Po prekonaní tohto hormonálneho prechodu z plodnej časti života sa u ženy totiž výrazne mení metabolizmus. A potraviny s vysokým glykemickým indexom pri trávení výrazne zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Žena, ktorá po menopauze konzumuje jednoduchšie sacharidy, veľmi často kvôli nim ochorie na diabetes typu 2. Zvýšená hladina glukózy tiež poškodzuje obehovú sústavu.
Jednoduchšími sacharidmi sa pritom myslia nielen sladidlá, obsahujú ich aj biela múka, svetlé cestoviny a biela ryža. Ženy po menopauze by teda mali výrazne obmedziť konzumáciu bieleho pečiva, bielej ryže a cestovín z bielej múky. Tieto potraviny u nich výrazne zvyšujú hladinu krvnej glukózy, čo vedie k rozvoju diabetu typu 2, ďalej k ukladaniu tuku v oblasti brucha, vyššej miere zápalov v tkanivách, zvýšenej hladine cholesterolu a vyššiemu krvnému tlaku.
„Ak ste po menopauze, dochádza u vás k nežiaducemu zvýšeniu krvného cukru po konzumácii potravín bohatých na sacharidy. Tento efekt nastáva práve kvôli menopauze. Preto tieto ženy by mali oveľa viac premýšľať o konzumácii sacharidov,“ tvrdí jedna z autorov štúdie doktorka Sarah Berryová. Na výskume spolupracovali experti z Londýnskej univerzity, Harvardovej univerzity a Všeobecnej nemocnice v Massachusetts.
Zo štúdie tiež vyplýva, že glykemický index kritických potravín sa zníži, keď k nim žena konzumuje olivový olej a bielkoviny.