Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Desivé slová ukrajinského gubernátora: Nie iba jedna taká Buča! Svedkovia hlásia ďalšie explózie

Ruskí vojaci plánujú podľa Ukrajiny zhromaždiť na jednom mieste telá obyvateľov Mariupoľa zabitých samotnými Rusmi a prezentovať to ako masové obete vytvorené ukrajinskými jednotkami. Európska únia rozhodla o vyhostení skupiny ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách. Česko poslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok tankov. Všetko podstatné sme vám priniesli ONLINE.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

02:00 ONLINE prenos je na konci. Všetky dôležité informácie budeme spoločne sledovať aj v stredu.

01:02 Možnosti ako ďalej vojensky podporovať Ukrajinu v stredu preberú ministri zahraničia Severoatlantickej aliancie. Počas pracovnej večere na úvod svojho dvojdňového zasadnutia sa budú baviť o tom, ako Kyjevu čo najefektívnejšie pomôcť v očakávanom pokračovaní ruskej invázie. Reč bude aj o prebiehajúcom posilňovaní východného krídla aliancie.

Západ podľa šéfa NATO Jense Stoltenberga očakáva, že Rusko presunie svoje sily stiahnuté od Kyjeva na východ a juh Ukrajiny, aby sa pokúsilo úplne ovládnuť Donbas a získať pozemné spojenie s anektovaným Krymom. Príprava a doplňovanie zásob môže podľa neho ruskej armáde zabrať až niekoľko týždňov, ktoré by mala aliancia využiť na dozbrojenie ukrajinských obrancov.

00:30 Z oblastí bojov na Ukrajine sa v utorok podarilo evakuovať 3 846 ľudí, uviedla v utorok večer na Facebooku vicepremiérka Iryna Vereščuková. Takmer 1 500 z nich pochádza z ruskými jednotkami obliehaného Mariupolu, kde panuje katastrofálna humanitárna situácia. Kolóna siedmich evakuačných autobusov z Mariupolu, ktorú sprevádzal Medzinárodný výbor Červeného kríža, sa kvôli blokáde musela zastaviť. 

Vereščuková upresnila, že z Mariupolu a Berďansku do Záporožia vlastnými autami prišlo 2 216 ľudí. Do relatívneho bezpečia v Záporoží sa dostalo aj 1 080 obyvateľov rôznych miest ležiacich v Luhanskej oblasti. Do mesta úspešne dorazilo aj 17 minibusov, ktoré k mestu prišli už v utorok ráno, ale museli sa obrátiť a odísť späť do Berďanska.

V dohľadnej dobe by sa do mesta malo dostať ďalších asi 400 ľudí zo zadržiavanej kolóny autobusov, ktorú sprevádza asi 40 osobných automobilov, uviedla Vereščuková.

00:22 Americká spoločnosť Twitter obmedzí obsah z viac ako 300 oficiálnych účtov ruského vedenia. Účty už nebudú odporúčané v časových osiach, v upozorneniach ani inde na stránke, spresnila spoločnosť s tým, že toto obmedzenie sa týka aj účtov šéfa Kremľa Vladimira Putina. Podrobnosti prinášame TU.

23:51 V ukrajinských mestách opäť zaznievajú explózie a sirény varujúce pred útokom. V utorok neskoro večer zazneli aj v meste Radechiv na západe krajiny, zhruba 70 kilometrov od Ľvova. S odkazom na vyhlásenie gubernátora Ľvovskej oblasti Maksyma Kozyckého o tom informovala agentúra AFP. V Dnepropetrovskej oblasti na východe krajiny hlásili očití svedkovia výbuchy v Novomoskovsku, uviedol server Ukrajinska pravda. Viac sa dočítate v článku.

23:38 Turecko presunulo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do Kyjeva. V čase bezprostredného ohrozenia ukrajinského hlavného mesta ruskými inváznymi vojskami pôsobili tureckí diplomati v meste Černivci na juhozápade krajiny.

"Dnes sme sa vrátili domov do Kyjeva," uviedlo na twitteri turecké veľvyslanectvo na Ukrajine. Podľa agentúry Anadolu začne ambasáda fungovať hneď v stredu.

 

 

Turecko, ktoré sa snaží sprostredkovávať rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení vojny na Ukrajine, evakuovalo svojich diplomatov z Kyjeva 11. marca. Na rozdiel od väčšiny západných krajín to bolo až po začatí ruskej invázie.

23:30 "Ruské zverstvá v oblasti Kyjeva musia byť vyšetrené a samotné Rusko musí čeliť novým bolestivým sankciám," napísal na sociálnej sieti Twitter ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako diskutoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Okrem sankcií sa rozprávali aj o rokovaniach a humanitárnej pomoci. "Ďakujem ti, môj priateľ, za tvoj zásadový postoj," poďakoval sa ukrajinský prezident Emmanuelovi Macronovi. 

 

 

23:05 V Ľvove si v utorok večer uctili obete ruskej agresie na Ukrajine. Chcú poslať odkaz, že nikde na Ukrajine nie je bezpečne. 

