Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2022 06:27 | Správy | Koronavírus

Česko bojuje s koronavírusom: V krajine opäť pribudol vysoký počet nakazených

V pondelok pribudlo v Česku 8812 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 15 percent menej ako pred týždňom.

Podobne ale ďalej klesalo aj množstvo testov na koronavírus. V pondelok ich bolo dohromady vykonaných asi 32.000, teda o 17 percent menej ako pred týždňom. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva. Ďalej sa znižuje aj množstvo hospitalizovaných. V nemocniciach bolo k pondelku 1857 ľudí s chorobou covid-19, takže za uplynulý týždeň klesol ich počet o pätinu. Vo vážnom stave bolo 93 ľudí.

Denné počty novo nakazených sa znižujú postupne už zhruba od začiatku februára, kedy bol zaznamenaný rekordný nárast. Podľa štatistík pribudlo 1. februára cez 57.000 prípadov nákazy koronavírusom, najviac za deň od začiatku epidémie v Česku v marci 2020. V poslednom čase denné nárasty počtu nákaz kolísajú zhruba od 7000 po 10.000 za všedný deň.

Od začiatku februára sa ale vytrvalo znižujú aj počty ľudí testovaných na koronavírus. V pondelok bolo vykonaných asi 23.600 PCR testov a zhruba 8200 antigénnych, zatiaľ čo pred týždňom bolo PCR testov cez 29.000 a antigénnych skoro 9000.

V kategórii preventívneho a plošného testovania, ktorá je najpočetnejšia, tak podiel pozitívnych testov na celkovom počte testovaných stúpol z 24,15 percenta za predchádzajúci pondelok na 24,99 percenta. Aj pri druhej najpočetnejšej indikácii - diagnostické - pre testovanie ľudí vykazujúcich príznaky choroby stúpol podiel pozitívnych. Iba pri epidemiologickej indikácii, kedy sa testujú ľudia napríklad kvôli kontaktu s nakazeným, sa podiel pozitívnych mierne znížil.

Ďalej klesá tzv. incidenčné číslo, teda počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných sedem dní na každých 100.000 obyvateľov. K dnešku sa znížilo v Česku z pondelňajších 465 prípadov na 450. Najvyššia je stále v Prahe s 580 prípadmi a najnižšia v Karlovarskom kraji s 308 prípadmi.

Od polovice februára v Česku ubúda ľudí, ktorí skončia s covidom-19 v nemocniciach. V polovici februára bolo hospitalizovaných cez 4000, z toho skoro 300 vo vážnom stave. V posledných dňoch sa už počet hospitalizovaných dostal pod 2000 a množstvo ťažkých prípadov pod stovku. Rovnako tak klesajú aj počty úmrtí ľudí s covidom-19. Ešte na prelome februára a marca bolo úmrtie okolo štyroch až piatich desiatok za deň, kým v uplynulom týždni dve až tri desiatky denne.

Od 1. marca 2020, kedy sa v Česku objavili prvé prípady nákazy koronavírusom, bolo v krajine zaznamenaných asi 3,8 milióna potvrdených prípadov nákazy. Zomrelo celkom 39.610 ľudí s covidom-19. Podalo sa asi 17,5 milióna dávok vakcín proti covidu-19. Plne naočkovaných bolo 6,9 milióna ľudí a ďalšiu posilňujúcu dávku vakcíny dostalo 4,1 milióna očkovaných. V pondelok bolo očkovaných 2637 ľudí, teda asi o 300 menej ako pred týždňom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Zuzana Dolinková a Robert Fico.
Robert Fico reaguje na kritiku od zdravotníkov: Čo podľa premiéra musí ponúknuť ministerka Dolinková?
Bezpečnostný analytik Radovan Bránik.
Bezpečnostný expert Bránik: Prečo mi politici prekážajú na miestach katastrof!
Thermometer in front of an autumn colored tree
Užijeme si cez víkend babie leto? Zistite, čo nás čaká, blíži sa prudká ZMENA!
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...