Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2022 08:59 | Správy | Domáce správy

Vláda Eduarda Hegera má za sebou prvé výročie: Čo všetko (ne)zvládol za rok vo funkcii!

Má za sebou krst ohňom! Už je to rok, čo Eduard Heger (45) vystriedal na premiérskej stoličke Igora Matoviča (48).

Bolo to v čase, keď osud koalície visel na vlásku a na Slovensku bolo treba hasiť viaceré domáce aj medzinárodné prešľapy jeho predchodcu. Čo sa mu podľa odborníkov za toto obdobie  podarilo presadiť a v čom absolútne zlyhal?

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Privezenie vakcíny Sputnik bez vedomia členov vlády bolo poslednou kvapkou pre SaS a Za ľudí, aby trvali na odchode Igora Matoviča z postu premiéra. Hoci to spočiatku vyzeralo, že sa svojej funkcie nevzdá, nakoniec došlo k šalamúnskemu rozuzleniu. Miesto si vymenil s dovtedajším ministrom financií Eduardom Hegerom, ktorý mal z košiara OĽaNO najväčšie šance upokojiť rozbúrené koaličné vody.

To sa mu podľa odborníkov aj podarilo a je určite pre Slovensko lepšou alternatívou ako jeho predchodca, nie je však lídrom v pravom zmysle slova. „Nepodarilo sa mu odtrhnúť od pupočnej šnúry Igora Matoviča, otázne je, či sa o to vôbec pokúsil,“ hovorí politológ Radoslav Štefančík, ktorého dopĺňa analytik Jozef Lenč s tým, že tak, ako nemal odvahu ísť na Ukrajinu, tak nemá odvahu ísť do konfliktu so svojím straníckym šéfom. „Nenašiel dostatok odvahy rázne zakročiť voči tým, ktorí sa dopustili prešľapov a znižuje tým dôveryhodnosť vlády.“

Heger je spokojný

Súčasný premiér si je vedomý, že okúsil aj trpkú príchuť prehier, najmä čo sa týka presadzovania reforiem či pri nezastavení polarizácie spoločnosti. „Ale v porovnaní s katastrofou, ktorá by nastala, keby táto vláda padla, rok vo funkcii premiéra hodnotím ako vcelku úspešný,“ povedal pre Nový Čas.

Otvoriť galériu

Za najväčšie úspechy považuje schválenie reformy zdravotníctva, vysokého školstva či legislatívy týkajúcej sa národných parkov. Za posledný rok zažil aj niekoľko naozaj emotívnych momentov. Okrem stretnutí s ťažko skúšanými ľuďmi z Ukrajiny to bola jeho nedávna návšteva v Ríme. „Veľmi emotívne stretnutie pre mňa bolo i stretnutie s pápežom a taktiež s naším kardinálom Tomkom,“ uviedol.

Politika „našizmu“ zostala

Mimovládky oceňujú, že po voľbách vo februári 2020 sa úroveň výberových konaní na niektorých inštitúciách citeľne zvýšila. Išlo napríklad o pozície na Ústavnom súde, v Súdnej rade, na prokuratúre, v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť a podobne. „Naďalej sme však boli svedkami aj obsadzovania funkcií predovšetkým na základe straníckych preferencií, bez riadneho výberu, zohľadňovania odbornej kvalifikácie či morálnej integrity uchádzačov. A predovšetkým bez dostatočnej verejnej kontroly,“ upozornila Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. Ide napríklad o dosadenie na pozíciu Slovenského pozemkového fondu či Protimonopolného úradu.

Potiahne preferencie?

Nekonfliktný premiér však nemá pre OĽaNO potrebný výtlak. Hoci je spomedzi svojich straníckych politikov najdôveryhodnejší, jeho popularita je podľa prieskumu len 28 %. „Nemá takú agendu, s ktorou by si ho voliči spájali. Skôr mám pocit, že je to premiér, ktorý sa snaží tlmiť vnútorné napätie v koalícii,“ zhodnotil pred časom jeho pôsobenie sociológ Martin Slosiarik. „Igor Matovič je betónový kváder, ktorý má na nohe aj Eduard Heger, a tým, že šéf OĽaNO je najnedôveryhodnejším politikom, ťahá stranu smerom nadol,“ dodal politológ Lenč.
 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!