 

22:48 Vo veľkokapacitnom asistenčnom centre pomoci pre utečencov z Ukrajiny v Bratislave na Bottovej ulici pomohli za prvý týždeň vyše 6 300 utečencom. TASR o tom informovali z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Pomoc s ubytovaním bola poskytnutá pre 307 osôb (z toho pre 102 detí). Na dočasné útočisko bolo hraničnou a cudzineckou políciou zaregistrovaných 2 442 Ukrajincov, adresu si zmenilo ďalších 65 osôb," spresnili hasiči.

22:36 Britský premiér Boris Johnson sa vo videu, ktoré zverejnil v utorok na Twitteri, prihovoril obyvateľom Ruska a vyzval ich, aby šírili správy o "zverstvách" páchaných ich vojenskými silami na Ukrajine. Ak by totiž Rusi poznali pravdu, vojnu by nepodporovali, tvrdí šéf Downing Street. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a britských médií.

22:25 Gubernátor Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny Oleksandr Staruch ľudské straty v niektorých dedinách v tomto regióne prirovnal k situácii v Buči neďaleko Kyjeva. "Nechcem nikoho desiť, ale u nás je nie iba jedna taká Buča," povedal Staruch podľa RBK-Ukrajina. "Buča je veľké mesto, ale keď (u nás) v dedine žilo 120 ľudí a 17 až 20 zomrelo, tak ak sa to porovná, ide aj o veľké straty," uviedol gubernátor bez toho, aby sa konkrétne zmienil o niektorej z obcí, z ktorých sa v posledných dňoch ruskí vojaci stiahli.

22:21 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vo svojom príspevku zverejnenom v utorok na sociálnych sieťach kritizoval spôsob, akým ruské federálne televízie informujú o násilí spáchanom na civilistoch v ukrajinskom meste Buča. Informovalo o tom ruské vysielanie britskej stanice BBC.

Podľa Navaľného by sa s vojnovými štváčmi malo zaobchádzať ako s vojnovými zločincami. Vyzval uvaliť sankcie na všetkých - "od šéfredaktorov cez moderátorov talkshow až po redaktorov spravodajstva".

22:14 India v utorok odsúdila násilnú smrť civilistov v ukrajinskom meste Buča a vyzvala na nezávislé vyšetrenie tejto udalosti. V utorok to na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol stály predstaviteľ Indie pri OSN T. S. Tirumurti. TASR prevzala správu od agentúry Reuters. "Nedávne správy o zabíjaní civilistov v Buči sú hlboko znepokojujúce," uviedol Tirumurti vo svojom príhovore krátko po telefonáte indického ministra zahraničných vecí Subrahmanjama Džajšankara so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom.

22:01 Vojna na Ukrajine je dosiaľ jednou z najväčších výziev pre medzinárodný poriadok a mier vo svete. Súvisí to s charakterom ruskej invázie, jej intenzitou a tiež dôsledkami. Povedal to na úvod utorkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku generálny tajomník OSN António Guterres. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian. "Vojna na Ukrajine sa musí skončiť - a to okamžite," vyzval Guterres. "Táto vojna viedla k nezmyselným stratám na životoch, masívnej devastácii miest a k zničeniu civilnej infraštruktúry," povedal. "Potrebujeme seriózne mierové rokovania založené na princípoch Charty OSN," vyzval.

21:48 Slovensko vyčlení dodatočných 100.000 eur na podporu moldavskej vlády pri poskytovaní pomoci ukrajinským utečencom. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková to povedala prostredníctvom videospojenia na konferencii darcov, ktorá sa v utorok konala v Berlíne s cieľom vyzbierať finančné prostriedky pre Moldavsko na zvládnutie prílevu utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informoval komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie.

21:36 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok obvinil Západ zo snahy zmariť rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou tým, že podnecuje "hystériu" v súvislosti s násilnosťami spáchanými na civilistoch v ukrajinskom meste Buča.

21:13 Rumunsko v utorok vyhostilo desať ruských diplomatov. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí tento krok zdôvodnilo tým, že porušili Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961, informuje agentúra DPA.

Podobný krok ohlásilo v utorok aj Portugalsko, ktoré avizovalo, že vyhostí desať zamestnancov ruského veľvyslanectva v Lisabone, uviedla televízia Sky News.

20:59 Ruská raketa zasiahla v pondelok v obliehanom ukrajinskom prístave v Mariupole obchodnú loď, ktorá sa plavila pod vlajkou štátu Dominika. V utorok to oznámil zástupca predsedu námornej správy Ukrajiny Viktor Vyšnov, informuje TASR podľa správ britskej stanice Sky News a agentúry Reuters. "Loď zhorela a všetkých 12 členov posádky bolo evakuovaných na inú loď. Jeden z členov posádky potreboval lekársku pomoc, ktorá mu aj bola poskytnutá," uviedol Vyšnov pre agentúru Reuters a dodal, že nevie, či zasiahnuté plavidlo nieslo nejaký náklad.

