Jarná únava je každoročný problém väčšiny ľudí. Prečo k nej vôbec dochádza? Klinická imunologička a alergiologička Katarína Bergendiová hovorí, že na jej vzniku sa podieľajú viaceré faktory. „Mesiace chladného počasia nás nútia viacej času zotrvávať v prekúrených priestoroch a menej času venujeme aktívnemu relaxu na čerstvom vzduchu. Ďalej je znížené množstvo slnečného žiarenia cez deň počas zimných mesiacov a tiež nižšia hladina vitamínov a antioxidantov.“ Odborníčka radí na jar určite upraviť jedálniček. „Je potrebné zvýšiť príjem čerstvej zeleniny a ovocia a tiež dodržiavať pitný režim,“ dodáva Bergendiová.
10 tipov:
1. Doplňte vitamín C
- zvýšte príjem čerstvej zeleniny a ovocia s obsahom vitamínu C
2. Nezabúdajte minerály
- dbajte na dostatočný prívod minerálov, stopových prvkov, bielkovín a vlákniny
3. Pitný režim
- denne vypite dva až tri litre tekutín
4. Obmedzte spotrebu tukov
- napríklad transmastných kyselín (v sušienkach, pečive, zákuskoch, šiškách, hranolčekoch a vo väčšine margarínov)
- nasýtených mastných kyselín, ktoré sú v tučnom mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch, v loji, bravčovej masti či vo vaječnom žĺtku