Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2022 06:05 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Vojna na Ukrajine: Buča šokovala svet, v ďalšom meste to ale môže byť ešte horšie

Hrôza, skaza a krviprelievanie! Ruská invázia na Ukrajinu trvá už 40 dní. Všetko podstatne ste si mohli aj v pondelok prečítať v online prenose.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

02:00 Online prenos sa končil. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme sledovať aj v utorok.

01:48  Civilných obetí v iných oslobodených ukrajinských mestách môže byť "oveľa viac" než v Buči, povedal v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj. Spomenul napríklad mesto Boroďanka západne od Kyjeva, informoval portál britskej stanice Sky News. Zelensky vyzval zahraničných novinárov, aby navštívili Buču, približne 30 kilometrov severozápadne od Kyjeva, aj ďalšie mestá a aby zdokumentovali vraždenie civilistov. Prezident dodal, že je v záujme Ukrajiny, aby sa začalo vyšetrovanie smrti týchto ľudí.

01:20 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v pondelok vyzval obyvateľov ukrajinského hlavného mesta, ktorí ušli pred konfliktom, aby sa do mesta "ešte aspoň týždeň nevracali". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "V prvom rade platí v niektorých častiach Kyjevskej oblasti 24-hodinový zákaz vychádzania. A takisto sa v mestách blízko Kyjeva, kde prebiehali boje, našlo obrovské množstvo výbušných zariadení - ktoré môžu predstavovať veľké nebezpečenstvo," vysvetlil starosta. 

00:54 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok uviedol, že jeho krajina nepociťuje žiadne následky vyhostenia svojich diplomatov z rôznych európskych štátov, a naznačil, že Rusko bude reagovať tak isto. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. V odkazovej aplikácii Telegram Medvedev napísal, že "každý pozná odpoveď: bude symetrická a ničivá pre dvojstranné vzťahy".

23:56 Spoločné vystúpenie ruských a ukrajinských baletiek vyvolalo v Neapole ostré rozpory. S predstavením nesúhlasil ukrajinský konzul v juhotalianskom meste Maksym Kovalenko, podľa ktorého v období vojny nie je kultúrna spolupráca s Rusmi prípustná. Tento názor ale odmietlo vedenie operného divadla San Carlo, ktoré vypredané predstavenie usporiadalo, uviedla agentúra AP.

23:20 Nasledujúca fáza vojny na Ukrajine môže trvať mesiace, vyhlásil v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan po tom, čo sa ruské sily stiahli od ukrajinského hlavného mesta Kyjev a presunuli sa do východných oblasti. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Táto ďalšia fáza sa možno bude merať na mesiace alebo bude trvať aj dlhšie," povedal Sullivan novinárom.

22:53 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v pondelok bolo z Mariupola, mesta na juhovýchode krajiny obkľúčeného ruskými vojakmi, evakuovaných vyše 1550 civilistov. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Vereščuková spresnila, že celkovo 2405 ľudí bolo v pondelok evakuovaných po trase humanitárneho koridoru vedúceho z Mariupola do mesta Záporožie, ktoré je v rukách Ukrajincov - 1553 civilistov prišlo zo samotného Mariupola a zvyšok z iných lokalít v tejto ťažko skúšanej oblasti.

22:40 Na Rusko musia byť za jeho "zverstvá" páchané na Ukrajine uvalené tie najtvrdšie možné sankcie. V pondelok to vo Varšave vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová po rokovaní so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr PA Media a DPA.

22:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval Západ na to, aby sa zjednotil a zabránil hroziacej ruskej genocíde v Európe. Uviedol pritom, že bezpečnosť Európy závisí na tom, ako dopadne ruská invázia na Ukrajine.

Zelenskyj sa takto podľa agentúry AFP vyjadril v prejave, ktorý prostredníctvom videospojenia predniesol v rumunskom parlamente. "Spoločne môžeme zastaviť tých, ktorí chcú genocídu v Európe," povedal ukrajinský prezident po tom, ako rumunským poslancom ukázal fotografie mŕtvych tiel v civilnom oblečení na uliciach v ukrajinskom meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti.

22:17 Rusko v pondelok vyjadrilo podporu novému, samozvanému primátorovi mesta Mariupol, ktorý spolupracuje s ruskými silami, informovala v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na oznámenie mariupolskej mestskej rady zverejnené na internete.

Poradca primátora zvoleného v komunálnych voľbách v roku 2020, Petro Andriuščenko, na platforme Telegram opísa okolnosti, za ktorých bol "zvolený" samozvaný primátor.

22:05 Najmenej desať civilistov prišlo o život a 46 utrpelo zranenia počas ruského bombardovania ukrajinského mesta Mykolajiv. V pondelkovom videu to oznámil tamojší starosta Olexandr Senkevič, informuje agentúra AFP.