20:30 Humanitárne centrum v Banskej Bystrici v priestoroch bývalého očkovacieho centra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na Kačici bojuje s nedostatkom materiálnej pomoci pre utečencov z UkrajinyVyzýva ľudí, aby priniesli potraviny a hygienické potreby. TASR o tom v utorok informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

20:08 Fínsko a Švédsko by boli v Severoatlantickej aliancii vítané, ak by sa do nej rozhodli vstúpiť, ale toto rozhodnutie závisí od oboch krajín. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Je to na nich, no ak o to požiadajú, tak očakávam, že 30 spojencov ich privíta," povedal Stoltenberg počas predstavovania programu nadchádzajúcich dvojdňových rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín NATO, ktorí sa uskutočnia 6. a 7. apríla.

20:04 Vraždenie ukrajinských civilistov v meste Buča bolo súčasťou cielenej ruskej kampane zameranej na "zabíjanie, mučenie, znásilňovanie a páchanie zverstiev". V utorok to pred odchodom do Bruselu na stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín NATO a skupiny G7 uviedol americký minister Antony Blinken. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

19:53 Európski a medzinárodní darcovia sa v utorok dohodli, že Moldavsku - najchudobnejšej krajine Európy, ktorá v čase prudko stúpajúcich cien energií prijala viac ako 100.000 utečencov z Ukrajiny - poskytnú pomoc vo výške 695 miliónov eur. Správu o tom TASR prebrala z agentúry Reuters.

19:37 Drvivá väčšina Poliakov súhlasí so zákazom nákupu ruského plynu, ropy a uhlia, aj keby to malo znamenať zvýšenie cien. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnil poľský denník Dziennik Gazera Prawna a rozhlasová stanica RMF FM. TASR prevzala správu od poľskej agentúry PAP. Denník uviedol, že so zákazom nákupu ruských uhľovodíkov podľa prieskumu súhlasí 85,2 percenta obyvateľov. Pred mesiacom by takéto rozhodnutie podporovalo len 68 percent Poliakov.

19:30 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v utorok "dôrazne" odsúdil ruské "vojnové zločiny" na Ukrajine. Ide o prvú otvorenú kritiku Ruska zo strany židovského štátu od vtedy, ako Moskva spustila vojenskú ofenzívu na Ukrajine. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian. "Zábery a svedectvá z Ukrajiny sú hrozné. Ruské sily spáchali vojnové zločiny voči bezbrannej civilnej populácii. Tieto vojnové zločiny dôrazne odsudzujem," uviedol Lapid vo vyhlásení.

19:18 Švédska prokuratúra začala predbežné prešetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Zároveň vyzvala všetkých, ktorí boli na Ukrajine svedkami agresie namierenej proti civilnému obyvateľstvu, aby sa prihlásili na miestnych úradoch. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Na základe informácií o situácii na Ukrajine sa domnievame, že v krajine sa páchajú závažné vojnové zločiny," píše sa vo vyhlásení. Prokuratúra zároveň dodala, že zatiaľ nemá žiadneho konkrétneho podozrivého.

19:11 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN odmietol obvinenia, že ruské sily spáchali na Ukrajine zverstvá. Ako tvrdí, na takéto obvinenia neexistujú svedecké dôkazy, informuje agentúra AFP. Nebenzia, ktorý vystúpil krátko po prejave ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, kritizoval jeho "nepodložené obvinenia ruskej armády, ktoré nepotvrdili žiadni očití svedkovia".

18:42 Súčasná situácia na Ukrajine pripomína Guerniku, baskické mesto, ktoré počas španielskej občianskej vojny zničilo bombardovanie letectva nacistického Nemecka a fašistické Taliansko. Španielskemu parlamentu to dnes povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval tiež k prísnejším sankciám Európskej únie proti Rusku. Od Madridu Zelenskyj žiadal, aby prestal obchodovať s Ruskom.

18:20 Lotyšsko a Estónsko zatvárajú po dva ruské konzuláty a zároveň vyhostia ich zamestnancov. V utorok o tom informovali ministerstvá zahraničných vecí oboch krajín. Opatrenie je reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Toto rozhodnutie sme prijali na znak solidarity s Ukrajinou v boji proti tejto nevyprovokovanej a neospravedlniteľnej agresii a vojne, ktorú Rusko začalo," uvádza sa vo vyhlásení lotyšského ministerstva zahraničných vecí.

18:11 Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj v utorkovom príhovore na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyzval na okamžité vyvodenie zodpovednosti za ruské vojnové zločiny páchané počas invázie Moskvy na Ukrajinu. Apeloval tiež na to, aby bolo Rusko vylúčené z BR OSN. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

18:01 Belgicko od uvalenia ekonomických sankcií na Rusko zablokovalo transakcie v hodnote 196,4 miliardy eur a zmrazilo 2,7 miliardy eur v aktívach sankcionovaných Rusov. Ako referuje spravodajský web CNN, oznámil to belgický minister financií Vincent Van Peteghem. Belgické ministerstvo financií uviedlo, že zmrazené aktíva patria 877 ľuďom a 62 subjektom, ktoré sú na európskom sankčnom zozname.

