Už ako dvanásťročná vedela pripraviť celkom slušný „repertoár“ jedál, ktorý sa rokmi rozšíril do takej miery, že Gizka vydala niekoľko kuchárskych kníh. Všetkým gazdinkám radí, že tak, ako v hudbe musí ladiť akord, takisto aj pri varení musia ladiť ingrediencie. „Ale pozor, najdôležitejším korením aj pri varení je láska!“ prízvukuje.
TVAROHOVÉ ŽEMLE
Potrebujeme:
- 8 žemlí
- 350 g tvarohu
- 2-3 vajcia
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 6 PL práškového cukru
- 3 PL hrozienok
- štipku nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/2 l mlieka
- 2 PL medu
- 50 g masla
Postup:
Vo vlažnom mlieku roztopíme maslo, pridáme med a vanilkový cukor. Žemle prekrojíme a vydlabeme vnútro. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh, hrozienka, citrónovú kôru, sneh z bielkov a vydlabané vnútro žemlí. Žemle krátko namáčame do mlieka a plníme tvarohovou plnkou. Opečieme ich na vymastenom pekáči doružova. Podávame s marhuľovým džemom.
Dobrú chuť!