Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2022 12:09 | Správy | Domáce správy

Pellegrini vyzýva vládu prijať Lex Slovensko: Ak tak neurobí, šéf Hlasu má ďalší plán

Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva vládu prijať tzv. Lex Slovensko - balík zákonov na zmiernenie zdražovania, aby občania nepadali pod hranicu chudoby. Uviedol to na utorkovom brífingu predseda strany Peter Pellegrini.

Ak tak vláda neurobí, vyzval prezidentku SR, aby v tejto oblasti využila svoj vplyv. "Pred stredajším (6. 4.) rokovaním vlády vyzývam vládu SR, predsedu vlády a jeho ministrov, aby konečne predstavili Lex Slovensko - sumár zákonov, ktoré majú pomôcť prežiť ľudom na Slovensku túto ťažkú dobu," spresnil Pellegrini.

Lex Slovensko by podľa jeho slov mal obsahovať účinnú pomoc ľuďom ako mimoriadna valorizácia dôchodkov, zvýšenie dávok pre rodiny s deťmi, pomoc pre telesne postihnutých, chorých alebo osamote žijúcich ľudí. Vláda musí podľa neho predstaviť tiež účinnú pomoc slovenskej ekonomike, predstaviť plán garancií dostatočného množstva energií, plynu a ropy pre priemysel. "Musíme hovoriť aj o znížení spotrebnej dane na palivá, ako aj o znížení DPH v kriticky ohrozených sektoroch. Zároveň treba hovoriť aj o potravinovej bezpečnosti Slovenska," zdôraznil.

Pellegrini zároveň vyzval vládu, aby ustanovila orgán, tzv. krízovú radu štátu, ktorá by bola podobná Rade solidarity fungujúcej v minulosti. "Krízová rada štátu by vláde presne povedala, za každý sektor, čo treba robiť," podčiarkol.

"Ak vláda spomínanú radu neustanoví a nepožiada o pomoc všetky segmenty slovenskej spoločnosti, musí do hry vstúpiť prezidentka SR. Keď prezidentka SR vidí, že vláda zlyháva, nestačí z jej strany len komentovať, nestačí robiť len stretnutia s vybranými skupinami v Prezidentskom paláci," dodal predseda Hlasu.

Plénum Národnej rady SR minulý týždeň odmietlo niekoľko návrhov noviel z dielne poslancov okolo Pellegriniho. V návrhu zákona o DPH poslanci navrhli v reakcii na aktuálne zvyšovanie cien potravín znížiť sadzbu DPH na úroveň 5 %. Týkať sa to malo tovarov, ktoré tvoria okruh základných potravín, a oslobodiť chceli od DPH dodávanie tovaru pri priamom predaji – takzvanom predaji z dvora. Návrhom zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja reagovali poslanci na aktuálne zvyšovanie cien pohonných látok.

Podpredseda strany Erik Tomáš vyzval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby vnímal realitu a aby vláda pripravila balík zákonov. "Slovensko už potrebuje svoj Lex Slovensko. Čoraz viac ľudí padá pod hranicu chudoby a je veľmi vážna situácia. Keď už ste si neosvojili naše návrhy, príďte s niečím vy sám alebo vaša vláda. Na túto biedu sa už nedá pozerať," dodal Tomáš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Modelka Eva Cifrová
Foto
Sladké tajomstvo Evy Cifrovej odhalené: Ďalšie dieťa na ceste! Neľahká cesta k vytúženému bábätku
Sluha Lurch.  Dcéra Wednesday s filmovou starou mamou. Hlava rodiny Gomez a jej krk Morticia. Syn Pugsley so strýkom Festerom.
Foto
Rodina, ktorá straší spolu, zostane spolu: Takto vyzerajú Addamsovci po 33 rokoch! Kto sa zmenil najviac?
Sinwár zamaskovaný arafatkou bojoval o život do konca.
Foto
VIDEO Zabitý vodca Hamasu († 62) sa pred dronom s náložou bránil palicou! Ukončí jeho smrť vojnu?
Chôdza je efektívnym spôsobom, ako spáliť kalórie (ilustračné foto).
Chcete cvičiť čo najefektívnejšie? Prekvapujúce zistenie vedcov! Doteraz ste to robili zle
Muž jazdí v klasickom americkom aute okolo generátora, ktorý už niekoľko dní nevyrába elektrinu v Havane.
Kuba je v najhoršej situácii od Castrovej revolúcie: Aha, aká základná vec im chýba
Holandský minister obrany Ruben Brekelmans
Ako je to s pozvánkou Ukrajiny do NATO? Holandský minister prehovoril
Na snímke Juraj Rizman
Čaputovej partner v slzách: Rizmana postihla mimoriadne smutná udalosť
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin prehovoril o mierových rokovaniach s Ukrajinou: Jednej otázke sa oblúkom vyhol
Príslušník izraelských bezpečnostných síl skúma škody na dome zasiahnutého raketou vystrelenou z Libanonu v meste Majd al-Krum.
Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael: Jedna z rakiet mala symbolický význam
Muža vyhlásili za mŕtveho a zobrali ho na darovanie orgánov, cestou na operačnú sálu sa prebral.
Muža vyhlásili za mŕtveho: Pri operácii na darovanie orgánov sa PREBUDIL! Desivé, ako skončil
Americký prezident Joe Biden
Biden o napätí na Blízkom východe: Viem, kedy to príde! Izrael chystá niečo veľké
Zmiznutie Larsa zostáva záhadou aj po 10 rokoch...
Foto
Najväčšia ZÁHADA zmiznutia turistu: Po TOMTO ho už nikdy nevideli! Znepokojivé posledné VIDEO