17:52 Zo Slovinska vyhostia 33 ruských diplomatov. Na ruskom veľvyslanectve v Ľubľane tak ostane iba toľko diplomatov, koľko ich má Slovinsko v Moskve. Oznámilo to v utorok slovinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a STA.

17:41 Rusko bude 9. mája sláviť Deň víťazstva obvyklým spôsobom, uviedol v utorok podľa agentúry DPA hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že Deň víťazstva "bol a zostáva najsvätejším sviatkom pre všetkých Rusov". "Budeme ho oslavovať tak, ako sme to robili vždy," podotkol. DPA poznamenala, že slávnostná vojenská prehliadka sa nezvykne konať iba na Červenom námestí v centre Moskvy, ale menšie pochody obvykle prebiehajú aj v ďalších ruských mestách.

17:35 Rusko plánuje rozsiahlu provokáciu v obliehanom prístavnom meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny s úmyslom zvaliť vinu na ukrajinských vojakov. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU). Tá na Telegrame uviedla, že má dôkazy, že ruské sily „plánujú zhromaždiť na jednom mieste telá obyvateľov Mariupoľa zabitých samotnými Rusmi a prezentovať to ako masové obete vytvorené ukrajinskými jednotkami“.

17:30 Českí poslanci v utorok jednohlasne odsúdili brutálny postup ruských vojsk v ukrajinskom meste Buča a  označili ho za vojnový zločin. TASR prevzala správu zo spravodajského serveru Novinky.cz.

Za uznesenie odsudzujúce "masaker" v Buči hlasovalo všetkých 153 prítomných poslancov dolnej komory českého parlamentu. V dokumente sa tiež uvádza, že Česko by sa malo zapojiť do príprav na ustanovenie medzinárodného súdneho tribunálu pre stíhanie páchateľov všetkých zločinov spáchaných na Ukrajine zo strany Ruskej federácie.

17:03 Vedenie celosvetovej kampane proti používaniu nášľapných mín nalieha na Rusko, aby jeho jednotky na Ukrajine prestali s nastražovaním výbušnej munície, pretože zabíja a mrzačí civilistov. S touto výzvou adresovanou Rusku prišla v noci na utorok podľa agentúry AP kolumbijská veľvyslankyňa pri OSN Alicia Arangová Olmosová, predsedajúca tento rok skupine štátov, ktoré sú zmluvnými stranami dohovoru z roku 1997 o zákaze výroby a používania protipechotných mín.

16:56 Európska únia v utorok rozhodla o vyhostení skupiny ruských diplomatov akreditovaných pri jej inštitúciách. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. 

Viac si prečítajte tu: EÚ vyhostí skupinu ruských diplomatov, šéf diplomacie Borell: Sú to nežiaduce osoby!

16:24 Česko v utorok poslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok tankov typu T-72 a bojových vozidiel BVP-1. Vojenská technika pochádza z mobilizačného skladu českých ozbrojených síl. TASR správu prevzala z portálov Novinky.cz a Echo24.cz. Ide o staršie typy nemodernizovaných tankov T-72, ktoré mala česká armáda v zálohe, a staré bojové vozidlá československej výroby BVP-1. Vozidlá sú darom českej armády, na ktorom sa dohodli spojenci v rámci NATO. Majú pomôcť Ukrajine pri pozemnej obrane pred ruskými útokmi.

16:11 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok vyhlásil, že Rusko plánuje vojensky obsadiť "celú" oblasť Donbasu na východe Ukrajiny, aby vytvorilo koridor z Ruska na Krymský polostrov, ktorý anektovalo v roku 2014. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a televízie Sky News.

16:02 Ruské ministerstvo obrany obvinilo v utorok Ukrajinu, že zinscenovala ďalšie video o zabíjaní ukrajinských civilistov, pričom zodpovednosť za to chce zvaliť na ruské ozbrojené sily. Moskva tvrdí, že Ukrajina plánuje toto video poskytnúť aj západným médiám. TASR túto správu prevzala z agentúry AFP.

15:30 Rusko očakáva, že vďaka vysokým cenám ropy zaznamená v apríli z predaja energií dodatočné príjmy na úrovni takmer 10 miliárd USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:04 Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny sa aktuálne angažuje aj v pomoci ukrajinským utečencom. Za pomoci sponzorov a donorov pomohla s dovybavením krajských ubytovacích zariadení elektrickými spotrebičmi a zabezpečením zdravotníckeho materiálu pre utečencov.

14:51 Moldavsko potrebuje veľkú medzinárodnú podporu pri zvládnutí prílevu utečencov zo susednej Ukrajiny, uviedla v utorok premiérka tejto chudobnej východoeurópskej krajiny Natalia Gavrilitová. Informovala o tom agentúra AP.

14:47 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell navrhli v utorok v poradí už piaty balík sankcií voči Rusku. Nové reštriktívne opatrenia majú šesť hlavných pilierov a sú odpoveďou na kruté zaobchádzanie s civilným obyvateľstvom na okupovaných ukrajinských územiach, informuje spravodajca TASR.