Prvý útok ruskej armády nastal okolo 07.00 h miestneho času a "zabil jednu osobu a päť zranil vrátane dvoch ťažko zranených", priblížil Senkevič. Nasledoval ďalší útok, počas ktorého "bolo zabitých deväť ľudí a 41 zranených", dodal s tým, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť.

21:49 Podľa nemenovaného západného predstaviteľa prijala ruská armáda v ostatnom čase do svojich radov neobvykle vysoký počet nových brancov a je možné, že ich vyšle na Ukrajinu, hoci to Moskva popiera. Prijatie vyše 130.000 nových brancov síce časovo korešponduje s každoročnými jarnými odvodmi do ruskej armády, avšak podľa zmieneného predstaviteľa, ktorého v pondelok cituje spravodajská stanica Sky News, ide o "neobvykle vysoký počet".

21:37 Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V pondelok to na Telegrame uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ktorý vyzval na hromadnú evakuáciu miestneho obyvateľstva. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Pozorujeme, že vybavenie prichádza z rozličných smerov, privážajú vojakov, palivo," uviedol Hajdaj vo videu. "Vychádzame z toho, že sa pripravujú na veľký (vojenský) prielom," dodal.

21:29 Rozhodnutie Nemecka vyhostiť 40 ruských diplomatov zhorší jeho diplomatické vzťahy s Moskvou, uviedla v pondelok ruská ambasáda v Berlíne. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP. "Neopodstatnené zníženie počtu diplomatických zamestnancov na ruských misiách v Nemecku zúži priestor na udržiavanie dialógu medzi našimi krajinami, čo povedie k ďalšiemu zhoršeniu rusko-nemeckých vzťahov," uviedlo ruské veľvyslanectvo v Berlíne prostredníctvom aplikácie Telegram.

21:18 Do Poľska v pondelok dorazili americké stíhačky typu F-18. Na leteckej základni v meste Lask pristáli v rámci posilnenia východného krídla NATO. Informoval o tom minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR správu prevzala od poľskej agentúry PAP.

21:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za rokovania s ruským lídrom Vladimirom Putinom a pripomenul mu, že ani s nemeckým nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom svojho času nikto nerokoval. TASR prevzala správu od agentúry Reuters. "Pán prezident Macron, koľkokrát ste už rokovali s Putinom a čo ste dosiahli?" opýtal sa na tlačovej konferencii Morawiecki. "So zločincami sa nemá vyjednávať, treba s nimi bojovať... Rokovali by ste aj s Hitlerom, Stalinom či Pol Potom?" pýtal sa ďalej poľský premiér.

20:58 Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v pondelok večer v Štrasburgu informovala europoslancov o svojej návšteve na Ukrajine. Na úvod aprílového plenárneho zasadnutia zároveň vyzvala na väčšiu logistickú, humanitárnu a vojenskú podporu pre Ukrajinu, ktorá čelí invázii ruských vojsk. Informuje o tom spravodajca TASR. "Zverstvá páchané ruskou armádou na Ukrajine sú strašné, nehumánne a hanebné," uviedla Metsolová a zdôraznila, že zábery mŕtvych tiel z Buče a Irpiňu podčiarkujú mieru ohrozenia, ktorej čelí Ukrajina a tiež súčasný svetový poriadok založený na globálnych pravidlách.

20:42 Kanada v pondelok informovala, že uvalí sankcie na ďalších deviatich Rusov a deviatich Bielorusov, ktorí Moskve umožnili alebo uľahčili inváziu na Ukrajinu. "Umožnením nezmyselnej invázie (ruského prezidenta) Vladimira Putina na Ukrajinu, sa títo blízki spolupracovníci (ruského) režimu podieľajú na hrôzostrašných udalostiach, ktoré sa odohrávajú pred našimi očami," povedala kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová, ktorú citovala agentúra Reuters.

20:28 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v pondelok uviedla, že následky ruskej invázie v ukrajinskom meste Boroďanka môžu byť ešte horšie ako v meste Buča. Obe mestá sa nachádzajú v Kyjevskej oblasti a ruské jednotky sa z nich stiahli len pred niekoľkými dňami, informoval denník The Guardian. Vo vysielaní ukrajinskej televízie Venediktovová vyhlásila, že počet obetí v Boroďanke, ktorá leží 23 kilometrov západne od Buče, by mohol byť vyšší ako kdekoľvek inde. Bližšie informácie k svojmu tvrdeniu neuviedla.

