Reklama

Slováci sa obávajú nedostatku pšenice: Viete, čím v jedlách nahradiť múku?

Slováci sa obávajú nedostatku pšenice: Viete, čím v jedlách nahradiť múku?

Zdroj: istock

Reklama

Neviete si predstaviť život bez múky?

Blížia sa veľkonočné sviatky a v slovenských domácnostiach rastie dopyt po tejto komodite. Obchodné reťazce zatiaľ nehlásia jej nedostatok, ale jej priemerná cena stúpa. Len za jeden rok vzrástla takmer o štvrtinu. Aj keď sa stále teší veľkej obľube, existuje množstvo surovín, ktorými ju môžeme nahradiť. Ktoré to sú?

Vláknina

(kúpite v bioobchodoch a lekárňach)

- Zahusťovanie

- pečenie rôznych druhov pečiva

Postrúhaná cuketa/tekvica

- Palacinky, koláče, chlieb

- zahusťovanie zeleninových jedál

Rozmixované zemiaky

- Zahusťovanie slaných jedál

- do cesta na nesladké koláče a pečivo

Popučený banán

- Cesto na palacinky a lievance

Rozmixovaná mäkká fazuľa

- Slané aj sladké cestá na koláče a pečivo

Strúhaná mrkva

- Do mletého mäsa

- pri pečení do cesta

Varená ryža

- Zahustenie krémových polievok

Kešu orechy namočené a rozmixované

- Základ pod krémové koláče

Pudingový prášok

- Zahusťovadlo krémov do koláčov

Kukuričná múka
- Tortilly

- kukuričný chlieb

- cestoviny

- waffle, muffiny, sladké kaše a palacinky

- namiesto strúhanky na obaľovanie

Ryžová múka

- Zahusťovanie omáčok a krémov

- ryžové rezance

- kaše

- zákusky

Súvisiace