14:45 Počet vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine stúpol na viac než 7,1 milióna, vyplýva z najnovšieho odhadu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorý zverejnili v utorok. Informovala o tom agentúra DPA.

14:44 Francúzska prokuratúra v utorok oznámila, že začala vyšetrovať tri podozrenia z vojnových zločinov spáchaných na francúzskych občanoch, ku ktorým malo dôjsť počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

14:25 Kremeľ označil v utorok vyhostenie ruských diplomatov niekoľkými európskymi krajinami za krátkozraké rozhodnutie, ktoré iba skomplikuje diplomatickú komunikáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:11 Francúzska potravinárska spoločnosť Danone v utorok oznámila, že zvažuje možné spôsoby stiahnutia sa z Ruska po správach o zabíjaní ukrajinských civilistov ruskou armádou v meste Buča. Uviedol to zdroj oboznámený so situáciou, ktorý nechcel byť menovaný, pretože ešte nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

14:10 Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že všetky známky z ukrajinské mesta Buča naznačujú, že tamojšie útoky i zabíjanie civilistov boli cielené. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

14:09 Sankcionovaná ruská banka vyplatila kupóny v rubľoch držiteľom svojich dlhopisov denominovaných v USA v dolároch a eurách. Oznámilo to v utorok zúčtovacie oddelenie ruskej národnej banky.

13:48 Švédsko v utorok oznámilo, že vyhostí troch ruských diplomatov, ktorých konanie nie je v súlade s medzinárodným právom. K podobnému kroku pritom v utorok už pristúpilo Dánsko i Taliansko. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

13:35 Západná Afrika sa nachádza na pokraji najhoršej potravinovej krízy za uplynulé desaťročie a existujú obavy, že vojna na Ukrajine túto katastrofálnu situáciu môže ešte zhoršiť, upozornilo v utorok 11 medzinárodných humanitárnych organizácií. Informovala o tom agentúra DPA.

13:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že Ukrajina nemá inú možnosť, než naďalej pokračovať v rokovaniach s Ruskom o ukončení bojov. Zároveň nevylúčil, že možno nebude viesť priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters.

13:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že maďarský premiér Viktor Orbán si bude musieť vybrať medzi Moskvou a "zvyškom sveta". Povedal to v televíznom rozhovore s ukrajinskými novinármi, informovala agentúra Reuters.

13:02 V prístave obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ sa podľa ukrajinského ministerstva vnútra potápa civilná loď, ktorú zasiahli ruské sily. Podľa utorkového vyhlásenia rezortu loď zasiahlo ruské ostreľovanie z mora, ktoré spôsobilo požiar v strojovni. Posádku zachránili, jeden jej člen utrpel zranenia. Ministerstvo zverejnilo snímku nákladnej lode a uviedlo, že sa plavila pod vlajkou Dominikánskej republiky. Nešpecifikovalo, koľko ľudí bolo na palube ani ich národnosti.

13:00 Austrália pre narastajúce obavy z možných agresívnych krokov zo strany Ruska a Číny urýchlila svoje plány na nákup rakiet dlhého doletu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

12:57 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa v najbližších dňoch plánuje osobne stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby prediskutoval humanitárnu a politickú podporu pre Kyjev. Vo vyhlásení to uviedla jeho kancelária. TASR o tom informovala na základe informácií od rakúskej tlačovej agentúry APA.

12:41 Katarská televízia al-Džazíra v pondelok večer informovala o tom, že Peking účtoval občanom evakuovaným z Ukrajiny 18.000 juanov (2575 eur) za charterové lety z Rumunska a Poľska do rôznych čínskych miest.

12:20  Poskytovanie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu má svoje pravidlá a podľa Ženevských dohovorov by mala pozostávať najmä z prostriedkov potrebných na prežitie civilného obyvateľstva na okupovanom území. V utorok na to upozornila Finančná správa (FS) SR. Zároveň odporučila, aby poskytovanie humanitárnej pomoci bolo v súlade s medzinárodne stanovenými pravidlami. To umožní poskytovateľom pomoci vyhnúť sa problémom na ukrajinskej strane so vstupom tovaru deklarovaného ako humanitárna pomoc.

12:15 Taliansko vyhostilo 30 ruských diplomatov pre dôvody "spojené s národnou bezpečnosťou". Oznámil to v utorok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. TASR o tom informuje na základe správ agentúr ANSA a Reuters.

11:42 Nemeckí aktivisti na protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajine spustili v pondelok večer projekciu na fasáde ruského generálneho konzulátu vo Frankfurte nad Mohanom. Bolo vidieť aj zábery mŕtvych civilistov z ukrajinského mesta Buča, informovala v utorok agentúra DPA.

11:35 Dánsko v utorok vyhostilo 15 ruských diplomatov, ktorých označilo za pracovníkov ruskej spravodajskej služby. Kodaň tak nasledovala obdobné kroky Nemecka či Francúzska. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

"Zistili sme, že 15 vyhostených dôstojníkov spravodajskej služby vykonávalo na území Dánska špionáž," uviedol dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod pre novinárov po zasadnutí parlamentu. Podľa Kofoda chce takto Dánsko vyslať jasný signál, že špionáž je v tejto krajine neakceptovateľná.

