Jar na zelenine: Nechajte sa inšpirovať receptami, z ktorých si vyberú mäsožravci aj vegetariáni
15. 4. 2022, 2:00

Zdroj: lidl
Reklama
Príroda sa pomaly, ale isto prebúdza zo zimného spánku, tešiť sa môžeme aj zo sezónnej zeleniny. Tá je vhodná do receptov, z ktorých si vyberú zarytí mäsožravci, fanúšikovia ľahšej kuchyne a aj kreatívni vegetariáni. Nechajte sa inšpirovať.
Pečený paradajkový šalát
- Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- 70 g quinoy
- soľ
- 1 avokádo
- šťavu z ½ citróna
- 1 uhorku
- 2 lahôdkové cibuľky
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g cherry paradajok
- sušené oregano
- 2 krajce chleba
- 220 g syra halloumi
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup
- Quinou dôkladne prepláchneme a varíme 10 minút vo dvojnásobnom množstve vody so štipkou soli. Potom ju necháme vychladnúť.
- Avokádo nakrájame na kocky a ihneď pokvapkáme šťavou z polovice citróna, aby nezhnedlo. Zmiešame ho s uhorkou a cibuľkami nakrájanými na menšie kúsky, so soľou, s čiernym korením, 2 lyžicami olivového oleja a vychladnutou quinoou. V panvici s rozohriatym olivovým olejom opečieme očistený strúčik cesnaku a cherry paradajky tak, aby zmäkli a viditeľne sa opiekli, avšak zároveň nestratili svoj tvar. Po 8-9 minútach pridáme štipku soli a oregano. Paradajky preložíme na tanier a necháme vychladnúť.
- V panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb. Ten najskôr vpije šťavu z paradajok a po 4-5 minútach, keď je viditeľne opečený, ho preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Panvicu utrieme papierovou servítkou a ihneď v nej nasucho opečieme aj syr halloumi nakrájaný na kocky. Opekáme aspoň z dvoch strán dozlatista, celkovo asi 2-3 minúty.
Servírovanie
- Servírujeme v samostatných vrstvách alebo môžeme priamo pred podávaním všetko zmiešať. Porcie dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Pokiaľ šalát vrstvíme do obedárov či iných nádob, najskôr vložíme zelenú časť, potom opečený chlieb, paradajky a na záver grilovaný syr.
Autor receptu – Martin Pyco Rausch