Reklama

Jar na zelenine: Nechajte sa inšpirovať receptami, z ktorých si vyberú mäsožravci aj vegetariáni

Jar na zelenine: Nechajte sa inšpirovať receptami, z ktorých si vyberú mäsožravci aj vegetariáni

Zdroj: lidl

Reklama

Príroda sa pomaly, ale isto prebúdza zo zimného spánku, tešiť sa môžeme aj zo sezónnej zeleniny. Tá je vhodná do receptov, z ktorých si vyberú zarytí mäsožravci, fanúšikovia ľahšej kuchyne a aj kreatívni vegetariáni. Nechajte sa inšpirovať.

Pečený paradajkový šalát

  • Počet porcií: 4

Potrebujeme:

  • 70 g quinoy
  • soľ
  • 1 avokádo
  • šťavu z ½ citróna
  • 1 uhorku
  • 2 lahôdkové cibuľky
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 g cherry paradajok
  • sušené oregano
  • 2 krajce chleba
  • 220 g syra halloumi
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup

  • Quinou dôkladne prepláchneme a varíme 10 minút vo dvojnásobnom množstve vody so štipkou soli. Potom ju necháme vychladnúť.
  • Avokádo nakrájame na kocky a ihneď pokvapkáme šťavou z polovice citróna, aby nezhnedlo. Zmiešame ho s uhorkou a cibuľkami nakrájanými na menšie kúsky, so soľou, s čiernym korením, 2 lyžicami olivového oleja a vychladnutou quinoou. V panvici s rozohriatym olivovým olejom opečieme očistený strúčik cesnaku a cherry paradajky tak, aby zmäkli a viditeľne sa opiekli, avšak zároveň nestratili svoj tvar. Po 8-9 minútach pridáme štipku soli a oregano. Paradajky preložíme na tanier a necháme vychladnúť.
  • V panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb. Ten najskôr vpije šťavu z paradajok a po 4-5 minútach, keď je viditeľne opečený, ho preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Panvicu utrieme papierovou servítkou a ihneď v nej nasucho opečieme aj syr halloumi nakrájaný na kocky. Opekáme aspoň z dvoch strán dozlatista, celkovo asi 2-3 minúty.

Servírovanie

  • Servírujeme v samostatných vrstvách alebo môžeme priamo pred podávaním všetko zmiešať. Porcie dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Pokiaľ šalát vrstvíme do obedárov či iných nádob, najskôr vložíme zelenú časť, potom opečený chlieb, paradajky a na záver grilovaný syr.
Autor receptu – Martin Pyco Rausch

Súvisiace