20:11 Nemecko sa chystá vypovedať 40 ruských diplomatov v reakcii na zabíjanie civilistov v meste Buča. Berlín uviedol, že spolu s partnermi pripravuje ďalšie opatrenia. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok povedala, že obrázky z ukrajinského mesta po odchode ruských vojakov „ukazujú zámer ničiť, ktorý prekračuje všetky hranice". Ministerka dodala, že obrázky z mesta Buča zároveň odhaľujú „neuveriteľnú brutalitu ruského vedenia a tých, ktorí sa riadia jeho propagandou".

20:07 Americká armáda nedokáže nezávisle overiť tvrdenia ukrajinských činiteľov o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča, ale nemá ani dôvod ich spochybňovať, povedal v pondelok predstaviteľ ministerstva obrany USA pod podmienkou anonymity. TASR túto informáciu prevzala od agentúry Reuters. "Vidíme rovnaké zábery ako vy. Nemáme žiaden dôvod vyvracať tvrdenia Ukrajiny o týchto zverstvách," povedal predstaviteľ amerického rezortu obrany. "Pentagón nedokáže (tieto obvinenia) nezávisle a samostatne potvrdiť, ale tiež nie sme v pozícii, aby sme tieto tvrdenia vyvrátili," dodal.

19:59 Francúzsko vyhostí 35 ruských diplomatov, ktorí na jeho území konajú proti záujmom Paríža, uviedol zdroj z prostredia francúzskej vlády. TASR túto informáciu prevzala z agentúry AFP.

19:55 V Skalici otvorili triedu materskej školy pre deti z Ukrajiny. Nová trieda vznikla v Materskej škole Dr. Clementisa, ktorá patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. K pondelku sa prihlásilo 20 detí, ich počet však môže ešte narásť. Ďalšie tri deti z utečeneckých rodín boli umiestnené na iné vzdelávacie pracovisko materskej školy, kde to umožňovali voľné kapacity. Potvrdila to primátorka Anna Mierna.

19:50 Rusko doposiaľ stiahlo z okolia Kyjeva asi dve tretiny svojich vojakov dislokovaných v tejto oblasti a presúva ich do Bieloruska. Zvyšok ruských vojakov ostáva na svojich pozíciách mimo ukrajinského hlavného mesta. V pondelok to uviedol vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorý si želal ostať v anonymite. TASR o tom informuje podľa správ agentúry DPA a britskej televízie Sky News.

19:20 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, ktorý je na návšteve Poľska, v pondelok povedal, že spolu s ním pocestuje naspäť do Japonska aj 20 ukrajinských utečencov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Tento krok je podľa ministrových slov súčasťou japonských opatrení zameraných na poskytovanie humanitárnej pomoci Ukrajincom. S Hajašim do Japonska poletia vládnym špeciálom ukrajinskí utečenci, ktorí prejavili záujem odcestovať do tejto východoázijskej krajiny. Po príchode do Japonska im tamojšie úrady poskytnú ďalšiu podporu.

19:10 Vláda Veľkej Británie uvažuje o stíhaní ruských dôstojníkov. Pre BBC to uviedli vysokopostavené vládne zdroje. Pravdepodobne by malo ísť o sankcie ale aj o skúmanie možností ich trestného stíhania za to, čo britský premiér označil za dôkazy o vojnových zločinoch na Ukrajine. Britskí vládni predstavitelia skúmajú opatrenia, ktoré by mohli byť namierené voči kapitánom, majorom a plukovníkov ruskej armády.

18:59 Ruské sily odišli zo severu ukrajinskej Žytomyrskej oblasti. Povedal to jej guvernér Vitalij Bunečko. Podľa jeho slov oblasť západne od Kyjiva pri hraniciach s Bieloruskom už nie je okupovaná ruskou armádou, ktorá tam zanechala časť munície. „Odišli, zanechali časť svojich vozidiel a časť munície," uviedol guvernér. Informuje o tom portál news.sky.com.

18:55 Estónske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu v súvislosti so správami o násilnostiach spáchaných na civilistoch v ukrajinskom meste Buča tlmočilo svoj rozhodný protest. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

18:39 Vedúci predstavitelia bieloruskej opozície žijúci v exile - Sviatlana Cichanovská a Pavel Latuška - vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby vyhlásilo Bielorusko za krajinu dočasne okupovanú Ruskom. Bol by to "mimoriadne dôležitý krok na zastavenie ruskej agresie voči Ukrajine a obnovu bezpečnosti v regióne", píše sa vo vyhlásení, o ktorom informovala agentúra APA.

Lídri bieloruskej opozície tvrdia, že vojna na Ukrajine jednoznačne ukázala, že Alexandr Lukašenko, ktorého označili za diktátora, stratil kontrolu nad územím Bieloruska. Skutočnosť, že Lukašenko ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi "bez odporu dovolil obsadiť Bielorusko, jasne ukazuje, že jeho režim nie je len nelegitímny, ale aj nesamostatný a bábkový".