11:31 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a šéf úniovej diplomacie Josep Borrell sa tento týždeň v Kyjeve stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámil to hovorca EK Eric Mamer. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP, AP a Reuters.

11:23 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok oznámil, že jeho pracovníci boli prepustení na slobodu po tom, ako boli v pondelok na Ukrajine zadržaní pri snahe dostať sa do obliehaného prístavného mesta Mariupol a evakuovať odtiaľ civilistov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

11:22  Podľa starostu Buče ruské jednotky premenili toto predmestie Kyjeva na "koncentračný tábor" bez jedla a vody. "Každého, kto sa odvážil vyjsť z pivnice a ísť hľadať jedlo alebo vodu, zastrelili," uviedol Fedoruk. Starosta ďalej ostro odmietol tvrdenia Moskvy, že zábery z mesta boli "nafingované" Ukrajincami.

"Nech sa sem prídu osobne pozrieť, čie sú to zbrane a koľko dní ležali tie telá na uliciach," uviedol Fedoruk. Mesto bolo podľa neho niekoľko týždňov odrezané od sveta. Až keď ruské jednotky odišli, "ukázala sa v plnom rozsahu tá hrôza", ktorú po sebe zanechali, dodal.

11:20 Zabíjanie v ukrajinskom meste Buča bolo pomstou Rusov za ukrajinský odpor, povedal miestny starosta Anatolij Fedoruk v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera, z ktorého v utorok citovala agentúra DPA. "Mojich ľudí zastrelili pre zábavu alebo z hnevu," povedal Fedoruk. "Rusi strieľali do všetkého, čo sa hýbalo. Strieľali na okoloidúcich, ľudí na bicykloch, na autá označené nápisom deti. Buča je pomsta Rusov za ukrajinský odpor," dodal.

11:19 Bývalý šéf holandskej diplomacie Stef Blok bol vymenovaný za koordinátora holandského prístupu k riešeniu sankcií proti Rusku. O tomto rozhodnutí ministra zahraničných vecí Holandska Wopkeho Hoekstru informuje spravodajca TASR.

11:05 Nemecká polícia v utorok uviedla, že vypla servery platformy Hydra, určenej na obchodovanie pre rusky hovoriacich zákazníkov s prístupom cez darknet. Polícia tiež oznámila, že zhabala bitcoiny v hodnote 23 miliónov eur. Informovala o tom agentúra AFP.

11:01 Spolupráca s Ruskom pod vládou prezidenta Vladimira Putina v podobe, ako prebiehala v uplynulých rokoch, už nie je viac možná, uviedol v utorok nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Som si istý, že v Rusku pod vládou Putina nedôjde k návratu do normálu," povedal Steinmeier v rannom vysielaní stanice ZDF. Ruský prezident je podľa neho v súčasnosti "bunkrovým vojnovým štváčom."

10:42 Ukrajina v utorok oznámila otvorenie siedmich humanitárnych koridorov pre civilistov. Obyvatelia okupovaných miest Mariupol a Berďansk na juhovýchode Ukrajiny však budú môcť svoje mestá opustiť iba v osobných vozidlách, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala od agentúr DPA a AP.

10:20 Mesto Levoča ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení sa podľa svojich možností snaží zabezpečiť starostlivosť, výchovu a vzdelávanie ukrajinských detí, ktoré spĺňajú stanovené podmienky. Aktuálne tieto služby využívajú viac ako tri desiatky školákov a škôlkarov. Situácia v materských školách je zložitá, máme naplnené stavy, ale snažíme sa vyjsť v ústrety a pomôcť aj deťom vojnových utečencov, ktoré sa momentálne nachádzajú v našom meste a ich zákonný zástupca o túto službu prejaví záujem, uviedla pre TASR Ľubomíra Čujová z oddelenia marketingu na Mestskom úrade v Levoči.

10:08 O dočasné útočisko v pondelok na Slovensku požiadalo 889 osôb, ktoré prekročili slovensko-ukrajinskú hranicu. Hraničnými priechodmi predchádzajúci deň prešlo 555 mužov, 1 059 žien a 442 detí. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

10:06 Spojené štáty v pondelok (4. 4.) zastavili snahy Ruska o vyplatenie držiteľov svojho štátneho dlhu vo výške viac ako 600 miliónov USD (545,21 milióna eur) z rezerv držaných v amerických bankách. Tento krok má zvýšiť tlak na Moskvu a odkrojiť z jej domácich dolárových rezerv. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

10:05 Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v pondelok večer tento think-tank zverejnil na svojej internetovej stránke.

09:47 Poľsko je pripravené vyslať svojich predstaviteľov na Ukrajinu na pomoc vo vyšetrovaní zjavných vojnových zločinov proti civilistom, ktorých sa v meste Buča blízko hlavného mesta Kyjev dopustili ruské jednotky. Podľa agentúry PAP to v utorok uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski.

