Tieto dva recepty by mohli zvládnuť aj menej zdatní kuchári, no zaručene ich ocenia jedáci s vyberavými chuťovými pohárikmi.
Tagliatelle s lososom
Počet porcií: 5
Potrebujeme:
- 250 g čerstvého lososa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavú papričku
- olivový olej
- 50 g prosciutta
- 100 g cherry paradajok
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 2 lyžice masla
- 50 ml suchého bieleho vína
- 500 g chladených cestovín tagliatelle
- čerstvú petržlenovú vňať
- citrónovú šťavu (na dochutenie)
Postup:
Nadrobno nasekaný cesnak a štipľavú papričku zbavenú semienok orestujeme na panvici s olivovým olejom. Po chvíli pridáme prosciutto nakrájané na menšie kúsky a cherry paradajky.
Umytého a osušeného lososa stiahneme z kože a nakrájame na menšie kocky. Pridáme na panvicu, ochutíme korením a štipkou soli a krátko spolu orestujeme. Potom pridáme maslo a podlejeme vínom. Na miernom ohni povaríme, kým sa z vína odparí alkohol.
Medzitým uvaríme cestoviny vo vriacej osolenej vode „al dente“. Scedíme a pridáme ich na panvicu. Dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a pár kvapkami citrónovej šťavy. Zľahka premiešame.
Servírovanie: Cestoviny podávame v hlbokom tanieri, pokvapkané olivovým olejom.
Špagetys prosciuttom a cuketou
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- 250 g špagiet
- morskú soľ v mlynčeku
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cuketu
- 4 plátky prosciutta
- olivový olej
- vetvičky čerstvého tymianu
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- syr Grana Padano na ozdobu
Postup:
Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode „al dente“. Scedíme a necháme odkvapkať. Cesnak nasekáme nadrobno, cuketu nakrájame na tenšie rezance a prosciutto na väčšie kúsky.
Potom ich orestujeme na panvici s rozohriatym olivovým olejom. Keď cuketa získa zlatistú farbu, pridáme na panvicu lístky tymianu, scedené špagety a smotanu. Ochutíme soľou a korením. Chvíľu varíme na miernom ohni, kým sa omáčka zredukuje a získa krémovú konzistenciu. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a zľahka premiešame.
Servírovanie: Špagety servírujeme posypané nastrúhaným syrom Grana Padano.