18:16 Spojené štáty sa chcú pokúsiť o suspendovanie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva. V pondelok o tom informovala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ako informovala agentúra AFP, Ruská diplomatická misia v Ženeve oznámenie americkej veľvyslankyne bezprostredne nekomentovala . "Nemôžeme dovoliť členskému štátu, ktorý podkopáva všetky princípy, ktoré si ctíme, aby sa zúčastňoval na práci v Rade OSN pre ľudské práva," napísala veľvyslankyňa na Twitteri v súvislosti s množiacimi sa podozreniami, že ruské jednotky sa na Ukrajine zrejme dopustili činov, ktoré by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny.

17:58 Nemecko dočasne zoštátni Gazprom Germania, aby zabezpečilo dodávky plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

17:52  Americký prezident Joe Biden v pondelok vyzval na proces s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za vojnové zločiny. Vyjadril sa tak v súvislosti s vraždením civilistov v meste Buča v Kyjivskej oblasti, ktoré mali v ostatných týždňoch pod kontrolou ruské sily. Biden tiež nazval Putina vojnovým zločincom a brutálnou osobou. „Čo sa deje v Buči je hrozné a všetci to vidia,“ povedal, svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského však nenasledoval v pomenovaní masakrovania civilistov genocídou.

17:50 Rusko zruší po 9. apríli cestovné obmedzenia zavedené v dôsledku koronavírusovej pandémie pre 52 "spriatelených" krajín, ktoré sa nepridali k Západu a neuvalili na Moskvu sankcie za inváziu na Ukrajinu. Oznámil to v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, ktorého citovala agentúra Reuters.

17:45 Nemecká vláda v pondelok vyhlásila 40 ruských diplomatov za "neželané osoby". Na opustenie krajiny majú päť dní. TASR informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej.

17:39 Ukrajinské vedenie v pondelok obvinilo Moskvu zo zlého zaobchádzania s ukrajinskými vojakmi zajatými ruskou armádou. Prepustení vojnoví zajatci vo svojich svedectvách popisovali bitie, zastrašovanie a zlé podmienky vo väzbe. Informovala o tom agentúra AFP.

17:20 Litva v pondelok oznámila, že v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine vrátane "hrôzostrašného masakru" v meste Buča vyzvala ruského veľvyslanca Alexeja Isakova, aby opustil krajinu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

17:19 Ruský vyšetrovací výbor začal vlastné vyšetrovanie masakry civilistov v ukrajinskom meste Buča, ktoré mali v uplynulých týždňoch pod kontrolou ruské sily. Podľa svojho vyhlásenia sa zameria na falošné informácie o ruských silách. Výbor tvrdí, že ukrajinské úrady vymysleli obvinenia „s cieľom zdiskreditovať ruských vojakov“. Zainteresované strany by podľa neho mali čeliť vyšetrovaniu pre možné porušenie nového ruského zákona, ktorý zakazuje falošné informácie o ruských silách.

17:18 Nemecký minister financií Christian Lindner aj napriek správam o vojnových zločinoch ruskej armády vylučuje okamžité embargo na ruský plyn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

17:02 Z mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské sily, už bolo zničených asi 90 percent. Povedal to v pondelok tamojší primátor Vadym Bojčenko, informuje agentúra AFP.

16:50  Dvadsiatich ukrajinských utečencov vezme z poľského územia letecky do svojej krajiny japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, ktorý je na návšteve Poľska. Šéf japonskej diplomacie uviedol, že ukrajinskí utečenci s ním pocestujú vo vládnom lietadle. Informuje o tom portál news.sky.com.

16:36  Tímu Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) sa v pondelok znova nepodarilo dostať do obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ. Televízii CNN to povedal hovorca organizácie s tým, že dôvodom sú bezpečnostné podmienky. Červený kríž sa snaží dostať do mesta už niekoľko dní, aby mohol poskytnúť tamojším obyvateľom nutnú humanitárnu pomoc. Jeho cieľom je tiež sprostredkovať evakuáciu pre civilistov, ktorí v meste uviazli.

16:20  Európska únia (EÚ) zriadila spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude preskúmať údajné ruské vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. V pondelok to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen po tom, ako sa objavili šokujúce zábery zavraždených civilistov po odchode ruských vojsk z ukrajinského mesta Buča. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

16:10 Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie. V pondelok poobede to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje spravodajca TASR.