09:33 Aktivita v ruskom súkromnom sektore v marci strmo klesla a inflačné tlaky vzrástli. Firmy poukázali pritom na pokles dopytu domácich a zahraničných zákazníkov. Miera zamestnanosti sa znížila tiež a najstrmšie od júna 2020. TASR o tom informuje na základe prieskumu spoločnosti S&P Global.

09:29 Dvadsať Ukrajincov pricestovalo v utorok do Tokia japonským vládnym lietadlom spolu s ministrom zahraničných vecí Jošimasom Hajašim. Stalo sa tak po jeho návšteve Poľska, keďže Japonsko opatrne víta tých, ktorí utekajú pred vojnou, ktorú v ich vlasti rozpútalo Rusko. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

09:15 Ukrajinské sily získali späť kľúčové oblasti na severe krajiny po tom, ako prinútili ruské sily, aby sa stiahli z územia okolo mesta Černihiv a z oblastí, ktoré sa nachádzajú na sever od Kyjeva. Uviedla to v utorok britská vojenská spravodajská služba. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

09:00 Mesto Prešov začalo prijímať žiadosti o príspevky na ubytovanie cudzincov v zmysle zákona o azyle. Žiadosti za ubytovanie v mesiacoch február a marec 2022 je potrebné doručiť na mestský úrad najneskôr do štvrtka (7. 4.). TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

08:45 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok v telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom žiadal rokovania s cieľom ukončiť konflikt na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

08:30 Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že obrazy krutosti prichádzajúce z viacerých ukrajinských miest, nezostanú nepotrestané a zomknú medzinárodné spoločenstvo k ešte väčšej solidarite a pomoci Ukrajine. Hlava štátu to uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti po tom, čo v pondelok 4. apríla zapálila sviečku pred budovou Veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku.

08:00 Satelitné snímky zverejnené v pondelok zjavne vyvracajú tvrdenia Ruska, že mŕtve telá v civilnom oblečení sa v Buči pri Kyjeve objavili až po ústupe ruských jednotiek z tohto zdevastovaného ukrajinského mesta. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zistenia americkej spoločnosti Maxar, zaoberajúcej sa kozmickými technológiami.

07:41 Ruská armáda preskupuje sily a sústredí svoje úsilie na prípravu útočnej operácie na východe Ukrajiny, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Cieľom je podľa neho získať plnú kontrolu nad územím Doneckej a Luhanskej oblasti. Invázne jednotky pokračujú v blokovaní Charkova a podnikajú masívne delostrelecké a letecké útoky na už niekoľko týždňov obliehaný Mariupol, uvádza velenie ukrajinskej armády.

07:19 Satelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies zobrazuje prehľad zničených domov a vozidiel na ulici v Buči.

Otvoriť galériu

06:58 Francúzsko sa rozhodlo vypovedať „mnohých" ruských diplomatov s odôvodnením, že ich „aktivity sú v rozpore s našimi bezpečnostnými záujmami". Informovalo o tom v pondelok francúzske ministerstvo zahraničia. Rozhodnutie Paríža prišlo niekoľko hodín po tom, ako Nemecko oznámilo, že vypovie 40 ruských diplomatov, a Litva uviedla, že vypovedala ruského veľvyslanca a odvolá svojho ambasádora z Moskvy.

06:45 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už v krajine o život prišlo 18 žurnalistov. Uviedlo to v pondelok ukrajinské ministerstvo kultúry a informácií vo vyjadrení, ktoré zverejnilo v sociálnych médiách, pričom vyhlásilo, že každé z týchto úmrtí a ďalšie zločiny voči zástupcom médií sa budú vyšetrovať. Ministerstvo dodalo, že ďalších 13 žurnalistov bolo zranených, ôsmi boli unesení alebo uväznení a traja novinári sú nezvestní. Podľa ministerstva kultúry obeťami viacerých zločinov sa stali novinári z jedenástich krajín, vrátane Ukrajiny.

06:35 Čínsky minister zahraničia Wang I v telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom opäť vyzval Kyjev, aby rokoval o ukončení konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. "Vojny nakoniec skončia. Kľúčové je, ako reflektovať bolesť, udržať trvalú bezpečnosť v Európe a vytvoriť vyvážený, účinný a udržateľný európsky bezpečnostný mechanizmus," uviedol Wang I podľa vyhlásenia ministerstva. "Čína je v tomto ohľade pripravená hrať konštruktívnu rolu z objektívnej pozície," dodal šéf čínskej diplomacie.

06:24 Z obliehaného mesta Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny v pondelok evakuovali viac ako 1 550 civilistov. Informovala o tom ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Uviedla, že ľudia z Mariupoľa odchádzali svojimi autami, keďže konvoj siedmich autobusov stále nemohol vstúpiť do mesta. Vereščuková dodala, že ďalších 971 ľudí evakuovali z piatich lokalít v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

06:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo videoodkaze v pondelok neskoro večer zaviazal, že údajní vojnoví zločinci na Ukrajine budú postavení pred spravodlivosť. Ukrajina podľa jeho slov pracuje s Európskou úniou a Medzinárodným trestným súdom (ICC) v holandskom Haagu na tom, aby zaistili, že vojnové zločiny v Buči a ďalších ukrajinských mestách budú úplne vyšetrené. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

"Príde čas, keď sa každý Rus dozvie celú pravdu o tom, kto z nich zabíjal ich spoluobčanov," dodal ukrajinský prezident.

