti získali olympijský bronz, a tak sme dali nášmu výrobku názov ,bronzová tlačenka‘. Bociani sa o rok pokúsia svoj rekord zdvojnásobiť. Je to pre nás výzva, no dúfame, že sa podarí zrealizovať a budeme úspešní,“ dodáva. „Je to prvý gurmánsky rekord tento rok a podarilo sa im na prvý raz s takýmto úctyhodným rozmerom. Rekord je platný, certifikát je pripravený, treba povedať, že je to ustanovujúci rekord,“ prezradil spokojne Igor Svitok zo Slovenských rekordov.
Tlačenka v číslach
- Dĺžka: 9,94 m
- Váha: 80 kg
- Dĺžka prípravy: 12 hodín
- Spotrebovali: 25 kg bravčového kolena, 7 kg bravčového pleca