16:01 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v pondelok prirovnal postup ruskej armády v Buči neďaleko Kyjeva, kde došlo pravdepodobne k masakru civilistov, k nacistickým jednotkám SS počas druhej svetovej vojny a pohrozil odvetou. TASR informuje na základe správy denníka Die Welt, ktorý sa odvoláva na príspevok Reznikova na sociálnej sieti Facebook. "Toto zlo jednoducho nemôže zostať nepotrestané," vyhlásil Reznikov. Naše spravodajské služby neustále identifikujú všetkých votrelcov a vrahov... A každý z nich v istom momente dostane to, čo si zaslúži," uviedol na Facebooku.

15:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli telá približne 340 civilistov. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Viac si prečítajte tu: Zelenskyj podporil miestnych, navštívil zničenú Buču: Rusko sa na Ukrajine dopustilo genocídy!

15:24 Už pred ruskou inváziou na Ukrajinu 77 percent obyvateľov členských krajín EÚ podporovalo spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku EÚ. Vyplýva z v pondelok zverejnených údajov Eurobarometra, o ktorých informuje spravodajca TASR. Z prieskumu tiež vyplynulo, že Slováci patria v rámci EÚ medzi národy, ktoré sú najmenej spokojné so svojou súčasnou situáciou.

15:12 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už viac ako 4,2 milióna ľudí, vyplýva z nových údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktoré boli zverejnené v pondelok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:57 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala rozhodnutie členských krajín NATO z roku 2008, keď odmietli návrh na členstvo Ukrajiny v Aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Merkelová a francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy by mali navštíviť kyjevské predmestie Buča, kde po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov. Podľa Zelenského by si tam politici mali urobiť obraz o svojej neúspešnej politike voči Rusku z uplynulých rokov.

14:52 Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekrét, ktorý zavádza "odvetné vízové opatrenia" voči občanom krajín, ktoré Moskva označuje ako štáty, ktoré nie sú voči Rusku priateľské. Informovala o tom agentúra TASS. Výnos podľa nej a agentúry Reuters pozastavuje vydávanie víz v zjednodušenom režime pre občanov týchto krajín. Týka sa to Európskej únie, Nórska, Islandu, Švajčiarska a Lichtenštajnska, dodal TASS. Moskva tak reaguje na sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho vojenskej agresii na Ukrajine, píše Reuters.

14:40 Spolková vláda v Berlíne vyzvala v pondelok ľudí s ruskými koreňmi žijúce v Nemecku, aby sa riadne informovali o vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Spolková vláda prosí rusky hovoriacich ľudí v Nemecku, aby z rôznych národných i medzinárodných médií získavali komplexné informácie," povedal v Berlíne hovorca nemeckej vlády Wolfgang Büchner.

14:19 Starostku dediny Motyžyn, jej manžela i syna zabili a pochovali v plytkom hrobe blízko hlavného mesta Kyjev, uviedol v pondelok poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Ukázal pritom telá obetí, ktoré boli čiastočne zasypané pieskom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Viac si prečítajte tu: Medzi zavraždenými v Buči bola i starostka s manželom a synom: Telá odhodené v plytkom hrobe!

13:34 Rada EÚ v pondelok schválila legislatívne zmeny a doplnenia, ktoré umožňujú členským krajinám presmerovať zdroje z fondov politiky súdržnosti a Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD) na pomoc utečencom z Ukrajiny. Spravodajca TASR o tom informuje na základe tlačovej správy Rady EÚ. Predĺženie financovania, uvoľnenie neprogramovaného financovania súdržnosti na roky 2014–20 a balík React-EU na rok 2022 by podľa očakávaní mali uvoľniť takmer 17 miliárd eur.

13:27 Juh a juhovýchod Ukrajiny sú jednými z najviac postihnutých oblastí krajiny od začiatku ruskej invázie 24. februára. Mnoho obcí padlo do rúk ruskej armády a niektoré mestá sa ocitli v hlbokej humanitárnej kríze. Rusi v oblasti napríklad vo februári dobyli prístavné mesto Berďansk pri Azovskom mori, kde žilo 110.000 ľudí, alebo mesto Melitopol, ktoré má cez 150.000 obyvateľov. Rusi tiež začiatkom marca obsadili juhukrajinské prístavné mesto Cherson s 300 000 obyvateľmi. Ľuďom v meste, ktoré sa stalo prvou veľkou "korisťou" ruskej armády, takmer došlo jedlo a lieky a zatiaľ sa ich nedarí evakuovať.

13:19 Kremeľ v pondelok odsúdil slová lídra poľskej vládnucej strany Jaroslawa Kaczyňského, ktorý uviedol, že Varšava je otvorená umiestneniu amerických jadrových zbraní na území Poľska. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.  Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova by takýto krok viedol k zvýšenie napätia. "Navrhované kroky môžu samozrejme viesť k ďalšiemu rastu napätia na kontinente," uviedol Peskov na svojej pravidelnej tlačovej konferencii.