Otvoriť galériu

06:11 Pred ôsmimi desaťročiami ušla Raisa Valiuškevyčová z Ukrajiny pred inváziou nacistického Nemecka a dnes je táto 98-ročná žena, ktorá prežila holokaust, znova na úteku - tentoraz našla útočisko v Nemecku.

Ako Valiuškevyčová povedala, bol to zvláštny pocit, že našla útočisko v krajine svojich niekdajších prenasledovateľov. Ale časy sa zmenili a cíti vďačnosť, že teraz je v bezpečí pred ruskými strelami, ktoré padali okolo jej domu v Kyjeve. V Nemecku sa podľa svojich slov cíti vítaná.

06:10 Ukrajinské ministerstvo obrany očakáva ďalšie ruské útoky na obkľúčené východné mesto Charkov, informoval v pondelok večer hovorca Oleksandr Motuzjanyk. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

06:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval členov delegácie, ktorá bude diskutovať s Ruskom o bezpečnostných zárukách. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA. Súčasťou novej delegácie poverenej vypracovaním bezpečnostných záruk bude tiež poradca prezidenta Mychajlo Podoľak.

06:07 Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok večer oznámila, že zaznamenala vyše 7000 hlásení o údajných ruských vojnových zločinoch v Kyjevskej oblasti. V utorok nadránom o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Väčšina obetí je v meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva, uviedla generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, citovaná tlačovou agentúrou UNIAN.

Generálna prokuratúra už začala vyšetrovať vojnové zločiny v mestách Irpiň, Buča a Vorzeľ, všetky v Kyjevskej oblasti.

06:05 Cyprus bude rokovať so Spojenými štátmi o odovzdaní časti svojich zbraní sovietskej výroby Ukrajine. Uviedol to v pondelok denník Kathimerini. Americkí zástupcovia sa so žiadosťou obrátili na cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadisa, ktorý súhlasil so začatím rokovaní. Američania a Ukrajinci majú záujem predovšetkým o systémy protivzdušnej obrany či bojové vrtuľníky.

06:03 V Rade OSN pre ľudské práva by pre Rusko nemalo byť miesto, uviedol na twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. O pozastavenie ruského členstva sa už usilujú Spojené štáty s partnermi, okrem iného kvôli správam z Buči, kde ukrajinskí činitelia a ďalší pozorovatelia po ústupe Rusov nachádzajú zabitých civilistov.

06:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v utorok príhovor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované konfliktu v jeho krajine, oznámila britská diplomatická misia. Pôjde o prvý prejav tohto lídra pred orgánom OSN odvtedy, čo Rusko spustilo 24. februára inváziu na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Muža vyhlásili za mŕtveho a zobrali ho na darovanie orgánov, cestou na operačnú sálu sa prebral.
Muža vyhlásili za mŕtveho: Pri operácii na darovanie orgánov sa PREBUDIL! Desivé, ako skončil
Americký prezident Joe Biden
Biden o napätí na Blízkom východe: Viem, kedy to príde! Izrael chystá niečo veľké
Zmiznutie Larsa zostáva záhadou aj po 10 rokoch...
Foto
Najväčšia ZÁHADA zmiznutia turistu: Po TOMTO ho už nikdy nevideli! Znepokojivé posledné VIDEO
Juraj Slafkovský sa zranil na tréningu Montrealu
Foto
Šokujúca správa zo zámoria: Juraj Slafkovský sa zranil! Sezóna v ohrození?
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin dostal pozvánku na summit G20, má to ale háčik: Bude mať odvahu prísť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin vyhlásil, že Spojené štáty by sa mali zamyslieť nad svojou politikou: Sankcie poškodzujú americký dolár
Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD).
Slovenská komora zdravotníckych záchranárov víta rozhodnutie nového ministra: Záchranárom sa nebudú znižovať platy
Muža vypátrali a zadržali v piatok v Medzeve v okrese Košice-okolie.
Lovci lebiek z Prezídia policajného zboru zadržali medzinárodne hľadaného Slováka: Muž sa pokúsil o vraždu
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár.
Slovensko a Srbsko majú výnimočné vzťahy: Šéf rezortu diplomacie sa stretol sministrom zahraničia v Belehrade
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Blanár v Srbsku otvoril honorárny konzulát: Dúfa v upevnenie vzťahov medzi krajinami
Nové osvetlenie v tréningovej hale zimného štadióna v Steel aréne.
Variabilná plocha v Steel Aréna: Aké možnosti jej rekonštrukcia priniesla?
Na Slovensku sa už od roku 2000 dvakrát do roka vakcinujú líšky proti besnote.
FotoVáš Tip
Celoplošný boj na Slovensku proti smrteľnej besnote: Líšky vakcinovali z lietadla! Ako to prebieha?