13:14 Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal v pondelok maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu vládneho bloku strán Fidesz-KDNP v nedeľňajších parlamentných voľbách. Čo ruský prezident odkázal víťazovi?

12:53 Kremeľ v pondelok kategoricky odmietol akékoľvek obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Viac si prečítajte tu: Kremeľ obvinenia zo zabíjania civilistov odmieta: Odkaz medzinárodným lídrom

12:23 Vojenských brancov z Ruskom podporovaného ukrajinského regiónu Donbas posielajú do bojov vo frontovej línii proti ukrajinským jednotkám bez výcviku, len s trochou jedla a vody, neadekvátne vyzbrojených. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, pre ktorú to v tomto separatistickom regióne potvrdilo šesť osôb.

12:04 Osem ľudí zahynulo a 34 ďalších utrpelo zranenia pri nedávnych ruských útokoch na dve mestá na juhu Ukrajiny, uviedla v pondelok generálna prokuratúra v hlavnom meste Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP. Ruské jednotky podľa prokuratúry útočili na mestá Očakiv a Mykolajiv. Ostreľovanie poškodilo domy tamojších obyvateľov, vozidlá i civilnú infraštruktúru.

11:53 Európska únia čo najdôraznejšie odsudzuje údajné zverstvá spáchané ruskými ozbrojenými silami vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré boli oslobodené. Spravodajca TASR o tom informuje na základe oficiálneho vyjadrenia šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella."Masakry v meste Buča a ďalších ukrajinských mestách budú zapísané do zoznamu zverstiev spáchaných na európskej pôde," upozornil Borrell.

11:39 Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. TASR správu prevzala od agentúry AP. "Som hlboko šokovaný skutočnosťou, že na predmestí Kyjeva boli páchané na civilistoch ukrutné hrôzy... Zabíjanie nevinných civilistov je porušením medzinárodného humanitárneho práva. Je to absolútne netolerovateľné a Japonsko to odsudzuje najsilnejšie, ako sa dá," uviedol Kišida, podľa ktorého sa Rusko za toto konanie musí zodpovedať.

11:27 Prví z českých vojakov, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO, už odišli na Slovensko. Ich úlohou je odstrašiť nepriateľa a brániť hranice Severoatlantickej aliancie. V pondelok o tom informovala armáda ČR prostredníctvom tlačovej správy.

11:24 Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok povedal, že vidí známky spáchania genocídy v ukrajinskom meste Buča, kde boli cez víkend objavené masové hroby a niekoľko stoviek tiel. Poľský premiér Mateusz Morawiecki hovorí taktiež o genocíde a vyzval na medzinárodné vyšetrovanie. Informovala o tom agentúra AFP.

Viac si prečítajte tu: Lídri chcú potrestať tých, ktorí nemilosrdne zabíjali civilistov v Buči: Hovoria o genocíde

10:57 Britské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní svojich vojakov aj žoldnierov vo východnej časti Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

 

10:29 V ukrajinskom meste Buča sa doteraz našlo až 340 tiel, ktoré sú zrejme výsledkom "masakry", ktorú majú na svedomí ruské jednotky. V pondelok to napísala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie denníka Ukrajinská pravda (UP).

10:17 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok uviedol, že je potrebné uvaliť na Rusko ďalšie sankcie po tom, ako Ukrajina obvinila ruské jednotky zo zabíjania civilistov v ukrajinskom meste Buča. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. Macron pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Inter uviedol, že existujú veľmi jasné stopy, ktoré naznačujú, že za vojenské zločiny na Ukrajine sú zodpovedné ruské jednotky.

9:53 Moskva reaguje na masakrovanie civilistov v ukrajinskej Buči: To naozaj tvrdí toto?!

9:29 Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill vyzval počas nedeľňajšej kázne ruských vojakov, aby bránili svoju "mierumilovnú" krajinu "tak, ako to vedia len Rusi", informovala agentúra Reuters.

9:03 Poľsko by uvítalo, keby v Európe pôsobilo ďalších 50.000 amerických vojakov. Uviedol to v nedeľu líder tamojšej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. 

Viac si prečítajte tu: Kaczyňski by chcel v Európe viac amerických vojakov: Spomenul i jadrové zbrane

8:48 Trnavčania, ktorí vo svojich bytoch a rodinných domoch bezplatne ubytovali ľudí z Ukrajiny, si môžu od pondelka 4. apríla vybaviť príspevok na ich ubytovanie na mestskom úrade na Trhovej ulici 3. Žiadosti sa podľa hovorkyne trnavskej radnice Veroniky Majtánovej podávajú v ohlasovni pobytov na prízemí.

8:41 Aktuálne informácie týkajúce sa slovensko-ukrajinskej hranice za nedeľu: Hraničnými priechodmi prešlo 689 mužov, 1722 žien a 811 detí. O dočasné útočisko požiadalo 407 osôb. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 276 príslušníkov PPZ, 88 príslušníkov HaZZ, 113 colníkov, 383 vojakov, 6 duchovných, 218 dobrovoľníkov a 52 príslušníkov zahraničných zložiek. Zároveň bolo vypravených 38 autobusov, ktoré prepravili 453 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky. Vlakovou dopravou bolo prepravených 1045 osôb, vypravený bol jeden mimoriadny vlak. Ubytovaných bolo 73 ľudí, voľné kapacity sú na úrovni 11 922 lôžok.

Celkový počet odídencov od 24.2.2022 – 303 283 osôb

Celkový počet dočasných útočísk od 1.3.2022 – 60 801 osôb

8:32 Ruské jednotky sa "aktívne sťahujú" zo Sumskej oblasti. Oznámil to v nedeľu tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj, podľa ktorého je však ešte príliš skoro na to, aby mohol povedať, že oblasť je "oslobodená". TASR správu prevzala od agentúry DPA a televízie CNN, ktoré o tom informovali v pondelok.

Podľa Žyvyckého minulý týždeň zaznamenali v oblasti medzi mestami Bilopilľa a Konotop veľký počet ruských vojakov, ktorí "strieľali hlava nehlava a terorizovali" civilistov. "Naše jednotky ich vyháňali von z Kyjevskej a Černihivskej oblasti a spôsobovali im straty. Konotopský okres však stále nie je na 100 percent oslobodený od Rusov," uviedol Žyvyckyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

8:15 Viac než 2600 ľudí sa podľa vyjadrení ukrajinských zdrojov podarilo v nedeľu dostať do bezpečia z ukrajinských miest, kde prebiehali obzvlášť ťažké zdroje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Z celkového počtu 2694 osôb bolo takmer 1500 zachránených z Luhanskej oblasti, uviedla v nedeľu podľa novín Ukrajinska pravda ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ruské jednotky zároveň obvinila z porušenia vzájomného dohodnutého pokoja zbraní.

07:37 Českí vojaci dnes odídu na misiu na Slovensko, kde povedú bojové zoskupenia Severoatlantickej aliancie. Jednotka vznikla kvôli snahe NATO posilniť východné členské krajiny aliancie kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii po útoku Ruska na Ukrajinu. Uskupenie môže mať až 2100 vojakov, česká armáda do neho vyšle niekoľko sto vojakov.

07:30 Americká spoločnosť Maxar zverejnila satelitnú snímku ukrajinského mesta Buča z 31. marca, na ktorom viditeľná asi 15 metrov dlhú priekopu v areáli miestneho kostola svätého Ondreja; tu sa neskôr našiel masový hrob. Maxar tvrdí, že na snímke z 10. marca sú viditeľné zemné práce v areáli kostola, uviedla agentúra Reuters a stanica BBC na svojom webe s tým, že nemohli pravosť snímok overiť.

07:10 Carla Del Ponte, bývalá prokurátorka medzinárodných trestných tribunálov OSN pre Juhosláviu a Rwandu, uviedla, že na Vladimira Putina by mal byť vydaný medzinárodný zatykač. Obvinila jeho, politikov a úradníkov z vojnových zločinov, píše denník Le Temp.

06:55 Z miest v okolí ukrajinskej metropoly Kyjev, ktoré boli v uplynulých týždňoch pod kontrolou ruských vojsk, dosiaľ odviezli telá 410 zavraždených civilistov. Informoval o tom ukrajinský generálny prokurátor.

06:38 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (ONCHR) potvrdil zabitie 1417 civilistov, vrátane 121 detí počas ruskej invázie na Ukrajinu. Zranenie bolo ďalších 2038 ľudí, vrátane 171 detí, uviedla svetová organizácia. Za hlavnú príčinu smrti a ranenia ľudí ONCHR označila delostrelecké a raketové ostreľovanie a letecké bombardovanie.

06:19 Moskva požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, na ktorej by sa podľa nej malo v pondelok hovoriť o tvrdeniach, že ruské sily spáchali zločiny voči ukrajinským civilistom v meste Buča pri Kyjeve. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel v meste Buča. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

Otvoriť galériu

06:12 Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom prejave vyslal odkaz nielen Európskej únii, ale aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. TASR o tom informuje na základe správ televízie CNN a agentúry AFP. "Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu protivníkov: miestnej ľavici, medzinárodnej ľavici všade okolo, byrokratom z Bruselu, všetkým peniazom a inštitúciám Sorosovho impéria, medzinárodným mainstreamovým médiám a aj ukrajinskému prezidentovi. Nikdy sme nemali toľko oponentov naraz," vyhlásil Orbán podľa CNN pred stúpencami v Budapešti

06:08 Zelenskyj vystúpil s videoposolstvom na nedeľňajšom odovzdávaní amerických hudobných cien Grammy. Požiadal v ňom o podporu pre svoju krajinu a hudobníkov vyzval, aby hovorili o osude Ukrajiny bojujúcej proti ruskej invázii. TASR o tom informovala na základe správ agentúr AP a DPA a stanice Sky News.

Otvoriť galériu

"Vojna. Čo je väčším protikladom k hudbe? Ticho zničených miest a zabitých ľudí," povedal Zelenskyj vo vopred nahratom odkaze. "Naši milovaní nevedia, či budeme znova spolu. Vojna nám nedovolí vybrať si, kto prežije a kto zostane vo večnom tichu." "Naši hudobníci nosia nepriestrelné vesty namiesto smokingov. Spievajú zraneným v nemocniciach, aj tým, ktorí ich nepočujú. Hudba si aj tak nájde cestu," uviedol ukrajinský líder.

06:05 Ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ pri Azovskom mori je podľa britského vojenského spravodajstva zrejme "kľúčovým cieľom" ruskej invázie na Ukrajine. Dobytie tohto obliehaného mesta, zdevastovaného ruskými útokmi, by vytvorilo priamy pozemný koridor medzi Ruskom a anektovaným polostrovom Krym, pripomenulo britské ministerstvo obrany v správe o vývoji vojny na Ukrajine zverejnenej v noci na pondelok. Dosiaľ jediným pozemným spojením Ruska s Krymom je most cez Kerčský prieliv, uvádza agentúra DPA, od ktorej správu prevzala TASR.

Britské ministerstvo s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb dodalo, že Mariupol je naďalej miestom "intenzívnych a nerozlišujúcich" útokov. Ukrajinské jednotky však kladú "pevný odpor" a držia si kontrolu nad centrálnymi oblasťami mesta.

06:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy by mali navštíviť kyjevské predmestie Buča, kde po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov. Podľa Zelenského by si tam politici urobiť obraz o svojej neúspešnej politike voči Rusku z uplynulých rokov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a denníka The Guardian.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Doctor examines film x-ray brain by mri or ct scan  of the patient.
Mozgy tínedžerov po magnetickej rezonancii: Veď to je strašné! TOTO s nimi robí dnešný svet?
Lietadlo EA-18G Growler (ilustračné foto).
Vojenské lietadlo sa zrútilo počas cvičného letu, obaja piloti sú nezvestní
Ilustračné foto
Ľudia chceli nabrať benzín z havarovanej cisterny, keď... Zomrelo viac ako 140 ľudí!
Dan mal obrovské šťastie
Foto
Mladík si kýchol a prišla strašná bolesť: Hryznutie do jazyka odhalilo zákerné ochorenie!
Elon Musk a jeho výrobok, robot Optimus.
Foto
Elon Musk vytvoril robota, slávny režisér sa nezdržal: Ukradol mu miliardár návrhy?!
Ondrej našiel na hubačke vzácny a chránený hríb kráľovský.
FotoVáš Tip
Nezabudnuteľná hubačka: Ondrej sa túlal po lese, zrazu HO zbadal pod nohami: Toto je sen každého hubára!
Futbalová reprezentácia Rumunska do 21 rokov postúpila na Majstrovstvá Európy 2025, ktoré sa budú konať na Slovensku.
Neuveriteľný gól Rumunov zbúral internet: Futbaloví fanúšikovia sú v nemom úžase!
Poľský premiér Donald Tusk
Do Poľska mieria migranti z Bieloruska: To, čo majú v úmysle urobiť, je desivé
SND sa dlhodobo zmieta v problémoch.
Vládne v slovenskej galérii a divadle nedôvera?! Sila, čo všetko odhalili poslanecké prieskumy
Herečkin nos bol jej poznávacím znamením.
Foto
FOTO Baby nesedí v kúte ani po 37 rokoch: Hviezda Hriešneho tanca má po 60-ke a vyzerá úžasne!
Kamala Harrisová, Donald Trump.
Rozhodujúce okamihy pre Harrisovú a Trumpa: AHA, čo robia kandidáti pre získanie hlasov
Serena Williamsová prehovorila z nemocničného lôžka.
Serena Williamsová prehovorila z nemocnice: Hrčka veľká ako grep!